måndag 21 mars 2016

En het rätt på påskbuffén


Ja, frågan är väl om dagens krämiga sillinläggning inte är den starkaste kandidaten till titeln "hetaste rätten på påskbordet". I såsen har vi, förutom honung, lime och lite annat gottigt, nämligen skvätt lite av den heta Thailändska chilisåsen Sriracha, eller thaiketchup som herr M brukar kalla den. Har ni inte testat den chilisåsen tidigare så rekommenderar vi er att ta det lugnt när ni provar, för het är bara förnamnet.


På en av våra familjemiddagar här hemma, för flera år sedan, hade vi en flaska stående på matbordet så att var och en kunde ta en klick om så önskades. Vi varnade dock gästerna om att den var väldigt stark men Håkans mormor, som inte tog våra ord på allvar, drog på med en rejäl dos över hela portionen - stackars kvinna säger vi bara. Alla runt bordet kunde svära på att det kom rökpuffar ur hennes öron när hon hostande klunkade i sej vatten för att släcka elden - fast alla tjoade att det bara skulle bli värre av vattnet! Ja halleda, vilka matminnen:)
Så gör nu inte som mormor Agnes utan lita på oss och ta i lite chilisås i taget, smaka er fram både när ni rör samman sillinläggningen och precis innan den ska fram på bordet så ni inte får för mycket av det goda - eller för lite!

Srirachasill
1 paket 5-minuters sill
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 tsk honung
1 lime, finrivet skal
ca 1 tsk sriracha chilisås
salt och peppar
Häll av, skölj och låt sillen rinna av ordentligt.
Skär sillen i lagom stora munsbitar.
Blanda samman såsen, smaka av och blanda mer sillen.
Lägg i en burk med lock på, ställ kallt minst 12 timmar innan servering.
Smaka av såsen just innan serveringen om du fortfarande är nöjd med hettan.
För hett? Ta i lite extra gräddfil.
För svagt? Ta i en extra gnutta sriracha chilisås.

Fler sillinläggningar finns här i detta inlägget där vi samlat alla olika sorter som vi gjort genom åren här i köket. Det börjar bli en diger samling inläggningar och för enkelhetens skull finns det både bilder och direktlänkar till respektive recept så ni snabbt och lätt ska hitta det ni söker. Våra absoluta favoriter till just påsk är krämig citronsill, en grön örtig sill, klassikern Brantevikssill och klargravad citronsill.
Vi får väl se om vi kanske tar och provar någon ny variant i år eller om vi håller fast vid favoriterna, så mycket sill - så lite påsk:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. jag säger ja tack till srirachan men nej tack till sillen.

    måste däremot säga att ni är fruktansvärt kreativa och duktiga med alla era olika sillinläggningar, tummen upp på den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går så bra så, smaken är som baken:)
      Och tack för den fina komplimangen,
      kram på dej!

      Radera
  2. Ser jättegott ut. Kul alternativ till den traditionella sillen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, nya spännande smaker är alltid roliga att testa även om de gamla godingarna fortfarande hänger med.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!