fredag 22 maj 2015

Pastasås med kyckling och färska tomater.

Happy fredag på er alla, ännu en helg är på gång att göra sin entré och just nu ser det lovande ut - i alla fall vädermässigt. Solen skiner och det är ju aldrig fel, speciellt inte när det är ledighetskommittén som uttalar sej:) Denna lediga fredag finns det överhuvudtaget inga som helst planer, vi ska faktiskt slå med den lätta hammaren hela helgen hade vi tänkt. De enda planerna vi har är en tur till Brösarp för ett besök på Skånes Matfestival, som hålls där hela helgen. Kanske ett tips om någon av er har vägarna förbi eller håller till i närheten och är matintresserade, eller bara nyfikna på den Skånska matkulturen.


Någon skånsk mat blir det inte här i vårt kök idag, nej vi riktar istället ögonen mot sydligare breddgrader, ställer in siktet på Italien och bjuder er på fredagspasta. En synnerligen snabb- och lättlagad pastasås med en härligt mustig smak, men som på samma gång är frisk och fräsch tack vare de färska tomaterna som går i mot slutet av tillagningen.
Har man inte grädde hemma tar man istället crème fraiche, det går precis lika bra det, tänk då bara på att det kanske behövs lite mer vatten. Vill man ha en vegetarisk variant av pastasåsen byter man ut köttet mot quorn eller tofu, och kycklingfonden mot grönsaksfond.



Pastasås med kyckling och tomater
400 g kycklingkött i stora tärningar (för en vegetarisk sås använd quorn eller tofu)
1 stor schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
2-3 dl grädde
1 dl vatten
1 msk kyckling- eller grönsaksfond
2 tsk kinesisk soja
svartpeppar
4 stora mogna tomater
1 näve färska basilikablad, grovt strimlade
Bryn kycklingbitarna i omgångar så de får färg runt om, ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Stek därefter lök och vitlök på låg värme så den blir mjuk, se till så den inte bränns vid.
Blanda ner kycklingköttet med 2 dl grädde, vatten, fond och soja.
Låt såsen småputtra ca 10 minuter, späd på med mer grädde om du tycker det behövs.
Smaka av med peppar och red av om du tycker det behövs.
Tillsätt tomatbitar och basilika och låt det bli varmt.
Servera såsen till pasta, gärna en sort med bra såsupptagningsförmåga:)

Nu kära läsare tar vi och fångar denna fredag, ger oss ut och njuter av solen och ledigheten. Vi önskar er en fortsatt fin fredag och en riktigt härlig helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!