torsdag 29 maj 2014

Mangopannacotta och hallonbollar, lika råa båda två!

Då var det efterrättsdags i det Mårtenssonska köket, inte varje dag det händer men ibland så plingar det till minsann! Receptet till denna dessert har vi fått av Carina, Ankis syrra, som i sin tur fått det på en rawfood-kurs som hon varit på i Malmö. Hon har snackat så sej hes om hur god den är och hur god alla som smakar den tycker att den är, så nu kände vi att det var lite upp till bevis för denna råa pannacotta. Receptet ringdes hit och redan vid uppläsningen i telefonen anade vi att den dels skulle falla oss väl i smaken och att den dels skulle passa perfekt efter vår asiatisk inspirerade buffé vi bjussade på i lördags.

För oss är det helt nytt att både laga och äta något med etiketten "Raw food". Ja, så vida man inte räknar med råbiff och sashimi förstås... Men just det där med rawfood är ganska intressant, tycker vi båda, och efter att ha gjort denna premiärsmakning så kan vi garantera att det kommer att bli flera äventyr på den avdelningen i matvärlden!
På tallriken la vi även hallonbollar, faktiskt råa dom också när vi tänker efter lite extra. Dom är verkligen superenkla att fixa till och perfekta för att stilla det där sötsuget som kan sätta in ibland, vi har dom gärna på lut i frysen så att det bara är att plocka till en till kaffet när andan faller på. Det där med att blötlägga nötterna innan de används har vi fått veta är för att de ska bli ännu nyttigare, hur det funkar rent kemiskt har vi ingen aning om men det kanske någon läsare har koll på?

Både bollar och cotta skickar vi in till Söta Sakers månadstema "Smått och Gott"
Vi och våra matgäster stämmer in i Carinas lovsång för pannacottan, 
våga prova du också och se om du vill sjunga med i vår kör: 

Raw mangopannacotta   4 portioner
1 dl cashewnötter (gärna blötlagda i ca 4 timmar)
1 mogen mango i tärningar eller 2-3 dl tärnad fryst mango - tinad
½ dl kokosolja
2 msk honung
1 gnutta salt
½ citron, pressad saft
1 krm gurkmeja
Smält oljan, antingen i ett vattenbad eller så låter du burken stå framme i värmen så oljan smälter. (Vi satte vår burk på spisen under tiden ugnen var i gång, då smälte oljan)
Kör nötterna i en mixer så de finfördelas.
Tillsätt övriga ingredienser i mixern och mixa så det blir så slätt som möjligt, det gör inget om det blir några småbitar i - det är bara lite extra crunch:)
Slå smeten i 4 portionsglas och ställ in i kylen för att stelna.
Servera, gärna med en klick vispad grädde och lite hyvlad choklad på.

Hallonbullar 10-12 st
75 g hallon
1 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
hyvlad choklad eller kokos att rulla bullarna i
Kör alla ingredienser i en mixer.
Forma smeten till bullar och rulla dom i chokladen eller i kokos.
Låt bullarna ligga kallt en stund innan du serverar dom. Dom går utmärkt att förvara i frysen!

Nu är det så dags för långhelg att firas igen, inte alls ont någonstans gör det! Är det fler av er som håller ledigt? För vår del blir det lite äventyr på schemat, och det har vi sett fram mot ett bra tag nu och den startade finfint redan igår när herr M överraskade fru M med att ha tagit semester på måndag. Eftersom frun alltid håller ledigt då så blev det en överraskning som möttes av jubel och vågen, det är 5 lediga dagar tillsammans verkligen värt:)

Och nu, nu önskar vi er alla en fantastiskt härlig helg, massa gott i båda mage och själ hoppas vi att ni får!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

måndag 26 maj 2014

En buffé med asiatiska smaker

Att vi inte sitter på bästa grilläget i vårt kök är ju ingen hemlighet, eld i köket är inget som hyresvärden uppskattar och när vi har gäster så räcker varken vår lilla elgrill eller minibalkong riktigt till. Därför serverar vi gärna fräsch och kall sommarmat istället för just grillat när vi har middagsgäster på sommaren. Buffé är något vi gillar att duka upp året om, en massa smått och gott där alla kan hitta något som faller i smaken är ju aldrig fel, och då gärna med något slags tema eller röd tråd. I lördags blev det en buffé med asiatiska smaker som ledde till många glada utrop och omtagningar från våra gäster, något som vi aldrig tröttnar på:)

Uppdukat i Mårtenssons kök, tre olika yoghurtsåser, Thailändsk STARK chilisås alias Sriracha (en av Håkans största laster i livet), Teriyakisås, asiatiska gurkor, inlagd ingefära, sweet chilisås, korianderblad och dressing till nudelsalladen.

Vi valde att servera två sorters kött kallt, på det viset så var all mat förberedd och vi behövde bara duka fram den när gästerna väl anlänt. En benfri kotlett långlagades i ugnen på låg värme redan på fredagen, sen skivade Håkan tunna skivor och la i marinad under lördagen. Kycklingspetten marinerades över natten för att ugnsgrillas på lördagsmorgonen och sen snabbt svalna av innan de åkte in till såserna i kylen.
Såserna var alla yoghurtbaserade och dom gör man bäst dagen innan de ska serveras, allt för att smakerna ska få en chans att mogna ordentligt. Nudelsalladen kan man också göra på förmiddagen på bjudningsdagen, plasta över och in med den i kylen så håller den sig fint där. Det enda som behöver göras när gästerna kommer och som ska serveras varmt är de heta ananasbitarna, men de går fint att förbereda fram till ugnsbesöket.

Kall jordnötssås
2 dl matyoghurt av valfri sort
1 dl fint hackade salta jordnötter
sambal oelek efter eget tycke och smak
riven färsk ingefära efter eget tycke och smak
salt
Blanda samman alla ingredienser och smaka av, tänk på att smakerna utvecklas ju längre såsen får stå innan serveringen. 

Kall myntasås
2 dl matyoghurt av valfritt slag
2 kvistar myntablad
½ lime, rivet skal och lite saft
salt och svartpeppar
Hacka myntabladen fint och rör ner i yoghurten tillsammans med limeskal.
Smaka av såsen med kryddor och limesaft.
Låt stå kallt till serveringen.

Kall mangochilisås
2 dl matyoghurt av valfri sort
½ dl mangochutney
sambal oelek efter eget tycke och smak
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.

Nudelsallad, kalla kycklingspett, eftermarinerad tunnskuren kall fläskkotlett och heta ananaser.

Hopplockade rester till söndagsmiddag, gör absolut inte alls ont någonstans:)

Fläskkotlett och kycklingspett

Kalla kycklingspett
1 kilo kycklingfiléer
Marinad
1 dl mango chutney
½ dl rapsolja
1 msk japansk soja
1 tsk sambal oelek
1 lime, rivet skal från hela och saft från halva
Rör samman marinaden.
Skär kycklingen i avlånga bitar, ca 2-3 cm breda och trä på grillspett.
Lägg spetten i en ugnssäker form och pensla på marinaden.
Lägg platsfolie över formen och låt det stå i kylen några timmar, gärna över natten.
Lägg över spetten på ugnsgallret och lägg gallret över braspannan (där du helst har lagt ugnsfolie på botten för att det ska bli enklare att diska!). Grilla spetten högt upp i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter, vänd efter halva tiden så de blir jämt grillade runt om. Så klart kan dom grillas på en grill också.
Kolla gärna så köttet är genomstekt, tiden beror lite på hur tjocka bitar du skurit och på din ugn.
Låt köttet svalna och förvara spetten i kylen tills det är dags att servera, det går naturligtvis bra att äta dom varma också.

Kall marinerad kotlett   (recept från Lisa Förare Winbladh)
Dag 1
1 kilo hel benfri kotlett
Lägg köttet i en ugnsfast form och stick in en ugnstermometer mitt i köttet.
Ställ formen i en kall ugn, ställ in temperaturen på 85 grader och sätt igång ugnen.
Låt köttet stå inne tills köttermometern visar 60 grader, det kan ta allt mellan 2 och 4 timmar lite beroende på hur tjock köttbiten är.
Ta ut köttet och låt det svalna. När det är svalt packar du in biten ordentligt och lägger in det i kylen tills nästa dag.

Dag 2
Marinad
2 klyftor vitlök (går utmärkt att utesluta om man så vill)
½ tsk salt
1 lime, fint rivet skal
1½ msk fisksås
2 tsk sambal oelek
½ dl rapsolja
3/4 dl ananasjuice (kolla så den är värmebehandlad, dvs pastöriserad, annars kan det påverka smaken negativt. Vi använde JO-juice ananas-apelsin och det funkade fint)
Mortla vitlök och salt och blanda samman med övriga ingredienser.
Skiva köttet i tunna skivor, så tunna som du kan och lägg dom i en plastpåse.
Häll marinaden i påsen och knyt om. 
Lägg köttet i kylen några timmar tills det är dags att servera, vänd gärna påsen då och då så marinaden hamnar på alla köttskivor.

Nudelsallad utan färsk koriander i, istället låg dom gröna bladen i en skål vid sidan så att de som gillar koriander kunde ta av det själv. Ett smart tips eftersom flera har problem med just den smaken. 

Vi gjorde vår nudelsallad så här:  4 port
1 paket glasnudlar (går så klart bra med vilka nudlar som helst, ta dom du gillar bäst)
1 röd spetspaprika i tunna stavar
6 rädisor, tunt skivade
15 cm gurka i tunna stavar
½ paket blandade groddar
1 bunt färsk grön sparris, kokta ca 3 minuter, i bitar
1 salladslök, tunt skivad
20 stycken sugar snaps, strimlade
Tillaga nudlarna enligt förpackningen och kyl sedan ner dom, klipp gärna sönder i mindre bitar för att underlätta när salladen ska ätas.
Blanda samman alla ingredienser och servera, gärna med en dressing.

Dressing till nudelsallad
2 msk sesamolja
1 msk fisksås
½ lime, skal och saft
riven ingefära efter egen tycke och smak
Rör samman alla ingredienserna och servera.

Heta ananasbitar 

Het ananas
1 färsk ananas
röd currypasta
muscovadosocker
Skär bort skalet från ananasen och dela den i klyftor på längden. 
Lägg klyftorna i en ugnssäker form, pensla på currypastan och strö över sockret.
Baka mitt i ugnen på 150 grader i ca 40 minuter.
Servera varma eller ljumna.

Asiatisk picklad gurka

Inlagd chiligurka
½ gurka
½-1 tsk torkade chiliflakes eller ½ färsk röd chili
2 msk risvinäger
1 msk socker
1 tsk sesamolja
½ tsk salt
Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skiva gurkan tunt.
Rör samman vinäger, socker, olja och salt så att sockret löser sig.
Häll blandningen över gurkan och rör ner chilin, låt det stå kallt några timmar innan serveringen.

Till maten drack vi på lördagen bubbel rakt igenom, 
men på söndagen så tog vi faktiskt vars ett glas rosé när vi åt restmiddag på balkongen. 
Vinet ville vi testa redan förra året efter att vi hade läst så bra recensioner om det både här och där, men då fick vi inte tag på någon flaska. Därför var vi snabba att lägga beslag på en snabbt i år och det är vi väldigt glada över. M de Minuty tyckte vi var ett väldigt lättdrucket och friskt rosévin var det som passade hur bra som helst till den lite mer kryddstarka maten. Förhoppningsvis står det fler flaskor kvar på gröna lyktan, för detta vill vi dricka fler gånger. Dessutom gillade vi flaskans form och tänkte att den kan funka riktigt bra som vattenkaraff! 

Ursäkta?! Hörde vi någon mumla något om efterrätt? Så klart att det blev efterrätt också, men vi vill inte riskera att någon får en receptöverdos så dom recepten väntar vi lite med.
Ha nu en riktigt bra fortsättning på denna nya vecka, en av modell lite kortare för flera. Röd dag på torsdag och ledig fredag göra att vi får en riktig långweekend, inget vi tackar nej till!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 24 maj 2014

Kryddiga nötter som drinktilltugg

I dag har det varit fullt ös i det Mårtenssonska köket, det väntas nämligen middagsgäster i kväll så vi har kockat och fejat så det stått härliga till. Perfekt planerat om vi får säga det själv, med tanke på att solen tog en hastig tvärvändning och stack till andra trakter så gjorde det oss verkligen ingenting att tillbringa några timmar med något av det vi gillar bäst!
Vi tänker inte avslöja vad som kommer att ligga på mattallrikarna, vi vet nämligen att våra bordsgäster även är flitiga köksgäster så vi håller både dom och er på halster lite till. Drinktilltuggen tänkte vi däremot bjuda på redan nu, kanske passar dom fint som ett sistaminutentips denna lördag, om någon av er är lite småsugna på nåt hett eller örtigt att knapra på under tiden som lördagsmiddagen blir klar.

Två olika smaksättningar på rostade cashewnötter blir det, den ena fick vi att äta när vi var i Falkenberg på bloggträff och den andra har vi hämtat från fru Mårtenssons bibel när det kommer till plockmatsinspiration, "Systrarnas Eisenmans Mingelmat". Herr Mårtensson, som är den som hackat, rostat och blandat, meddelar att om man har lite svårt för riktigt het chilihetta så kan man byta ut cayennepepparn mot anchochilipulver istället för att få en lite mjukare hethet.


Rosmarinrostade cashewnötter
250 g cashewnötter
2 msk grovt hackad färsk rosmarin
1 msk rapsolja
½ msk flingsalt
Lägg nötterna på ett bakplåtspapper på en bakplåt och rosta dom mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Glöm inte att röra om några gånger under tiden så de blir jämt rostade.
Rör samman olja, rosmarin och salt.
Blanda ihop de varma nötterna och rosmarinoljan.
Servera, antingen ljumna eller kalla.


Heta nötter
5 dl cashewnötter
½ dl socker
1½ tsk salt
1 tsk cayennepeppar
1 msk vatten
1 msk honung
1 tsk rapsolja
Lägg nötterna på ett bakplåtspapper på en bakplåt och rosta dom mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Rör om då och då så de blir jämt rostade.
Blanda socker, salt och cayennepeppar i en skål.
Koka upp vatten, honung och rapsolja i en gryta.
Rör ner de rostade nötterna i honungslagen och blanda sedan ner det i kryddorna i skålen.
Sprid ut nötterna på ett bakplåtspapper så de svalnar.

Så, då var våra sistaminutennydder på plats och vi hoppas att dom kan komma till användning. Nu återstår bara för dessa två svitta matlagare att fräscha till oss, pudra näsorna och ta på feststassen innan gästerna anländer.
Vi önskar er alla en fortsatt läcker lördag och en skön söndag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 19 maj 2014

Morotspaj och fruktigt vatten

I påskas var vi hemma hos våra bästaste vänner Björkarna (de heter Björkenäs och går därför under smeknamnet björkarna - eller Björkemos men det är en annan historia) och satte i oss en hel massa god mat från buffén som de hade dukat upp. Vi vet sen tidigare att det bästa vi kan bidra till deras bufféer är två hungriga och tomma magar, man ska ju vara en god gäst och äta minst en portion av allt det goda som dukas upp. Och är det något dessa två kan så är det att duka upp godsaker som vi faller som käglor för, här och här kan ni se kräftskivevarianten och här ett annat påskbord. Ja att vi håller hårt i Björkarna förstår ni säkert:)


Årets buffébord kan vi tyvärr inte visa er för tusan så dålig den bilden blev, men vi lyckades få till en hyfsad bild på en av rätterna som vi njöt av och som vi absolut vill skicka vidare till er. Det är en morotspaj som har en härlig färg av både morötterna och gurkmejan som är i fyllningen, den smakar härligt mustigt och får en fin sälta av fetaosten som tärnas ner.
Pajen funkar finfint som huvudrollsinnehavare när det ska ätas vegetariskt, och att ge den en biroll på sommarens grillkvällar går helt säkert också bra. Att den gör sig bra på en buffé det kan vi intyga, frun tog tre portioner och herrn klämde två.

Morotspaj
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk iskallt vatten
Blanda ihop snabbt till en jämn deg.
Smörj en pajform med löstagbar botten, så kallad springform, 23 cm i diameter.
Tryck ut pajdegen i formen och ställ i frysen.

Fyllning
5 stora morötter, tunt strimlade
½ dl olivolja
1 krm gurkmeja
salt och peppar
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 dl hackad persilja
½ dl rostade solroskärnor
150 g fetaost, tärnad
1 dl crème fraiche
Stek morötterna i oljan, krydda med gurkmeja, salt och peppar.
Blanda samman morötterna med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Fördela fyllningen i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter.
Låt pajen svalna innan du hugger in på den.
Passar lika perfekt till det grillade och på en buffé, som det gör som ensamrätt!

På bordet stod det en kanna med vatten som fått både härlig smak och tjusigt utseende
 av hallon, gurka och citroner. 

Lika mycket som vi jublade över påskbuffén, lika mycket svor vi i vårt kök igår... Ni som hängt med oss ett tag minns kanske att vår kyl och frys lämnade in för nästan två år sedan och att vi, efter att ha försökt leva med vår gamla variant som tillhör lägenheten, gav upp och köpte hem nya skåp. Vi har verkligen varit så nöjda och glada över vårt köp, i alla fall ända fram till i går då frysen inte längre ville vara med! Hela 1 år och tio månader höll alltså apparaten av märket Whirlpool, grrrrr, gissa om vi svor! Och som grädde på moset så får vi tydligen betala en eventuell reparation själva eftersom garantin gått ut, jubel i busken och vågen på det:)

Som tur är står den gamla kylen/frysen kvar, så det var bara att dra igång den på vinden med en förlängningssladd som är väl värd sitt namn och lasta upp det frysta dit. Så vi väljer att se det från den ljusa sidan, nu får vi ju en extra dos vardagsmotion när det ska lagas mat:)
Inget ont utan att det har något gott med sig...

Nej minsann, nu ska vi inte beklaga oss längre, vi är ju ändå tacksamma för att den gamla frysen fortfarande hänger med och att ingen mat förstördes, dessutom har vi ju ett kök att laga mat i! Där har det idag kockats veckans vegetariska middag, vi dukar upp en vegetarisk lasagne och håller tummarna för att den smakar plåster på såren:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 18 maj 2014

Grillad hamburgare med tillbehör och hembakat hamburgerbröd

Vilken dag det var i går, rena rama högsommarvärmen och grillosen låg säkert tätt över fler städer än vår. För är det något som vi svenskar (och många med oss) gillar så är det att grilla, i alla fall om man ska tro på alla mattidningar som översvämmar tidningshyllorna i affärerna. På var och varannan matblogg hittar man tips på smaskiga grilltillbehör och vi ska väl inte vara sämre, speciellt inte när vi har några smarriga recept på lager som bara ligger och väntar på att få komma till användning. Att det sen plötsligt blev höst idag är ju en annan femma, hur det överhuvudtaget kan växla så förstår vi inte alls, men det går säkert bra att grilla än då!

Hamburgertallrik blir det här i köket i dag, den malda biffen är gjord på fläsk- och hjortfärs denna gången, hamburgerbrödet är glutenfritt och har fått lite tuggmotstånd från solrosfrön. På hemburgaren la vi picklad rödlök, ananassalsa, klickade på en bönröra och la på lite grönt, sen var det bara att hugga in!


Här hittar du recept på picklad rödlök och ananasröran (denna gången gjord med tärnad ananas) som vi hade till våra burgare.

Hamburgare 
500 g fläskfärs
300 g hjortfärs
1 msk torkat lökpulver
1 msk dijonsenap
2 cl vodka
½ tsk rökarom, finns på flaska och heter smoked liquid
½ msk salt
1 nypa socker
1 tsk worcestershiresås
Blanda samman alla ingredienser i en skål.
Forma färsen till biffar och stek eller grilla, gör dom så platta som möjligt eftersom de gärna krymper samman och blir höga när du steker på dom.

Glutenfria hamburgerbröd
2 ägg
2 dl yoghurt, den turkiska eller ryska varianten
3 msk smält smör
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
½ dl solrosfrön
Pensla med:
1 uppvispat ägg
sesamfrön
Blanda samman mandelmjöl, pofiber, fiberhusk, solrosfrön och salt.
Sikta ner bakpulvret och blanda samman.
Vispa äggen med en elvisp några minuter så de blir luftiga och fluffiga.
Blanda ner yoghurt och smält smör i äggen.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda ordentligt.
Låt smeten stå och svälla ca 10 minuter innan du rullar bullar och plattar till dom så de ser ut som hamburgerbröd. Fukta händerna med kallt vatten så fastnar inte degen så lätt.
Lägg hamburgerbröden på bakplåtspapper och pensla med det uppvispade ägget och strö på sesamfröna. Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 15 minuter.

Bönröra
1 lök, röd eller gul fint hackad
3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 tsk sambal oelek
1 burk kidneybönor
1½ dl vatten
½ lime, saften
2 tsk mald spiskummin
Fräs löken mjuk i olja och smör utan att den tar färg, tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra 10 minuter.
Mixa samman allt grovt med en stavmixer, låt det inte bli en alldeles för slät röra.
Klart!

Vi passade på att njuta av gårdagens underbara väder och det faktum att vi hade en bil i vår hand, med en skogstur. Håkan hade nämligen jobbebilen hemma eftersom han haft rökeriskiftet denna veckan och då brukar vi passa på att ta en liten sväng någonstans. Denna gången tog vi en tur till Fyledalen, ett underbart naturreservat ca 2 mil norr om Ystad, där det växer lövskog och barrskog om vart annat. Tystnaden i skogen är sån där som är öronbedövande och som man inte kan höra på så många ställen...
Vill man så kan man cykla dressin i Fyledalen, ett litet tips så här i sommar och semestertider!

Fyledalen i all sin lövprakt! 

Gröna sköna tak! 

Naturens plockepinn! 
Fru M tyckte att det hela var som gjort för en svängom på trädstocken a'la filmen Dirty Dancing, Herr M tyckte däremot att det hela verkade oerhört vanskligt och att risken att trilla i var alldeles för stor! 

Fyleån som rinner genom dalen.

På vägen hem gjorde vi ett syrenplockarstop i Fredriksberg där de växer som ogräs,
tror aldrig vi sett att de blommat tidigare än vad de gör i år! 
Nu står det två vaser med lila kvistar som sprider en galet god doft här, sommarlukt om något.
Och på tal om syrener så vill vi passa på att tipsa er, eller påminna er, om att göra syrensaft.
Hur lätt som helst och hur gott som helst. Prova att blanda en god sommardrink på saften med en skvätt vodka eller gin och lite bubblande vatten blir det kanoners gott ska ni tro!

Dagen avslutades med uteätning på vår balkong, inget som händer så väldigt ofta eftersom det tyvärr nästan alltid är väldigt blåsigt därute. Grillade gjorde vi inne i köket på elgrillen, går bra det med.
På gillen låg en flankstek, något av det bästa man kan grilla om du frågar oss. 
Middagen avrundades med en kopp java och för Håkans del även en liten cigarr i kvällssolen. vi gick baske oss inte in förrän klockan hade slagit nio, vilken varm kväll det var!  

Nu bänkar vi oss för en söndagsmiddag a'la långkok, känns oerhört passande denna gråa, stormiga och regniga dag.
Vi önskar er alla en fin vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 16 maj 2014

En salt korv och en dag på jobbet!

Happy fredag på oss alla, och vilken makalöst solig, fin och varm fredag det har varit och fortfarande är, rena rama sommardagen! Hade det inte envisats med att blåsa på fel håll så hade vi baske oss dukat upp kvällens middag på balkongen och ätit där, men vi får väl njuta av den soliga utsikten genom fönsterna istället. Vi ska alldeles strax grilla på tonfisk som ska få sällskap av ugnsrostad sötpotatis och lite allehanda tillbehör, det lutar lite åt det karibiska hållet i det Mårtenssonska köket ikväll.

Men innan vi hugger in på firren så ska vi bjuda er på herr M.s senaste korvtillverkning och det blir ett bildregn som heter duga. Som bonus så slänger vi också in några bilder från gårdagens gästspel på Håkans jobb då Gustav, snart 10 år, var på prao där. Det kändes som det passade in väldigt bra i dagens inlägg:)
Först ut, lö körv.

Korven är en så kallad spickekorv, en saltad korv vilket syns tydligt på den vita utsidan. Spicke är ett gammalt skånskt uttryck för att något är saltat och att det ska ätas rått utan att bli tillagat, ja förutom att det röks eller torkas och i detta fallet kan man göra vilket som. 
Korven smakar inte alls så salt som man först kanske tror och vi kan rekommendera er att testa den till ett glas skummande öl (om ni nu gillar öl det vill säga) för de går så fint ihop! 

Spickekorv 
4 hg fläskkött, gärna picknickbog
3 hg oxkött, gärna högrev
3 hg späck
25 g salt
40 g gul lök
1 msk rosmarin
1 msk timjan
5 g strösocker
rakfjälster till att stoppa korven i
Skölj fjälstret väl och låt det ligga i vatten ca 30 minuter innan du ska använda det.
Mal ner alla ingredienser tillsammans på mellersta hålskivan i en köttkvarn.
Blanda smeten väl (det bästa är att använda dej av dina händer som du naturligtvis tvättat ordentligt innan!) ca 5 minuter.
Montera korvhornet på maskinen och trä på fjälstret, sen är det bara att köra igång med stoppningen! 
Det blir 2 korvar på ca 25 cm av smeten.
Bind samman ändarna med bomullssnöre.

Nu har du två val för dina korvar, antingen lämnar du dom till rökning hos någon som kan hjälpa dej med det om du inte gör det själv. 
Eller så väljer du att låta dom lufttorka korvarna, som vi gjorde med den ena - den andra röktes, och då gör du så här: 
Lufttorka:
Strö rikligt med grovt salt i en form och lägg korven/korvarna på saltet. Strö sedan grovt salt över så det täcker korven helt och hållet runt om och över. Ställ sedan formen i kylen och låt den stå där i 2 dygn.
Häng sedan upp din korv så den får hänga fritt och torka nära ett element där den får hänga i minst 10 dagar. Låt saltet som sitter fast runt korven vara kvar!
Förvara sedan den torkade korven svalt, den håller rätt länge:) 

Våg klarar man sej inte utan...

... och inte heller fjälster! 


Laddad och redo för att köras!

App, app, app! Inga fingrar i kvarnen, vi är väl inga kannibaler heller! 

 Nej, vi använder oss av mojängen som tillhör kvarnen!

 Koncentration! 

Tillbaka med allt det malda i kvarnen igen, denna gången med hornet fastsatt och fjälstret på, 
och sen stoppa, stoppa, lugnt och försiktigt! 

Korven har nu legat i det grova saltet och påbörjat sin uttorkning, därefter har den hängt framför vårt kökselement i 10 dagar för att därefter förflyttats upp ett snäpp. 
Tro nu för all del inte att vi förvarar våra korvar så här, hängandes i köksfönstret! 
Nej då, riktigt så galna är vi inte:) 
Vi låter dom hänga i vårt stora skafferi där de har sin alldeles egna spik. 

Så över till en glad kille som fick känna på hur det är att jobba i en ICA-butik igår, en affär som var mycket större än vad han trodde och där man dessutom fick glass efter middagsrasten! Gustaf är son till våra kompisar och Håkan har alltid haft ett gott öga till honom ända sedan Gustaf var en liten nyfödd knort. Så klart att han prova på en dag på jobbet då!

 Naturligtvis blev det en åktur ner till rökeriet där korvar och spegeskinkor, 
som säljs i affärens chardisk, först rökas. 

Middagsrasten spenderar Håkan oftast hemma hos sina föräldrar som bor i Köpingebro och så klart följde Gustaf med och så klart käkades det korv! Ni ser ju själva hur gott det var:) 

Dags för uppackning  av frukt och grönt...

... vilket skedde under djup koncentration!  

Oroa er icke, när man är charkuterist är man van vid att hantera knivar...:) 
Två glada gossar, nöjda med dagens äventyr! 

Och nu, nu önskar vi er alla härliga en riktigt fin helg! Massa gotter, både på tallrikar och i glas och ett strålade vacker väder.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 14 maj 2014

Knäckebrödspizza

Snabblunch, vad sägs om det? Nej, vi menar inte att ni ska kasta i er lunchen för det är inte bra för lilla maggen, då protesterar den hej vilt och det vill vi verkligen inte. Med snabblunch menar vi att maten är lätt att laga till, den kräver varken många ingredienser eller mycket arbetsinsats för att den några få minuter senare står på matbordet.
Det enda du behöver är knäckebröd, tomatpuré, ost och lite örter, skinka och tomat är också fint att ha men absolut inget som är tvunget. Naturligtvis kan du ha andra sorters toppingar också, det är helt upp till dej själv vad du gillar och har på lager hemma i köket.

pizza på knäckebröd

Inte så mycket mer som behövs egentligen för att fixa till en snabb lunch för en, eller två.

Knäckebrödspizza har vi sett på flera olika ställen i media och när vi såg Plura laga till det efter att han haft fint besök av en av våra matfavoriter, Lotta Lundgren, så kände vi att det var hög tid för Mårtenssons kök att också prova. Kan Plura och Lotta, så kan Håkan och Anki!
Sagt och gjort, ingredienserna plockades fram och en mikrostund senare stod den så där, vår alldeles egna knäckepizza:

Knäckebrödspizza 1 port
½ skiva runt knäckebröd
½-1 dl tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 liten vitlöksklyfta, riven
färsk basilika
svartpeppar
riven parmesanost
Toppa med
färsk tomat i skivor
någon form av skinka, t.ex parmaskinka, spickeskinka eller serranoskinka
färsk basilka
hyvlad parmesanost
Blanda samman tomatpuré, oregano och vitlök och krydda med svartpeppar.
Bred purén på pizzan i ett lagom tunt lager, lägg på basilikablad och strö på ett rejält lager riven ost.
Låt det hela gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, tills osten smält ner och fått lite färg.
Ta ut och toppa pizzan med tomatskivor, basilikablad, hyvlad paremsanost och skinka.
Ringla gärna över lite balsamico, och njut!

knäckebrödspizza
Puré, basilika och ost på plats inför ugnsbesöket. 

knäckebrödpizza

Pimpa på med lite tomat, basilika och skinka och TADA, lunchen är redo att huggas in på!

Så, hur lyder då vårt utlåtande? Absolut med beröm godkänt! Ska det bli enklare än så här så blir det nog till att ta upp luren och ringa pizzerian, men denna typen är mycket mindre flottig och mycket mer god, i alla fall om ni frågar oss.

I morgon är det ingen vanlig torsdag inte, i alla fall inte om man heter Håkan och Gustav. Då är det nämligen dags för Gustav att spendera dagen hos Håkan på jobbet där han ska prya och se hur det går till i en mataffär. Redan i lördags fick han lite "skrämmande" förhandsinformation om vad som väntade honom när Håkan skojade och sa att det både skulle styckas grisar och stoppas korvar:) Som tur är så känner Gustav oss båda väldigt väl vid detta laget så han log och höll med, om än lite tveksamt...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 11 maj 2014

Korvlåda med grönsaker och ägg

Nu tar vi och överger de där firarmåltiderna för ett tag, ugnsbakad ost och skaldjur i all ära men vi äter ju faktiskt mat även när vi inte jubilerar:)
I dag blir det oerhört smidigt här i köket då vi först fräser på ingredienserna och sen slänger ner dom i en form, så de kan lagas till i ugnen för att bli färdiga på samma gång! I formen hittar vi denna gången grönsaker av diverse slag, tomater, aubergine, zucchini och paprika för att bara nämna några. Grönsakerna får sällskap av några goda färska korvar, både salsiccia och chorizo är två sorter som gör sig väldigt bra här, vi använde oss av Håkans hemgjorda vildsvinskorvar med smak av citron och vitlök. När korvar och grönsaker är på plats knäcks några ägg ner och fetaost smulas över, in i ugnen och tio minuter senare är middagen färdig att avnjutas!

Snabb, lättlagad och kanongod vardagsmat (eller helgmat för den delen) när den är som bäst om ni frågar oss:

Korvlåda med grönsaker och ägg

Härligt färgglada ingredienser som väntar på att få dyka ner i lådan! 

Korvlåda med ägg   4 port
4 färskkorvar av valfritt slag
2 zucchini i halvmånar
1 aubergine i grova träningar
6-8 färska tomater beroende på storlek, klyftade
1 röd paprika, grova tärningar
1 liten schalottenlök, klyftad
2 vitlöksklyftor, rivna
½ citron, rivet skal och lite saft
4 ägg
200 g fetaost
olja
salt och peppar
färska basilikablad
Fräs grönsakerna och löken i rikligt med olja och lite pressad citron.
Lägg över röran i en ugnsfast form, krydda och riv över citronskal.
Stek korvarna tills de är klara och lägg över dom i formen.
Knäck äggen ner i formen och smula över fetaosten.
Ställ formen mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills vitan stelnat men gulan är lite rinnig fortfarande.
Strö på basilikabladen och servera.

Korvlåda med färskkorv

Den färdiga korvalåddan så, kanske inte lika färggrann längre men klart mumsig att hugga in på!

Vilken kväll det blev igår, vädergudarna var verkligen på cruisarnas sida när de körde in i stan i karavan! Inte en endaste droppe regn, tvärtom så blev det både en och två solglimtar under kvällens gatlopp. Vi var tillsammans med familjen Persson ute och njöt av folklivet, det är verkligen fantastiskt att se det ena tjusiga slagskeppet efter det andra segla fram på gatorna. Och visst är det roligt med alla glada människor som är stolta över att få visa upp sina mästerverk till bilar, så mycket tid och kärlek som läggs ner... Men visst, vissa åkdon hade kanske behövt ännu mer kärlek än vad de fått...:)

Anki, som är väldigt förtjust i amerikanska bilar (något som lever kvar sen tidiga barndomen) gjorde sitt bästa för att försöka övertyga Håkan om deras förträfflighet och att vi borde äga en. Eftersom det inte alls föll i god jord detta året heller så blev kameran i telefonen hennes bästa vän för kvällen och en hel del bilder togs! En av dom hamnade på vårt Instagramkonto och är ni nyfikna på fruns smak vad gäller bilar så får ni kika här.

Nu fattar vi ratten och kör vidare, rakt in i vecka 20 och vi hoppas att den blir både god och härlig för er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 9 maj 2014

Ugnsbakad brie med tomat och basilika

Städa, städa varje fredá och så varje juuuuul, det tycker vi är kuuuul... Eller kanske inte kul, snarare ett nödvändigt ont och sådana känns lite mera kuuul om vi gör dom tillsammans. Så med Spotify på full malle tar Håkan ett varv med dammsugaren och Anki svingar dammtrasan i takt och då går det undan med den billiga leverkorven kan ni tro!:)

Kuligt är det däremot med mat, så efter avklarad städning tog vi en snabbtur på stan för lite inköp av helggodis i Ostkällaren och på Gröna Lyktan. I kväll tänker vi ta ett sista dopp i fonduegrytan innan den får ta lite välbehövlig sommarsemester och ge plats i skåpet för grillen. Fondue andas lite mer höst och vinter, men efter de senaste ruggiga och regniga dagarna känns det som att en fonduemiddag ändå är ganska passande.

Någon fondue tänker vi inte bjuda er på idag, det blir istället en variant av en gammal goding när vi tipsar om en ny topping på ugnsbakad brie. Vi har tidigare testat en med valnötter och hjortronsylt och en med fikon och nötter, båda väldigt smaskiga och väl värda att prova om ni inte tidigare har gjort det. Dagens exemplar delade dock det Mårtenssonska köket i två läger, Håkan tyckte absolut inte den var något att hurra för men Anki ställde sej upp och gjorde vågen så gott hon kunde!
Nu återstår att se vems sida ni ställer er på om ni väljer att prova, eller om ni kanske redan har gjort det, känner ni er nyfikna så kommer receptet här:

Ugnsbakad brietårta med tomater och basilika
1 brietårta eller camenberttårta
ett gäng mogna välsmakande tomater
färska basilikablad
flytande honung
Lägg osten i en ugnssäker form, vi använder en springform med en bit bakplåtspapper i botten.
Strimla basilikabladen grovt och lägg på osten.
Klyfta tomaterna och lägg dom på basilikan, ringla över honung.
Gratinera osten mitt i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.
Ta ut och hugg in, gärna med lite balsamicokräm till.


I morgon är det lördag och då kommer stans gator att invaderas av gamla tjusiga bilar när det är dags för den årliga cruisingen att köras i Ystad. Det brukar köra omkring 600-700 bilar här, de flesta riktigt fina men så klart rullar det även några mindre vackra exemplar (så kallade syppekurar) med i karavanen. Hur som helst så är det ett häftigt folknöje och vi kommer absolut att ge oss ut i folkmyllret för att njuta!

Nu hoppas vi att ni får en fin helg, att maten ni lägger på era tallrikar smakar gott och att dryckerna ni häller i glasen gör likaså.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 7 maj 2014

Skaldjur gillar vitlök, precis som vi!

I går firades det bröllopsdag här i det Mårtenssonska köket, närmare bestämt den 8:e i ordningen och då är det tydligen gummibröllop. Nu gick inte firandet i gummits tecken tyvärr, hade vi vetat det lite tidigare så hade vi kanske dragit på oss gummidräkterna till middagen:) Eller inte...!
Men, helt i vanlig ordning så åt och drack vi lite extra gott, det bubblade i glasen och på tallrikarna låg det en av våra favoritråvaror - fisk! Ni som hänger med oss på Instagram och Facebook fick någon glimt i går av hur det såg ut, i alla fall dryck och efterrätt. Men bilder och recept på hövverätten får ni dock vänta lite på innan ni får ta del av, som plåster på såren så bjuder vi er istället på några av de skalklädda djuren vi satte i oss av i torsdags.

Båda recepten i dag funkar antingen att servera som förrätter eller så som vi gjorde, tillsammans med flera andra så det blir som en liten skaldjursbuffé. En bit gott bröd tycker vi att ni ska se till att ha till hands, för det blir mycket gott kvar i formarna som ni inte vill gå miste om. Den där smöriga, vitlökssmakande, lite salta vätskan är riktigt god och vill ni ha lite hetta på det så gör ni som Håkan och stänker lite tabasco också på brödet.


Först ut är en av de vanligaste tapasrätterna i Spanien, räkor i vitlökssås eller som det heter på spanska Gambas al Ajillo. Här får du själv reglera hettan från chilin och se vårt mått som en liten fingervisning för en inte så het variant (i alla fall för de av er som är som Mr M som säkerligen får dutta på lite extra hetta i efterhand!). Det viktigaste när man kockar till något med chili och andra starka kryddor är att tänka på att det är alltid enklare att tillsätta mer efteråt, än vad det är att ta bort.

Gambas al Ajillo  
1 kilo räkor med skal
1 tsk chiliflakes
1 dl olivolja
125 g smält smör
4 fint hackade vitlöksklyftor
hackad persilja
Skala räkorna.
Häll oljan i en ugnsfast form och ställ i ugnen på 225 grader tills oljan är riktigt het och det börjar puttra lite i den.
Ta ut formen och klicka i smöret i småbitar tillsammans med chili och vitlök, ställ in i ugnen tills det är bubblande hett.
Ta ut formen och lägg i räkorna, åter in i ugnen ca 5 minuter.
Strö över persiljan och servera genast med minst en bit bröd så du kan suga upp den smaskiga vitlöksoljan...

Näst på tur är humrar, dessa av den frysta varianten som vi tycker är helt okej att använda sej av om man ser till priset. Ibland är det kanske lite småväxta, men å andra sidan gör det kanske inte så mycket om man serverar andra rätter också. 
Vi lagade till de röda små hårdingarna på enklast möjliga vis, tinade dom först, klöv sedan på mitten och klickade på ett kryddsmör innan de gratinerades i ugnen:

Kryddsmör till hummer 
25 g rumstempererat smör
1 vitlöksklyfta, riven
pressad citron
½ dl hackad persilja
salt och svartpeppar
Rör samman smöret med övriga ingredienser, låt det stå kallt ca 1 timme för att dra åt sig smakerna.
Lägg de halverade humrarna i en ugnsfast form och klicka ut smöret på snittytan.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter.

Ikväll blir det varken skaldjur eller fisk på våra tallrikar, hör och häpna! Det blir istället en spännande köttfärsrätt som vi hittat hos en av våra bloggarkollegor och som vi haft i vår receptmapp ett bra tag nu. Ja, receptet alltså, inte rätten:) Om det blir lika gott och intressant som vi förväntar oss så skickar vi så klart det vidare till er senare. Vi vet redan en som väntar med spänning, men Freddy du får allt vänta lite till!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 5 maj 2014

Vegetariska biffar med zucchini och halloumiost.

Så där ja, då var långhelgsfirandet över för denna gången och säkert var det flera som vaknade av väckarklockan ljuva stämma i morse. Här hemma kunde frun vända sej om och somna igen eftersom det helt i vanlig ordning var ledig måndag, herrn fick däremot vackert placera ändalykten på cykelsadeln och trampa iväg till GeMa-Livs för att stoppa några korvar och koka kalvsylta. Långhelger tar hårt på charklagret:)

Till dagens recept behöver ni inget kött alls, vi tänkte nämligen tipsa er om biffar som är helt och hållet köttfria i sann Meatless Monday anda. Zucchinibiffar med halloumiost i, hur goda och mättande som helst är dom speciellt om äter ni dom tillsammans med en sallad och en god kall sås. Vi hittade receptet hos vår favorittant och för ovanlighetens skull så gjorde vi precis som hon sa, tur var väl det för då blev dom precis så goda som hon skrev att dom skulle bli:

Zucchinibiffar med halloumiost

Zucchinibiff, numera känd som Russinbiff i det Mårtenssonska köket:)

Zucchiniplättar med halloumi
400 g zucchini
1 tsk salt
200 g halloumiost, grovt riven
1 röd lök, grovt riven
1 dl panko (asiatisk form av ströbröd) eller ströbröd
2 msk maizena
1 ägg
svartpeppar
Riv zucchinin grovt och lägg i en djup skål.
Salta och blanda runt, låt det hela stå och vattna ur sej minst en timme.
Häll zucchinirivet i en sil, skölj av och pressa sedan ur så mycket vätska som du kan - ta i med hårdhandskarna men inte så att du har sönder silen...
Blanda zucchinin med övriga ingredienser och låt det stå och dra i kylen i 30 minuter.
Forma smeten till plättar som du steker i olja och smör några minuter på varje sida.
En kall sås med lite hetta passar bra att ha till, vi körde med tsatsiki och det gick kanoners.

Vår helg har varit synnerligen trevlig och njutbar, det har ätits och druckits gott både hemma och borta. Vi tog en tripp till Malmö i lördags, dels för att shoppa lite men framför allt för att käka brunch på Scandic Triangeln. Deras brunch går lite åt medelhavet till och det passar oss perfekt med mycket plock av charkuterier, ostar, röror, oliver, skaldjur och så vidare. Olika juicer och smoothies bjuds och vi vågar inte ens tänka på hur mycket ur bringaren med jordgubb-passionsfrukt vi hinkade i oss... Så är ni ute efter en god brunch och råkar ha nära dit så kan vi verkligen rekommendera att ni provar den, dock är det bäst att reservera bord för det verkar vara väldigt populärt!

Hur har er helg varit undrar vi nu, har ni haft det bra? Ätit och druckit något som ni vill dela med er av? Ja, i skriftlig version alltså, vi vill inte komma hem och hitta gamla matrester i brevinkastet. Fast det så klart - har ni en flaska bubbel kvar som ni vill skicka så protesterar vi inte:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 3 maj 2014

Goda tillbehör till det grillade.

Grillarna går varma till höger och vänster för tillfället känns det som, så vad kan väl passa bättre än att ni får några tips på smaskiga grilltillbehör från Mårtenssons idag? Dessa smaskade vi i oss av i torsdags när vi hade en liten fisk- och skaldjursfrossa i köket och vi kan meddela att båda passade fint till grillad fisk. Säkert går de fint till grillat fläskkött och kyckling också, det är vi helt säkra på.
Båda två är marinerade grönsaksrätter, den ena med en frisk citronsmak och den andra med en härlig vitlökssmak och ingen är svår att göra alls. Kan du hantera en kniv, koka vatten och blanda runt så kommer du att lyckas med båda, vi lovar dej!


Marinerad fänkålssallad
1 färsk fänkål, tunt skivad
1 knippe rädisor, tunt skivade
rapsolja med citronsmak eller naturell
1 citron, pressad saft och rivet skal
salt och peppar
Knipsa av de gröna spröten på fänkålen och spara innan du skivar den.
Varva fänkålsskivor, rädisskivor och de gröna spröten på ett fat med kant.
Blanda samman olja, citronsaft, salt och peppar, smaka av och häll över grönsakerna.
Låt stå i kylen och dra en stund innan serveringen.
Passar perfekt till grillad fisk, skaldjur, kyckling eller fläskkött. 


Vitlöksmarinerade haricoverts
250 g haricoverts
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, rivna
½ dl hackad persilja
salt och peppar
Koka bönorna lätt, de får inte bli för mjuka utan det ska finnas lite tugg kvar.
Blanda samman olja, vitlök, persilja, salt och peppar och häll det över bönorna.
Låt stå och dra i kylen en stund innan serveringen.

Hitintills har vi hållit oss från vinden, den där röjningen får vänta ett tag till, det har varit alldeles för fint väder för att uggla där uppe. Dessutom finns det ju så mycket annat som är så mycket trevligare att syssla med lediga dagar som dessa, mat som ska planeras och lagas till, morgonpromenader som ska avverkas, 2-timmars frukostar som ska avnjutas och så lite avkoppling i solskenet på en bänk någon stans. Ja men ni hör ju själva, hur ska vi lyckas klämma in vindsstädning i ett sånt pressat schema?

Nu är det dags för oss att ta itu med lördagen och njuta av vad den har att bjuda oss på. Vi önskar er alla en riktigt härlig dag!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 1 maj 2014

Citrusmarinerad färsk tonfisk med en fräsch blomkålsröra

Det har tydligen cirkulerat vissa rykten i vår stad om att denna långhelg skulle ägnas åt storstädning i Mårtenssons vindsutrymme, men vi lovar - det är bara rykten. Illvilliga sådana, hrmmm:) Håkan gjorde sitt bästa för att undvika denna städning och gick till och med så långt som att börja kolla in priser på hotellövernattning i... tada - MALMÖ, 6 mil bort, snacka om att inte vilja städa:)
Men så tog vårt förnuft sej i kragen och röt till! Inte för att det är något fel på Malmö, vi åker gärna dit och bor på hotell, men det är faktiskt billigare att bara konstatera att "Vi skiter i att röja, ingen kommer och tar vindsröran från oss, och bara njuter av livet och vädret istället"!
Så nu är det precis det vi ska ägna dagen åt, njuta och leva, två av våra favoritsysslor:)

En annan favoritsyssla är ju, off course, mat - laga och äta. Så därför glider vi ju osökt in på dagens tallrik där det ligger några av Mårtenssons favoritingredienser fisk och grönsaker, denna gången färsk tonfisk och en blomkålsröra eller blomkålsotto om ni så vill. Ännu en fräsch middag som har årstidens namn skriver rakt över sig, mer vår än grön färsk sparris kan det knappas bli. Dock är denna inte svensk, den var inte riktigt med i spelet när vi lagade till vår middag, men den börjar närma sej kan Håken meddela. Inte för att han odlar sparris, men de säljer ju härligt fin sparris på GeMa-livs där han jobbar som är odlad ute på Österlen, Ingelstorp närmare bestämt.


Tonfisken vi numera köper och tillagar är från ICA och heter Vit tonfisk, den är MSC-märkt och därför med på den gröna listan enligt WWFs fiskeguide. Det betyder att fisken har fångats med godkända metoder och i välmående fiskbestånd. Vi tyckte att denna vita tonfisken var betydligt köttigare och fastare i köttet, nästan lite enklare att laga till jämfört med andra sorter vi har testat tidigare. Här kan du läsa mer om firren om du är intresserad.
När du lagar till tonfisk är det viktigast att tänka på tiden, den får absolut inte grillas eller stekas för länge då blir den inte rolig att tas med. 1½ minut på varje sida på relativt hög värme är mer än nog, då blir den så där härligt röd i mitten och saftig.

Färsk tonfisk med blomkålsrisotto och kall citrussås
1 skiva färsk tonfisk per person
½ citron per fiskbit, rivet skal och pressad saft
½ apelsin per fiskbit, rivet skal och pressad saft
salt och svartpeppar
olivolja
Blanda samman saft, skal, kryddor och olja och låt fisken marinera i röran några timmar i kylen innan tillagningen. Låt fisken ligga framme och bli rumstempererad innan du steker den i en relativt het stek/grillpanna eller grillar den på din grill, 1½ minut per sida.

Kall citronsås
2 dl crème fraiche
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 dl majonnäs
ca ½ dl pressad citron
rivet skal från 1 citron
1 msk olivolja
½ krm nymald svartpeppar
salt efter smak
½ msk lökpulver
Rör samman alla ingredienser och smaka av.
Låt stå kallt någon timme för att smakerna ska få mogna innan såsen serveras.

Receptet på blomkålsotton hittar ni här, denna gången ångkokte vi sparris och rörde ner precis innan serveringen.

Valborgsmässoafton gick i en stilla mak här i köket, Marinans bål brann som bäst när Håkan kom hem från jobbet så inte heller denna gången fick vi se det. Men det gjorde absolut ingenting, vi eldade igång ugnen istället och brassade på smarriga marinerade kamben till middag. Robert Gustavssons 25-års jubileum på tvn en stund senare gjorde kvällen komplett, roligt att se men vi tyckte att det var roligare att se det live:)
Sen gick det som det brukar gå när arbetsveckan är över, ögonen slöts i sann pensionärsanda framför tvn i tvsoffan. När de öppnades någon minut senare konstaterade vi att dom där tonåringarna som för 30 år sedan rände ute vid stranden på valborgskvällen och sa, "Sådana ska vi aldrig bli" hade fel, så fel. Tänk om dom kunde se oss nu!
Dock kommer dom inte att se oss i något protesttåg idag, nån'stans måste vi ju dra gränsen:)

Nu önskar vi er en fortsatt fin dag, med eller utan plakat i händerna!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx