Hur är det hos er, regnar det eller har ni solen på besök?
Dagens tillbehörsrecept hoppas vi kan komma till användning både med och utan grill, i vårt kök serverades dom till en bit stekt färsk tonfisk (läs här hur du gör det) och tillsammans smakade det kanoners. Aiolin har en smak av lime och det viktigaste att hålla i minnet här är att ingredienserna håller samma temperatur, för att undvika den skär sig. Den håller sig några dagar i kylen, så får du över är det ingen fara.
Salsan passar till det mesta, fisk, fågel och allt däremellan, och hettan styr du själv över. Sötpotatis är vår senaste passion i köket och att ugnsrosta den i klyftor är bara ett av alla tillagningsmetoder vi provat på.
Avokadosalsa med ananas
2 avokados, hackad i små bitar
2-3 ringar ananas (ca ½ liten burk), i mindre bitar
10 cm purjolök, fint hackad
1-2 msk pressad lime
½ tsk salt
anchochilipulver, eller annan chili, efter smak
Blanda samman alla ingredienser och smaka av efter ditt eget tycke.
Låt röran stå kallt minst 30 minuter innan servering.
Passar till det mesta!
Limeaioli
1 äggula
½-1 pressad lime och lite rivet skal
1 vitlöksklyfta, riven
salt och peppar efter smak
1-1½ dl rapsolja, varav gärna en liten skvätt av den sorten som smakar citron
Tänk på att se till så att alla ingredienserna är av samma temperatur när du vispar samman aiolin!
Lägg gulan, vitlök, limesaft (börja med halva limen och smaka sen av med mera saft om det behövs) och skal i en skål.
Rör samman lite lätt och börja sedan droppvis vispa i oljan. Efter en liten stund kan du mata i oljan i en tunn stråle under tiden som du fortsätter vispa. Fortsätt mata olja tills aiolin tjocknar och avsluta när den är så tjock som du vill ha den.
Smaka av din nygjorda aioli med kryddor och eventuellt mer limesaft.
Låt aiolin stå kallt minst 30 minuter så att smakerna hinner sätta sig innan du serverar den.
Passar fint till både skaldjur, fisk och kyckling!
Ugnsrostad sötpotatis 2 port
Sötpotatis efter behov, här brukar vi ta en som ligger på runt 400 gram
rapsolja
salt och svartpeppar
Kör igång ugnen på 225 grader.
Skölj av potatisarna ordentligt, vill du så kan du skrubba dom lite med en svamp, och skär i klyftor.
Lägg klyftorna i en skål, häll på olja och kryddor och blanda runt. Vill man kan man även ha i färska rosmarinblad som gör sej väldigt bra tillsammans med den söta potatisen.
Lägg ett bakplåtspapper i en braspanna och lägg ut potatisklyftorna därpå.
Rosta potatisarna mitt i ugnen i ca 20 minuter, ställ gärna upp formen högt upp de sista minuterna så får klyftorna härlig färg och de blir lite karamelliserade (Smakar så gott så!).
I fredags hade fru M sina jobbkompisar på besök här hemma i köket då det var dags för den årliga sommaruteätningen för att fira sommaren, semestrar och ett lyckad terminsarbete. Denna gången vankades det lite förtugg i form av ost, rosé och charkuterier innan restaurangbesöket. Ostar, marmelader och kex var en sommarpresent från en familj på förskolan, charkuterierna bidrog Håkan med och allt intogs till ett rosévin som skulle testas. Alla gillade allt, den spickerökta bogen från GeMa-livs var en hit, getosten med ananas en annan och rosévinet fick bara rosor i betyg. En lyckad smakupplevelse på alla plan alltså:)
Charkuterier från GeMa-livs i Köpingebro, paprikasalamin och den spickerökta bogen är två av de sorterna som Håkan tillverkar i charkuteriet, den lufttorkade korven kommer in från Per i Viken.
Kex i långa banor och några av ostarna, brieost och getost med svartpeppar, i bakgrunden.
Rosévin från Toscana, Italien, som enligt gröna skylten ska passa till fisk, kyckling och sallad, sippades till plockmaten och uppskattades av gästerna.
Vinet är i Mårtenssons tycke lite väl syrligt - eller kanske surt - i sin smak, vi föredrar nog när det är en uns sötare (utan att för den delen vara sötsliskigt) än detta.
Slutligen en bild på några av godsakerna som låg i årets sommarpresent från Ankis chef. Burkarna med bakpulver och vaniljsocker (ja, det var pulver i dom!) fångade fruns öga hemma hos chefen, så det blev minst sagt ett kärt återseende när paketen packades upp!
Bilder på mat och dryck fick vi alltså med, men i snackets virrvarr så glömde frun bort de där planerade mingelbilderna helt. Det är ju mycket som ska avhandlas kvällar som dessa, behåar, barn och barnbarn, makar, kläder, mat, väskor och skor.. ja men ni hör ju själva - vem kan komma ihåg en kamera då?
Ha nu en sån där riktigt bra vecka allihopa, semesterfirare eller inte!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x