måndag 5 maj 2014

Vegetariska biffar med zucchini och halloumiost.

Så där ja, då var långhelgsfirandet över för denna gången och säkert var det flera som vaknade av väckarklockan ljuva stämma i morse. Här hemma kunde frun vända sej om och somna igen eftersom det helt i vanlig ordning var ledig måndag, herrn fick däremot vackert placera ändalykten på cykelsadeln och trampa iväg till GeMa-Livs för att stoppa några korvar och koka kalvsylta. Långhelger tar hårt på charklagret:)

Till dagens recept behöver ni inget kött alls, vi tänkte nämligen tipsa er om biffar som är helt och hållet köttfria i sann Meatless Monday anda. Zucchinibiffar med halloumiost i, hur goda och mättande som helst är dom speciellt om äter ni dom tillsammans med en sallad och en god kall sås. Vi hittade receptet hos vår favorittant och för ovanlighetens skull så gjorde vi precis som hon sa, tur var väl det för då blev dom precis så goda som hon skrev att dom skulle bli:

Zucchinibiffar med halloumiost

Zucchinibiff, numera känd som Russinbiff i det Mårtenssonska köket:)

Zucchiniplättar med halloumi
400 g zucchini
1 tsk salt
200 g halloumiost, grovt riven
1 röd lök, grovt riven
1 dl panko (asiatisk form av ströbröd) eller ströbröd
2 msk maizena
1 ägg
svartpeppar
Riv zucchinin grovt och lägg i en djup skål.
Salta och blanda runt, låt det hela stå och vattna ur sej minst en timme.
Häll zucchinirivet i en sil, skölj av och pressa sedan ur så mycket vätska som du kan - ta i med hårdhandskarna men inte så att du har sönder silen...
Blanda zucchinin med övriga ingredienser och låt det stå och dra i kylen i 30 minuter.
Forma smeten till plättar som du steker i olja och smör några minuter på varje sida.
En kall sås med lite hetta passar bra att ha till, vi körde med tsatsiki och det gick kanoners.

Vår helg har varit synnerligen trevlig och njutbar, det har ätits och druckits gott både hemma och borta. Vi tog en tripp till Malmö i lördags, dels för att shoppa lite men framför allt för att käka brunch på Scandic Triangeln. Deras brunch går lite åt medelhavet till och det passar oss perfekt med mycket plock av charkuterier, ostar, röror, oliver, skaldjur och så vidare. Olika juicer och smoothies bjuds och vi vågar inte ens tänka på hur mycket ur bringaren med jordgubb-passionsfrukt vi hinkade i oss... Så är ni ute efter en god brunch och råkar ha nära dit så kan vi verkligen rekommendera att ni provar den, dock är det bäst att reservera bord för det verkar vara väldigt populärt!

Hur har er helg varit undrar vi nu, har ni haft det bra? Ätit och druckit något som ni vill dela med er av? Ja, i skriftlig version alltså, vi vill inte komma hem och hitta gamla matrester i brevinkastet. Fast det så klart - har ni en flaska bubbel kvar som ni vill skicka så protesterar vi inte:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. Blev lite nervös över att eventuellt få läsa russin i biffar, men som tur var var det inte fallet, puh!

    Vilken helg vi haft alltså! Vi Kårdahl/Mårtensson är ena riktiga lyxlirare. Bara det bästa är bra nog! :-P

    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Hej!
      Panko är som ströbröd fast det är större bitar som nästan mer påminner och flingor, finns att köpa i asiatiska butiker. Man kan ersätta panko med vanligt ströbröd. Tack för att du hojtade till, vi lägger till i receptet att det går att ersätta.

      Radera
  3. De här låter dom biffar helt i min smak. Halloumi är bara så gott. Helgen var trevlig, med löprundor och shopping och så hittade vi en finsk affär här i Amsterdam som säljer bl.a finskt rågbröd och choklad. Så det har avnjutits på helgen :) Kram!

    SvaraRadera
  4. Ja, russin i biffar hade fått mig att gå ut ur ert kök, garanterat. Men det var ju tur att det inte var det!

    Halloumi är gnisslande gott och jag längtar efter grillväder igen, nu när värmen vikit och regnet smattrar mot rutorna här i väst.

    Vad gäller bubblet så behåller vi det tills ni kommer. Då jädrar ska vi bubbla både verbalt och i glas. Kramar till bästa skåningarna!

    SvaraRadera
  5. Jag kan tänka mig russin i biffar också, å andra sidan. Tänk några indiskt kryddade biffar med salta nötter och några russin i som "överraskningar". Det hade gått hem hos mig, det också! Men zucchini är okej det också ;) Halloumi i biffar är himla gott och fiffigt, eftersom den smälter ihop hela biffen. Trevligt tips, det här!

    Det låter som att ni har haft en skön helg. Jag hoppas att min nästa helg går i det tecknet. Denna helgen var som ett enda långt träningspass, hehe ;)

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Något bubbel blev det tyvärr inte kvar hemma hos mig. Tror faktiskt aldrig det har hänt haha.
    Biffarna skulle jag slukat med hull och hår precis med bubblet.

    Hoppas ni får en fin vecka:)
    KRAM

    SvaraRadera
  7. Ja, jag såg ju på IG vilka godsaker ni mumsade i er på den där brunchen! Jag har inte testat Kims biffar, men gjort enbart med halloumi, squash och kryddor. Blir mycket gott ihop.
    Grattis på bröllopsdagen! kram.

    SvaraRadera
  8. Det är faktiskt ganska så sällan jag lagar samma mat hyfsat tätt inpå varandra, men dessa biffar alltså - jag kan tänka mig att göra ett undantag!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!