onsdag 13 april 2016

Halloumisallad


Halloumiost är en av våra absoluta favoritostar här i köket som vi kan äta (nästan) hur mycket som helst av. Ibland gör vi det enkelt för oss och äter de stekta ostskivorna med bara chiliolja till, precis som Nigella lärde oss att göra en gång i tiden och det är alltid lika gott. Andra gånger använder vi osten i rätter som kräver en anings mer ansträngning att tillaga, som t.ex halloumi stroganoff eller kikärtgryta. I dagens recept har osten hamnat i en sallad, från början signerad Leila Lindholm och placerad i hennes bok The Fresh foodie, här lite förändrad av fru M. Sältan från osten balanserades upp rejält av den lena avokadon, de sötare apelsinerna och granatäppelkärnorna och den torkade frukten.


Vi har tipsat om frysta granatäppelkärnor tidigare men det är ett tips som tål att upprepas många gånger om. Smaken är precis den samma även om de små röda rubinerna är frysta, men man slipper allt pillgöra med att få loss dom och stänka ner allt i sin omgivning och få köket att se ut närmast som Stockholms blodbad. Det är inte ofta vi tar genvägar (hur redigt lät inte det då...) men hallelulja och prisa denna, säger vi bara:)

Sallad med quinoa och halloumi  2 port (som huvudrätt)
2 portioner kokt quinoa
2 apelsiner, gärna blodapelsiner om det finns
2 avokado i grova tärningar
1 dl grovt hackade valnötter
½ dl hackade torkade päron
½ dl hackade torkade persikor eller aprikoser
grön sallad av valfri sort
1 dl granatäppelkärnor
2 paket halloumiost, skivade och stekta
olja
Till dressing:
balsamvinäger
salt och svartpeppar
torkad mynta
Skala apelsinerna och skär ur filéer som du delar i mindre bitar.
Pressa saften ur inkråmet och spara.
Antingen lägger du upp quinoan på ett fat och lägger dit övriga ingredienser, eller så blandar du samman allt i en stor skål.
Servera salladen med olja, vinäger och kryddor


Vi åt salladen som huvudrätt och tyckte den funkade kanoners som vegetarisk middag eftersom den är så matig tack vare både halloumin och quinoan, men vi kan tänka oss att den går perfekt att servera som tillbehör också. Salladen hade säkert passat lika bra både till fisk och kyckling, som den hade gjort till något från grillen, snart står ju grillsäsongen i full blom eller hur?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. nu känner jag att jag får kopiera eran kommentar ni skrev till nästan mig rakt av här: Finns ingenting i den middagen jag inte älskar, det låter som ljuv musik i mina öron! :D

    slänger in den i "att prova-mappen" på en gång! tack så mycket :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. HAhaha, ja varsågod och kopiera du på bara, både kommentar och recept:)
      Kram på dej!

      Radera
  2. De där frysta har jag inte sett, fiffigt! Den salladen ska jag apa efter vid tillfälle, kram påer skåningar ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är dom fiffiga, vi kan knappast leva utan dom:)
      Kram på dej, härmapa:):)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!