onsdag 13 augusti 2014

Kyckling i form, allt i ett-rätt!

Något som verkligen är smidigt när det gäller matlagning mitt i veckan är när så mycket som möjligt av det som ska serveras hamnar i samma form. Dels är det enklare under själva tillagningen, det är ju inte så många grytor som det ska röras i, men framförallt så sparar man ju disk! Och disk vill i alla fall vi gärna spara in på när det går, maskinlösa som vi är.
Om sedan middagen går att förbereda några timmar, eller dagen innan den ska kockas så gör det ju inte saken sämre på något vis. Dagar då vi båda kommer hem lite senare från jobbet lagas det gärna till sådana rätter som kvalar in under alla ovanstående påstående och idag tänkte vi bjuda er på den senaste.

Kycklingklubbor är det här som fått ligga i en marinad och gona till sej, klubbor hittar man ofta till bra pris när det är röd lapp och då slår vi gärna till på några påsar. Perfekt att ha hemma på lager, dom kan varieras i det oändliga både med smaker och tillagning, passar lika bra i gryta som dom gör att grillas eller gratineras. Dessutom blir dom inte så torra som kycklingfiléer har en tendens att bli ibland, inte dumt det heller!


I vår form fick klubborna sällskap av ett gäng bönor och bönsorten går så klart att bytas ut mot andra beroende på vad du gillar och vilka du har hemma. Samma gäller för grönsakerna, att det ligger paprika och stjälkselleri i vår beror helt enkelt på att det var dom som fanns i vår kyl. Varför inte prova med tomater och zucchini eller morot och palsternacka?

Kryddiga kycklingklubbor i form 2 port + matlåda
1 kg kycklingklubbor
1 burk svarta bönor
1 burk kidneybönor
1 paprika i grova bitar
2 stjälkar blekselleri i grova bitar
Marinad
½ dl rapsolja
sambal oelek efter eget tycke och smak
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
2 tsk sumak - kan ersättas med mera lime
1 tks spiskummin
1 tsk malen koriander
1 msk riven färsk ingefära
½ lime, rivet skal och saft
salt och svartpeppar
Kör ingredienserna till marinaden i en mixer och smaka av till lagom hetta, syra och sälta.
Tryck med en gaffel i kycklingklubborna så det går hål här och var i skinn och kött, på detta viset tar kycklingen upp mer smak från marinaden.
Lägg kycklingklubborna och bönorna i en ugnsfast form och häll över marinaden, täck över och ställ det i kylen för att marinera i några timmar.
Ju längre marinering, ju mer smak.
Ställ formen mitt i ugnen på 125 grader och tillaga ca 1 timme.
Efter halva tillagningen lägger du ner paprika och selleribitar i formen.
Kolla gärna med en termometer så att köttet är genomstekt, 82 grader intill benet ska det vara, har du inte termometer till hands kan du titta på köttsaften som ska vara genomskinlig när köttet är klart.
Servera gärna kycklingen med en kall yoghurtsås med smak av lime och mynta!

Om någon undrar över vad sumak är så kan vi berätta att det gjorde vi också när vi såg det. När vi köpte vår på matmässan i Malmö så fick vi berättat för oss att det är en krydda från Turkiet som används mycket i matlagning i Mellanöstern. Den kommer från bär som både kan användas hela eller malas ner och smakar ganska syrligt. Hittar du inte sumak så är det absolut ingen fara, ös då bara på med mer limesaft.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Allt-i-ett-rätter är så himla bra tycker jag som inte gillar att diska. :-) Vad spännande med sumak, det är en krydda jag aldrig hört om tidigare. Den måste jag spana efter. Ha en fortsatt fin vecka! /Anna J

    SvaraRadera
  2. Smått pinsamt (eller snarare väldigt pinsamt) men jag har aldrig tillagat kycklingklubbor. Filéer och hel kyckling, och kycklinglårfilé. Men aldrig klubbor. Måste rätta till det snarast. Har sett massor av recept där man använder det och nu övertygar ni mig ännu mer :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
  3. Jag älskar sumak och har turen att få min av grannen som har rötter i Libanon, när hon varit hos familjen som bor kvar i Libanon. Sumak är en viktig krydda i tabbouleh också och vi älskar den här hemma. Formbar mat är den bästa! Kram till er godingar och happy Friday!

    SvaraRadera
  4. Allt i ett är det bästa som finns, speciellt när man ska diska… Sumak är fantastiskt gott, det brukar jag ha när jag gör fattoush! Har ni provat det? Fantastisk sallad från mellanöstern. KRAM! Och trevlig helg, såklart!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!