fredag 12 september 2014

Fylld fläskfilé med zucchinisås.

Vi har förstått av bildflödet på både instagram, Facebook och på bloggarna vi följer att 2014 är ett lyckat år för de av er som har glädjen att odla kunna zucchini. Skördarna verkar vara väldigt stora och flera av de gröna pumpaliknande grönsakerna drar åt storleken XXL! Vi tänkte därför att det kunde vara lägligt att bjuda er på ett förslag på vad ni kan göra för gott av zucchini, ett tips som vi fått inspiration från vår senaste favorittidning, Äkta Mat. Det är en kall sås som fått sin sälta bland annat från fetaosten som vi testade att smula ner, två smaker som verkligen fick ett hejdundrande bröllop.

Fetaostfylld fläskfilé

Anledningen till att herr M fick för sig att smula ner den där fetaosten i purén var, förutom att det verkade som en god idé, att det fanns en bit över från fyllningen som hamnade i fläskfilén vi åt till. Att fylla fläskfilé är något vi tycker är oerhört tacksamt, dels minskar risken att du står där med en köttbit som blivit alltför torr och dela så får det lite sötare fläskköttet en härlig skjuts i smaken. Just fetaost kombinerar vi gärna med rosmarin och i detta fallet hjälpte en vitlöksklyfta också till att skjutsa filén till nya höjder! Vill man kan man mosa fetaosten med en liten gnutta honung som ger en följsam ostmassa att arbeta med, men det är helt upp till era smaklökar att avgöra hur det blir hemma i ert kök:

Såsen görs med fördel allra först och den gör ni såhär:

Zucchinisås
2 normalstora zucchinis
½ pkt fetaost, smulad. Resten av osten i fläskfilén
1 vitlöksklyfta pressad
2 msk citronolivolja
salt o peppar
Grilla zucchinisarna i  ugnen på 200 grader tills dom är mjuka, det tar cirka 45 minuter, låt dom svalna gröp sen ur dom.
Mixa samman allt utom osten till en slät sås, smula till sist i osten.
Ställ in i kylen.

Som ni ser så åt vi köttet och såsen tillsammans med friterad sötpotatis

Fetaostfylld fläskfilé
1 fläskfilé
1 tunt skivad vitlök
färsk eller torkad rosmarin efter behag
½ pkt fetaost, skivad
salt och peppar
honung
Gör så här:
Putsa fläskfilén, ta bort senan och fettkluttarna.
Snitta filen så den går att läggas upp som en öppen bok, lägg ost och vitlök däri.
Strö på lite rosmarin, salt och honung.
Bind ihop filén, gnid in honung runtom, salta och peppra hela köttbiten.
Stick en köttermometer mitt i köttbiten.
Sätt in den i ugnen på 125 grader, den är klar när termometern visar 68-70 grader ( temperaturen gäller för svenskt kött!)

Zucchinisås

Må vara att såsen mest liknar någon forma av välling eller gröt, men vi lovar att den smakar allt annat än barnmat:)

Helgen som väntar blev inte riktigt som vi planerat, fru M vaknade mitt i natten av en ömmande kropp som bara larmade om feber! I morse visade termometern strax över 38 grader så det var bara att ringa återbud till planeringsdagen på jobbet och till våra middagsgäster som skulle komma till oss i morgon... Men vi gör ett nytt försök till middagsbjudning nästa helg och hoppas på bättre tur då.

Håkan har spenderat denna lediga fredag på egen hand, turat till rökeriet, matshoppat och dessutom slängt in en fylld fläskkarré för att långlagas ugnen som senare ska intagas med en risotto. Vi får väl se om han får sällskap vid matbordet eller om det blir till att dinera solokvist.

Vi önskar alla våra fina läsare en riktigt skön helg, att ni håller er från influensor och förkylningar och annat trams. Hoppas maten smakar gott och att ni får skölja ner det med läskande drycker!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

3 kommentarer:

  1. Åh, nu längtar jag efter att laga mat igen. Hade gärna kommit på fredagsmiddag hos er... Här är inspirationen inte på topp, med förkylning, tandont och stress på samma gång. Skönt med helg :) Kul med zucchini i såsen! Låter spännande :) Ha en skön helg, kram!

    SvaraRadera
  2. Nej, det var ju inget kul med feber och värk. Vi har äntligen lyckats repa oss från diverse förkylningar. Bortsett från att lillspöket fortfarande är halvdöv pga vätska bakom trummhinnan. Sedan kan det iofs delvis bero på selektiv hörsel också...
    Zucchinisås vet jag inte om jag någonsin smakat. Låter riktigt spännande!
    Hoppas ni fått en hyfsad helg i alla fall. Kram.

    SvaraRadera
  3. Zucchini odlas en hel del av min mamma i kolonilotten och vi får alltid massor! Såsen låter mycket god.

    Ajaj, Anki hoppas att du kryat på dig. Stor varm kram till er båda!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!