lördag 28 februari 2015

Mangomargarita

Tjo i köket denna soliga lördag, hoppas ni har det härligt idag och att ni också fått tillfälle att njuta av de allt mer gryende vårkänslorna. Vi har haft fullt upp med matlagning inför kvällen, jodå det vankas en middagssittning även denna lördag, men vi hann faktiskt klämma in en solskenspromenix i förmiddags innan förberedelserna tog fart. Visserligen så fixade vi till både för- och efterrätt redan igår, så så värst mycket kockande har det inte blivit ändå, om sanningen ska fram.

Just nu sitter vi i soffan och slappar en stund innan våra gäster anländer och då tänkte vi att vi skulle passa på att bjuda våra fina läsare på en frisk och fruktig drink. Ljusen på bordet ger kanske en liten ledtråd om när den här drinken intogs i det Mårtenssonska köket, inte var det igår inte.... men men, bättre sent än aldrig eller hur? Så skål på er alla:


Mangomargarita 1 glas (som rymmer ca 2 dl)
mangobitar, frusna eller färska
2 cl Tequila
1 cl Grand Marnier
apelsinjuice, gärna färskpressad
Kör mangobitarna i en mixer tillsammans med Tequila och Grand Marnier.
Häll över i ett glas med isbitar och fyll upp med apelsinjuice.

Kvällens middag huvudrätt blir en gammal goding från receptskafferiet, men vi tänker minsann inte avslöja vilken än eftersom vi vet att våra gäster är här i köket och snusar allt som oftast:) Kvällens mest spännande ingrediens är, hör och häpna, popcorn! Jodå, dom ingår faktiskt en av maträtterna och det ska verkligen bli roligt att se hur de mottas!

Nu tänker vi inte orda så mycket mer, varken om kvällen eller om något annat. Vi avslutar med att önska er alla en fortsatt härlig helg, ät och drick gott så ses vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 25 februari 2015

Helgmeny

Nej nu ska vi inte hålla er på halster längre för vi vet att det finns några som sitter och väntar på recept från middagen i lördags. Som vi skrev tidigare så var efterrätten en riktig fullpoängare, i alla fall för den som gillar den härligt söta kolasåsen Dulce de Leche! Fråga bara Gustaf som åt hela sin portion pannacotta och sen mer än gärna tog sig an sin systers också, när hon inte orkade hela...
Vi kan redan nu säga att dulce de leche-pannacotta är ingen dessert för den som håller igen på det söta, bara så ni vet:)

Det är absolut ingen avancerad matlagningsövning som krävs, frågan är väl om det kan bli så mycket enklare är så här för att få till en smaskig efterrätt. Grädde, dulche de leche och gelatin - that's it!
Nu ska vi verkligen inte försöka ta uppfinningsäran åt oss, receptet har vi hittat hos våra fina bloggarvänner Helena och Olof och det tackar vi för! Vi skickar med glädje detta vidare till er, för delad glädje är ju dubbel glädje eller hur?


Har du inte kokat dulce de leche tidigare så gör du det hur enkelt som helst, det enda som behövs är en burk kondenserad mjölk, en gryta med vatten och en spis, du hittar en enkelt beskrivning i detta inlägget. Kikar du i hyllorna i mataffären så finns det även burkar med färdigkokt dulce om tiden för att göra egen tryter.

Dulce de leche-pannacotta 8 små portioner
1 burk dulce de leche
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dom ligga där minst 5 minuter.
Värm upp grädden i en gryta och precis när det börjat koka så tar du bort den från plattan.
Rör ner dulce de lechen och blanda om tills det löst sig i grädden, det går att värma på grädden lite igen om det inte löses upp riktigt.
När allt är utblandat så kramar du ur bladen och rör ut dom ett åt gången i grytan.
Häll upp smeten i portionsformar och ställ i kylen minst 6 timmar, gärna över natten.
Servera gärna några friska bär eller frukter till, vi valde att ha physalis och passionsfrukt till.

Så till förrätten, ja vi kör lite baklängesmiddag i det Mårtenssonska köket minsann för så roliga är vi:) Om efterrätten var lätt att slänga ihop så vet vi inte vad vi skall säga om förrätten, 5 minuter och 5 ingredienser senare så hade vi gjort en smarrigt krämig räksallad, hejsan hoppsan.
Salladen kan man lägga upp hur man vill, i en avokado, på en macka eller som vi gjorde, i ett salladsblad. Dekorera med lite citron, gurka, tomat och vips så har man en väldans tjusig och god förrätt.


Räksallad
350 g skalade räkor
3 dl majonnäs, den feta sorten
rikligt med dill  (går ej att överdosera)
½ msk chilisås
lite citronpeppar
Blanda samman alla ingredienser och smaka av.
Förvara kallt till serveringen, lägg upp på salladsblad, på macka eller i en avokadohalva och dekorera.

Över till huvudnumret så, lika simpel var den! Vi har gjort, bjudit på och bloggat om receptet på oxfilé provencale tidigare, den gick hem hos familjen Persson 2010 och dom gjorde tummen upp denna gången också. Alla tre rätterna är oerhört bra om man gillar mat som kan förberedas i god tid innan gästerna dyker upp, vi gillar det där med att inte behöva stå i köket vid spisen utan i stället kunna umgås med våra gäster. I alla fall tills den dagen då vi har turen att hamna i ett stort kök som rymmer fler än oss två samtidigt, då står vi mer än gärna vid spisen i våra gästers sällskap!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 23 februari 2015

Rödbetssoppa, soppan som skräms lite grann!

Hej måndag och hej sista veckan i februari! I dag har fru Mårtensson varit med sin väninna på en otroligt intressant föreläsning som handlade om något så intressant och spännande som Funktionell medicin. Det låter kanske väldans invecklat och märkvärdigt men det var det inte, det handlade helt enkelt om hur kosten och maten vi äter påverkar vår hälsa och välbefinnande. Hur vi kan välja att äta mer eller mindre av sådant som inte är bra för oss, baserat på vårt individuella behov och eventuella hälsobesvär.
För Ankis del blev det en hel del AHA-ögonblick, framför allt vad gäller osteoporos och vad som är bra och dåligt då. Det får bli lite förändringar här hemma, inga avancerade saker men förhoppningsvis så kan dom påverka en del, vi behöver ju inte kalka ur skelettet i snabbare takt än vad som redan görs. Bli nu inte oroliga för att vi ska förändra det Mårtenssonska köket, nej då, ni kommer förmodligen inte att märka ett endaste minstaste lilla dugg.


Att vi alla behöver äta mer grönt pratade föreläsaren en del om och att införa minst en vegetarisk dag i veckan var en bra start. Därför känns dagens middagstips och recept lite extra passande att dela med oss till er av, det är nämligen en helvegetarisk soppa ni ser i tallriken här nedan. Rödbetssoppa är det, ni vet den där soppan som har en förmåga att skrämma halvt slag på en när man sitter där på toaletten på morgonen! För en kort sekund blir man övertygad om att något helt fasligt har drabbat kroppen under natten, ända tills man kommer ihåg vad som inmundigades kvällen innan:)

Rödbetssoppa  4 port
6 rödbetor, skalade och grovt rivna
1 rödlök, tunt strimlad
1/4 del vitkål, grovt riven
1½ liter vatten
ca 3 msk grönsaksfond
1 lagerblad
svartpeppar
salt
Fräs betor, lök och vitkål några minuter.
Häll i vatten, fond, lagerblad och dra några drag med svartpepparkvarnen.
Låt soppan koka under lock på svag värme ca 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar och servera, gärna med en klick gräddfil.

Annars har helgen förflutit lugnt och fint, middagsbjudningen i lördags gick som den dans och vi fick med beröm godkänt av våra gäster. Bilder och recept kommer naturligtvis att dyka upp här förr eller senare, efterrätten kan vi ju redan nu säga att den var en höjdare av sällan skådat slag:) Mello kikade vi på, allt efter önskemål av den yngre delen av gästerna och vår tes om att Filippa Bark delar Sverige i två läger känns mer och mer sann... Här delade den kära fröken Bark ett rum i två i alla fall och vilket lag vi tillhör får ni gissa själva:)

Ha nu en riktigt fortsatt bra vecka allihop, så ses vi snart igen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 20 februari 2015

Sjömansbiff, en klassiker att icke förglömma

Hej på er alla, det var inte igår! Hoppas ni haft en fin vecka, kanske lite sportlovsledigt har stått på ingredienslistan för någon av er? Här har det har inte sportats mer än normalt, det vill säga sprinterrusher i köket, långcykleturer till och från jobb och några hantelsvängningar i en lagom mix. Men så har vi ju inte haft något sportlov heller:)

Hur det står till med sjömän och deras sportinsatser vet vi ingenting om, däremot vet vi att deras biffgryta smakar ljuvligt! Dock verkar det som att sjömansbiff inte görs så ofta längre, kanske har den fått ge plats för nya grytavarianter och det är ju i så fall synd, tycker vi. När vi la vi upp bilden på Instagram var flera som kommenterade att grytan inte får glömmas bort, så vi tänkte att det kanske är tid för en liten påminnelse?
Att det heter sjömansbiff har tydligen att göra med det lilla utrymmet som finns för att laga mat på båtar, ölen som hälls i beror helt enkelt på att man hade brist på färskvatten ombord. Rom hade kanske inte smakat så bra att ha i, eller var det bara sjörövare som lastade båtarna fulla av romstinna tunnor?
Vill man inte ha i öl så går det alldeles utmärkt att byta ut den mot buljong!

Givet tillbehör till grytan är inlagda rödbetor för oss båda och HP-Sauce för herrn i köket. 

Sjömansbiff 4 port
500 g rostbiff eller innanlår i tunna skivor
1 kilo potatis, tunt skivade
3 gula lökar, tunt skivade
1 tsk salt
1 tsk fisksås, kan ersättas med salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk socker
33 cl porter
1½ dl vatten
1½ msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
en dutt HP-sauce
Bryn köttskivorna på båda sidor så de får fin färg.
Fräs därefter löken någon minut så den blir lite glansig.
I en ugnsfast form med lock varvar du potatis, kött, lök och kryddar mellan varven. Översta och understa lagret ska vara potatis.
Rör samman vatten, fond, porter, soja och HP-sauce och häll i formen.
Lägg på locket och ställ in grytan mitt i ugnen på 200 grader, 60-70 minuter.
Känn efter så att potatisen är genomkokt innan du strör på hackad persilja och serverar.

Och på tal om tunna skivor så måste vi verkligen göra slag i saken och köpa en mandolin. Vi har snackat om att häva det där köpstoppet av köksattiraljer en bra tid nu, så himla mycket plats tar ju faktiskt inte en mandolin där den ligger i en kökslåda och är användbar. Och den plats den tar är så väl värd att avvara om vi räknar med att vi slipper allt asande fram och tillbaka av köksassistenten, en övning som iaf fru M inte är gjord för längre:)
Vi har kollat på Culina.se och hittat flera olika sorter som verkar bra och stabila, någon hade till och med en säkerhetsanordning - tack så mycket! Dessutom såg vi att det fortfarande finns så kallade månlandare att köpa, dom trodde vi bara man kunde hitta på loppisar numera, kanske ni kan tänka er hur dessa två barn av 70-talet reagerade...
Har någon av er någon erfarenhet av mandoliner vs månlandare och kanske sitter på bra råd till oss om vad vi ska tänka på? Do tell!

Nu är det dags för Mårtenssonarna att ta tag i lite "införhelgensmiddagsbjudningsfix", vi ska nämligen bjussa Perssons på mat i morgon så det står lite matförberedelser och städning på schemat.
Vi hoppas att ni alla får en riktigt skön helg vad den än må innehålla, lova i alla fall att ni äter och dricker och att ni njuter av de båda aktiviteterna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 16 februari 2015

En pigg salsa och ostfylld fisk

Måhända märks det en aning att vi är ganska så betuttade i den där osten från Västerbotten och vårt förhållande med fisk är absolut ingen hemlighet, så när vi för samman de båda kan ni ju tänka er hur det slutar:) Denna gången föll valet av fisk på sill, en fisksort som vi gärna äter och talar oss varma för.
Visste du att om du stoppar i dej en portion på 150 g sill så har du täckt upp hela det rekommenderade dagsintaget av Omega 3-fett - häpp! Dessutom finns det en hel del av D-vitaminer, B-12 och selen i sillar och just D-vitamin är något som vi behöver extra av, vid denna solfattiga tiden på året.
Och som om det inte räckte så är det ett bra val om man tänker på miljön, det är nämligen något som heter nåt så tjusigt som resurseffektivt att äta sill. Mycket av sillen som fångas idag mals ner till fiskmjöl som i sin tur går till laxuppfödningen, snacka om slöseri med råvaror...

Västerbottensostfylld sill
300 g sillfiléer
salt och peppar
1 dl riven västerbottensost
ströbröd att panera sillen i
Klipp bort ryggfenorna från sillen om det inte är gjort och lägg hälften av filéerna med skinnsidan nedåt.
Salta och peppra och fördela osten på dom, lägg sedan på de andra filéerna och panera i ströbrödet.
Stek fisken i rikligt med smör, servera med salsan och valfritt tillbehör.

Gillar du nu verkligen inte sill så har vi absolut överseende med det, vi blir inte upprörda på något vis, men då kan vi istället tipsa om gammal paradrätt med laxfiléer panerade med västerbottensost som ni kanske hellre vill prova på, du hittar den här.

Till sillarumporna så åt vi en synnerligen uppiggande salsa som satte fart på smaklökarna och fick dom att dansa loss inne i munnen! Salsan kan du servera till andra fisksorter också, eller varför inte till en bit kyckling. 


Salsa
1 citron
1 schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
2 grillade paprikor (från burk), fint hackade
½ dl kapris
½ dl fint hackad persilja
½ dl olivolja, gärna med citronsmak
Riv citronskalet i en skål.
Skala och filéa citronen, finhacka fruktköttet och lägg i skålen.
Blanda ner övriga ingredienser och smaka av.
Passar lika bra till fisk som till kyckling.

Andra som dansade i helgen var Mårtenssons! Jojomensan, ni kan tro att vi har både skakat rumpor och svängt dom lurviga:) Vi var nämligen i Malmö i lördags och tittade/lyssnade på melodifestivalen tillsammans med godaste vännerna Anne och Ingemar. Det får väl nästan kallas för tradition vid detta laget, det var ju andra året i rad vi besökte denna folkfest tillsammans. Först tog vi oss in till stan för att äta en bit, valet föll på Restaurang Mosaik som ligger på Stortorget och serverar tapasrätter från olika Medelhavsländer. Riktigt nöjda blev vi alla fyra med våra tallriksval så den restaurangen kan vi verkligen rekommendera till er, som tänkt styra stegen mot Malmö.

Nöjda blev vi också med sångtävlingen, både Magnus och Mariette var våra favoriter och Linus kom inte långt därefter. Besvikna blev vi däremot på Sanne Salomomsen, henne hade vi stora förhoppningar på, men den låten var seg som kola - i alla fall i våra öron - men smaken är ju bekant som baken:) ...

Ha nu en riktigt bra fortsatt vecka, så hörs vi snart igen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 13 februari 2015

Kärleksmuffins

Det är ju nästan så att man skulle kunna tro att vi varit så där oerhört strukturerade och väl planerande eller att vi legat i som bara den här hemma med att laga till godsaker som skulle komma att passa till alla hjärtans dag. Men ack nej, så förutseende har vi inte alls varit även om vi önskar att det vore så. Det är helt enkelt som så att de rätter vi tipsat om denna veckan har stått i kö, tillsammans med flera andra recept och bilder, för att få tillfälle att komma med här i köket. Det är nämligen lite så det funkar i det Mårtenssonska köket, grejer lagas till, fotas och antecknas och sen dyker dom upp när dom dyker upp.

Dagens chokladkakor har legat på vänt så länge så vi knappast vågar erkänna hur länge... men vi kan ju säga som så att de väntat sedan någon vecka innan en viss rödklädd skäggprydd man var på besök:) Själv hade vi besök av Håkans föräldrar när vi bjöd på dessa och dom föll även dom Mårtenssonarna på läppen.
Glutenfria är dom och smakar lite svagt i bakgrunden av kokosen gör dom, men låt inte det avskräcka er för kanoners goda - det är dom också! Kanske kan dom passa som avslutning på morgondagens hjärtefirande?

Var tusan vi hittade receptet minns vi inte längre och det är inte på grund av att minnet är för kort, det är för att tiden varit för lång - så det så! 

Chokladmuffins, glutenfria    ca 8 st
3 ägg
1 banan
1½ dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
4 msk kakao
1 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk bakpulver
3/4 dl smält kokosolja
Mixa ägg och banan med en mixerstav i en skål till en slät smet.
Häll i den smälta kokosoljan.
Blanda samman de torra ingredienserna och mixa ner i smeten tills den blir slät.
Häll smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen på 150 grader ca 15 minuter.
Prova med en provstick så de är genomgräddade.

Nu avslutar vi detta fredagsinlägg helt i vanlig ordning med att önska er alla en fantastiskt fin helg. Vi hoppas att maten kommer att smaka ljuvligt och att drycken gör precis detsamma,
kram på er!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 11 februari 2015

Baconlindade rosépepparbiffar

Vi tänkte köra vidare med mat som kan passa fint till ett hjärtligt firande på lördag, eller om man hellre vill fira att det är melodifestival i bästa delen av Sverige (Skåne) eller om man kanske firar att man står emot alla kommersiella jippon... ja som ni märker så gillar vi det där med att fira:) Middagen passar naturligtvis bra även en tisdag eller söndag, det måste så klart inte vara lördag!

Nu kanske ni undrar hur vi tänkte när vi  när vi valde denna rätt till alla hjärtans dag,och då kan vi berätta för er att vi helt gick på rosépepparns färg. Röd är ju som vi alla vet kärlekens färg och så mycket svårare än så är det inte.
Sen kanske somliga förknippar bacon med kärlek och det lägger vi oss inte i, var och en till sitt.

Som ni ser så var det ingen vidare fotogenisk rätt, men det tog den igen i smaken!

Rosépeppar är en ganska bortglömd krydda, tyvärr tycker vi eftersom den ger en härlig smak, en smak man inte riktigt kan sätta fingret på. Den ger ingen riktig hetta så man kan ösa på rejält med den, såvida man nu tycker den smakar gott förstås!
Biffarna kan du göra på vilken köttfärs som helst, använd den du föredrar.

Rosépepparbiff   2 port + matlåda
500 g färs
1 pkt bacon
2 tsk rosépeppar, krossade
salt
vitlökspulver
2 ägg
Blanda samman färsen med kryddorna och äggen.
Forma till biffar och vira bacon runt varje biff, fäst med tandpetare så det håller ihop under stekningen.
Stek biffarna på båda sidor så de får fin färg och lägg sedan över dom i en ugnsfast form.
Ställ formen mitt i ugnen och låt biffarna steka färdigt på 150 grader i ca 20-30 minuter, använd gärna ugnstermometer som ska upp i 70 grader när biffarna är genomstekta.

Rosépepparsås
2 dl vatten
2 dl grädde
1 kinesisk soja
1½ msk kalvfond
1 msk rosépeppar, krossade
Vispa ut pannan med vattnet, tillsätt övriga ingredienser och rör om.
Låt såsen småputtra 5 minuter och smaka av.

Biffar i storlek av hockeypuckar blir lagom (tror vi, egentligen har vi inte varit så väldigt nära någon hockeypuck för att veta hur stora dom är...)

Stek i smör, rikligt med smör, så smakar det så mycket godare!

En krydda att icke glömma bort!

För övrigt kan vi rapportera att dom första vårtecknen har setts i vår stad, vintergäck, snödroppar och mördarsniglar har dykt upp. Känns som det är lite tidigt, men betyder det att våren snart är här så tackar vi och tar emot. Något att fira även det!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 9 februari 2015

Frukostfavoriter

Hur har ni det en måndag som den här, är ni utvilade efter helgen? Har ni också fått känna på dom där vårkänslorna i dag? Här har det varit en sån otroligt härlig vårdag, luften har varit hög och krispig, solen tvingade upp kvicksilverstapeln mot 8an och till och med vindpustarna tog det lugnt! Fåglarna tog det däremot inte lugnt, dom var minst lika glada som oss andra och sjöng för allt vad dom var värda. Någonting händer verkligen både i kroppen och knoppen och även herr M, som spenderar dagarna inom fyra väggar,
Men nock om väder och vind nu och vidare mot den frukost som de senaste helgerna fyllt våra maggar och lyckats hålla oss mätta en stor del av dagen.


I korgen ligger det glutenfria bovetebullar med frön av allehanda sorter i och i glasen syns den senaste smaken på smoothien vi sörplat i oss. Bullreceptet hittade vi på bloggen Nilla's kitchen men vi har lagt till olika frön i receptet för att få matigare bullar med mera tuggmotstånd i. Fröna kan ni alltså utesluta om det är något ni inte gillar, eller så kan ni byta ut dom efter eget tycke och skafferi.
Det viktiga när ni bakat bullarna är att ni verkligen låter dom bli kalla innan ni hugger in på dom, börjar ni skära i dom tidigare så blir dom klibbiga och klistriga och vem vill ha sina frukostfrallor så? Dom går kanoners bra att rosta och på så sätt få dina bullar varma:)

Dessutom vill vi så gärna dela med oss av ett super duper tricks vad gäller äggkokning! Vi äter gärna kokt ägg när det är ledighetsfrukost som gäller och att dom ska vara löskokta råder det inga delade meningar om i detta köket.
På Allt om Mat hittade fru M en film från America's Test Kitchen som visade hur de hade provat sej fram till det perfekta sättet att koka det perfekta ägget. Jodå, det finns testkök där man sysslar med sådana spännande uppdrag dagarna igenom! Efter att ha sett filmen så var vi naturligtvis tvungna att prova om det fungerade och så klart var det så. Perfekta löskokta ägg blev det, helt i vår smak med rinnig gula och fast vita, mumma i Mårtenssons munnar:)


Glutenfria frukostbullar 15-18 st
50 g jäst
9 dl kallt vatten
1½ tsk salt
420 g bovetemjöl
240 g rismjöl
40 g psylliumfröskal/psylliumhusk (inte hela frön!)
1 dl solrosfrön
½ dl krossade linfrön
½ dl sesamfrön
Smula sönder jästen i en degskål, tillsätt vatten och rör så jästen löses upp.
Blanda samman övriga ingredienser och rör ner dom i degvätskan.
Kör med din degblandare eller degkrokarna på elvispen några minuter, först är degen lös men efter en stund sväller den efter hand som du blandar.
Låt degen vila och svälla 10 minuter.
Forma till bullar, vi brukar få till ca 18 stycken, och lägg dom på bakplåtspapper på bakplåtar. Enklast blir det om du blöter händerna i kallt vatten då och då när du rullar bullarna. Det går även att klicka ut degen med en stor sked.
Pudra över ris- eller bovetemjöl och täck med bakduk.
Låt bullarna jäsa 75-90 minuter, grädda därefter mitt i ugnen på 225 grader ca 20 minuter.
Ta ut bullarna och låt dom svalna helt innan du delar dom.
Förvara bullarna i plastpåsar, dom går utmärkt att frysa!


Smoothie med mango och hallon   1 glas
2-3 apelsiner
1 dl mangotärningar
½ dl hallon
1 mogen banan
Pressa apelsinerna och mixa juicen med mangon, hallonen och bananen.
Njut! 

Enklaste sättet att få lagom löskokta ägg
Fyll en tjockbottnad gryta med ½ inch = 1½ cm varmt vatten.
Låt vattnet komma i kok och lägg sedan ner äggen.
Lägg på lock och låt äggen koka 6½ minut, varken mer eller mindre.
Ta grytan från plattan och spola kallt vatten över äggen 30 sekunder.
Sätt ägget i äggkopp, skär av toppen och servera ägget med ditt favorittillbehör. 

Vi gör faktiskt så här varje gång vi ska koka äggen på detta viset, vi har blivit visa av erfarenheten att här gäller det att inte förlita sej på ögonmåttet...
Det kan tyckas kanske att det är på tok för lite vatten men det är inte själva vattnet som kokar äggen - det är ångan! Inte nog med att dom får helt rätt konsistens, dom spricker inte heller!
Är du nyfiken på att se filmen själv så hittar du den här.

Så där har ni alltså vår senaste frukostfavorit, så klart finns det kaffe i kopparna och lite mer pålägg att välja på men det litar vi på att ni fixar själva. Kanske kan detta vara något att bjuda på någon du tycker mycket om på lördag, det är ju alla hjärtans dag och en smarrig frukost är väl ingen dålig överraskning att få?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 6 februari 2015

Tysk afton, del 2.

Hej hopp på er denna härliga, soliga och friska vinterfredag! Ja, i alla fall så har vi begåvats med ett strålande vinterväder - minus snön i och för sig, för den smälte bort ungefär vid samma tidpunkt som den föll... Men vad gör väl det när den stora lampan på himlen är tänd? Vi för vår del tänker fira detta med en långtur till fots och en favoritmiddag senare i kväll, det står balkongrökt lax med sötpotatis och lakritsaioli på menyn och det gör inte ont någonstans inte!

Vi tänkte fortsätta på den tyska banan här i dag och bjussar på förrätt och efterrätt från vår tyska afton som vi hade i lördags. Kanske föga överraskande så stoppade herr Korvakung bratwurstar, vem gillar korv mer än tyskarna gör egentligen? Rejält folk det där, om du frågar herr M:) Denna gång blev det inte korvstoppning efter eget hittepårecept, nej fram åkte Korvboken från Taylor&Jones, en av de vackraste kokböckerna som står i bokhyllan faktiskt. Korven blev smarrig och gick åt i en flygande fläng!

Nej, bilden är inget vidare - det blir så när man fotograferar i stundens hetta:) 

Thüringer bratwurst
fjälster (som ska ligga i blöt minst 1 timme och sedan sköljas ur innan korvstoppningen!)
½ kilo tärnad högrev eller entrecote
½ kilo fläskkarré
½ dl ströbröd
1 msk salt
1 msk strösocker
1 msk malen ingefära
1 tsk lökpulver
1 krm malen korriander
½ tsk malen vitpeppar
1½ msk nymald svartpeppar
½ msk muskotnöt, riven
½ msk gula senaspfrön
1 dl vatten
1-2 finncrisp eller 1 knäckebröd
Tänk på att lägga fjälster i blöt i kallt vatten minst en timme innan du ska stoppa korven och skölj sedan av det innan det träs på korvhornet.
Mal köttet med mellanhålskivan i din köttkvarn, kör finncrisp eller knäckebröd i sist så du får ut allt från kvarnen.
Blanda samman köttfärsen med alla andra ingredienserna, rör om väl.
Trä på fjälstret försiktigt på korvhornet och börja stoppa korven, stoppa den rätt så löst, låt de första 3 cm av fjälstret vara tomt innan du matar fram korvsmeten.
När du fått i all smet så snurrar du korvarna i en för dej lagom storlek, vi brukar ha en 10-15 cm långa snuttar, och klipper av emellan.
Stek korven på medelvärme i ca 2 msk olja, ca 20-25 minuter. Använd gärna köttermometer som ska visa 71 grader mitt i korven när den är genomstekt.

Och som vanligt vill vi påminna er om att det är extra viktigt att vara noggrann med hygienen när du gör korv!


Till korvarna serverades det senap med smak av honung, vår egen sauerkraut och naturligtvis Prezels. Vi har aldrig förr bakat kringlorna men visste att det innebar kaustiksoda eller lut så därför var vi faktiskt lite tveksamma till det hela... Kalla oss fega, men det är nog den dystra sanningen. Nog för att vi gillar att experimentera i köket, men när det är med fara för våra kroppsdelar så avstår vi helst:)

Men lösningen hittade vi hos Fredrik som tipsade om att man kunde använda bikarbonat i stället för lut och kaustiksoda, tack för det säger vi. Lättbakade och goda var dom, men förmodligen förvarade vi dom på tok för dom hade förlorat sin krispighet utanpå som istället hade förvandlats till en hård yta. 
Men smaken var det inget fel på, som sagt! 

Prezels 10 st
500 g vetemjöl
1 msk farinsocker
25 g jäst
1 tsk salt
3 dl ljummet vatten
Sjuds i 
2 liter vatten
3 msk bikarbonat
Penslas med 
1 ägg
flingsalt
Smula ner jästen i en skål och lös upp i vattnet.
Blanda ner resten av ingredienserna och knåda degen 10 minuter på låg hastighet i assistenten eller för hand.
Täck över degen med bakduk och låt den jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i 10 bitar och rulla ut till ca 40 cm långa, mät gärna för det är längre än man kanske tror, och rulla till kringlor.
Fäst ändarna väl så de inte lossnar när kringlorna ska sjudas!
Lägg en bakduk över kringlorna och låt dom jäsa ca 20 minuter
Låt vattnet koka upp med bakpulvret i och sjud sedan kringlorna i 30 sek, ta upp med en hålslev och låt dom rinna av på ett galler.
Låt kringlorna vila 10 minuter innan du penslar dom och strör på flingsalt och bakar dom mitt i ugnen på 225 grader i 10-12 minuter.

Honungssenap
3 msk gula senapsfrön
1 msk bruna senapsfrön
1 dl äppelcidervinäger
2 msk vatten
3 msk honung
1 tsk salt
1 msk matolja
Lägg senapsfröna i blöt i vatten och vinäger och låt dom ligga i 1 dygn.
Mixa med övriga ingredienser till önskad konsistens.


Avslutningen på menyn blev en klassiker vid namn Apflestrudel som vi gjort tidigare och som blir lika god varje gång, tack och lov. Vi kan nu berätta att den går utmärkt att förbereda också, bara att fylla med äpplena, vika samman och ställa i kylen. När det sedan är dags för tillagning så penslas den och ställs i ugnen, så bra! 
och om du vill servera en alla tiders vaniljsås till så har du vårt favoritrecept här.

Så där ja, där var det sista från Mårtenssons geht Deutchland och kanske har vi inspirerat någon till en tysk abend i sitt küchen. För vår del så har vi redan satt igång planer för nästa temakväll, vi får väl se vart maten tar oss då.

Nu återstår det bara för oss att önska er alla en kanoners bra helg, kanske bjuder den på lite sångtävling i form av melodifestival för vissa av er? Vi hoppas att ni får njuta av skönsång i så fall!
Ät och drick gott, så ses vi snart igen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 4 februari 2015

Tysk afton i köket.

Som vi nämnt tidigare under veckan och i helgen så sprechen vi deutch här i köket i lördags. Det gick alldeles ausgezeichnet danke, maten gjorde mer eller mindre succé och i bakgrunden flödade tyska hits från Spotify. Vikingarnas samlade hits i tysk tappning blandades hej vilt med tysk umpa-umpa musik, och när Nenas röst ljöd ur högtalarna fick fru Mårtensson något drömskt i blicken och försvann tillbaka till de tidiga tonåren... Håhåjaja, dom där 99 luftballongerna håller än!

Ni som hängt med oss i köket ett tag vet vid detta laget att vi gillar det där med att ha ett tema när vi bjuder hem på middag, extra kul är det att låta gästerna gissa vad den röda tråden är. Vi har siktat in oss på årtionde, vi har låtit en mango vara smaksättare större delen av kvällen och det där med att hålla sej till ett specifikt land är ett bra sätt att hålla den röda tråden. Tidigare har vi bland annat landat i Italien och svängt bort om Asien, denna gången gick turen alltså över Östersjön, varsågoda och häng med:

Att temat för kvällen var Tyskland gick knappast att ta miste på, fast någon på Ankis jobb skulle vara lite lustig och frågade om det var Belgisk afton...:) 

Ibland är det inte helt lätt att göra en temarätt dukning, vissa länder är helt enkelt svårare än andra att hitta något som är sådär urtypiskt som kan läggas på bordet. Att klä herr M i lederhosen och fjäderhatt kändes inte särskilt lämpligt... 
Servetter i flaggfärgerna och en liten snapsflaska fick passa som ersättare istället.

Och tillsammans med flaggfärgade ljus i liljanljusstakarna blev det faktiskt en riktigt bra dukning, om vi får säga det själv. 

När våra middagsgäster hällde vi upp bubbel i glasen, tyskt naturligtvis. 
Egentligen var vi lite skeptiska till inköpet, det fanns några ungdomsminnen förknippade med flaskan, men det var faktiskt överraskande goda bubblor!
Henkell Trocken med nummer 7751 på systembolaget, för den trevliga summan av 71 kronor.

Efter bubbel satte vi oss till bords för att hugga in på förrätten, en måltid som vi ber om att få återkomma till i ett senare inlägg. Ni ska ju orka ta er igenom en hel del ändå!

Vi hoppar alltså raskt vidare till huvudrätten och vad som inmundigades till den. 
Kanske föga förvånande så serverade vi, vågar vi kalla det den tyska nationalrätten, Schweinshaxe. Egentligen så är det som så, om denna rätt ska vara rätt, att haxe är fläsklägg som grillas rakt upp och ner utan någon som helst förberedelse innan. Så blev dock inte fallet i det Mårtenssonska köket och det beror helt enkelt på herr Ms förälskelse i att rimma kött som ska tillagas. Vi har ju skrivit om det några gånger tidigare (hel kyckling, hjortstek och revben bland annat) men det blir ju faktiskt så bra att det är värt att tjata om. En enkelt process som ger saftigare kött med en jämn saltsmak, häpp!


Haxe eller schweinshaxe   4 pers
2 st baklägg ca 2,3 kg
7%-ig rimningslage :
3 liter vatten
210 g salt
1 msk socker
2 lökar, skivade
2 msk torkad timjan
4 lagerblad
1 msk hel vitpeppar.
Koka samman lagen så salt och socker smälter, låt det svalna.
När lagen svalnat injicerar du den i köttet med hjälp av en marinator, 4-5 stick är lagom.
Lägg köttet i en djup skål och häll i resten av lagen, täck över och låt det stå ett dygn i kylen.


Dagen efter är det dags för tillagningen och då behöver du:

nymald vitpeppar
2 gula lökar, skivade
äppelmos
3 dl vitt vin
några kvistar färsk timjan
Ta upp köttet ur lagen och låt det rinna av.
Peppra köttbitarna runt om och bryn i smör runt om, ca 5 minuter, så dom får färg.
Lägg över i en ugnsfast form och pensla över med äppelmos.
Häll vinet i formen, lägg i lökskivorna och timjankvistarna.
Ställ formen mitt i ugnen på 150 grader och låt det stå inne i ca 2½ timme.
Pensla några gånger under tiden med vätskan från formen.


När det återstår ca 30 minuter av tillagningstiden tar du ut formen, häller av skyn ner i en gryta så du kan koka sås på den och ställer in formen i ugnen igen.


Sås
sky från ugnsformen
2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 dl vispgrädde
äppelmos efter tycke och smak
Koka samman skyn, vatten och fond ca 5 minuter.
Rör ner grädden och smaka sedan av med mos.
Red av såsen till önskad konsistens.


Det vanligaste tillbehöret till haxe är väl sauerkraut, surkål. Att göra surkål tar sin lilla tid och den tiden hade inte vi, men som tur är så finns det genvägar att ta. 
Just denna genvägen blev en väldigt smakrik och smakfull en, klart rekommenderbar! 

Surkål
500 g vitkål, fint strimlad
1 grönt äpple, fint strimlat
1 rödlök, fint strimlad
lagen
4 dl vatten
1 dl ättikssprit
2 msk socker
6 enbär
2 krm kumminfrön
2 tsk gult senapsfrön
2 tsk bruna senapsfrön
Lägg kål, äpple och lök i en skål.
Koka upp lagen och häll den varm över grönsakerna och låt det stå 1 timme
Sila bort lagen och krama ur kålen ordentligt, låt salladen stå några timmar i rumstemperatur.
Smaka av med salt och peppar.

Till maten serverades tre sorters tysk, alkoholfri öl. 
Störtebeker, nr 1900 på systembolaget, med en fin beska som passade kanoners till middagen.
 Einbecker, nr 1914, ännu mer beska och inget för den som i vanliga fall inte gillar öl...
Weihenstephaner, nr 1922, en veteöl med nästan ingen beska alls och kanske inte för den som gillar ölsorter med mycket smak.

Erdinger veteöl, nr 11208, fru Ms favoritöl som gick bra att dricka även till haxe alltså!
Störtebeker, nr 1509, veteöl även denna men ganska mycket beskare än Erdinger och alltsåledes helt i Håkans smak! 

För den som inte gillar öl alls så kan vi och fru Björkenäs rekommendera detta tyska vitvin till haxen. Peacock nummer 5372 var ett synnerligen friskt och lättdrucket vin, helt säkert så passar det alldeles utmärkt en varm sommarkväll till lite skaldjur eller fisk också!

Så där ja, där har ni då alltså en del av vår tyska afton. Nästa gång bjuder vi er på förrätten och på efterrätten, så aufenhalt abgestimmt - rakt översatt med hjälp av Google translater så skyll inte på oss om det är fel! :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 2 februari 2015

Blomkålssoppa med ost

Vad säger ni, är ni sugna på en smaskig blomkålssoppa att smörja kråset och värma er med? För visst är det väl lite kallare nu? Inte för att vi här nere i våra trakter har fått så ofantligt mycket snö, det ligger mer ett pudrat lager på marken här och där. Men is och ishalka, det har vi och det var med livet som insats vi trampade iväg på våra cyklar till jobbet i morse! Och inte nog med att det är en kall måndag, den är ju dessutom köttfri i alla fall några timmar till, så en vegetarisk måltid kan kanske vara extra passande.

På bilden syns en del av ingredienserna men inte alla, det hamnade nämligen även en sötpotatis i soppgrytan helt plötsligt utan förvarning! Men när alla andra grönsaker hade lämnat kylen låg den stackars orangea potäten kvar i grönsakslådan och såg så förtvivlat ensam ut, då fanns det inget annat val än att förbarma sej över den stackaren! Det visade sej vara ett bra beslut som fru M tog, den lite sötare smaken passade faktiskt väldigt bra ihop med sältan från osten som också den slank med i soppan.


Blomkålssoppa 2 portioner + matlåda
500 g blomkål, i små buketter
250 g broccoli, i små buketter
1 palsternacka, slantad
1 gul lök, grovt hackad
i vitlöksklyfta, grovt hackad
2 stjälkar blekselleri, slantade
1 sötpotatis, tärnad
150-200 g riven västerbottensost
1½ liter vatten
2-3 msk grönsaksbuljong/fond
salt och vitpeppar efter smak
Fräs alla grönsaker och lök i en stor gryta någon minut utan att de får för mycket färg.
Häll i vattnet och buljongen, låt koka upp och sedan småputtra ca 20 minuter.
Känn efter med provsticka så att grönsakerna har mjuknat och ta sedan grytan från spisen.
Mixa soppan med mixerstav eller i en mixer, häll i osten och fortsätt mixa tills soppan är slät.
Smaka av med salt och peppar, tillsätt eventuellt mer vatten om du tycker soppan är för tjock.
Värm på snabbt igen och servera.

Så har vi då hämtat oss från helgens utsvävningar, ni som följer med i vårt Instagramkök och facebookkök vet att vi hade en middagsbjudning med tyskt tema i lördags. Det blev en väldigt uppskattad kväll, maten blev en succé och sällskapet var som alltid lika trevligt och gapskratten många!

Att vi hade en tysk röd tråd  på kvällen berodde ju på vår kommande Berlintur tillsammans med middagsgästerna och en del planer blev gjorda. Skulle det vara så att någon av er läsare har något tips att dela med er av så är det mer än välkommet! Kanske ni har ätit på en restaurang med vansinnigt god mat, eller har ni kanske kikat in i en affär som bjöd på spännande shopping eller så var den där sightseeingturen något som vi bara måste göra? Berättar ni om era Berlintips så lovar vi att berätta för er om vad som stod på den tyska menyn för kvällen, deal?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx