måndag 30 november 2015

Jordnötssås



I dag blir det matlagningsrepris i här Mårtenssons kök och vi hoppas att ni har överseende med det. Vi lyckades nämligen trolla bort ett gammalt inlägg med vårt favoritrecep på jordnötssås, eller sataysås, i vår iver att ta med det på en av våra veckomatsedlar och vi lyckas inte för allt i världen att få tillbaka det på sin gamla plats igen.
Matlagning är vi bra på men teknik - not so much:)

Receptet har vi fått av Ankis morbror Kalle, en hejare på matlagning även han, efter att vi blivit bjudna på världens godaste jordnötssås i hans kök. Rör ni ihop ingredienserna i en gryta och låter den bubbla lite så kan ni snart också njuta av en riktigt smaskig jordnötssås.
Skulle nu någon ha problem med att tyda herr Ms kråkfötter så kommer här ett förtydligande.

Jordnötssås     2 port (ja, måtten bör man redigera om man är såsomaner som vi)
1 dl jordnötssmör
2 dl kokosmjölk
1 msk farinsocker
1 msk citronsaft
2 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
Vispa samman jordnötssmör och kokosmjölk i en gryta.
tillsätt övriga ingredienser och låt det koka upp. Slå ner värmen och låt såsen småputtra några minuter.
Smaka av och servera. God till kyckling!

Som ni märker så körde vi en annan variant på matfotot när vi ursprungligen gjorde inlägget och det gjorde vi eftersom själva resultatet av receptet inte alls gör verkligheten rättvisa. En brun sås, alltså hur snyggt blir det på foto? Nej just det, inte alls bra - det kvittar hur man pillar med rekvisita, redigerar och är kreativ, det är ändå bara en brun sås. Därför kom en av oss på den smått geniala idén att fotografera lappen som receptet står nedskrivet på sedan urminnes tider och lägga upp den istället. Ibland glimtar det till:)

Hur gick det för er i gårkväll och natt, fick ni besök av Gorm eller var ni förskonade? Här drog stormen fram rätt så rejält, men den bedarrade nog ganska så mycket snabbare än på så många andra ställen -tack och lov. Men visst, vi var väldigt glada över att vi inte hade hängt upp några juldekorationer på balkongen, för frågan är väl vems balkong de hade prytt nu...?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 29 november 2015

Veckomatsedel

Första advent är på plats, november och höst går mot sitt slut och det verkar som att väldigt många gläds åt att ta farväl av den sista höstmånaden, lite fler än vanligt känns det som. Men vi har full förståelse för oss alla som känner så, det har varit en mörk, kall och blåsig månad som har känts lite längre i år. Vi hoppas att december tar med sig en gnutta vinter, lite snö och mycket ljus hade inte alls varit fel varken för humöret eller julstämningen:)

Förslag till veckans mat går vi raskt vidare till och vi börjar veckan värmande vegetariskt, saltar till det på tisdagsfisken, onsdagen bli lite wild'n'crazy och torsdagsfisken är en snabb en! På fredag går vi in i juldimman och där stannar vi hela helgen, glögg i marinad och saffran i efterrätten - vad sägs om det?!




Torsdag: Fyra ingredienser i fiskgratängen som smakar basilika och tomat
på bordet snabbt som tusan!

Fredag: Tre förslag på hur du blandar en god drink med julmust

Lördag: Fläskfilé som marinerats i glögg och serveras med en god sås med äpplen och lök

kanoners god med apelsin- eller clementinklyftor.

Lördagens lockande och pockande på julstämningen resulterade i en något nerbantad version av dekorationer, vi kör helt enkelt med julpimpning light i år. Däremot bakade vi julsmakande kakor och lagade till middag med julig smak, så vi får väl säga att i köket är det XL-jul redan!
Huruvida vi slår till med en tur på julskyltningen i stan låter vi vara osagt, det beror på väder och vind och just nu ser det mörkt ut på mer än ett sätt - det är med risk för en ofrivillig flygtur man sticker ut nosen:)

Vi önskar er alla en fin och stämningsfull fortsättning på första advent och en alla tiders bra vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 27 november 2015

Enkel hollandaisesås med saffran


Vi skickar in såsreceptet till månadens middagstips på bloggen "Min lilla kokvrå
som denna månaden har temat saffran. 

I dag är det saffran som är på tapeten här i det Mårtenssonska köket (inte bokstavligt talat för jisses vilka fläckar det hade blivit då!) Saffran, denna underbara krydda som går att använda till så mycket i både mat och bak (!), finns det någon annan krydda som är mer förknippad med julen egentligen?
Här har vi provat att smaksätta hollandaisesåsen med de orangea trådarna och det blev riktigt bra, till en bit varmrökt lax passade den extra fint.
Få nu inte ett anfall av matlagningsångest när ni läser att det ska röras samman egen hollandaisesås, för detta receptet är verkligen inte alls svårt det lovar vi. Varken smält smör eller vattenbad är inblandat, nej vi gör på enklaste möjliga vis:

Enkel hollandaisesås med saffran   2 port
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
½ g saffran
150 g smör, rumstempererat och tärnat
salt
citronsaft
Blanda samman äggulor, vinäger och saffran i en tjockbottnad gryta.
Ställ grytan på svag värme på spisen och vispa under tiden som det blir varmt.
När det börjar bli varmt så börjar du tillsätta smörtärningarna, en åt gången i början, under tiden som du hela tiden rör.
Se till så att inte såsen börjar koka, då klumpar sig gärna gulorna och det blir äggröra!
När såsen börjar tjockna så tar du grytan från värmen, oftast tjocknar den innan allt smör är slut men då går det utmärkt att röra ner dom fast grytan inte står på plattan.
Smaka av såsen med salt och lite citronsaft, servera.

Glöggtips igår och saffranssås idag, man skulle ju lätt kunna tro att julkänslorna drabbat oss lika mycket som den verkar ha drabbat så många andra. Men det är nog snarare så att vi försöker locka fram den där julstämningen, för i år verkar den inte infinna sej i vanlig ordning...
Kanske att den anländer i morgon när det är dags att julpimpa här hemma, vi hoppas i alla fall på det. Då är det nämligen dags att traditionsenligt plocka fram det stora artilleriet till tonerna av Kurt Olsson och damorkestern, som spelar den ena ljuvliga julsången efter den andra på det gamla slitna kassettbandet. (ja men ni hör ju själva hur antika vi är!).

Hur är det med era julkänslor, har dom börjat göra sig påminda än?

Ha nu en riktigt skön helg och första advent allesammans, vi hoppas att ni får njuta av god mat och dryck.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 26 november 2015

Glöggmingel

... är det kanske något som ligger på agendan för er inför stundande helg? Vi är ju redan är framme vid första advent på söndag och kanske tänker några av er fira det lite extra i helgen, med både mingel och glögg. Därför har vi plockat samman några olika förslag från vårt receptskafferi vi tänkte kunde passa bra att mumsa på när ni sippar på glöggen, visst är vi snälla så säg (hoho tomten, vi hoppas du är uppmärksam)
Skulle ni nu inte hitta en endaste liten smakbit som faller er i smaken så är det fritt fram att bläddra vidare i skafferiet på egen hand, vi rekommenderar då att klicka på fliken drinktilltugg och/eller förrätter


Marinerad ost, sätt några tandpetare i och lägg på en bricka. 




Varm brietårta med fikon och nötter, eller med hjortronsylt och nötter

Gräddbullebitar om man är sugen på något sött


Vill du göra egen glögg i expressfart så hittar du ett bra förslag här.

Själv är vi inte några storminglare, det närmsta någon av oss kommit mingel är förmodligen fru M när det firas Nobelfest på förskolan där hon arbetar, men då minglas det med både saft och popcorn må ni tro!

En fortsatt trevlig torsdag önskar vi er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 25 november 2015

Filé med salami och svartvinbär i vår nya stekpanna.



Vilt blir det här i det Mårtenssonska köket idag när vi bjuder er på en vildsvinsytterfilé täckt med salami och svartvinbärsgelé, serverad med en smarrig bärig sås och ett spännande tilltugg som knastrar lite extra när man tuggar på det. Låter det intressant? Har du nu inte vildsvinskött till hands så går det bra att byta ut det mot fläsk- eller kycklingfilé också, du behöver alltså inte springa benen av dej för att få tag på vildsvin.
Svarta vinbär hittar du inte bara på filén, den finns också som smaksättare i såsen - mycket vinbär blir det.

Vildsvinsfilé med salami och svartvinbärstäcke  2 port + matlåda
500 g benfri vildsvinskotlett
1 tsk timjan
1 tsk salvia
1 tsk rosmarin
ca ½ msk salt
paprikasalami
svartvinbärsgelé
Klappa in köttet med örter och salt, fräs den runt om i en rejäl klick smör i stekpanna.
Ta pannan från plattan, pensla gelén på köttet och lägg på salamiskivor så det täcker.
Stick en ugnstermometer mitt i köttet, ställ stekpannan mitt i ugnen på 125 grader och stek till innertemperaturen når 68 grader.
Ta ut stekpannan, låt köttet vila ca 10-15 minuter under tiden du friterar purjolöken.
Låt gärna grytlappen hänga kvar på handtaget så du inte glömmer bort att det är stekhett!

Svartvinbärssås
1 dl fint hackad schalottenlök
3 dl rött vin
½ dl vatten
½ msk kalvfond, koncentrerad
3 msk svartvinbärsgelé
1 msk svartvinbärsbrännvin, frivilligt
½ dl svarta vinbär
salt och vitpeppar
Fräs löken mjuk och glansig, häll i vin, vatten, fond och gelé.
Låt såsen koka samman ca 10 minuter, red av till önskad konsistens.
Tillsätt vinbären och låt småputtra någon minut, smaka av med salt och peppar.

Som tillbehör testade vi något nytt och spännande (ja, det är sånt här vi tycker är spännande:) friterad purjolök. Och jisses kosses så gott det blev, ni måste bara testa!


Friterad purjolök
Skär av det gröna från en purjolök, strimla i tändstickstunna strimlor och skölj.
Låt strimlorna  rinna av och vänd dom sedan i vetemjöl.
Värm frityrolja i en djup stekgryta, glöm inte bort att hela tiden ha ett lock vid din sida!
Håll koll på oljans temperatur med en stektermometer, när det är upp i 180 grader så häller du ner lite av purjolöken i omgångar och friterar den några sekunder tills den fått färg.
Det går snabbt så var beredd att ta upp löken med en hålslev, lägg över den friterade purjolöken på en bit hushållspapper där den får rinna av.
Och glöm inte bort att alltid ha ett lock vid din sida när du friterar, skulle olyckan vara framme så lägg på locket direkt - använd icke vatten!!!


Vildsvinsfilén lagade vi till i vårt senaste tillskott i köket, en kolstålspanna från de Buyer som vi länge gått och funderat över att införskaffa och som vi till slut slog till på för några veckor sedan. Vi har nämligen börjat tröttnat på teflonpannor vi använt genom åren och efter att läst lite här och var om att det kanske inte heller är så väldigt bra med teflon och plast, så bestämde vi oss för att prova en i kolstål. Nu har vi använt den i några veckor och vi kan bara säga att vi är så in i bänken superduper nöjda!
Vi var lite oroliga först att det skulle vara meckigt med en stekpanna som denna, men vi har följt instruktionerna ( som faktiskt inte var svåra alls) som medföljer och dessutom använt oss av rådet som vår vän Anne gav, "använd mycket smör, olja och kärlek så är det ingen fara".

Stekpannan i egen hög person, den börjar bli instekt så smått och färgen börjar skifta över i mörkare. Den blir mörkare och mörkare allt eftersom den används och så det ska vara, det betyder bara att det bildas mer och mer non-stickyta på ett helt naturligt sätt! 
Diskmedel ska inte användas, bara hett vatten och sedan torkas den av med hushållspapper. 
Vi har stekt det mesta i den bara för att verkligen testa den ordentligt, köttfärs- och vegetariska biffar (nu är vi inte längre falafel-oskulder!) är något av det som brukar bränna i mest tycker vi och inte ens där fastande något! 

Vildsvinsfilén stekte vi först på i järnet på spisplattan för att sedan ställa in det direkt i ugnen och låta det gå färdigt där inne, fungerade hur bra som helst gjorde det! Ett tips är dock att låta grytlappen hänga kvar på handtaget som en påminnelse att det är varmt - för att det blir attans varmt kan vi garantera er!

Blir du också sugen på att införskaffa dej en kolstålsstekpanna så får du ytterligare 10 % i rabatt på det redan nedsatta kampanjpriset om du uppger värdekoden martenssonskok i samarbete med Kitchentime. Rabatten dras i kassan och gäller till och med söndagen den 13:e december, på alla storlekar av Carbone Plus Lyonnaise Stekpanna - de Buyer och oavsett antal. Läs mer om pannan och se hur du beställer här.
Kanske ett bra julklappstips?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 23 november 2015

Köttfärslimpa a'la Lindström


Dagens recept är en sammanslagning av två olika maträtter som ni helt säkert känner igen. Fast olika och olika - så värst olika är dom egentligen inte när vi tänker efter. Båda är gamla klassiska husmansrätter, båda gör man av färs och båda gillar vi skarpt, men form och tillagning skiljer sej en gnutta.
Det är biff a'la Lindström och köttfärslimpa vi pratar om och av de båda går det alla tiders bra att trolla ihop en ny middag, hokus pokus filijokus så står man där med köttfärslimpa a'la Lindström!
Nu ska inte vi ta trolleriäran åt oss för receptet på köttfärslimpan, men vi lyckades att trolla fram det ur gröna lådan i alla fall.


Såsen som vi hade till Lindström kokade herr M ihop helt och hållet på eget bevåg, den andra halvan av köket var lite orolig att det kanske blev för mycket kapris men fick till svar att "det kan väl aldrig bli för mycket kapris?!" Och nej det kunde det faktiskt inte bli, såsen passade riktigt bra till visade det sej, speciellt för två kaprisdiggare av stora mått:)

Köttfärslimpa Lindström
3 msk ströbröd
1 dl mjölk eller grädde
ca 700 g färs
2 ägg
200 g inlagda rödbetor
1 liten rödlök, fint hackad
1 dl kapris
salt och svartpeppar
Häll mjölk/grädde i en skål och rör ner ströbrödet, låt det stå och svälla några minuter.
Blanda samman färsen med ströbrödsröran och övriga ingredienser.
Lägg ner färsen i en brödform, klä formen med bakplåtspapper först så blir disken lite enklare. Tryck till rödbetorna så att de täcks av färsen helt och hållet.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader ca 45 minuter, när innertemperaturen har nått upp i 70 grader är din köttfärslimpa färdig.

Kaprissås
1 schalottenlök, fint hackad
4 dl kalvfond
1 msk hackad kapris
1 dl grädde
1 tsk matättika
örtsalt
en nypa socker
vitpeppar
maizenaredning
Fräs löken så den mjuknar och blir genomskinlig.
Häll i fond och låt koka i 5 minuter.
Tillsätt grädde, matättika och kapris.
Koka upp och smaka av med kryddorna.
Red av till önskad konsistens och servera.

Så kom då äntligen kylan, minusgraderna och frosten hit till våra kvarter också och vi fick se både sol och blå himmel idag, fantastiskt härligt och underbart! Vi håller våra tummar så hårt att de blir blåa för att det ska få hålla i sej ett tag till, för av regnet och höstrusket har vi fått så det räcker och blir över till nästa höst. Det är ju snart risk för att vi utvecklar gälar och fenor om det ska falla mer vatten från himlen och det känns inte riktigt som det är en look som skulle passa någon utav oss...:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 22 november 2015

Veckans matsedel

Åhhhh, det regnar här i Ystad i dag, 
tralalalalalalalalalaaaaa
Det händer inget särskilt, vi har det väldigt bra
men det regnar här i Ystad idaaaaaa *

Veckomatsedeln är fix och färdig och kanske märks det en anings att vi börjar längta efter julen, så här mitt i värsta höstrusket. I söndagsgrytan slår vi en skvätt glögg och saffran, julens krydda nummer ett, dyker upp både i fisksoppan och i drinken. Dock dröjer sig hösten kvar en smula både i pastan och i nudelsalladen, ja man kan väl nästan säga att vi befinner oss i limbo både vad gäller mat och tidskänsla:)
Och på tal om tidskänsla; som bonus berättas en saga i sista inlägget, missa inte att läsa den med en berättarröst i stil de gamla journalfilmerna från SF! 


Tisdag: En riktigt god fisksoppa  med härlig saffranssmak som vi gärna lagar till i repris.


Torsdag: Lax som du ångkokar snabbt och serverar med en dressing med asiatiska smaker. 

Fredag: En drink med saffran som omväxling till glöggen. 

Lördag: Pasta med kantareller i gräddig sås, serverad med parmaskinka.

Söndag:  En mustig gryta att fira första advent med. Här med älgkött men fungerar bra även med annat viltkött, glögg, rökt fläsk och enbär sätter fin smak.  

Helgen har än så länge varit lugn och stillsam, fredagsfirandet gick galant med både rosa champagne och rosa havsdjur (och faktiskt även rosa rosor!) och lördagen bjöd på både lite hemmafix och regnpromenad. Söndagen såg ett tag ut att bli lika fridfull den, men så började det plötsligt klia i ommöbleringsnerven som vi båda har, så nu kan det sluta hur som helst...
Men hör ni inte av oss de närmsta dagarna så ligger vi väl förmodligen i vars ett hörn bakom en möbel, utschasade och hungriga!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

* Melodi: Det regnar här i Stockholm i dag med Carola

fredag 20 november 2015

Varm äppeldrink


Fredagsfeeling har vi här och som om det inte räcker med det så har vi höstfeeling XXL. Det kan ju ha något att göra med att de senaste dagarna enbart bjudit på ösregn och höststormar, men så idag när solen bröt genom och hedrade oss med sin närvaro några korta stunder blev plötsligt alla vackra färger väldigt tydliga! Och är det något som ger oss extra höstkänslor så är det just alla färgerna!

Nu har vädersiarna dock utlovat en kall helg och vill det sej riktigt väl så kan vi dessutom få skåda några snöflingor falla från himlen, vilken härlig kontrast till regnet! Därför tyckte vi att det passade alldeles ypperligt att bjuda er på en mugg värmande dryck, en äppeldrink som ni snabbt och enkelt fixar till när ni kommer hem från en kylig promenad.

Varm äppeldrink  1 mugg
1½ dl äppeljuice
4 cl likör 43 (eller så använder ni rom om ni inte har likören)
Koka upp äppeljuicen och ta från plattan.
Slå likören/romen i muggen och fyll upp med den varma juicen.
Kärna ur ett äpple och hyvla tunt, lägg ner en skiva i muggen och servera.


När vi plockar fram Likör 43 från barskåpet känner vi oss nästan på lite antika men det är faktisk en väldigt bra drinkingrediens har vi upptäckt. Likören tillsätter en bitter sötma utan att det blir för sött, om vi säger att smaken påminner lite grann om bränt socker så kanske vi gör oss förstådda.
Fru M har ett alldeles särskilt förhållande till denna dryck och minns med en nostalgisk blick första utlandsresan på egen hand. Då styrdes kosan till Mallåkra och likör 43 blandades friskt med Coca Cola, chokladmjölk eller jordgubbsmjölkdryck... ojojoj det var tider det:)

Då är det hög tid för oss att förbereda kvällens firarmiddag, skaldjuren ska fixas till och champagnen ska korkas upp. Spotify ska laddas med gamla godingar från tiden då det begav sej och sen är det bara för Mårtenssons att sätta sig ner, hugga in och njuta.

Vi hoppas att ni alla får en strålande fin helg, får njuta av god mat och dryck och att några glada skratt får ge er en skön träningsvärk i maggarna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 18 november 2015

Pulled lamm med örter och citron i crock pot

Draget lamm bjuds det på i Mårtenssons virtuella kök idag, draget i vår nya crock pot som av förklarliga skäl står i vårt verklighetskök. Att göra pulled lamm är något vi faktiskt inte har testat förr, men när herr M får för sig att prova något så är det bara att göra ett försök och detta var ett alla tiders lyckat sådant!
Att laga till kött som är så kallad pulled betyder helt enkelt att man låter köttet koka länge, gärna på låg värme, tills det blir så mört att man enkelt kan dra isär det med bara gaffel. Man kan laga till det mesta på detta sätt t.ex kyckling och vilt, men vanligast är väl fläskkött.

Jodå dom gömmer sej där, de dragna lammbitarna. 

Hur man väljer att servera det och vad man vill ha som tillbehör är upp till var och en. Det funkar i form av hamburgare, med en enkel sallad eller ris, vi passade på att testa de nya tacoskalen från Old el Paso vilket visade sej vara ett alla tiders bra sätt att äta grytan på!

Pulled lamm
7 hg benfri lammbog
1 tsk salvia
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
2 vitlöksklyftor, fint hackade
knappt ½ msk salt
1 gnutta socker
1 stjälk blekselleri, grovt hackad
½ citron
½ dl vitt vin
Gnid in kryddorna, socker och vitlöken i köttbiten och lägg ner den i grytan.
Pressa lite av citronsaften över köttet och lägg sedan ner citronen och bleksellerin i grytan.
Slå i vinet, lägg på locket och ställ in värmen på låg och låt grytan gå i 5 timmar.
Dra sönder köttet med hjälp av två gafflar och rör runt i grytan.
Servera med valfria tillbehör.


I kväll blir det varken lamm, crock pot eller Tex-Mex här i det Mårtenssonska köket. Nej minsann här ska det tas och firas till lite kan ni tro, fast bara minifiras för den riktiga skumpan spar vi till fredag! Vi har nämligen 20-årsdag idag och det om nåt är väl värt att fira en anings, vi menar vi har ju faktiskt lyckats med den stora bedriften att stå ut med varandra i 2 hela decennium!

Vem kunde väl ana, när vi struttade runt på dansgolvet till Jan Johansen "Se på mej" och "Love is all around" med Wet, Wet, Wet på stans inneställe nummer ett - "Starshine", att vi tjugo år senare skulle  fortfarande skulle bjuda upp varandra så fort vi hör någon av de låtarna spelas! Inte vi i alla fall:) Men så är det och helt säkert kommer vi att damma av CD-skivorna i kväll igen och ta en svängom här på parketten, ett gott skratt förlänger ju livet eller hur?

Ungefär så här såg vi ut dåförtiden när vi svirade runt på disco 
och levde livet i ungdomens glada dagar.
Som ni ser så har vi inte förändrats så mycket:) :) 
vi lever fortfarande livets glada dagar, om än inte ungdomens!  

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. är det nu någon som är nyfiken på vad vi ska avnjuta på vårt minifirande så hittar ni det här, i detta inlägget. DS.

måndag 16 november 2015

Korvgryta med ajvar relish


Ajvar relish alltså, hur bra är det inte att ha en burk Ajvar relish på lut hemma i skafferiet?! Ja så vida man gillar och inte är allergisk mot paprika, annars är det ju bättre att ha något annat på lut...
Vi har ätit och lagat mat med Ajvar tidigare, men har på senaste tiden upptäckt att det är en alla tiders så kallad stapelvara och försöker numera se till att den röda paprikaröran aldrig saknas i köket. Den är perfekt att ha som smaksättare i både varma och kalla såser precis som den är i grytor och soppor, och så är den ju så god också! Eftersom vi nu har blivit så otroligt frälsta så hoppas vi att vi kan få med även er på Ajvartåget, om ni inte redan har löst platsbiljett det vill säga?

Dagens korvgryta är en sån där smidig, snabbfixad och lättlagad middag som man slänger ihop på under 30 minuter från första kylskåpsdörröppningen, tills dess att maten ligger på tallriken. Perfekt matlagning för stressiga vardagar med andra ord, men så klart precis lika gott och perfekt för stressiga helger också:)
Åter igen är det inte heller så fasansfullt många ingredienser som krävs, någon av dom behövs inte ens skrivas upp på handlelistan för vi gissar och hoppas att ni har vatten i kranen:

Korvgryta med ajvar relish   2 port + matlåda
½ kilo medister- eller falukorv i mindre bitar
1 gul lök, hackad
1½ dl mild ajvar relish
2 dl vatten
3 msk kalvfond, koncentrerad
paprikapulver, gärna rökt
2½ dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Fräs löken och korven så det får färg.
Blanda ner ajvar, vatten fond och paprikapulver, rör om och låt puttra 5 minuter.
Rör i grädde, låt koka upp och red eventuellt av om du tycker att såsen är för tunn.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 15 november 2015

Veckomatsedel

Då är det söndag igen gott folk, förberedelserna för en ny vecka kan börja så smått och vi tänker så klart närmst på vad som ska lagas till middag. Själv har vi hitintills bara löst måndagens middagsgåta, men för er del finns det en komplett matsedel för hela veckan som bara väntar på att bli tillagad.

Vi börjar med en vegetarisk gryta i bästa kylskåpsrensarstil och avslutar med en söndagsfika eller efterrätt om man så vill. Däremellan bjuds det fisk både i soppa och i teriyakimarinad, rosmarinkex, fetaostfyllda köttbullar och gratinerade potatisar med ost och bacon.
En hyvens vecka med andra ord:



Soppan ville inte vara med på bild:) 
Dåförtiden så hände det att vi inte fotograferade maten vi lagade och åt... det var vilda tider det



Torsdag: Baka kex med rosmarin och flingsalt, perfekt för den som vill tugga på ost i helgen. 

Fredag: Gratinerade potatisar, fyllda med ost och bacon. Så makalöst gott! 


Söndag: Enkla kakan till eftermiddagsfikat eller efterrätt. 
Bara tre ingredienser plus valfri frukt eller bär, en gammal kär klassiker i vårt kök! 

Att avsluta helgens och veckans sista inlägg utan att nämna de oerhört tragiska och fruktansvärda händelserna som skett i Paris är svårt, för att inte säga omöjligt, ibland finns det helt enkelt inte ord som räcker till för att uttrycka det man känner inombords...
Men så såg vi en filmsnutt från gårdagens Madonna-konsert i Stockholm, en filmsnutt där Madonna uttrycker sina tankar och känslor om attentaten. Vi har försökt att hitta en länk till den som vi kunde lägga upp här och vi hoppas att vi har lyckats eftersom vi tycker att den förmedlar ett otroligt bra budskap, som vi känner starkt för!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 13 november 2015

Cannelloni med ostfyllning


Av någon mystifikisk anledning återuppstår pastafredagarna i det Mårtenssonska köket när hösten gör sitt återintåg i almanackan. Fråga oss inte varför men mörka höstkvällar när vinden viner och regnet piskar mot rutorna känns det extra passande att käka middag i bästa Lady och Lufsen-stil. Fast vi föredrar att använda bestick och ha maten på varsin tallrik, och skulle vi få för oss att låta våra nosar mötas över vårt breda matbord så är det med risk för brutna revben och sträckta muskler... nej tack, hånglet sparar vi till soffan:)


Förra fredagen slog vi ihop våra kloka huvuden i köket (japp, bokstavligt talat - vi har som bekant ett litet kök) och lagade till denna smarriga pastarätt. Inget krångligt alls, bara färska lasagneplattor som täcks med en oströra och - om man vill - en skiva salami eller lufttorkad skinka. Man kan alltså laga till och avnjuta denna middagen både som vegetarisk och ickevegetarisk. Vi experimenterade och testade någon rulle av varje sort och kan rapportera att vi var belåtna med båda, även om herr M hävdade att den med paprikasalami var snäppet bättre.


Ostfyllda cannelloni   8 rullar  ca 2 port
1 pkt färska lasagneplattor
200 g philadelphiaost
150 g fint riven Västerbottensost
1 burk cocktailtomater
½ dl socker
1 tsk timjan
½ tsk oregano
2 msk rapsolja, gärna med vitlökssmak
salt och svartpeppar
färska basilikablad
skivad salami (gärna paprikasalami) eller lufttorkad skinka (valfritt)
Rör samman philadelphiaost och Västerbottensost, smaka av med salt och peppar.
Bred oströran på lasagneplattorna, täck hela ytan och lägg på en skiva salami/skinka och 2-3 basilikablad. Rulla samman och lägg rullarna tätt ihop i en smord ugnsfast form.
Blanda tomaterna med socker, olja, timjan och oregano, smaka av med salt och peppar.
Häll tomatsåsen över pastarullarna och avsluta med att strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.


I kväll får vi se hur det blir med den där fredagspastan, det kan så vara att denna varianten får gå i repris faktiskt. Frun ska nämligen ut och svira på restaurang med sina arbetskompisar så herr M har funderingar på att bjuda sin storebror på de ost- och salamifyllda pastarullarna, så goda tyckte han dom var!

Ha en alla tiders fin fredag och fredagskväll, med eller utan pasta.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 11 november 2015

Jamie Olivers stroganoff



Vi fortsätter att laga mat från en av våra absoluta favoritkokböcker här i det Mårtenssonska köket, vi har skrivit om den tidigare och vi kommer med all säkerhet att skriva om den igen, Jamie Olivers Matrevolution. Det är baske oss nära på att den där Jamie snart får föräras med en egen liten flik i vårt receptarkiv med tanke på hur mycket inspiration den boken gett oss sen vi köpte den på rea, för snart 4 år sedan! Snacka om att en kanoners bra investering som bara fortsätter att leverera.

Något som dock är lite skumt i kråksången är att vi faktiskt inte alls är några fantaster av Jamies andra kokböcker. Inte för att vi känner avsky för dom, men vi har bläddrat i ett antal andra på bibblan och näpp, inte en endaste av dom vill vi göra plats för i vår kokbokshylla.
Strange, som herr Oliver himself skulle säga.


Senaste middagen vi hämtade från boksidorna var en variant på Stroganoff, dock innehöll den varken korv eller biff utan var istället gjord på kyckling. En synnerligen snabblagad och lättgjord maträtt som inte krävde alldeles för mycket arbete, vi förenklade det dessutom ytterligare genom att använda burkad svamp istället för färsk och därmed slapp vi skiva dom:)

Kyckling stroganoff   2 port + matlåda
1 purjolök, sköljd och skuren i små strimlor
1 liten burk skivade champinjoner
1 dl vatten
1 dl vitt vin, matlagningsvin funkar utmärkt
500 g kycklingfilé, i smala strimlor
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
hackad persilja efter eget tycke och smak
½ - 1 citron, pressad saft
salt och vitpeppar
Slå en skvätt olja och en klick smör i en djup stekpanna.
Tillsätt purjo, svamp, vin, vatten och dra några drag med salt och pepparkvarnen.
Lägg en bit aluminiumfolie över pannan och låt det puttra på svag värme i 5 minuter.
Ta av folien och lägg ner kyckling, persilja (spara lite till serveringen), grädde och crème fraiche.
Rör om, låt det koka upp och sedan få småputtra ca 10 minuter.
När köttet är genomfärdigt så pressar du i citronsaft så det blir så syrligt som du vill ha det, vi nöjde oss med en halv citron i vår stroganoff.
Smaka av grytan med salt och peppar och strö över hackad persilja just innan servering.

Vi valde att äta en sallad a'la humpadenga till stroganoffen.
Quinoa blandat med allehanda olika sorters grönsaker och rotfrukter, hej kylskåpsrensning! 

"Kitchen Mindfullness"

Ibland kan det bli en extra häftig upplevelse när man står i köket och förbereder middagen, 
som att plötsligt upptäcka hur otroligt vacker purjolök faktiskt är. 
Att fånga det på bild är inte alltid enkelt, speciellt inte med årstidens brist på ljus, 
men vi gjorde i alla fall ett tappert försök.
Mat är inte bara gott, det är alltså även vackert:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x