söndag 29 juni 2014

Ugnsrostad sötpotatis och goda grilltillbehör

Förmodligen är det inte så många grillar tända idag, i alla fall inte här i våra trakter för då är det parasoll eller paraply som gäller för att hålla glöden levande! Regnet som meteorologerna lovade kom till slut idag, riktigt skönt med sommarregn då kan man sitta inne och uggla i lägenheten utan dåligt samvete. Tända lite candles, fixa lite cosy och bara njuta av regnet som faller utanför är härligt det också. Fast det gamla talesättet "Det finns inget dåligt väder, ta på regnkläder!" hörs i bakhuvudena, så naturligtvis har vi varit ute idag också:)
Hur är det hos er, regnar det eller har ni solen på besök?


Dagens tillbehörsrecept hoppas vi kan komma till användning både med och utan grill, i vårt kök serverades dom till en bit stekt färsk tonfisk (läs här hur du gör det) och tillsammans smakade det kanoners. Aiolin har en smak av lime och det viktigaste att hålla i minnet här är att ingredienserna håller samma temperatur, för att undvika den skär sig. Den håller sig några dagar i kylen, så får du över är det ingen fara.
Salsan passar till det mesta, fisk, fågel och allt däremellan, och hettan styr du själv över. Sötpotatis är vår senaste passion i köket och att ugnsrosta den i klyftor är bara ett av alla tillagningsmetoder vi provat på.

Avokadosalsa med ananas
2 avokados, hackad i små bitar
2-3 ringar ananas (ca ½ liten burk), i mindre bitar
10 cm purjolök, fint hackad
1-2 msk pressad lime
½ tsk salt
anchochilipulver, eller annan chili, efter smak
Blanda samman alla ingredienser och smaka av efter ditt eget tycke.
Låt röran stå kallt minst 30 minuter innan servering.
Passar till det mesta!

Limeaioli
1 äggula
½-1 pressad lime och lite rivet skal
1 vitlöksklyfta, riven
salt och peppar efter smak
1-1½ dl rapsolja, varav gärna en liten skvätt av den sorten som smakar citron
Tänk på att se till så att alla ingredienserna är av samma temperatur när du vispar samman aiolin!
Lägg gulan, vitlök, limesaft (börja med halva limen och smaka sen av med mera saft om det behövs) och skal i en skål.
Rör samman lite lätt och börja sedan droppvis vispa i oljan. Efter en liten stund kan du mata i oljan i en tunn stråle under tiden som du fortsätter vispa. Fortsätt mata olja tills aiolin tjocknar och avsluta när den är så tjock som du vill ha den.
Smaka av din nygjorda aioli med kryddor och eventuellt mer limesaft.
Låt aiolin stå kallt minst 30 minuter så att smakerna hinner sätta sig innan du serverar den.
Passar fint till både skaldjur, fisk och kyckling!

Ugnsrostad sötpotatis   2 port
Sötpotatis efter behov, här brukar vi ta en som ligger på runt 400 gram
rapsolja
salt och svartpeppar
Kör igång ugnen på 225 grader.
Skölj av potatisarna ordentligt, vill du så kan du skrubba dom lite med en svamp, och skär i klyftor.
Lägg klyftorna i en skål, häll på olja och kryddor och blanda runt. Vill man kan man även ha i färska rosmarinblad som gör sej väldigt bra tillsammans med den söta potatisen.
Lägg ett bakplåtspapper i en braspanna och lägg ut potatisklyftorna därpå.
Rosta potatisarna mitt i ugnen i ca 20 minuter, ställ gärna upp formen högt upp de sista minuterna så får klyftorna härlig färg och de blir lite karamelliserade (Smakar så gott så!).

I fredags hade fru M sina jobbkompisar på besök här hemma i köket då det var dags för den årliga sommaruteätningen för att fira sommaren, semestrar och ett lyckad terminsarbete. Denna gången vankades det lite förtugg i form av ost, rosé och charkuterier innan restaurangbesöket. Ostar, marmelader och kex var en sommarpresent från en familj på förskolan, charkuterierna bidrog Håkan med och allt intogs till ett rosévin som skulle testas. Alla gillade allt, den spickerökta bogen från GeMa-livs var en hit, getosten med ananas en annan och rosévinet fick bara rosor i betyg. En lyckad smakupplevelse på alla plan alltså:)

Charkuterier från GeMa-livs i Köpingebro, paprikasalamin och den spickerökta bogen är två av de sorterna som Håkan tillverkar i charkuteriet, den lufttorkade korven kommer in från Per i Viken. 

 Kex i långa banor och några av ostarna, brieost och getost med svartpeppar, i bakgrunden. 

Rosévin från Toscana, Italien, som enligt gröna skylten ska passa till fisk, kyckling och sallad, sippades till plockmaten och uppskattades av gästerna.
Vinet är i Mårtenssons tycke lite väl syrligt - eller kanske surt - i sin smak, vi föredrar nog när det är en uns sötare (utan att för den delen vara sötsliskigt) än detta. 

Slutligen en bild på några av godsakerna som låg i årets sommarpresent från Ankis chef. Burkarna med bakpulver och vaniljsocker (ja, det var pulver i dom!) fångade fruns öga hemma hos chefen, så det blev minst sagt ett kärt återseende när paketen packades upp! 

Bilder på mat och dryck fick vi alltså med, men i snackets virrvarr så glömde frun bort de där planerade mingelbilderna helt. Det är ju mycket som ska avhandlas kvällar som dessa, behåar, barn och barnbarn, makar, kläder, mat, väskor och skor.. ja men ni hör ju själva - vem kan komma ihåg en kamera då?

Ha nu en sån där riktigt bra vecka allihopa, semesterfirare eller inte!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 27 juni 2014

Flädermarinerad kyckling i sällskap med en halloumisallad

Jaha, kära läsare, då var vi återigen framme vid en fredag, den sista för juni månad faktiskt. Årets första sommarmånad har svischat förbi och med sig hade den både sol, värme, regn och svalka - allt i ett paket! Det märks lite runt om i matbloggsfären att det är sommar som gäller nu, inte bara när man ser maten som bjuds och recepten som delas, men även på aktiviteten som minskar lite grann. Så och i det Mårtenssonska köket, inte ska väl vi vara sämre än våra kollegor:) Maten har ju lutat åt det fräscha och lätta hållet någon vecka nu och recepten likaså, aktiviteten går ner lite i samband med att solen går upp:) Men vi hoppas att ni har överseende och att ni, precis som vi, passar på att njuta av årstidens underbara väder och mat!


Dagens förslag på en matig sallad, passande för varma och lata semesterdagar, knåpade vi ihop förra veckan - ja det var mest Håkan som knåpade faktiskt. Det är en form av kycklingsallad, eller kanske vi ska säga att det är en halloumisallad med tillhörande flädermarinerad kycklingfilé. Kycklingen kan ni servera varm, ljummen eller kall - det är helt upp till er vilket ni föredrar. Har ni hemkokt flädersaft så rekommenderar vi att ni använder den i receptet, den smakar oftast mycket mer fläder än den man köper. Har ni inte tillgång till hemkörd sådan så går det naturligtvis bra att använda köpesaften också, vi kommer inte hem och skäller på er!

Fläderkyckling
500 g kycklingfilé
½ dl rapsolja
1 msk lökpulver eller 40 g gul lök
ca ½ msk salt
½ dl outspädd flädersaft (helst hemgjord sådan)
1 msk pressad citronsaft
Blanda ihop ingredienserna till marinaden, lägg kycklingen i en påse tillsammans med marinaden och låt köttet gona 1 dygn cirka.
Ta upp kycklingen ur marinaden och tillaga i ugnen på låg värme, vi ställde termostaten på 80 grader och det tog då ca: 2 timmar. Använd gärna termometer som då ska visa 70 grader när köttet är klart.

Halloumisallad
3 tsk fransk senap
3 msk vit balsamvinäger
6 msk rapsolja
salt och peppar
sallad av valfria sorter eller sort
tomater klyftade
färsk grön sparris
gurka
vattenmelon
salladslök
skivad halloumiost
Häll senap, vinäger, salt och peppar i en skål.
Mixa samman med en stavmixer under tiden som du tillsätter oljan i en tunn stråle pö om pö.
Mixa ihop tills du fått en krämig dressing.
Stek halloumiosten gyllenbrun.
Blanda ihop salladen, lägg osten i salladen (eller som vi gjorde servera den sidan om) , klicka över dressing och servera till kycklingen..

Ta våra ingredienser i salladen som ett förslag, byt ut helt efter er smak och tycke. Det viktigaste är dressingen och halloumin, det är liksom de som gör det hela. Och vattenmelonen, den är väl ganska viktig den också i och för sig, den söta smaken från melonen passar nämligen så fint till både osten och dressingen.

Nu önska vi er alla därute en fortsatt trevlig avslutning på juni och vi hoppas att meteorologerna har fel om prognosen för lördag och söndag! Sällar ni er till semesterfirarna så önskar vi er en skön ledighet, ät gott och njut.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

tisdag 24 juni 2014

Jordärtskockssoppa med kokosmjölk

Hur har ni det där ute i sommarSverige? Fryser ni, är ni regnblöta eller är ni kanske uppvärmda av dagens solsken? Vi sitter just och njuter av sången från "Allsång på Skansen" och även om det ser ut som att solen lyser i vår huvudstad ser det samtidigt lite kyligt ut. Dom stackarna som sitter i publiken, eller den tunnklädda sångledaren Petra, är säkert sugna på en skål med värmande soppa för att tina upp efter kvällens sångstund! Då kan ni tro att vi har ett riktigt bra tips på en kanoners lättfixad och snabblagad soppa, i ett nafs är den på plats i tallriken och strax därefter sprider sej värmen i de frusna sångfåglarna.

jordärtskockssoppa

Jordärtskockssoppa har vi lagat till tidigare i det Mårtenssonska köket, då med grädde och buljong (receptet hittar du här) men denna gången späddes soppan med kokosmjölk istället och kan ni tänka er, det blev hur gott som helst! Citronmängden får ni prova er fram till på egen hand, vi öste i allt från hela citronen och blev nöjda med det. Vill ni inte äta soppan helt vegetarisk så serverar ni den med något tillbehör, vi hade citronmarinerad lättstekt lax men det går säkert bra med knaperstekt bacon eller något annat gott också:

Jordärtskockssoppa med kokosmjölk 2 port
500 g jordärtskockor
400 ml kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal från ½ och saft från hela
salt och svartpeppar
Skala och dela skockorna i mindre bitar och koka dom i vatten tills de är genomkokta.
Häll av vattnet och låt skockorna ånga av.
Smält en rejäl klick smör i en djup gryta, riv ner vitlöken och citronskalet och låt det bubbla med i smöret en stund.
Tillsätt skockorna i grytan och fräs med en stund, häll i kokosmjölken och rör runt.
Ta grytan från plattan, mixa soppan så den blir slät med en mixerstav och sätt tillbaka grytan på plattan.
Pressa ner citronsaften och smaka av med kryddorna.
Servera, gärna med stekta laxbitar som fått marinera i pressad citron en stund innan.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 22 juni 2014

Torsk med citronsmör och goda tillbehör.

Då är snart årets midsommarhelg till ända och vi hoppas att ni alla haft några riktigt sköna dagar! Förhoppningsvis har ni inte hunnit tröttna på fisk i helgen för idag lägger vi till ett nytt torskrecept i vårt receptarkiv, en väldigt lättlagad torskmiddag som i princip sköter sej själv i ugnen. Att koka fisk på låg värme i ugnen kan vi verkligen rekommendera, det ger ett saftigt och smakrikt resultat. Använd er gärna av en ugnstermometer och ta ut fisken när den nått 55 grader, så blir det hur bra som helst.

Svamp har vi inte så ofta till fisk av någon anledning, kanske är det inte det första partnerskapet man tänker på, men de passar faktiskt riktigt bra ihop. Just skogschampinjonerna tycker vi har mer och godare smak än "vanliga" champinjoner, men det går naturligtvis bra med vilken svampsort som helst. Nypotatisarna fick sällskap av rå blomkål i stekjärnet de sista minuterna och på en tallrik vid sidan låg en marinerad sallad med bland annat kålrabbi och rädisor.

Summa summarum så blev det en väldigt somrig fiskmiddag med friska smaker som avnjöts i det Mårtenssonska köket förra veckans fiskdag. Middagen är resultatet av en kylskåpsrensning som fru M gjorde i tisdags och lockas ni inte av våra tillbehörsförslag så är det fritt fram att ändra om, efter era smaker och kylskåpsinnehåll!


Ugnsbakad torsk med citronsmör   2 port
400 g torskfilé
ca 25 g smör, rumsvarmt
½ citron, rivet skal och pressad saft
några drag med svartpepparkvarnen
Lägg torskfiléerna i en ugnsfast form.
Rör samman smöret med rivet citronskal och pressad saft, klicka smöret över fisken.
Dra över lite svartpeppar och täck formen med ugnsfolie.
Ställ formen mitt i ugnen på 150 grader och låt den stå ungefär 20-30 minuter, kolla gärna fiskens temperatur efter 15 minuter. När fisken är vit och lätt faller isär är den klar, använder du termometer så ska den stå på 55 grader när det är dags att ta ut den ur ugnen.
Servera fisken med smöret som smält i formen, smaka gärna av det med ytterligare citronsaft och lite salt.


Vitlöksfrästa champinjoner med färsk spenat
1 ask champinjoner, vi använde oss av skogschampinjoner
ca 200 g färsk spenat
1 vitlöksklyfta
lite pressad citron
Borsta av och skär svampen i kvartar.
Har du stora spenatblad så dela dom i mindre bitar, använder du de små bladen så låt dom vara hela.
Smält en rejäl klick smör och fräs svampen tills den fått fin färg.
Riv ner vitlöken, tillsätt spenat och pressad citron och fräs med ett par minuter.
Servera.


Marinerad kålrabbisallad
1 liten kålrabbi
några rädisor
10-15 cm gurka
2 msk rapsolja
citronsaft
salt och svartpeppar
hackad dill
Skala och hyvla kålrabbin i tunna skivor.
Hyvla även rädisorna och gurkan tunt och lägg allt i en skål tillsammans med dillen.
Häll över rapsolja, citronsaft, blanda samman och smaka av med salt och peppar.
Låt salladen stå i kylen ca 30 minuter innan du serverar den.



Till sist så tänkte vi visa er årets dekoration av vår matjessilltårta. Ni som hänger i vårt kök på Facebook och Instagram har redan fått en smygtitt och vet att årets tema gick lite åt det mer musikaliska hållet:) 

Vi hade ju, som bekant, lite huvudbry med den där dekorationen... Det har ju blivit några olika varianter genom åren och det blir ju inte direkt lättare att komma på nya förslag, men när Freddy var här i veckan så brainstormade vi lite tillsammans och plötsligt så hände det!
Tålamodsprövande, minst sagt, men med pincett, sax och tandpetare så gick det till slut! 

Ha nu en härlig vecka allesammans, tillhör ni semesterfirarna så önskar vi er en skön sådan!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

fredag 20 juni 2014

Finfina...

...glada midsommarhälsningar får ni från oss idag!
Vi hoppas er midsommarhelg blir precis så som ni önskar att den ska vara
och att ni får spendera den på bästa sätt!

En bukett vackra pioner skickar vi till er alla,
gamla som nytillkomna läsare,
era besök i vårt kök gör oss så otroligt glada!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 18 juni 2014

Fläderpannacotta med lime och myntamarinerade jordgubbar.

Ett litet sista minuten desserttips inför stundande mathelg erbjuder vi i Mårtenssonska köket denna onsdag. Så klart behöver det inte vara midsommar i antågande för att ni ska ha glädje av detta tipset - desserten smakar lika ljuvligt god oavsett veckodag, det lovar vi er. Vi serverade denna pannacottan i lördags när vi hade Håkans bröder och en sambo på besök och det gick hur bra som helst! De stämde alla glatt upp i lovsången över efterrätten och melodin ville nästan aldrig klinga ut:)
Flädersmaken är precis så där lagom, den smakas absolut men tar inte över och är inte sötsliskig på något vis! De marinerade jordgubbarna som ligger ovanpå lyfte verkligen smakerna flera snäpp, brytningen mellan den lite sötare fläder- och jordgubbssmaken och den friska smaken av mynta och lime var (om vi får säga det själva) helt perfekt!


Tänk på att om du gör efterrätten dagen innan, vilket går kanoners bra att göra, så täck formarna med ett bakplåtspapper så undviker du risken att det ska bli en tråkig hinna på pannacottan som det kan bli om den får stå för länge.  De marinerade jordgubbarna har säkert flera användningsområden, varför inte ha dom till glass, till en chokladkaka eller till en crème brûlee?

Fläderpannacotta med marinerade jordgubbar   4 port
5 dl vispgrädde
2½ dl koncentrerad fläderblomssaft
1 vaniljstång
4 gelatinblad
2 msk honung
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Häll grädde, vaniljstång, frö och honung i en gryta, blanda och låt det koka upp.
Dra den heta grädden från plattan och låt det stå och dra med lock på i 10-15 minuter.
Lägg gelatinbladen i blöt under tiden i kallt vatten i 5 minuter.
Ta upp gelatinbladen, krama ur dom och låt dom smälta, ett och ett, i den varma grädden och rör om under tiden.
Ta upp vaniljstången och häll ner saften i grädden, slå upp pannacottan i portionsglas (till den storleken som du ser på bilden som vi hade så räckte det till 5 glas).
Ställ pannacottan i kylen minst 4 timmar innan serveringen.
Lägg de marinerade jordgubbarna på pannacottan och låt dig väl smaka!

Marinerade jordgubbar
ca ½ liter jordgubbar
1 msk råsocker
ca 20 myntablad
1 limefrukt, skal från halva och saft från nästan hela
Dela gubbarna i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med rivet limeskal.
Hacka myntabladen och lägg i en skål, häll på råsocker, pressa över limejuice och muddla bladen så smaken kommer fram riktigt.
Häll lime- och myntaröran över gubbarna och blanda om försiktigt.
Låt gubbarna stå kallt tills serveringen.

Även ikväll kommer det att sitta en gäst vid vårt matbord, Anki har nämligen bjudit hit sin älskade syrrason Freddy på lite goda biffar, sötpotatispommes (vår senaste last i livet!) och annat smått och gott. Han ska dessutom få sig en lektion av Håkan i att blanda till egen hemmagjord besk, som sedan ska bjudas på en långväga midsommargäst. En vän från Serbien ska nämligen komma till Freddy och se hur midsommar firas i Skåneland och vad är väl med skånskt i drickaväg om inte den beska snapsen? Så klart kommer vännen också att bjudas sill och annat smått och gott, Freddy är en hejare på mat - han med:)

Och nu, om ni inte hälsar på oss på midsommarafton så ber vi att få önska er alla en fantastiskt fin midsommarhelg! Massa gott på tallrikar och i glas och ett trevligt sällskap därtill, hoppas vi att ni får.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 16 juni 2014

Rökta räkor och fänkålsgratäng

Vi går hej vilt från det ena firandet till det andra här i det Mårtenssonska köket idag, men vi kom på att vi fortfarande inte har bjudit er på vårt flaggedagsfirande och vad som åts då. Det var ju faktiskt så att vi lovade då att vi skulle tipsa er om lite av godsakerna från matbordet, huruvida bubblorna föll oss i smaken och kanske bjuda på nåt recept också. Nu är det alltså då dags att infria det löftet, bättre sent än aldrig heter det ju - eller hur.

Det blev en salig blandning av skaldjur, såser, grönsaker och en superenkel och smarrig fänkålsgratäng som dukades upp, efter att vi hade mathandlat. Herr Mårtensson hade en tanke om att han skulle röka på några räkor, till skillnad från korvarna eller cigarrerna som han vanligtvis röker, och det med inspiration från räkorna vi fick hemma hos Erika. Först lades räkorna i en rimningslag, detta för att förhöja smaken och för att de ska ta till sig den rökta smaken lite mer. Har ni nu ingen röklåda så gör ni som vi, röker dom i en grill med lock och hur ni gör det ser och läser ni här i detta inlägget!

Rökta räkor
1 påse räkor, helst storlek 70/90
9½ dl vatten
50 g salt
1 gnutta socker
Blanda samman vatten, socker och salt, rör så att saltet och sockret löser sig i vattnet.
Lägg de frysta räkorna (behöver inte vara upptinade!) i lagen och låt dom ligga där i ca 1½ timme.
Låt räkorna rinna av och lägg dom sedan på gallret i röklådan och låt dom rökas tills de fått fin färg, ca 30 minuter.

Fänkålsgratängen var som sagt lätt som en plätt att göra och den smakade riktigt bra till blötdjuren. Vi kan med säkerhet säga att den smakar fint till även till vad helst ni lägger på era grillar, i era stekpannor eller i era grytor. En gratäng att komma tillbaka till med andra ord. Receptet är hämtat från ett tidningsurklipp, lite små förändringar och det bidde så här:


Fänkålsgratäng
1 stor fänkål
2 dl vispgrädde
1½ dl västerbottenost
salt och svartpeppar
Skiva kålen i centimeter tjocka skivor och koka dom en kort stund så de fortfarande är lite al dente.
Lägg de avrunna skivorna i en smord ugnsfast form och klicka över lite smör.
Blanda samman grädde och riven ost och häll i formen, salta och peppra.
Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Perfekt tillbehör till det mesta faktiskt.

Såserna blev två gamla godingar som vi gärna gjort vid flera tillfällen, västerbottenostmajonnäs (recept här) och black garlicdippa (recept här).

Förutom räkorna så låg bland annat dessa smaskigheter på tallrikarna, havskräftor stora som små humrar och även ostron. De senare är det bara en av oss som lyckas få ner, fru M har försökt och försökt men det vill sej bara inte! Men han som äter ostronen, han äter dom med sån glädje och njutning att det räcker för oss båda:) 

Bubblorna så, hur smakade dom? Jo tack alldeles förträffligt! En flaska Alexander Bonnet kändes som ett väldigt trevligt sätt att fira flaggedagen på, visserligen är det ju fransman men det svenska kungahuset har ju franskt påbrå, så det kändes ändå helt okej:) Vinet skulle, enligt gröna skylten, passa fint till just skaldjur och det kan vi bara hålla med om även om vi tyckte att det gick väldigt bra att smutta på även under tiden som matlagningen ägde rum. Friskt, torrt och bärigt, helt i vår smak!

Och nu, nu önskar vi er alla en riktigt fin midsommarvecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 13 juni 2014

Tips på midsommarmat!

I dag har det sjungits om studenternas lyckliga dagar här i vår stad och för vår del som har turen (?) att bo granne med gymnasiet, innebär det att reveljen går halv 8 utanför sovrumsfönstret, något som herr M fick uppleva för första gången idag! Då börjar nämligen tutandet i trumpeterna med det ljuvliga ljudet, som vi sedan får njuta av fram tills alla glada studenter hämtats upp i allehanda fordon:) Men vi klagar absolut inte, tvärtom tycker vi det är härligt med deras glädje, sånger och hallabalo - till och med tutandet gör oss glada.

Inom inte alltför många dagar, närmare bestämt precis en vecka, så är det dags för ett annat firande att äga rum i landet. Då reses midsommarstänger, blomsterkransar binds, grillarna tänds och hela dagen hålls tummarna för soligt väder! Vi tänkte därför ägna dagens inlägg åt matnyttiga tips för stundande storhelg och hoppas på att någonting kan komma till användning.

Under tiden som ni tänder grillen vill ni kanske smutta på en matlagare? 
Här har vi hällt upp tre olika läskande drinkar med smaker efter säsong: 




Efter drinken bjuder vi på tre olika förrätter:


matjessilltårta på kavring en ständigt återkommande gäst när Mårtenssons firar midsommar.
Här ser ni tidigare års olika dekorationer, hur tusan vi ska få till en ny variant i år har vi ingen aning om! 

en sillbefriad kalkontårta på kavring

När vi firar påsk och jul så är sillen en flitig deltagare på matbordet och så är det väl även när midsommar firas. I vårt kök äter vi ju inlagd sill väldigt gärna så med åren har det blivit en hel del recept i arkivet och alla de sillinläggningarna hittar ni här.

När förrätten är i magen är det väl dags att hugga in på huvudrätten, flera av er väljer kanske att grilla en dag som midsommarafton. Vi bjuder er på tre olika tillbehör:


tomatpaj, god även på egen hand!


Hur är det, har ni plats för efterrätt? Klart ni har!




Ha nu en riktigt härlig helg, ät, drick och ha det precis så bra som ni kan! Har ni klätt er i vit hatt idag så ber vi att få gratulera på högtidsdagen och önskar all lycka i framtiden. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 11 juni 2014

En genväg till caesarsalladen

I dag fortsätter vår helgrapport, lördagen klarade vi av i förra inlägget men den följdes ju av en söndag även den helgen. De Mårtenssonska ögonen slogs upp i full övertygelse om att vi skulle till stranden och så bidde det också, dock blott för en ynka timme! Länge, länge höll vi ut fast att de mörka molnen, som plötsligt tornade upp sej, höll ut längre än oss och fick oss till slut att ge upp och cykla hem. Vi hann knappast in genom dörren förrän det kom, det där regnet vi inte ville ha. Och lika kvickt som det börjat, lika kvickt slutade det! Hrmf...


När solen kom tillbaka passade vi på att njuta av den på vår balkong istället och då i sällskap av en riktig klassiker vad gäller sallader, nämligen den berömda Caesarsalladen. Vi gör alltid vår egen dressing till Caesar, inte alls svårt är det så länge råvarorna håller rumstemperatur, annars kan det hända att den skär sig när oljan ska vispas i. Denna gången testade vi en ny variant, samtidigt som vi också gjorde den gamla vanliga (mest för att vara på säkra sidan:)) och faktiskt blev den riktigt god!

Den nya varianten är en genväg som är kanoners lätt att ta med hjälp av köpemajonäs. För det är ju inte alltid man har ägg hemma, de kan ju faktisk vara slut precis just när det ska till att slås en Caesardressing och då kan detta knep vara en utväg. Vi har gärna Hellmans majonnäs på lut i köket, vi tycker den är godast helt enkelt, och på den gjordes dressing nummer två:

Enkel Caesardressing
1 dl majonnäs
½ matlagningsyoghurt
½ dl grädde
2-4 sardellfiléer (kan uteslutas men ta då lite mer worcestershiresås)
1 liten vitlöksklyfta, riven
några skvätt worcestershiresås
dijonsenap efter smak
riven parmesanost
salt och peppar
Rör samman vitlök  majonnäs, yoghurt och grädde.
Mosa sardellerna och rör ner i såsen, smaka av så du får den sältan du vill ha.
Smaka därefter av såsen med senap, worcestershiresås, salt och peppar.
När du är nöjd rör du i osten och serverar.

En sallad av valfri sort, lite grillad kyckling och knaperstekt bacon och du är en mumsig sallad rikare! Skulle du vilja göra din dressing från scratch så hittar du vårt andra recept här i detta inlägget.

Så i dag kom då regnet i massevis och på avstånd hördes även lite muller, inte alls någon vidare tajming om ni frågar fru M. I kväll var nämligen dags för den årliga sommarfesten på förskolan där hon som bekant arbetar, och det innebär skönsång av barnen som följs av picknick i det gröna. Men, det visade sej att det går hur bra som helst att både uppträda och picknicka i regn och med tanke på att årets tema var just vatten, så kändes det nästan lite passande! Det gäller att tänka positivt:)

Nu, kära läsare, nu ska vi hugga in på två liter jordgubbar och vispgrädde och njuta av fågelsången utanför fönstret. För är det något som som är härligt när sommarregn har fallit, så är det fåglarnas kvittrande och tillsammans med jordgubbar kan det väl bara bli bättre!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 9 juni 2014

Pulled pork med lakritssmak.

Ojojoj, idag har det verkligen varit varmt eller, som vi brukar säga, hitt i hittan! Termometern visade hela 26 grader i skuggan på balkongen i eftermiddags, nästan så man kan tro att vi befinner oss vid Medelhavet istället för vid Östersjön. Hur har det varit hos er, lika hitt eller?
Helgen förflöt lugnt och fint för Mårtenssons, lördagen ägnades åt cykeltur och besök hemma i Köpingebro hos Håkans föräldrar, Mårtenssons dom med. Kameran fick följa med och det blev en del fotostop längs med vår cykelväg dit ut, resultaten hittar ni längre ner.

Under tiden som vi njöt av naturen från våra stålhingstar, Hero och Brunte, så lagade vår kock Crock till vår middag hemma i köket. Inte dumt alls, kan vi säga, att sitta hemma i Monika och Kjells trädgård och sippa på ett glas kallt rosévin i vetskap om att middagen var klar när vi kom hem igen:)
För er som inte vet vem Crock är så kan vi avslöja att det är vår CrockPot, en gryta som kopplas i vägguttaget, fylls med allehanda gotter (denna gången vildsvinskarré) för att sen på egen hand sköta matlagningen. Smidigt, inte sant, och finfint för heta sommardagar då man hellre befinner sig i Mårtenssons trädgård än i det Mårtenssonska köket.

På tallriken la vi svarta bönor, coleslaw, ugnsrostade sötpotatisar och rödbeta och underst våra glutenfria tortillabröd
Tro nu inte att ni måste ha en Crock pot i ert kök för att få njuta av lakritsgrisen, 
det funkar hur bra som helst i en vanlig ugn också! 

Pulled pork med smak av lakrits
500 g vildsvinskarré eller fläskkarré
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 röda lökar i klyftor
3-4 tomater
1 morot i slantar
Lakritsröra
1 dl vodka
2 msk lakritspulver
½ dl ketchup
½ msk salt
1 msk rårörsocker
Klappa in köttbiten med örterna.
Lägg grönsakerna i botten på din crock pot och placera köttbiten ovanpå.
Blanda ihop lakritsröran och häll över köttet.
Ställ in termostaten på låg värme, timern på 8 timmar och sätt igång pottan.
Naturligtvis funkar receptet även utan crockpotten, då följer ni instruktionerna som ni hittar i detta inlägget.
När köttet är klart så drar ni sönder det i små, små bitar med hjälp av gafflar och blandar runt det med såsen i grytan.

Coleslaw
½ litet vitkålshuvud
1 morot
1 grönt syrligt äpple av typen Granny Smith
1 tsk torkad körvel
Dressing
1 dl vispgrädde
4 msk citronsaft
1 tsk socker
1 msk fint rivet citronskal
salt och svartpeppar
Strimla vitkålen, riv moroten grovt och skär äpplet i tunna klyftor.
Blanda samman grönsaker, äpple och körvel i en skål.
Rör försiktigt samman alla ingredienserna till dressingen med en gaffel och häll över salladen.
Blanda runt och låt stå kallt innan serveringen.

Konstutställning mitt i skogen! 

 Låååångt att cykla, mitt ute på vischan i den skånska obygden! 

Vi väntade länge på att kossorna skulle resa sej upp och komma fram, men icke! 
Det var väl för varmt för dom och den ende som stod var mer intresserad av mat än av oss. 

Håkan inspekterar ägor och växtlighet hemma i barndomshemmet.


Trädgården i sommarskrud. 

Beviset för att man inte alls behöver stryka för att det ska vara fint!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 6 juni 2014

Mousserande myntadrink

Grattis får vi väl börja med att säga till fosterlandet Svedala, hipp hurra på din stora dag! Hurrar gör vi också för Ystadkocken Danile Müllern som igår tog hem segern i Köksmästarna på kanal 5, ett program som vi suttit klistrade vid på torsdagskvällarna. En välförtjänt seger för en kille som "tycker det är skitkul att laga mat" - grattis Daniel!
Här i det Mårtenssonska köket har flaggedagen inletts med en uppiggande powerwalk runt det stora kvarteret, en tur på trekvart ungefär. En stadig frukost på det och vi är redo för dagens kulinariska äventyr som börjar med en cykeltur för inköp av räkor och andra goda "underytanlevande" varelser som vi kan hitta. Djuren kommer att sköljas ner med rosa bubblor, en recension och några recept är att vänta om allt går som vi hoppas!


Dagen till ära tänkte vi att det skulle passa fint att bjuda även er, våra fina läsare, på lite bubbel - här hällt i en drink tillsammans med limoncello och lite krossad mynta. Friskt som tusan och ett perfekt sätt att använda eventuella skumpaslattar som blir över (kanske inte så ofta det blir så, men man kan ju faktisk öppna en flaska för drinkändamålet också!). Att det är ett tag sedan vi sippade på drinken är ingen hemlighet, syrenen på bilden avslöjar oss rejält. På vår promenad i morse var det flesta syrenblommorna bruna och överblommade, men vi lovar att det går bra att blanda drinken även utan syrener.

Mousserande mynta och citrondrink 1 glas
ca 6 myntablad
en gnutta strösocker
2-4 cl limoncello (beroende på glasets storlek)
mousserande vin
Hacka myntabladen och lägg i botten på glaset.
tillsätt lite socker och mortla runt så bladen mosas lite och smaken kommer fram.
Häll i limoncello och fyll upp glaset med vinet, tillsätt gärna något myntablad och isbitar.
Servera!

Vi önskar en nu en fin helgdag, må er mat smaka gott och må solen lysa på er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 4 juni 2014

Kycklinggryta med somrig smak

Är det något mer än den där grillen som visar på att det är sommar så är det väl att grytorna minskar i antal, dom förknippas ju mest med de kallare och mörkare säsongerna. Men mänskan kan icke leva av grillat allena, för även om det är sommar och sol så behövs det variation i kosten, hur gott det än är med mat som tillagats över eld. Då kan en fräsch och citrusfrisk kycklinggryta passa bra, såsen är härligt gräddig och i en skål vid sidan serveras svart oliver så att den som gillar det kan ta.

Tänk nu bara på att köpa hem oliverna som fortfarande har kärnorna kvar, dom smakar så mycket bättre än de urkärnade och är så väl värda det lilla extra jobbet med att spotta ut kärnan. Vill man inte spotta så kan man ju så klart skära sönder oliverna och trycka ur kärnorna innan servering, men nu ska vi ju inte helt överarbeta oss. Det är ju dock sommar:)


På vår tallrik la vi, förutom kycklinggrytan, några snabbt förvällda gröna sparrisar och snabbstekta tärningar av zucchini som även dom fått en skvätt citron på sej. 

Kycklinggryta med citron och oliver  2 port + matlåda
½ kg kycklingfilé
1 citron, rivet skal och saft
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
2 vitlöksklyftor, riven
2 dl kycklingbuljong
2 tsk rosmarin
ett gäng svarta oliver
Strimla kycklingen och pressa över saft från halva citronen, låt det ligga och marinera minst 30 minuter.
Bryn kycklingen i olja och smör, krydda med salt och peppar.
Rör samman grädde, crème fraiche, vitlök, buljong, rosmarin och saft från andra citronhalvan.
Häll blandningen över kycklingen och låt det koka ca 5-10 minuter, kolla så att kycklingen är färdigkokt.
Om du tycker att såsen är för tunn så reder du av den på valfritt sätt och smakar av med salt och peppar.
Rör till sist ner citronskal från en halv citron innan serveringen och servera de svarta oliverna till.

Är det så att man tillhör de som gillar persilja väldigt mycket så kan vi tipsa om att hacka en näve av den örten och tillsätta motslutet just innan serveringen, smakar kanoners gott gör det!

Nu är det snart dags för en sån där röd dag igen, på fredag är det ju nationaldagen som ska firas och det är flera som är lite extra lediga. Vi är ju alltid lediga på fredagarna båda två, så vi lär ju inte märka någon större skillnad förutom att flaggorna är hissade och det är en hel del holabalo på stan. Kanske ger vi oss ut och kikar på lite av det som händer, vi får väl se om det händer något som verkar intressant.
God mat kommer vi i alla fall att förse oss med och säkerligen sköljer vi ner den med något lite extra gott - hur skulle det annars se ut?!
Hur är det med er, firar ni dagen på något speciellt sätt eller tillhör ni kanske rent utav dom som jobbar, röd dag eller inte?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 2 juni 2014

Mat hos Familjen och vännerna i Göteborg!

Då har vi valt och vrakat bland våra bilder från vår weekendtrip till storstaden Göteborg och ska försöka oss på att få till ett litet inlägg, förhoppningsvis inte för långt och sömngivande:) Vissa foto är tagna med vår mobiltelefon, så om kvalitén är lite si och så är det vår förklaring och vi hoppas ni har överseende.

Först ut är vårt besök på Restaurang Familjen, en restaurang som vi läst om på flera olika håll och som länge lockat oss till ett besök, nu äntligen fick vi till det! På torsdagskvällen styrde vi våra steg till Arkivgatan, en promenad på ca 15 minuter från Scandic Europa där vi bodde, och det är något vi hoppas få göra fler gånger - jisses så nöjda vi blev. Portionerna var rikliga och smakrika utan att det på något vis blev för överambitiöst eller rörigt, personalen var supertrevliga och oerhört tillmötesgående och drinklistan... vojne vojne!
Vi valde att avnjuta deras två sammansatta menyer, något vi faktiskt inte gör så väldigt ofta när vi är på restaurang, men eftersom familjens menyer föll oss i smaken rakt igenom så var det bara att slå till! 
Håkan valde "Kvällsmat" och på hans tallrikar låg detta:

Sparrissoppa med bräckt oxbringa        Bakad rullad på fläsksida              Knäckig äpplekaka
                                                   
Ankis valde att prova "Meny Familjen" och hennes tallrikar fylldes av detta:
Löjrom från Vänern                        Ugnsbakad kolja                   Rabarb med granskottssorbet

Till båda menyerna beställde vi deras färdiga vinpaket och det gjorde vi helt rätt i, så bra sammansatta smaker och passade inte ett så kunde man få välja ett annat, service indeed!

En av anledningarna till vår resa var att träffa Erika och hennes J som vi lärt känna genom vårt kök och som i somras gjorde ett besök hos oss. Dessa goa människor spenderade vi fredag och lördag med, hur trevligt som helst hade vi. Fredagen bjöd på utflykt och vi styrde kosan till  Gunnebo slott för att titta på den härliga naturen, fika och shoppa lite grann.

Solen sken och vi med den! 

Fikan på caféet passade oss riktigt bra, en gluten- och laktosfri chokladmuffins som var härligt kladdig och kletig och smakade som en dröm, på en tallrik råkade det även hamna en kardemummaskorpa.
Muggarna ville fru M gärna ha med sig hem, men herr M hejdade henne och påminde om den plats i skåpen som det inte finns alltför mycket av...

Vissa plantor och odlingar gjorde oss fundersamma, 
väldigt synd att det inte fanns skyltar som kunde skingra tankemolnen! 

Efter slottsbesöket begav vi oss hem till E&J, fast en liten mellanlandning gjordes först i en väldigt trevlig affär vid namn Ostbutiken i Mölndal. En mellanlandning som resulterade i några matinköp för vår del, bland annat en bacon-marmelad som smakade ypperligt och som kommer att ätas med sked så god den var! Väl hemma i radhuset fick vi hälsa på ytterligare en familjemedlem som lystrar till namnet Goliat, en fransk bulldogg som mest av allt påminde oss om en liten farbror. Han var mäkta stolt ägare till ett märgben och väldigt förtjust i gäster och fester, något som tydligen märktes dagen efter:) 



På altanen bjöds vi bubbel och småplock, vi kämpade länge och väl med att komma på hur vi skulle kunna smuggla med oss glasen som bubblorna serverades ur utan att värdparet märkte det. Och nej, vi lyckades tyvärr inte! 

Till bubblet provsmakade vi även lakritschips som vi fick från Ostaffären och hur attans konstigt det än låter så gillades chipsen av oss alla fyra. Det var en smak som var väldigt svår att beskriva, det smakade först lakrits, sen potatischips och sen lakrits igen, allt på ett mjukt sätt... svårt som sagt!

Tallrikarna som dukades fram gav ju en liten hint om vart middagen hade hämtats från. 
Även dessa gjorde vi ett tappert försök att lägga beslag på, men även det misslyckades! 

Frun i huset rökte räkor i deras röklåda och de slog de rökta räkor vi tidigare smakat med hästlängder. Vi kommer absolut att lägga räkor i vår röklåda, så enkelt och så gott att det gav mersmak av stora mått! 
Focaccia, olika sorters såser, en frisk och fruktig sallad och laxrullar gjorde måltiden komplett och om än, ännu godare! För recept så skickar vi er vidare till Erikas sida
  
Lördagen ägnades åt shopping i olika specialbutiker runt om i Göteborgs centrum och en del av det vi hade med oss hem har ni redan sett i detta inlägget. Inköp gjordes bland annat i "The English Shop", "Extreme food" och så en affär som snabbt blev fru M.s favorit, 17 kvadratmeter lakrits. Är ni lika lakritstossiga som Anki så ska ni absolut göra ett besök där när ni är i Göteborg, så många fina fynd att göra. Till Ankis stora förtjusning så såldes det en sedan länge saknad Polkagrisstång vid namn Comando pig, snabbt köpte vi på oss tre stycken och fick ett löfte av Erika att köpa och skicka fler när saknaden blir för stor:) 

Svårslagen godisglädje!

Kvällen avslutades med ett kärt återseende när vi åt på restaurangen "Hello Monkey". Tyvärr har vi inte en endaste bild att bjuda er på därifrån, ljuset var helt enkelt alldeles för dåligt för att bilderna skulle bli bra. Tro oss, vi gjorde ett tappert försök! Efter en sängfösare på Hotell Avalon så tog vi farväl av våra fina vänner för att bege oss till hotellet och packa, en inte alltför enkel uppgift om man säger så...

Kommentarer överflödiga:)

En tågresa senare och så var vi hemma i stan igen, fyllda av mat, minnen och matminnen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan