torsdag 31 juli 2014

Drink på Loka Crush

Som vi skrivit tidigare så har vi skurit ner på vitt socker rejält här i köket, framför allt så är det herr M som verkligen har tagit ett krafttag om det vita sockret. Inte för att vi varit några vansinnigt stora konsumenter tidigare heller, men det har slunkit ner tillräckligt mycket för att det ska märkas en stoooor skillnad på hur det är nu. Tro nu för all del inte vi blivit några rabiata sockerhatare och att vi aldrig mer använder socker för så är det såklart inte - det hade nog inte riktigt fungerat - men det där okynnesnyttjandet har näst intill upphört.

I och med detta finns det numera aldrig läsk i köket, såvida det inte väntas middagsgäster eller liknande, och läskfrånvaron försvårar vissa övningar lite... t.ex är drinkblandandet lite svårare nu eftersom det ju så ofta hälls just läsk eller sockerlag i drinkarna. En del drinkar kan man ju så klart fixa med färskpressad fruktjuice andra drinkar är det ju lite svårare med, men nu har vi hittat en bra ersättare vid namn Loka Crush. Egentligen är vi inga fantaster av att köpa vatten på flaska, vi har så fint och bra vatten i våra svenska kranar så det är ju egentligen helt onödigt, men vi upptäckte i affären att detta inte var riktigt detsamma som "bara" vatten. Faktiskt blev vi väldigt överraskade när vi köpte hem flaskan med citronsmak och upptäckte att den var godare än vad vi egentligen hade förväntat oss... Redan vid första klunken började hittepådelen av fru Ms hjärna jobba om vad detta crushvatten kunde användas till, idag tänkte vi bjuda er på resultatet av det arbetet, en mojitoliknande drink.

Ett bra tips vad gäller vattenmeloner vill vi också servera er. 
Får ni hem en melon som inte bjuder på så väldigt mycket smak så pressa gärna lite lime över melonskivorna, vi lovar att de syrliga dropparna tar dom till nya höjder! 

Romdrink på Loka Crush    1 glas modell highball eller liknande
4 cl vit rom
Loka Crush citronsmak
ca 6 färska myntablad och gärna lite av stjälken också eftersom den ger en lite kraftigare myntasmak
pressad lime efter eget tycke och smak
Hacka myntabladen i mindre bitar och lägg i ett glas tillsammans med stjälkarna.
Häll i romen och krossa, "muddla", sönder myntan, använder du stjälkar så kan du pilla upp dom.
Pressa i lime och fyll upp glaset med Loka Crush, smaka av och justera om så behövs.

Huruvida detta är en ny och revolutionerande drinkblandning låter vi vara osagt, men har ni inte provat tidigare och gillar drinkar som är lite syrligare och inte så sötsliskiga kan detta kanske vara ett hett tips:) Den passar, som ni ser, finfint att svalka sej med på balkongen tillsammans med en god bok och lite tilltugg.
Naturligtvis går den att göra helt alkoholfri också, 
bara uteslut romen och dra på med mer mynta istället!

Tänk, nu har hela vår första arbetsvecka efter semestern redan gått och det är dags för oss båda att hålla helg, vi är ju båda som bekant lediga på fredagarna. Detta ska firas med en smarrig fiskmiddag och på våra tallrikar kommer det att ligga inkokt lax (recept på det hittar du här), hollandaisesås och nypotatis. En middag som tydligen kommer att avnjutas till Frälsningsarméns smäktande toner från torget! Huruvida vi sippar på en drink eller inte låter vi vara osagt, risken är väl att de Mårtenssonska ögonen stängs tidigt och att ni hittar oss båda snarkande i soffan framför tvn senare i kväll:) Det där med att börja jobba och vakna till väckarklockan på morgonen tar på krafterna!

Dock har den allra värsta hettan lagt sej i våra trakter nu och det märks faktiskt en hel del på energin. I den värsta värmeböljan fanns det nästan inte ork till någonting, det var knappt så tankeverksamheten fungerade ens en gång och några större aktiviteter har inte skett. Vi har inte ens orkat hälsa på hos våra bloggarvänner och då har det gått långt, det kan vi lova. Men i och med att regnet föll, föll också graderna och med det så steg energinivån. Inget ont utan att det har något gott med sej och när nu solen åter lyser så är vi lika tacksamma för det!
Nu ser vi fram mot vad helgen har med sig, än så länge är den ett oskrivet blad även om en av oss har hörts mumla något om fisk och rök... Hur det blir med den saken lär säkert visa sej både i vårt facebookkök och vårt kök på Instagram, glöm inte att hänga med där om ni är som vi - förviddna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 28 juli 2014

Laxtårta

Vet ni vad som närmar sej, gott folk? Kräftpremiären! Anledningen till att vi överhuvudtaget har något som kallas kräftpremiär är ett gammalt fiskeförbud av de röda små blötdjuren. Förbudet kom till i slutet av 1800-talet och gällde från 1:e november till och med 7:e augusti, klockan 17.00 för att vara exakt. Premiär för att sörpla i sej kräftorna blev det så fort fisket åter tilläts, men sedan 1994 finns det inte längre något fiskeförbud och därför egentligen inte heller någon kräftpremiär - i alla fall inte i ordets rätta bemärkelse:)

Men nog om kräftfiske, premiärer och ickepremiärer, över till något helt annat - nämligen en godsak som ni kan servera på kräftskivan (ja naturligtvis annars också). Det finns ju faktiskt, hör och häpna, de som av en eller annan anledning inte gillar kräftor och då kan det vara bra att ha en smaskig alternativ att bjuda på istället, varför inte en laxtårta?
Tårtan har en kavringsbotten och en fyllning med vilken sorts lax som helst, vare sig den är gravad, kokt eller rökt så funkar den att användas här. Gör den gärna dagen innan du ska servera den, på så vis hinner den sätta sej och stelna ordentligt och dessutom hinner smakerna utvecklas. Det går även bra att göra tårtan i riktigt god tid innan den ska ätas, den går till och med att frysas in för att sedan tas fram och dekoreras innan den ska serveras. Bra va?


Vi fick smaka på laxtårtan hemma hos Ankis syrra, Carina, som hade lax av det rökta slaget i sin variant. Limen hade hon dragit i rejält av, men det är något man själv får smaka sej fram till vilket man föredrar, antingen öser man på med pepparrot eller så låter man limesmaken ta över lite mer - det är helt enkelt en smaksak som vi överlåter till er.
Tyvärr hade vi inte vår kamera med oss när vi bjöds på tårtan, telefonens kamera var det enda som fanns till hands så ni får helt enkelt hålla till godo med bilderna, även om de är av lite sämre kvalité:) Förhoppningsvis är det inte sista gången skapelsen har sett dagens ljus och då kommer vi att vara bättre rustade, var så säkra!

Tårtan kan göras med vilken laxvariant du vill, kokt, rökt eller gravad. Den kan frysas och garneras när den är tinad och ska serveras, perfekt med andra ord!

Laxtårta  8-10 portioner
200 g kavring
75 g smör
Skär bort kanterna på brödet och kör det i en mixer tills det är smuligt.
Smält smöret och blanda samman med brödsmulorna, tryck sedan ut det i en springform, 24 cm i diameter. Lägg gärna bakplåtspapper i botten på formen så blir det så mycket enklare att ta ur tårtan sen.
Ställ formen i kylen under tiden som du gör fyllningen.
Fyllning
3 gelatinblad
200 g lax, strimlad i små bitar
400 g färskost
3 dl crème fraiche
3 msk riven pepparrot
3 msk fint hackad dill
1 lime, rivet skal och pressad saft
Garnera med:
300 g kallrökt lax i skivor
1 citron
färska dillvippor
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter.
Blanda samman lax, färskost, crème fraiche, pepparrot, limeskal och saft, smaka av.
Krama ur gelatinbladen och smält dom i en gryta på låg värme tillsammans med en liten klick av fyllningen.
När gelatinet har smält helt så rör du ner det hela i resten av fyllningen, blanda samman ordentligt.
Häll fyllningen på kavringbotten, se till så att ytan blir slät. 
Täck över formen och ställ tårtan i kylen minst 5 timmar.
Garnera tårtan med lax, citron och dillvipporna innan serveringen. 

Första arbetsveckan för Mårtenssons och den började med en glad återförening kan ni tro, vi fick nämligen äntligen hem våra reseväskor från Mallorca! Själva kom vi ju hem förra helgen men pga ett långvarigt strömavbrott på Palmas flygplats så kunde inga resväskor (över 4000!) lämna ön med sina respektive, istället fick dom en extra vecka på den härliga ön. Vi trodde faktiskt inte att det skulle gå så snabbt som det gjorde, utan var förberedda på att det kunde ta allt från en till några veckor, men som man säger: "troll har tur". 

Aldrig trodde vi väl att vi skulle sakna vår packning så som vi gjort, men det gäller ju att sätta saker och ting i perspektiv. När vi jämför vår avsaknad av kläder och skor och ställer det i relation till de 300 personerna som satt på planet som sköts ner några dagar tidigare, så var våra klädesproblem ganska obetydliga och något att helt klart föredra!
Och för er som undrar, nej det luktade inte precis hallon när locken öppnades och Håkans inköpta cigarrer verkar ha klarat sig förvånansvärt bra. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 25 juli 2014

Sötpotatisgratäng med zucchini och morot.

Sötpotatis, sötpotatis, sötpotatis... ja det har blivit en del sötpotatisinlägg senaste tiden, men det är ju så gott och vi har plötsligt fallit väldigt hårt för de orangea potäterna. Från att tidigare inte alls ha varit så överförtjusta i dom, vi gav dom till och med en allra sista chans i höstas, så har vi nu alltså blivit så gott som beroende. Hade det funnits en grupp för sötpotatisberoende så hade vi förmodligen varit hedersmedlemmar där, så kanske ni får ett hum om hur illa det är!
Så klart äter vi inte bara sötpotatis, vi sätter bland annat i oss en hel del nypotatis också, men hur man kokar sådana behöver vi säkerligen inte berätta för er hur man gör - det kan ni förhoppningsvis redan:)

Det finns ju hur mycket som helst man kan laga till av sötpotatisar och dagens gratäng är bara ett i raden av förslag som vi har provat den senaste tiden. Här har potatisen fått sällskap av zucchini och morötter och tillsammans med örter och vitlök smakar dom väldigt gott, dessutom blir det hela en väldigt färgglad maträtt.
Antingen äter du gratängen på egen hand, som en vegetarisk måltid, eller så serverar du den till valfritt tillbehör. Vi kan ju tipsa er om att den passar bra till en grillad kött- eller fiskbit, gärna en bit som fått bada i en  smakrik marinad eftersom gratängen är ganska så len i smaken.

Sötpotatisgratäng med zucchini
Receptet har vi lånat från boken, Maten är min medicin, skriven av Janesh Vaidya.
Vi har tidigare lagat till en glutenfri paj som du hittar här, med pajskal av kokt ris, från boken.
Boken har vi nu hittat på biblioteket och bläddrat en hel del i, riktigt bra är den och flera av recepten lockar oss. En beställning kommer att göras av boken inom kort och vi ser fram mot att få laga många av de vegetariska rätterna som den bjuder på. 

Sötpotatisgratäng   4 port
1 kilo sötpotatis, ½ cm tjocka skivor
3 morötter, slantade
3 msk hackad färsk oregano
3 msk hackad persilja
3 msk fint hackad rosmarin
5 dl yoghurt
2 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk smör
½ zucchini
Förkoka morotsslantarna lätt.
Blanda samman yoghurt, mjölk, riven vitlök och örter, salta och peppra.
Varva sötpotatis och morötter i en smord ugnsfast form.
Häll yoghurtröran i formen, lägg på zucchiniskivorna och strö gärna över lite hackad rosmarin innan du bakar gratängen mitt i ugnen på 180 grader i ca 50 minuter.

På tur i sötpotatisvärlden står nu bland annat bakad och mos, soppa har vi testat två varianter av men tyvärr gick ingen av dom hem något vidare faktiskt. Förmodligen beror det på att den söta smaken kommer fram väldigt mycket i sötpotatissoppan och det krockar lite grann i våra smaklökar. Men skam den som ger sig, vi ska nog få till en soppvariant som faller oss i smaken också! Kanske sitter du på ett recept på soppan som fick Mårtenssons över på sötpotatissoppgillarsidan? Ja, inte bildligt talat alltså, det blir så fula fläckar där bak då!

Så är det åter fredag, kära vänner och vi har ett spännande möte att se fram mot denna dagen då en av våra bloggkollegor kommer till vår stad och vi har stämt möte på ett av stans caféer. Vi har inte träffats tidigare, även om vi har hängt med varandra i cybervärlden ett bra tag nu, så det ska bli riktigt kul att få träffas IRL också. Tänk så många möten ett internetkök kan leda till, en finfin bonus om ni frågar oss!

Vi hoppas att ni alla får en fin fredag och en härlig helg, massa gotter på tallrikar och i glas och en sol som fortsätter lysa på er! Passa på att ladda era kroppar med ljuset, D-vitaminerna är viktiga att lägga på lager inför kommande årstider, men glöm inte bort att skydda er mot de mindre trevliga strålarna. Och framför allt, hinka i er mycket vatten, det är viktigt att hålla koll på vätskebalansen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 22 juli 2014

Äggmuffins eller äggkokotter.

Lata sommardagar, lata långsittarfrukostar och lata sommarkvällar, ja det är en alldeles utmärkt passande beskrivning som säkert stämmer in i många kök just nu. I värme som den vi upplever just nu i landet är det förmodligen inte så mycket matlagning och bakning som sker runt om i köken, misstänker vi. Vi är inte sämre vi, gårdagens middag blev en kall nudelsallad och grillad lax och på söndagstallrikarna låg det så kallad mixed grill, gott och passande när det blir "hitt i hittan"!
Dagens frukosttips kräver dock en stunds ugnsvärme, men resultatet blir så mättande och gott att vi står ut med den temperaturökningen i köket.


Äggmuffins, ägg i form, oeufs en cocotte eller äggkokotter - kärt barn har många namn och ni får kalla dom vad ni vill, i vårt kök går dom under namnet äggmuffins. Utom när Håkan får för sej att han har fransk blod rinnande i ådrorna, då går dom under sitt franska namn:)
Det hela är inte så avancerat som det kanske låter, det enda som behövs är ugnsfasta formar, antingen portionsformar eller muffinsplåt, en ugn, ägg och lite andra godsaker att ha i. Vi har tidigare skrivit om en variant av äggen och dom kan ni läsa om här, dagens upplaga bjuder även på både skinka och tomat tillsamman med ägget. Dom passar lika bra på frukostbordet som dom gör till brunch eller mellanmål:

Äggmuffins eller bacon och ägg-allt i ett
1 skiva rökt skinka per muffins
1 ägg per muffins
1 klick (ca 1 msk) crème fraiche per muffins
1 skiva tomat
smaksättare t.ex hackad dill eller cayennepeppar
lite olja till formen
Börja med att pensla lite olja i hålen i en muffinsform.
Tryck ner en skiva skinka i hålet, klicka i crème fraichen, lägg på tomatskivan och knäck ner ägget.
Ställ in muffinsformen mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, tiden beror på hur du vill ha ditt ägg - genomkokt eller lite rinnig gula. Vill du ha ett helt fast ägg så låter du formen stå inne tills det är helt klart, ca 15 minuter. 

Innan ugnsbesöket. 

I kväll flyttar vi ut det Mårtenssonska köket i naturen, stålhingstarna ska sadlas, picknickkorgen är packad och dryckerna ligger på kylning. Vi ska möta upp den ursprungliga Mårtenssonska familjen i skogen som ligger mitt emellan oss för korvgrillning och lite trevligt middagssamkväm. Det kan hända att det kommer en och annan uppdatering under kvällen både här och där, så är ni nyfikna på hur det artar sej så är ni mer än välkomna att hålla koll på oss!

Vi önskar er en trevlig tisdagskväll,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 18 juli 2014

Hallonpannacotta, rawfood style.

Kommer ni ihåg den där råa mangopannacottan (här) som vi gjorde för ett tag sedan, den som fick avsluta vår asiatiska buffé (här)? Vi skrev ju då att vi fattade tycke för den "råa" efterrätten och att vi gärna kunde tänka oss att prova på flera rawfood-rätter och nu - nu har vi gjort så. Visserligen så är det egentligen inte ett nytt recept, om vi ska vara tekniska och gå in på detaljer, nej vi tog faktiskt mangoreceptet och testade att använda det med hallon istället. Det gick så himla bra så vi kände att vi var tvungna att dela med oss av det till er, en sån smakpärla vore det nästan kriminellt att hålla för oss själva!

I mangovarianten fanns det gurkmeja, men det uteslöt vi här. Istället så vandrade vår matfantasi iväg med oss och det resulterade i en vild chansning med en gnutta lakritspulver i två av portionerna. Vi var inte riktigt så vilda att vi vågade oss på att smaksätta alla fyra portioner, men det kunde vi absolut gjort för det passade fint med en ton av lakrits där i hallonbakgrunden.
Gillar du inte lakrits, eller kombinationen av lakrits och hallon, så hoppar du helt enkelt över lakritspulvret. Ska du bjuda på pannacottan så är det en bra idé att passera hallonmoset genom en finmaskig sil för att få bort bärstenarna. Vi gjorde det inte och det var väl inget som vi inte överlevde, men vi kommer nog att göra det nästa gång pannacottan ska göras. Det där med att ha dom där stenarna i tänderna är väl något av det mer enerverande som finns...


Hallonpannacotta raw
1 dl cashewnötter (gärna blötlagda i ca 4 timmar)
3 dl hallon, använder du frysta så tina dom först
½ dl kokosolja
2 msk honung
1 gnutta salt
1 msk citronsaft
ev. lakritspulver för smaksättning om du gillar det
Smält kokosoljan, antingen i ett vattenbad eller så låter du burken stå framme i värmen så oljan smälter.
Mixa och passera hallonen genom en sil så att stenarna försvinner. Man behöver naturligtvis inte passera dom, vi gjorde det inte, men ska man bjuda på pannacottan så vill man kanske ha bort stenarna.
Kör nötterna i en mixer så de finfördelas.
Tillsätt hallonmoset, honung, olja, salt och citron i mixern och mixa så det blir så slätt som möjligt, det gör inget om det blir några småbitar i - det är bara lite extra crunch:)
Vill du ha en liten lakritssmak på din pannacotta så blandar du ner lakritspulvret nu efter din egen smak.
Slå smeten i 4 portionsglas och ställ in i kylen för att stelna.
Servera, gärna med en klick vispad grädde och lite hyvlad choklad på.

Vi fortsätter utforska den råa världen, det kan ni vara säkra på. Det finns nämligen en hel hel del intressanta och spännande recept i vår spara-mapp som kallar på oss nu:) Hur är det för er del, har ni testat rawfood och vad har ni då för erfarenhet av det? Kanske har ni något smarrigt recept eller tips som ni vill dela med er av? Hit us!

Vi kan redan nu tipsa er om att det kan vara en bra idé att göra ett återbesök i det Mårtenssonska köket dom närmsta dagarna (inte för att ni inte skulle göra det ändå...) det väntar nämligen en spännande och trevlig överraskning då, blink blink:)
En önskan om en riktigt skön helg skickar vi till er, vi hoppas solen får lysa på oss alla och att de av er som nu joinar oss semesterfirare får en kanoners härlig ledighet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 15 juli 2014

Lax med osttäcke och marinerade räkor

Alla har vi väl säkert någonting vi samlar på, vissa fyller album med frimärken, någon fyller skåpen med äggkoppar och andra lägger beslag på falla ölunderlägg de kan få tag på. Håkan gillar att lägga nya cigarrer till sin samling, Anki fyller gärna på sin sandkollektion från världens stränder och tillsammans ökar vi ständigt på vår recepthög.
Att kokbokssamlingen ständigt fylls på är ju ingen hemlighet, inte heller att vi gjorde ett tappert försök att trappa ner på inköpen för nåt år sedan - ett försök som gick käpprätt åt skogen... Men genom åren har vi också fått till en ganska så gedigen samling recepturklipp, både i pappersform och i cyberform.

Dels så klipper vi ut recept i olika tidningar och dels så bokmärks det en hel massa recept på nätet. När vi sedan bläddrar genom alla recept för att hitta inspiration funderar vi ibland på vem som sparat vissa bidrag, för inte kan det väl vara någon av oss som tyckte att det där med honungsglaserade fårtestiklar skulle vara något att laga till, än mindre att sätta tänderna i?!

Andra recept är det precis tvärtom med, när de väl blir tillagade så undrar vi varför vi inte gjort det tidigare, hur kunde det ta så lång tid innan tummarna kom loss? Precis så var det med dagens laxmiddag, när den äntligen hamnade på våra mattallrikar så förstod vi inte varför den inte legat där tidigare. Så fantastiskt god så att de Mårtenssonska smaklökarna slog volter i munnarna! Originalreceptet hittade vi hos Kjerstis mat och prat, där vi ofta hittar recept som hamnar i vår sparamapp, dock blev det en liten makeover innan vi satte tänderna i firren.

Här är det en lax med osttäcke som enkelt förbereds och snabbt lagas till på lite lägre värme i ugnen. När det hela serveras så görs det med citronmarinerade räkor ovanpå, räkorna ger en frisk och god smak till laxen och osttäcket. Vi gjorde ingen sås till vår fisk, det krämiga osttäcket gjorde att sås kändes lite överflödigt, däremot svängde vi samman en ärtröra och smaksatte den också med citron och det hela slutade så här:

Laxfilé med marinerade räkor och färskoströra  2 port
Börja med att marinera räkorna som ska ätas till laxen:
Marinerade räkor
150 g skalade räkor
2 msk rapsolja med citronsmak
½ citron, rivet skal och pressad saft
hackad dill
salladskrydda
Rör samman olja, citronsaft och skal, dill och krydda.
Blanda ner räkorna i marinaden och ställ kallt till serveringen.

2 bitar laxfilé
2 dl philadelphiaost
½-1 dl riven västerbottenost
hackad dill efter eget behag
salt och svartpeppar
½ citron, rivet skal och pressad saft
Rör samman ostarna, dill, citronskal och saft, smaka av med kryddorna.
Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form och bred på oströran.
Laga till laxbitarna mitt i ugnen på 150 graders värme 1 15-20 minuter beroende på hur tjocka bitarna är.
Använd gärna termometer som ska visa 55 grader när fisken är klar.
När laxen är klar tar du ut den ur ugnen och lägger på räkorna och serverar!

Ärtröra med citron
3 dl kokta ärtor
½ citron, rivet skal och saft
rapsolja, gärna med smak av citron
salt och svartpeppar
Mosa ärtorna med en gaffel, låt gärna lite större bitar blir kvar.
Rör ner citronskal och saft, olja och kryddor. Smaka av så du blir nöjd och ställ kallt till servering.

Och nu kära läsare, nu vill vi veta om era samlingar! Visst har ni väl någon fäbless för något speciellt som ni bara inte kan hindra er själva med att ta ett exemplar till av, kanske någon pinsam hemlig samling av navelludd som ni inte vågat erkänna för någon annan tidigare? Kom igen och avslöja, vi lovar att vi inte ska berätta för någon:) Och så klart, vi vill veta vad ni samlar på även om det inte är pinsamt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

fredag 11 juli 2014

Frusen jordgubbstårta med vit chokladmousse och maräng.

Oh lalalala!
I dag bjuder vi er på en helt fantastisk frusen jordgubbmoussestårta med söta smarrigheter i som i alla fall fick Mårtenssons att utbrista i både ohh och lala. Glasstårta kan man ju så klart också säga, men då med risk för att låta som en kvarleva från 70-talet tydligen och det vill vi ju inte:) Hur som haver så var det ju inte vilket decennium vi härstammar från som skulle dryftas, det var ju den här söta frestelsen vi skulle ta tag i. Detta är alltså tårtan som vi bjöds på hemma hos familjen Persson på midsommarafton (ja vi vet, vi är lite efter vår tid, men bättre sent än aldrig!), en sötbomb som satt fint till en stark kopp kaffe efter lekar och 3-kamp.


Denna sötbomb är lite liknande ett Kinderägg på så vis att den innehåller 3 önskningar på en och samma gång i en och samma form, kan det bli så mycket bättre än det?! I botten hittar du ett laget maräng, antingen bakar du din egen marängbotten eller så tar du den enkla vägen och köper en färdig. På marängbottnen ligger det ett lager vit chokladmousse som följs av ett lager jordgubbsmousse, några fina jordgubbsbitar och myntablad avslutar det hela. Kanske något för helgens förlustelser?

Jordgubbsglasstårta med vit chokladmousse och maräng 8-10 bitar
1 bit färdigköpt marängbotten (eller så bakar du din egen) som du lägger i botten av en springform, 26 cm i diameter, eller gör som Anneli och lägg marängen i en sockerkaksform.
Vit chokladmousse
150 g vit choklad
½ msk smör
2 äggulor
2½ dl vispgrädde
Smält chokladen och smöret över ett vattenbad, ta från värmen och rör sedan ner en äggula i taget.
Vispa grädden och vänd ner lite av det i chokladröran, rör om och vänd sedan ner resten.
Häll moussen på marängen i formen och skaka försiktigt så den rinner ner runt botten.
Ställ i frysen 30-60 minuter så att moussen stelnar.
Jordgubbsmousse
1 liter jordgubbar
4 gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl socker
2½ dl vispgrädde
Rensa och skölj gubbarna och mixa till en puré.
Blötlägg gelatinet i lite kallt vatten i 5 minuter.
Koka upp vatten (3/4 dl) och socker, dra det från värmen.
Kramar ur gelatinbladen och låt dom smälta i sockervattnet.
Låt vattnet svalan och blanda sedan med jordgubbspurén, rör om ordentligt.
Vispa grädden och rör ner i jordgubbspurén.
Häll moussen ovanpå den vita chokladmoussen, täck över tårtan och frys den minst 4 timmar.
Garnera med:
jordgubbar
hyvlad vit choklad
mynta
Låt tårtan stå i rumstemperatur en stund innan den ska serveras och garnera den på valfritt sätt.

Behöver vi säga att herr Mårtensson, som inte rört en endaste sötsak på de senaste 6 månaderna, fick sig en smärre sockerchock efter en bit av denna tårtan? Snacka om sockerrusch och vissa svårigheter med att falla i sömn när vi väl hamnade i sänghalmen...
Men med tanke på hur god tårtan var så var den faktiskt helt klart värt en sömnrubbning:)


Från en jordgubbe till en annan. Detta är årets rekord i det Mårtenssonska köket vad gäller storlek på gubbar, hela 5½ cm i diameter mätte den! När vi hittade den i kartongen så var vi faktiskt bara tvungna att mäta den, nu kan man ju fundera på vad grannarna balkongen mitt emot tänkte när de såg oss med tumstock, jordgubbe och kamera i högsta hugg ute på balkongen...

Vi hoppas att ni får en riktigt skön, solig och somrig helg. Att maten ni äter smakar gott och mättar er hunger, att drycken ni dricker svalkar och släcker er törst.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. letar du desserter till midsommarhelgen så har vi ett helt inlägg med just midsommartårtor på lager DS

tisdag 8 juli 2014

Salamipaj med fetaost och oliver.

Två bilder på dagens middagstips får ni idag, för det är så det blir när två lika envisa Mårtenssons inte kan komma överens om vilken bild som är bäst och ska användas. Ingen av oss vill ge sig och då blir det till att kompromissa och slänga in båda, allt för husfridens skull:)

Båda bilderna visar i alla fall samman rätt och tur är väl det, en gluten fri paj ser ni både här och där, fylld av bland annat salamikorv, fetaost, svarta oliver, örter och tomater. Smaker som lutar lite mot medelhavet till med andra ord och den lutningen gillar vi skarpt här i köket. Sältan från oliverna och fetaosten gör sig bra mot de sötare tomaterna och den härliga basilikan, dom är verkligen som gjorda för varandra. Salamin som ni har i får ni själv välja stil på, det finns nu några olika varianter att välja på. Vi använder alltid påläggssalamin som Håkan gör och säljer på jobbet, smakar av paprika och vitlök gör den.


Pajskalet är alltså glutenfritt och i detta fallet gjort på mandelmjöl och fiberhusk, vill du hellre göra ett pajskal på vanligt vetemjöl så hittar du recept på det här, eller ett med lite grahamsmjöl så finns det här. Fyllningen kan du så klart hälla i båda skalvarianterna och är det någon smak som du inte gillar så byt ut, ta bort och förändra hej vilt. Gillar du inte fetaost, skiva ner mozzarellaost i pajen eller riv ner parmesanost i äggstanningen istället. Oliverna överlever du utan om de inte faller dej i smaken. Vill du ha en vegetarisk paj så uteslut helt enkelt salamin och öka på de andra ingredienserna istället. Vitlökshatare hoppar naturligtvis över den vita löken och tar kanske lite mer av den röda.

Salamipaj med tomat och fetaost 2 port + matlåda
pajskal, till en pajform 24 cm diameter
4½ dl mandelmjöl (mal gärna sötmandel själv i mandelkvarn och sila genom finmaskig sil)
2 msk fiberhusk
1 krm salt
60 g smör, tärnat
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman allt till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och lägg i fyllningen.

Fyllning
1 röd lök, fint hackad
1-2 vitlöksklyftor, rivna
5-6 tomater, klyftade
8-10 svarta oliver, urkärnade och grovt hackade
75 g fetaost i tärningar
ca 60 g salamiskivor
1 tsk oregano
några blad färsk basilika
Fräs röd- och vitlök i smör så det mjuknar och lägg i botten på pajskalet.
Lägg olivhacket, salamiskivor, fetaost, tomater, basilika och oregano i pajskalet och häll på äggstanningen.
Grädda pajen mitt i ugnen på 175 grader i ca 30-35 minuter tills äggstanningen har stelnat.


Paj är något vi oftast äter mer av under dessa varmare månader, det och sallad känns på något vis som mer sommarmat av någon anledning. Och tillsammans är dom ju nästan oslagbara som sommarmiddag, ja om man bortser från grillat så klart:) Men någon gång emellanåt så måste den där stackars grillen få vila och grilloset bytas ut mot matdofter av annat slag och då sitter en paj finfint!

Som sagt så räknar vi oss just nu till semesterfirarna och vi njuter i fulla drag. I söndags firade fru M sin 45-årsdag (ja men eller hur, det skulle ju ingen kunna tro!:) ) och det gjordes på hemlig ort. Skönsång, tårta och bubbel blev det minsann och det är ju aldrig fel! Mer om den hemliga orten och firandet kommer längre fram över, så håll ut och håll koll - man vet aldrig var vi dyker upp...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 4 juli 2014

Semesterfirande med skumpa och skaldjur!

Jojominsann, nu har Mårtenssonarna gått på sommarsemester kan ni tro! Eller egentligen så börjar den ju först på måndag "på riktigt", men eftersom vi som vanligt är lediga på fredagarna så börjar ju vår ledighet redan idag. Detta firades på bästa sätt i går kväll, vi tar ju som sagt var alla chanser till att få fira, och det bästa vi vet är underhavetdjur och champagne. Det blev hummer tillagad på enklaste sätt, pilgrimsmusslor kockade likaså och en räkcocktail som inte var så fasligt avancerad den heller. Men, precis som vanligt så visade det sej åter igen att det enklaste oftast är det godaste!

Pilgrimsmusslorna ikläddes basilikablad och baconskiva, stektes snabbt på hög värme i smör och han som ville drog några drag på svartpepparkvarnen över dom precis innan de skulle huggas in på. Easy peasy!


Baconlindade pilgrimsmusslor 2-4 port
1 pkt pilgrimsmusslor
tunt skivad bacon
några färska basilikablad
Nymald svartpeppar
Om musslorna är frysta så tinar du upp dom först. Lägg musslorna på hushållspapper så de får rinna av.
När vätskan är borta lägger du ett basilikablad på varje mussla och lindar sedan in den i en halv skiva bacon.
Fäst baconet med tandpetare och stek sedan på hög värme i smör tills musslan har en innertemp av ca 56 grader.
Servera gärna med balsamicokräm som ringlas över.

Hummern som följde musslorna klövs rakt av på längden, det görs enklast genom att man sticker spetsen på en vass kniv genom huvudet på hummern och sedan klyver den rakt ner mot stjärten. Ett vitlökssmör rördes samman och klickades över halvorna som lagts i en ugnssäker form, in i ugnen på 225 graders övervärme och där fick de stå tills smöret smält, ca 7 minuter. Lite citron pressades över och sen var det bara att njuta!

Räkcocktailen avslutade hela partajet efter att den hade fått stå i kylen och vänta. Alltså är den perfekt om man gillar att förbereda saker och ting, speciellt då mat som ska bjudas bort. Röran i en skål, den skurna salladen i vatten i en annan skål och garneringen på en tallrik övertäckt med plastfolie. Allt väntar i kylen och precis innan serveringen lägger du upp allt i portionsskålar. Smidigt sa vi ju!

Bubblet vi skålade i heter Michel Turgy Grand Cru Blanc de Blancs Brut, nummer 77990, och hittas i systembolagets beställningssortiment. Om vi gillade det? Oh yes, vi föll som furor för de många och små bubblorna, men smällen som lät när korken exploderade ur flaskan höll dock på att orsaka både hörselskada och blöta byxor!

Räkcocktail med avokado  2 port
400 g skalade räkor
1 avokado, tärnad
1-2 tomater, urkärnade och tärnade
1 dl majonnäs
1 dl matyghurt
hackad dill
pressad saft från ½ lime
salt och svartpeppar
strimlad isbergssallad
1 hårdkokt ägg
Rör samman majonnäs och yoghurt, smaka av med lime och kryddor.
Blanda försiktigt ner avokadon, tomaterna, räkorna (spara några till dekoration) och dill.
Ska du förbereda cocktailen så gör du hit och ställer röran i kylen tills det ska läggas upp.
Lägg den strimlade salladen i botten på ett glas och toppa sedan med räkröran.
Dekorera med skivat ägg och räkor, citron om du vill det.

Semestertider betyder att vi kopplar av och kopplar ner i vårt kök, visserligen kommer vi att slänga in ett inlägg då och då men kanske blir det lite mer sällan än normalt. Vi har ju som sagt semester:) Samma gäller på både vårt Instagram och på vår facebooksida, aktiviteterna där kommer också att sjunka lite grann. Säkerligen ser det likadant ut för er del, ni som följer med i våra matäventyr är förmodligen också inte så aktiva på nätet utan kopplar ner och av nu i sommar- och semestertider.

Så till sist önskar vi er alla en riktigt härlig helg och kanske också en skön semester. Ät, drick och njut av livet på det sätt som ni gillar bäst. Och kom ihåg - livet går inte i repris!

Kramar till er alla
Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 1 juli 2014

Marinerade kycklingben, friterad sötpotatis och lakritsaioli.

Hej och välkomna till Mårtenssons köksskola! Ja så skulle vi ju faktiskt kunna inleda dagens inlägg, det är en hel del i matväg som ska avhandlas nämligen. Allt från rimmad och marinerade drumsticks - kycklingben på ren svenska - till fritering av sötpotatis och goda tillbehör till det hela. Ni kommer också att få tips på en av de godaste smakupplevelserna Mårtenssons haft på länge, både vad gäller maten på tallriken och det som dracks till. En OOG-middag om nåt!


Först börjar vi med kyllingbenen, en riktigt billig råvara, och de har först rimmats i en rimningslag med salt, vatten och socker. Inte svårt alls, kan du koka vatten kan du rimma kyckling! Varför rimma undrar du kanske? Jo därför att det ger köttet en djupare smak som dessutom upplevs som saftigare och vem vill inte ha smakrikare och saftigare kött?
Vill du absolut inte rimma köttet så kan du naturligtvis hoppa över det, men tillsätt då lite salt i marinaden. Lägg benen i rimningen på morgonen och i marinad på eftermiddagen, under tiden kan du göra precis vad du vill! (ja inom rimliga gränser alltså...)

Marinerade kycklingben
1 kg kycklingben
Rimningslag
1 liter vatten
70 g grovt salt
1 msk strösocker
1 msk lökpulver
Koka ihop rimningslagen och låt den svalna innan du lägger i kycklingbenen, täcker över och ställer in det i kylen ca 7 timmar.
När köttet är rimmat så lägger du det i en marinad:

Marinad
3/4 dl ketchup
½ dl japansk soya
2 msk rött portvineller annat sött vin
1 msk honung
1 tsk malen ingefära
2 klyftor vitlök, mosade
Blanda ihop alla ingredienser, lägg ner benen och låt dom ligga och gona sig minst en timme.
Lägg kycklingbenen på en plåt och ställ den mitt i ugnen, tillaga på 225 grader i ca 20 minuter.
Pensla gärna några gånger med marinaden när du grillar dom där godsakerna.
Benen är klara när tempen är 80 grader vid benet, använd en termometer om du vill vara på säkra sidan, annars skär du vid benet och kollar så köttsaften är genomskinlig!


Så går vi över till nästa ingrediens på middagstallriken, nämligen de friterade sötpotatisarna eller ska vi kanske kalla dom för söta pommes frites? Oavsett vad vi kallar dom så var de smaskiga att tugga i sej. Visserligen blev dom inte frasiga som vanliga pommes och det kan dom tydligen inte bli heller om man inte förbehandlar dom på något vis med nån panering. Men vad gör väl det när det smakar smaskens?


Så här friterar du sötpotatis:
Skala och skär sötpotatisen i stavar, ca ½ cm tjocka.
Skölj och torka av stavarna.
Häll frityrolja i en djup, tjockbottnad gryta och sätt igång plattan.
När oljan är tillräckligt varm, 180 grader, så lägger du i potatisstavarna i omgångar - 10 är lagom.
När potatisstavarna har fått en gyllenbrun färg är dom klara och du tar upp dom med en hålslev eller sil och lägger dom en bit hushållspapper så de får rinna av.

Har du en termometer som är värmetålig och når upp till 180 grader så rekommenderar vi dej att använda den när du hettar upp friteringsoljan. På så vis så har du koll på tempen i grytan som alltså ska hålla ca 180 grader vid friteringen. Har du ingen termometer så kan vi tipsa er om att inköpa en sådan, det är en bra investering som du har stor användning av i köket.
Modellen som du ser Håkan använda på bilderna har köpts på Kjell & Co för ca 100 spänn, ingen större kostnad alltså.

Koncentration, viktigt att ha koll på temperaturen!

Friteringskorgen i grytan har vi inhandlat på IKEA för länge sedan, 
bra att ha visade det sej när vi nu premiäranvände den!

Nu närmar det sej de 180, märk väl fingrarnas position...:) Det börjar bli hitt i hittan!

En bunt på ca 10 av sötpotatisstavarna på väg ner i frityroljan, 
en lagom mängd att fritera åt gången. 

Hur länge potatisarna ska ligga i frityroljan är svårt att säga, det beror sig dels på hur varm oljan håller sig och dels hur tjocka stavar du skurit. Du får helt enkelt hålla koll på färgen och hur den skiftar, när de ser ut så här är dom klara. Ta då upp dom med en hålslev och var försiktig så du inte får het olja på fingrarna!
Glöm inte bort att hela tiden ha ett grytlock vid din sida om olyckan skulle vara framme och oljan tuttar på, så måste du vara snabb och slänga på locket! 

Vad passar fint att servera till, undrar du? Vi har svaret!

Till maten passar det fint med kall sås eller dippa av något slag, sweet chilisås som blandas med crème fraiche är ett smakligt förslag. Men en höjdare är att dippa sötpotatisarna i en lakritsaioli, holy chickamoly så fantastiskt bra de dansade tillsammans i de Mårtenssonska munnarna!
Alltså detta är något som ni bara MÅSTE prova, lakritsälskare eller inte. Introducerat oss för denna aioli har Erika gjort när hon bjöd den till rökta räkor hemma i hennes trädgård och det tackar vi för!

Lakritssmaken är inte alls så framträdande som man kan tro, den bara finns helt perfekt i bakgrunden och när den söta potatisen doppades hände det något fantastiskt, sött och salt möttes i en ljuv harmoni!
Vill du så kan du absolut ta en genväg till aiolin, det gör vi ganska ofta och det blir alla tiders gott det också, och använda färdig köpemajo istället. Då blandar du helt enkelt majonnäsen med riven vitlök, pressad lime och lakritspulver, räkna 1 dl majonnäs till måtten nedan:

Lakritsaioli
1 äggula
2 tsk pressad lime
½ krm salt
1 riven vitlöksklyfta
ca 1½ dl rapsolja
½-1 tsk lakritspulver
Tänk på att se till så att alla ingredienserna är av samma temperatur när du vispar samman aiolin!
Lägg gulan, vitlök, limesaft och salt i en skål.
Rör samman lite lätt och börja sedan droppvis vispa i oljan. Efter en liten stund kan du mata i oljan i en tunn stråle under tiden som du fortsätter vispa. Fortsätt mata olja tills aiolin tjocknar och avsluta när den är så tjock som du vill ha den.
Smaka av ailoin med lakritspulver, tänk på att ju längre den får vila innan serveringen ju mer framträder smakerna.
Låt aiolin stå kallt minst 30 minuter (gärna över natten för optimal smak) så att smakerna hinner sätta sig innan du serverar den.
Aiolin passar bra även till fisk och skaldjur, rökta räkor är en annan hit.

Till detta drack vi rött vin och det ska vi säga er, gillar ni rött vin och vill dricka det till denna middagen så ska ni satsa på ett som är gjort av druvan Primitivo, den går även under namnet Zinfandel om den kommer från Kalifornien. Det var en kombination av himmelska mått, OOG från början till slut!

Har ni nu orkat er igenom hela tjotabaletten så ber vi att få tacka er för visat intresse! Vi hoppas vi har inspirerat er och kanske gett er några nya tips.

Smaklig spis! / Anki och Håkan