måndag 22 juni 2015

Falukorvsgratäng med tomater och pepparrot

Så är då årets midsommarhelg och dess festligheter över för denna gången och det är åter igen vardag, så vad kan väl då passa bättre än en lättlagad korvlåda med lite somriga smaker? För visst andas väl blandningen av just örter, tomater och pepparrot lite sommar, eller är det bara vi som tycker det? Så även om det inte är speciellt somrigt utomhus (hugaligen - det endast 11 grader i morse när vi trampade iväg till våra jobb) kan vi väl få ha sommar på tallrikarna i alla fall...

Falukorvsgratäng har vi skrivit även om det i vår ugnsform vilar medisterkorv, men medisterkorvsgratäng känns som ett förbenat långt och krångligt ord och det går ju alldeles utmärkt att använda den kära rödklädda korvringen här också. Lättlagad är den och smakerna kan ni styra och ställa med på egen hand, både vad gäller pepparrot och vitlök. Har du ingen pepparrot hemma, eller inte gillar den vita roten, kan du ta i dijonsenap istället.
Vi hade kokta potatisar i kylen som vi stekte och åt till gratängen, men ris eller bara en sallad passar bra också ha ha som kompanjon på mattallriken:


Falukorvsgratäng med tomater och pepparrot  4 port
500 g falukorv eller medisterkorv, skivad
10 cm purjolök, strimlad
3-4 tomater, skivade
1 vitlöksklyfta, riven
½ dl hackad dill
½ dl hackad persilja
4 dl grädde av valfri sort
2-3 msk färskriven pepparrot
Varva korvskivorna med tomatskivorna och purjolöken i en ugnsfast form.
Rör samman grädde med vitlök, dill, persilja och pepparrot, smaka av.
Häll gräddblandningen i formen och ställ in mitt i ugnen, ca 20 minuter på 225 grader.
Servera med valfritt tillbehör.


I kväll blir det inte en endaste gnutta korv i maten, vi ska istället njuta av en vegetarisk rätt som ingen av oss ätit på minst 20 år! Vi ska faktiskt ge oss i kast med en gammal klassiker i soppväg och även den känns som att den lutar lite åt sommaren till. Kanske någon av er kan lista ut vad som rörs till i de Mårtenssonska grytorna om vi säger primörer och soppa?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

8 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jajamensan, ängamad är precis vad det är!

      Radera
  2. Ängamat, grymt! Gud, vad gott! Hoppas allt är fint med er, här är det också kallt och jäkligt om det är till någon tröst. KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott, som vi åt... och ja fi för, denna sommaren lär nog gå till minnet om det blir som spås. Men, det är ju dock sommar så inte ska vi hänga läpp!
      Kramar på er

      Radera
  3. Den falukorvslådan ska jag testa, annars är jag grymt trött på korv men älskar pepparrot!
    Ängamat! Det var 100 år sen!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, då hoppas vi att den faller på läppen. Ja här är det ju inte alltför ofta vi har korv av detta slaget, men det kan ju inte bli hemmastoppad varje gång:)
      Eller hur, säkert 100 här också!
      Kramar

      Radera
  4. Men check på det! Falukorv och pepparrot står på matsedeln ikväll, har inte bestämt i vilken form än bara... :) Perfekt ängamatsväder nu för övrigt, när det är tillräckligt varmt för att det ska finnas primörer men tillräckligt kallt för att äta soppa. Även om soppväder i juni inte riktigt är okej ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja, då kanske denna formen kom till lite nytta:) Eller hur, den enda soppan man ska äta vid denna tiden på året är ju kalla varianter, men det känns verkligen inte inbjudande!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!