måndag 29 september 2014

Vegetariska kikärtsbiffar och ett finfint gratistips!

Häpp! Måndag har vi nu igen och det betyder att den är köttfri i många kök landet över, kanske även i ditt, det där uttrycket "Meatless Monday" har verkligen fått en stor spridning och blivit populärt. I vårt kök kör vi vegetarisk middag minst en kväll i veckan men då under namnet "Meatless Anyday", går bra det med kan vi meddela:) Vår senaste vegetariska utsvävning får ni här, kikärtsbiffar med mynta, sambal oelek och lime: 


Kikärtsbiffar   2 port+ matlåda
2 burkar kikärter
½-1 tsk sambal oelek
½ lime, skal och pressad saft
10-15 färska myntablad
2 äggulor
1 msk fiberhusk
Skölj av och mixa kikärterna i en mixer tillsammans med sambal, myntablad, limeskal och saft.
Rör ner äggulorna och fiberhusken, blanda samman ordentligt och låt det sedan stå ca 5 minuter.
När smeten har svällt formar du den till biffar, skölj händerna i kallt vatten innan så går det lätt.
Stek biffarna i smör och olja, någon minut på varje sida så de bli gyllenbruna och genomvarma.
Servera med valfritt tillbehör, vi hade ugnsrostade rotfrukter, färsk ruccolasallad och tsatsiki.

För vår del blir det faktiskt inte vegetariskt på tallrikarna förrän i morgon, herr Mårtensson fixade nämligen till vår måndagsmiddag redan igår och den är verkligen allt annat än vegetarisk- nästan så långt ifrån det går att komma faktiskt. Men när det gäller det där med att utforska maträtter och testa gamla recept så måste man göra det när tid finnes och det fanns det igår. Jodå ni läste helt rätt, det var ett gammalt recept som provlagades igår, nästan så gammalt så det kan kallas antikt...:) Ni som hänger med i vårt facebookkök fick se en liten förhandsvisning igår, men innan det visas här måste det först gå igenom den Mårtenssonska kvalitetskontrollen - och den är en tuff en! :)

Ha nu en fortsatt bra vecka allesammans!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
X

fredag 26 september 2014

Porchetta sandwich med två ljuvliga såser och ett höstdukat bord.

Nej vet ni vad, nu är det baske oss fredag igen!!! Det betyder att vi har en hel helg framför oss och vad kan väl passa bättre då än ett recept på en långlagad middag? Ni vet en sådan där maträtt som näst intill sköter sej själv där inne i värmen under tiden som ni sysselsätter er med något annat, förbereder trädgården eller garderoben för hösten kanske? Det enda ni behöver göra är att planera in när ni ska börja tillagningen, det tar ca 6 timmar från det att ni sätter igång tills det att ni kan sätta er ner och njuta vid matbordet. Det kan ju låta länge, men som sagt så ska ni inte stå i köket alla dessa timmar, köttbiten behöver ingen vakt!


Vad som bjuds är en så kallad porchetta, en italiensk uppfinning där en köttbit fläkes upp och sedan fylls med allehanda godsaker. Vi har gjort det vi två tidigare tillfällen, här ser du, steg för steg, hur man går tillväga när man skär upp köttet och sedan fyller med mozarella och pesto, i detta inlägget hittar du en porchetta fylld med bland annat äpplen och ingefära.
Att fylla och långlaga en fin bit kött på detta viset gör att du får en härligt saftig och smakrik stek att skiva upp och servera. Smakerna har god tid på sej att utvecklas och komma till sin rätt och ösningen under tiden förhindrar att steken blir torr. Den låga temperaturen i ugnen ger en mindre vätskeförlust och det vet vi ju alla hur viktigt det är med vätska, eller hur:)
Hur du sedan väljer att servera din porchetta är helt och hållet upp till dej, här har du ett förslag:

Porchetta 10 pers
2 ½ kg fläskarré, skuren som en rulltårta
2 ½ msk salt
2 ½ msk rårörsocker
Blanda samman salt och socker.

Fyllning
2 stora rödlökar, finhackade
1 msk torkad timjan
2 msk torkad oregano
4 msk fänkålsfrön, mortlade
1 kvist färsk rosmarin, hackade blad - spara stjälken för att sätta den i steken
10 katrinplommon, hackade
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen.

Till braspannan
5 skivor kallrökt sidfläsk
10 hela katrinplommon
3 dl rött vin
Citronolja till stekningen
Gör så här:
Sätt ugnen på 275 grader.
Lägg den uppskurna köttbiten på skärbrädan och gnid in den med hälften av salt- och sockerblandningen. Spara andra hälften tills du skall rulla ihop köttbiten.
Sprid ut fyllningen över hela köttytan och börja rulla ihop köttbiten som en rulltårta, salta under tiden med saltsockerblandnigen och försök få det så jämt fördelat som möjligt.
Knyt ihop steken och stick in rosmarinkvisten under stekgarnet.
Låt köttbiten stå övertäckt 1 timme i rumstemperatur för att låta salt och socker tränga in i köttet.
Gnid in steken med oljan och lägg i en varm braspanna (låt den bli varm i ugnen under tiden du fixar med köttet).
Stek köttbiten mitt i ugnen och vänd den några gånger under tiden så att den får en fint stekyta jämnt runt om.
När köttet har fått fin färg så tar du ut braspannan, tillsätter fläskbitarna, katrinplommonen och vinet. Sänk värmen till 100 grader, stick en stektermometer i köttet och ställ åter in braspannan mitt i ugnen.
Låt steken stå inne ca 5 timmar, tiden beror på ugn och köttbitens tjocklek, ös då och då under tiden.
När köttermometern visar 73-75 grader är din porchetta klar att serveras!

Vi valde att servera vår porchetta i form av smörgåsar denna gången, var och en fick bygga sin egen macka vid bordet och lägga på vilka tillbehör man ville. Vi hade grönsaker så som tomater, ruccola, groddar, lök och basilikablad. Dessutom fanns det skålar med grovt riven parmesanost, såser och mozzarellaost att lägga på bröd och kött. 
Brödet beställde vi dagen innan på stans bästa stenugnsbageri, Söderberg & Sara, de rekommenderade oss att välja ett så kallat Levainbröd - hur bra som helst blev det!

Salsa verde majo och tryffelaioli, båda passade fint till köttet men att tänka på är att det där med tryffelsmak är verkligen inte allas "cup of tea" så det är en bra idé att ha ett såsalternativ :)

Salsa verdemajo   (se till så att alla ingredienser är rumstempererade!) 
1 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 ½ dl rapsolja
1 tsk fransk senap
1 citron, rivet skal av halva och saft efter eget tycke och smak
1 schalottenlök, fint hackad
1 dl fint hackad persilja
½ dl fint hackad gräslök
salt och svartpeppar efter smak
Rör samman äggula och vinäger i en skål.
Tillsätt därefter rapsoljan i en tunn, jämn stråle under tiden som du vispar kraftigt.
När majon är tjock smaksätter du med salt, peppar, senap, citronskal och saft och rör sedan ner lök och örter.
Låt majonnäsen stå i kylen minst en timme och suga åt sej smakerna.

Tryffelaioli   (viktigt att alla ingredienser är rumstempererade!) 
1 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 ½ dl rapsolja
½ msk tryffelolja
salt och peppar
Rör samman äggula och vinäger i en skål.
Tillsätt därefter rapsoljan i en tunn, jämn stråle under tiden som du vispar kraftigt.
När majon har tjocknat smaksätter du den med tryffeloljan, salt och peppar.
Låt majonnäsen stå i kylen en timme och gona till sej.

Kvällens höstinspirerade dukning med allehanda växtligheter på bordet. Vi hittade otroligt fräcka majskolvar hos blomsterhandlaren som Håkan prompt ville ha på matbordet och tillsammans med kronärtskockor, äpplen och kvistar från havtorn blev det hela riktigt lyckat. 
Och med tanke på hur lång tid vi spenderade med att leta efter rönnbär och hur liten mängd vi hittade på den tiden, är vi helt övertygade om att det kommer att bli en rekordmild vinter!

Majlskolvarna heter något så tjusigt som Painted Mountain, dom är ätliga men används mest för dekoration och det är kanske inte så konstigt. Man kan låta dom torka och sedan ge sig på att mala kornen till mjöl, så pulvrisering blir dessa kolvars öde!

Sovsäck för besticken får man av kökshanddukar med ett grovt snöre runt och en kvist färsk kryddört som dekoration, svårare än så behöver det inte vara! 


I dag blir det ingen matlagning överhuvudtaget i det Mårtenssonska köket, om man bortser från frukosten som vi lagade till i morse förstås. Vi ska nämligen få sätta oss till dukat bord hemma hos ursprungs-Mårtenssonarna ikväll, Håkans mammas kommande födelsedag ska firas och om ryktet stämmer så är det fläskfilégryta på gång. Möjligtvis kan det finnas en chans att den dyker på på andra sociala medier under kvällen, så stay tuned där om ni är förviddna:) 

Ha nu en helt fantastisk septemberhelg, kära matglada läsare, den sista i denna månaden faktiskt! Ta hand om er och era kök.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 24 september 2014

Ugnsbakad marulk med citronsmör och rotfruktsfräs. Och lite Österlentips på det!

Vi är ju som bekant inte bilägare, det är alltså två hjul som gäller för Mårtenssons när vi vill rulla istället för att gå. Ibland har vi dock förmånen att låna en bil och då passar vi på att köra iväg den till alla ställen runt om i trakterna som är för långt bort för att cykla till, men som vi verkligen gillar att besöka. Sist det hände så besökte vi bland annat Kåseberga för att köpa med oss smaskigheter hem till fredagsmiddagen och vi fick riktigt fin napp där i fiskdisken. En stor burk Goma Wakame till fru M, ostron till herr M och en fin bit marulk till oss båda.


Marulken är en riktigt ful fisk om vi ska vara helt ärliga, den har en otroligt stort huvud - så stort att nästan halva fisken är bara huvud med en oerhört bred mun. Fiskköttet däremot är allt annat än fult, det är vackert vitt, köttigt och fast och passar bra att ha på grillen, i en soppa/gryta eller att ugnsbaka som hel bit, fick vi veta. Vi valde det sista alternativet men innan vår fiskbit hamnade i ugnen rimmade Håkan den en stund, något vi börjat göra mer och mer eftersom vi tycker det skickar råvaran till högre höjder.
Att blanda en rimningslag är hur lätt som helst och har ni inte provat så tycker vi absolut att ni ska göra det, både kyckling och fisk är oerhört bra kandidater om ni vill testa hur det blir. När det gäller fisk som ska serveras som ensamrätt så brukar man räkna att det går åt ca 150 g per person, ska ni servera även förrätt och efterrätt så kan den mängden minskas lite.

Ugnsbakad marulk  2 port
300 g marulk
Rimma gärna fisken innan du tillagar den:
100 g salt
1 tsk socker
1 liter vatten
Rör samman lagen tills salt och socker är smält, lägg ner fiskbiten och låt den ligga 20 minuter.
Ta upp fisken och låt den rinna av.

sesamfrö till panering
rapsolja med citronsmak till stekning
smör till stekning
Panera fisken i sesamfrön runt om.
Bryn fisken i smör och olja, 3 minuter på varje sida och lägg därefter över den i en ugnsfast form och stick in en stektermometer mitt i fisken.
Slå över stekfettet från stekpannan ner i formen och ställ den mitt i ugnen på 150 grader, ca 20-30 minuter. När termometern visar 52 grader är fisken klar.
Servera gärna med ett gott citron- och dill smör och en rotfruktsröra.


Citronsmör med dill till fisk   2 port
30 g smör
1 citron, rivet skal och pressad juice
½ dl fint hackad dill
salt efter eget tycke och smak
Låt smöret stå framme och bli rumstempererat och mjukt.
Rör samman smör med dill, citronskal och saft, smaka av med salt.
Ställ smöret i kylen så det stelnar innan du serverar det til fisken.
Vill man ha det lite tjusigt format så lägger man smöret på en bit plastfolie och rullar ihop det till en korv innan man lägger det i kylen

Rotfrukts- och grönsaksfräs   2 port
8-10 mangoldsblad
1 liten palsternacka, tunt hyvlad
1 morot, tunt hyvlad
1 persiljerot, tunt hyvlad
½ silverlök med mild smak, tunt skivad
rapsolja med smak av citron till stekning
salt
Fräs alla ingredienser i olja på medelvärme. salta och smaka av.

Till fisken åt vi grönsaker och rotfrukter som vi köpte på två gårdsbutiker vi också gärna stannar till på när vi är ute på tur. Ibland sadlar vi till och med våra stålhingstar och styr dom ut dit, det är nämligen inte längre än att det funkar. Första stoppet var Lavelund, strax sydöst om Köpingebro, där Anna-Maria och Jan säljer grönsaker, potatisar och ägg på gården och även levererar en del till affären där Håkan jobbar. På Lavelund köpte vi ett par olika sorters potatis, persiljerot och en otroligt god lök som vi använde till fisken.

Sa vi att de är specialister på potatis på Lavelund, detta är bara en liten del av deras utbud...

Ägg i olika former och färger, precis som det ska vara! 

Nästa stopp var Agnehill där det danska gemytet huserar, MajBritt som vi tidigare alltid köpte blommor av på torget har nämligen övergivit sin torgplats och öppnat upp en gårdsbutik istället. 

Naturligtvis säljs det blommor och blader här.

Den absolut bästa vitlöken vi har använt odlas och säljs här, vi brukar köpa med ett gäng hem.

Dom där nattygsborden har vi tittat på många gånger... 
men dom blir inte smalare oavsett hur mycket vi tittar på dom!

Här kan man köpa, förutom växter och grönsaker, danska designkläder och smycken, inredning och godis, allt finns där under ett tak. Denna gången blev det både kläder och grönsaker i påsen, en del av grönsakerna använde vi också till fisken.

Så där ja, kära läsare, då har ni både fått middag och shopping i köket idag och vi hoppas att båda tips kan komma till användning vid något tillfälle. Ibland när någon av er ska styra era steg ner hit åt vårt håll får vi frågor om vilka ställen som är värda ett besök. Vi gör vårt bästa för att komma med förslag och tänkte bygga vidare på en liten tipshörna allt eftersom vi själva besöker olika platser runt om i trakterna. Men, det kan ta lite tid så var inte blyga med att slänga iväg ett mejl om ni funderar på en tur här nere i Ystadtrakterna, så ska vi göra vårt bästa för att svara!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 22 september 2014

Hemmagjord korv med mynta och basilika

Att Håkan hade Mårtenssons korvfabrik igång igår är ingen hemlighet, det kunde ses både här och där. Man kan ju kanske tycka att man borde få nog av att stoppa korvar när det görs på jobbet resten av veckan där i charktillverkningen på GeMa-livs, men så är alltså inte fallet. För när man vaknar med en ny korvidé och smakkombination i huvudet så är det bara så att den måste ut genom korvhornet fortast kvickt, även om det står söndag i almanackan. Den måste ju testas för att se om den smakar lika gott i verkligheten som den gjorde i teorin!

Gårdagens variant var alltså just en sådan idé som fanns i tankarna när ögonen slogs upp i söndags morse och som ni kanske förstå så blev det ett lyckat smakexperiment! Lägligt nog låg det två lammläggar och en fläskkarré i frysen, båda passar fint att användas till korvstoppning eftersom det oftast är bra med fett på just dessa bitar. För oavsett vad man tycker om fett på kött så är det nödvändigt när det gäller korvtillverkning, annars blir korven på tok för torr och en torr korv är ingen god korv!


I princip kan man ju använda vilka smaker som helst i korvsmeten, det är bara fantasin som sätter gränser (ja inom rimliga gränser så klart). Whisky funkar kanon, ramslök likaså och att använda indiska kryddor blir hur gott som helst. I gårdagens korv användes färska örter som vi hade stående i köksfönstret och som bara bad om att få bli använda till något, annars skulle de snart sluta sjunga på den där sista versen också... Både myntan och basilikan gillar ju citron så därför rördes även olivolja med just citronsmak ner, potatismjölet tillsattes för att binda samman smeten så den inte blev för lös.
Tänk på att lägga fjälster i blöt i kallt vatten minst en timme innan du ska stoppa korven och skölj sedan av det innan det träs på korvhornet.

Färskkorv med mynta och basilika
900 g fläskkarré
400 g benfri lammlägg
5 g färsk vitlök
ett gäng färska myntablad
ett gäng färska basilikablad
1,5 msk salt
1,5 msk socker
2 g torkad oregano
2 finn crisp
1 msk potatismjöl
0,5 dl olivolja med citronsmak
svinfjälster till stoppning
Se till så att köttet är högst 4 grader och att dina redskap också är kalla när du sätter igång, då blir allt så mycket enklare och bättre vad gäller hållbarheten.
Lägg fjälstret i blöt i kallt vatten minst en timme innan stoppningen.

Mal köttet i små bitar tillsammans med alla övriga ingredienser utom olja och potatismjöl på mellanskivan på din köttkvarn, kör till sist ner finncrispen för att få ut alla resterna ur kvarnen.
Häll ner potatismjöl och oljan i smeten och blanda samman väl, stek gärna en klick smet för att kolla så du är nöjd med smakerna.

Trä på fjälstret försiktigt på korvhornet och börja stoppa korven, stoppa den rätt så löst, låt de första 3 cm av fjälstret vara tomt innan du matar fram korvsmeten.
När du fått i all smet så formar korven till en spiralliknande ring eller så snurrar du korvarna i en för dej lagom storlek, vi brukar ha en 10-15 cm långa snuttar.
Stek korven på medelvärme i ca 2 msk olja, ca 20-25 minuter. Använd dej gärna av köttermometer som ska visa 71 grader mitt i korven när den är genomstekt.

Och som vanligt vill vi påminna er om att det är extra viktigt att vara noggrann med hygienen när du gör korv!

detta och detta inlägget kan du se lite närmare på hur man går tillväga när man stoppar korv.  
Annars då? Jo då tack, det knallar och går. Förutom att fruns rygg trilskas mer än vanligt och att hon nu, för första gången, har gett sej och låtit det onda vinna så är allt bara bra. Middagsbjudningen i lördags gick kanoners, maten blev så in i hoppsan uppskattad och lovorden haglade. Helt i vanlig ordning bjöds det på en massa skratt, magmusklerna fick sej en rejäl genomkörare liksom musklerna i mungiporna:) Både mat och dukning förevigades och dyker upp här i köket inom kort.
Söndagen spenderades i sakta mak, förutom korvstoppning så tog vi en liten promenix och njöt av de där sista värmande solstrålarna, det kändes på något vis som att gårdagen verkligen var sista sommardagen för året - det låg i luften absolut!
Och vet ni, i morgon tisdag är det faktiskt bara tre månader till lillejulafton:) Hoppla!

Ha nu en fortsatt fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 20 september 2014

Örtmarinerad fläskfilé och rödbetsgratäng med getost och valnötter

God Morgon alla matglada, hur har ni det där ute en lördagsförmiddagsom denna? Vi har det alldeles förträffligt fint, långsittarfrukosten har just intagits i sällskap av Anders Eldeman och hans melodikryss, det gick väl sisådär om vi ska vara helt ärliga...
Vi passade på att sörpla i oss av vårt senaste kaffeinköp från Slöinge kafferosteri, ni vet det där stället som vi besökte på vår senaste bloggträff i Falkenberg (om inte, läs här) som hade det godaste specialkaffet vi någonsin hällt i våra strupar! Dagens kopp hette Adado, kommer från Etiopien och smakar citrus, persika och jasmin. Det låter kanske helt uppåt väggarna konstigt - kaffe smakar väl kaffe - men vi kan lova er att det är en smakupplevelse som går utanpå allt annat. Ett kaffe som dricks med andakt, i alla fall i vårt kök. (och nej, vi är inte sponsrade med grattis kaffe... we wish:)

örtmarinerad fläskfilé och rödbetsgratäng
Men nu lämnar vi kaffe och frukosten därhän och ger oss i kast med dagens middagstips istället! Vad sägs om en fläskfilé som legat i en örtig marinad ett par timmar för att sedan stekas i ugnen och serveras med en enkel rödbetsgratäng som smakar allt annat än enkelt! Låter det som något ni kan vara sugna på att prova?

Rödbetor är en rotfrukt som vi för tillfället snöat in på, de härligt söta, lite jordiga knölarna kan man ju variera hur mycket som helst. Att dom passar fint till ostar av det lite saltare slaget är ju ingen nyhet och i denna gratängformen har dom fått sällskap av getost tillsammans med valnötter och en skvätt honung. En liten skvätt är just var som behövs när man, som vi, hittar och använder en getost med honung i.
Spadet som blir i filéformen ska ni absolut ringla över köttet när ni skurit upp det, men någon sås tycker i alla fall inte vi behövs göras. Osten är ett fint såssubstitut:)

Örtmarinerad fläskfilé
500 g fläskfilé
Marinad
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1 msk oregano
1 msk basilika
½ msk lökpulver
1/4 dl olivolja, gärna med smak av citron
Rör samman marinaden och häll i en liten plastpåse.
Lägg fläskfilén i påsen, förslut och lägg i kylen för att marineras några timmar.
Ta upp köttet ur marinaden och lägg i en ugnsfast form.
Stick en köttermometer i mitten av den tjockaste delen och ställ in formen mitt i ugnen på 150 grader.
Stek köttet tills det kommit upp i 70 grader, ta ut formen och låt köttet vila 10 minuter innan du skär upp det och serverar.

rödbetsgratäng med getost

Rödbetsgratäng med getost och valnötter   2 port + matlåda
500 g rödbetor (vi använde både gul- röd- och polkabeta)
1 nypa torkad oregano
300 g getost med honung
1 stor näver valnötter, grovt hackade
en skvätt flytande honung
rapsolja
salt
Koka rödbetorna tills de är genomkokta, tar ca 30 minuter.
Spola kallt vatten över betorna och låt dom stå i vatten tills de kallnat.
Dra bort skalet (plasthandskar är ett bra tips om du vill undvika blodröda händer) och skiva betorna tunt.
Lägg skivorna i en ugnsfast form, strö över oregano och ringla över olja.
Smula över osten, ringla på en liten skvätt honung och strö över nötterna.
Ställ formen i ugnen ca 10 minuter på 200 grader tills osten fått färg och smält ner lite grann.
Ta ut och servera!

I kväll gör vi ett nytt försök till middagsbjudning här i det Mårtenssonska köket, den gick ju om intet när fru M blev lite väl het förra helgen! En del av gårdagen spenderades därför i affärer och i naturen i jakt på festliga föremål att dekorera matbordet med. Helt fantastiskt var det ute i skogen och vid havet kan vi rapportera, nere på stranden har man börjat montera bort bryggorna och det om nåt är för oss är ett hösttecken. Dock låg det en hel del entusiaster i sanden och njöt av solskenet, inte så konstigt med tanke på att termometern visade 21 grader i skuggan! Vem vågade tro att september skulle bli så här varm och solig med tanke på att sommaren varit rekord-dito?!

Vi ska nu ta tag i lördagen, göra ett tappert försök att få till något förtjusande av gårdagens fynd, smälla ihop en efterrätt och förbereda middagen. Ja, som ni hör så är schemat fullspäckat så det är bäst vi sätter igång!

Ha nu en riktigt skön helg, ät och drick bara godsaker och koppla av om du är ledig!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

onsdag 17 september 2014

Västerbottenostpaj med citrusmarinerade rotfrukter

En av våra receptleverantörer har gjort det igen, hittat ett tips på en rätt som vi föll som furor för båda två! Det är Ankis arbetskompis Bodil som plockadt upp ett receptblad från Västerbottenost, efter att hon uppmärksammat på Instagram när vi skrev där att vi är helt tossiga i osten från Västerbotten. En av pajerna i bladet fastnade fru M lite extra för och vi hoppas att det kan vara något som även fångar ert intresse, för den är för god för att inte testa om ni - som vi - gillar västerbottenost.

Låt er inte avskräckas av att pajen är en så kallad raw food influerad, det enda konstiga med det är att den inte behöver tillagas i ugnen (om det nu faller under kategorin konstigt?) vilket ju faktiskt egentligen bara betyder att det är ett steg mindre i tillagningen.
Pajdegen gör man av hackade nötter, enligt originalreceptet hasselnöt men vi valde att även blanda i valnötter, och färska dadlar. Detta ger en lite sötare smak åt bottnen som passar så oerhört gott till sältan från osten i fyllningen och de citrusmarinerade rotfrukterna som toppar hela mästerverket. Vilka rotfrukter du väljer att använda är helt upp till dej, vi använde rödbetor, morot och persiljerot.
Tänk bara på att om ni ska ha rödbetor så marinera dom gärna för sej själv annars blir det som ni ser på bilden, rödbetan färgar de andra rotfrukterna röda och så vill man kanske inte ha det. Men det är bara ett tips från coachen, vi lämnar er paj i era händer:) Och förresten, ett tips till, börja med rotfrukterna så kan de ligga i marinaden under tiden som ni gör pajen!

Efter en del små förändringar i receptet, ni vet "gör om gör rätt" så såg resultatet ut så här.

Västerbottenpaj med pajskal av nötter och dadlar
3 dl grovt hackade nötter, vi använde hälften var av hassel- och valnöt
12 färska dadlar
Kärna ur dadlarna och hacka dom grovt.
Blanda samman nötter och dadlar till en massa och tryck ut den i en pajform, 24 cm i diameter.

Fyllning
300 g färskost
300 g riven västerbottenost
10 cm purjolök, fint hackad
salt och peppar
Rör samman färskost, västerbottenost och lök.
Smaka av med salt och peppar och fyll sedan pajskalet med oströran.

Marinerade rotfrukter till topping
200 g rotfrukter av valfritt slag, vi använde rödbeta, morot och persiljerot
½-1 citron, rivet skal och pressad saft
½ dl raps- eller olivolja som gärna får smaka citron den med
1 msk flytande honung 
Blanda samman olja, skal och honung och pressa i citronsaft så du får den syra som du vill ha (citroner är ju olika sura, stora och smakerna varierar)
Hyvla rotfrukterna på längden så du får långa tunna skivor som du lägger i marinaden och låter ligga där minst 10 minuter.
Ta upp rotfrukterna från marinaden och lägg dom på fyllningen, servera!

Var inte oroliga för att pajskalet ska vara svårt att få till på något vis, visst är det lite kladdigt men vi kan tipsa er om att det går så mycket enklare om ni blöter händerna lite med kallt vatten innan ni sätter igång. Att dessutom beväpna sej med en slickepott som glider lätt är ytterligare ett hett tips!

Fyllningen är på plats...

... och det är även de marinerade rotfrukterna och det är bara att hugga in!

Vi var lite oroliga att det skulle vara svårt att skära i pajen och få med bitarna upp utan att bottnen havererade, men det behöver vi inte vara. Det gick hur lätt som helst, både att dela i bitar och få med dom utan krångel på tallrikarna.

Så, då hoppas vi att vi kan ha inspirerat någon där ute att prova en ny och lite annorlunda form av Västerbottenpaj. Förhoppningsvis får ni användning av våra tips men har ni någon fundering så är det bara att hojta till så ska vi, helt i vanlig ordning, göra vårt bästa för att hjälpa till!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 15 september 2014

Ärtsoppa

Helgen har gått i sakta mak här i Mårtenssons kök, det har ju varit lite sjukstuga då fru M har haft feber och mest legat i soffan med stängda ögon. Herr M har däremot fått gjort både det ena och det andra, tänk att viss arbetsfördelning kan falla så väl ut - säg det onda som inte har något gott med sej:)
Det har så klart lagats en hel del mat under de senaste dagarna, med tanke på innesittarvädret har det varit perfekt läge för att fixa till mat och fylla frysen inför dagar då tidsbrist råder. En av middagarna som Håkan lagat till och lagt i frysen är den gamla hederliga ärtsoppan, perfekt att ha några burkar på lager för att bara ta fram och värma. Snabbt, enkelt, billigt och framför allt gott!


Vi har tidigare serverat recept på ärtspoppa här i köket, två olika varianter har det bjudits på minsann. Det finns ärtsoppa med kassler och det finns en ärtsoppa lagad i lergryta, i det inlägget förklarar vi även vad skillnaden mellan skånsk och småländsk ärtsoppa är. Vad är det då för annorlunda med dagens ärtasoppa, undrar du kanske? Jo dels så har ärtorna fått sällskap av morötter och dels så har en hel bit fläsklägg med ben fått koka 1 timme på egen hand, innan ärtorna sedan har fått släppas loss i buljongen som bildats när köttbiten kokt.

Resultat? Strålande om vi får säga det själv! Det sköter ju sig själv när det står där på spisplattan och bubblar, kanske att man behöver röra om ibland men ingen ärtvakt behövs. Perfekt sysselsättning för regnmulna lediga dagar med andra ord och under tiden som soppan bubblar så kan du ju ligga på soffan och äta chokladpraliner:)

Ärtsoppa
1 rimmad fläsklägg med ben
500 g gula ärtor, läggs i blöt minst 12 timmar innan soppan ska kokas
2 tsk torkad timjan
några stjälkar färsk timjan
2 halverade rödlökar
2 hela morötter
1½ tärning grönsaksbuljong
½ msk vitpepparkorn
5 lagerblad
2 liter vatten
salt efter behag
Bena ur köttet och spara benen till kokningen.
Koka upp vattnet med morötter, lök, timjan, pepparkorn och lagerblad i en stor gryta.
Lägg i köttet och benen när vattnet kokar och låt det puttra 1 timme under lock.
Ta upp kött och ben, skär bort svålen från köttet och dela köttet i lagom bitar.
Låt vattnet åter komma i kok, häll i ärtorna och smula ner buljongen.
Sjud ärtorna i 1 timme utan lock, kolla så de är mjuka.
Ta upp morötterna och dela dom i lagom bitar och lägg ner dom i soppan igen.
Lägg i köttbitarna, låt soppan bli varm och smaka av den med salt.

En knäckemacka med ett tjockt lager ost på till soppan och du är i hamn!

Ha nu en fortsatt  fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 12 september 2014

Fylld fläskfilé med zucchinisås.

Vi har förstått av bildflödet på både instagram, Facebook och på bloggarna vi följer att 2014 är ett lyckat år för de av er som har glädjen att odla kunna zucchini. Skördarna verkar vara väldigt stora och flera av de gröna pumpaliknande grönsakerna drar åt storleken XXL! Vi tänkte därför att det kunde vara lägligt att bjuda er på ett förslag på vad ni kan göra för gott av zucchini, ett tips som vi fått inspiration från vår senaste favorittidning, Äkta Mat. Det är en kall sås som fått sin sälta bland annat från fetaosten som vi testade att smula ner, två smaker som verkligen fick ett hejdundrande bröllop.

Fetaostfylld fläskfilé

Anledningen till att herr M fick för sig att smula ner den där fetaosten i purén var, förutom att det verkade som en god idé, att det fanns en bit över från fyllningen som hamnade i fläskfilén vi åt till. Att fylla fläskfilé är något vi tycker är oerhört tacksamt, dels minskar risken att du står där med en köttbit som blivit alltför torr och dela så får det lite sötare fläskköttet en härlig skjuts i smaken. Just fetaost kombinerar vi gärna med rosmarin och i detta fallet hjälpte en vitlöksklyfta också till att skjutsa filén till nya höjder! Vill man kan man mosa fetaosten med en liten gnutta honung som ger en följsam ostmassa att arbeta med, men det är helt upp till era smaklökar att avgöra hur det blir hemma i ert kök:

Såsen görs med fördel allra först och den gör ni såhär:

Zucchinisås
2 normalstora zucchinis
½ pkt fetaost, smulad. Resten av osten i fläskfilén
1 vitlöksklyfta pressad
2 msk citronolivolja
salt o peppar
Grilla zucchinisarna i  ugnen på 200 grader tills dom är mjuka, det tar cirka 45 minuter, låt dom svalna gröp sen ur dom.
Mixa samman allt utom osten till en slät sås, smula till sist i osten.
Ställ in i kylen.

Som ni ser så åt vi köttet och såsen tillsammans med friterad sötpotatis

Fetaostfylld fläskfilé
1 fläskfilé
1 tunt skivad vitlök
färsk eller torkad rosmarin efter behag
½ pkt fetaost, skivad
salt och peppar
honung
Gör så här:
Putsa fläskfilén, ta bort senan och fettkluttarna.
Snitta filen så den går att läggas upp som en öppen bok, lägg ost och vitlök däri.
Strö på lite rosmarin, salt och honung.
Bind ihop filén, gnid in honung runtom, salta och peppra hela köttbiten.
Stick en köttermometer mitt i köttbiten.
Sätt in den i ugnen på 125 grader, den är klar när termometern visar 68-70 grader ( temperaturen gäller för svenskt kött!)

Zucchinisås

Må vara att såsen mest liknar någon forma av välling eller gröt, men vi lovar att den smakar allt annat än barnmat:)

Helgen som väntar blev inte riktigt som vi planerat, fru M vaknade mitt i natten av en ömmande kropp som bara larmade om feber! I morse visade termometern strax över 38 grader så det var bara att ringa återbud till planeringsdagen på jobbet och till våra middagsgäster som skulle komma till oss i morgon... Men vi gör ett nytt försök till middagsbjudning nästa helg och hoppas på bättre tur då.

Håkan har spenderat denna lediga fredag på egen hand, turat till rökeriet, matshoppat och dessutom slängt in en fylld fläskkarré för att långlagas ugnen som senare ska intagas med en risotto. Vi får väl se om han får sällskap vid matbordet eller om det blir till att dinera solokvist.

Vi önskar alla våra fina läsare en riktigt skön helg, att ni håller er från influensor och förkylningar och annat trams. Hoppas maten smakar gott och att ni får skölja ner det med läskande drycker!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 10 september 2014

Lax och whisky.

I begynnelsen av vårt virtuella kök hade vi en rubrik på ett inlägg som fick en del att höja både på ett och två ögonbryn och fundera på hur vi smaksatt vår spätta egentligen, när dom läste "Whisky och spätta"! Den gången handlade det inte om spätta som var smaksatt med whisky utan det var istället två helt olika tips som vi skrev om. Men idag, idag handlar det faktiskt om lax som är smaksatt med whisky och vi kan intyga att det hela smakade hur bra som helst - oavsett hur tossigt det låter.

Vi kan egentligen inte ta åt oss hela äran för receptet, Håkan hittade nämligen ett makrillrecept i en rolig kokbok som hamnat i våra händer via vår (numera före detta) granne som i sin tur hittat den på en loppis och genast tänkt på oss. Behöver vi säga att vi saknar vår granne?! Boken heter "Österlenkrögarnas bästa" och är utgiven på tidigt 90-tal av några elever på en gymnasieskola i Simrishamn, som ett projekt i något vid namn Ung Företagsamhet. I förordet kan man läsa att boken har "framställts under stundvis mycket stora plågor" men att den även gett eleverna "stor glädje och många roliga minnen".
I våra öron låter det helt underbart och vi kan meddela att den skänkt även oss stor glädje och framförallt, god mat!

Makrillreceptet fångade herr Mårtenssons intresse snabbt, kanske föga förvånande, och efter några små förändringar blev det så här:

Whiskylax     2 port
ca 400 g lax
1 klyfta vitlök
1 msk rapsolja
½ msk vitvinsvinäger
salt och vitpeppar
2 msk whisky
½ röd lök, fint hackad
hackad persilja och dill efter behag
Skala och dela vitlöksklyftan mitt av.
Gnid in botten av en ugnsfast form med vitlöken, gnid rejält så att löken avger smak.
Rör samman vinäger, olja, salt och peppar, häll ner i formen och lägg ner fiskarna i formen.
Häll whiskyn över fiskarna, strö över lök, dill och persilja.
Ställ formen mitt i ugnen på 175 graders värme och låt stå inne tills fisken är färdig, tiden beror lite på hur tjocka fiskfiléerna är men använd gärna termometer som ska visa 56 grader när det är dags att ta ut fisken.
Servera din whiskyfisk med ett gott mos och en härlig sallad.

Vilken Österlenkrögare som ligger bakom det ursprungliga receptet framgår inte från boken, 
kanske någon av våra läsare vet? 

I kväll syns inte röken av varken whisky eller fisk i det Mårtenssonska köket, det ligger istället vegetariska kraschade kikärtsbiffar på våra tallrikar. Just den där delen med kraschade är något vi känner att vi måste ta tag i innan vi bjuder er på biffarna, smaken verkar det inte vara något fel på tack och lov, men man äter ju faktiskt med ögonen också...
Gör om gör rätt med andra ord:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 8 september 2014

Spenatstuvning på nytt vis

En smidig och väldigt lättlagad vardagsfavorit i nya kläder bjuder vi på i vårt kök idag, den kräver inte många ingredienser och på tallriken landar en nyttig och kanongod snabbmiddag.
Ibland får vi för oss att vi ska göra gamla klassiker, som vi alltid tidigare har gjort på samma sätt, på ett nytt vis! Resultaten varierar helt klart men det är lite det som är tjusningen i det hela, att inte riktigt veta hur det ska bli i slutändan. Nu senast var det spenatstuvning som fick se sig genomgå en sån där uppdatering i köket. Vi har tidigare alltid gjort vår spenatstuvning med fryst spenat, ni vet den man hittar i frysdisken där spenaten ligger formad som små gröna tärningar i en påsen. Tärningarna har vi rört ner i en vanlig mjölk- och mjölstuvning gjord på det vanliga viset som Anki fått lära sej av sin mor, och som hon säkert har fått lära sig av sin mor. Hur gott som helst, men omväxling förnöjer eller hur?


Vi hittade en påse med något som hette Teen Spinach i grönsaksdisken och det betyder tydligen att bladen är något större än babyspenaten men inte så stora som den gröna växten kan bli, tonårsspenat alltså. Bladen behövde inte hackas innan tillagningen, frun som rörde samman det hela visste sedan innan att spenat krymper samman rejält i pannan.
Säkert hade det funkat bra att smaksätta stuvningen med lite vitlök om man så vill, vi ville det inte utan körde istället på den klassiska smaken. Visserligen "ska" det helst vara riven muskot i stuvningar som denna men där säger herr Mårtensson stopp på belägg, ingen muskot hamnar i något som sedan ska hamna på hans tallrik inte! Någonstans måste gränsen dras:=

Föga överraskande serverades det fisk till spenatstuvningen...

Spenatstuvning på färsk spenat
1 påse färsk bladspenat, vi hittade en sort som heter "Teen Spinach" med lite större blad
1 schalottenlök, fint hackad
2-3 dl grädde
salt och peppar
Fräs löken i smör utan att den tar färg och tillsätt därefter spenaten.
Låt spenaten fräsa med lite grann, den försvinner snabbt i storlek så bli inte orolig om stekjärnet kanske blir proppfullt från början.
När spenaten sjunkit samman häller du i 2 dl grädde och låter det hela småputtra på ganska låg värme, eventuellt kan du behöva spä på med mer grädde om det blir för torrt.
Smaka av med salt och peppar och servera. Passar finfin till stekt makrill som du ser på bilden.
Vill man ha en tjockare variant av stuvning så går det såklart att reda av grädden med lite mjöl utrört i en skvätt kall grädde. Rör bara ordentligt under tiden du blandar ner det så att det inte klumpar sej.

Så blev det då åter igen måndag och för vår del har det varit en händelserik helg som gått i naturens tecken. Ni som följer våra eskapader på Instagram och Facebook har kanske haft koll på oss där och vet redan att vi kom iväg på svampplockningstur i skogen i lördags. Vi kom hem med en rejäl fångst och i korgen låg både Karl-Johan, brunsopp och ett stort gäng blodriskor. Kalle Johan passade fint till lördagsmiddagen, medan blodriskor och sopp hamnade i frysen till senare middagstillfällen.
Även i går blev det en kort sväng i skogen, fast då på annat håll eftersom vi var och hälsade på Ankis morbröder för det årliga marknadsbesöket i samhället där de bor. Solen var verkligen på vår sida så det blev en riktigt härlig marknadstur, inte så väldigt mycket shopping men man kan ju inte göra fynd alltid. Några större fynd i svampkorgen blev det inte heller, de små gula som vi letade efter fanns inte på plats...

Hur har ni själv haft det i helgen? Kanske är det fler av er som varit på svampexkursion eller gjort något annat spännande?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 5 september 2014

Grillat kanelfläsk med höstsallad.

Häpp, fredagen här och vad passar väl bättre då än att bli lite på kanelen? Och nej, vi skall icke uppmuntra er till galen dryckenskap och allt som hör sånt till - den tiden har vi sedan länge passerat - vi ska däremot uppmuntra er till att krydda er mat med kanel.
Kanske är vi i vårt avlånga land mest vana vid att använda oss av kanel när vi bakar eller ska äta gröt, men i flera andra länder världen över används denna mumsiga bark ganska flitigt i matlagning också, framför allt i Indien och Mellanöstern.

Kanel är inte bara gott, det är också nyttigt och det är väl två kombinationer som gillas. Nu ska ni inte börja ösa i er ofantliga mängder av kanel för hälsans skull, även om den anses bra för både blodcirkulation och matsmältning, för då kan det istället bli ohälsosamt! Det är nämligen så att det finns en ämne i det bruna pudret vid namn kumarin som man ska ta det lugnt med. Överdoserar man kanel, eller rättare sagt kumarin, så kan det istället sluta i leverskador och det vill vi inte bidra till. Det gamla talesättet "för lite och för mycket skämmer allt" håller med andra ord fortfarande:)

Men över till maten:

På fatet ligger det rimmat fläsk som legat i en marinad med kanel och andra godsaker, det ger en lite dovare smak åt köttet som passar fint nu när vi går mot höst till. Kanelsmaken passar extra bra när man serverar en sallad till med både russin och äpplen i, råvaror och smaker som viskar höst även dom. Har vi tur så blir denna första hösthelgen en solig typ så vi kanske kan få tända upp grillen en gång till, vem vet när det blir grillväder med solsken nästa gång?
Vill ni visa er riktigt på styva linan så provar ni att rimma fläsket själv, inte alls svårt är det men det behöver ni ju inte berätta för dom ni ska imponera på! 

Kanelgrillat fläsk
600 g rimmat fläsk
Marinad
3/4 dl japansk soja
2 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk kanel
Skär fläsket i skivor.
Rör samman marinaden och lägg ner fläskskivorna, låt marinera i kylen minst 6 timmar eller gärna över natten.
Ta upp köttbitarna och, om du vill, trä en grillpinne genom på längden.
Grilla bitarna på medelvärme tills du fått en härlig färg på båda sidorna.
Servera med matvetesallad och kall yoghurtsås.

Sallad
2 dl kokt matvete
2 msk rapsolja
1 tsk sambal oelek
1 tsk gurkmeja
1 dl russin
1  rött äpple gärna av det syrligare slaget
1 gul lök
salt och svartpeppar
Strimla löken tunt och fräs den snabbt i smör utan att den tar färg.
Blanda samman lök, matvete och russin på ett uppläggningsfat.
Rör ihop olja, sambal, gurkmeja, salt och peppar, smaka av och häll ner i salladen. 
Blanda om så smakerna fördelas.
Kärna ur äpplet och skär i tunna skivor, lägg skivorna på salladen och ringla lite rapsolja över.
Avsluta med några drag på svartpepparkvarnen. 

Kall yoghurtsås
1 dl crème fraiche
1 dl yoghurt
½ lime, rivet skal och pressad saft
Rör samman alla ingredienser och smaka av.


Vi inleder ju som bekant vår helg redan på fredagen, ledighetsministrar som vi båda är då, och just i dag tänkte vi ta en sväng ut till Kåseberga för att köpa lite gott till kvällens blötdjursmiddag. En sväng blir det också till GeMa-livs rökeri, Håkans chef har nämligen semester och då blir det Håkans uppgift att ta hand om röken även på helgerna. Inte gör det oss det minsta då vi samtidigt får lov att ta oss en sväng med GeMa-bilen, billösa som vi är så blir "omvägarna" till rökeriet trevliga utflykter:)

Nu återstår för oss denna fredag här i köket att önska er alla en skön helg, ät och drick men kom i håg "För mycket och för lite..."
Kram på er!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 3 september 2014

Frukosttajm med juicesmoothie och granola

Äntligen är solen tillbaka hos oss igen efter några dagars regn, idag har det verkligen varit en sådan där perfekt sensommardag här nere hos oss med en klarblå himmel och strålande sol! För visst är det så att man saknar den där stora lampan på himlen väldans mycket när den mest lyser med sin frånvaro? Men efter en het sommar som den vi just avnjutit så är det ibland faktiskt ganska skönt med innesittarväder, i alla fall när det ekar tomt i skafferiet på både det ena och det andra... Så efter att ha varit utan hemmagjord granola i köket en tid tog äntligen fru M tag i the granola-making-business när termometern i köket äntligen visade lite mer humana grader.

Denna gången blev det en lite annan variant på smaksättningen när först lite äppeljuice skvättes över frö och nötter, tätt följd av en kryddmix från Spicemaster. Blandningen heter något så tjusigt som "Morning Wellnes" och i den hittar man bland annat kanel, ingefära och gurkmeja, i burken finns bara kryddor - inga tillsattser - och alla är dessutom ekologiska. Vi har provat att pudra mixen över gröt, slängt ner i smoothie och nu alltså även ner i granolan och det smakade finfint vill vi lova! 
Hittar du inte kryddmixen så kan du så klart blanda till din egen, helt efter dina egna smaklökar, 
prova dej fram med dina favoritsmaker, experimentera och testa hej vilt:) 

Granola med äpplejuice och kryddor
1 dl vardera av valnötter, sötmandel, cashewnötter och hasselnötter
4 dl dinkelgryn
4 dl rågflingor
1 dl vardera av solrosfrön, hela linfrö, krossade linfrö, sesamfrö och pumpakärnor
3 msk honung
1½ dl koncentrerad äppeljuice
1 dl vatten
1 dl rapsolja
2-3 msk morning wellness kryddmix, eller annan kryddblandning som du gillar - kanel, kardemumma och ingefära kan vi varmt rekommendera om du inte hittar mixen.
Hacka nötter och mandel grovt och blanda dom med gryn och frön i en braspanna.
Blanda samman honung, olja, vatten och juice, häll ner i pannan, strö över kryddorna och blanda samman.
Rosta mitt i ugnen på 175 graders övervärme och låt granolan stå inne ca 30-45 minuter. Rör runt då och då så det inte bränns vid.
Förvara din färdiga blandning torrt i en burk med tättslutande lock.

Och som om att det inte räckte med en deltagare på frukostbordet så ska vi minsann ta och duka fram ytterligare en som vi sörplat i oss nästan varenda helgfrukost denna sommaren, och som vi fortfarande är näst intill beroende av. Vi vet väl egentligen inte vad vi ska kalla den här i receptet, men juicesmoothie är väl så nära man kan komma i beskrivning, (att vi sen kallar den smoothie-padoodie när vi står där i köket på morgonen och grejar kan väl vara en hemlis mellan er och oss?). I alla fall så är det en laktosfri smoothie eftersom den vätskas upp av pressad apelsin och grapefrukt, gillar man inte den ena så tar man mer av den andra. Krämigheten får man från avokado eller banan, bären sätter smak på hela härligheten och dom kan du naturligtvis också variera efter tillgång och smak!


Juicesmoothie   ca 2 glas
2 apelsiner
1-2 grapefrukter. lite beroende på hur mycket saft du får ur dom
1 dl blåbär, gärna frusna
1 dl hallon
2 avokado, går hur bra som helst att ersätta med bananer
några blad färsk citronmeliss
Pressa juicen ur grapefrukt och apelsin och häll i en mixer.
Kärna ur och gröp ur avokadorna, ner med fruktköttet i mixern tillsammans med övriga ingredienser.
Mixa alla ingredienser och häll upp i glas, sörpla i dej och njut!

Så där ja, där har ni de senaste frukostförslagen från det Mårtenssonska köket och vi hoppas att någon - eller kanske båda - faller er i smaken. Själva räknar vi med att sörpla i oss i alla fall minst två glas smoothie-padoodie kommande helg för att stärka oss, det ryktas nämligen om en svampexkursion om vi har vädrets makter på vår sida. Och en sådan kräver ju energi, det lärde vi oss från förra årets svampjakt! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 1 september 2014

Laxgratäng med rotfrukter och ostsås

Dax för lax! Vi kör en allt-i-ett middag här i köket idag, en laxgratäng med rotfrukter och västerbottenostsås blir det och den passar lika bra mitt i veckan som den gör på helgen. Rotfrukterna som vi la i botten av vår gratäng går så klart att byta ut, eller kanske tillsätta någon ytterligare sort. Fänkål passar ju fint till fisk så att t.ex strimla ner även det blir säkert hur gott som helst, ja så länge man gillar fänkål så klart...
Räkorna ovanpå hamnade där mest för att dom fanns över från någon tidigare dags matlagning, vill du kan du lägga ner dom tillsammans med laxen i kryddorna så får de också lite skjuts i smaken.
Västerbottenosten kan du byta ut mot parmesanost om du föredrar det, mängden ost är en smaksak så där får du balansera så det passar dej.

Men nog snackat om receptet och ersättningsvaror, nu tar vi och dyker rakt ner i gratängen!


Laxgratäng med rotfrukter       2 port + matlåda
400 g lax i strimlor
1 tsk salt
2 tsk socker
½ krm svartpeppar
Lägg laxbitarna i en skål, blanda samman kryddorna och rör ner dom i laxskålen.
Ställ laxen kallt några timmar.
4 små potatisar
2 morötter
½ rotselleri
2 palsternackor
10 cm purjolök, tunna skivor
ca 200 g skalade räkor
Sås
½ dl hackad dill
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
3 dl riven västerbottenost eller parmesanost
Skiva rotfrukter och potatis i ½ cm tjocka skivor och lägg dom och purjolöken i en smord, ugnsfast form .
Blanda samman såsen och häll över rotfrukterna.
Ställ in formen mitt i ugnen och gratinera på 200 grader tills rotfrukterna är genomkokta, ca 30 minuter.
Lägg på laxskivorna och räkorna och ställ in formen 5 minuter till i ugnen.
Ta ut och servera med valfria tillbehör.


Hur har ni det efter helgens bravader, vi hoppas verkligen att ni inte har regnat bort. Här nere i våra trakter kom det en faslig massa vatten i går, men för de av er som håller till längre bort mot Malmöhållet förstår vi att mängden som föll här var en piss i Mississippi. På nyheterna igår såg vi flera bilar och bussar som mer eller mindre stod i vatten upp till taken och källare som översvämmat, vi hoppas att ni inte råkat alltför illa ut om ni bor i området!

Mårtenssons helg har varit lite varierad med en långtur på cyklarna, sedvanlig stadstur på lördagen och så matlagning tillsammans såklart. Lördagen bjöd oss på annorlunda köttdetaljer på tallrikarna, ni som följer oss på Facebook fick en liten hint om hur det såg ut, både recept och matbilder kommer inom kort här i köket så att även ni kan ge er ut på spännande ingrediensäventyr:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x