måndag 25 januari 2016

Vegetarisk köttfärslimpa


För ett ganska så bra tag sedan snappade vi upp ett recept hos vår favorittant på en vegetarisk köttfärslimpa, som vi genast kände att vi bara var tvungna att prova. Att hon skrev att det var, och vi citerar, "en sån jävla bra linsfärslimpa" och att den i våra öron lät så vansinnigt god, gjorde direkt att vi kände att vi på inga villkor kunde lämna detta jordelivet utan att ha smakat på den! Och det ska vi bara säga att även om det tog ett tag innan vi lagade till den så är vi så glada att vi gjorde det, för hon hade faktiskt helt rätt - den är så piiiiip bra!

Nu är detta ingen snabbmat som man svänger ihop på en halvtimme, nej den kräver lite mer planering och kökstid än så men jisses så väl värd det den är. Vi rekommenderar att du först läser genom hela receptet och sedan planerar tillagningen efter det. Till exempel så är det ett bra tips att både låta linfröna stå i blöt och att förbereda grönsaksröran som linserna ska blandas med, under tiden som linserna kokar.
Men även om det kan tyckas vid första ögonkast att det är en lång ingredienslista och några moment så är det inte så fasligt när man väl gör det, det gäller bara att ta sig tid. Kanske någon för kommande söndagsmiddag?  För ni måste bara prova:


Vegetarisk färslimpa
2 1/4 dl gröna okokta linser
4½ dl vatten
2 buljongtärningar
Koka linserna mjuka i buljong och vatten.
Låt rinna av och mixa 3/4 av linserna till en smet.

3 msk krossade linfrön
6 msk vatten
Blanda och låt stå kallt 30 minuter.

2 vitlöksklyftor, fint hackad
1 stor gul lök, fint hackad
1 stjälk selleri, fint hackad
1 stor morot, fint hackad
sambal oelek efter eget tycke och smak, vi hade 1 tsk
½ röd paprika
olivolja
torkad timjan
malen spiskummin
paprikapulver
salt och svartpeppar
1½ dl havregryn
knappt 1 dl vetemjöl
Stek lök och grönsaker mjuka i smör, tillsätt kryddor och smaka av.
Låt blandningen svalna något och blanda den sedan med linssmeten, de hela linserna och linfröröran.
Rör ner havregryn och mjöl i linsröran, blanda ordentligt och smaka av med eventuellt mer kryddor.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper (enklast är det om du först knycklar samman pappret till en boll och vecklar ut den - då blir pappret medgörligt!) och tryck ner smeten.

Glace
3 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
Rör samman glacen och bred den på limpan.
Grädda limpan mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, täckj eventullet med ugnsfolie om det börjar få för mycket färg.
Ta ut och låt den svalna en stund så är den lättare att skära upp i skivor.

Tycker ni att något är oklart så bara hojta till så ska vi göra vårt bästa för att förtydliga och förklara, det är inte alltid så enkelt att få till det så att det blir lättförståeligt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Ser spännande ut! Vad kan man ersätta vetemjölet med för att få den glutenfri, tror ni?/Cajsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att höra! Det borde kunna funka med potatismjöl (men ta då lite mindre än 1 dl) eller med fiberhusk som ju också binder samman bra. Smeten blir ganska så fast så om du rör i och orvar dej fram med lite i taget så bör det fungera om du provar dej fram.
      Kanske att någon annan också har något förslag?
      Lycka till Cajsa, och hör gärna av dej med hur det gick om du provar!

      Radera
  2. Det här låter mycket bra. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det tycker vi låter mycket bra att du tycker det:)
      Kram på dej!

      Radera
  3. det kanske man skulle testa med sådana lovord du ger den:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker vi absolut att du ska göra, Anna, den är så himla god.

      Radera
  4. Visst är den SÅ värd tiden!? Tack för länken :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, absolut är den!
      Så lite så, rätt ska vara rätt:)

      Radera
  5. ÅH! så god den var då! nomnomnom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst var den, fantastiskt mycket nomnomnom!

      Radera
  6. Tack för svar! Testar i morgon./Cajsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, det var så lite så! Vi håller tummarna, hoppas det ska smaka.

      Radera
  7. Hej igen, nu har vi gjort och ätit en glutenfri variant. Tog knappt 1 dl potatismjöl och ett ägg i stället för vetemjöl. Vegansk behöver den inte vara för oss. Eftersom jag just läst på livsmedelsverkets Webbsida att de avråder från att äta krossade linfrön, ersatte jag dem med 1 msk hela linfrön och 2 msk chiafrön. Det blev jättegott! Vi åt med tomatsås, broccoli och kokt potatis. Nästa gång testar vi med svamp eller svampsås. Tack för gott recept och trevlig helg!/ Cajsa
    sk hela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen Cajsa, och tack för att du hojtade till - det uppskattar vi verkligen! Minsann om vi inte själva också ska testa ditt tips nästa gång vi gör linslimpan, tack för tipset.
      En fortsatt fin vecka/Mårtenssons

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!