söndag 31 maj 2015

Veckans matsedel.

God söndag allesammans, vi hoppas ni fått en bra start på dagen och att alla mödrar blivit precis så uppvaktade som de önskar - eller inte önskar. Som vissa av er redan sett så startade Mårtenssons dagen med att ta tag i disken och undanplockningen efter gårkvällens trevligheter, då vi hade Björkarna på besök i vårt kök. Det avhandlades reseminnen från Berlinturen i april samtidigt som vi började väva nya reseplaner tillsammans inför våren 2016, framförhållning och planering är våra mellannamn:)

Framförhållning är det även när det är söndag, då planeras det veckomatsedel i båda våra kök. Vårt matförslag till er är är färdigt men för vår egen del återstår måndag och tisdag, kanske någon av er har något bra förslag att bjuda oss på? Kanske vi kan köra med lite byteshandel?

Måndag: Köttfärssås med orientaliska kryddor, servera med valfritt tillbehör. 


Tisdag:  Laxwook med Tikka Masala, kanske prova att göra kryddblandningen på egen hand?

Torsdag: Enkelt så det förslår med en senapsmarinerad torsk, easy peasy!

i samma inlägg hittar du ett recept på majsbröd om du känner för att baka ett gott tillbehör.

Lördag: Sveriges nationaldag firas med kanske det svenskaste av allt - 

Söndag: Glutenfria smaskiga bananplättar, frukost, mellanmål eller efterrätt.

Då är faktiskt maj alldeles snart slut, det återstår inte många timmar på vårens sista månad inte. När vi slår upp tittorna i morgon bitti är det juni och sommaren är här, i alla fall när det gäller almanackorna. Ska vi tro på SMHI så dröjer det lite ytterligare lite tid innan vädret har hunnit i fatt kalendern, men den som väntar på något gott behöver väl aldrig vänta för länge - eller hur?

Ha nu en fortsatt skön söndag gott folk, en bra ny vecka och sommarstart önskar vi er!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 29 maj 2015

Merguez, en färsk lammkorv.

Idag är det bara en Mårtenssonare hemma, frugan min har övergett köket och spenderar dagen på jobbet där det ska hållas planeringsdag. Så nu när jag härjar fritt här på bloggen så passar jag naturligtvis på att bjuda er på ett korvstoppningsinlägg, det känns ganska passande eller hur? Det är ju ändå jag som härjar bakom korvhornet också, menar jag:)

Detta är min senaste skapelse som vi serverade som förrätt i drinktilltuggsstil när vi hade middagsgäster sist och det är alltså denna som krävde sitt eget lilla inlägg. Korven är en färskkorv med lammkött i, vill man ha lite mindre lammsmak på korven av någon anledning så går det utmärkt att byta ut halva mängden lammkött mot högrev.
Det går hur bra som helst att frysa in den färska korven innan den är tillagad, den håller sej kanoners bra i frysen ca 3 månader.

De korvar som hamnade i vår frys tog vi fram och lagade till i söndagskväll. 
Till dom serverade vi ett vansinnigt gott bröd vi köpt med oss hem från Matfestivalen i Brösarp, en myntaaioli, grönsallad och färskostfyllda söt chili. 

Merguez, färsk lammkorv
1 kilo lammkött (framdelskött)
16 g havssalt
25 ml olivolja
3 g malen svartpeppar
2 g fänkålsfrön
10 g vitlök, mosad
2 g malen spiskummin
2 g starkt paprikapulver
2 g malen koriander
1 tsk sambal oelek
2 finncrisp eller ½ knäckebröd
svinfjälster
Se till så att köttet är högst 4 grader och att dina redskap också är kalla när du sätter igång, då blir allt så mycket enklare och bättre vad gäller hållbarheten.
Lägg fjälstret i blöt i kallt vatten minst en timme innan stoppningen.

Mal köttet i små bitar tillsammans med alla övriga ingredienser utom olja på mellanskivan på din köttkvarn, kör till sist ner finncrispen för att få ut alla resterna ur kvarnen.
Häll ner oljan i smeten och blanda samman väl, stek gärna en klick smet för att kolla så du är nöjd med smakerna.

Skölj ur fjälstret och trä det försiktigt på korvhornet och börja stoppa korven, stoppa den rätt så löst och låt de första 3 cm av fjälstret vara tomt innan du matar fram korvsmeten.
När du fått i all smet så snurrar du korvarna i en för dej lagom storlek, vi brukar ha en 10-15 cm långa snuttar. Skulle det bildas luftbubblor i smeten så sticker du hål på dom försiktigt med en tunn nål.

Stek korven på medelvärme i ca 2 msk olja, ca 20-25 minuter.
Använd dej gärna av köttermometer som ska visa 71 grader mitt i korven, när den är genomstekt.

Då är det dags för mej att ta itu med resten av dagen. Eftersom jag själv varit ute på en långtur på cykeln så tänkte jag att dammsugaren också ska få komma ut och lufta sej lite grann, det är väl inte mer än rättvist att den får ta sej en svängom.
Efter det så är det förberedelser för kvällens middag en liten ryggbiff av hjort som skall kockas till och den skall få sällskap av rabarberchutney och ugnsrostade nypotatis.

Ha nu en go helg gott folk.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 26 maj 2015

Kalla favoriter.

Då var det dags att bjuda er på en del av menyn vi bjöd våra middagsgäster på förra lördagen, när vi hade Göteborgsgäster på besök över helgen. När vi skriver en del av menyn menar vi specifikt varmrätt och efterrätt, förrätten låter nämligen meddela att den kräver ett eget inlägg! Jodå, somliga ska ha VIP-behandling dom:)

Både huvudrätt och efterrätt är tidigare presenterade här i vårt kök, men vi har förfinat och skrivit om recepten lite så dom blir lite mer lättlästa och lättförståeliga. Inte för att dom var krångliga tidigare, men vi har upptäckt att vi hade väldigt lite "luft" i recepten i början av vår matbloggarkarriär. Så idag kör vi helt efter ett av herr Mårtenssons favorituttryck "Gör om, gör rätt" och vi börjar med en gammal klassiker, laxmousse eller laxpaté som den också kallas.


Laxmoussen gör vi efter ett recept som vi fått av Ankis mor för länge, länge sedan och hon i sin tur använde sig också gärna flitigt av receptet. Detta är ett av våra så kallade säkra kort, den går lätt att göra, kan förberedas i god tid dagen innan gästerna ska komma och så går den faktiskt alltid lika väl hem, så också nu. Denna gången rörde vi samman även en kall räksås som vi serverade till, förutom romsåsen som vi brukar köra med, och den blev också väldigt lyckad att ha till.

Laxmousse
1-1½ kg kokt lax
1½ dl grädde, hårt vispad
2 dl gräddfil
1½ dl majonäs
2 msk chilisås
1 dl finhackad dill
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm paprikapulver
8 gelatinblad
Rensa och plocka laxen i småbitar.
Blanda samman grädde, gräddfil, majonnäs, chilisås, dill och kryddor.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, 10 minuter och smält sedan på svag värme med 1 tsk vatten.
Låt gelatinet svalna och häll sedan ner ca 1 dl av moussesmeten i grytan, blanda ordentligt så inga klumpar bildas.
Rör därefter ner gelatinblandningen i resten av moussesmeten och blanda ordentligt.
Vänd slutligen ner laxen i smeten och blanda försiktigt.
Häll laxmoussen i en form som klätts med plastfolie, typ en avlång sockerkaksform.
Ställ kallt över natten och vänd sen upp på ett serveringsfat.
Njut med potatis och romsås och/eller kall räksås.

Romsås
3 dl crème fraiche
1-2 dl gräddfil
röd rom efter eget tycke och smak, vi har i ungefär 1½ liten burk.
hackad dill
vitpeppar
Rör samman alla ingredienserna och smaka av med vitpeppar.
Tryck sönder lite av rommen så såsen får en härligt rosa färg.

Kall räksås
2 dl crème fraiche
2-3 msk majonnäs
250 skalade räkor
½ citron, rivet skal och en skvätt saft
salt och vitpeppar
hackad dill
Rör samman crème fraichen och majonnäsen, smaka av med skal och saft från citronen, salt och peppar.
Blanda ner räkor och dill, låt stå kallt någon timme till serveringen.


Efter maten bjöd vi på en frusen citrontårta, en gammal goding från fru Ms receptsamling hon hade med sig i boet. En frisk och syrlig efterrätt som vi serverade med hallonsås och våra lakritspopcorn (receptet här), gick hem gjorde även detta - tack och lov:)

Citronglasstårta
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron
2 dl crème fraiche
1½ dl vispgrädde
digestivekex
Smula sönder kexen och tryck ut dom på botten av en springform, cm i diameter.
Separera äggen i två olika skålar.
Vispa äggulorna med socker och vaniljsocker till en ljus och fluffig smet,
Blanda därefter ner crème fraiche.
Riv ner citronskalet och pressa ner citronsaften från citronen i äggsmeten, rör samman.
Vispa grädden ganska hårt och rör försiktigt ner den i äggsmeten.
Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner i smeten, smaka av så du är nöjd mer syrligheten från citronsaften.
Häll smeten i formen över kexsmulorna.
Frys tårtan, ta fram ca 10 minuter innan servering.
Gott att servera till är hallonsås, gärna lite ljummen.


Någon bild på dukningen fick vi minsann också till denna gången, tänk vad lite dagsljus gör för kameran... Som ni ser så gick det hela i ljusa somriga färger, vi försökte så gott det gick att matcha både huvud- och efterrätt. 

Gamla arvegodstallrikar från Håkans gammelmormor på bordet, 
dom känns extra roligt att använda.

Rosorna köptes på torget dagen innan, tyvärr stod dom inte så länge trots våra försök att rädda livhanken på dom där dom började nicka. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 24 maj 2015

Veckans matsedel.

God söndag på er, vi hoppas att allt är väl ute i cyberrymden! Här är det helt okej, jämna plågor som man säger och plågorna är det i vanlig ordning fruns rygg som står för. Dock har vi gjort som vi brukar och försökt trotsa ryggens galenheter, packade in oss i en bil i förmiddags och gav oss ut på matäventyr. Bilen rattades av Marie-Louise mot Brösarp där vi besökte Skånes Matfestival i sällskap av syster/svägerska och syrrasonen Freddy. En festival som vi verkligen blev positivt överraskade av och det vi kan lova att det inte var sista gången vi var där, många bra utställare, många goda smakprover och spännande inköp!

Nu är vi åter hemma igen och det är dags för veckans matsedel här i köket, vi inleder med vegetarisk middag och avslutar med en smaskig tårta som vi tänkte kunde passa till morsdag. Och så klart behöver man inte fira någon mammadag för att mumsa i sej tårtan, den kan passa till vilket tillfälle som helst!

Måndag: Vegetariska köttbullar, eller nötbullar om du så önskar.
Den mest överraskande vegetariska rätten vi någonsin lagat och ätit. 

Tisdag: Sill (eller annan fisk som du gillar) med en lök och citronröra


Torsdag: Ägg i skärselden, en köttfärsrätt där äggen kläcks ner precis innan servering. 

Fredag: Variera tacofredagen med fisktacos

Lördag: Brietårta med nötter och hjortronsylt, finfin för lördagsmyset!

Söndag: Varför inte bjuda mor på en hallomoussetårta med chokladbotten?

Så önskar vi er alla en fin avslutning på helgen och en bra ny vecka, den sista för denna månaden och årstiden!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 23 maj 2015

Matrunda på Österlen

Förra helgen hade vi ju som sagt fint besök från Göteborg när Erika och hennes J var på en Skånetur. Erika har vi lärt känna genom hennes blogg och vi har träffats några gånger tidigare, både på bloggträffar och så här - på "fyrmanhand". När dom hälsade på oss första gången för två år sedan fann vi varandra direkt, ni vet när det känns så där som att man känt varandra hela livet, och även om det dröjer till nästa gång man ses så tar man upp direkt där man slutade förra gången. 

Lördagen ägnades åt att spankulera runt i Ystad, fika "Hos Morten" och sedan avsluta kvällen hemma hos oss. Söndagen vigdes åt "Matrundan på Österlen" och då fick även kameran följa med, så håll i er, nu faller ett bildregn över er som utlovat!

Österlen alltså, dessa vyer... Tänk att man blir så hemmablind!

Vi startade vår tur på Österlenkryddor där vi gick bananas bland örter och kryddor.

Fru M stoppade som vanligt näsetippen i teburkarna, en inte helt ovanlig företeelse:)

Erikas funderingar i orangeriet... 

Vidare från krydderier till en annan bekant dam på Agnehill där man kan köpa allt från inredning och smycken, till blommor och helt makalösa klänningar!

Mai-Britt som vi känt sedan hon först stod på Stortorget i Ystad och krängde snittblommor, har numera all försäljning hemmavid och som sagt är det en skön blandning i utbudet!
Klänningen som damen i fråga har på sej är bara en av de otroliga skapelser som hänger i butiken. 

 Två buntar sparris, odlad på gården, fick följa med oss hem. De tillagades igår och baske oss om de inte var de godaste vi någonsin satt våra tänder i...

Från Agnehill är det inte långt till vårt nästa stopp, Köpingsberg vingård där Carl-Otto Ottergren huserar. Där stod bubbelflaskorna på rad och åter igen kunde vi konstatera att det är tråkigt att gårdsförsäljning av vissa varor inte är tillåtet...

Mr. Bubbel himself i samspråk med herr M.

Några av bubblorna används i vinäger och marmelader, båda fick flytta med hem till det Mårtenssonska köket!

På vägen från vingården hamnade vi plötsligt på en försäljning av trädgårdsdekorationer! 
Som synes ett väldigt glatt besök... hmm
Härifrån begav vi oss till Gunnarshög för inköp av rapsoljor, några bilder fick vi dock inte till där. 

Så till sista stoppet när vi med kurrande magar hamnade på Olof-Viktors.
Ett av våra favoritställen som vi dessutom kan nå med cykel, inte för att vi besöker caféer så frekvent, men en gång varje sommar försöker vi trampa ut här när vädret tillåter. 

Denna gången högg vi in på två olika mackor och avslutade med den absoluta favoriten - morotskaka med världens godaste frosting. En frosting som vi kunde sälja våra själar för...

Räksmörgås med löjrom, holabaloo vilken goding, detta blev bådas favorit. 

 Tuppmackan skämdes inte heller för sej, persilje- och kapriskrämen var en höjdare och den citronbakade palsternackan... den ska vi absolut försöka återskapa i vårt eget kök! 

När som helst brister knopparna och trädgården står i full blom! 

 Summa summarum, en alldeles fantastisk helg och vi längtar redan tills nästa gång vi ses!

Funderar ni på vad hur det såg ut på lördagskvällen så lugn, bara lugn. Vi har några bilder kvar att bjuda på, men med risk för att bli för långdragna så sparar vi dom till senare. Den som spar den har och Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge - eller hur? :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 22 maj 2015

Pastasås med kyckling och färska tomater.

Happy fredag på er alla, ännu en helg är på gång att göra sin entré och just nu ser det lovande ut - i alla fall vädermässigt. Solen skiner och det är ju aldrig fel, speciellt inte när det är ledighetskommittén som uttalar sej:) Denna lediga fredag finns det överhuvudtaget inga som helst planer, vi ska faktiskt slå med den lätta hammaren hela helgen hade vi tänkt. De enda planerna vi har är en tur till Brösarp för ett besök på Skånes Matfestival, som hålls där hela helgen. Kanske ett tips om någon av er har vägarna förbi eller håller till i närheten och är matintresserade, eller bara nyfikna på den Skånska matkulturen.


Någon skånsk mat blir det inte här i vårt kök idag, nej vi riktar istället ögonen mot sydligare breddgrader, ställer in siktet på Italien och bjuder er på fredagspasta. En synnerligen snabb- och lättlagad pastasås med en härligt mustig smak, men som på samma gång är frisk och fräsch tack vare de färska tomaterna som går i mot slutet av tillagningen.
Har man inte grädde hemma tar man istället crème fraiche, det går precis lika bra det, tänk då bara på att det kanske behövs lite mer vatten. Vill man ha en vegetarisk variant av pastasåsen byter man ut köttet mot quorn eller tofu, och kycklingfonden mot grönsaksfond.



Pastasås med kyckling och tomater
400 g kycklingkött i stora tärningar (för en vegetarisk sås använd quorn eller tofu)
1 stor schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
2-3 dl grädde
1 dl vatten
1 msk kyckling- eller grönsaksfond
2 tsk kinesisk soja
svartpeppar
4 stora mogna tomater
1 näve färska basilikablad, grovt strimlade
Bryn kycklingbitarna i omgångar så de får färg runt om, ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Stek därefter lök och vitlök på låg värme så den blir mjuk, se till så den inte bränns vid.
Blanda ner kycklingköttet med 2 dl grädde, vatten, fond och soja.
Låt såsen småputtra ca 10 minuter, späd på med mer grädde om du tycker det behövs.
Smaka av med peppar och red av om du tycker det behövs.
Tillsätt tomatbitar och basilika och låt det bli varmt.
Servera såsen till pasta, gärna en sort med bra såsupptagningsförmåga:)

Nu kära läsare tar vi och fångar denna fredag, ger oss ut och njuter av solen och ledigheten. Vi önskar er en fortsatt fin fredag och en riktigt härlig helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 20 maj 2015

Sej, passande för en lillelördag!

Då har vi kommit fram till mittiveckandagen onsdag, även känd som lillelördag. Att det kallas för lillelördag har vi fått veta har att göra med att det förut kallades piglördag, vilket innebar att pigorna hade ledigt på onsdagen istället för på lördagen. Då passade de på att göra sådant som andra, kanske mest de som de jobbade hos, gjorde när det var lördag som att t.ex äta lite extra gott. Hur mycket och vilka utsvävningar någon som jobbade som piga då för tiden kunde göra på en onsdag egentligen, eller någon annan dag för den delen, kan man ju fundera över?


Själva svävar vi mer än gärna ut oavsett veckodag, men det har ni kanske märkt vid detta laget:) Vi flyter lätt iväg och broderar ut texten kring maten, men det är ju mest för att vi gillar det så väldans... Dagens middag här i köket gillade vi också väldans mycket, faktum är att vi blev båda två väldigt förtjusta i smakerna som landande på tallriken. De passade så otroligt fint ihop, sältan från kaprisarna tillsammans med de sötare betorna som fått en syrlig tjong från citronmarianden, ja det blev som skönsång i munnen!

Och utan att snacka så mycket mer så går vi vidare i refrängen och bjuder er på dagens recept, sej med gula betor och kapris! Inspiration till det hela fick herr Mårtensson från en herre vid namn Mannerström! 

Stekt sej med betor och kapris
1 pkt sejfilé, ca 400 g
4 gula betor
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
färsk timjan
4 schalottenlökar, tunt skivade
4 msk kapris
8-12 kaprisbär
vetemjöl att panera i
salt och peppar
Koka betorna med skalet på ca 15 minuter, de ska inte vara genomkokta.
Skala och klyfta två av betorna, skala och tunnskiva de andra två.
Lägg rödbetsskivorna i en skål, salta och peppra och häll på olja, citronsaft och några repade timjankvistar. Blanda runt och ställ skålen åt sidan.
Stek de klyftade betorna i stekpanna på medelvärme ca 10 minuter tills de fått färg.
Lägg ner lökskivor, kapris och kaprisbär i stekpannan och låt dom steka med tills de fått färg.
Ställ stekpannan åt sidan.
Panera filéerna runt om i mjöl och stek dom i smör och olja tills de fått fin färg på varje sida.
Servera fisken stekta betklyftor, marinerade betskivor, smörsås och ett gott mos.

Sås
1 dl kalvfond (1 dl vatten + ½ msk konc. kalvfond)
brynt smör
Smält och bryn smöret i en gryta, häll i kalvfonden och blanda om.
Smaka av.

Så där ja, kära vänner, då önskar vi er en fortsatt skön lillelördag och så klart även en trivsam torsdag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 18 maj 2015

Korvlåda, hela middagen i samma form.

För att vara charkuterist och korvastoppare på jobbet så är det förvånande hur försvinnande lite korv vi egentligen äter, här i det Mårtenssonska köket. Visst, det hamnar en och annan färskkorv i maggarna när det dyker upp nya smakidéer i herr Ms huvud som han vill testa, men falukorv som det handlar om idag kan det gå flera månader mellan varven! Inte är det för att vi inte gillar det, en god middag med medisterkorv tackar vi inte nej till, men det är ju så mycket annat också som vi vill stoppa i oss... Det finns helt enkelt för få dagar i veckan för att det ska räcka till alla råvaror:)


Nu senast när vi fick tummarna loss och drog hem en bit medisterkorv så provade vi ett recept vi letat upp i vår gröna låda, ett recept på en annan låda - nämligen korvlåda. Det är en sån där alla tiders "allt-i-en-form"middagsrätt som också är kanoners om du skulle råka ha en skuta ris över från någon annan middag. Naturligtvis kan du göra som vi gjorde och koka riset enbart till lådan, om du inte har risrester på lager!
Några förändringar fick tidningsurklippet genomgå och då bidde det på detta viset:

Falukorvlåda med ris  2 port + matlåda
500 g falukorv, skivad
4 port kokt ris
4 dl grädde
1 msk konc grönsaksfond
2 msk fransk senap
1 vitlöksklyfta, riven
ca ½ dl hackad dill och persilja
salt och peppar
redning till såsen
2-3 tomater, grovt hackade
1 pkt bacon, knaperstekt
Lägg riset i botten av en smord ugnsfast form och täck det med krovskivorna.
Rör samman grädde, fond, senap och vitlök i en gryta och låt det småbubbla någon minut.
Smaka av såsen, tillsätt örterna och red av den lite, inte för mycket eftersom den ska ner i riset sedan.
Häll såsen över korven i formen och ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Ta ut formen och strö över tomathack och bacon, fortsätt gratinera ytterligare 10 minuter.

Så var då helgen förbi och snart måndagen likaså. Swisch sa det när långhelgen sprang förbi oss och hur snabbt helgen försvann vill vi inte ens tänka på... Men vi fick några fina dagar tillsammans med våra härliga och underbara vänner från Sveriges västkust, vi utflyktade, åt och drack, babblade och bubblade och framförallt skrattade!
Tänk att man kan finna varandra via en matblogg, träffas och genast klicka som om att man känt varandra i tid och evighet, det är fantastiskt! Inte för att vi ses så ofta, en gång om året hitintills, men när vi ses så är det som att det bara var någon vecka sedan vi träffades sist:)

Det finns en del bilder att kika genom från helgens bravader, men så fort det är gjort så dyker några av dom upp här. Vem vet, kanske någon av er kan behöva ett tips på något bra utflyktsmål i våra trakter?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 17 maj 2015

Veckans matsedel

God söndagsmorgon allesamman, vi hoppas ni har haft en fin helg så här långt och att ni långhelgsfirare känner er lite extra avkopplade. Vi har ju långväga besök denna helgen, våra härliga vänner Johan och Erika från Götelaborg anlände igår och vi fick en heldag i stan tillsammans då vi vallade omkring dom på gator och torg:) Det är alltid lika roligt att uppleva sin egen hemstad genom andras ögon och dessutom får vi tillfälle att ta en fika någonstans här, vilket vi i vanliga fall är fullkomligt urusla på!

Gårdagen avslutades vid det Mårtenssonska matbordet och timmarna flög iväg, precis som det brukar göra när man har trevligt sällskap! Vad vi bjöd och hur det hela såg ut får ni vänta med att se till en annan dag, för nu är det tid för veckans matsedel att ta plats på scen:

Måndag: Kikärtsbiffar med smak av mynta och chili


Onsdag: Färsfyllda paprikor, lite 70-talsinspirerat.

Torsdag: Upphottad korv stroganoff med indiska smaker

Fredag:  Pasta med varmrökt lax och ärtröra, lättlagat och galet gott med få ingredienser!

Lördag: Kryddiga kycklingklubbor, marinerade och tillagade enligt "allt-i-en-form".

Söndag: Hallonglass, så enkelt att det knappast går att göra enklare.

Idag ska vi rulla ut på de Österlenska vägarna och besöka några av pärlorna som finns där, det är nämligen Matrunda här nere och flera ställen har öppnat upp sina dörrar lite extra. Ett besök på Österlenkryddor är planerat, liksom på Agnehill och Gunnarshög. Fikapausen tar vi idag på Olof Viktors och vi misstänker att vi inte är dom enda som har planer på det... Vi hoppas ha tumme med vädergudarna idag, för igår stod dom inte alls på vår sida och den inplanerade glassen på Glassmakeriet kändes inte alls lika attraktiv som den gjorde när vi planerade den. Brrrr!

Vi önskar er alla en kanoners fin söndag och en riktigt bra ny vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 14 maj 2015

Morsans paradnummer, mandeltårta!

Inte är det ofta inte, men någon gång så där emellanåt tjongar det till och det landar en stycken tårta här i det Mårtenssonska köket! Och kan ni tänka er, idag är det just en sån där dag då det tjongar till rejält när vi bjuder vi på ett av morsan Monicas paradnummer. Hon har en del så kallade säkra kort som hon gärna gör när vi bjuds hem till deras matbord, tårtor och kakor som hon vet att vi uppskattar lite extra mycket, och mandeltårtan är en av dom.

Sist hon bjöd oss på den var när de kom hit på en kopp huxfluxkaffe, finns det några bättre kaffegäster än de som själv har med sig fikat egentligen? Vi är ju inga kakmonster själva, det är näst intill aldrig som det finns bakverk hemma att bjuda eventuell oväntat besök, så en medhavd kaka eller tårta är synnerligen uppskattat!

Nu har vi dessutom fått lära oss att tårtan tydligen har ett alldeles eget, kungligt namn. 
Gott folk, möt Oscar II:es tårta!

Vi gillar det där med att man använder alla äggulor och vitor i samma recept, inga överblivna äggslattar som står kvar i kylen sedan som ett dåligt samvete... Tårtan är en glutenfri variant tack vare den härligt sega tårtbottnen som görs på mald sötmandel, det som vi nuförtiden kallar mandelmjöl. Frågan är väl om den då inte är lite nyttigare, visst är det väl så ändå? :) Så har ni ingen mandelkvarn hemma behöver ni alltså inte rusa iväg och införskaffa er en sådan, nej rusa istället iväg och köp en påse mandelmjöl och starta upp bageriet!

Mandeltårta med kolakräm
Tårtbottnar
4 äggvitor
1 1/4 dl socker
125 g sötmandel, eller mandelmjöl
Skåla, skala och mal mandelen
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt i socker och mandel.
Rita upp två cirklar på bakplåtspapper, använd en mattallrik som mall, och bred ut smeten i dom.
Grädda bottnarna mitt i ugnen på 175 grader ca 15-17 minuter.
Låt bottnarna kallna på plåten innan du lossar dom försiktigt.
Fyllning och garnering
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 tsk maizena
125 g smör
mandelspån
Vispa samman gulor, socker, maizena och grädde i en gryta.
Sjud sakta blandningen på låg värme under omrörning tills krämen tjocknar.
Ta bort grytan från värmen, klicka i smöret i under fortsatt omrörning.
Låt krämen kallna och stelna.
Rosta mandelspånen i ugnen några minuter tills de fått fin färg.
Bred hälften av krämen på den ena bottnen, lägg på den andra bottnen och bred på resten av krämen.
Låt tårtan stå kallt till serveringen

Då är det dags för lite långledig helg att ta fart och det ska bli riktigt härligt! Vi var för en gångs skull uppe tidigt denna lediga morgon, mest av den enkla anledningen att fru Ms rygg som spökat en hel del extra de senaste dagarna gör det näst intill omöjligt att ligga kvar i sängen för länge.
Dagen ska vi försöka fylla med lite allehanda sysslor, vi har en shoppinglista som ska avhandlas inför stundande besök i helgen (en stycken bil är inlånad för ändamålet) och eventuellt tar Håkan en dammsugar-galopp någon gång under dagen. Men först på agendan står en uppfriskande promenad, allt för att få igång våra kroppar och sinnen - häpp!

Vi hoppas att ni alla får njuta av en trevlig torsdag,
på återseende!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 11 maj 2015

Daal, en vegetarisk gryta.

... som räddat oss flera gånger när matlagningsinspirationen inte är på topp, tiden inte är på vår sida eller när vi helt enkelt är galet sugna på indisk mat. Vi har sagt det för men det tål att upprepas, linser är en alla tiders stapelvara att ha på lut hemma i skafferiet. Det finns en hel massa gott man kan trolla fram med linserna, biffar, fiskgryta, soppa, Mullygatawny soppa (ni vet den där som grevinnan äter på nyårsafton), ja man kan faktiskt till och med baka kakor med linser i! Dom där kakorna är galet goda kan vi lova, hur märkligt det än låter:)

Men nu var det inte kakorna vi skulle prata om idag, det var en gryta som skulle dryftas. En gryta som det säkert finna en hel uppsjö med olika recept på, frågan är väl om det finns två personer som lagar sin Daal på samma sätt? För det är just daal som vi tänkte bjuda er på här i dag, daal på Mårtenssons vis. Eller ja, egentligen varierar det lite från gång till gång när vi lagar till denna indiska gryta eftersom några av ingredienserna kan bytas ut efter vad som finns hemma. Men detta är den senaste varianten som gjordes för någon vecka sedan och den blev vi synnerligen nöjda med.


Idén med att ha sötpotatis i kan vi faktiskt inte ta åt oss äran för, den fick vi från Karolines som bloggar på "Gröna skafferiet", en hyvens trevlig tjej som vi hade äran att träffa på en bloggträff förra året. För övrigt har vi plockat lite här och lite där, lagt till och dragit ifrån och precis så får du också gärna göra. Har du inte sötpotatis så ta en morot till, eller någon annan rotfrukt som du gillar, eller hoppa över det helt enkelt. Linserna, kokosmjölken, tomater och kryddor är förmodligen de enda ingredienserna som du inte kan byta ut, inte om du är sugen på daal i alla fall:)

Daal   4 port
1 stor schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk koriander
1 krm kanel
1 tsk garam masala
1 msk färsk riven ingefära
3 gröna kardemummakapslar eller 1 tsk malen kardemumma
1 stor morot i skivor
1 liten sötpotatis, i små tärningar
1 burk á 400 g krossade tomater
1 burk á 400 g kokosmjölk
2 dl röda linser
2 dl vatten (använd gärna vattnet att skölja ur tomatburken)
sambal oelek efter behag, vi tar ca ½ tsk
1 påse á 70 g babyspenat
salt och peppar
ev. limejuice
Hetta upp olja i en gryta och fräs lök, vitlök och alla kryddor under omrörning någon minut så att löken mjuknar.
Tillsätt morot och sötpotatis och låt fräsa med någon minut till under omrörning.
Häll i tomatkross, kokosmjölk, linserna, vatten och sambal oelek.
Låt grytan småbubbla på låg värme under lock i 20-30 minuter tills potatis och morötter är mjuka, rör om någon gång under tiden och späd eventuellt på med mer vatten om du tycker det behövs.
Någon minut innan serveringen rör du ner bladspenaten och låter den värmas upp.
Smaka av med salt och peppar och ev. limejuice om du vill ha en syrligare smak på grytan.
Servera gärna papadums eller naan till grytan.

För omväxlings skull så är det faktiskt så att vi också ska äta Daal i kväll, det är minsann inte ofta det händer att vi bjuder er på samma middag som vi själva ska äta samtidigt! Men när andan faller på så gör den så, och då är det svårt att säga no:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 10 maj 2015

Veckomatsedel

Så är vi framme vid ännu en söndag gott folk och vi har vaknat upp till en gråmulen och småregnig sådan. Kanhända passar vädret en del av gårdagens "motorburna ungdom" som drog runt på stans gator i, faktiskt Sydsveriges största, cruisingen:) Över 500 bilar seglade runt och visade upp sej, både från sina bästa och galnaste sidor, och det är alltid lika roligt att beskåda det hela. Det har blivit något av en tradition för vår del att möta upp våra vänner familjen Persson på en trottoar och sedan ta en huxfluxkaffe hemma hos dom, så även i år. Lite synd var det med vädret, kallt och grått, men å andra sidan så var det desto skönare att få komma in och värma sej.

Vi har samlat ihop några förslag till veckans meny till er, kanske ni kan hitta något som värmer er där och underlättar veckans planering. Det väntar en röd dag på torsdag följd av en klämdag, så kanske det är en del av er som passar på att ta långhelg?

Måndag: Blomkålspizza med valfri topping. 




Fredag: Laxwook med tikka masala, kanske du vill prova göra din egen kryddpasta?

Lördag: Risoni med broccoli, en enklare variant av risotto.

Söndag: Glutenfri smulpaj, kanske på vårens första rabarber.

Nu ska Mårtenssons fånga dagen, ut i skogen och lyssna på fågelkvitter och insupa alla dofterna. Vi hoppas att ni får en skön söndag och får tillbringa den på bästa möjliga sätt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan