lördag 31 oktober 2015

Söndagsstek

vad säger ni om det? Är stek något ni förknippar med just söndagsmiddag, eller är det något helt annat som serveras då? Ganska säkert så är väl ändå söndagen en bra dag att kocka till en stek på, tid finns det ju oftast lite mer av för att laga middag, framförallt nu på hösten när vi har mer av "innesittar-väder". Denna helgen bjuder ju dessutom på hela två söndagar så det finns ju chans till två söndagsmiddagar för de som är riktiga fanatiker!


I detta receptet har vi lagat till en hjortstek i en lergryta, men det går absolut att byta ut mot annat kött om man vill det. Rimma gärna steken innan du tillagar den, på så vis får du en köttbit med jämnare sälta och tillsätter du örter och kryddor i rimningslagen får steken dessutom en fin smak av örterna. Naturligtvis går det bra att hoppa över detta momentet om man så vill, gå då vidare direkt till recept nummer två.

Steken har en smarrig fyllning som inte bara överraskar middagsgästerna, den gör även köttet saftigare och tillför en härlig smak. Vad det är som överraskar? Köttfärs! Jajamensan, här snackar vi kött upphöjt i två. I färsen hackar du ner nötter av olika slag tillsammans med russin som först fått löga sig i rom en stund - ja men ni hör ju själva vilken smarrig överraskning som väntar!

Rimningslag till hjortstek
timjan
rosmarin
salvia
lökpulver
1 liter vatten
50 g salt
Häll alla ingredienser i en gryta, koka upp och låt svalna.
Lägg ner köttet i lagen, täck över och låt stå i kylen 1 dygn.
Ta upp biten och låt rinna av innan du fortsätter tillagningen.

Hjortstek med färs- och nötfyllning
Börja med att lägga lergrytan i blöt i kallt vatten minst 30 minuter innan den ska in i ugnen
1 hjortbogstek med ben
10 g hasselnötter, grovt hackade
10 g valnötter, grovt hackade
10 g pinjenötter, grovt hackade
10 g pistagenötter, grovt hackade
10 russin + 1 cl mörk rom - låt russinen ligga i rommen ca 1 timme
200 g fet fläskfärs
2 äggulor
1 dl vispgrädde
1 krm salt
timjan, rosmarin och salvia
1 liten morot, fint hackad
1 liten rödlök, fint hackad
ca 100 g rotselleri, fint hackad
5 vitpepparkorn
5 dl buljong, kalv eller vilt
Börja med att bena ur bogen, spara benen till senare.
Blanda samman nöthack, russin, färs, äggulor, vispgrädde och salt i en skål.
Fyll steken, där benet satt, med färsen och rulla samman köttbiten så färsen täcks.
Bind samman steken så att den håller ihop och krydda runt om med timjan, rosmarin och salvia.
Bryn steken hastigt i smör och olja så att den får fin färg runt om och lägg åt sidan.
Hacka sönder benet från bogen i stora bitar, fräs bitarna i olja och smör i en djup stekpanna och lägg sedan ner i botten på lergrytan.
Fräs vitpeppar, morot, lök och selleri i smör och olja, lägg ner i lergrytan och lägg steken ovanpå.
Koka upp buljongen och häll i grytan.
Ställ grytan mitt i kall ugn, ställ graderna på 175 och kör igång ugnen.
Låt grytan stå inne 1 timme, ta ut och sila av stekskyn i en gryta.
Låt skyn koka upp och koka samman några minuter, red sedan av med valfri redning till önskad såskonsistens.
Skiva upp köttet och servera med såsen och valfria tillbehör.

Och nej, detta är ingen snabbmat och ja, den kräver lite förberedelser, plick och plock. Men när det går i expressfart och snurrar på i hundranittio mitt i veckan, så är det skönt och avkopplande att låta matlagningen få ta lite tid när det är möjligt. Att umgås i köket, ta en svängom på köksgolvet, skratta och prata om allt mellan himmel och jord under tiden, det är värt sin vikt i guld om ni frågar oss!

Nu önskar vi er en fortsatt fin allhelgonahelg, hur ni än ska spendera den. För vår del blir det umgänge hela dagen och uteätning i kväll tillsammans med väldigt kära vänner. Vänner som vi tyvärr inte träffar så ofta, men just därför ska vi se till att njuta av varenda minut!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 28 oktober 2015

David Batras oheliga köttbullar


Vad säger ni om att rulla några köttbullar idag, låter det som en bra idé? Köttbullar kan man ju variera på många olika vis med olika sorters färs, vi har den vilda typen, de vegetariska med nötter, dom med lammfärs i tomatsås och sist med inte minst, våra helt vanliga kydabållar.
Sistnämnda bullar kan förmodligen göras på lika många sätt som det finns köttbullsrullare och säkert så tycker alla att ens egna, eller möjligtvis mammas, smakar bäst och det har vi inga protester emot.
Dagens variant är dock varken vanliga eller mormors, nej dom har vi hämtat inspiration till i en av våra favoritkokböcker "David Batras inte så tråkiga indiska mat"


Davids bullar är kryddade, kanske inte helt överraskande, med indiska smaker När du väl har brynt dom till en vacker färg så låter du dom koka i en gräddig sås i sällskap av ännu flera mustiga kryddor och vi lovar er att den där såsen, den är av skedätassort!

Köttbullar med indiska kryddor i gräddig sås
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
500 g oxfärs eller annan färs
1 tsk salt
½ msk lökpulver
1 tsk kardemumma
1½ tsk garam masala
1 tsk malen spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
½ msk riven färsk ingefära
½ lime, rivet skal
Sås
2 dl vatten
2 msk fond
3 dl grädde
1 kanelstång
1 krm cayennepeppar
½ tsk koriander
1 tsk gurkmeja
½ lime, rivet skal
Till servering
hackad persilja
rostad kokos
Rör samman ströbröd, mjölk och kryddor och låt stå och svälla några minuter.
Blanda samman färsen med ströbrödsröran, rulla köttbullar och stek i smör och olja.
Blanda samman såsingredienserna och häll i stekpannan, rör om och låt allt småputtra ca 5 minuter.
Strö över persiljan och servera med rostad kokos och valfria tillbehör. 

Ni som hängt i vårt kök ett tag vet väl vid det här laget att vi aldrig lyckas enas om storleken på köttbullarna vi ska ha till middag. Håkan gillar när de är stora och Anki vill ha dom små. Vilken storlek herr Batra föredrar förtäljer inte historien, men att hans farmor skulle vända sig i graven om hon visste att han lagade dom med kött från "heliga kossor" - det vet vi.  Därav namnet "oheliga köttbullar":)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Om någon vet storleken på Davids bullar så får ni gärna berätta:) DS
x

måndag 26 oktober 2015

Rotfruktssoppa

Soppa är väl en alla tiders bra middag för de dagar då köksarbetet inte får ta för lång tid eller kräva för mycket arbetsinsats. Senast vi soppade till något landade en rotfruktssoppa i våra soppskålar, en soppa som vi endast lyckades få till en ingrediensbild av eftersom vi var på tok för hungriga för att lämna kvar en endaste droppe för fotografering. Fast det gör säkerligen ingenting, hur resultatet ser ut får ni ju själva se när ni häller upp den i era tallrikar.

rotfruktssoppa

Här gäller den gamla devisen, man tager vad man haver och byter ut råvaror efter smak och tillgång. Just mängderna av de rotfrukter vi hade i tyckte vi gav en bra konsistens på soppan som blev ganska krämig. Föredrar du en lite tunnare soppa så är det bara att späda med mer vatten och eventuellt mer fond när du mixat klart.
Just det där att mixa soppan är något vi har förstått kan vara ett bra tips om man har någon vid sitt matbord som inte är någon större grönsaksgillare, det är liksom inte så tydligt vad det är som serveras, av förklarliga skäl.

Rotfruktssoppa   2-4 portioner
½ kilo morötter, slantade
300 g rotselleri, i mindre bitar
2 små potatisar, i bitar
1 liten lök, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 bit färskriven ingefära
1½ liter vatten
1½ msk grönsaksfond
salt och peppar
till servering
hackad persilja
Koka upp vattnet och fonden.
Lägg ner de övriga ingredienserna och låt det småputtra tills rotfrukterna är genomkokta.
Mixa soppan slät med antingen en mixerstav eller i en mixer och smaka av.
Servera soppan med den hackade persiljan.

I kväll blir det varken soppa eller någon nylagad middag i vårt kök, nej det var så knappt med tid så att det är rester som gäller. Det blir korvgryta från frysen, hur god som helst vill vi minnas att den var. Ja grytan alltså, inte frysen...
Sen är det tid att bänka oss framför televisionsapparaten, "Kockarnas kamp" står på menyn och är det ett program som vi aldrig missar så är det just detta. Fast kvällens avsnitt lär fru M mest se bakom kudden, det är nämligen dags för kockarna att skiva rättika med förbundna ögon och det är lite för mycket blod och spänning, om ni frågar Anki.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 25 oktober 2015

Veckomatsedel

Veckomatsedelsdag är det dags för här i Mårtenssonarnas kök när det är söndag och så även denna söndag, den sista för oktober månad. Vi hoppas att ni kommit ihåg att vrida tillbaka tiden på era klockor, om inte så är det ju inte hela världen, plötsligt har vi en hel timme tillgodo på tidskontot.
Här har vi vaknat upp till en härligt solig dag, dock är det en lite förkyld dag så vi väljer att slå med den lätta hammaren och låter nya crockpotten laga maten medan vi bara chillar:)

Vill ni också bara chilla och inte tänka på hur veckans middagar ska se ut, så får ni vårt färdiga förslag här. Det enda ni behöver göra är att skriva shoppinglista och sköta inköpen, för just den tjänsten tillhandahåller tyvärr inte vi:)
Veckan börjar vegetariskt med en härligt uppiggande grön soppa och avslutas med en fruktig frukostdrink för att jaga bort eventuella förkylningsbaskeluskor. Däremellan har vi försökt att variera smaker och innehåll så mycket vi bara kan:

Måndag: Grön ärtsoppa som du gör i en flygande fläng


Onsdag: Lax penslad med grovkornig senap i foliepaket med rotfrukter. 

Torsdag: Gryta med fläskkarré med asiatiska smaker


Fredag: Kycklinggratäng med ölkorv och vindruvor och med det följer ett bonusdrinkrecept. 

Lördag Grönsaker under krämigt parmesantäcke perfekt både som tillbehör eller som ensamrätt!

Söndag: Nybakad frukost med dinkelscones och grapefruktdrink med ingefära 
för att hålla förkylningsbaskeluskerna borta!

En riktigt fin söndag önskar vi er och en alla tiders bra ny vecka. Tillhör ni de som tänker ha ledigt denna höstlovsvecka så hoppas vi att ni får en riktigt skön ledighet! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 23 oktober 2015

Lingondrink

I dag blir det varken fisk eller långkok, expressmiddag eller gryta här i Mårtenssons kök. Vi bjuder er istället på ett gott drinktips, passande med tanke både på säsong och veckodag!


Lingonen har ju sin högsäsong på hösten och längst inne i vårt skafferi hittade herr M en flaska lingonlikör som stod skämdes över bottenskrapet som fanns i den. Likören var av märket Lapponia, fråga oss varken var eller när vi köpt den, men någon form av antikvärde skulle den säkert kunnat inbringa. Men istället för att ta flaskan med oss till antikrundan, valde vi att blanda en lingondrink.

Lingondrink  1 glas
2 cl lingonlikör
4 cl gin
7-up eller liknande att fylla upp glaset med
frusna lingon
Blanda vätskorna i glaset, toppa med lingonen och isbitar.

Lapponia lingonlikör går inte att köpa på systembolaget längre men vi luskade lite på hemsidan och hittade denna varianten, som vi är ganska säkra på fungerar att använda sej av också. Gillar man att experimentera i köket kan man såklart även göra sin egen lingonlikör, men då får man vänta ett tag till innan man kan blanda sig en lingondrink.

Vill ni blanda en lingondrink men står utan likör så har vi blandat några andra goda drinkar med det röda skogsbäret, som är helt likörbefriade. Den gamla klassikern Vargtass, som kan njutas både varm och kall, och så en höstdrink med både ingefära och lingon.


Dagen började med en skräckblandad förtjusning för en av oss, herr M har nämligen varit på besök hos kiropraktikern för första gången i sitt liv. Fru M, som tyckte att den spända stämningen behövde lättas upp, tog farväl av sin make med ett käckt "break a leg" när han lämnade hemmet - vi kan väl säga som så att det fick ett ganska ljummet mottagande... 
Men allt gick bra, det var inte alls så farligt som bilden som målats upp på väggen! Höger hand och rygg fick precis den rejäla omgång som de behövde och för att undvika framtida arbetsskador har nu hantlarna burits ner från vinden igen. Vad dom nu gjorde där uppe egentligen, för vem vill träna på en kall och murrig vind? Kan det ha varit latmasken som bar upp dom dit? :) 

Ha nu en riktigt skön helg, med eller utan lingon. Vi hoppas ni får njuta av god mat och dryck, härligt sällskap och trevliga aktiviteter! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 21 oktober 2015

Kryddig lammgryta med myntasås och härligt gult ris

Ja det gick ju undan med matlagningen här i Mårtenssons kök i måndags när vi bjöd på en fiskgryta a'la expressmatlagning och det verkade vara ett recept som uppskattades av flera. Dagens middagstips är inte fullt lika snabblagat men vi hoppas verkligen att det inte avskräcker någon, för sätta skräck i er vill vi då rakt inte göra. Kanske kan den passa bra när du har lite mer tid att kocka - det kommer ju en ny helg alldeles snart - och vi lovar att när du sätter dej till bords och hugger in på grytan, så är den så väl värd den där lilla extra tiden den tar att laga till.


Köttet i denna grytan kan man variera lite hur man vill, vi har använt både hjort och lamm men det fungerar säkert även med annat kött. Innan köttet lagas till ska det rubbas och ligga och gona i kryddor en stund, under den tiden gör du din egen kryddpasta som sedan ska smaksätta själva grytan.
Inget av de två momenten är svåra på något vis och tänk så häftigt att sedan kunna stoltsera med att ha gjort egen kryddpasta - bonuspoäng och guldstjärna på den!

På vår tallrik fick grytan sällskap av olika tillbehör, vi hade skivade råa morötter och blomkål som marinerades i citronrapsolja och några droppar lime, en kall myntasås och ris som kokts tillsammans med kardemummakapslar och gurkmeja och sedan blandats med russin.


Tortillabröden låg och skramlade i frysen så dom penslade vi på båda sidor med lite olja, la på ugnsgallret och lät dom bli varma och lite knapriga i ugnen på 225 grader några minuter. Tänk på att ha koll på dom för det går snabbt och brända smakar dom inte vidare gott.. tro oss:)
Alla tillbehören är naturligtvis valfria och utbytbara, ta det du gillar och har på lut i ditt kök! 

Kryddig lammgryta   2 port + matlåda
500 g rostbiff av lamm eller hjort
1 gul lök, fint hackad
1 krm spiskummin
1 krm kanel
1 krm gurkmeja
1 msk kokosolja
Blanda samman lök och kryddor, klappa in i köttet och låt det ligga någon timme i kylen för att smakerna ska mogna.
Under tiden som köttet ligger i kylen gör du en kryddpasta som ska i grytan.

Kryddpasta
1 msk kokosolja
½ msk gurkmeja
½ msk mortlade koriandefrö
½ msk spiskummin
½ msk kanel
½ msk tomatpuré
½ msk salt
½ msk socker
½ tsk svartpeppar
1 torkad anchochili som legat i blöt ca 15 minuter, strimlad
Fräs alla ingredienser i en panna till en våt pasta, det tar bara några minuter men eventuellt kan du behöva späda med lite vatten under tiden om det verkar bli för torrt.

Skär köttet i lagom stora grytbitar och bryn det runt om i smör, häll ca 3 dl vatten och låt det puttra 5 minuter.
Rör ner kryddpastan och låt grytan koka tills köttet är mört, hjorten behövde 30 minuter men det beror sig på vilken sorts kött och hur stora bitar du har.
Servera med ris, gärna kokt med kardemummakapslar (4 stycken) och lite gurkmeja i kokvattnet, blandat med russin.

Myntayoghurt
2 dl matyoghurt
2 tsk torkad mynta
salt och honung efter smak
Blanda samman såsen och låt den stå kallt minst 30 minuter innan servering.

Kryddpastan before the make-over ... 

... and after!

Tänk att riskorn kan vara så vackra att titta på! 

Russin, detta lilla bär som man antingen gillar eller absolut inte alls. 

Så, då hoppas vi att ni fortfarande är kvar i det Mårtenssonska köket och att vi inte har skrämt iväg er! Hoho?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 19 oktober 2015

Enklaste fiskgrytan.

Så har vi påbörjat en ny vecka, den 43:e i raden och vi är redan halvvägs genom oktober, är det klokt?! Vissa påstår att den där tiden som går så fort, den går fortare ju äldre man blir och det är nästan så vi börjar tro på det. Fast å andra sidan så säger man ju också att tiden går fort när man har roligt, det tycker vi låter som en mycket trevligare anledning och tar fasta på den istället:)

Eftersom det då är starten på veckan så betyder det ju att fiskdagen närmar sej (eller så är den här redan beroende på när du läser) för på tisdagarna äter vi ju fisk eller hur? Då har vi som av en händelse en makalöst lättlagad fiskrätt att bjuda er på, frågan är om det inte är det enklaste vi någonsin lagat till?


Den här grytan är så lättlagad så att man behöver inte ens ha kommit ihåg att ta fram fisken från frysen på morgonen, man kan alltså vara så glömsk man vill och ändå få till en smarrig måltid. Dessutom är det få ingredienser som krävs, 6 stycken närmare bestämt, för att få maten på bordet:

Enklaste fiskgrytan   2 port
1 paket fryst torsk, 400 g
2 dl crème fraiche
1 fiskbuljongtärning, eller 1½ msk fiskfond
1 dl vitt vin
hackad persilja eller dill
½ citron pressad saft och rivet skal
salt och peppar efter smak
Rör samman crème fraiche och vin i en gryta, smula ner buljongen och låt det koka upp.
Lägg ner det frysta fiskblocket och citronskalet och sänk värmen så det sjuder lite försiktigt.
Lägg på locket och låt grytan sjuda ca 20 minuter, rör då och då så det inte bränns vid i botten.
Pressa i citronsaft efter smak, salta och peppra.
Precis innan servering blandar du ner persiljan/dillen.

Enkelt, eller hur?!

Och på tal om att ha roligt och vara glada, i går var det extra glädje här i köket kan ni tro! Vi blev uppmärksammade på att vi plötsligt var stolta innehavare av första placeringen på en lista över "populära svenska matbloggar just nu"! Halleda, ni kan ju ana hur glada vi blev, inte för att vi är svåra att glädja eller har svårt för att se det positiva i det som händer, men detta var verkligen något som gjorde oss både stolta och glada!
Tack för alla fina hurrarop och gratulationer som skickades till oss både här och där, så fina följare och läsare vi har här i det Mårtenssonska köket!

Efter oss på listan låg vår bloggarvän Helena, som i dag har intagit vår plats som nummer ett och vi har hakat ner, säg den glädje som varar för alltid:) Men det är just det som är så roligt med just denna listan, det går upp och ner och det är inte alltid samma blogg där uppe på prispallen - delad glädje är verkligen dubbel glädje! Så grattis säger vi till Helena i dag och skickar vår glädje vidare till dej, och hoppas att du är stolt över det du gör!

Ha nu en riktigt fin fortsatt vecka, och sköt om er.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 18 oktober 2015

Veckomatsedel

God söndag på er, alla matlagningsglada! Det känns verkligen som att vi vaknat upp till en otroligt slö och slapp söndag, det är så gråmörkt utanför fönstret så vi behöver nästan ficklampa i händerna när vi hitta runt i lägenheten:)  Plötsligt inser vi att även om vår senaste ommöblering blev bra så blev den ack så ljusfattigt där ljus behövs, t.ex här vid tangentbordet, så nu krävs det några smärre justeringar vad gäller lampor.

Några justeringar hoppas vi inte ska krävas på veckans matsedel, vi känner oss faktiskt ganska nöjda med våra fynd i receptskafferiet. Veckan börjar vegetariskt och härligt gult med en soppa vi gjort efter tips från en av våra läsare, som behövde hjälp med en detalj i tillagningen. Har ni också något recept som ni vill dela med er av så tveka inte att skicka dom till oss - all inspiration mottages tacksamt!
Och eftersom det på lördag är bara två månader kvar till julafton (!) så kan vi väl redan nu börja vänja oss vid julens smaker, vi börjar med tillvänjning av saffran på torsdag i en lättlagad fiskgratäng.

Måndag: Majssoppa, spetsad med cognac




Fredag: Tacopaj

Lördag: Skåla för hösten och för helgen i en äppeldrink, med eller utan alkohol

Söndag: Världspastadagen firar vi med en riktigt festlig pasta rätt, kycklinglasagne

Några regnkläder klädde vi oss inte i när vi i fredags gav oss ut på svampplockartur i skogen, något vi ångrade lite lätt när vi en bra stund senare traskade hemåt med plaskblöta byxor och nästan lika våta skor... Men med tanke på hur gott svampmackorna smakade, så var det faktiskt värt det.
Gårdagen ägnades åt inköp på stan och bland annat så lyckades vi båda rota fram fina reafynd i en av stans sportaffärer, vattentäta dojjor - fotriktiga enligt konstens alla regler - nedsatta till under halva priset! Så nu kan vi ströva runt i markerna utan att bli blöta om fossingarna, tack för det.

Vad som ska ske idag har vi inte den blekaste aning om, vi kör lite på gehör och tar det som det kommer. Middagen är dock inplanerad, en bit sidfläsk ligger på lur för att senare idag förvandlas till ribbestek/fläskstek, dansk husmanskost när den är som bäst!

Nu återstår bara för oss att önska er alla en fortsatt skön söndag hur ni än väljer att spendera den - berätta gärna - och en bra ny vecka hoppas vi att ni får.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 16 oktober 2015

Risotto med gorgonzola och päron

Så var det åter igen dags för den där magiska dagen som säkert mer än hälften av befolkningen går och väntar på, fredagen är på plats! På både instagram och facebook flödar bilder under taggen #tgif, det woopas högt och lågt och vi som båda är lediga på fredagarna stämmer absolut in i whoopwhoop-kören:)

Förra fredagen ägnade vi oss åt att försöka återskapa ett av sommarens bästa semestermatminnen här i köket och baske oss om vi inte lyckades med det konststycket! Visserligen var det ingen avancerad matlagning som utövades, men attans så gott det blev - vi skulle nästan våga oss på att säga att det blev snäppet godare än originalet.


Vi åt nämligen en risotto med gorgonzola och päron på en italiensk restaurang i somras och det var något av det godaste i risottoväg vi ätit, inte långt efter Nigellas som annars är vår favorit. Så fort vi hade smakat på den, där på restaurang Cosi Come Sei i Puerto Rico, sa vi nästan samtidigt att denna måste vi prova göra hemma! Så nu när hösten kom så tyckte vi det passade förträffligt att testa, päron hör ju liksom årstiden till, eller hur? Vi la dessutom till valnötter på vår tallrik och ringlade på lite balsamicokräm på, prickarna över i blev dom!

Gorgonzolarisotto med päron och valnötter  2 port
8-10 dl grönsaksbuljong, varm
2 msk olivolja
1 msk smör
1 stor schalottenlök, fint hackad
1 stjälk blekselleri, fint hackad
3 dl risottoris typ arborioris eller avorioris
ca 30 g torkat päron (ungefär 5 bitar) i små bitar
1 dl vitt vin
150 g gorgonzolaost, spara lite till servering
till servering
färskt päron i klyftor eller skivor
valnötter, gärna rostade
Börja med att koka upp buljongen och sedan låta den stå på plattan på svag värme under tiden som du lagar till risotton.
Hetta upp olja och smör, fräs lök, selleri, päron och ris under omrörning tills riset är genomskinligt.
Tillsätt vinet och låt det koka in under omrörning.
Börja därefter hälla i varm buljong, någon deciliter i taget och rör om under tiden som det kokar in i riset. Fortsätt hälla på buljongen och röra tills riset är nästan genomkokt - al dente.
När risotton är färdigkokt rör du ner osten i bitar så den smälter.
Rosta valnötterna i en het torr stekpanna.
Servera risotton med skivor av päron och valnötterna på toppen (parmaskinka passar också fantastiskt bra till).

Helgen som väntar blir en lugn och stilla sådan, fruns rygg har haft en tuff vecka och den har gjort sej påmind mer än vanligt, värmedynan har gått varm (!) och vila har varit ledordet. Svamp- och skogspromenaden verkar det som att vi kanske får ta iklädda regnkläder, för den sol som visade sej igår försvann igen lika fort bakom de grå och regntunga molnen. Men vad gör väl det, god mat och dryck hjälper upp det mesta och gör oss på gott humör:)

Ha en riktigt fin fortsatt fredag och fredagskväll, med eller utan risotto!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 15 oktober 2015

Korvlåda med tomater och bönor

I det Mårtenssonska köket sjunger vi i dag på den mer eller mindre kända refrängen, "varm korv boogie", dock utan lådan på magen. Men korv blir det, varm serveras den och boggie får man tid över till att dansa på köksgolvet när lådan står inne i ugnen och lagar till sej. Inte illa, eller hur? :) Mer dans i köket!


Så här ser korvlådan ut när den är färdig att serveras, pimpad med de obligatoriska gröna örtbladen som i detta fallet är basilika. Nu ligger dom ju inte där för att grönt passar så attans bra ihop med rött, dom ligger faktiskt där för att basilika passar så bra ihop med resten av smakerna - tjusigt uttryckt så gifter de sig väldigt väl. 
Innehållet i lådan kan du variera allt efter kylutbud och smak, gillar du inte kidneybönor så byter du ut dom till den sortens bönor du gillar, hettan kan du skruva upp eller ner och grönsakerna kan så klart varieras. Morot, paprika, zucchini eller aubergine kanske? 
Korven vi använde var av lite blandad sort, vi hade några olika "slattar" i frysen över från Håkans korvstoppningar och valde chorizo och merguez, och naturligtvis kan ni även här blanda som ni vill:

Korvlåda med färsk korv  2 port + matlåda
färskkorv t.ex salsiccia, chorizo, merguez eller annan färskkorv du gillar  
1 stor gul lök i strimlor
2 vitlöksklyftor i tunna skivor
1 fänkål, skivad
2 stjälkar blekselleri, i tunna skivor
1 tetrapak kidneybönor
1 burk körsbärstomater
½ burk passerade tomater
½-1 tsk sambal oelek
2 msk flytande honung
timjan
oregano
rosmarin
salt och peppar
Dela korvarna på längden och sedan i halvor och lägg dom i en ugnssäker form tillsammans med gul och vitlök, fänkål och selleri.
Ringla över olja och blanda runt, ställ in mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter så det hela får lite färg.
Blanda ut sambal och örter i de passerade tomaterna.
Ta ut formen och rör ner kidneybönorna, honung, körsbärstomater och de passerade tomaterna, blanda runt.
Ställ in formen mitt i ugnen ytterligare ca 30 minuter, rör om någon gång under tiden.
Förslag på tillbehör:
ris, pasta, sallad, bröd

Korvalådda in the makin'!

Så har vi torsdag gott folk och här nere i våra delar av landet har solen plötsligt beslutat sej för att visa sej för oss igen, efter att ha hållit sej undan de senaste dagarna. I går var det mörkt hela dagen, så det känns som ett väldigt välkommet och bra beslut som vi hoppas får hålla i sej några dagar framöver.
Men regnet som fallit de senaste dagarna har faktiskt varit en liten gnutta välkommet det också, kanske kan morgondagens ledighet ägnas åt svampjakt i skogen och kanske vi hittar annat är torkad svamp denna gången:)

En fortsatt skön torsdag till er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 12 oktober 2015

Kycklingsoppa på ett enkelt sätt

Halleda vad det har blivit kallt helt plötsligt, tänk att vi alltid blir lika tagna på sängen och förvånade över vilka kalla vindar som blåser på hösten. Man kan ju tycka att vi borde ha blivit vana efter år av träning och men nej då, så äro icke fallet! Plötsligt inser vi att våra jackor är på tok för tunna och Håkan upptäcker att det inte går att cykla i shorts till och från jobbet längre, överdragsbyxor är ett nödvändigt ont om vissa kroppsdelar inte ska få frostskador:) Och med kylan och återgång till jobben så hänger också en viss bacill med på köpet, det slå aldrig fel när den där förkylningbaskeluskan kommer som det berömda brevet på posten.

Visserligen begår sig herr M oftast från förkylningar, nässköljare som han är sedan år tillbaka, men fru M trillar ofta dit med halsont och hosta. Men denna gången när det började anas en antydan till skavsår i halsen så motades den i grind med allehanda huskurer och kloka råd, Anki drack ingefärsdryck och åt kycklingsoppa om vartannat och baske oss om det inte lyckades.

kycklingsoppa
Kycklingsoppan koktes på filéer eftersom det var det som fanns hemma, visserligen ska det nog enligt konstens alla huskurer vara hel kyckling men, som man säger, man tager vad man haver! Vidare så åkte ingefära i, den och chilin sätter fart på blodomloppet och man får upp värmen i kroppen. Gurkmeja har vi läst är bra vid förkylning och speciellt vid hosta, precis som salvian så det åkte också i tillsammans med lime som ju innehåller c-vitaminer. En riktigt dunderkurssoppa blev det med andra ord och kanske även du behöver en sådan? 

Kycklingsoppa   2 port
2 liter vatten
3 msk kyckling eller grönsaksfond
2 kycklingfiléer skurna i lagom munsbitar
2 stjälkar blekselleri, skivade
2-3 morötter i grova slantar
2-3 vitlöksklyftor, skivade
10 cm purjolök, tunt skivad
3 cm färsk finhackad ingefära   - svettas ut förkylningen 
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 msk gurkmeja
några stänk tabasco
2 tsk salvia
salt och peppar
hackad gräslök och persilja
1 äpple i tärningar
Låt vatten och fond koka upp, tillsätt allt utom persilja, gräslök och äpple.
Låt soppan småputtra under lock till grönsakerna är lagom mjuka och kycklingen genomkokt, ca 10-15 minuter beroende på hur stora bitar du skurit. 
Smaka av och tillsätt äppelbitarna som får bli genomvarma innan du serverar soppan med gräslök och/eller persilja strödd ovanpå. 

Äppelbitarna då? Ja dom åkte ner mest för att det var gott och för att det låg ett stackars äpple i kylen och såg så sorgligt ensam ut. Nu behöver du ju inte vara förkyld för att njuta av soppan, det går naturligtvis alla tidens bra att äta den ändå, fråga bara Håkan som fick med den i matlådan dagen efter. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 11 oktober 2015

Veckans matsedel

Då är det dags för en ny veckomeny att se dagens ljus och den kommer denna gången med några dagar att fira och uppmärksamma lite extra, mest som en liten rolig grej. Fira kan man väl aldrig göra för mycket om ni frågar oss och krävs det inte mer än måltid, ja då är vi ju inte svåra!

Visste ni att det finns i princip en dag för att uppmärksamma och fira allt och lite till, hela året om? Som om det inte räckte med kanelbullensdag eller fettisdagen så uppmärksammas även sånt som slarvigheten och musarmar! Jodå, det är helt sant, de har sina speciella dagar även dom hur konstigt det än låter:)  Men i vårt kök ägnar vi ju oss mest åt mat och inte åt att krama bibliotekarier, därför tänkte vi koncentrera oss på räkmackan, fetaosten och chokladmuffinsen som alla tre har sin egen dag vecka 42.
Så varsågoda, vi börjar med en meatless monday:



Onsdag: Räkmackans dag och vad passar väl då bättre än en räkmacka

Torsdag: Så är det dags för fetaostens dag och osten lägger vi på en omelett tillsammans med tomater, basilika och annat gott. Svårare än så behöver det inte vara att fira något:) 



Söndag: Chokladmuffinsdagen passar väl finfint att fira med kärleksmuffins, 
gluten- och laktosfria så att alla kan vara med på festligheterna! 

I dag blir det ingen svampplockningstur för omväxlings skull, det har vi ju ägnat oss åt de tre senaste söndagarna med lyckat resultat, för den tog vi oss redan igår. Vi hade en rejäl mängd brunsopp med hem även denna gången, men huga så torrt det var i markerna, det var nästan som att plocka redan torkad svamp. 
I dag blir det istället en liten söndagsutflykt och ett kärt återseende med Maibritt på Agnehill för att kolla in lite av alla nyheterna hon fått hem. 
Mat ska vi ju naturligtvis laga till, det står plattfisk med remouladsås, päror och allehanda andra godsaker på menyn - känns som ett perfekt komplement till besöket hos vår favoritdanska:) 
Hur har ni tänkt avsluta er helg? 

En riktigt fin och skön söndag till er alla, må solen lysa från himlen och maten smaka smaskens! 
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 9 oktober 2015

Ugnskokt piggvar

Han fortsätter att leverera, vår fiskare nere i småbåtshamnen som vi handlat så fin och god fisk av den senaste tiden. Egentligen vill vi inte göra för mycket reklam för honom och hans fiskebod, för rätt vad det är så handlar kanske halva Ystad sin fisk där nere och då finns det kanske inget över till oss när vi kommer ner dit för att shoppa loss! Fast å andra sidan är det ju sämre om hans affärer går dåligt och han tvingas sluta... hugaligen vilken mardröm - nej då fortsätter vi hellre på inslagen bana:)


Piggvar kom Håkan hem med sist det stod färsk fisk på inköpslistan, en fisk som aldrig tidigare gästat det Mårtenssonska köket men som garanterat kommer att bjudas in fler gånger. Visserligen är det en ganska ful fisk, den är både piggig och sticksig, men den lärde oss en god läxa och det är att man ska inte döma fisken efter skinnet (ett fjällfritt sådant)! Köttet är vitt, fast och saftigt, inte så konstigt att piggvar även brukar kallas "kungen av platta fiskar"!

Herr M valde att tillaga fisken på enklast möjliga vis, dels för att storleken gör att den är svår att få ner i en gryta eller ett stekjärn men också för att behålla den goda fisksmaken. Alltså åkte fiskarna ner i en braspanna / långpanna tillsammans med lite vatten, rödlök, citron, lagerblad och salt för att sedan tillagas i ugnen. Och vi kan lova er att uttrycket "enkelt är oftast godast" stämmer även när det gäller piggvar!


Ugnsbakad piggvar  2 port + matlåda
1 kilo piggvar
3 tsk salt
1 dl vatten
1 röd lök, skivad
½ - 1 citron, klyftad
2-3 lagerblad
Rensa, dvs klipp bort fenor och gälar, fisken.
Gnid in fisken med salt och lägg i en braspanna / långpanna.
Tillsätt övriga ingredienser och täck formen med aluminiumfolie.
Ställ in pannan mitt i ugnen på 200 grader i 30 minuter, kolla så att köttet släpper vid ryggbenet när fisken är färdig.
Servera fisken med skirat smör och färskriven pepparrot.  

Ett ypperligt tillfälle att prova vårt senaste loppisfynd, 
fiskbesticken som knappast kostade någonting!

Vinet till firren vill vi gärna tipsa er om, säkert känner flera igen både etikett och den där pinnen som hänger runt flaskhalsen. När det gäller vitt vin är vi två fegisar och inte alls lika äventyrliga som när det gäller att köpa rödvin, så när vi läser en recension i en tidning på något som låter gott i våra öron (eller munnar, rättare sagt) så slår vi till. 
 Cantina Zaccagnini, nummer 70297 på systembolaget, beställde vi hem i somras och det visade sej att tipsarens smak stämde väl överens med Mårtenssons. 
Friskt och fruktigt och passade som handen i fingervanten till denna enkla, men goda rätt.

Nu önskar vi er en skön och trevlig mathelg, vi ses på söndag igen med nästa veckas meny.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 7 oktober 2015

Köttfärspaj med oliver och fetaost

Ni som hängt med ett tag här i köket vet att vi har en skattkista som innehåller recepturklipp, små recepthäften, handskrivna lappar med fler recept och små tips. Lådan, som går under namnet "Gröna lådan", är en kär ägodel som vi ärvt efter Ankis mor och från den har vi grävt upp en hel massa matinspiration de senaste åren. Sist vi letade inspiration i skattkistan så fiskade vi upp en grekisk köttfärspaj (nej, inte bokstavligen) och den visade sej vara ett riktigt höjdarfynd som vi väldigt gärna vill dela med oss av till er.


Vi gör nästan alltid pajdeg med mandelmjöl numera och vårt gamla beprövade pajdegsrecept visade sej fungera alldeles förträffligt även denna gången. Tack och lov får vi väl säga, för mängden fyllning kan ju skilja sej och det vet man inte förrän man står där med nästippen i tejprullen och har fyllning som svämmar över pajkanterna...
Vill man inte göra pajdeg med mandelmjöl så använder man sej av pajdegsreceptet som stod på lappen, det fungerar garanterat alla tiders för annars hade det säkert funnits anteckningar med Guns handstil om det!

Grekisk köttfärspaj   4 port
Pajdeg, båda recepten fungerar utmärkt att använda:
Pajdeg glutenfri
4½ dl mandelmjöl (mal gärna sötmandel själv i mandelkvarn och sila genom finmaskig sil)
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör, tärnat
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Pajdeg 
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten
Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa, tillsätt vattnet och jobba snabbt samman en deg.
Tryck ut degen i en pajform på 25 cm i diameter, nagga botten och låt den stå i kylen 30 minuter.
Förgrädda pajskalet på 200 grader i 10 minuter, ta ut och häll i fyllningen.

Fyllning
400 g mager färs av valfri sort
1 gul lök, hackad
1 paket bacon, strimade
1 tsk oregano
1 tsk basilika
salt och svartpeppar
2 dl crème fraiche
3 ägg
2-3 tomater
15-20 svarta oliver
100 g fetaost
Bryn färsen i en stor stekpanna, rör ner lök och bacon och låt fräsa någon minut till.
Krydda med salt, peppar, oregano och basilika, rör ner crème fraiche och låt puttra 5 minuter.
Vispa samman äggen och rör ner i färsen, häll färsen i pajskalet.
Skiva tomaterna och lägg på färsen tillsammans med oliverna.
Smula fetaosten på pajen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Vi mixtrade lite med fyllningen och det får ni också väldigt gärna göra, vi tvingar absolut inte någon som inte gillar oliver att ha de små svarta bären i. Fetaosten går att hoppa över även den, eller varför inte byta ut den till någon annan ost om du föredrar det - parmesan eller mozzarella kanske? Till pajen åt vi tomat- och löksallad med några extra oliver och så ringlade vi på balsamicokräm, smakade mumma gjorde det!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 5 oktober 2015

Lättlagad tomatsoppa med rostade kikärtor

I dag står det soppa på agendan här i Mårtenssons kök, en tomatsoppa med en liten tvist i smaken. Förmodligen finns det en makalös mängd olika recept och sätt att tillaga tomatsoppa på, allt från att göra det från grunden med färska tomater till att göra som vi och fuska lite med tomater från burk. Inte för att det ena är bättre eller sämre än det andra, egentligen handlar det väl bara om vilken tid man har till hand att spendera i köket.

Tvisten i smaken på denna varianten står grillade paprikor för, ni vet dom där inlagda som man köper på glasburk. Paprikorna ger verkligen en pikant piff på soppan utan att för den delen förvandla tomatsoppan till en paprikasoppa, så även om du inte är någon fantast av paprika så kan du nog våga dej på att testa den. Receptet kan vi tyvärr inte ta åt oss någon ära för, det har vi hämtat från senaste numret av "Lantliv mat & vin"


Till soppan åt vi rostade kikärtor, allt efter rekommendation och recept i tidningen, och några knäckebröd med ost - något som vi båda förknippar med och måste ha till soppa av alla de slag. Fler som ingår i gruppen "vi-som-tycker-att-ostmacka-till-soppa-är-obligatoriskt"?
Hur som haver så kan vi tipsa er om att om man nu inte gillar, har hemma eller bara inte vill ha kikärtor till, så är det väldigt gott att ha stekt bacon på soppan. Visserligen så blir det ju inte så vidare vegetariskt, så är det vegetariskt man vill ha får man nog nöja sig med en där ostamackan (om man inte har något annat mumsigt förslag det vill säga)!


Tomat och paprikasoppa  2 port+matlåda
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackad
1 tsk spiskummin
½ tsk ingefära
1 tsk kanel
300 g grillad paprika från burk
1 burk krossade tomater
1 tsk honung
8 dl grönsaksbuljong
salt och svaprtpeppar
Fräs lök och vitlök mjuk i olja i en stor gryta ca 5 minuter på medelvärme.
Tillsätt kryddorna och fräs 30 sekunder under omrörning.
Blanda ner övriga ingredienser, rör runt och låt få ett uppkok.
Låt soppan småputtra 15 minuter och mixa den sedan slät, späd eventuellt med mer vatten om du tycker den är för tjock.
Smaka av och servera, gärna med en klick yoghurt och rostade kikärtor.

Så klart ska ni få receptet på dom där rostade kikärtorna också, annars kan det ju kanske bli lite problematiskt att servera dom till soppan. Får du kikärtor över så kan du förvara dom i kylen några dagar, se då bara till att ha dom i en burk med lock och lägg i en bit hushållspapper för att hålla fukten borta. Ärtorna funkar även riktigt bra att servera som drinktilltugg - tips tips!


Rostade kikärtor
1 burk kikärtor
1 msk olivolja
½ tsk paprikapulver
½ tsk chilipeppar
1 tsk oregano
1 krm salt
Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en ugnsplåt.
Skölj ärtorna och torka torra, blanda samman med resten av ingredienserna i en skål.
Ta ut den varma plåten, lägg på ett bakplåtspapper och häll ut de kryddade ärtorna.
Ställ plåten mitt i ugnen ca 20 minuter, skaka plåten någon gång under tiden.

I går kväll mumsade vi oss en otroligt god förrätt, ni som hänger med oss i vårt kök på Facebook och Instagram har redan fått en förhandsvisning men vi tänkte att vi skulle dela med oss även här.

Svampmackor med alldeles nyplockad smörstekt brunsopp, något så otroligt gott så det nästan borde vara kriminellt:) Fru M tog sig en skogspromenad under tiden som herr M var cyklandes ut till rökeriet och där ute sprang hon på en hel massa svampar som hon inte kunde motstå att plocka med hem. Samma hände oss båda förra söndagen och då fick en sjal agera påse, denna gången fick istället Anki slinka ur sitt linne för att kunna bära alla skogsfynden med hem.
Vi vill bara påpeka att ingen annan skogsflanör kom till skada eller chockades när linnet plockades av, det hela skedde i skydd av buskar och snår:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 4 oktober 2015

Veckans matsedel

Söndag betyder middagsplanering för kommande vecka, både här på bloggen och där i vårt verkliga kök. Vårt planeringsmöte är just avslutat och vår matsedel för nästa vecka är klubbad och klar, precis som vårt förslag till er.
Veckan börjar "sytt o gutt" när vi förbereder en makalöst god efterrätt till helgen, den behöver nämligen lite tid att stå och gona till sej i kylen. Fisk finns i två upplagor, passar inte den ena så passar kanske den andra - eller förhoppningsvis båda:) Morbror Kalle är med på ett hörn när vi tipsar om en av de godaste fläskfilérätterna vi vet och på lördag dricker vi en höstlig drink under tiden som vi förbereder söndagsfrukosten;

Måndag: Vi börjar veckan med att koka in päron så har vi en fantastiskt smaskig efterrätt till helgen!


Onsdag: Fira lillelördag med en kycklinggryta med indiska heta smaker




Söndag: Nybakat till frukost med bullar som jäser i kylen över natten

Att det är kanelbullens dag i dag är väl förmodligen inte något som gått någon förbi? Det är verkligen en dag som uppmärksammats stort sedan den började firas för 16 år sedan och tydligen säljs det ca 8 miljoner bullar bara idag!  
Nu är vi varken storbakare eller storätare av kakor och vetebullar, vi lovar att inte en endaste av de 8 millarna hamnar i våra maggar, men ett recept på kanelbullar har vi faktiskt i vårt receptetskafferi. Receptet är ett bidrag från Håkans mamma och blir ni sugna på att dra igång hemmabageriet hittar ni receptet här !

Vi hoppas att ni alla får fortsatt skön söndag och en fantastisk vecka,

Smaklig spis! / Anki och Håkan