tisdag 21 januari 2014

Fiskfylld savoykål

Idag vet vi att vi kommer att göra minst två personer glada med vårt inlägg och recept, två som ivrigt väntat på det sedan förra helgen! Det var nämligen då vi vi la upp en bild på Instagram på söndagsmiddagen som var på gång i köket, som några genast efterlyste receptet. Eftersom vi fortfarande inte provsmakat vårt middagsexperiment vågade vi inte dela med oss av vår uppfinning medebums, men när middagen var uppslickad från tallrikarna (jodå, så god var den så vi nästan slickade tallrikarna rena!) var vi helt överens om att detta var ett recept för vårt datoriska kök!

Det var när vi såg savoykålen i affären som vi fick en liten idé om att den måste vara perfekt att använda som inslagningspapper till någon god färs. Vi spånade vidare på idén och fisk kändes av någon anledning som det självklara valet att färsa till och packa in i kålbladen. Efter lite inspirationssökande i kokböcker så insåg vi att det inte fanns någon inspiration att hitta, vi fick helt enkelt köra på vår intuition och experimentera, ett synnerligen trevligt söndagsnöje:)


Resultatet av våra utsvävningar i kökslabbet ser ni här ovan, fiskfyllda savoykålsblad - tada!
Det vi vill tipsa er om denna gången är att ni låter kålbladen koka en längre stund än vad ni kanske tror, för bästa resultat. Det tar nämligen en stund innan de är så pass mjuka så att det går att rulla samman dom och få dom tuggvänliga när det är dags att hugga in.

Vi valde att göra en vitvinssås till att hälla i formen och det passade väldigt bra, några förskrämda överblivna räkor fanns i frysen och de använde vi som topping på det hela. Summa summarum så kan vi nu med gott samvete skicka receptet vidare till er, rekommendera er att prova och njuta av ytterligare en smarrig fiskrätt:)


Fiskfärsfylld savoykål
ca 10 blad savojkål
400 g torsk eller annan vit fisk, väl avrunnen om den varit frusen
40 g stjälkselleri
1 schalottenlök
70 g bacon
½ tsk salt
½ tsk fisksås
nymald vitpeppar
½ dl mjölk
2 msk potatismjöl
1 ägg
ev räkor till garnering
Börja med att koka kålbladen ca 10 minuter så de mjuknar.
Ta upp och låt rinna av, skär bort den tjockaste biten på stjälken i mitten längs med bladet så det blir lite tunnare och därmed lättare att rulla. Lägg kniven platt längs med bladet och skär, du ska alltså inte skära genom bladet så det blir ett hål.
Mal fisk, selleri, lök och bacon i en köttkvarn eller kör det i en mixer till en jämn smet.
Tillsätt övriga ingredienser till smeten och blanda samman.
Låt smeten stå en stund och sätta sej. :)
Fördela en lagom klick fiskfärs på varje kålblad och rulla samman till ett paket, eventuellt kan du behöva fästa samman med en tandpetare.
Lägg paketen med skarven nedåt i en smord ugnsfast form och häll över vitvinssåsen.
Sätt en termometer i den tjockaste biten och ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader och tillaga tills termometern visar 55 grader, det tar ca 30 minuter.
Vill du har räkor på så strör du dom i formen när det återstår ca 10 minuter på tillagningen.
Servera på egen hand eller med valfria tillbehör.


Vitvinssås
3 dl vitt vin, går bra med matlagningsvin
3 dl grädde
1 schalottenlök, fint hackad
2 msk hummer- eller fiskfond
1 krm cayennepeppar
maizenamjöl för redning
Fräs löken i en klick smör så den blir mjuk och genomskinlig, men den ska inte få färg.
Tillsätt övriga ingredienser och låt det koka samman ca 10 minuter.
Smaka av så du är nöjd med smaken och häll över fiskpaketen i formen.

Nu är det dags för oss att hugga in på ett annat fiskexperiment vid matbordet. Ja men vi har ju sagt det, vi är galna, helt galna i fisk och snart lär vi väl utveckla både gälar och fenor...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

16 kommentarer:

  1. Kåldolmar på savoykål blir ju fantastiskt fint! Jag använder dock mest vitkål (gammal vana, antar jag…) men brukar fylla med lite olika grönsaker. I fjällen åt jag godaste kåldolmarna någonsin, de var fyllda med finhackad svamp, finhackad lök och hade en pytteliten hint av tryffel. Gaah, vad goda de var!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här har vi bara testat vitkål en gång och då blev det gamla vanliga kåldolmar, men nu känns det som att vi vill prova oss vidare i de fyllda kålbladens värd. Dina fjällvarianter hade mister här jublat över att käka, tryffel står högt på ti i topp listan för Håkan nämligen.

      Radera
  2. Vilket sammanträffande! Jag hittade president Mitterands lax i savoykål på nätet och lagade till den häromdagen. Se här: http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/01/lax-la-president-mitterrand.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitterand minsann, han hade tydligen finfin smak han:)

      Radera
  3. Alltså savoykålen måste vara den vackraste i hela kålsläktet! Tycker alltid att den ser så fin ut i grönsaksdisken ändå har den inte fått följa med hem. Kanske ska jag vara wild & crazy och prova denna kål för första gången med fisk!

    Underbart att ni experimenterar och fortsätt gärna på den banan med fisk så att jag kan sno några fler bra fiskrecept från er :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den väldigt annorlunda till utseendet men inte heller hit har den fått hänge med tidigare. Men nu lär den få komma med fler gånger för vi gillade den skarpt. Klart du ska testa, du är ju säkert snart lite fiskskadad som vi är:)
      Fortsätter gör vi absolut, you can count on us! :)

      Kramarna

      Radera
  4. Blir inlagd första gången på torsdag… :( På psykiatrisk avdelning, behandlad mot depression och ätstörningar… Kolla min blogg, seanste inlägget där jag beskrivit allt. Vill ha respons o behöver stöttning till 1000 just nu :( KRAM <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch så tråkigt, men kanske bra ändå att du får den hjälp du behöver.
      Hoppas det går bra för dej,
      kramar

      Radera
  5. savoykål är ju så gott! jag har faktiskt funderat flera gånger på att fylla den med någon god färs. Vi är ju också vääldigt förtjusta i fisk så deet här måste jag helt klart prova. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en väldigt god kålsort och det passade väldigt bra att fylla den med just fiskfärs, kändes lite fräschare. Provar ni så hoppas vi att ni gillar:)

      Radera
  6. Vilken fantastisk måltid. Gillar ju savoy och kåldolmar men känns nytänk med fiskdolmar! Gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar! Nytänk eller inte, gott var det som tusan i alla fall:)

      Radera
  7. Det måste blivit supergott! Jag har bara testat att fylla savoykål med färs, men fisk måste passa utmärkt. Savoykålen är både god och vacker.
    Ha en fortsatt fin helg med er! Kramar.

    SvaraRadera
  8. I dag ramlade jag över både fin torsk och härliga savoykålhuvuden i affären och fick en idé om att färsfylla kålen med fisk och kanske lite räkor.
    Nu har jag googlat på både svenska och engelska för att få lite inspiration, men det var öken.
    Men så hittade jag ert recept, och det ser lovande ut, jag ska helt klart utgå från det i kväll.
    Tack på förhand!
    Chris

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så roligt att du hittade till oss och vårt kök, välkommen säger vi! Och tack för att du lämnar ett avtryck, det gör oss otroligt glada.
      Vi håller tummarna för att det blev en lyckad och framförallt god middag,
      Mårtenssons.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!