måndag 29 februari 2016

Vegetarisk paj med bönor och osttäcke

Nu är det dags för oss att bli lite pajiga igen, det är alldeles för länge sen sist:) Det blir en vegetarisk paj som vi hittat hemma hos Sara som håller till på Vardag.nu, där februari i år döpts om till veguari! Då har du säkert räknat ut att det den senaste månaden bara bjudits på vegetarisk mat hos Sara, något som vi verkligen har uppskattat. Vi har hittat en hel massa nya intressanta och spännande tips och recept som vi lagt till på vår"pröva-lista", pajen i dag kan vi nu alltså bocka av från den.


Som vanligt har vi med två olika varianter på pajdegsrecept, vi gör alltid den glutenfria med mandelmjöl och sesamfrön men det är helt och hållet upp till dej vilken du väljer, båda går lika bra! Ja det förstås, ska du bjuda pajen på någon med glutenintolerans är det viktigt att du väljer den första, annars går det illa.
Vi tyckte att vår tomatsås blev lite tunn och blandade i lite maizenaredning, men det är en smaksak så det gör du som du vill. Dessutom slängde vi i några extra örter i såsen utöver de som Sara tipsade om, känner du för att göra andra förändringar eller använda dej av en färdigköpt tomatsås så går det alla tiders bra:

Paj med kidneybönor och osttäcke  4-6 portioner
Pajdeg glutenfri
4½ dl mandelmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör i tärningar
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Pajdeg "vanlig"
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen håller ihop.
Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, med avtagbar kant och ställ kallt 30 minuter - passa på att göra fyllningen under tiden.
Nagga botten på pajskalet och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter och tillsätt fyllningen.

Fyllning
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk balsamvinäger
1 burk krossade tomater
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 msk flytande honung
2 burkar kokta kidneybönor
eventuellt lite redning om du vill ha en lite tjockare sås
Fräs gul och vitlök så de blir mjuka utan att ta för mycket färg, häll i vinägern och låt koka in.
Tillsätt tomaterna, kryddorna och honungen och låt det småputtra 15 minuter till en lite tjockare sås.
Skölja av bönorna i en sil och låt dom rinna av väl, blanda ner dom i såsen och smaka av.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och täck med oströran.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader ca 30 minuter, tycker du att det börjar bli för mycket färg på ytan så lägg en bit ugnsfolie över.

Osttäcke
2 dl riven ost, gärna med rejäl smak som t.ex Västerbottensost
2 dl crème fraiche
1 ägg
salt och peppar
Rör samman crème fraiche och ägg, tillsätt den rivna osten och krydda.

Då har det alltså varit skottdag i dag, dagen för alla damer som är sugna på bröllop att slå till och fria. Det är en gammal tradition som tydligen kommer från Irland där St.Patric införde regeln för att det där med frierier skulle bli "någorlunda" jämställt:) Är det nu så att den som blir friad till inte är så intresserad så är det bara att plocka fram plånboken, ett nej till svar ska tydligen komma tillsammans med en present som plåster på såren.
Så hur är det, har någon friat eller blivit friad till idag?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 28 februari 2016

Veckomatsedel

Snart är det dags för oss alla att stämpla in i en ny månad och, HURRA, en ny årstid! Mars är på ingång och med sej har den våren i sin hand och det känns som att längtan är starkare i år än vi kan minnas att den varit förr. Vi blev till och med saliga över vårblommorna vi såg på vår skogspromenad igår, alla vita snödroppar och gula vintergäck är mer än välkomna att lysa upp grådasket!

Kanske kan även veckans middagstips lysa upp lite, vi har stoppat in en del extra färggranna förslag denna veckan. De illorangea linsbiffarna, den röda kycklingsoppan och det prickiga riset kanske kan pigga upp vardagen och till helgen gör kanske rödbetsquinoan och drinken sitt till?
Så kolla genom våra förslag, använd menyn rakt av eller plocka ut godbitarna, kika genom era matförråd och ge er sedan iväg för att komplettera så har ni veckans middagar klara!

Måndag:  Vegetariska linsbiffar kryddade med bland annat mynta, vitlök och chili.

Tisdag: Senapsmarinerad torsk som paneras och steks, lättlagad vardagsmiddag!

Onsdag:  Kycklingsoppa med rökt fläsk, tomater och rotfrukter


Fredag: Vi skålar in helgen i en härligt röd drink med tranbärsjuice och vaniljvodka.

Vi lovar att det låter så mycket mer avancerat än vad det egentligen är! 

Söndag: Nybakade dinkelscones till frukost är väl aldrig fel. 
I dessa hittar du torkade tranbär och du bakar dom, och äter dom, i ett nafs! 

Helgen har varit av det extra trevliga slaget för våra del minsann, vi har både firat en 30-årsdag och en schlagervinst! I fredags var vi i Malmö för att äntligen bjuda bästa syrrasonen Freddy på hans födelsedagsmiddag på restaurang Bastard, ett ställe som vi alla tre haft på önskelistan en längre tid. Halleda så nöjda vi blev, det var en matupplevelse utöver det vanliga och vi ska försöka få till ett alldeles eget Bastardinlägg under veckan med lite bilder med hjälp av Freddy.
I går satt vi ( och resten av stan förmodligen) klistrade framför tv-rutan för att följa Ystadpågen Frans i schlagerfestivalen (eller Mellon som det tydligen heter). Låten var verkligen helt och hållet i vår smak och vi blev så glada över att den gick vidare, heja heja!

En riktigt skön söndag och en alla tiders fin vecka önskar vi er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 27 februari 2016

Gästkock och sponsrad video

Idag har vi nöjet att bjuda er på både en celeber gästkock, en matlagningsfilm och superenkelt recept på en och samma gång, här i Mårtenssons kök! Vi har nämligen självaste Mat-Tina på besök och med sej har hon ett recept på en av våra absoluta favoritingredienser, fisk. Tina är en av våra stora matinspiratörer och vi har följt henne sedan hon först började laga mat i tvn, hennes enkla sätt att förklara och inte klödda till matlagningen är något vi verkligen gillar. Att hon dessutom är en glad och pigg skåning gör ju inte det hela sämre:)



Fisk gillar vi ju som sagt och vi äter det minst två gånger i veckan, det är både gott och nyttigt inte alls så svårt att laga till, som vi vet att många känner. Det finns en uppsjö av goda sätt att variera sej på när man lagar till fisk och nu har Tina slagit sej samman med Findus för att ta fram lättlagade och goda fiskrecept, så att alla kan fiskelyckas. All fisk i Findus sortiment är MSC- certifierat och för vår del är det viktigt, fisk ska ju kommande generationer också få njuta av. Receptet som du ser i filmen har vi faktiskt provat, hur skulle det annars se ut, och vi kan varmt rekommendera det. Det var verkligen jättegott :)

Smaklig spis och en finfin helg till er! / Anki och Håkan
I samarbete med Findus

torsdag 25 februari 2016

Musslor i kokosmjölk


Vi fortsätter på temat solgul mat här i det Mårtenssonska köket och bjuder idag på musslor i en klargul, underbart smaskig kokossås. Receptet kan vi faktiskt (för omväxlings skull) inte varken ta äran åt oss för att ha uppfunnit eller ha förändrat nämnvärt mycket, det har vi hittat i fru Mårtenssons senaste bokvinst "The fresh foodie" av Leila Lindholm. Boken dök upp helt överraskande flera veckor, ja säkert månader, efter att Anki varit med och tävlat om den och vi kan lova er att det var en väldigt uppskattad och glädjande överraskning.

Första receptet vi provade var denna lite annorlunda musselrätt där man använder sig av kokosmjölk, (vi hade kokosgrädde) istället för vanlig grädde, som tillsammans med kanel, saffran och lime blev oerhört smarrigt! Den är både laktos-och glutenfri, precis som så många andra recept är i boken, så är man inte skaldjursallergiker är det bara att hugga in här. Såsen är absolut av typen "sked-ätar-sås" eller så gör ni som vi, tar en bit bröd i handen och suger upp sås med den!

Blåmusslor i kokos
1 nät blåmusslor eller 1 pkt. djupfrysna
1 pkt. bacon strimlad
2 schallottenlök finhackad
2 klyftor vitlökar finhackade
1 pkt saffran
2 kanelstänger
1 brk kokosgrädde
½ lime pressad saft rivet skal
Tvätta musslorna kolla så dom är stängda, släng dom som ej är stängda.
Fräs baconen i en djup gryta med olja.
Tillsätt vitlök, lök, saffran, och kanelen och fräs i 2 min.
Lägg i musslorna och rör runt, häll i kokosmjölken koka upp, lägg på lock och koka 2 min.
Smaka av med limesaft, salt och peppar.

I tisdags drabbades vi båda av panik här hemma när vår dator plötsligt bestämde sej för att ge sig ut på en uppdateringsresa på eget bevåg, utan att fråga oss om det var okej...
Först blev vi lite mörkrädda, men vi förstod snabbt att någon av oss gjort ett felklick i den där frågerutan som vägrar försvinna. Under några skälvande timmar satt vi skräckslagna framför Windows 10 och gjorde vårt bästa att komma överens, men till slut insåg vi vårt eget bästa och gav upp. Det är bara att inse att det är svårt att lära gamla hundar att sitta.
En avinstallering räddade oss till slut åter tillbaka till den gamla världen där vi känner oss hemma och vi kan åter igen ge vår fulla datoruppmärksamhet åt vår blogg istället för tekniska mysterium! Phuuu:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 22 februari 2016

Kycklinggryta med indiska smaker

indisk kycklinggryta

Än är det tid för grytor, eller vad säger ni? För även om det börjar spritta lite i vårkänslorna, fåglarna kvittrar och blommorna börjar slå ut så är det ju inte speciellt varmt där utanför dörren. Då kan det väl passa fint med en kycklinggryta med lite lagom hetta och glada färger, dels för att värma upp frusna själar och så för att dom där färgerna piggar upp lite grann.
Så i väntan på sol och vår passar vi på att hälla upp lite solsken i en skål och njuta av den!

kycklingcurry

Grytan gjorde frun förra veckan och det med inspiration från en av alla de där mattidningarna som vi just nu håller på plöja genom och göra oss av med. Originalreceptet förenklades och omarbetades en hel del så nu tar det både kortare tid och är lättare att laga till, perfekt för dagar/kvällar då man inte har så mycket tid vid spisen. Grytan är laktosfri tack vare kokosgrädden och dessutom är den glutenfri, inte dumt alls om ni frågar oss som har vänner som har problem med båda varianterna!

"Smaka av" och "efter behag" är det som gäller här, både vad gäller hetta och syra, så se våra mått som en riktlinje för en gryta som inte är så het så tårna kryllar sej och håret raknar!

Kycklingcurry  2 port
400 g kyckling i grytbitar, vi skär upp antingen filéer eller så använder vi oss av lårfilé
1 gul lök, skivad
1 tsk sambal oelek
3 msk fint hackad färsk ingefära
2 tsk gurkmeja
1½ tsk spiskummin
2-3 tsk garam masala
1 tsk koriander
½ liter vatten
3 mellanstora eller 2 stora morötter i bitar
4 små potatisar i tärningar, ca 2 cm stora
6 limeblad (eller 1 stjälk citrongräs)
½ lime, rivet skal och pressad saft efter smak
1 gul eller röd paprika
1 burk kokosgrädde
salt och peppar
Fräs löken så den blir mjuk och får lite färg på medelvärme i smör och olja.
Rör ner sambal, kryddor och ingefära och fräs vidare 2 minuter under omrörning.
Häll vattnet i grytan, tillsätt morötter och potatis, limeblad och skal, rör om och lägg på lock och låt det bubbla i ca 15 minuter.
Fräs kycklingbitarna så de får färg runt om, lägg ner dom i grytan tillsammans med paprikan och grädden och låt det bubbla ca 15 minuter till.
Smaka av grytan med limesaft, salt och peppar och kolla med provsticka så att potatis och morötter är färdiga.
Vill du ha en tjockare konsistens på grytan så reder du av den innan du serverar med valfritt tillbehör.

Vi har gärna papadums till när vi äter mat med indiska smaker, papadums köper vi på ICA men dom finns säkert i andra affärer också och är inte alls svåra att göra. Dom är färdiga att pensla med olja och sedan gräddas snabbt, max 1 minut, i ugnen för att sedan ätas ungefär som när man har nachochips till tacos.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 21 februari 2016

Veckomatsedel

En ny vecka är på inmarsch, den 8:e i raden detta året, och bor ni som vi längst nere i landet så är den veckan mer känd som Sportlovsveckan! Nu tillhör inte vi dom som har skrivit in "LEDIGT" i vår almanacka, det får vänta till lite senare i vår, men visst märks det där lovet av på bådas arbetsplatser. Hur är det för er del, lovar ni och har ni några planer i så fall?

Planer på att äta mat hoppas vi i alla fall att ni har och är det så att ni inte vet vad ni ska laga till, så bjuder vi som vanligt även denna söndag på middagsinspiration för hela veckan. Vi börjar veckan vegetariskt och avlutar den med en sötsalt chokladkaka, däremellan dyker en gammal skåning upp tillsammans med pasta och korvlåda. Men nog snackat, nu kollar vi närmre på vad som bjuds:

Måndag: Blomkålsstuvning på ett annorlunda vis serverad till kikärtsbiffar med indiska smaker. 

Tisdag: En gammal skåning vid namn kapprockasill som du gör i en flygande fläng! 
Kanske inte något för alla men något för några:) 

Onsdag:  Korvlåda med tomater och bönor, en suverän alltiett-middag! 

Torsdag: Varma mackor med tonfisk, två ostar och lök, enkelt och gott!


Lördag: Asiatiska smaker på lördagsmiddagen, både på köttet och på salladen som bjuds till. 

Söndag: Varför inte avsluta veckan och helgen med chokladbrownies med en smula lakrits i? 

Nej vad säger ni, ska vi ta och ta tag i denna söndagen och fånga den på bästa vis? Lite Carpe Diem så här på sluttampen av vintern:) Vi har, än så länge, en vackert djupblå himmel och den stora lampan är tänd och lyser klart, vilket har både sina för- och nackdelar. Plötsligt syns alla skavanker och oputsade rutor så väldigt tydligt, men fördelen är ju att vi kan ge oss ut och vara ute läääänge så vi slipper se det:)

En alla tiders skön söndag önskar vi er och en fin ny matvecka, har ni ledigt så hoppas vi att ni får det riktigt skönt!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 19 februari 2016

Thaiinspirerad färsröra

Vi fortsätter på tacospåret och tar oss från en annorlunda tacomiddag till en annan (det kunde ju varit en passande rubrik på inlägget om det inte varit så fasligt långt). Sist fanns det tacokryddor i maten, denna gången finns det inte ett spår av den kryddmixen utan istället är det serveringen som får oss att tänka i dom banorna. Ja ni förstår nog själva hur vi menar när ni ser bilden - hoppas vi:)
Kanske kan detta vara något att variera tacofredagarna med?

Färsen är smaksatt med thailändska influenser, den heta chilisåsen och fisksåsen blir tillsammans med lime och socker en slags marinad att slå över färsen när du fräst den. Fräser färsen gör du med sambal oelek, lök och vitlök, så det är en hel del hetta vi bjuder på och som vanligt är det du själv som bestämmer doseringen. På slutet drar man ner lite torkade kryddor, koriander, mynta och ingefära, och sen är det klart att servera - snabbmat med tjong i smaken!


Här är det många tillbehör på matbordet så det blir lite av en plockmiddag, där var och en själv väljer vad som passar. Tillbehören går säkert att variera på många olika smarriga sätt, vi tipsar om våra och så kanske ni kan fortsätta fylla på tipslistan med era?

Thaifärs
½ kg färs
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 schalottenlök, finhackad
sambal oelek efter tycke och smak
saften från 1 lime
1 msk fisksås
1 tsk råsocker
2 tsk sriracha (het chilisås)
malen koriander
torkad mynta
malen ingefära
Blanda samman lime, fisksås, socker och sriracha i en skål.
Fräs färs, lök, vitlök och sambal tills det är grynigt.
Ta bort stekpannan från värmen, blanda ner limejuiceblandningen och låt stå 5 min.
Blanda ner de torkade kryddorna och servera färsen med valfria tillbehör.

Alla goda tillbehör samlade, redo för att huggas in på. 
Sriracha chilisås är Håkans absoluta favorit och han gör nog gång på minst två flaskor om året och båda får han ha ifred från sin fru som skyr sådan hetta som elden. I vårt kök går den under namnet "Thailands ketchupen", det är så mycket enklare att uttala:) 

Tillbehörsförslag
räkchips
cosmopolitansallad
jordnötter
lime
ananas
avocado
gurka
groddar
het chilisås av typ sriracha

Vad drack vi då till en middag som denna? 
Middagen kändes inte riktigt som "vinmat" så därför föll valet på en Thailändsk ölsort vid namn Leo. Denna har vi sippat på en del när vi varit på semester i Thailand och när vi såg att dom plötsligt fått hem den på stans systembolag, passade vi på att köpa hem lite semesterminnen. 

Denna lediga fredag började med stick i armen för fru Mårtensson, inget som uppskattas alls kan vi säga men ibland ett nödvändigt ont. Nu är armen stel som en pinne, Håkan har föreslagit en mitella att ha den i men där går gränsen för fjanterier och självömkan! Ett glas rött ikväll får räcka som plåster på det naggade självförtroendet:)

En alla tiders fin helg önskar vi er alla, må maten på era tallrikar smaka gott och drycken i era glas likaså.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 16 februari 2016

Enkel fiskgratäng med tacokrydda


Vi har tidigare bjudit på ett recept på den enklaste fiskgrytan och vi vet att den har fallit många i smaken och blivit väldigt uppskattad, vilket vi tycker är otroligt roligt! I dag har vi ett annat sånt där lättlagat recept på en supergod fiskrätt, fast denna gången i form av en gratäng och det med smak av tacos. En fiskgratäng med tacokryddor borde ju vara ett av de bättre sätten någonsin att få till och med den mest inbitne fiskvägraren att äta en bit firre, i alla fall med tanke på hur poppis just tacos faktiskt är i vårt avlånga land:)


Hej dagsljus, vi saknar dej...  

Vad gäller tacokryddorna så kan du göra på två vis, för enklast möjliga tillagning använder du dej av färdigblandad tacokryddmix på påse och på näst enklaste vis så gör du din egen tacokryddblandning om du så önskar (det tar inte så många minuter mer). Vad gäller mängden kryddblandning i såsen så är det helt och hållet upp till dej, det beror både på styrkan i mixen du har och på hur mycket hetta du tål:

Fiskgratäng med tacokrydda   2 port
1 paket torskfilé á 400 g (halvtinad)
2 dl crème fraiche
100 g naturell färskost typ philadelphia
tacokrydda efter behag och sort (vi hade i ca ½ dl)
riven ost
Dela fisken i 3 cm tjocka skivor direkt som det blockform den ligger i paketet.
Lägg fiskbitarna i en ugnsfast form.
Rör samman crème fraiche, ost och kryddor, smaka av.
Bred ut röran jämt över fisken i formen och strö över riven ost.
Ställ in mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.
Servera med valfria tillbehör, t.ex nachochips och en rejäl sallad.

Tacokrydda
1 msk anchochilipulver
1 msk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
2 tsk malen spiskummin
2 tsk oregano
1 tsk salt
1 tsk socker, gärna rårössocker
Blanda samman alla ingredienserna och sen är det färdigt att användas.
Du kan förvara kryddblandningen i plastburk med lock flera veckor.

Vill du testa ett annat sätt att smaksätta fisk med tacokryddor så hittar du våra smarriga fisktacos här.

Middagen igårkväll intog vi vid två olika bord, inte för att vi blivit ovänner eller oense om något utan för att fru M faktiskt var utbjuden! Personalen på förskolan där Anki jobbar var bjudna till restaurangen som levererar deras mat och vilken bjudning det var sen... toast Skagen till förrätt följt av helstekt oxfilé minsann - inte illa!
Tro nu inte att det gick någon nöd på herr M, nej då han smarrade på resterna från fredagens goda porchetta och njöt han med.
Ikväll återgår vi till vanliga ordningar och landar vid samma bord, fisk står åter på menyn och blir det en lyckad kombination så bjuder vi även er på en bit framöver!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 14 februari 2016

Veckans matsedel och en miljon

"We are your tomorrow... damdamdam lalala", ungefär så låter det just nu här i köket, och har låtit i våra huvuden, sen igår kväll då vi satt i Arenan för att kolla på Melodifestivalen. Båda våra favoriter gick vidare till finalen, fast vi hejade på dom tre gamla rävarna också och tyckte att deras bidrag var överraskande bra.
Vi inledde gårdagens äventyr med att äta på Pinchos, en restaurangkedja som finns lite runt om landet, där man beställer maten i tapasformat via en app i sin telefon. Vi blev riktigt nöjda både med smaker, portionsstorlekar, utbud och priser, en restaurang att absolut återkomma till! Dock insåg vi att vår mobiltelefon är i stort behov av att pensioneras, appen var inte kompatibel och bilderna ser man inte riktigt vad dom föreställer egentligen:) :)


Bilderna till veckans nya matsedel hoppas vi däremot ni inte ska ha någon svårighet att tolka och att att dom ska locka er till att prova våra middagsförslag, (dom är inte tagna med mobilen - tack och lov:) Vi har bland annat letat upp en mustig soppa, en Thailändsk gryta, en spännande köttfärspaj och en kladdig citronkaka till er och förhoppningsvis hittar ni något som fångar ert intresse. Varsågoda, det är serverat:

så mättande att du kan äta dom som dom är om du inte vill ha bacon eller sill till:) 

Tisdag: Torsk med tomater och citron, lättlagat och gott för veckans första fisk. 

Onsdag: Kycklinggryta med ingefära, chili och grönsaker

Torsdag: Sopptorsdag med en mustig minestronesoppa 

FredagMeatzza, eller öppen köttfärspaj, en blandning mellan paj och pizza.



Söndag: Söndagsfika med en frisk citronkladdkaka får avsluta veckan och helgen. 

Till sist skickar vi er extra hjärtliga hälsningar i dag när det är självaste Valentindagen, för oavsett om ni firar alla hjärtans dag eller inte så vill vi säga tack till er alla som hälsar på här i det Mårtenssonska köket. 
Igår passerade vi en miljon besökare här på vår blogg och vi kan faktiskt inte fatta det själva... att över 1000000 besök har gjorts här - hos oss - i vårt kök!!! 
Galet är det, men det är galet roligt och vi är galet stolta och galet glada, och passar på att fira detta galna jubileum ikväll med en extra galet god firarmiddag!

Stora kramar till er alla och
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 13 februari 2016

Bubblande drink med blodapelsin


Egentligen hade vi tänkt er låta vila lite från oss idag, men efter att vi sippat i oss en liten fördrink i köket igårkväll så insåg vi att vi inte kunde låta helgen gå utan att tipsa er om denna röda mimosan. Det är blodapelsintider (vi vägrar kalla dom för röda apelsiner - basta!) just nu, men ska sanningen fram så börjar säsongen lida mot sitt slut och det tar ett helt år innan vi får njuta av dom igen. Så vi passar på att frossa nu, innan vi står där med skägget i brevlådan och näsetippen i tejperullen framför bingen i affären där dom röda bollarna tidigare låg och ser att den ekar tomt.

Egentligen skulle vi kunna skriva att ni ska köpa blodapelsiner och en flaska bubbel, pressa ner apelsiner i bubblet och sen dricka, för precis så enkelt är det. Men någon ordning och reda i köket får det vara så vi har i vanlig ordning plitat ner ett mer noggrant recept. Ja så noggrant det går att vara, för det handlar lite om din egen smak och smaken på just din blodapelsin, så smaka dej fram under sammanslagningens gång:


Mimosa med blodapelsin  2 glas
½-1 blodapelsin per glas (beroende på storlek på glas och smak som önskas)
champagne eller annat mousserande vin
Pressa saften ur en halv blodapelsin i ett champagne- eller vinglas.
Fyll upp med bubbel och njut.
Vill man pimsa lite extra så dekorerar man glaset med en skiva blodapelsin!

Så där ja, då stänger vi dörren till vårt kök för idag, både vårt virtuella och verkliga. Vi ska nämligen sitta ner med godaste vännerna vid ett annat middagsbord ikväll för att äta, dricka och förlusta oss tillsammans. Kanske kan det hända att det kommer en uppdatering och lägesrapport någon gång under kvällen i andra sociala medier (visst låter det tjusigt och belevat, så säg?) där vi hänger, så stay tuned:)

En fantastisk lördag till er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 12 februari 2016

Gratinerad hummer med örter och citron


Idag tar vi och kör vidare på temat "mat som kan passa för alla hjärtans dag", och alla andra hjärtedagar året runt, här i det Mårtenssonska köket. I onsdags skrev vi om skaldjurspasta och faktiskt så blir det skaldjur även idag, dock av den lite lyxigare och större sorten som lystrar till namnet hummer. Fast huruvida dom lyssnar när man kallar på dom låter vi vara osagt, vi har bara stött på humrar i tillagat tillstånd och då är det inte särskilt lönt att testa deras uppmärksamhet...

Före...

Laga till hummer kan man ju göra på olika vis, oftast så har vi bara låtit dom få ett uppkok på spisen för att sedan hugga in med skaldjurskniv, gaffel och nötknäckare och doppat köttet i smält smör eller Rhode Islandsås med vitlök. Men ibland blir vi lite vilda och galna, klyver dom röda blötdjuren, slänger på nåt gott och gratinerar dom i ugnen (som här med parmesanost) och när vi gjort det så är vi alltid lika rörande överens om att det är det mest kladdfria och enkla sättet att äta hummer på.

Förra gången vi gratinerade hummer rörde vi samman ett örtsmör med citron där vi även blandade ner panko för att få en lite knaprigare yta. Panko är ett japanskt ströbröd som man både hittar i affärer där det säljs asiatiska matvaror och i andra välsorterade mataffärer, hittar du inte Panko så går det säkert bra att använda vanligt ströbröd också.

Ugnsgratinerad hummer 2 stycken
2 kokta hummrar
50 g rumstempererat smör
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 liten rödlök, finhackad
1 citron, rivet skal från hela och pressad saft från halva
ca ½ dl hackad persilja och dill
2 msk hackad färsk rosmarin
3 msk panko (japanskt ströbröd) eller vanligt ströbröd
salt och peppar
Klyv humrarna på längden, ta av klorna och knäck dom.
Ta ur köttet från både kropp och klo, skär i mindre bitar.
Rör samman smöret med övriga ingredienser och smaka av.
Lägg hummerskalen i en ugnsfast form, lägg köttbitarna i skalen och täck med smörröran.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader och gratinera i ca 10 minuter.

och efter.

I dag fick vi äntligen hem vår nya säng som vi väntat på dom senaste fyra veckorna, så nu ska är sussas gott. Dock verkar det som att den växt några centimeter på höjden sedan vi provade den i affären, för inte kan det väl vara vi som har krympt på dessa veckorna?
Vi övervägde att ställa pallar vid sidorna men det känns inte som att det passar in i rummet något vidare, studsmatta var ett annat förslag men med tanke på fruns dåliga skelett så finns det en "plockepinn-risk" med det. Nej, vi får helt enkelt gå och lägga oss tidigare på kvällen så vi har tid att klättra och så räknar in klättringen i vardagsmotionen:)

Vi önskar er en finfin fredag och härlig helg med massor av god mat och dryck!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 10 februari 2016

Pasta med skaldjur och sparris


Vi ligger i startgroparna inför stundande helg redan nu och bjuder idag på en fantastiskt god pastarätt som vi kände kunde passa fint till middag på alla hjärtans dag. Och nej, det måste inte vara hjärtedag för att ni ska kunna avnjuta den och nej, ni behöver inte fira alla hjärtan för att laga till den, den går finfint att äta precis när som helst på året. Själv åt vi den förra helgen och vi led inte alls av det, tvärtom:)

Receptet är helt och hållet från en otroligt lyckad sammanslagning (bildligt talat!) av våra huvud, lite från matdelen i Håkan hjärna och lite från Ankis. Dock fick herr M behålla ett av sina förslag på egen tallrik, för den där idén med musslor i såsen föll inte i god pastaskål hos frugan. Hur ni gör är upp till er, men att röra ner musslorna i såsen går inte så bra eftersom de har en tendens att mosas sönder väldigt lätt, så servera dom vid sidan om.
Hackad dill är ett annat tips på variation i såsen, vitlök en annan och färsk basilika en tredje. Men vi lovar - den är galet god som den är:

Pasta med kräftstjärtar  2 port
2 port valfri pasta, vi använde färsk tagliatelle
1 stor burk kräftstjärtar
300 g naturell färskost, vi använde Philadelphia
½ citron, rivet skal och pressad saft
1 dl fiskbuljong
½ dl vitt vin
salt och peppar
örtsalt
ca 20 gröna sparrisar
eventuellt en liten burk musslor
Häll av spadet från kräftstjärtarna, spara lite för att eventuellt smaksätta såsen med.
Koka sparrisen mjuk, ta upp och låt rinna av på hushållspapper och dela sedan i lagom munsbitar.
Värm buljongen och vinet i en gryta.
Häll osten i en annan gryta och låt den smälta på låg värme.
Tillsätt buljongen och vinet i osten, lite i taget och rör om under tiden. 
Rör i citronskal och pressa i saft, smaka av med salt och peppar och eventuellt kräftspad.
Låt såsen koka upp, tillsätt sparrisen och ta grytan från värmen.
Lägg ner kräftstjärtarna i såsen och låt dom bli varma, men inte koka, precis innan servering och bjud till nykokt pasta. 
Den som vill ha musslor till sin pasta lägger musslorna på pastan och häller på såsen.   

Till sist vill vi gärna slänga med ett tips på ett vitt vin som passade kanoners bra till både detta och till ugnsbakad lax. Vitt vin är något som vi brukar ha lite svårare på att köpa hem så där på vinst eller förlust, det har slutat i förlust alldeles för många gånger för att vi ska våga chansa hej vilt längre. Nu går vi istället efter dom där ifyllda cirklarna på hylletiketten och jämför dom med en av etiketterna på ett vin vi vet passar oss och hitintills har det fungerat bra, denna gången riktigt bra faktiskt. 

Det blev ett italienskt vin, från Sicilien närmare bestämt, vid namn Pasqua Chardonnay Grillo som klassas som "friskt och fruktigt" och ska smaka päron, galiamelon, vita  blommor och citrusskal. Hur det stämmer vågar vi inte uttala oss om, vita blommor har ingen av oss hitintills tuggat i sej, men friskt och fruktigt kan vi skriva under på att det var. Ett väldigt lättdrucket vin som säkert passar fint att sippa på en varm sommarkväll också!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 8 februari 2016

Grönsaksgryta med halloumiost


Här hemma har vi i dagarna påbörjat ett projekt av mastodontstorlek, ett projekt som varit i planerna länge, som är välbehövligt och näst intill nödvändigt om vi ska få plats med oss själva i vårt matrum... Vi har börjat sortera bort och rensa ut alla våra mattidningar som vi samlat på oss genom åren! Hugaligen, hur mycket papper kan två människor samla på sej egentligen?!
Håkans alla Whisky- och cigarrtidskrifter åkte direkt i pappersinsamlingen helt utan pardon - nyheter är bara nyheter så länge dom är nya, resonerade han och dumpade dom på stående fot. Mattidningarna däremot bläddrar vi i båda två, klipper ut recept som ska testas och antecknar restaurangtips för kommande resor.


Dagens middagstips till er är just ett sånt där klipp vi gjort, men ur vilken tidning vet vi inte. Bli nu inte förskräckt av att det är en lång ingredienslista, det blir gärna så när det är fler kryddor än bara salt och peppar som ska i.
Receptet har som vanligt fått sej en liten förändring för att passa oss bättre och nu är det upp till er att avgöra om det passar er, eller om ni också vill ändra lite grann.
Kanske vill någon byta ut en grönsak eller krydda, kanske vill någon annan använda färsk spenat istället för frusen eller kanske vill du göra precis som vi? Då ska du göra så här:

Grönsaksgryta
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
sambal oelek efter tycke och smak
2 msk riven färsk ingefära
½ msk bruna senapsfrö
1½ msk garam masala
1 tsk kardemumma kärnor
1 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
2 msk tomatpure
någon matsked vatten
4 färska tomater
1 paprika valfri färg
½ blomkålshuvud
4-5 dl vatten
1 brk krossade tomater
6 tärningar hackad frusen spenat
salt och peppar
1 pkt halloumiost
Stek lök, vitlök så det får färg utan att bli bränt.
Rör ner ingefäran, alla torra kryddor och tomatpurén, blanda runt och ta i lite vatten så det blir som en kryddpasta.
Fräs en stund så kryddorna får ta smak.
Tärna alla grönsaker i lagom stora bitar.
Häll vatten, krossade tomater och grönsaker i grytan rör runt och låt koka i ca 20 min, tillsätt spenaten de sista 5 minuterna.
Skär halloumiost i tärningar och stek i olja så dom får fin färg och severa till grytan

En vegetarisk gryta var detta alltså, det glömde vi ju bort att påpeka. Ikväll blir det en annan köttfri gryta i vårt kök och denna gången ska vi testa en, för oss, ny ingrediens att ha i. Okra är det som ska provas och om vi gillar det eller inte återstår att se. Vi har haft våra ögon på påsen ett bra tag nu och i helgen kände herr M sej lagom modig för att våga köpa med den hem, rapport utlovas och recept också - ja såvida det passerar kvalitetskontrollen alltså:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 7 februari 2016

Veckomatsedel

God söndag på er alla denna, än så länge, soliga dag. En ny vecka väntar på oss alldeles bakom hörnet och kanske är det dags för flera av er att göra upp planer för hur den ska se ut. Då får ni vårt förslag på veckans meny här som en räddande livlina, så ni kan bocka av middagarna och skriva en shoppinglista i lugn och ro - inhandlandet får ni dock sköta själva för den servicen kan vi tyvärr inte erbjuda. Nog för att Håkan älskar att trampa runt på sin cykel, men det finns ju en gräns på hur många mil dom där pedalerna håller:)

En sallad får inviga veckan, antingen äter ni den som den är eller så lägger ni till en bit fisk, fågel eller annat protein. Fisk finns som vanligt i två olika upplagor, kycklingen har hamnat i en krämig gratäng, färsen proppas full med ostar och i potäterna gör vi små hack på fredag. Att det är alla hjärtans dag på söndag har vi uppmärksammat och oavsett om ni firar eller inte, så kan ni njuta av en av de godaste räkpajerna i mannaminne!

Måndag: Starta veckan med en frisk sallad med bland annat blodgrape, apelsin och rödbetor.

Tisdag: Lättlagad och smarrig fiskgratäng med sweet chilisås

Onsdag: Köttfärslimpa med två sorters ostar, bacon och vitlök, tjoho så här mitt i veckan! 

Torsdag: Laxgryta med kokosmjölk, grönsaker, ingefära och sambal

Fredag: Hasselbackspotatis är en klassiker som icke får glömmas bort, 
passar fint till fredagsbiffen! 


Söndag: En av våra absoluta favoritpajer är denna räkpaj som hängt med i vårt kök sedan vi slog våra påsar ihop, den är så makalöst god och passar riktigt bra att fira - eller inte fira - 
alla hjärtans dag med. 

Vår helg har flutit förbi en otroligt stilla och avkopplande mak, vi har lagat och ätit mat på tu man hand, tagit långpromenader och en sväng på stan, läst och babblat. Dator och andra uppkopplingar har fått en välbehövlig vila dom också, nedkoppling behövs verkligen då och då. Vad denna dagen har att bjuda på har vi ingen aning om, men har vi någonting att säga till om så fortsätter den på redan inslagen bana:)

En fortsatt skön söndag och en alla tiders bra vecka till alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan