onsdag 4 juni 2014

Kycklinggryta med somrig smak

Är det något mer än den där grillen som visar på att det är sommar så är det väl att grytorna minskar i antal, dom förknippas ju mest med de kallare och mörkare säsongerna. Men mänskan kan icke leva av grillat allena, för även om det är sommar och sol så behövs det variation i kosten, hur gott det än är med mat som tillagats över eld. Då kan en fräsch och citrusfrisk kycklinggryta passa bra, såsen är härligt gräddig och i en skål vid sidan serveras svart oliver så att den som gillar det kan ta.

Tänk nu bara på att köpa hem oliverna som fortfarande har kärnorna kvar, dom smakar så mycket bättre än de urkärnade och är så väl värda det lilla extra jobbet med att spotta ut kärnan. Vill man inte spotta så kan man ju så klart skära sönder oliverna och trycka ur kärnorna innan servering, men nu ska vi ju inte helt överarbeta oss. Det är ju dock sommar:)


På vår tallrik la vi, förutom kycklinggrytan, några snabbt förvällda gröna sparrisar och snabbstekta tärningar av zucchini som även dom fått en skvätt citron på sej. 

Kycklinggryta med citron och oliver  2 port + matlåda
½ kg kycklingfilé
1 citron, rivet skal och saft
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
2 vitlöksklyftor, riven
2 dl kycklingbuljong
2 tsk rosmarin
ett gäng svarta oliver
Strimla kycklingen och pressa över saft från halva citronen, låt det ligga och marinera minst 30 minuter.
Bryn kycklingen i olja och smör, krydda med salt och peppar.
Rör samman grädde, crème fraiche, vitlök, buljong, rosmarin och saft från andra citronhalvan.
Häll blandningen över kycklingen och låt det koka ca 5-10 minuter, kolla så att kycklingen är färdigkokt.
Om du tycker att såsen är för tunn så reder du av den på valfritt sätt och smakar av med salt och peppar.
Rör till sist ner citronskal från en halv citron innan serveringen och servera de svarta oliverna till.

Är det så att man tillhör de som gillar persilja väldigt mycket så kan vi tipsa om att hacka en näve av den örten och tillsätta motslutet just innan serveringen, smakar kanoners gott gör det!

Nu är det snart dags för en sån där röd dag igen, på fredag är det ju nationaldagen som ska firas och det är flera som är lite extra lediga. Vi är ju alltid lediga på fredagarna båda två, så vi lär ju inte märka någon större skillnad förutom att flaggorna är hissade och det är en hel del holabalo på stan. Kanske ger vi oss ut och kikar på lite av det som händer, vi får väl se om det händer något som verkar intressant.
God mat kommer vi i alla fall att förse oss med och säkerligen sköljer vi ner den med något lite extra gott - hur skulle det annars se ut?!
Hur är det med er, firar ni dagen på något speciellt sätt eller tillhör ni kanske rent utav dom som jobbar, röd dag eller inte?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

4 kommentarer:

  1. Jisses vad gott:) Kul att läsa om ert äventyr i Göteborg roligt att ni träffade Erica med sambo:)
    På fredag ska jag på äventyr (Gotska sandön) så ska jag fira nationaldagen.:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
  2. Det ser och låter väldigt gott ut! Jag äter bara kyckling i köttväg och testar gärna nya smaker på tillbehör och såser. Många kramar till er!

    SvaraRadera
  3. Jag har lagat något liknande ett par gånger. Riktigt god kombo.
    Jag tillhör de som ska jobba, men jag klagar inte. Jag har varit ledigt nästan alla de andra röda dagarna under våren och så är det bara två veckor till semestern!

    SvaraRadera
  4. Låter som en fräsch sommargryta. Citron är ett måste i kylen denna årstid.
    Vi drara på campingäventyr i helgen. Ska bli sååå gött!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!