tisdag 20 september 2016

Lasagne med halloumiost

Senaste variationen av lasagne här i köket blev en vegetarisk en med halloumiost och den bidde så ända in i hoppsan god! Ja vad blir inte gott när halloumi är i(n)blandat egentligen? Lasagne har vi gett oss på några olika typer av och zucchinilasagnen som vi gjorde för ett tag sedan kändes ganska svår att toppa, men frågan är om inte denna kom väldigt nära ändå.



Sötman i tomatsåsen passar så himla fint med sältan i halloumin och att det sedan toppas av en annan favoritost är ju bara bonus! De färska lasagneplattorna gör att den blir färdig lite fortare än när man använder torkade, inte dumt när det är "mittiveckanmat" som lagas.
Ja vi kunde faktiskt inte komma på någon endaste litet minus med denna middagen (skulle vara disken av formen isåfall...) så naturligtvis vill vi skicka den vidare till er!



 Tänk nu på att ta det lugnt när du saltar såsen, osten har ju en hel del sälta redan och det är ju som bekant alltid lättare att lägga till när det ligger på tallriken än vad det är att ta bort... Dessutom är det viktigt att du verkligen låter lasagnen stå en stund för att sätta sej ordentligt innan du hugger in och börjar skära upp den i bitar, annars blir det lite sjöliknande på tallriken.
Recept hittade vi på ICA och sedan skedde några sedvanliga förändringar under resans gång:

Halloumilasagne  4 portioner
200 g färska lasagneplattor
2 halloumiostar, tunnskivade
1 rödlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
500 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 tsk flytande honung
3 msk grönsaksfond
3 dl vatten
1 tsk torkad timjan
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregnao
svartpeppar och salt efter behag
200 g fryst hackad spenat
2 dl riven smakrik ost, vi använder Västerbottensost
Fräs lökarna mjuka i en gryta, häll i tomatkross, tomatpuré, honung, fond, vatten och de torkade örterna, låt småputtra 10 minuter.
Tillsätt spenaten och låt puttra ytterligare 5 minuter, smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager tomatsås i botten, varva sen med lasagneplattor, sås och halloumiost, sist ett laget tomatsås som du toppar av med den rivna osten.
Ställ i formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter, låt den svalna en stund och sätta sej innan du skär upp och serverar.

Den Mårtenssonska helgen förflöt i ett ganska så lugnt och stilla mak, det närmaste vi kom något halligalli var en ommöblering (japp, igen!) av tv-rummet i lördags och ett försök till cykeltur i söndags.
Fru M har nämligen inte vågat grensla sin stålhingst sedan i våras, eftersom den gnälliga ryggen inte alls uppskattar något pedaltramp, men någon gång måste det ju testas för att veta hur och om det går nu. Men nej, det gick inte alls bra - efterdyningarna blev himska och det hela tog några steg tillbaka - så det blir att fortsätta slita skosulor istället för cykeldäck:)

Trevligare var lördagskvällen, då bjöds det middag och reseplanering hemma hos våra vänner, vi ska nämligen ge oss iväg till Warszawa senare i höst och det ser vi fram emot väldigt mycket! Har ni några bra tips om vad vi inte får missa när vi är där så tar vi gärna emot dom - tack på förhand!

Ha en fortsatt trevlig tisdag allesammans

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

3 kommentarer:

  1. Oj, oj så gott :) Roligt med reseplaner, jag har dock inga tips.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. JA, den var en höjdarlasagne:) Visst är et roligt med reseplanering, nästan lika roligt som själva resan)
      Kram på dej

      Radera
  2. Det här låter riktigt riktigt gott. Ska prövas ikväll! Tack för tips. Som vanligt! //Kejs

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!