torsdag 30 juli 2015

Key lime pie, frusen och toppad med maräng

Nej nu har vi väl hållit er på halster tillräckligt länge, eller vad säger ni? Vi har ju en himmelsk efterrätt att bjuda er på, den där som vi hintade om i vårt förra inlägg. Som vi skrev så var det bland det godaste vi någonsin satt våra tänder i, i dessertväg och den hamnar absolut på topplistan över de 5 godaste hitintills! Förutom att vara galet god så var den dessutom makalöst lätt att laga till och det gör ju verkligen inte saken sämre. Dock hamnar den absolut inte i någon av kategorierna "nyttig", eller "kalorisnål", det kan vi säga med en gång:)


Detta är alltså efterrätten i egen hög person som vi talar om, möt den frusna Key lime pajen med marängtopping. Key lime pie har vi gjort en gång tidigare, men då i en bakad version och den var inte helt fel den heller. Men vi tänkte att en frusen limepaj borde ju sitta extra fint nu när det är sommar och det gjorde den absolut.

Som om det inte räckte med pajen så slog vi till lite extra och slängde på en italiensk maräng, vilket innebär att man vispar äggvitorna med en het sockerlag istället för att vispa vitorna med socker. Marängen brände vi (eller ja, det var ju Freddy som gjorde det) lite tjusigt ovanpå så den fick en härlig färg.
Att göra en marängsmet på detta viset var ingen svårighet, det gick smidigt med ballongvispen monterad i Carinas köksmaskin. Det man ska tänka på är att inte röra i sockerlagen när den kokar, låt den bara bubbla på själv för annars bildas det sockerkristaller. Termometer är en nödvändighet för här gäller det att passa på graderna som ska upp i 121-123 innan den är klar.

 Snabba drag över marängen med brännaren, tänk på att inte stanna upp vid ett ställe för då blir det lite väl bränt på ytan och färgen blir snarare svart än brun. 

TADA, färdiga resultatet av vårt samarbete!  

Frusen Key lime pie med marängtopping 10-12 port
14 digestivekex
100 g smält smör
2 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (400 g) (i flytande form på konservburk och inte i form av dulche de leche)
3 lime, rivet skal och saft
Smula kexen fint, antingen i en mixer eller för hand vilket går lättast om du bankar på dom med ett hjälpmedel t.ex en brödkavel.
Blanda kexsmulet med smöret och tryck ut i en springform, 24 cm i diameter - lägg gärna smörgåspapper i botten innan du spänner fast kanten runt om så går det enklare att få loss pajen sen. Se till så att pajdegen kommer upp en bra bit på kanterna, minst 2/4 upp.
Grädda pajfomen i nedre delen av ugnen, 15 minuter på 175 grader.
Låt pajskalet kallna.
Blanda samman den kondenserade mjölken med limeskal och saft.
Vispa grädden fluffig och vänd ner den i mjölken.
Häll smeten i pajskalet och ställ i frysen, minst 5 timmar men helst över natten.
Vid serveringen brer du på italiensk maräng och bränner den så den får fin färg runt om.

Italiensk maräng
2 dl strösocker
½ dl vatten
2 äggvitor
1 nypa salt
Koka samman socker och vatten, utan att röra i det, tills det når 123 grader.
Vispa samman äggvitor och salt till ett fast skum i en ren och torr skål.
Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under tiden som du fortsätter vispa kraftigt hela tiden.
När all sockerlag är i skålen så fortsätter du vispa på en lite lägre hastighet tills marängsmeten svalnat och du har en fin och glansig maräng.
Ta ut pajen från frysen och bred på marängsmeten, gör små tjusiga toppar i marängen och bränns sedan ytan med en brännare över hela ytan så den får en fin färg.
Servera och NJUT!

Mästermarängbrännaren himself in action! 

Petig moster pekar och instruerar...:) 

På ett ungefär så räcker pajen till ca 10-12 portioner, men det beror ju sig så klart lite på vad och om man har ätit innan man hugger in på den. Vi hade ätit både förrätt och varmrätt först så tillsammans åt vi 5 upp knappt halva pajen, den lutar lite åt det mäktiga hållet men samtidigt är det svårt att sluta äta eftersom den är så god. 
Får du paj över så funkar det utmärkt att frysa in den igen med marängtoppingen på, vi gjorde det med våra rester och kunde njuta av en bit även dagen efter! 

Så, då hoppas vi att vi har stillat er nyfikenhet på godaste vis och att vi kanske samtidigt har hjälpt någon med efterrättsbekymmer inför kommande festligheter, det är ju snart dags för kräftskivor - blink blink:)

Smaklig spis!/ Anki och Håkan
x

tisdag 28 juli 2015

Grillkväll med lammracks och västerbottenspajer i miniformat

I fredags var vi hemma hos Ankis syrra för en grillkväll där vi gemensamt lagade maten. Det är inte första gången vi kockar tillsammans och garanterat inte heller sista - det brukar bli lyckat och oavsett resultat så vi har alltid lika roligt under tiden.
Carina och Affe bor i ett gatuhus i Ystad med en härligt lummig liten innergård där det grönskar i princip överallt, det finns nämligen ett oerhört stort blomsterintresse hos en i huset. När vi ska grilla hamnar vi alltid där, det är ju lite sämre grillmöjligheter hemma i vår lägenhet...

En liten del av innergården som kallas "stenpartiet", där växer det en hel del ovanliga blommor som vi inte ens vet varken för- eller efternamn på... 


Denna gången var det fru Mårtensson som stod för idé och tillagning av förrätterna, portionspajer med Västerbottensost och andra olika fyllningar. 
Detta skedde med hjälp (läs slavarbete) från Carina och övervakning av Affe:)


Resultatet av köksarbetet ser ni här, 12 stycken västerbottensostpajer i olika variationer. Fyllningen kan ni variera efter er egen smak, vi hade sparrisknoppar, tomater, torkade trattkantareller och gräslök i våra. I någon paj hamnade det bara sparris, i någon bara svamp och i någon bara tomat, i andra blandade vi dom olika ingredienserna hej vilt och vi råder er att göra detsamma! Go bananas:)


Små västerbottensostpajer   12 stycken
1 rulle smördeg
150 g riven Västerbottensost eller annan ost med mycket smak
3 ägg
3 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
Dela smördegen i 12 lika stora bitar och tryck ut dom i stora muffinsformar.
Vispa samman ägg och grädde, rör ner osten och krydda.
Häll äggblandningen i formarna upp till ca 3/4 och lägg i valfri fyllning.
Grädda pajerna mitt i ugnen på 200 grader i 15 minuter eller tills du ser att fyllningen har stelnat.
Förslag på olika fyllningar:
grön sparris
svamp, gärna kantareller, trattkantareller eller trumpetsvamp
små tomater 
fint hackad gräslök
Skär av topparna på sparrisarna, ca 5 cm. 
Koka upp lättsaltat vatten i en gryta och låt sparristopparna koka 1 minut, och skölj dom sen i kallt vatten så de kallnar. Låt rinna av.
Använder du torkad svamp så blötlägg den först och låt sedan rinna av. 
Dela svampen i mindre bitar och fräs i smör.
Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna.
Servera pajerna ljumna eller kalla.


Efter förrätten var det tid att tända grillen, något som herr Jansson (ja han heter så, Affe) sköter med bravur varje gång! Oftast sker även en grillundervisning under tiden som kött och andra godsaker får sig en omgång över glöden, då passar han på att lära ut allt han kan om grillningens ädla konster till Håkan.  

Denna gången låg det fina lammracks, dvs revben där ytterfilén sitter, vitlökar och citronhalvor varav två kom från citronträdet i trädgården. Carina är makalös på att få citroner på sitt träd, de är i princip självförsörjande på det och lime! 

Lammköttet hade Håkan lagt i en smaksatt rimningslag dagen innan och där fick det ligga och gona sej tills det var dags att hoppa över i en marinad. 
Att rimma köttet är ju något som vi vurmar för och inte kan rekommendera er nog. Ni får en köttbit som blir så mycket mer smakrik och saftigare när den är tillagad, inte dumt eller hur? Och med tanke på hur lätt det är att fixa så är det ett jobb väl värt den lilla mödan:)

Grillat lamm
1,2 kilo valfritt lammkött, vi hade lammracks
1 liter vatten
60 g salt
20 g socker
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
2 vitlöksklyftor
Koka upp lagen så att salt och socker smälter och låt sedan svalna.
Lägg köttet i en form med lock och häll lagen över, lägg på lock och låt det stå i kylen 1 dygn.
Ta upp köttet och torka av, lägg ner i marinaden.
Marinad
1 dl olja
1 msk rödvinsvinäger
2 msk honung
Rör samman marinaden och låt köttet ligga i minst 30 minuter.
Grilla köttet eller ugnsstek tills innertemperaturen nått 62-65 grader.
Låt köttet vila en stund innan du skär upp det och serverar.

Just är vi mumsat i oss förrätten dök även Freddy, den utflyttade sonen i huset, upp. Freddy har även han ett brinnande intresse för mat och matlagning, något han förmodligen ärvt efter en oerhört trevlig moster han har...:) Det händer ibland att han besöker det Mårtenssonska köket för att kocka med oss, eller att vi besöker någon spännande restaurang ihop.


Denna kvällen hjälpte han till med efterrätten, här under stor koncentration under tiden som alla andra fotograferade och filmade hej vilt ( något som ni som följer oss på Facebook fick en glimt av i fredags). Men efterrätten får ni vänta lite på att veta vad det var, men vi kan avslöja att det var bland det godaste vi ätit i dessertväg någonsin!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 26 juli 2015

Veckans matsedel

Söndag igen gott folk och det är lika med veckomatsedel hos här hemma hos Mårtenssons.Vi tänker inte dryfta något om vädret idag, inte mer än att vi i alla fall kan låtsas när vi äter att det är varmt och soligt... Sommarfeelingen försöker vi alltså locka fram med hjälp av något av det bästa vi vet, mat:)
Vi börjar veckan med en gammal goding, ett recept som gått i arv och som vi använt oss av otaliga gånger. Som avslutning blir det efterrätt med sommarens bär nummer 1, det finns fortfarande röda gubbar ett tag till så vi fortsätter frossa i dom små söta. Däremellan hittar du bland annat en kall soppa som blir värmande med extra mycket chili i och en klassisk laxmiddag som smakar så mycket godare än namnet låter:



Onsdag; Gazpacho, tomatsoppa när tomaterna smakar som godast.
Ös på med tabasco i den så blir den dessutom värmande :) 

Torsdag; Krämig potatissallad till kvällens grillade. 

Fredag; Inkokt lax 



I är det sista semesterdagen för ena halvan av köket, han som sitter vid tangenterna idag återvänder nämligen till att stoppa korv och baka leverpastejer i morgon. Lyxliraren som sitter sidan om fortsätter dock att slå med den lätta hammaren ytterligare en vecka, hon låter hälsa att det ska bli skönt med lite lugn och ro här hemma:)

Närmast ska en ny matsedel planeras för vår egen del, vi har kört på uteätning och huxfluxmiddagar de senaste lediga veckorna, men nu är det alltså dags att försöka få lite ordning på torpet igen! Så frys- och kylinventering, inspirationssökande och handlelista står på tur här näst, bäst att vi tar tag i dagen.

Vi önskar er alla en fortsatt skön söndag och naturligtvis en bra, ny matvecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 23 juli 2015

Friterade aptitretare

Så, då trampar Mårtenssons åter igen på skånsk mark efter att ha spenderat de två senaste veckorna med att stövla runt i Puerto Rico på Gran Canaria. Jaja, stövlat är väl att ta i - några stövlar har vi absolut inte behövt när vi varit ute till fots och en hel del av tiden har spenderats på solsängar under parasoll:) Men gått har vi gjort, många och långa promenader har det blivit och tur är väl det, favoritrestaurangen råkade nämligen servera magiskt god italiensk mat... Så hur det hade slutat utan alla timmar i uppförsbackarna vill vi inte ens tänka på!


Däremot ska vi bjuda er på något så otroligt gott som vi smaskade i oss några dagar innan vi gav oss iväg på semestern och som vi faktiskt längtat efter att få mumsa på igen sen dess. Det är något så märkligt som friterad matjessill som ligger här ovan på tallriken! Jodå, man kan faktiskt fritera den godsaken och det med ett kanoners gott resultat.

Friterad matjessill  för 2 sillglada personer
1 burk matjessill à 200 g, ta gärna en fast sort för bästa resultat
ca ½ dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
2 dl panko (japanskt ströbröd som du hittar på den asiatiska avdelningen i affären)
olja att fritera i
Häll bort spadet från sillen och torka torr med papper.
Vänd sillbitarna först i mjöl, därefter i äggvispet och sist i pankon.
Hetta upp oljan, använd helst termometer som ska visa mellan 170 och 180 grader när oljan är redo att användas att fritera i.
Ha alltid ett lock till grytan vid din sida om olyckan skulle vara framme och oljan blir för het!
Fritera några sillbitar åt gången i oljan, ca 2-4 minuter så de får en gyllene färg och låt dom sedan rinna av på hushållspapper.
Lägg en bit dubbelvikt papper över sillbitarna så håller dom värmen bra tills alla är färdiga.
Servera med en kall sås och citronklyftor.

Kaviarsås
1 dl gräddfil
1 msk kaviar (vanlig på tub, typ Kalles)
2 msk fint hackad rödlök
½ krm svartpeppar
Blanda samman alla ingredienser och smaka av.
Låt gärna såsen stå kallt en stund så smakerna får mogna fram.

Det var Håkan som läste om detta i tidningen ICA Buffé och som genast bestämde sej för att det där var vi bara var tvungna att prova. Tack och lov för det säger vi, för det föll oss verkligen i smaken, fisken blir väldigt mjuk och mjäll där innanför frityren och den skarpa sältan (som vi ju visserligen gillar) mjukas upp även den.
Sillbitarna doppade vi i en kall sås, pressade lite citron över och till det hela passade en kall öl alldeles utmärkt. Gillar man inte öl så funkar det alla tiders med ett kallt vitt vin, cider eller citronvatten också. Servera den friterade sillen som ett drinktilltugg eller som en förrätt, perfekt att ha och tugga på under tiden som du kockar färdigt resten av middagen.

Äsch vad tusan, vi tar och slänger in en bild från semestern ändå såhär på slutet. En av promenadutsikterna vi njutit av under semestern, högt högt upp i berget ovanför hamnen. 

Som av en händelse så blev det matjessill på middagsbordet här hemma idag, det är oftast det vi lustar efter när vi varit utomlands, speciellt i värmen och på sommaren. En perfekt och lättlagad avslutning på dagen, som till största del har bestått i upphetsande aktiviteter så som uppackning, tvättning, städning och mathandling. Precis som det brukar bli när man åter är på hemmaplan:)

Nu väntar soffhäng och senare i kväll väntar en liter jordgubbar!
Ha en fortsatt fin torsdagskväll och fredag,

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 20 juli 2015

Spagetti puttanesca

Nej vet ni vad, mänskan kan icke leva på grillat och drinkar allena, vi behöver lite annat också eller vad säger ni? För även om det grillas till höger och vänster på sommaren (oavsett väder:) ) så kan det vara skönt och gott med lite variation ibland, det tycker i alla fall vi! Så vad kan väl passa bättre då än en smaskig pastarätt där härliga, smakrika och mogna tomater spelar huvudrollen, tomaterna smakar ju faktiskt som bäst just i sommartider. Pastan heter Puttanesca och kan tillagas på lite olika vis.

Vi har skrivit om denna pastarätten tidigare, då lagade vi till den med konserverade tomater, men detta receptet är lite annorlunda då det istället är färska tomater som används. Skulle det nu vara så att du läser detta när snön yr utanför ditt fönster så rekommenderar vi dej att använda de konserverade röda bären, sen drömmer du dej tillbaka till värmen och solen under tiden du avnjuter din pastamiddag.


Förutom tomater så är sardeller, vitlök och kapris tre obligatoriska ingredienser i denna pastasås, så är man på något vis motståndare till någon av de tre musketörerna kan det bli trixigt.

Pasta alla puttanesca
½ rödlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
10 sardeller
2 msk kapris, grovt hackade
½ dl olivolja
6 stora tomater, skållade och skalade
1 dl vitt vin
svartpeppar
några stänk med tabasco eller annan hot sauce
parmesan
basilkablad
Hetta upp olja i en gryta, stek lök, vitlök, sardeller och kapris någon minut.
Dela tomaterna i grova bitar och tillsätt i grytan tillsammans med vin, koka minst 15 minuter och gärna längre.
Smaka av med het sås och servera till pasta med basilika och parmesanost.

Vad namnet gäller så tvistar fortfarande de lärde om ursprunget, en av förklaringarna hittar ni i vårt förra inlägg och en annan är denna, där arkitekten Sandro Petti nämns som uppfinnaren.
Oavsett vem som hittade på rätten och valde att den kalla den just "Horans spagetti" så smakar den alla tiders god, är otroligt lätt att kocka till och passar finfint vardag som fest!

Vi önskar er en fortsatt fin fruntimmersvecka, är ni sugna på att fira något namnsdagsbarn lite extra de närmaste dagarna så hittar ni flera godingar här.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 19 juli 2015

Veckans matsedel

En ny veckomatsedel tar plats i det Mårtenssonska köket denna söndag och vi fortsätter på sommarens inslagna bana med lite lättare mat bland de återvunna recepten. Några rätter är lite lättare att laga till, medan andra har smaker som känns lite lättare:)
Vi bjuder bland annat på en varm macka som sneglar åt Italien, en frisk smak på lördagens torskmiddag och som avslutning på veckan blir det en smaskig vit chokladkladdkaka, toppad med säsongens färska bär. Tjohopptralala, nu kör vi:



Onsdag; Flädermarinerad kyckling med halloumisallad





Vad står det på agendan för er del en söndag som denna? Har ni några storslagna planer eller tar ni dagen som den kommer och kör på bästa gehör? Berätta!
För Mårtenssons del började dagen med en promenad i rask takt,väldigt skönt var det och vi mötte flera andra gångare. Nu ligger det en dag av avkoppling framför oss, inga större krafttag ska tas - det är ju faktiskt vilodag:)


Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 18 juli 2015

Mixed grill med chorizo och kall tomatsås

God morgon/förmiddag gott folk, denna lördag är det åter dags för korvstoppning här i Mårtenssons kök! Det var ju ett tag sedan sist men tro för den sakens skull inte att det lagts på hyllan på något vis. Nej då, herr Mårtenssons intresse för att testa sig fram i korvexperimenten har på inget sätt svalnat, det är fortfarande hett:) Sist köttkvarnen och korvhornen monterades på köksmaskinen resulterade det i chorizo som i sin tur hamnade på en mixed grilltallrik där det fick sällskap av potatissallad med olika sorters salladsblad, en skiva grillat lamm, en bit revben och kall tomatsås. Frys- och kylskåpsrensning i grillform, eller som vi hellre kallar det - Mixed grill:)

Först ut på receptrepertoaren kommer korven, tätt följt av sitt middagssällskap:


Tänk på att lägga fjälster i blöt i kallt vatten minst en timme innan du ska stoppa korven och skölj sedan av det innan det träs på korvhornet. detta och detta inlägget kan du se lite närmare på hur man går tillväga när man stoppar korv. 
Och som vanligt vill vi påminna er om att det är extra viktigt att vara noggrann med handhygienen när du gör korv!

Färskkorv chorizo
1 kg fläskkarré
5 g färsk vitlök
1 msk salt
1 msk socker
25 g stark paprikapulver
3 g grovt mald svartpeppar
2 g torkad oregano
1 nypa torkad, krossad chili
½ dl olja
1 msk potatismjöl
2 skivor finncrisp eller 1 skiva knäckebröd
Se till så att köttet är högst 4 grader och att dina redskap också är kalla när du sätter igång, då blir det så mycket enklare att arbeta och bättre vad gäller hållbarheten.
Lägg fjälstret i blöt i kallt vatten minst en timme innan stoppningen.

Mal köttet i små bitar tillsammans med alla övriga ingredienser utom olja och potatismjöl på mellanskivan på din köttkvarn, kör till sist ner finncrispen för att få ut alla resterna ur kvarnen.
Tillsätt potatismjöl och oljan i smeten och blanda samman väl, stek gärna en klick smet för att kolla så du är nöjd med smakerna.

Trä på fjälstret försiktigt på korvhornet och börja stoppa korven, stoppa den rätt så löst, låt de första 3 cm av fjälstret vara tomt innan du matar fram korvsmeten.
När du fått i all smet så formar korven till en spiralliknande ring eller så snurrar du korvarna i en för dej lagom storlek, vi brukar ha en 10-15 cm långa snuttar.
Stek korven på medelvärme i ca 2 msk olja, ca 20-25 minuter. Använd dej gärna av köttermometer som ska visa 70-72 grader mitt i korven när den är genomstekt.


Så vidare till köttet som först fick ligga i en marinad över natten innan det grillades. Vi har ju som bekant bara tillgång till elgrill, kol- och gasolgrill på balkongen är inget att rekommendera när hustaket ovanför är i trä! I marinaden hällde vi denna gången sweet chilisås, mängden kan man variera efter önskad hetta men vi tyckte att 3 msk var lagom.

Marinad till grillat kött
3 msk sweet chilisås
1 tsk kinasoya
½ msk salt
1 kryddmått nymalen svartpeppar
1 msk vitvinsvinäger
Blanda ihop marinera köttet i minst 5 timmar, helst över natten.
Grilla eller stek.

Tomatsås till grillat :
2 tomater grovt hackade
2 dl creme fraiche
1 finhackad schalottenlök
1 stjälk blekselleri finhackad
2 tsk torkad oregano
några drag med svartpepparkvarnen
salt efter behag
nypa socker
Rör samman alla ingredienser försiktigt och låt såsen stå kallt minst 30 minuter till servering.

Ja, den blev en massa bokstäver denna gången och inte så många bilder, men så kan det bli när hungern vinner över kameran:)

Nu önskar vi er alla en fortsatt härlig lördag och helg, med eller utan korvstoppning, ät och drick och må gott i sommarsverige!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 15 juli 2015

Alkoholfri fläderdrink

Inget ont som inte har något gott med sig, eller hur? Ja, det är många av de gamla talesätten som fortfarande står sej även i våra moderna, högteknologiska tider, där sociala nätverk nu har blivit som en självklar del av mångas liv. Nu ska vi inte fördjupa oss i teknikens under eller i nätverken - det är inte det vi är i köket för idag - men vi kan ju säga som så att hade det inte varit för Istagram så hade vi inte upptäckt att det är ölets dag idag.

Jojomensan, till och med ölet har gått och fått sig en alldeles egen dag i almanackan precis som så många andra godsaker har - chokladbollen, kladdkakan, popcornet och så vidare, alla har de sina dagar under året. Ölet har haft sin dag sedan 2012 då den instiftades av svenska bryggerier för att hylla ölets skyddshelgon (jodå denna drycken har sin egen sådan också!) Gambrinus. Säkert är det någon av er som känner igen det namnet, det har ju fått ett eget öl till sin ära!
Ölets dag hålls nu varje år i Sverige, den tredje onsdagen i juli månad - alltsåledes idag. Vi tänkte fira dagen här i köket med en drink där öl är huvudingrediensen, en alkoholfri öl faktiskt. För det behöver ju inte tvunget finnas sprit med i bilden bara för att man ska fira, eller hur?


Drinken vi bjuder er på är friskt läskande och passar perfekt nu i sommartider, speciellt när så många satt sin egen flädersaft! Naturligtvis är hemmagjord saft inget tvång, vi använde oss av sån där fläderdryck från tetrapack från Kivik i koncentrerad form. 
Vi fick nys om receptet genom Carlsberg och var helt enkelt tvungna att prova när vi läste det, så lockande tyckte vi att det lät, och vi blev inte besvikna. Dessutom bjöd vi drinken på en av våra vänner som avstår alkohol helt sedan flera år tillbaka och även där blev betyget tummen upp! Att kunna bjuda på något som denna drinken till de som av en eller annan anledning inte dricker alkohol är roligt, tycker vi. Att det sen uppskattas tycker vi är ännu roligare:) 

Alkoholfri fläderdrink
5 dl fläderblomssaft
4 cl pressad citron
7 färska basilikablad
Alkoholfri ljus öl
is
Krossa basilikabladen tillsammans med några isbitar, citronsaft och flädersaft i ett glas, rör gärna runt med en muddlare för mer basilikasmak.
Fyll på med ölen och gärna fler isbitar.
Servera.

Så klart behöver det inte vara ölets dag bara för att denna drink ska kunna avnjutas, men att man gillar öl är ju nästan en nödvändighet. Inte för att den smakar så vansinnigt mycket öl, men den finns ju där i bakgrunden den där lilla beskan.

Skulle ni bli sugna på att prova fler drinkar med öl i så kanske 
denna med stout och mousserande vin kan vara av intresse? 

Fortsatt glad öldag till er alla:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 13 juli 2015

Rökt torsk och annorlunda remouladsås

För ett tag sedan skrev vi här i köket om hur lätt man röker lax i röklåda hemma och som om att det inte räckte med att röka laxar så har herr M även gett sig i kast med att prova hur det går att röka torsk. Vi kan rapportera att det inte bara går alldeles utmärkt, det smakar dessutom alldeles ljuvligt gott!

Denna gången användes den gamla tombolagrillen som vi har fått till skänks av vänner för väldigt länge sedan, vi ville visa er lite hur det fungerar när man använder just en sådan grill istället för röklåda. Har ni en röklåda hemma så använder ni den precis som vanligt när ni provar att röka torsk, har ni ingen möjlighet eller vilja att röka så går receptet alldeles utmärkt att testa ändå - gå bara förbi rökeriet och fortsätt direkt vidare till ugnen:)


Här är det matlagning i tre steg, rimma, röka och sedan badda. Torsken rimmas alltså först i en saltlage i 20 minuter, inte längre för då blir det för salt, därefter rökas den med rökspån och färska kryddor och som avslutning baddas den med en kryddblandning och lagas färdigt i ugnen.
Några moment - ja, svårt och avancerat - nej!

Rimma torsken först, gör så här: 
1 l vatten
1 dl salt
1 nypa socker
Rör samman vatten, salt och socker tills allt är upplöst.
Lägg ner torsken i lagen och låt ligga i 20 minuter (inte längre för då blir den för salt!)
Ta upp torsken och torka av.

Nu är det dags för rökeriet att öppna, har du ingen möjlighet att röka fisken så hoppar du direkt vidare till nästa steg och baddar in den med kryddblandningen.


Fyll din röklåda med alspån och tänd på, rök fisken i 10 minuter.
Har du ingen röklåda så kan du göra som herr M gjorde tidigare innan vi investerade i en riktig rök. En bärbar grill av tombolamodell användes då, på botten ställdes en brännare och direkt ovanför på gallret ställdes en aluminiumform. I formen ligger det rökspån och några kvistar färsk krydda som ger röksmak när brännaren tänds på. Lägg fisken på en tallrik, ställ den på gallret, lägg på locket och låt det ryka ca 10 minuter.


Efter att fisken har rökt på baddar du in den i en kryddmix du enkelt själv fixar till:

Kryddmix till torsk
1 msk fänkålsfrön
1 msk rosépeppar
2 svartpepparkorn
2 lagerblad
1 msk olivolja
½ msk honung
Mal kryddorna grovt och blanda dom med olja och honung.
Klappa in fisken runt om med kryddorna, lägg den i en ugnsfast form och stick in en ugnstermometer mitt i fisken.
Tillaga mitt i ugnen på 150 grader till innertemperaturen är på 55 grader, det tar ca 30 minuter.


Såsen som syns på mattallriken är ett fynd från herr Mårtenssons stora kokboksbibel, Jens Linders "Det glömda köket". Vi är helt övertygade om att herr Linder inte har några som helst invändningar mot att vi skickar såsreceptet vidare till er så att även ni kan få njuta av denna annorlunda remoulad: 

Remouladsås med rädisor
1 knippe rädisor
1 dl syltlök
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
salt och några drag med vitpepparkvarnen
Tärna rädisorna så smått som du kan.
Låt syltlökarna rinna, kvarta dom och blanda dom med rädisorna.
Rör ner majonnäs och crème fraiche, smaka av med salt och peppar.

Så där ja, då hoppas vi att vi lyckats locka någon av er till att testa rökt torsk, kanske till och med att röka den själv eller i alla fall investera i en röklåda. Inte är det är en dyr investering och vi kan lova att det är en spännande sådan med många nya matlagningsmöjligheter!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 12 juli 2015

Veckans matsedel

Veckans underlättare är på plats här i det Mårtenssonska köket, redo för att ta sig an en ny julivecka. Vädret är ju lite av den tveksamma sorten just nu och på väderleksrapporten ser det ut som att det kommer att bli en vecka med blandad kompott, där slutet ser ut att bli ljusare än vad början är. Därför tyckte vi att en soppa skulle göra sig fint, även om sommartider kanske inte direkt är sopptider, som veckans vegetariska middag. Om inte annat så kanske färgen på morotssoppan kan lysa upp lite grann!

Om det blir som utlovat att solen tittar fram till helgen så är det kanske läge att dra igång grillarna? Då ligger en baconlindad ryggbiff kanske inte helt fel i tiden den heller (kan absolut fixas till utan grill också, så klart)? Har ni kött, kanske till och med kycklingkött, över från helgen så passar måndagens restmiddag perfekt, ja någonting som vi ju så klart hoppas att resten av veckans förslag också gör:) Så utan vidare bubbelibabbel - varsågoda veckans meny är serverad:



Tisdag; Morotssoppa blir veckans vegetariska middag




Lördag; En baconlindad ryggbiff som även kan lagas till på grillen, 
serverad med en krämig blomkålsgratäng 


Sköna söndagshälsningar till er alla, en fin vecka hoppas vi också att ni bjuds på allesammans!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 10 juli 2015

Så enkel och så god sås till grillat!

Idag blir det ett kvickt och enkelt tips, men för den sakens skull absolut inte sämre på något vis. Det är en så himlarns smarrig kall sås som vi serverar er idag, en sås som ni säkert kan ha på många mattallrikar och som inte kräver några konstiga ingredienser. Crème fraiche, majonnäs, honung, paprikapulver och vitlök är nästan det enda som krävs men tillsammans stämmer dom upp och harmonierar i en ljuvlig kör!


Vi hade grillade kycklingdelar när vi åt såsen första gången, men sedan dess har vi haft den till både lax, räkor och grillat lamm och den har passat precis lika bra där.

Paprikasås
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
rikligt med paprikapulver
1 msk olivolja
1 fint hackad vitlöksklyfta
½ msk flytande honung
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienserna, smaka av och låt såsen stå kallt någon timme till serveringen.

Lätt, eller hur?!

Så är det faktiskt åter dags att önska er alla en riktigt skön helg, inte var det väl så länge sedan vi gjorde det sist inte? Redan har vår första semestervecka passerat förbi, men sm vi skrev på vår Instagram igår så stämmer det gamla slitna uttrycket "tiden går fort när man har roligt" så bra så:)
Vi hoppas att ni också har det roligt och att ni ser till att fånga era dagar på bästa vis, äter och dricker gott och bara mår väl!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 9 juli 2015

Glutenfritt focaccia

God förmiddag på er allihopa ute i cybervärlden, hur har ni det? Vi hoppas att ni har det gott denna torsdag! Har ni grillplaner för kommande dagar och helger, eller har grillen hamnat lite på bakkälken nu när den där otroliga sommarvärmen kom av sej lite grann?

Idag tänkte vi passa på att tipsa om ett lite annorlunda recept på det välkända brödet focaccia, ett bröd som säkert många brukar ha till just grillat men också till kräftorna (jodå, vi är snart där - vid kräftskivornas tid...).
Detta brödet gjorde vi själva för en smärre evighet sedan, precis just när vi började känna på hur det skulle vara för våra maggar att dra ner på gluten, vitt mjöl och socker lite grann.
Just detta receptet hittade vi i en kokbok som vi lånade med oss hem från bibblan, men eftersom tiden gått och minnet börjar bli lite segt med åren så kan vi inte komma på vilken bok det var... Känner någon igen det så hojta gärna till så vi kan ära den som äras bör!


Att det är ett annorlunda recept innebär absolut inte att det inte godsaker på brödet som det vanligtvis brukar göra på focchachia, nej här hittar du både svarta oliver, rosmarin och flingsalt. Det som är förändrat är just mjölet, istället för vetemjöl så är det bakat på mandelmjöl och kokosnötsmjöl men det är faktiskt inget som påverkar smaken nämnvärt. Det smakar alltså inte kokos, om nu någon blev orolig för det - någon måtta får det vara på smakkombinationer och äventyrslustan att prova nya recept:)

Focaccia
30 g smör
4 ägg
200 g philadelphiaost
1 dl riven västerbottensost
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
svarta oliver (de med kärnor smakar mer)
färska rosmarinblad
flingsalt
Vispa äggen luftigt, ca 3 minuter, och blanda ner philadelphiaosten.
Blanda ner smör och västerbottensost.
Rör samman de torra ingredienserna och blanda sedan ner dom i smeten.
Låt smeten svälla i 10 minuter.
Kärna ur och dela oliverna och repa av bladen från rosmarinen.
Lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form, 15*25 cm, och klicka ut smeten jämt i formen.
Tryck ner oliverna och strö på rosmarin och flingsalt.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader, ca 35-40 minuter, tills den fått fin färg och är genomgräddad.


Även om vi glömt bort vilken bok vi hittade receptet i så är vi helt säkra på att vi gillade brödet, annars hade vi varken sparat bilder eller recept:)

Nu ska vi ta tag i dagen, och fånga den på allra bästa sätt. Vi hoppas att ni får gör detsamma och att torsdagen blir precis så som ni önskar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 6 juli 2015

Jordgubbsdaiquiri och några Skånetips.

I dag är det faktiskt ingen vanlig dag, det är första vår "riktiga" semesterdag! Och som om att det inte räckte med det så firas det födelsedag här i köket, det är fru Mårtensson som passar på att ha fyllerårsdag denna måndag. Vi firar med att spendera dagen inomhus där vi väntar på att vår soffa ska hitta hem till oss, tack och lov så fläktar det lite mer idag så vi förgås inte helt och hållet av värmeslag:)
Fast egentligen väntar vi till kvällen med firandet, vi har nämligen tänkt oss att spendera aftonen på en av våra favoritrestauranger i stan och avnjuta en födelsedagsmiddag där!


I väntan på vår soffa och restaurangbesök så bjuder vi er på en härlig sommardrink som både svalkar och smakar gott av sommarens absoluta bär - jordgubben! Och vem vet, kanske vi gör er sällskap och mixar samman en jordgubbsdrink till oss själva också.

Naturligtvis går det alldeles utmärkt att blanda samman din daiquiri utan alkohol också alkoholfri, ersätt då romen med en skvätt sodavatten eller varför inte alkoholfri cider.

Frozen strawberry daiquiri  
6 cl vit rom (sodavatten eller alkoholfri cider för alkoholfri drink)
ca 15 små frusna jordgubbar, använder du färska så öka på antalet isbitar
ca 10 isbitar
½ dl pressad limejuice
1 msk florsocker
färska myntablad
Mixa samman alla ingredienser i en mixer, häll i glas och servera.


Den Mårtenssonska helgen har gått i en flygande fläng, i fredags var vi ju som bekant på en utflykt som bjöd på god mat. Det var Ankis systerson Freddy som tog med oss på en alla tiders bra restaurang i Malmö, Rebell hette den otroligt trevliga kvartersrestaurangen som låg alldeles i närheten av Triangeln. Otroligt god mat serverades av fantastiskt trevlig personal och vi kan varmt rekommendera stället!
Lördagen bjöd på strandhäng mest hela dagen och en grillkväll hemma hos goda vänner fick avsluta den heta sommardagen.

För att toppa av hela helgen så var vi iväg på sommar-ute-teater i går tillsammans med Björkenäsarna, som först bjöd på middag i sin trädgård och sedan på fika i gröngräset i slottsträdgården. Sommarteatern får bli dagens tredje tips från oss till er, för vi misstänker att ni är några som håller till här nere i södra Skåne, speciellt nu under sommaren 

Det är Marsvinsholmsteatern som i år visar pjäsen "Kom igen, Charlie", en komedi som vi skrattade gott åt men som samtidigt är väldigt tankeväckande med ett väldigt aktuellt ämne... Teatern ser man alltså i slottsträdgården på Marsvinsholms Slott ca 1 mil utanför Ystad, onsdagar-söndagar till och med den 9:e augusti. En av skådespelarna kände vi igen lite extra och det visade sej att vi gissade helt rätt, det var ju Reine i "Tre kronor"!

Då har ni fått ta del av både dryck, restaurang och kultur och vi hoppas att ni hittade något som passade er smak. Vi hoppas att ni alla får en fortsatt fin måndag, semesterfirare eller ej och att resten av veckan blir alldeles strålande!

Smaklig spis! / Anki och Håkan