tisdag 5 januari 2016

Pasta Alfredo

Okej, med tanke på eventuella nyårslöften så kanske vi inte skulle bjuda på en pastarätt med galnaste smör-, grädd- och ostsåsen just nu, men det är faktiskt precis vad vi tänker göra. I vårt försvar så kan vi ju säga att denna middagen åts innan nyårsafton:)


Pasta Alfredo blir det, en pastarätt uppkallad efter sin skapare Alfredo Di Lelio som serverade den på sin restaurang i Rom. Från början lär den ha lagats till med bara smör och ost men den kan alltså varieras på flera olika vis, som här med en "skvätt" grädde. Vi har sett andra recept med vitlök, räkor eller kyckling och det kommer vi definitivt att prova framöver.

Men först ut provade vi ett receptet hämtat från Marcus Auhalays "Markus Pasta", och det med belåtenhet. Receptet ska enligt hans beräkningar räcka till fyra personer, men det kan vi säga direkt att är ni lika såstokiga som vi så räcker det endast till två - möjligtvis tre... Vi lagade till lite mindre mängd pasta än vad receptet säger, men vi har valt att behålla mängderna här för enkelhetens skull, sen är det upp till er att avgöra hur mycket ni behöver laga till.

Pasta Alfredo ca 4 port
400 g pasta
2 dl vispgrädde
50 g smör
2 dl fint riven parmesanost
salt och svartpeppar
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Koka upp grädden och vispa ner smöret så det smälter.
Blanda ner osten, rör om och vänd ner pastan.
Smaka av med salt och peppar, servera genast, gärna med lite extra riven ost över.

I glasen hade vi ett rött italienskt vin gjort på Zinfandeldruvor, vilket är något som vi upptäckt att vi gillar skarpt. Mammoth hette vinet som vi köpte på Systembolaget för 89 kronor, där det beskrivs som fruktigt och smakrikt. Vad vi läst så är det ett vin som tydligen också passar fint till rätter som pulled pork, hamburgare och en chili med rejäl smak, men vi kan alltså även rekommendera det till en vegetarisk pastarätt:)

Så har snön även målat våra kvarter vitt, det ligger ett tjockt vackert täcke och lyser upp hur fint som helst. Eller i alla fall så tycker en av oss så, han som cyklar 1 mil till och från jobbet är alls inte lika glad över de vita flingorna. Men eftersom Håkan också är ledig i morgon så kan det hända att det låter annorlunda då, vem vet? Att komma hem från en snöpromenad i skogen och få en kopp varm choklad kan ju få vem som helst på nya tankar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS.  Undrar du om vi gav något nyårslöfte så kan vi avslöja att det gjorde vi inte, vi var alldeles för upptagna med att äta middag:) DS
x

4 kommentarer:

  1. HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (OR "FETTUCCINE ALFREDO"), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” ("ALFREDO DI ROMA") IN ROME, PIAZZA AUGUSTO IMPERATORE 30
    With reference of your article I have the pleasure to tell you the history of my grandfather Alfredo Di Lelio, who is the creator of “fettuccine all’Alfredo” (or "fettuccine Alfredo") in 1908 in restaurant run by his mother Angelina in Rome, Piazza Rosa (Piazza disappeared in 1910 following the construction of the Galleria Colonna / Sordi). The trattoria of Piazza Rosa is the birthplace of fettuccine all'Alfredo
    Alfredo di Lelio opened the restaurant “Alfredo” in 1914 in a street in central Rome, after leaving the restaurant of his mother Angelina. In this local spread the fame, first to Rome and then in the world, of “fettuccine all’Alfredo”.
    In 1943, during the war, Di Lelio sold the restaurant to others outside his family.
    In 1950 Alfredo Di Lelio decided to reopen with his son Armando his restaurant in Piazza Augusto Imperatore n.30 "Il Vero Alfredo" (“Alfredo di Roma”), which is now managed by his nephew Ines, with the famous “gold cutlery”” (fork and spoon gold) donated in 1927 by two well-known American actors Mary Pickford and Douglas Fairbanks (in gratitude for the hospitality).
    See also the site of “Il Vero Alfredo” http://www.ilveroalfredo.it.
    I must clarify that other restaurants "Alfredo" in Rome (as Alfredo's Gallery or Alfredo alla scrofa) do not belong to my brand and are out of my family tradition of "Il Vero Alfredo" in Rome.
    I inform you that the restaurant “Il Vero Alfredo” is in the registry of “Historic Shops of Excellence” of the City of Rome Capitale.
    Best regards Ines Di Lelio

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thank you Ines for your comment, so interesting to read about your grandfather and his restaurant. We are planing a trip to Rome this spring to celebrate our ten-year wedding anniverasry and we will absolutley try to visit your restaurant!

      Beest regards, Anki och Håkan

      Radera
  2. Alltså, när jag bodde i USA var det här min favoriträtt. Inte sällan åkte vi till Little Italy och åt pasta alfredo, den ena mer fet än den andra (och ja, att jag inte kom hem och vägde 1000 kg är fortfarande ett mysterium!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med fina mat- och reseminnen Charlotta!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!