måndag 1 juni 2015

Tomater, citron och kyckling.

Så, då hälsar vi juni och sommaren välkommen till vårt avlånga land. Att det är ett väldigt avlångt blev extra uppmärksammade på i helgen när vi fick se en bild på syrenbuskarna i Luleå ser ut, tänk att det är sån skillnad beroende på vilken del av landet man befinner sig i! Nere i våra trakter står syrenerna i full blom, på flera buskar är dom faktiskt nästan överblommade, medan 160 mil härifrån har de fortfarande inga knoppar och knappast några blad... otroligt!
Men sommar är det, oavsett hur blommor och bin har det, för så står det i vår almanacka!


Huruvida dagens middagstips har något speciellt förhållande till sommaren låter vi vara osagt, visserligen smakar tomaterna ofantligt mycket godare nu än på vinterhalvåret men kyckling och citron är det väl ingen större skillnad på, nu och sen. Oavsett vilket så är detta en sån där smidig maträtt där man öser ner det mesta av middagen i en och samma form, puttar i den i ugnen och sysselsätter sej sedan med annat under tiden. Kanske gör man som fru M, kokar quinoa och gör en sallad att servera till.
Någon sås tyckte vi faktiskt inte behövdes, skyn som blir i formen räckte för vår del, men vill man smakar det säkert gott med en kall vitlökssås eller liknande till.

Kyckling med fetaost och citron  2 port + matlåda
500 g kycklingkött, i mindre bitar
6 stora, mogna tomater i klyftor
1 citron, rivet skal och pressad saft
ca 10 cm purjolök, grovt hackad
färsk eller torkad rosmarin
färsk eller torkad basilika
½ dl rapsolja, gärna smaksatt
salt och svartpeppar
1 pkt fetaost
Lägg tomatklyftor, citronskal, purjolök, örter (inte basilikan om den är färsk) och kycklingen i en ugnsfast form.
Pressa över citronen och häll över olja, krydda och blanda om ordentligt.
Tillaga mitt i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter, kolla så kycklingen är genomstekt innan du serverar.
Smula fetaosten och den färska basilikan över godsakerna i formen just innan serveringen.


Ingen tid att pillejoxa, fluffa och dekorera för matfotograferingen... 
hungern att hugga in på maten överträffar ofta viljan att styla maten :)

Ha nu en riktigt bra fortsatt måndagskväll, med eller utan sol och sommarvärme!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Här är det mest regn och rusk och idag när jag var rastvakt behövdes både tjock jacka och fingervantar. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge - snart är den nog här värmen och solen. :-) Smart rätt, gillar när allt går i samma form och tillagar sig själv. Det här ska jag absolut prova framöver. Ha en fin vecka! Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vantar hade fru M också i morse medan herrn cyklade iväg iklädd shorts:) Men vi hoppas verkligen värmen är på väg, den behövs nu!
      Hoppas det ska smaka,
      kramar på dej!

      Radera
  2. Haha, jag som tyckte att den här bilden var superfin! Då behövs det inget piff, minsann.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej men det är väl så, ibland är det enkla och "råa" det som bäst visar huvudsaken - maten:)

      Radera
  3. Praktiskt med mat som sköter sig själv. Ser mycket gott ut. Kram!

    SvaraRadera
  4. Det låter somrigt, fräscht och gott! :)

    SvaraRadera
  5. gahhhhh ser hur gott ut som helst, som allt annat hos er finisar : ) kram på er i regnet kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sofia, så härligt att höra,
      kramar tillbaka från ett stormigt skåneland:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!