tisdag 10 januari 2017

Harira, en marockansk kryddig linssoppa


Matprogram är något av det bästa vi vet, kanske inte direkt någon överraskning och möjligtvis onödig information men så är det i alla fall. Vi har inte en endaste sportkanal inprogrammerad i vår tv, hade vi kunnat byta ut dom mot matlagningskanaler hade glädjen stått högt i tak som ni säkert förstår, utan ser istället på mat-tvprogram precis som sportnördar ser på sport-tv.

Nja, kanske inte riktigt så men inte långt ifrån:)

Att se på matlagning ger oss många tips på både smaker, rätter och tillvägagångssätt i köket som vi inte tänkt på och vetat om tidigare, vi får nya idéer och inspireras att prova nytt. Ofta är det rätter från olika delar av världen vi fastnar för och blir sugna på att laga till, som till exempel dagens fantastiska soppa från Marocko. När den dök upp på datorskärmen i ett matlagningsprogram vi kikar på där, planerades den genast in som måndagsmiddag i köket - den hade ju allt vi gillar, citron, persilja, chilihetta och mustiga kryddor.


Vi kikade runt på nätet efter olika recept som det fanns en hel uppsjö av och vår soppa blev en blandning av dom olika ingredienslistorna, allt för att passa Mårtenssons kylskåp, skafferi och smak. När frun i huset lagade till soppan spred sig dom ljuvaste dofter i köket, vid sådana tillfällen är det verkligen synd att man inte kan förmedla lukter genom bild och film.


Soppan ska smaka ganska mycket av citronsaften, men ta det lugnt så den inte bara smakar syrligt. Hettan fick vi från harissa, en chilipasta som är vanlig i de nordafrikanska köken som just Marocko. Harissa smakade vi första gången på en restaurang i våras, också ett ypperligt ställe att träffa nya smakkompisar, och nu har vi äntligen lyckats lägga våra vantar på en tub. Har du inte harissa tar du sambal oelek, och du tar precis så mycket eller lite som du önskar. Kom ihåg - du kan alltid tillsätta mer hetta efteråt men det är svårt att göra tvärtom!


Harira  ca 4 port + matlåda
3 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
1 stor rödlök, fint hackad
2½ stjälkar blekselleri, tärnade
1 morot, tärnad
½-1 röd paprika, tärnad
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 burk á 400 g krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 2 liter vatten
harissa eller sambal oelek efter eget tycke och smak (vi hade ca ½ tsk harissa)
1 burk á 400 g kokta kikärter
2 dl okokta gröna linser - skölj av dom i en sil innan du lagar till dom
salt och peppar
citronsaft
1 dl hackad persilja
Börja med att fräsa lök och grönsaker i olja och en klick smör på medelvärme tills de mjuknar, rör om under tiden.
Tillsätt ingefära, kryddor och tomatpuré och fräs ytterliggare någon minut under omrörning.
Blanda ner krossade tomater, buljong, vatten, harissa (eller sambal) kikärter, koka upp och häll i linserna.
Låt soppan småputtra under lock ca 30 minuter tills linserna är färdigkokta, rör om i början så att inte linserna fastnar och klumpar samman sej i botten av grytan. Späd eventuellt med mer vatten under tiden om du tycker att det behövs.
Innan servering smakar du av med citronsaft och rör ner persiljan.

Som du kanske ser på bilden så är det en soppa som är ganska så tjock och vad vi har förstått så ska den vara det, vill du så kan du späda den med mer vatten för att få den lite tunnare.
Vår soppa skickar vi vidare till Månadens gröna som denna månaden har temat "Billig vardagsmat", något som vi verkligen tycket att den kvalar in under. Både linser och kikärter är ju hur  billigt som helst, vattnet i kranen är ju i princip gratis och dessutom så är det ju en perfekt kylskåpsrensarmåltid - passa på att använda överblivna grönsaker och rotfrukter du har hemma.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Bara favorit smaker ska nog testa denna soppa:)
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra det Milla, full pott då alltså!
      ha det fint,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!