måndag 13 april 2015

Gryta med asiatisk touch.

Det känns som det var ett tag sedan vi bjöd på fläskkött här i köket, den största anledningen till det är väl att det lagas till mest vilt i Mårtenssons kök just nu. Ja, förutom kylling och all fisk som vi sätter i oss, så klart:) Vi fick först hem hjortkött i november och strax därefter dök det upp vildsvins i frysen, så både gris och nöt har fått stå lite åt sidan som ni kanske förstår. Men idag taggar vi ner och vildheten får stå tillbaka för en gryta gjord på fläskkarré.


Våren kanske känns som lite antigryta-tid, men när regnet piskade mot rutorna här i gårkväll och det var mörkt ute så kändes det rätt så grytigt ändå, om ni frågar oss. Dessutom är det något med de där kokosmjölksgrytorna, dom känns fräschare och mer vårliga än höstliga.
Hur som haver, höst eller vår - sol eller regn, detta är gott, detta är lättfixat och framförallt så är det en middag där du kan variera råvaror efter tillgång. Släng i svamp om du gillar det, dra ner kyckling istället för fläsk och lägg till suger snaps om du känner för det. Huvudsaken är att du blir nöjd, mätt och belåten:)

Asiatisk fläskgryta   2 port + matlåda
500 g karré, strimlat
2 vitlöksklyftor, fint hackad
1-2 msk riven ingefära
3 morötter, i tunna stavar
1 röd paprika, tärnad
1-2 schalottenlökar, fint hackade
1 burk 400 ml kokosmjölk
2-3 dl vatten
1½ msk köttfond
1 tsk fisksås
sweet chilisås efter eget tycke och smak
Bryn köttet i omgångar tillsammans med vitlök och lök.
Lägg över i en djup gryta efter hand.
Tillsätt morötter, ingefära, kokosmjölk, vatten, fond, fisksås och sweet chilisås i grytan och låt puttra under lock ca 20 minuter.
Låt paprikan puttra med i grytan de sista minuterna, men låt den inte bli för mjuk.
Smaka av med fisksås, sweet chilisås och ev ingefära.

Vi hoppas att helgen blev en fin en för er del, här gick den i utflykternas tecken. Vi startade ju med en Malmötur i fredags och avslutade med en traditionsenlig vårtur i går till Lövestad, där vi hälsade på Ankis morbröder och gick en sväng på vårmarknaden i byn. Denna gången blev det en del fynd gjorda, både på marknaden och i skogen, och har vi tur med fotona i kameran så landar fynden här i köket inom kort.

Nu önskar vi er en fortsatt mysig måndag och en bra vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xxx

6 kommentarer:

  1. Kokosmjölk är väldigt gott i grytor! Önskar er en fin tisdag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, det känns lite lättare och vårliga än de gräddiga som vi tycker passar mer till hösten:)
      Tack, hoppas du fick detsamma
      kramar

      Radera
  2. Vilken LYX att ha frysen full av viltkött. Hjort kan jag inte riktigt med smaken på, men vildsvin kan ju bli riktigt gott. Och visst kan man äta grytor även på våren. Här regnar det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! :) Nej, hjort kan vissa ha lite problem med men vi har märkt att det handlar ganska mycket vad man gör med den och vilken smaksättning vi använder. Det går t.ex kanoners med indiska kryddor till hjort.
      Jo tack, regn har vi här också - vart tog de där vårkänslorna vägen egentligen?

      Radera
  3. Vad kul med marknad. Gjorde ni några fynd? Grytan verkar god så den ska jag ska absolut testa att göra, kanske byter ut fläsket mot kyckling. Ha en fortsatt fin vecka! Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi tycker alltid att det är lika roligt och trevligt att vara där, den är precis lagom stor att gå runt på. Några strumpor kom med hem, lite godis och så ett riktigt gott glutenfritt fröbröd från ett så kallat popupp-bageri.
      Hoppas att grytan blir bra, kyckling passar garanterat kanoners!

      Tack, detsamma till dej, kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!