onsdag 9 december 2015

Fiskgratäng med spenat och bacon


Fiskgratäng som går snabbt, smakar gott och där man kan variera ingredienserna lite efter tillgång och efterfrågan - det är grejer det! Vi hittade just en sådan gratäng inne hos vår bloggarvän Kjersti som vi gärna besöker och faktiskt ofta delar smak med. Det har hänt mer än en gång att vi bloggat om samma sorts mat, och samtidigt dessutom, och är inte det att dela smak så vet vi inte vad:)
Just denna fiskgratängen laborerades det lite med, det fanns nämligen ett paket bacon i kylen som bad om att få användas och i grönsakslådan låg det lite ruccola och såg ensam ut, så de båda åkte ner i formen.

Fiskgratäng med spenat och bacon  2 port
1 paket fryst torsk á 400 g
salt och peppar
ca 400 g fryst bladspenat
1 stor näve ruccolasallad
1 paket bacon, strimlat
2-3 tomater i kvartar
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 citron, rivet skal och pressad saft
1 vitlöksklyfta, riven
100 g riven västerbottensost eller parmesanost
Tina upp fisk och spenat.
Pressa ut vätskan ur spenaten och lägg den i botten av en smord ugnsfast form, salta och peppra.
Bryn baconet och lägg över spenaten tillsammans med ruccolasalladen.
Lägg fisken på spenat och bacon, lägg tomaterna runt om.
Rör samman crème fraiche, majonnäs, skal och saft från citron, vitlök och ost och häll över fisken.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
Servera med valfria tillbehör, vi hade broccoli- och blomkålsmos till.


Har nu ni andra smaker än vi, eller något annat som behöver komma till användning i kylen och passar i gratängen så kör på det, så länge alla är nöjda och glada. Och mindre matsvinn och mer fisk, vem blir inte glad över det?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!