söndag 16 oktober 2016

Veckans matsedel

Så är det dags att planera för en ny veckas matlagning och vi har rotat runt i receptskafferiet för att hitta några goda rätter, passande för en ny höstvecka.
Vad sägs om soppa och kycklinggryta som du gör på ett kick, eller en laxmiddag som tar oss till Karibien och nästan ger lite hopp om värme igen? Vill du fixa till långkok så hittar du det på söndag och är det en god avslutning på middagen du är sugen på, så har vi en annorlunda variant på smulpaj till dej på torsdag. Tonfisk och varm drink, och så är veckan komplett:

Måndag: Vi börjar veckan med en vegetariskt rätt och gör en lättlagad tomatsoppa med grillad paprika i och till den passar rostade kikärtor fint (och nej, du måste inte ha kikärtor om du inte vill!)

Tisdag: En gäng härliga mustiga kryddor sätter smak på veckans första fisk, en karibisk lax som vi åt tillsammans med en galet god avokadosallad med bland annat grapefrukt. 

Onsdag: Snabbt och enkelt lagar du till en kycklinggryta med lite "kinarestaurangfeeling", vi snackar ca 30 minuter från start till mat!

Torsdag: En glutenfri smulpaj gjord på mandel, hasselnötter och kokos som blir attans god. Här ett recept med rabarber men det går ju hur bra som helst att använda vilka bär eller frukter som helst, äppelträden bara fortsätter att ge och ge!

Fredag: En varm äppledrink med äpplejuice och likör 43 för att värma frusna kroppar, går utmärkt att göra i alkoholfri variant också, byt då ut likören mot en skvätt vaniljessens. 

Lördag: Att laga till stekt panerad tonfisk riktigt bra, denna varianten är panerad med svartpeppar och chili för den som gillar kryddstarkt men det finns även en snällare variant för den som inte gör så.

Söndag: En mustig gulasch som du kan göra i tre olika grytor, antingen du använder en lergryta, en crock pot eller i en vanlig gryta på spisplattan.

Vi ligger lite efter i vår egen matplanering för veckan, en rätt har vi skrivit in och det lär vi ju inte stå oss så vidare långt på... Men vi har ju hela dagen på oss, det är ju verkligen perfekt väder för att hänga i soffan med kokböcker, mattidningar och matbloggande kollegors inspiration!
Och att värma soffan känns dessutom som en lagom sysselsättning efter gårdagens vinprovning hemma hos Perssons. Inte för att det blev galet sent eller obscena mängder vin intaget men ändå - en regnig söndag känns ändå passande på något vis, då kan vi ju låtsas lite grann att vi är 20 år yngre och att vinprovningen har satt djupa spår:)

Ha nu en riktigt skön söndag, i soffan eller var du väljer att spendera den. En bra vecka hoppas vi också att du ska få och att din matplanering har fått lite hjälp på traven!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Tomatsoppa är ju galet gott:) Den ska jag nog göra i veckan
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst är det, och det går ju på ett kick med burkade tomater.
      Ha det gott du också,
      kram på dej

      Radera
  2. Varm äppeldrink, MUMS! Hoppas att ni får en superfin vecka! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, perfekt för frusna höstsjälar:)
      Tack, right back at you! Kram på er

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!