torsdag 31 december 2015

Nyårsafton är här

och vi säger skål och tack
till er som hälsar på i vårt kök troget varje dag,
till er som gästar oss då och då,
till alla som hängt med oss från allra första början
till alla våra nya läsare som just hittat oss
till alla er som hojtar till i kommentarsfältet,
till er som läser i tysthet,
utan er alla fina - inget Mårtenssons Kök!


Vi önskar er alla ett riktigt gott avslut på 2015
och
ETT GOTT NYTT ÅR!

Vi hoppas att ni får en fin kväll, hur ni än väljer att spendera den
och att ni får njuta av god mat och dryck.
På återseende 2016!

Varma nyårskramar från Anki och Håkan
PS. Ta det lugnt med smällarna och i trafiken. DS

tisdag 29 december 2015

Förrätter till nyårsafton

Man kan ju nästan tro att vi tycker att ni ska servera baklängesmiddag eller något liknande på torsdag när ni firar nyår, när vi i dag slutligen tipsar om förrätter från vårt receptarkiv. Men så är det faktiskt inte, ni får äta i vilken ordning ni vill och vill någon äta tvärtom så lägger vi oss inte i det - huvudsaken att ni äter!

I år slår vi ett slag för soppa som förrätt, dels för att vi själv behöver påminnas om att servera det oftare men också för att det är lätt att förbereda i god tid innan servering och sånt gillar vi skarpt. Att så mycket som möjligt är färdigt innan gästerna kommer betyder ju att man har mer tid att umgås med sina vänner och det är ju lite det som är meningen när man bjuder hem. Speciellt när man som vi har ett litet minikök som inte direkt inbjuder till umgänge vid grytorna:) 

Först ut är vår alldeles egna Västerbottensostsoppa med smördegsrullar, en soppa som vi idag fick veta är testad och med beröm godkänd av en av våra läsare, något som gjorde oss så glada! Därefter följer några andra olika soppvarianter, det är bara att dyka ner och botanisera:









Och helt i vanlig ordning så får ni själv så klart fortsätta rota runt bland våra andra förrätter i vårt skafferi om ni inte tycker att några av våra förslag faller er i smaken. Då är det bara att klicka på förrättslänken så skickas man vidare till andra recept.

En fortsatt fin tisdagskväll till er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 28 december 2015

Vit chokladpannacotta med champagnegelé


Temat nyårsmeny fortsätter här i Mårtenssonska köket, igår tipsade vi ju om en fylld fläskfilé som vi tyckte kunde passa bra som varmrätt. Så idag får vi kanske fresta med en god och inte så krånglig dessert till nyårsaftonsfirandet? Det behöver ju inte nödvändigtvis vara nyårsafton för att den ska stå på matbordet, det går alldeles utmärkt att servera vid andra tillfällen också, det vet vi av egen erfarenhet.


En chokladpannacotta som täckts med ett lager rödaste röd champagnegelé är det vi bjuder på. Naturligtvis behöver du inte använda finaste finbubblet i gelén, det går hur bra som helst med både mousserande vin eller cider också. Själva använde vi en äppelcidern Naked Apple från Kopparbergs som inte är så väldigt sötsliskig, men inte heller knastertorr.
Gelén blir frisk och syrlig och det passar den lite sötare pannacottan riktigt bra, den behöver en piggelin vän för att komma till sin rätt helt och hållet - ja något som bryter av i smaken helt enkelt.

Vit chokladpannacotta  4 port
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
½ vaniljstång
100 g vit choklad
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
Hacka chokladen i mindre bitar.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka upp grädden med vaniljstången och fröna, ta grytan från värmen och ta upp vaniljstången
Lägg ner gelatinbladet i grädden och rör så det smälter, ta därefter i chokladen och rör så den smälter.
Häll chokladgrädden i portionsglas och ställ i kylen minst 4 timmar.

Champagnegelé med hallonsmak (räcker till 4 vida portionsglas eller 6 smala)
1½ gelantinblad
1½ dl champagne/mousserande vin eller en torr cider
½ dl koncentrerad hallonsaft
en skvätt färskpressad limejuice
1/4 dl strösocker
1/4 dl vatten
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter.
Koka upp champagne, saft, socker och vatten.
Lägg i gelatinbladen och rör till de smälter.
Låt blandningen svalna till ca 30 grader, det går snabbt i ett vattenbad, och häll sedan den försiktigt över pannacottan.
Ställ in i kylen för att stelna minst 3 timmar.

Om ni nu inte är några större fantaster av pannacotta så har vi plockat fram några andra efterrätter från skafferiet som också kan passa extra fint till nyårsafton:







Och har vi inte lyckats tillfredsställa ert sötsug tillräckligt så hittar ni flera gotter här under fliken efterrätter :)

Så har vi påbörjat en ny vecka minsann, den sista för 2015, det är ju knappast vi vet vilken dag det är längre efter alla lediga dagar. Hör ni till skaran som fortsätter slappa några dagar till eller är ni tillbaka på jobben igen? Själv fortsätter vi båda att slå med den lätta hammaren och gör så hela veckan, inte ont någonstans gör det kan vi berätta:)

Ha en fin måndag allihop!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 27 december 2015

Fylld fläskfilé på två olika vis



En god fortsättning till er alla, vi hoppas att ni överlevt julhelgen och att ni haft det riktigt fint och fått tillfälle att ladda era batterier lite. Det är ju faktiskt en ny helg med ännu mera festligheter i anstormande så det kan ju kanske vara bra med nyladdning i livsenergin. Knappt hinner vi svälja sista sillarumpan och skära den sista skivan från skinkan förrän det är dags att planera nyårsmenyn, men det gör oss faktiskt ingenting, matgalna som vi är:) Och vi testar gärna nya rätter om det kan vara till hjälp för någon där ute - så snälla är vi!


Vi börjar med en varmrätt som vi satte i oss igår, fläskfilé med gratinerad potatismos och rödvinssås, som genast kändes värd en plats på listan över förslag på nyårsmenyn.
Fläskfilé alltså, vi kan knappast ens minnas när vi åt det sist, men gott är det ju och genast frågade vi oss varför vi inte äter det oftare? Håkan fick för sej att dela filén ungefär som man gör när man gör en så kallad porchetta och sedan fylla den med godsaker. Det gjordes två olika varianter och vi bjuder på båda så får ni välja efter er egen smak. Denna varmrätten går alldeles utmärkt att förbereda i god tid innan den ska tillagas, perfekt om det väntas gäster!

Fylld fläskfilé 
Hel fläskfilé, beräkna att det går ca 150-200g / person, mängden beror lite grann på vad du serverar innan och efter.

Fyllning 1
bacon eller parmaskinka
färsk timjan, fint hackad
färsk rosmarin, fint hackad
Västerbottensost, några skivor
örtsalt och några drag med vitpepparkvarnen

Fyllning 2
några skivor salami av valfri sort
parmesanost
färsk basilika
torkad oregano
torkad salvia
örtsalt och några drag med svartpepparkvarnen

Börja med att skära filén fri från senor och silverhinna, dela den sedan på mitten så du får två halvor.
Skär sedan ett snitt längs med filén, fläk upp den och platta till så det blir en platt köttbit.
Lägg valfri fyllning på köttet och rulla sedan samman köttet från långsidan.
Bind samman filén med steksnöre och krydda lite runt om (hit kan du förbereda).
Stek filén så den får färg runt om, lägg över i en ugnsfast form och stick in en köttermometer i mitten.
Låt köttet steka färdigt mitt i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen nått 68 grader.
Ta ut och låt vila, den kommer då att nå upp i minst 70 grader, så var inte orolig att den inte är genomstekt.

Under tiden som köttbiten ligger och vilar gratinerar du potatismoset i portionsformar tills det fått fin färg ovanpå, ca 10-15 minuter. Moset kan man smaksätta med olika rotfrukter om man så vill, palsternacka, jordärtskocka, rotselleri är bara några förslag som kan kan få koka och mosas med ner, lite ost på toppen ger både fin smak och färg.
En god rödvinssås passar fint att servera till och ni har ett receptförslag i detta inlägget, från nyår även det. Ett riktigt gott och smarrigt (och smart) tips är att byta ut det röda vinet i såsen mot rödvinsglögg, om ni har en slatt kvar någonstans. Vi gjorde en variant på 50/50 och jistarnes så gott det var, vi snackar skedätarsås!

Och så kan vi tipsa er om att en lite kryddigare rött vin smakar gott till middagen, själv drack vi ett Italienskt vin vid namn Casa Vinironia Palloncino, som vi hittat på bolaget för endast 69 kronor.


Ett litet bildbevis på att vi hade en alla tiders trevlig julafton och nej, vackra är vi icke - men roligt, det har vi nästan alltid! Vi firade i sedvanlig ordning hemma i Ankis systers uterum med övriga familjemedlemmar från fru Ms sida, en nätt skara på 8 personer är vi som samlas runt matbordet och smörjer våra krås.

Antalet sillinläggningar har aldrig varit så få (4!) men alla gick dom åt och knappast en endaste liten bit blev över. Samma var det med resten av maten, vi hade dragit ner ganska rejält på mängder och variationer och det visade sej vara något av det smartaste vi gjort när det gäller julmat, på så vis så slipper vi äta julmatsrester hela veckan lång och/eller kasta bort mat. Mindre matsvinn, helt enkelt!
Klappar fick vi några var, även den mängden har minskats i takt med att åldern ökat. Antingen hänger åldern ihop med minskad snällhet eller ökad vishet, vi väljer att satsa våra pengar på det senare:)

Nu väntar det ett födelsedagsfirande och det är minsann inte vilket firande som helst. Håkans mormor Agnes når den ärofyllda åldern av hela 90 år idag! Hon ska firas med smörgåstårta och ny kaffekokare, allt enligt damens egna önskemål.

En fortsatt skön söndag önskar vi er, ha det gott vad än som står på era agendor idag.
Bor ni i Skånedelarna av landet så är kanske flytväst att rekommendera om ni tänker ge er ut, med tanke på att det regnat i ett dygn nu och det varnas för översvämningar lite här och var.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 23 december 2015

Årets julkort


Lillejulafton är här och från och med i eftermiddag är det ledigt för oss båda, äntligen har herr M fått komma hem och pusta ut efter en hektisk 11-dagars arbetsvecka. Fru M fixade de sista bidragen till morgondagens julfirande i morse när hon rullade och stekte köttbullar, Håkan fnös dock lite försynt år mängden som stekts - 1 kilo köttbullar pöh! Det är ju ingenting när man själv rullat och stekt 150 kilo:)

Nu ska vi bara pusta ut, Håkan ska sätta sig i favoritfåtöljen och tända sin julpipa och Anki ska göra sina händer julfina. I kväll blir det traditionellt lillejulaftonsfirande i köket, det betyder fisk och skaldjur på tallrikarna, goda såser och andra tillbehör och så dom obligatoriska bubblorna i våra glas.

Vi önskar er alla en finfin lillejulaftonskväll 
och en julhelg som blir precis så som ni önskar att den ska vara. 
God mat och dryck hoppas vi att ni får njuta av 
och kanske även ett litet tomtebesök.

Tänk på att ta det lugnt ute i trafiken!
Varma julkramar från oss till er!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 22 december 2015

Senapsgriljerad skinka


Visst ni att vi äter olika sorts kål till skinkan på julen, lite beroende på var i landet vi bor eller vilka traditioner våra familjer har? Vi båda växte upp i villfarelsen att alla gjorde som vi och mumsade på brunkål på julafton, men se så äro icke fallet! Somliga äter rödkål medan andra äter grönkål och vissa äter kanske ingen kål alls till sin julskinka.

Och vet ni vad, det är precis lika stor variation är det när det kommer till den där skinkan också, ja vi vet - helt galet är det:) Det är skillnad på vilken sort man väljer och huruvida den är griljerad eller inte. Här nere i södra Sverige är det vanligast med en rimmad och lättrökt julskinka medan man uppåt landet oftast hoppar över det där med röksmaken, vissa kokar sin på spisen medan andra bakar den i ugnen. Visst är det häftigt att det är lite olika ändå, för smaken är ju som baken (delad i två skinkor - häpp!)


För vår del så har vi båda alltså vuxit upp med brunkål till dom lättrökta skinkorna och dom där skinkorna, dom var aldrig griljerade och den enda gången det satt en färgglad pinne i var när det julpysslats skinkpinnar i skolan. Dock så har vi som vuxna utvecklat en alldeles för stor försökslusta i köket för att inte prova olika sätt och smaker, så naturligtvis har vi testat det där med senapsgriljering också. Vi gjorde som Håkan gör på jobbet (ja det var faktiskt han som gjorde den här hemma också) och ska man tro på honom så lyder hans recept så här:

1 rejäl kladd senap
1 stor hög med ströbröd
nån äggula
Rör ihop och kleta ut det på skinkan, strö på lite ströbröd till och ställ in i ugnen!

Fast vi inser ju att det blir lite trixigt att följa det receptet så därför har vi översatt det till ett mer noggrant, lättfattat och lättföljt recept:

Senapsgriljering till skinka
Räcker till en färdigkokt skinka på ca 4 kilo
1 äggula
3 msk senap
½ dl ströbröd
Rör ihop ägg och senap.
Är svålen kvar på köttbiten så skär du bort den och lägger över skinkan i en ugnsfast form.
Bred på senapsröran och strö över ströbrödet.
Ställ formen mitt i ugnen, 10-15 minuter på 200 grader.

Hur man går tillväga när man kokar skinkan har vi skrivit om i ett tidigare inlägg och det hittar du här, tillsammans med en lite annorlunda variant av griljering med örter, soja och honung.

Så är det bara en dallrande dag kvar tills den där dopparedagen är här och vi hoppas innerligt att ni inte havererar av alla julförberedelser. För det är ju faktiskt så att det blir jul oavsett hur mycket/lite som görs, vi får inte glömma bort att ta varje tillfälle i akt att ta hand om varandra och njuta av varandras sällskap!

En fortsatt fin tisdagskväll till er alla,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 20 december 2015

Don Saffron årets juldrink


Ibland går det nästintill hejsjövilt till här hemma när det ska tas bilder av det vi svänger ihop i vårt kök och lite så var det idag. Nu till julen så finns det ju en hel massa plicketiplock att försköna bilderna med, så frun i köket tog en julplundringsrunda här hemma när dagens drink skulle förevigas.


Stjärnor, grankvist, tomteluva, paket och renen i silverglitter (som förövrigt Håkan inte alls gillar) plockades med in i sovrummet, ja inte ens julkorten gick säkra för framfarten. Hela fotosessionen resulterade i fyra olika drinkbilder, tänk att några få attiraljer kan förändra en och samma drink så mycket!

Det största joxet med att trycka av så många olika bilder är att sedan lyckas komma överens med varandra om vilken vi ska använda... det är inte helt enkelt det kan vi lova och vi tycker oftast inte alls likadant:) Så idag tar vi faktiskt och slänger in alla fyra bilder, plus någon extra bonusbild, så får ni själva välja vilken ni helst vill titta på!

Drinken som ni ser på bilderna är årets juldrink i Mårtenssons kök, Don Saffron, som vi smuttade på i går kväll. Vi brukar testa en ny julig drink varje år, vissa år har vi själva lyckats med bedriften att uppfinna vår egen men i år körde vi på en drink som vi läst om hos både Victoria på Matplatsen och hos Åse på 56kilo. 

I drinken ska man ha saffranssyrup, enklare uttryckt sockerlag med saffran i, och det kokar man snabbt ihop. Får du sockerlag över så håller den i kylen minst en vecka, om inte annat så doftar den ljuvligt så du kan ju sticka näsan i burken då och då. Undvik dock att få ner näsetippen i syrupen för den där gulorangea färgen går inte av i första taget...

Ljuvligt vacker saffranssyrup som doftar ljuvligt gott. 
Ser nästan ut som flytande bärnsten när ljuset lyser genom glaset

Don Saffron   1 glas
4 cl vodka
2 cl färskpressad citronjuice
1 cl färskpressad apelsinjuice
2 cl saffranssyrup
1 cl Aperol
is
ev. sodavatten eller mousserande vitt vin att fylla upp glaset med
Blanda samman vodka, citron- och apelsinjuice och saffransyrup i ett glas med mycket is.
Häll till sist försiktigt i Aperol.
Vill du ha en drink som är lite fräschare och piggare så häller du i ca ½-1 dl sodavatten eller mousserande vin ( vi hade i sodavatten och det smakade finfint). 

Saffranssyrup
2½ dl strösocker
2½ dl vatten
½ paket saffran
Koka upp vatten och socker så att sockret löser sig.
Blanda ner saffranet och låt sedan sockerlagen svalna.
Förvaras i kylskåp, håller minst en vecka.

Så till bonusmaterialet från dagens fotogalenskap, så här kan det alltså se ut i sovrummet när vi går loss med våra attiraljer där inne... !

Bakom kulisserna såg det ut ungefär så här, 
en del statister hade dock hunnit lämna scenen redan vid fotograferingstillfället!

Dags för sista bilden då, ett väldigt bra tips är det på den.
1 cl kan vara svårt att få till, i alla fall i vårt vanliga drinkblandarglas, och då plockar vi alltid fram en doseringskopp som man får när man köper flytande meducin. 
Använder man den kan man dessutom få till 1½ eller till och med ½ cl!
Och den tar nästan ingen som helst plats i lådan eller i skåpet, hur bra som helst.

Vi önskar er alla en fortsatt fin fjärde adventssöndag och en skön söndagskväll!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 19 december 2015

Västerbottensostsoppa med topping och smördegsrullar


De senaste veckorna har vi varit näst intill sprickfärdiga av glädje, stolthet och spänning över att ha blivit tillfrågade att, i ett samarbete med med Västerbottensost, vara matinspiratörer i kampanjen #magipå20!
Anki, som öppnade mejlet med förfrågan i (ibland är det inte helt fel att vara försten hemma), galopperade runt i lägenheten av glädje och visste inte vart hon skulle ta vägen. Eller ja galopperade är väl kanske att ta i, vankade stämmer väl mer överens med verkligheten...
När vi sen såg vilket fint gäng av matkreatörer vi skulle få äran att sälla oss till blev vi ännu mer till oss i trasorna, någon av dom har vi ju hemma i vår kokbokshylla! Lilla vi, vem kunde väl ens våga ana detta för 6 år sedan, så klart vi ville och tackade ja!


Ett recept skulle skapas och vi landade till slut i en ostsoppa, våra tankar gick åt nyårsafton och en förrätt som kunde passa bra då, samtidigt som den skulle funka som en vardagsrätt. Håkan experimenterade med sin soppidé under tiden som Anki laborerade med en idé om ett tilltugg, som kunde funka att servera till vid festligare tillfällen.
Det färdiga resultatet tänkte vi bjuda på här i vårt kök idag, men ni kan även se den på Västerbottensost-sidan tillsammans med en presentation av den och av oss, om ni är nyfikna.

Tycker ni nu inte om musslor så byter ni ut dom mot några andra skaldjur som ni gillar, varför inte kräftstjärtar. Gillar du inte skaldjur alls, eller kanske är allergisk så går det bra att hoppa över dom helt - då har du dessutom en vegetarisk soppa. Rotfrukterna kan du byta ut efter humör, smak och tillgång, ja det är helt enkelt en soppa som du kan variera. Den passar lika bra för vardag som för fest och går att förberedas i god tid innan den ska serveras.

Västerbottensostsoppa med pilgrimsmusslor och Västerbottensostrullar   4 port
Soppa
50 g vardera av rotselleri, persiljerot, jordärtskockor och morot
1 schalottenlök
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
½ vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
200 g riven Västerbottensost

Topping
8 pilgrimsmusslor
2 msk citronolja
1 msn fint hackad dill
fint rivet skal från 1 citron
salt och peppar
avokado i tunna strimlor
färsk timjan

Tillaga soppan och toppingen:
Börja med att röra samman en marinad av dill, citronolja, citronskal, salt och peppar.
Vänd musslorna i marinaden och låt dom ligga i under tiden du lagar soppan.
Finhacka rotfrukter, schalottenlök och vitlök och fräs i smör tillsammans med tomatpuré och kryddor i ca 3 minuter.
Tillsätt buljong och vin och låt det koka upp.
Låt soppan småputtra 10 minuter.
Tillsätt grädden och låt den fortsätta puttra 5 minuter.
Mixa soppan med en mixerstav eller i en mixer, ju längre tid du mixar ju slätare soppa får du.
Häll tillbaka soppan i grytan och lägg på locket, så här långt kan du förbereda soppan till servering.

Vid servering
Koka upp soppan och rör ner osten så den smälter.
Halstra musslorna på hög värme, 1 minut på varje sida och lägg dom i sopptallriken med några avokadoskivor och timjankvistar.
Häll i soppan och servera, detta kan du göra vid bordet om du vill.


Smördegsrullar med fikonmarmelad och Västerbottensost
1 paket kavlad smördeg á 225 g
100 g fint riven Västerbottensost
1 dl fikonmarmelad
1 kvist färsk rosmarin
1 uppvispat ägg
Rulla ut smördegsplattan och kavla ut den lite tunnare än vad den är.
Bred på marmeladen så den täcker hela plattan, strö över fint hackad rosmarin och täck med osten.
Rulla ihop från ena långsidan till en rulle och skär den i skivor.
Lägg rullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla dom med ägget.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.
Servera rullarna ljumna till soppan. 

Huvudpersonen i egen hög person, vår stora ostfavorit som vi aldrig är utan i köket.

Så önskar vi er alla en fortsatt fin lördag och en läcker lördagskväll. Ta det lugnt i julestressen, glöm inte att koppla av emellanåt, andas och njuta en smula.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 18 december 2015

Sill dijonnaise


Ja det blir faktiskt ytterligare en inlagd sill här i det Mårtenssonska köket denna veckan, den sista för detta året och samtidigt inläggning nummer 30 i samlingen, häpp!
En krämig variant bjuds ni på idag och den är gjord på 5-minuters sill, en fenomenal uppfinning om ni frågar oss. Den där lilla paketen sill gör ju hela proceduren med att lägga in sill både enklare och snabbare och när något är enklare och snabbare, så vågar sig plötsligt flera på att prova nya upplevelser. Bra, eller hur?!

Smaka er fram när ni rört samman såsen som sillen ska ligga i, vissa vill ha mer smak av senapen medan vissa vill ha en mildare variant och då istället tar i mer majonnäs. Tänk också på att smakerna mognar fram när den står i kylen, mest så ni inte vräker i för mycket av det goda:)

Sill Dijonnaise
1 paket 5-minuters sill á 420 g
½ dl cornichoner
2 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
2 msk majonnäs
½ dl hackad dill
½ dl hackad persilja
Häll av sillen och dela i lagom munsbitar.
Hacka cornichonerna och blanda samman med crème fraiche, senap, majonnäs, dill och persilja.
Smaka av och blanda till sist ner sillen.
Ställ sillinläggningen kallt minst 12 timmar innan serveringen.

I dag ser det inte riktigt ut som vanligt här hemma, det är endast fru M som håller ledigt denna fredagen medan herr M sliter och släpar på jobbet. Jag har dock fått fullt förtroende av maken att styra och ställa här några dagar (han vet inte vad han säger riktigt för tillfället, nu när han jobbar så mycket som han gör:) och det ska nog gå bra det med.
För min del är det från och med nu julledigt som gäller och så är det ända fram till dag 11 i januari, inte alls dumt om ni frågar mej! Från och med julafton gör Håkan mej sällskap och det kan han verkligen behöva, när han kommer hem på kvällarna påminner det mest en inspelning av någon av Zombiefilm här hemma. Att ögonlocken stängs tidigt behöver jag väl knappas nämna...

Närmast på dagordningen står det en tur till pappersåtervinningen, ett julklappsinköp och i samband med det en promenad i duggregnet. Inte alls lika spännande som en Zombiefilminspelning, men man klarar ju faktiskt inte av hur mycket nervdaller som helst!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 16 december 2015

Julklappar som hjälper


I dag gör vi ett uppehåll från allt vad mat och dryck heter och istället delar vi med oss av (annat gott) andra goda upplevelser, som många kan få glädje av och som förhoppningsvis kan göra skillnad i någons liv. Det är dags för vårt årliga julklappslista där vi tipsar om olika sätt att ge bort alternativa julklappar, en tradition här i Mårtenssons kök sedan två år tillbaka nu.

I år har vi lyckats hitta några fler, både nya och gamla bekantskaper, där man har möjlighet att ge bort en julgåva som skänker glädje till flera. Som vanligt är det fritt fram för er som har andra bra idéer eller sidor som ni tycker att vi har missat att tipsa om dom, skriv en kommentar i kommentarsfältet så lägger vi till det på listan!

Cancerfonden behöver nog ingen presentation, på deras sida kan du köpa jullotter eller ge en julgåva

Frälsningsarmén behöver säkert inte heller någon närmare presentation, här finns flera olika sätt att bidra. Någon får sällskap i jul, ett barn får en julklapp eller så skänker du en valfri summa till valfritt ändamål som t.ex hemlöshet och katastrofhjälp.

UNHCR hjälper människor som är på flykt över hela världen, du kan både bli månadsgivare och ge en engångsgåva i form av bland annat filtar, nötkräm som hjälper undernärda barn att återhämta sej snabbt, myggnät eller tält.

Skånes stadsmission som möter och försöker hjälpa utsatta människor i vårt samhälle. Här kan du stödja genom att bli frukostfadder och donera en frukost per månad, ge bort ett födelsedagsfirande eller hygienartiklar, eller om du har möjlighet så kan du även anmäla dej som volontär.

Plan som arbetar för barns rättigheter runt om i världen. Här kan du bli både månadsgivare och skänka en engångsgåva som t.ex en gris, skolmaterial eller en säker förlossning.

Min stora dag som låter sjuka barns drömmar bli verkliga. Även här kan du både bli månadsgivare och stödja med en gåva året om.

Vi-skogen som planterar ut träd runt om i världen för att hjälpa till att ta människor ur fattigdom. Tänk att så mycket nytta och glädje kan komma ur ett träd, något som vi tar för givet!

Aldrig ensam, ett projekt för att sprida information om psykisk ohälsa.

Wateraid där du kan ge bort vattendroppar, kranar och handpumpar. Rent vatten ytterligare något som vi bara tar för givet att det finns och det i en aldrig sinande stråle, men så är det inte för alla.

Båda listorna från tidigare år är uppdaterade och alla länkar ska nu fungera så ni kommer rätt när nu klickar på dom, ni hittar första året här och andra året här.


Till sist vill vi också tipsa och påminna om en finfin gåva till någon man känner, en släkting eller någon annan person i närheten. Att ge av sin tid är en häftig upplevelse både för den som ger och för de som får - här snackar vi verkligen "delad glädje är dubbel glädje"!
Gåvor behöver faktiskt inte kosta pengar och vi kan garantera att det blir uppskattat, fråga bara Ankis morbröder:)
Och det behöver ju faktiskt inte vara en släkting eller vän som får din tid, kanske har du märkt att en granne aldrig få besök - ring på dörren och se vad som händer!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 15 december 2015

Ost- och brysselkålspaj


Igår åt vi en makalöst god paj och eftersom herr Mårtensson fick en sån genial idé om hur den kunde ätas, så kände vi att vi ville dela med oss av den så fort som möjligt! Pajen var fylld med brysselkål och ost, i vårt fall blev det helt i vanlig ordning och föga överraskande Västerbottensost, och den passade så otroligt bra till julskinka (jajamensan, vi har redan huggit in på en sådan).
Det var först tänkt att vi skulle äta pajen som helt vegetarisk middag och det kan vi meddela att det fungerar alldeles utmärkt att göra så, men när idén om att para ihop den med julskinka kom som en blixt från klaraste himmel, så var vi ju bara tvungna att prova. Frågan är om det inte var den bästa blixten som någonsin slagit ner i vårt kök, för jistarnes så bra det blev.


Pajskalet får ni två olika receptförslag på, vi använder alltid den glutenfria varianten med mandelmjöl men föredrar man den mer vanliga så kör man med det. Har ni inte Västerbottensost hemma så tar ni en annan sort, men helst en lagrad så att den ger rejält med smak. I bakersta tallriken på översta bilden har ingen allvarlig olycka skett, nej där ligger granatäppelkärnor som vi åt till och även där måste vi nog klappa oss själva lite extra på axeln för ett annat lyckat sammanförande:)

Brysselkål- och ostpaj
Pajdeg glutenfri
4½ dl mandelmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör i tärningar
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Pajdeg "vanlig"
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen håller ihop.
Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, med avtagbar kant och ställ kallt 30 minuter.
Nagga botten på pajskalet och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter och tillsätt fyllningen.

Fyllning
250 g brysselkål, fryst eller färsk ansad
1 stor rödlök, tunt skivad
150 g riven västerbottensost eller annan lagrad ost
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
3 msk dijonsenap
hackad persilja
salt och peppar
Tina den djupfrysta brysselkålen.
Koka brysselkålen 5 minuter, häll av vattnet och låt dom rinna av väl.
Är kålen stor så halvera dom.
Fräs löken i smör så den blir mjuk och blank och lägg den i pajskalen tillsammans med brysselkålen.
Rör samman ägg, crème fraiche, senap, persilja, ost och kryddor, häll blandningen i pajskalet.
Ställ in pajformen i nedre delen av ugnen och grädda på 225 grader i ca 35 minuter, börjar det bli för mycket färg på ytan så lägg över en bit aluminiumfolie.
Kolla så fyllningen har stelnat innan du tar ut och serverar pajen.


Så lägg nu denna pajen på minnet om ni letar efter något grönt alternativ att ställa på ert julbord, den passar både för de som äter kött och för de som inte gör så.
Och naturligtvis så passar den finfint även på bord utan jul:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 14 december 2015

Sill med tranbär


Jajamensan, nu är det dags för sillinläggning nummer två för denna julen och faktiskt blir detta nummer 29 i ordningen av sillinläggningarna i vårt kök. Förra året gjorde vi ett samlingsinlägg för alla inläggningarna med bilder på och länkar till alla sorterna som vi gjort genom åren, är ni nyfikna på och letar efter sillinspiration så hittar ni det inlägget här. Det finns allt från klassiska sorter som Brantevikssill, löksill och Glasmästarsill till de lite mer ovanliga sorterna, Wasabisill, fetaostsill, baconsill och Sweet chilisill.

Dagens sill tillhör väl inte de mest klassiska eller vanliga sorterna, inte för vår del i alla fall. När vi såg receptet i förra årets ICA-buffé så föll det oss genast på läppen och vi ville absolut prova. Det visade sej att sillintuitionen stämde riktigt bra och alla sillätare runt vårt julbord tyckte att det var en lyckad smakkombination. Tranbärens lite syrliga friskhet tillsammans med apelsinens lena sötma och sillen sälta gifte sej fint som man så tjusigt brukar säga, med andra ord var de kanongott och vi kan absolut rekommendera att prova!

Tranbärssill med apelsin 
1 paket 5-minuters sill
1 rödlök, tunt skivad
1 apelsin
1 dl frysta tranbär
1 dl koncentrerad tranbärsjuice
Häll av sillen med spara lagen, skär sillen i lagom munsbitar.
Skär bort skalet på apelsinen, se till så att du får bort allt det vita och skär ut hinnfria klyftor.
Varva sillen med apelsin, lök och tranbär i en burk.
Blanda lagen med tranbärsjuicen och häll i burken.
Sätt på locket och ställ i kylen minst 12 timmar innan servering.

Skulle ni nu, mot all förmodan, inte lockas lika mycket som vi gjorde av denna inläggningen så var inte oroliga vi sitter på några fler sorter. Och nej, inte bokstavligt talat, sådana böjelser har vi inte:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 13 december 2015

Veckomatsedel

Söndagen är här gott folk och med den följer en ny veckomatsedel, helt i vanlig ordning. En smula inspirerad av julens smaker är även denna, dock inte så det går helt överstyr för vi vill inte att ni ska vara trötta på högtiden redan innan den kommer.
Veckan bjuder på två godsaker, både kaka och efterrätt, men det tycker vi gott att vi alla kan vara värda i julstressen. Janssons frestelse är vegetarisk och passar alldeles utmärkt även på julbordet precis som de vilda köttbullarna gör. Huruvida övriga rätter platsar på julbordet får ni själv bestämma för vi lägger oss inte i vad ni har där, eller om ni ens har något julbord, så länge ni njuter av er mat!


Tisdag: Fisksoppa med saffran och tomater och ett bonusrecept på vår absoluta favoritkavring. 


Här går det utmärkt att byta ut viltfärsen mot annan färs, vilken du vill.


hur gott får det bli egentligen?! 

Söndag: En mjuk pepparkaka bakad på mandelmjöl till söndagsfikat kanske? 

I dag lyser solen från blåaste himmel här hos oss, fågelkvitter och sån där hög krispig luft gör solen sällskap och vi tackar gudarna för att vi har en almanacka på väggen så vi vet vilken månad och dag det egentligen är. 10 grader på luciadagen - hoppla!
Håkan inleder dagen med en, vid denna tiden på året, obligatorisk 2-mila cykeltur till rökeri och charkuteri, medan frun går här hemma och väntar och trängtar efter honom.
(Fritt översatt: planerar vår egen veckomeny och ger sig ut på en långpromenad och tankar D-vitaminer i solskenet)

En skön söndag och luciadag hoppas vi att ni alla får och en riktigt bra vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 11 december 2015

Saffransdrömmar


Sötsaker igår och sötsaker idag, man skulle ju nästan kunna tro att vi plötsligt förvandlas till en bakblogg. Men så är icke fallet, vi blir bara extra sötsugna vid denna tiden på året och vem blir inte det egentligen när tidningar, bloggar, facebook och Instagram svämmar över av frestelser. Och ni vet väl att det enda sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den - i alla fall om vi ska tro på Oscar Wilde!
Huruvida ni väljer att falla för dagens kaka eller att motstå den är helt och hållet upp till er, vi kan meddela er att vi har fallit mer än en gång (snart noga räknat 36!) och alla många gångerna var lika smarriga:)

Saffransdrömmar ca 36 stycken
100 g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ g saffran
1 dl rapsolja
1 tsk hjorthornssalt
4-4½ dl vetemjöl
Rör smör, socker, vaniljsocker och saffran smidigt och mjukt antingen för hand eller i matberedare.
Tillsätt oljan lite i sänder och fortsätt röra.
Blanda samman hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i smeten.
Arbeta in resten av mjölet till en smidig deg.
Dela degen i två lika bitar och rulla till två längder som du sedan delar i 18-20 bitar/längd.
Rulla bitarna till bollar och lägg på bakplåt, klädd med bakpapper. Lägg dom inte alltför tätt för de flyter ut när de bakas.
Grädda kakorna mitt i ugnen på 150 grader i 18-20 minuter.
Ta ut och njut!

Lägg kakorna en bit från varandra, annars smälter de samman i ugnen.

Håkans absoluta favoritkaka är just drömmar, 
så att hålla fimsingarna borta var svårt även under tiden som de skulle förevigas:) 

I dag har vi inte haft en vanlig ledighetsfredag, nej det har varit arbete för oss båda faktiskt. Håkan drog iväg på stålhingsten tidigt i ottan för att ställa sej i köket på jobbet och fortsätta stoppa korvar, göra leverpastejer, steka köttbullar, röka och griljera skinkor.
Anki försvann en stund senare till sitt jobb där barnen gick lucia för föräldrarna i arla morgonstund och sedan bjöd på frukost. Frun, som från och med i går är både gråhårig och väldigt korthårig, försvann nästan helt och hållet under sin gamla tomteluva och såg plötsligt ingenting när den halkade ner över ögonen. Så hon påminde mest om Toker där hon satt bakom barnen i luciatåget, tack och lov för släckta lampor och mörka morgnar:)

Nu hoppas vi att ni alla får en kanoners fin fredagskväll och helg, att ni kommer att få falla för några frestelser och kanske till och med lyckas med att motstå någon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan