torsdag 28 januari 2016

Att bjuda på tacokväll.


Förra helgen slängde vi på oss våra sombreros och utbrast "Buenas Noches" när vi öppnade dörren för vår kära vänner Anne och Ingemar. Matbordet var dekorerat med olika attiraljer vi letat upp här hemma och som vi tyckte kunde passa bra till kvällens tema, texmex-middag. Vissa av grejerna har varit med som rekvisita tidigare, festlig återvinning med andra ord:) 

Vi börjar festrapporten med att bjuda er på efterrätten vi serverade, den hette något så tjusigt som "Flan" vilket helt enkelt är en en spansk version av brylépudding. Vår flan var smaksatt med kokos och lime och satt som en krocketklubba på smalbenet efter middagen: 

Brylépudding med kokos och lime. ca 10 stycken ramekinformar
3 dl mjölk 3%
3 dl vispgrädde
½ vaniljstång
6 äggulor
1 ägg
1 ½ dl socker
2 msk riven kokos
rivet skal av 2 lime
1½ dl råsocker eller farinsocker till karamellisering
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur och lägg ner både stång och frö i en gryta.
Tillsätt mjölk och grädde och och låt det koka upp.
Ta av grytan från plattan och låt mjölkblandningen svalna
Vispa ihop äggulor, ägg och socker, tillsätt den avsvalnande gräddblandningen.
Rosta kokosen lätt i en torr het stekpanna under omrörning, låt det svalna lite och rör ner kokosen tillsammans med limeskalet i ägg- och gräddblandningen.
Blanda väl och fördela i ramekinformar.
Ställ formarna i en ugnsfast form, häll i hett vatten så det når upp till minst häften av ramekinformarna.
Grädda i mitten av ugnen i 30-40 min. tills blandningen stannat, den skall vara fast men krämig.
Tag bort formarna från vattenbadet och låt vila (hit kan du förbereda och sedan låta dom stå i kylen till servering).
Strö på sockret och bränn av med en brännare, om ni inte har en sådan mackapär funkar ugnen lika bra.
Sätt i så fall ugnen på 275 grader och placera formarna högst upp under grillelementet tills sockret blir bubbligt och fått lite färg.

Varmrätten vi bjöd på har vi haft med här i köket tidigare men den tål att upprepas, både med tanke på hur god den är och på den lilla köksinsats den kräver. Vi har serverat den tidigare och den blir alltid lika populär och denna gången var inget undantag, receptet efterfrågades och det om nått är väl alltid ett gott betyg:) Så här, i det Mårtenssonska köket igen, låt oss presentera en av våra absoluta favoriter i repris, en krämig tacogratäng:


Tacogratäng  ca 4 port
800 g färs  (vi har alltid oxfärs men det är upp till er vad ni väljer)
1 påse tacokryddor
1 röd paprika, tärnad
1 liten gul lök, fint hackad
5 dl crème fraiche
1 paket Philadephiaost naturell
riven ost
Fräs upp kött och lök, tillsätt tacokryddorna och paprikan och låt steka en stund.
Blanda samman crème fraiche och Philadelphiaost och bred ut i botten på en ugnssäker form.
Häll över tacofärsen, strö på riven ost och gratinera i ugnen på 225 grader i 15 minuter.
Servera med nachocips, guacamole och grönsaker.

Guacamolen gör vi alltid efter samma recept, ett recept som vi faktiskt fått med oss hem från Anne och Ingemar en gång i tiden. Bytt är bytt:

Guacamole
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl crème fraiche
ca 10 cm purjolök eller salladslök, fint hackad
1 stor tomat, hackad
sambal oelek eller tabascosås efter eget tycke och smak
2 msk finhackade korianderblad eller 1 krm torkad koriander
2 avokados
2 msk pressad limejuice
salt
Rör samman matlagningsyoghurt och crème fraiche.
Blanda ner tomat, lök, koriander och droppa i jalapenosåsen.
Gröp ur och mosa avokadon grovt, det ska vara lite bitar i den.
Pressa limen över avokadomoset och vänd sedan ner det i tomatröran.
Smaka av med salt och eventuellt mer lime och sambal.

Vi serverade tacogratängen med olika grönsaker, bönor, nachochips och en frisk och fruktig sallad med blodgrape och avokado, receptet hittar du här om du blir sugen på att prova.


Vi hoppade helt över levande ljus för kvällens sittning och istället körde vi på batteridrivna slingor av två olika slag, var vi köpt dom vet vi inte riktigt bestämt men det finns ett svagt minne i herr Ms huvud av att dom kan ha följt med hem från Claes Ohlsson.


De små virkade sombrerosarna har vi fått av Ankis mor och dom har visat sej vara väldigt användbara, funkar både som äggvärmare och dekoration.


Frukter är tacksamt att duka med, på så vis kan man ju njuta av dom två gånger! 


Kaktusarna har otroligt nog hängt med i snart 3 år, vi är smått chockade själva faktiskt...


Det där med att köra med någon form av tema eller röd tråd när vi har gäster är något som vi har gjort tidigare och gillar mer och mer att göra (förra gången A&I var här körde vi med tysk kväll, här och här). Dels så underlättar det bjudningsplaneringen en smula och så har vi så himla roligt tillsammans när vi letar passande musik, maträtter och dukningsattiraljer. Och att fara runt i världen med hjälp av maten är både ett billigt och miljövänligt sätt att resa:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Den där brylèpuddingen skulle jag gärna vilja testa, men HUR mycket kokos ska det vara? :-)
    Frk Kaka, som inte orkar logga in

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan på dej Frk. Kaka. Oups, vilken tur att du uppmärksammade att vi missat måttet i receptet och hojtade till, tack! Det ska vara 2 msk riven kokos.

      Radera
  2. Tänk att jag aldrig har ätit en bryle.....// Anette

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!