Men nej då, riktigt så farligt är det inte! Vad vi syftar på är en chokladmousse som ha fått sin makalösa krämighet från avokado, Jajamensan, ni läste helt rätt - avokado! Vi kan ju tycka att det nästan är lite synd att den inte är grön till färgen, för det om något hade ju verkligen avslöjat avokadonärvaron i glaset, men åh andra sidan är det kanske tur:)
Att ha avokado i just efterrätter är något vi haft på vår to-do lista ett bra tag nu efter att vi läst om det hos flera av vår fina bloggarkollegor. Remsan har frestat oss, Hovkonditorn och Amy har inte varit sämre dom och även Ryska dockor har dragit sitt strå till stacken. Och så många matgalningar kan ju inte ha fel:)
Receptet vi använde oss av till vår chokladmousse hittade vi i ett annat bloggarkök som tillhör Nilla. Lätt som en plätt gick det och smaken fick 6 tummar upp i det Mårtenssonska köket!
6 tummar?! Absolut, inga felräkningar alls, vi bjöd nämligen Freddy på en portion av denna krämiga skapelse när han gästkockade i vårt kök på sushikvällen.
Och nej, detta är väl inte kökets bästa foto hitintills, men så här blir det när 3 sugna personer vill hugga in på sötsakerna fortast möjligt!
Chokladmousse 4-6 portioner
100 mörk choklad, minst 70 %
1 mogen avokado
1 dl kokosmjölk, endast det tjocka krämiga som ligger överst i konservburken
2 äggvitor
2 msk honung
1 nypa salt
Bryt sönder chokladen i mindre bitar och smält dom, tillsammans med kokosmjölken över ett vattenbad.
Rör samman så det blir en slät massa och låt det svalna.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Kör avokadon i en mixer, tillsätt honungen och chokladsmeten lite i taget så det blir helt slätt.
Vänd ner vitorna i chokladsmeten och blanda försiktigt samman.
Klicka upp moussen i portionsformar och ställ i kylen några timmar så det stelnar.
Servera, gärna med lite vispad grädde som gör det hela ännu mera gott!
Vi har ett par avokadodesserter till som vi känner för att testa och är det fler där ute som sitter på något gott tips så får ni mer än gärna dela med er av det! Släng iväg en god kommentar bara, kanske är det fler än vi som vågar köra ner en grön klick i efterrätten.
Helgens planer innehöll en liten festlighet som tyvärr blev inställ och uppskjuten i sista minuten då värdinnan drog på sej en magsjuka, något som verkar sprida sej genom stan. Peppar, peppar så har vi båda begått oss!
Något som däremot inte är inställt är vårt restaurangbesök i kväll. Vi ta och sadla stålhästarna och trampa ut till Saltan, Ystads Saltsjöbad, för att äta på deras ganska nya restaurang Vitas. Vi har hört väldigt många positiva kommentarer om maten och miljön och nu är det alltså dags att kolla om det faller Mårtenssons i smaken. Vi har tjuvkikat på deras meny och det bådar gott...
Nu vill vi önska er alla en riktigt fin helg, vi hoppas på att vårkänslorna fortsätter skölja över vårt avlånga land och att ni får en helg full av god mat och dryck!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x