tisdag 31 december 2013

Och till sist...

.... detta året skickar vi en stor pöss,
till er som hälsar på i vårt kök troget varje dag
till er som kikar in då och då
till alla våra bloggarkollegor
till alla våra bloggarvänner
till alla er som hojtar till i kommentarsfältet
till er som läser i tysthet
och till alla våra vänner och bekanta
ni lyser verkligen upp vårt liv!


Vi önskar er ett riktigt gott slut
och
ETT GOTT NYTT ÅR!

Vi hoppas att ni får en fin kväll, hur ni än väljer att spendera den.
Tillhör ni de som jobbar så skickar vi er en extra tanke, ni är guld värda!
Ta det lugnt med smällarna och i trafiken.

Och vad gäller nyårslöften; Det bästa sättet att hålla sitt ord, är att inte ge det! -Napoleon Bonapart

Vi hoppas att vi ses 2014,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 30 december 2013

Ett sista minuten tips på en smarrig middag till nyårsafton.

Då var vi åter på plats i köket efter en liten minisemesterresa till närmaste huvudstad, Köpenhamn, där vi spatserat runt och bara njutit av tillvaron några dagar. Vi har ätit italiensk på en av våra favoritrestauranger och besökt vårt absoluta favoritställe i stan, Torvehallerne, där vi kan botanisera runt, sniffa och smaka i flera timmar! Denna gången blev det tapas och cava på Tapa del Toro och ska ni styra era steg till saluhallen så tycker vi absolut att ni ska försöka få plats vid deras disk för en smakbit, gudars skymning så mycket gott de har att välja på...

Men även vi har något gott att bjuda på idag, inte tapas visserligen men ett glas bubbel passar fint till denna laxmiddagen också. Inspirationen till middagen bläddrade Håkan fram i en av våra julklappskokböcker, "Mannerströms fisk", men som vanligt blev vår tillagning lite annorlunda än originalet. Att först steka på laxen lite och sedan låta den småputtra i grädde någon minut gör att fiskbiten blir väldigt saftig och len. Såsen har en frisk smak av dill och citrus och det känns härligt befriande från julmaten:)


Har ni inte hittat något inför morgondagens nyårsfirande och tillhör ni, som vi, fiskälskarnas förening så kan vi verkligen rekommendera er att prova detta receptet. Inte alls svårt att laga till, ingredienser som man hittar i vilket mataffär som helst och som inte kräver någon som helst utbildning i kulinariskt kunnande:) Lättlagat och gott helt enkelt!

Gräddkokt lax med bladspenat och purjolök   2-3 port
400 g laxfilé
Panering
vetemjöl
lökpulver
citronpeppar
dillfrö
vitpeppar och salt
Blanda samman ingredienserna till paneringen och panera laxen i blandningen.
Sås
5 dl vispgrädde
pressad citronsaft efter eget tycke och smak
några droppar fisksås efter eget tycke och smak
hackad dill
ca 100 g färsk bladspenat
2 bitar stjälkselleri, strimlade
det vita från 1 purjolök, strimlat
smör till stekning
Fräs purjolök och selleri någon minut, lägg i bladspenaten och låt den fräsa med någon minut. Låt det sedan stå med lock på så det håller värmen under tiden som du fortsätter med fisken.
Stek den panerade laxen tills den får fin färg på båda sidor.
Tillsätt grädden i stekpannan och låt det koka någon minut.
Smaksätt med citron och fisksås (eller salt), tillsätt dill.
Vid serveringen så lägger du spenatblandningen på laxen och serverar med valfria tillbehör.

Dagen har idag har bjudit på lite lyftande av olika slag, fru M har lyft lite på gymmet och herr M har lyft ner juldekorationslådorna. Japp, ni läste helt rätt, julen har nu packats ner och burits undan i det Mårtenssonska köket och lika mysigt som det alltid är att pynta till första advent - lika skönt är det att få ner det. Nu tar vi nya friska (knack, knack!) tag inför det nya året, 2014 och ser fram mot vad det har med sig.
I kväll är det dags för oss att fira "lillenyårsafton" en gammal anrik tradition för vår del. Det ska knäckas hummerklor, pillas havskräftor och skålas i nya skumpaglas från Köpenhamn. Glasen som vi letat efter sen vi var i Göteborg i våras har nämligen äntligen hittat hem till vårt kök och det tack vare det bästa russin vi någonsin har träffat. Inte dumt alls att ha spanare som tänker på oss när de själva är ute och reser...

Vi önskar er en fin kväll och på återseende i morgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 27 december 2013

Dra en gris i glögg och bjud några goda tillbehör till!

Hej på er alla matglada människor; hur har ni det där ute i landet? Ligger ni för ankare efter all julmat, eller har ni hunnit hämta er något så när, är ni trötta på julmaten eller äter ni rester från julbordet fortfarande?
Här i köket är det bara bra, ingen matkoma eller så men visst har det slunkit ner en hel del gotter. Men, som man säger, så är det inte tiden mellan jul och nyår som räknas - det är tiden mellan nyår och jul som är viktigare att fokusera lite extra på nyttigheterna:) Sillen är uppäten, revbenen och skinkan tog vi en repris av på juldagen fast då i helt annan tappning med guacamole, fräsch sallad och syrade morötter till, hur gott som helst.

Har ni hunnit sätta i er all glögg, eller finns det måne kvar en lite slatt i kylen? Om det nu inte skulle finnas kvar en endaste liten droppe så passa på att köpa en en flaska när ni är i affären, ofta säljs dom rent utav lite billigare nu när julen har passerat. Släng dessutom ner en påse glöggkryddor i shoppingpåsen så är du snart på god väg att få njuta av en fantastiskt smaskig pulled pork! För det ska vi bara säga er, att denna egenhändigt ihopsnickrade varianten på den dragna grisen var något av det godaste vi smakat, och det säger inte lite.


Vi lagade till vår fläskkarré i vår crock pot, men det går naturligtvis lika bra att fixa i ugnen i en lergryta eller annan ugnsfast gryta med lock, i receptet finner ni instruktioner för även det. Tillbehören ni ser på tallriken är inlagd rödlök, sallad med grönkål och äpplen och en cole slaw på rödkål. Alla dessa godsaker la vi på ett tortillabröd, rullade ihop och smaskade i oss av. Dock fanns det inte en endaste liten bit kvar av brödet när det var dags att fotografera, så det får ni helt enkelt fantisera dit.

Pulled pork med glöggsmak
500 g fläskkarré, benfri
2 dl vinglögg
1 rödlök, skivad
Låt köttet och löken ligga i glöggen i plastpåse och marinera i kylen 1 dygn.
Tillagning: 
1 påse glöggkryddor
1 tsk salt
2 tsk rårörssocker
Lägg kanelstången och pomeransskalen från kryddpåsen åt sidan och mortla eller kör resten av glöggkryddorna i en mixer/kaffekvarn så de finfördelas, blanda ner salt och socker.
Ta upp köttet från glöggen, lägg på en skärbräda och klappa in kryddorna runt om hela köttbiten.
Häll marineringsvätskan och löken ner i crockpotten, lägg i köttet och på med locket.
Tillaga på låg värme i 8 timmar.
Lagar du till köttet i en lergryta eller annan ugnstålig gryta så lagar du till det på 125 grader i ca 4-5 timmar, ställ grytan på nedersta falsen i ugnen.
Ta upp köttet från grytan, sila ner vätskan i en liten gryta och red av till lite simmigare konsistens, vill man kan blanda ner crème fraiche och smaka av med.
Dra sönder köttet i mindre bitar med hjälp av gafflar (därav namnet pulled pork) och servera.
Vill man kan man blanda det sönderrivna köttet med såsen innan servering.

Gott att bjuda till är tortillabröd och dessa tre godingar:

Inlagd rödlök
3 rödlökar
2 dl ättikssprit
1 dl vatten
2½ dl socker
½ dl salt
Skala och skiva löken tunt.
Koka upp ättikssprit, vatten, socker och salt, när allt har smält samman häller du lagen över löken i en skål.
Låt det svalna och ställ sedan i kylen och gona till sej 1 dygn.

Grönkålssallad med senapsdressing
Några färska grönkålsblad
1 rött, syrligt äpple eller ett fast päron
1-2 msk finhackad purjolök
Skölj och dra bort de tjockare stjälkarna från kålbladen.
Skölj och dela äpplet/päronet i tunna klyftor.
Strimla kålen och blanda med äpplet och purjolöken.
Dressing
2 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk fransk senap (smaka av efter din egen smak och tycke)
2-3 msk rapsolja eller olivolja
1 tsk blåa vallmofrön
salt och svartpeppar
Rör samman vinäger och senap i en skål och vispa sedan ner oljan i en tunn stråle. Vispa ordentligt så att dressingen tjocknar efter hand, smaka av och tillsätt ev. mer vinäger eller senap.
Smaka av med salt och peppar och rör till sist i vallmofröna.
Häll dressingen över salladen och blanda samman, låt stå kallt några timmar innan serveringen.

Rödkålscoleslaw
ca 300 g rödkål, strimlad
2 dl tjock yoghurt, grekisk eller turkisk
1 tsk fransk senap
1-2 msk majonnäs
salt och svartpeppar
ev 1 vitlöksklyfta
Rör samman yoghurt, senap och majonnäs, smaka av med salt och peppar och riv ev. ner vitlöken.
Blanda yoghurtröran med rödkålen och låt det stå kallt någon timme innan serveringen.

Julen för Mårtenssons har bara varit positiv, aftonen fördelades enligt traditionens och konstens alla regler mellan bådas våra familjer - fungerar väldigt bra eftersom Ankis sida börjar firandet redan vid 12 och Håkans sida väntar till sent på eftermiddagen. Klappar blir det bara på ena stället och i år var det en kokbok, lite olika ölsorter, tidningsprenumeration och en flaska konjak som bjöds, passande och tacksamt att få packa upp!

Vidare sällade vi oss till alla andra som tyckte att en långpromenad längs med stranden och i skogen var en bra idé att spendera juldagen på. På havet var det full storm men bland träden var det riktigt skönt och för ett tag kändes det som att våren var på väg... Kvällen avslutades med att vi tävlade i replik-komihågstävling till bästa svenska filmen ever, "Sällskapsresan", och ett evigt kommenterande från fru M som varit på ett av hotellen i filmen:)
Annandagens promenad gick genom stan där lite shopping ägde rum, inte mycket folk alls faktiskt så något slagsmål om fynden blev det inte, tack och lov!

Annars tar vi det mest tagit lugnt och gör vad som faller oss in, med vissa förbehåll, och det är ju en sysselsättning som vi båda uppskattar så det tänker vi fortsätta med. Och visst, det blir ju en hel del matlagning och experimenterande i köket också - med avbrott för en och annan utflykt kanske... Ja ni hör ju själva, oss går det ingen nöd på och det hoppas vi verkligen att det inte gör på er heller!
Dela gärna med er av er jul, alltid kul att höra hur ni har det.

Ha nu en riktigt skön helg, den sista för året och gör inget som vi inte skulle gjort - utan livlina!
"Man var ju nykter i morse, men nu börjar det rätta till sej..." Sven Melander!

Smaklig spis!/ Anki och Håkan
x

måndag 23 december 2013

GOD JUL!

Så, då har Håkan anlänt hemmet efter att ha stoppat runt 1000 leverkorvar, rört ihop en så där 160 kilo köttbullar och 220 kilo leverpastej, plus en hel massa andra julgodsaker. Alltså kan även han titulera sej semesterfirare nu, koppla ner sej helt och hållet från charkdisken och göra sin lediga fru sällskap:)
I dag har vi inte ett endaste recept att bjuda på, inga sillinläggningar och inte det minsta lilla tips att servera er. Allt vi vill idag är att skicka er alla ett virtuellt julkort så här dan före dopparedan.


Vi önskar alla våra härliga läsare en riktigt 
GOD JUL!
Hoppas ni alla får en skön helg med god mat och dryck, 
många glada upplevelser och många skratt, 
avkoppling och fina stunder. 
Ska ni ge er ut i trafiken så kom i håg att köra försiktigt. 

Stora julakramar från Mårtenssons!

söndag 22 december 2013

Västerbottenostsill och ett sent glöggtips!

Nu trodde ni säkert att ni var av med dom där Mårtenssons och deras eviga tjat om sillinläggningar, men då trodde ni fel:) Det är nämligen som så att vi har ännu en goding på lager att tipsa er om, eller faktiskt två godingar där den ena är mer av det flytande slaget.
Det är ju inte bara vi som står för sillvariationen på julbordet, även Carina och Freddy slänger ihop vars några varianter. Freddys bidrag Wasabisillen (och Freddy) hittar ni här och Carinas senaste bidrag från förra årets jul hittar ni alltså här i köket idag!


Det är en Västerbottenostsill som ligger här i den fina lilla sillaskålen och receptet kommer från självaste Monika Ahlberg
Som ni märker när ni läser receptet så är detta en sån där snabbinlägging, ni kan till och med hotta ihop den på julaftonsmorgon för att servera den senare på eftermiddagen. Men visst, den mår ju så klart bäst om den får stå till sej en dag i alla fall... För oss som är tossiga i både Västerbottenost och sill så var den en fullpoängare, krämig och med en pikant syrlig smak:

Västerbottenostsill
1 burk 5-minuters sill á 420 g
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
1½ dl västerbottenost, riven
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk dijonsenap
1 nypa cayennepeppar
Salt och svartpeppar eller rosépeppar (mortlad)
Låt sillen rinna av i en sil och dela den sedan i gaffelbitar.
Rör ihop övriga ingredienser och blanda försiktigt ner sillen.
Smaka av med salt och peppar.
Låt sillinläggningen stå några timmar innan serveringen så att smakerna får mogna.

Och så raskt över till den mer flytande varan som vi bara måste tipsa er om, visserligen kanske i senaste laget men bättre sent än aldrig, eller hur?
Vi fick nämligen en flaska glögg av en väldigt nöjd och glad kund (och som av en händelse dessutom råkar vara Ankis chef:)) som tack för att vi ordnat med så hon fick hem GeMas bästa rökta julskinka och leverkorv, ja alltså den som mr Mårtensson himself gör på jobbet. Hon hade läst om just denna glöggen i flera olika tidningar och luskade lite först om vi hade provat den... Nej, det hade vi inte - men nu har vi! Och som ni förstår så var den helt i vår smak, till och med fru M kunde dricka mer än en mugg utan att få skallebang som hon oftast får av vinglögg. (Nej inte på grund av just vinet, men det röda vinet tillsammans med kryddorna är ingen bra blandning för det huvudet).
Blir ni sugna på att prova Tegnér&Son ekologisk vinglögg ni också, så hittar ni den på systembolagets hyllor för 65 svenska riksdaler.

Tillhör ni nu dom som har bättre saker för er i morgon än att hälsa på här i vårt kök så vill vi ta tillfället i akt och önska er en riktigt, riktigt fin, härlig och avkopplande GOD JUL!
Ät, drick och njut av allt det goda som ni gillar, sill eller inte, och glöm inte bort att njuta av varandras sällskap också! Kram på er alla.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 20 december 2013

Delad glädje är dubbel glädje!

Hur har ni det med era julklappsinköp, är ni färdiga shoppingen eller hoppar ni kanske helt enkelt över att byta julklappar? Kanske har ni några kvar att handla men inte en susning om vad som ska packas in? Lugn, bara lugn, för idag har vi kommit fram till Mårtenssons julklappstips här i köket.
Vi gjorde redan i fjol en lista över olika förslag till "alternativa" julklappar, klappar som gläder fler än mottagaren. Den listan är nu uppdaterad och dessutom har vi letat upp flera nya inköpsställen där du kan hitta gåvor som gör skillnad i flera människors liv.



Barncancerfonden har lite olika variationer för dej som vill ge bort en julgåva i deras namn.

Ecpat, som arbetar mot sexuell exploatering av barn, har även dom möjligheter för dej att donera en julgåva.

Hos Läkare utan gränser kan man både bli månadsgivare och ge bort högtidsgåvor.

Childhood har en webbshop där du bland annat kan köpa deras välkända fina pärlarmband och ge bort till en vän i jul. Handar du sedan dina citrusfrukter och blomsterbuketter i en ICA-affär så skänker de en del av kostnaden till Childhoods arbete.

WWF uppmärksammar tjuvjakten i Afrika och har flera olika paket man kan köpa som julgåva för att stödja och öka på antalet parkvakter. T.ex så räcker 200 kronor till 10 dagars mat och förnödenheter för en parkvakt. Även här kan du bli fadder, varför inte till en orangutang eller till Östersjön.

Svenska kyrkan har även dom en webbshop där du hittar bl.a skolpaket för barn i Sudan.

Även hos Glädjeshoppen finns det olika paket som t.ex; starta eget bidrag till kvinnor i Indien, trädplantering i Himalaya eller kaffeplantor till ensamma mammor i El Salvador.

Sitter ni på fler bra tips som vi kan fylla på vår lista med så hojta till i kommentarerna så lägger vi till dom. För vår del har det redan blivit lite shopping hos flera av deltagarna på listan och vi hoppas att de blir lika uppskattade som de vi gav bort i fjol.

Nu hoppas vi att ni alla får en riktigt härlig helg, fylld med god mat och dryck. Och ta det nu lugnt i de sista julförberedelserna, glöm inte bort att njuta lite också mellan varven - helst hela tiden:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 19 december 2013

Mozartkulor

Då är vi äntligen framme vid julgodiset och det är alltså Ankis far som står för det. Dessa sötsaker har Hasse gjort så länge Anki kan minnas och det är faktiskt inte förrän nu som vi upptäckt att det är så kallade Mozartrullar som legat där i godisskålen, vi har alltid kallat dom för "fars julgodis"! De är alltså en variant på Mozartkulor, men lite enklare att göra - minimal arbetsinsats med maximal utdelning. Ja, om man gillar mandelmassa och nougat det vill säga.
Vill man, kan man rosta lite mandelspån och strö över chokladen innan den har stelnat, eller så gör man det inte. Hasse väljer det senare:)

mozartkulor

Även denna julen kommer vi att mumsa i oss av Hasses julgodis, dom faller fortfarande på hans lott att göra och ta med till julafton. 

Mozartrulle 
200 g Mandelmassa
100 g Nougat, gärna Odense som är en av de godare sorterna
Choklad, mörk eller ljus
Kavla ut mandelmassan till en rektangel, ca ½ cm tjocklek, och skär ut stavar av nougaten.
Lägg nougatstavarna mitt på mandelmassan och vik upp mandelmassan runt om så den omsluter nougaten helt.
Rulla samman så det hela bildar en rulle.
Smält chokladen i ett vattenbad och pensla sedan din marsipanrulle med chokladen.
Låt det stelna och skär sedan rullen i lagom stora munsbitar.

Så, då har fru Mårtensson jobbat sin sista dag för detta året och nu väntar ett låååångt jullov. Herrn i köket rullar köttbullar, stoppar korvar och säljer julskinkor några dagar till innan det är långledigt som gäller för honom också. Vi ska slappa, slöa, äta julmat (så klart) umgås med nära och kära och som om det inte räcker så blir det en minisemester i den danska hövvestan också.
På nåt vis så verkar det som att detta årets jul är extra välkommen för väldigt många, det är flera som har längtat efter lediga dagar vad vi har förstått. Många säger att de upplevt denna hösten som extra mörk, grå och därför har den känts längre än vanligt och det ligger säkert något i det.
Hur är det för er del, tar ni ledigt över julhelgen eller är det jobb som gäller?

I morgonkväll dyker det upp finfina julklappstips här i köket, klappar som gör nytta och som kan förändra livet för människor. Så ni som fortfarande inte vet vad ni ska köpa till faster Berta eller svågern Affe, kika in i vårt kök i morgon så kanske ni hittar lösningen på era julklappsbekymmer.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 18 december 2013

Vörtbröd hör julen till.

Nu tar vi och pausar lite från vattendjuren, man kan ju faktiskt inte leva på sill endast, det är ju kanske trevligt att ha något att mumsa på till sillarumporna också. Eller kanske i stället för sill, vad vet vi? Är det bröd som önskas så är väl förmodligen vörtbrödet det mest vanliga, och kanske mest populära, när det är julmat som serveras. Men det verkar också vara en sån där typisk vattendelare som vissa maträtter är, ni vet som t.ex koriander eller ärtsoppa, antingen gillar man det eller så gör man det inte.

Förra julen var det Ankis syrrason Freddy som stod för vörtbrödsbaket och det gjorde han med bravur! Goda, saftiga och mustiga i smaken och så blev dom väldigt fina också som ni ju ser på bilden. Russin är det i dessa, men det är en smaksak och går hur bra som helst att utesluta om så önskas. Lägg gärna russinen i vatten 30 minuter innan de ska i degen så drar dom inte ut någon vätska från brödet - ni minns kanske vad vi skrev att ICA Buffé rekommenderade, i sitt recept på den perfekta lussebullen?

Freddys tjusiga vörtbröd, förmodligen finns det en uppsjö av olika recept men just detta har han plockat från "Rutiga kokboken

Vörtbröd  4 bröd
4 dl porter
5 dl rågmjöl
1 msk malda pomeransskal
75 g smör
5 dl mjölk
75 g jäst
2 dl mörk brödsirap
½ msk salt
1 dl russin, blötlägg gärna i vatten ca 30 minuter
1½ liter lantbrödsmjöl av vete
pensla med:
2 tsk sirap
1 dl vatten
Dag 1
Häll rågmjölet i en stor skål.
Värm portern till 60-70 grader och häll det över mjölet, rör till en slät deg.
Täck skålen med plastfolie och låt det stå till dagen efter.
Dag 2
Smält smöret i en gryta, häll i mjölk och värm till det är fingervarmt, 37 grader.
Lös upp jästen i lite av degspadet, häll det i skålen med rågmjölsdegen och häll även i resten av degspadet.
Tillsätt sirap, salt, russin och pomerans.
Blanda väl och arbeta sedan ner lantmjölet i degen med hjälp av en köksmaskin till en fast deg, gärna 10-15 minuter. Knådar du för hand så gör det ungefär lika länge.
Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat underlag och arbeta samman till en smidig deg, ev. kan det behövas lite mer mjöl.
Dela i 4 lika delar och forma dom till bröd, lagom stora att få plats på kortsidan av en braspanna.
Lägg bröden i braspannan, nagga med gaffel och låt dom jäsa under bakduk till dubbel storlek - ca 30 minuter.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen på 200 grader, 50-60 minuter. Använd gärna dej av en ugnstermometer som du sticker in i ett av bröden efter halva tiden, när temperaturen visar 96 grader är bröden färdiga.
När bröden är klara penslar du dom med sirapsvattnet.

Vill man så kan man byta ut portern mot t.ex julmust eller julöl, vatten funkar också men då blir det inte så sött som man kanske är van vid.

Hur är det då för er del, gillar ni vörtbröd eller inte? Skulle det nu vara så att ni inte är så väldigt förtjusta så kan vi tipsa er om detta receptet på kavring, Håkans favorit faktiskt, som också passar fint att ha på julbordet - ja eller på vilket bord som helst.

Även morgondagens bidrag till julbordet kommer från en annan "hobbykock" då det är Ankis far som bjuder er på julgodis av det allra enklaste slaget! Söta bitar som det förmodligen är helt omöjligt att misslyckas med:) Inte kräver de en lång lista på ingredienser heller, närmare bestämt behövs det bara tre för att få något gott att smaska i sej efter all maten.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 17 december 2013

Nästa deltagare på sillabordet, sweet chilisill!

Precis som utlovat så simmar det in en ny sill här i köket i kväll, en av det lite hetare slaget. Fast hur pass het din inläggning blir avgör du faktiskt helt och hållet själv med hjälp av styrkan på, och mängden av, chilisåsen du häller i såsen.

När det kommer till sweet chilisås så går åsikterna isär här i köket - och aldrig mötas de tu:) Håkans favorit är den riktigt chilistarka som vi köper i stans Thaiaffär, den som orsakar svettdroppar i pannan och rinnande näsa. För Ankis del är det ICAs chilisvaga variant som gäller, orsakar varken det ena eller andra. När vi gjorde denna inläggningen så användes den svagare, det ska ju dessutom i både vitlök och cayennepeppar i blandningen och det är ju en stor fördel om fler än en kring julabordet kan äta av sillen.

Även detta receptet är hämtat från Guns receptsamling och tillhör de som är flitigast använda i boken. Vissa noteringar och förändringar är gjorda under årens gång och vi har följt alla instruktionerna till punkt och pricka.

Sweet Chilisill
600 g rensad sill
Lage
5 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
1 msk salt
Blanda samman lagen och se till så att saltet smälter.
Dra skinnet av sillen och lägg den i lagen och låt det stå övertäckt i kylen 1 dygn.
Sås
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1/4 dl dl chilisås
1/4 dl - 1 dl sweet chilisås, smaka av efter eget tycke och smak - hettan varierar lite beroende på märke
1 röd lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
3 krm cayennepeppar
3 krm salt
1½ tsk strösocker
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.
Ta upp sillen från lagen och låt den rinna av ordentligt.
Varva sillen med såsen i en burk och låt det stå kallt minst 1 dygn innan servering.

Kvällens måltid a'la restmiddag, från söndagens synnerligen lyckade experimentering med Pulled Pork, är just intagen och en stunds avkoppling i tv-soffan ska nu intagas. För herr Mårtensson är det nog frågan om minuter innan ögonlocken sluts helt, dagen har varit intensiv och tunglyft - precis som det ska vara så här tätt inpå julen.

I morgon fortsätter vi vår julmatsvandring här i köket och det som bjuds då går i bakningens tecken, så mycket kan vi avslöja. Det blir ett recept som Ankis syrrason Freddy nosade upp och använde sej av när han skulle baka sitt bidrag till julmiddagen i fjol, blir ni förviddna så är det bara att återkomma i morgon!
På återseende:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 16 december 2013

Nu sätter vi full fart mot julbordet, glasmästarsillen är först på banan!

Nu tar vi sats mot julen här i köket och ägnar hela veckan åt juliga tips och recept! Hela året har vi suttit på flera recept och bilder som vi bara väntat på att få dela med oss av till er, bilder och recept från förra årets jul i det Mårtenssonska köket. Eller det Persson-Janssonska köket ska vi kanske säga, för det är ju där vi spenderar en stor del av vår julafton.

Julbordet hemma hos Ankis syrra med sambo hjälps vi åt att ordna julmaten till och för vår del innebär det en del sillinläggningar och flera charkuterier från Håkans tillverkning på jobbet. Ni som hängt med oss här ett bra tag nu vet säkert vid detta laget att vi tillhör de som verkligen gillar sillinläggningar och tycker att det är kul att testa nya varianter. Samtidigt har vi ju också har våra favoriter som hängt med sen tiden då Ankis mor fanns med oss och var den som stod för sillinläggningarna till julmaten, då det serverades i runda slängar 20-talet olika sorter! Riktigt så många blir det inte längre, men vi brukar hamna på en 8-10 stycken i alla fall.


Först inläggning ut är en riktigt gammal hederlig klassiker på sillabordet, när vi väljer att kicka igång julspurten med glasmästarsill. Detta är receptet som Gun alltid använde sej av och det finns i tryggt förvar i bland alla andra recept och anteckningar från dom jularna. För vissa av oss är morötterna i inläggningen väldigt populära, dom blir väldigt krispiga och syrliga i smaken och är smaskiga att knapra på - även för de av er som inte gillar sillen så värst mycket:)

Glasmästarsill
4 salta sillfiléer (eller inläggningssill, sk urvattnad sill)
1-2 små rödlökar i skivor
1 liten morot i skivor
1 bit pepparrot i skivor
2 tsk kryddpeppar
2 tsk hela gula senapskorn
2 bitar färsk ingefära
2 lagerblad
Dra bort skinnet från sillfiléerna om det sitter kvar. Lägg sillen i riktigt med kallt vatten och låt den ligga i ca 8 timmar. Använder du sill som redan är urvattnad - inläggningssill - så hoppar du över detta.
Skölj sillen och låt den rinna av, skär i bitar på 2-3 cm.
Lag
1 dl ättikssprit
1½ dl vatten
1½ dl socker
Blanda samman lagen och koka upp den så att sockret smälter, låt kallna.
Varva sillbitar med lök, morot och pepparrot i en burk, tillsätt kryddor och häll på lagen.
Låt inläggningen stå kallt 2-3 dagar innan serveringen.

Resten av veckan kommer vi alltså att bjuda på julmat här i det Mårtenssonska köket och vi kan redan nu avslöja att det i morgon även simmar in en sillinläggning, en variant av det lite hetare slaget.
Nu är det dags för dessa skåningar att bänka sig vid matbordet och hugga in på rester från gårdagens pajiga middag. Vi önskar er en fortsatt bra kväll och hoppas att ni kikar in i morgon igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 15 december 2013

Veckans meny går i nyårsfirandets tecken!

Helt rätt, ni läste inte fel alls, vi tänkte faktiskt att ett nyårstema kunde få ersätta veckans matsedel denna söndag. Vi vet nämligen att det just nu söks flitigt efter tips på mat som kan passa bra att ringa ut det gamla, och in det nya, året med och därför kände vi att några olika förslag från vårt kök kunde vara på sin plats i dag.

Vi har letat i våra receptarkiv och under mycket plågande former lyckats enas om fyra alternativ till förrätt, varmrätt och efterrätt... Skulle ni nu inte tycka att våra förslag faller i på läppen så får ni hojta till, så ska vi göra vårt bästa med att försöka hjälpa er hitta det ni skulle föredra:)

Men alltså så börjar vi från början och hälsar välkomna till festen med några drinktilltugg: 
smördegsinbakade varianter, bl.a oliver, ölkorv och jalapenos

Efter välkomstdrinken serverar vi våra förrättsförslag: 

Varmrätterna så, dessa tyckte vi kunde passa bra:

Har ni plats för efterrätt? Så klart ni har och dessa bjuder vi på: 

Och som om det inte räckte med dessa många valen så hittar ni en komplett meny här (varmrätt och efterrätt) och här (drinktilltugg och förrätt) från förra årets "förnyårsafton"
Tidigare förslag för nyårsmiddag hittar ni här.

En oerhört regnig tredje advent bjuds vi Ystadbor på idag och för Håkans del har en några timmar spenderats på jobbet. Det är ju snart dags för julmatsruschen att gå av stapeln och den kräver sina förberedelser, runt 230 kilo julskinka har slängts in i röken idag! Dessutom har morgondagens leverkorvstillverkning förberetts då ca 100 kilo leverkorv ska göras på GeMa-livs - och det är bara början...
Anki har inte hanterat någon form av mat alls idag (om man bortser från frukosten då), istället har det varit finbesök av Hasse som behövde trimma håret inför kommande julfirande.

Nu avrundar vi eftermiddagen med att ställa oss i köket och laga till den där shepherds pajen vi tipsade er om i söndags,
ha en fortsatt skön söndag och en bra vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 14 december 2013

Rulltårta, en vanlig och en med julig smak!

Sista kakan ut blir det idag, i alla fall den sista kakan från sommarens (häpp, bättre sent än aldrig!) kakbak som ledde fram till kakbuffén på fru Ms födelsedagskalas. Sista kakan är ytterligare en klassiker som säkert finns i en mängd olika smaker och varianter, och säkert är vi flera som suckar och tänker "barndom" när vi smaskar i oss en bit rulltårta! I alla fall så är vi två här som gör det, speciellt när det ser ut som det gör på bilden och sköljs ner med hemmakokt jordgubbssaft.

Vill man så kan man faktiskt julpynta även en rulltårta, det går så bra så och smakar fantastiskt gott - det kan vi intyga. Då blandas saffran ner i smeten och sedan pimpas även fyllningen, vi bjuder på några olika förslag i vårt recept och om vi känner er rätt så ni kan säkert komma på flera goda varianter. Hojta gärna till om ni har några på lager!

Nu Hannah, nu är rulltårtan på plats i köket och vi hoppas den ska smaka. Tack för att du legat på oss och påmint oss när minnet har trutit:) 

Rulltårta
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
sylt till fyllningen
Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt.
Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med mjölken.
Lägg ett bakplåtspapper på en braspanna och vik upp papprets kanter så det blir en låda av pappret. Lådan bör vara ca 30*40 cm.
Bred på smeten i ett jämt lager och grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 5 minuter.
Lägg ett smörgåspapper på ett galler och strö på lite strösocker.
Ta ut kakan från ugnen och stjälp upp den på den sockrade pappret, gör det snabbt så går det lätt.
Dra bort pappret som du bakat kakan på i ugnen och bred sylten på kakan.
Rulla samman rulltårtan ganska fast och hårt på bredsidan och låt den ligga i pappret och svalna.

Saffransrulltårta
För en rulltårta med finfin saffranssmak så tillsätter du 2 paket, alltså 1 gram, saffran till mjöl- och bakpulver-blandningen innan du häller det ner i äggsmeten.
Rulltårtan kan du sedan fylla med vispad grädde som du blandar med lingon/lingonsylt eller varför inte lite lemon curd. En smörkräm som blandas med lingon/lingonsyltsylt funkar absolut också.
Följ i övrigt receptet ovan.

Lördagen har hitintills ägnats åt julklappsinköp och det verkar som vi har allt under kontroll - nu har vi ju inte så fasligt många att klappköpa till och dessutom har vi ju en finfin lista att kika lite på från förra året... Vi ska se om kan hitta några nya bra och välgörande julklappar i år och uppdatera listan med dom, kanske har ni några förslag? Vi kan redan nu tipsa er om att våra härliga bloggarkollegor i Göteborg har startat en insamling på nätet i samband med att årets upplaga av Musikhjälpen sänds just från Göteborg i år. Insamlingen hittar ni här och den går under namnet "Från blogg till bössa", gå gärna in på sidan för att läsa mer om hur det fungerar och framför allt för att skänka en slant!

Middagen som förbereddes tidigt i morse (jaja, allt är relativt:)) står och puttrar och har gjort så ganska länge nu. Våra facebookföljare har redan fått sej en liten smygkik på lite av köksaktiviteterna och vi kan lova att om det färdiga resultatet smakar lika gott som det doftar, så finns det snart ett nytt recept a'la långkok här i köket!

Ha nu en fortsatt lysande lördag så ses vi i morgon med ett nytt förslag till veckomatsedel!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 13 december 2013

Goda revben.

Go'eftermidda gott folk, vi har samlats i Mårtenssonska köket idag för att bjudas på revben av sida, något som vi skåningar (och säkert flera med oss) tycker om!
Receptet har vi hämtat från Allé i Kivik, när vi var inne på "Älska mat"- mässan i Malmö i höstas så bjöd dom nämligen på dessa godsaker där. Vi blev alldeles till oss i trasorna så goda dom var, smakrika, lagom heta med en precis lagom sötma - ja dom smakade helt enkelt mer! Så klart att vi var tvungna att testa göra dom här hemma och lika goda blev dom då.

Dom här tycker vi passar bra till julbordet, så dom skall vi bidra till vårt knytkalasjulbord hos Affe och Carina när det är dags. Revbenen här nedanför är inte från vår tillagning, det är Affes kära mor Siri som fixade till dom förra julen och dom var goda också minsann. Tyvärr har vi inte lyckats lägga vantarna på hennes recept, men vi ska göra vårt bästa att korrigera den saken:)


Rimmade revben med chiliglaze
2 kilo tjocka revbensspjäll - antingen köper du färdigrimmade eller så gör du det själv:
1 sats chiliglaze  (receptet syns nedan)
Rimma revbenen i 3 dygn i:
5 liter vatten
5½ dl salt
1 dl socker
Koka upp vattnet med salt och socker och låt det sedan svalna.
Lägg köttet med fettet uppåt i en skål, häll över rimningslagen så det täcker köttet helt, täck över skålen och ställ det i kylen. Låt det stå och rimmas i 3 dygn.

För att koka revbenen:
1 gul lök, skalad och klyftad
1 morot i mindre bitar
2 lagerblad
2 msk timjan
10 vitpepparkorn
Häll av revbenen och lägg över dom i en stor kastrull, lägg i resten av ingredienserna.
Häll på vatten så att det går en bra bit över revbenen och låt det koka under lock tills köttet släpper från benen - ca 1½-2 timmar.
Kolla under tiden det kokar om du behöver fylla på med mer vatten.
Lyft upp revbenen och låt dom rinna av, dela dom i mindre bitar och lägg i ugnsfast form.
Pensla revbenen med glazen (se receptet nedan) och tillaga i ugn på 200 grader i 15 min.

Glaze
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk sambal oelek
½ dl sweet chili sås
½ dl japansk soya
½ dl honung
1 dl färskspressad apelsinjuice
½ dl hackad bladpersilja
olja till fräsningen
Fräs löken mjuk i en stekpanna tillsätt övriga ingredienser, koka samman till en sirapsliknande karaktär.

Nu önskar vi alla våra fina, härliga läsare en finfin luciaeftermiddag och kväll och säger på återseende i morgon när vi bjuder på ett läääääänge efterlängtat recept!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 11 december 2013

Bästa lussekatterna

Att påstå att vi inte är några storbagare av fikabullar är en underdrift, men en gång om året brukar det i alla fall hända att det blir ett bullbak även i det Mårtenssonska köket. Oftast sammanfaller det där bakanfallet lämpligt nog med juletider och oftast resulterar det därmed i bullar med saffran i, något som vi båda gillar. Visserligen är vi lika dåliga konsumenter av fikabullar som vi är bagare av dom, men det är ju enkelt att halvera recepten och därmed inte behöva fylla halva frysen med bullarna. I frysen måste det ju finnas plats till all korv som tillverkas:)

Årets lussebullbak kan vi tacka ICA-buffé, och alla som lovordat deras recept, för. Det stod nämligen att läsa i ett reportage i ICA-tidningen att de hade fått fram receptet på den bästa lussebullen och då måste man ju bara prova! Ett sådant reportage är ju som gjort för att utmana och att testa de där recepttipsen för att se om påståendet verkligen stämmer är tvunget! Alltså gav sej fru M i kast med bakandet i går, med en träningsvärk som hette duga, och några timmar senare låg det 15 nybakade lussekatter och väntade på att testas.


Det fanns en del tips att följa i artikeln, dels skulle degvätskan (mjölk) vara rumsvarm precis som smöret, alltså inget smältande och värmande, bara att låta ingredienserna stå framme. Vidare skulle russinen blötläggas för att de sedan inte skulle dra ut vätska från bullarna, saffranen skulle extraheras och degen skulle knådas en bra stund - ca 20 minuter för hand eller 15 i maskin. Till sist var jäsningstiden förlängd till 1 timme, puh!

Katter på väg in i ugnen efter alla exerkyserna är avklarade:)

Lussekatter  30-40 st
2 pkt saffran
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör,
5 dl rumsvarm mjölk
2 dl socker
½ tsk salt
800 g vetemjöl
1 dl russin
mjöl till att ha vid utbakning
till pensling
1 ägg
Lägg saffranet i vatten eller rom, låt stå 30 minuter och extrahera.
Skär smöret i små tärningar.
Smula ner jästen i en skål och rör ut med mjölken och tillsätt smör och saffran med vätskan.
Tillsätt socker, salt och mjöl och arbeta degen i maskin 15 minuter, eller 20 minuter för hand.
Låt degen jäsa under bakduk 60 minuter.
Ta upp degen på mjölat underlag och knåda den lätt innan du bakar ut till lussekatter som du lägger på bakplåtspappersklädda plåtar och jäser under bakduk 30 minuter.
Lägg under tiden russinen i blöt i vatten och låt dom ligga där i 30 minuter innan du häller av vattnet.
Tryck i russinen i lussekatterna och pensla sedan med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen på 225 graders värme, 8-10 minuter.

Så hur blev dom då, dom där färdiga lussekatterna som var reda att huggas in på senare på kvällen? Jo tack, vi var väldigt nöjda och belåtna, de smakade mycket av saffran och fluffigheten var till belåtenhet. Hur de smakar efter att ha vistats i frysen är förmodligen det verkligen testet för säg den lussekatt som inte smakar smakens när den är nybakad...
Är det fler som testat receptet och i så fall vad tyckte ni?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 9 december 2013

Goda kycklingrullader och böcker

Då ska vi stilla lite nyfikenhet som kanske uppstod igår när vi la upp matlagningsbilder på Instagram och Facebook, direkt från det Mårtenssonska köket. Bilden ser ni lite längre ner här i inlägget och det är alltså en fyllning som är på gång, en fyllning till kycklingrullader.

Att göra rullader av just kycklingfilé är väldigt tacksamt, kycklingfilé blir gärna lätt torrt när man tillagar det så ett bra sätt att undvika det är att fylla och koka köttet, istället för att steka tills det är klart. Vi valde att fylla rulladerna med senap, ost, skinka samt örter och sedan koka dom i lite vitt vin, buljong och grädde, men det går säkert att laga till kycklingrullader på andra goda sätt. Kanske sitter någon av er på ett smarrigt förslag som ni vill dela med er av?


Vad man väljer att äta till är valfritt, vi körde på ugnsstekta rotfrukter, potatis och lök, en grönsallad på allehanda nyttigheter som vi dessutom toppade med Labneh och det passade fint.

Kycklingrullader
1 kycklingfilé per person
1 skiva rökt skinka per filé
1 skiva västerbottenost per filé
fransk senap
några blad färsk basilika
några blad färsk oregano
salt och peppar
1 dl kycklingbuljong
2 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
2½ dl grädde av valfri sort, vi använde mellangrädde
Skär ett snitt längs med filén och fläk upp köttbiten. Banka ut köttet med hjälp av en brödkavel, handen eller en köttklubba, tills den är jämnt tunn.
Bred på lite senap, lägg på skinka, ost och örterna och krydda.
Rulla samman köttet till en rulle och bind ihop med steksnöre.
Fräs rullarna runt om i smör så de får färg och häll sedan buljong, vin och grädde i stekgrytan.
Låt rulladerna puttra under lock i ca 40 minuter.
Ta upp rulladerna och håll dom varma under tiden som du kokar samman såsen ca 15 minuter.
Red eventuellt av såsen om du tycker den är för tunn, smaka av med salt och peppar och lägg tillbaka rulladerna.
Servera med valfria tillbehör. 

Fyllningen ligger färdig, bara att plocka till sej.

Och så till sist måste vi bara få visa er vilken överraskning som knackade på vår dörr i går. Eller rättare sagt så var det vår granne, stans bästa, som ringde på i gårkväll för att fråga om vi kanske var intresserade av några gamla kokböcker hon hade fått tag på. Hon hade nämligen läst här i köket att vi gillade sån här finfin litteratur och tänkte skänka oss dom om vi ville ha dom. Om vi ville?!

 Håkan dök direkt ner i den gröna boken: "Som bonapia och kokefru, vardagsmad och gillemad, Österlensk matbok" (Mitt liv som bondpiga och kokfru) och hittade en hel massa spännande och intressanta recept och historier. 
En resa genom tiden i vår mathistoria, 1942 fram till 1979 och så bonapian som rör sej från 1800-talets mitt och fram. Fantastiskt! 

Nu ska det vilas och masseras i soffan. Fru M har nämligen varit på sitt fösta gympass med sjukgymnasten sedan hon hostade sönder ryggkotorna förra året, och det tog på krafterna kan ni tro! Att cykla hem från träningen var ett kapitel för sej, 2:ans växel var kämpigt nog, och att sedan ta sig upp för alla trapporna i huset... Ett smärre mirakel var det att det gick vägen till sist, dock skedde det under en hel del fnitter så vad grannarna i trappuppgången tänkte kan vi bara gissa... Inte klokt är det så snabbt en kropp förfaller!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 8 december 2013

Veckans underlättare, veckomatsedel för vecka 50!

Hej och välkomna hem till tonårsmårtenssons... klockan tio i morse slog dessa två upp sina korpgluggar! Innan klockan 12 på natten ska gamla människor vara i säng, inte halv 3 som det bidde för vår del i natt. Men vid närmare eftertanke så är det värt det när man fått tillbringa kvällen tillsammans med bästaste vännerna, äta och dricka gott, babbla så det blir träningsvärk i käkarna och till råga på allt: spela kort - en aktivitet som vi inte sysslat med på evigheter! Och varför spelas det inte mer kortspel undrar vi nu, det är ju hur kul och spännande som helst - bra för hjärnan är det säkert också.

Något annat som är bra för hjärnan är mat och god sådan är bra för själen, förhoppningsvis hittar ni en eller flera rätter på veckans matsedel som är bra för båda. Denna vecka smaksätter vi en gryta med glögg, spättor med citron och pizza med Västerbottenost, svensk så det förslår. Sen reser vi ut i världen och gör smakstopp i Indien, Karibien, Italien och England, vi hoppas att ni gör oss sällskap:


Måndag: Vegetarisk makaronigratäng med indiska smaksättare, garam masala, spiskummin och kardemumma för att bara nämna några av kryddorna.
Tisdag: Spättabörsar med citronsås, en av våra absoluta favoriträtter genom alla åren och några dessförinnan för frun i köket, bara att titta på bilden för att se hur mycket vi gillar den:) Perfekta nobelmiddagen om ni frågar oss!
Variera mängden citronsaft efter er egen smak, vi öser på rätt rejält!
Onsdag: Kycklingköttbullar i en lättfixad tomatsås du gör på burktomater, låt dom puttra tillsammans och servera med en god sallad och bönor.
Torsdag: Fisk, i detta fallet lax, med en het mangoröra och en frisk limesås till det.
Fredag: Västerbottenostpizza passar fint både som förrätt och som tilltugg på plockmiddagen, riktigt fint gör den sej med räkor eller andra skaldjur (kanske lite bubblor i glasen?) (fotot är inte öppet för diskussion, helt klart ett bevis på att övning ger färdighet:))
Lördag: Avvara lite av glöggen och skvätt ner den i en gryta tillsammans med rosmarin, lök, svamp och några få andra ingredienser, låt det puttra på spisen och njut sedan av denna mustiga glöggryta!
Söndag: Shepherds pie, engelsk husmanskost när den är som bäst och har ni inte provat än så är det hög tid, det är fantastiskt gott. Fylliga smaker i köttfärsen som passar så fint till den lena potatismosen ovanpå... Baske oss om vi inte tar och joina er och äter detta på söndag!

Så har då Sven äntligen lämnat oss efter ett långdraget och stormigt besök! Vår stad fick känna på hans vrede ganska rejält, men våra fönsterrutor som frun var orolig för klarade sej och så gjorde även den höga enen på gården - även om det såg kritiskt ut ett bra tag. Håkan valde att hoppa över cykelturen hem i torsdagskväll, till fruns stora lättnad, och liftade hem med en snäll fader. Snön som föll igår ösregnar bort idag, muggeväder är vad det är, men det gör oss ingenting - det känns som att passar tonårsmårtenssons rätt så väl:)

Ha nu en riktigt fin vecka, lussa så lagom och glöm inte att det är frack och långklänning som gäller på tisdag, tiara och monokel är frivilligt!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 5 december 2013

Cannelloni med lax och räkor i vitvinssås

Nu närmar sej helgen med stormsteg, känner ni det? Jag kan i alla fall lova att vi tillhör dom i landet som gör det, även om jag har förstått att vi än så länge har fått det ganska lindrigt. Fast det så klart, frågar ni Håkan när han anländer hemmet sent i kväll efter sin cykeltur hem, vad han säger om lindrig storm så får ni garanterat ett annat svar. För min del så svischade jag hem på cykeln på två röda, nerförsbacke och medvind tackar jag inte nej till, även om det var med livet som insats (nästan i alla fall).

Men nog snackat om vädret, det var ju helgen som skulle få ta plats på scenen och få lite extra strålkastarljus. Vi har nämligen ett finfint pastarecept på lut till er som vi tänkte kunde passa bra inför stundande dagar. Cannellonirör är det som ligger där i pastatallriken, rör som är fyllda med en röra på lax och räkor, dill och citron. Tillsammans med en vitvinssås har dom sedan tillagats i ugnen och det hela smakade ljuvligt gott, det kan vi intyga. Visserligen är det ju en stor fördel om man gillar fisk och skaldjur, men smaken av fisk är inte så framträdande så vem vet, kanske detta kan vara rätten som får den mest rabiate fiskhataren att vinnas över på vår sida:)


Det där med att få in fyllningen i rören kan tyckas lite pilligt, i alla fall har vi tyckt det tidigare och då har vi helt enkelt löst det genom att istället lägga fyllningen på färska lasagneplattor som vi rullat ihop till rör. Numera har vi dock investerat i en ordentlig sprits med ordentlig strut och rejäla munstycken och denna gången gick fyllandet som en dans.

Canneloni med lax och räkor    2 port
8 cannelonirör
300 g lax
200 g skalade räkor, grovt hackade
1 ägg
1 dl grädde
½ citron, rivet skal och lite pressad saft efter tycke och smak
½ dl hackad dill
salt och peppar
Dela laxen i mindre bitar och kör den i mixer tillsammans med ägget så det blir en smet.
Häll i grädde och mixa samman, smaksätt med citronskal och saft, kryddor och dill och rör slutligen ner de grovt hackade räkorna.
Klicka ner färsen i en sprits och fyll sedan rören.

Sås
1 msk smör
2 msk fint hackad lök
2 dl torrt vitt vin
4 dl matlagningsgrädde
1 tsk fisksås
1 msk hummerfond
1 msk smör+1 msk vetemjöl
1 dl riven parmesanost
Smält smöret och fräs löken någon minut, häll i vin och låt det koka ner till  hälften.
Tillsätt grädde och låt det sjuda någon minut, smaka av med fisksås och hummerfond.
Mosa samman smör och mjöl och rör ner det i såsen, låt det sjuda tills det tjocknat.
Slå lite av såsen i botten på formen, lägg pastarören på, häll på resten av såsen och strö på osten.
Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, stick med en provsticka i ett rör för att känna om det är genomkokt.
ev. till servering
löjrom eller sikrom

Nu ska denna kvinnan ta och rulla ner rullgardinerna för fönsterna som vetter mot stormbyarna, för det ser baske mej ut som de snart ska tryckas in i rummet... hugaligen!

Håll i hatten och håller er inne!
Smaklig spis! / Anki (och Håkan)
x

tisdag 3 december 2013

Singaporegryta, nu äntligen i köket!

Vi har sagt det tidigare, men vi får krypa till korset och upprepa att det är tur att vi har läsare påminner oss när vi glömmer bort att bjuda på recept som vi hintat om. Denna gången är det ett recept på en gryta som vi bjöds på hos Carina och Affe förra helgen, när vi slängde ut en bild på vårt Instagram var det genast flera som ville ha receptet. Igår kom ett mejl från en av våra följare som undrade vart receptet blev av...
I telefonen stannade det kvar! Istället för att använda penna och papper på det gamla hederliga viset tipsade nämligen Carina oss om att ta ett foto, tänk så smart -det hade vi inte en tanke på...! Det märks att vi har lite kvar tills vi helt är inne i den nya teknikens era:)


Singaporegryta stod det i kokboken, varför det heter så kan vi bara gissa oss till. Det kan ju bero på sambal oeleken eller så är det kokosmjölken som ska få oss att tänka på Singapore. I alla fall så finns det en förklaring till kokosmjölk och det står att läsa att den "kan köpas i specialaffärer eller så kan man koka själv". Nu behöver ni inte bege er till någon specialaffär, kokosmjölk hittar man ju numera sen flera år tillbaka i vanliga mataffärer.
Vi sa ju det, vi lever i en ny era när recept kan fotograferas med en telefon och kokosmjölken inte längre behöver kokas på spisen.

Singaporegryta
1 kg grytbitar av gris, strimlade
1 purjolök, tunt skivad
2 röda paprikor, strimlade
1 grön paprika, strimlad
½ dl olja
2-3 vitlöksklyftor, riven eller finhackad
½ dl soja
½ tsk salt
½ tsk, eller mer - smaka dej fram, sambal oelek
3 dl kokosmjölk
½ dl kokosflingor till serveringen
Hetta upp oljan i en djup stekpanna, lägg ner köttet och låt det fräsa någon minut tillsammans med vitlöken.
Blanda ner paprikor och lök, smaksätt med soja och salt och låt allt bli genomvarmt.
Tillsätt kokosmjölk och sambal, rör om så det blandas med övriga ingredienser och låt det småkoka några minuter.
Strö över kokosflingorna när grytan ska serveras (för extra mycket smak av kokos så kan du rosta flingorna lite snabbt i en torr stekpanna) och bjud gärna ris och grönsallad till.
Lite extra sambal kanske att klicka på för dom som gillar lite mer hetta...

Carina använde picnicbog som hon strimlade och köttmästaren här hälsar att det även går bra med fläskfilé eller skinka. I övrigt är det helt i vanlig ordning, smaka, smaka och smaka så ni får smakerna så som ni vill ha dom.

Skulle det nu vara så att det är fler recept som ni saknar och väntar ihärdigt på, så tveka inte utan bara hojta till på mejlen så ska vi göra så gott vi kan för att ordna det. Ett kakrecept, det sista i ordningen, från buffén är på g så där är vi "on top of things":)

Nu, en fin tisdagskväll önskar vi er
Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 1 december 2013

Veckans underlättare och hemma hos reportage!

Hej och välkomna till första adventsfirande Mårtenssons, idag tänkte vi förutom veckomatsedel bjuda er på ett litet hemma hos reportage från vårt julpyntade hem. Men vi börjar med veckans underlättare och sparar inredningsreportaget till sist, så kan de av er som inte är nyfikna på hur det ser ut hemma hos oss enkelt hoppa över det:)

Veckans meny bjuder, helt i vanlig ordning, på två fiskrätter och båda smakar tomat. Visserligen är de färska tomaterna inte så roliga just nu, men satsar du på de som kostar lite mer och som sitter kvar på sin kvist får du oftast med dej smakrika tomater hem från affären.
Vidare hittar du en klassisk husman, en soppa som fått smak av bland annat saffran och en vegetarisk spenatsås med mustiga indiska smaker. Fredagens kycklinggratäng kräver lite mer arbete, men den är väl värd den lilla extra tiden du lägger in vid spisen.

Varsågoda, vi ger er underlättaren för vecka 49:

Måndag: Veckans vegetariska blir en spenatsås med smaker från Indien som ni käkar tillsammans med ris av valfri sort, vi kör med fullkorns- eller råris.
Tisdag: En superenkel torskrätt med tomatsås med smak av örter och vitlök går ut som veckans första fiskmiddag, snabblagad tisdagsmat. Är ni sugna på att baka hittar ni i samma inlägg en mjuk kaka smaksatt med rosmarin - smarrig också den!
Onsdag: Blandade grönsaker, några bitar korv med hetta i och så säsongens krydda - saffran -tillsammans hamnar dom i en het soppa.
Torsdag: Lite sommarkänslor så här i december kan väl inte skada? Laga till en lax med tomatsalsa och kall dijonsås och dröm om varmare dagar:) 
Fredag: Kycklinggratäng med en krämig vitvinssenapssås, rökt fläsk och allehanda grönsaker i, serveras väldigt gärna med den ultimata såsuppsugaren - pressad potatis!
Lördag: För ovanlighets skull så blir det faktiskt inget middagstips för lördagen... Nej, istället tänkte vi tipsa er om dessa saftiga varianterna av saffransbullar, fyllda med kardemummasmör.
Söndag: En gammal husmansklassiker med sting avslutar veckan när vi kokar pepparrotskött. Det hela sköter sej till största delen på egen hand, det enda större ansträngningen man själv behöver göra egentligen är att koka såsen och riva pepparroten, perfekt för en slö söndag.

Så, då var maten avklarad och vi ger oss vidare in i Mårtenssons julverkstad. Vi drog alltså ner hela julen från vinden i fredags och körde hela racet med granen (ja vi har en plastgran och den är vi så evigt tacksamma för att vi har - väl investerade pengar om ni frågar oss), stakarna, tomtar och stjärnor:

Årets upplaga av gran går i rött och guld och flera tomtar håller vakt. 

Håkan fick en av sina geniala idéer och hämtade ner ett fd skohylleprojekt från vinden, skolådorna som packats in i guldpapper ligger nu istället under granen och låtsas vara julklappar! 
Och som om att det bara var meningen att lådorna skulle tas ner från vinden så återfann vi en djupt saknad tomte i en av lådorna, ödet...?

Andra halvan av rummet, numera får vi stå ut med att sitta i en djungel när vi sitter i favoritfåtöljen...

Misteln är på plats och har använts flitigt sen den hängdes upp.

 Sängen har också julpimpats!

Och som att julpyntandet inte räckte så har vi fixat till en ny datorplats, bytt ut den gamla sitta-ner varianten mot en mycket mer hälsosam stå-upp variant. Vi har läst (bl.a här)och hört så mycket om hur bra det är för hälsan och kroppen att stå upp när man arbetar vid sin dator, sitter ner gör man tydligen tillräckligt ändå. Eftersom vi båda är smått galna i att förändra i vårt hem och gärna har nya projekt i tankarna så fick vi för oss att bygga om något som redan fanns, istället för att köpa något nytt. Och då kom den där gamla skoförvaringen, som tidigare hyste de guldinpackade skolådorna, åter till användning! 

 Återvinning när den är som bäst, en stycken så kallad lagerhylla är nu ombyggd, lite borrande och snickrande av Håkan och vips så kan vi stå oss till bättre hälsa, framförallt mår Ankis rygg så mycket bättre när den är i stående läge. Dessutom kan det hända att man kanske tappar lite vikt också tydligen, perfekt nu när det ska frossas i julgotter:)

Då ska vi se om vi kan slita oss från vår nya "arbetsplats", kanske ta en sväng ut i adventsstormen och jobba upp lite aptit till kvällens middag. Vi tänkte fira första advent med en bit smaskig tonfisk och lite bubbel, så ska det tydligen vara år 2013 enligt flera pålitliga mattidningar och det måste man ju tro på, eller hur?

Vi önskar er nu en fortsatt mysig första advent, söndag och vecka. 
Smaklig spis! / Anki och Håkan