fredag 30 augusti 2013

Vit sangria och paj med skaldjur

Hej fredag och hej helg! Eller ska vi kanske säga hej paj och hej drink? I går slängde vi ju ut frågan om vad ni helst ville bjudas på idag, skaldjurspaj eller drink? Ganska snart vägde vågen över på drinksidan, kanske inte så överraskande när det som sagt var är en helg på ingång. Dock hördes vissa röster om att vi kanske skulle kunna tänka oss att servera båda tipsen och vem är vi då att inte lyssna på de önskemålen... Vid närmare eftertanke passar det ju ganska bra också, för drinken kan ni faktiskt servera till pajen!
Så paj och drink it is, vi tar dom i kronologisk ordning och börjar därför med drinken.

Drinken blir vårt försökt till att återskapa något vi sippade en hel del på när vi semestrade på Maderia i somras, nämligen vit sangria. Tror knappast att vi besökte en endaste restaurang som inte hade den på menyn och stod den inte med så gick det säkert att beställa ändå. Första gången vi beställde in en kanna var det mest för att stilla vår nyfikenhet, övriga gånger var det för att stilla vår törst och vårt begär:)
Vår premiärblandning i köket blev med ett portugisiskt vitt vin från gröna skylten och vi blev väldigt nöjda och nostalgiska:


Vit sangria
½ flaska vitt vin, gärna åt det fruktiga hållet. Vi använde Casal Garcia och det visade sej passa utmärkt
½ liter 7-up eller sprite
½ apelsin
1 passionsfrukt
4 physalisfrukter
massor av isbitar
Skala och skiva apelsinen och halvera skivorna.
Dela och gröp ur passionsfrukten.
Kvarta physalisen.
Blanda alla ingredienserna i en bringare eller en bålskål och servera
NJUT!

Pajen så, det blir alltså pajen från kräftskivan, ytterligare ett bidrag från kräftskivan. Fantastiskt god och riktigt vacker var den, passar perfekt på ett buffébord gör den:


Garnera pajen precis hur du vill, här ser du hur Björkenäsarna pimpade sin. 

Paj med lax och skaldjur  ca 6 pers
125 g smör, rumstempererad
3 dl vetemjöl
2 tsk dillfrön
2 msk konjak
Kör alla ingredienser till en deg i matberedaren. Tryck ut degen i en form  med löstagbar botten, nagga botten och ställ in i frysen minst 30 minuter.

Fyllning
1 schalottenlök, grovt hackad
1 burk kräftstjärtar, 150 g avrunnen vikt
150 g skalade räkor
100 g varmrökt lax
1 dl vispgrädde
2 dl riven västerbottenost
1 ägg
½ dl hackad dill
4-5 soltorkade tomater
Kör alla ingredienser i mixern eller matberedaren och häll sedan smeten i pajformen.
Platta till ytan och grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader, ca 30 minuter tills pajen känns klar.
Ta ut pajen och låt den svalna helt.

Garnering
1 avakado, fint skivad
1 rödlök, fint skivad
5-6 coctailtomater, halverade
1 citron i skivor
100 g varmrökt lax i mindre bitar
50 g mixad sallad
1 burk kräftor, 150 g avrunnen vikt
150 g skalade räkor
dillkvistar
1 msk rosépeppar
Förbered garneringen och lägg på precis innan serveringen.

Se där ja, där har ni en komplett måltid ju, inte helt fel det heller:)

Då hoppas vi att ni är laddade för helg oavsett hur ni ska spendera den. Själva håller vi tummarna för Köpenhamnsväder i morgon och hoppas att vädergudarna är på vår sida. Om inte så får vi försöka att roa oss efter bästa förmåga ändå.

Er önskar vi en trevlig helg och må era maggar fyllas med mycket gott!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 29 augusti 2013

Knyt in en kantarell

Idag tar vi och fortsätter vår kulinariska runda på buffébordet som stod uppdukat när vi var bjudna på kräftskivan förra helgen och det är dags för spröda kantarellknyten att ta plats på scen. Dessa små fluffiga saker var så in i hoppsan goda och vi kommer absolut att göra dom i vårt kök, på ett eller annat vis.
Absolut kan de varieras efter er egen smak, gillar man inte blåmögelost så kan vi tänka oss att det säkert funkar med den gamla hederliga västerbottenosten också. Vi har själva lite funderingar på annat smått och gott som kan knytas in i smördeg, men fram tills de experimenten är utförda så får ni hålla till godo med denna smarriga variant:


Kantarellknyten
4 dl kantareller i mindre bitar
½ gul lök, finhackad
50 g blåmögelost
1 äggula
1 msk vatten
2-3 smördegsplattor (frysta)
salt och svartpeppar
Stek kantareller och lök i smör tills all vätska försvunnit, salta och peppra.
Låt smördegsplattorna tina och kavla sedan ut dom lite.
Tryck eller skär ut lagom stora cirklar av degen och lägg en klick svampröra på mitten följt av en bit ost ovanpå.
Vik upp kanterna på smördegen och pensla med äggulan som vispats upp med lite vatten.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 12 minuter tills de fått fin färg.
Servera ljumna eller kalla.

Om det nu, mot all förmodan, finns någon som inte har uppmärksammat det så kan vi förtälja att det är fredag imorgon. Japp, ni läste helt rätt! Vi har vissa funderingar på att bjuda er på en drink i morgon som ni kanske kan njuta av i helgen, vad säger ni om det? Låter det som en bra idé? Eller vill ni kanske hellre att vi serverar er en frasig skaldjurspaj?
Er önskan är vår lag, så släng in en kommentar och flagga för det du är extra sugen på så får vi se åt vilket håll vågen tippar:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 28 augusti 2013

Vedermödor och sill.

Ni kan bara inte ana vilka vedermödor vi genomgår för tillfället när det ska fotas mat här i köket... Vår balkong, där vi knäpper av de flesta bilderna nu när vädret tillåter, ska nämligen få en liten makeover i dagarna. I och med den förvandlingen finns det inte en endaste liten pinal därute så både mat och oss själva placeras nu på golvet, kära hjärtanes vilka exekyser! Ja säg vad gör vi inte för er kära läsare och för att ni ska få matiga bilder att frestas av:)

Senaste golvade bilden är den ni ser här och kanske är det lite svårt att se vad det egentligen är som ligger på tallriken? De av er som följer oss på Istagram har redan fått en försmak och vet att det är en Omega3-stinn firre, serverad med en löksås av det lite hetare slaget, som vi smaskade i oss igår.
Vi tyckte att det lät som en lite märklig blandning av smaker när vi läste receptet på såsen, men vi blev tillräckligt nyfikna för att smaka och vi blev faktiskt glatt överraskade! Det var en fin blandning av hetta, syra och lite sötma och till en lite fetare fisk som sill så passar den verkligen riktigt bra:


Stekt sill med annorlunda löksås  2 port
hackad persilja till servering
ca 300 g sill/strömming i filéer
salt och svartpeppar
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
Blanda samman mjöl och ströbröd.
Krydda sillfiléerna på båda sidor och vänd dom i mjölblandningen så sidorna täcks helt.
Stek dom i riktigt med smör och servera med såsen till:
Löksås
1 rödlök, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
100 g avrunnen grillad paprika (på burk), strilmade
½-1 dl sweet chilisås, smaka dej fram till rätt mängd eftersom olika märken är olika heta i smaken
1 dl apelsinjuice
1 citron, rivet skal och pressad saft
1 msk rödvinsvinäger
1 msk flytande honung
Blanda samman chilisås, apelsinjuice, citronskal och saft, rödvinsvinäger i en skål.
Fräs löken mjuk utan att den tar färg några minuter, rör ner vätskan och blanda.
Låt inte såsen koka, den ska bara bli varm, och servera den sedan till den stekta fisken och kokt potatis med massor av hackad persilja.

Kanske är det inte så ofantligt många av er som tänker på sill i första taget när det är fisk som står på menyn, men det är en billig och bra råvara , och vi får inte glömma att äta mer fisk, det är ju så nyttigt, gärna flera gånger veckan.
Vi  försöker få in det i menyn, 2 gånger i veckan men lyckas inte alltid, men som sagt var vi är inte mer än människor.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 26 augusti 2013

Kärt barn har många namn.

Nej minsann, vet ni vad! Om vi ska fortsätta ta kakorna från vår kakbuffé i nuvarande takt så är vi väl snart framme vid jul innan vi är färdiga, och så kan vi ju verkligen inte ha det. Till jul har vi annat än födelsedagskakor att bjuda er på, så det så:)
Därför kommer det idag ett recept på sirapskakor eller kanske sirapsbröd, sirapssnittar, kolabröd, kolakakor eller kolasnittar. Ni kanske har ännu fler namnförslag på dessa sega godingar, kärt barn har som bekant många namn. I Mårtenssons kök går de i alla fall under namnet sirapskakor och bakas efter detta receptet:

Sätter man fram en skål som denna framför frun så kan vi nästan lova att den är tom i ett nafs, speciellt om det finns ett glas iskall mjölk sidan om...

Sirapskakor eller kolakakor,   ca 50 stycken
200 g smör, rumsvarmt
1 3/4 dl strösocker
1 msk sirap
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rör smör, socker och sirap vitt och poröst.
Blanda samman mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör sedan ner det i smörsmeten.
Arbeta samman degen och dela i 4 längder som du rullar.
Platta till längderna och lägg på bakplåt med bakplåtspapper på.
Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader i 15 minuter.
Låt dom svalna lite grann och dela sedan längderna i sneda bitar.

Ikväll blir det, hör och häpna, ingen middag i det Mårtenssonska köket! Kvällsjobb och personalkonferens står på schemat istället, så blir det ibland. Men i morgon är vi tillbaka på köksgolvet och på veckans meny står flera nya smakupplevelser, har vi (och ni) tur så faller de oss på läppen och då hamnar de så klart även i detta köket, så småningom.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 25 augusti 2013

Veckans underlättare och ett mirakel!

Söndag gott folk, och helgen har varit lugn och skön för Mårtenssons. Lite korvastoppning, balkonghäng och strandpromenader på det, alldeles lagom aktiviteter för ett medelålders par:) Tydligen var vår tumhållning väldigt lyckad för det har varit kanonväder hela helgen och förhoppningsvis har ni också haft det bra så ni känner er laddade för en ny vecka!

Helt i vanlig ordning så har vi samlat ihop lite middagsidéer från vårt arkiv för att bjuda er på lite matinspiration för kommande vecka. Det blir kantareller och vitkål, lax och spätta, camembert, apelsinmarmelad och kassler i en enda underbart god blandning. Hittar ni något som ni blir sugna på att kika lite närmare på så är det bara att klicka på den markerade texten och vips så sitter ni där med receptet framför er. Lätt som en plätt:


Då kör vi alltså vårt förslag för vecka 35:
Måndag står en ganska snabb kasslergratäng med svamp och vitlök på menyn, valfritt tillbehör.
Fiskdag på tisdag, denna gången blir det het spätta i sås med kokosmjölk, gjord under 30 minuter.
På onsdag blir det en husmansklassiker som passar fint till korv, en vitkålsstuvning som du gör med den goda färska vitkålen som är i säsong nu.
Mer fisk blir det på torsdag då vi bjuder på en lätt och snabblagad lax med smak av dill och citron.
Så är vi framme vid fredag och så klart blir det pasta, denna gången med hjälp av Jamie Oliver. En av de allra godaste pastasåsenrna som någonsin tillagats i vårt kök är hans camembertostsås!
Även kantareller är i säsong och därför passar vi på att tipsa om ljuvliga katarelltoppade biffar, dessa efter inspiration av Mat-Tina, som passar fint på lördag.
En gryta kör vi på söndag och i den lägger vi bl.a kyckling, apelsinmarmelad och kokos, låter konstigare än det smakar:)

Eftermiddagen har vi spenderat till fots och på en bänk nere vid stranden, det är bara att passa på att tanka solljus och D-vitaminer så länge det går. Riktigt härligt väder har det varit, vindarna till trots, och vi såg faktiskt flera modiga som doppade sej i de blå vågorna. 

Så kan vi meddela att det har skett ett mirakel i vårt kök minsann! Mårtenssons har blivit Instagraminstalerade och har under några dagar gjort sitt bästa för att försöka förstå hur det hela fungerar egentligen. Eftersom det tydligen inte finns någon kurs hos varken Medborgarskolan eller ABF att gå, så får vi själv försöka lista ut hemligheten vartefter. 
Vi är inte, och lär inte heller bli, så makalöst aktiva användare eftersom vi inte tillhör de som har mobiltelefonen fastklistrad i sina händer. Men ett foto då och då kan vi säkert få till, även om fånen för det mesta är avstängd:) Det är några som redan har lyckats letat upp oss och hör ni till de som vill följa våra stapplande intagram-steg så hittar ni oss under det ganska självklara namnet martenssonskok.

Ha nu en riktigt bra vecka allesammans, så ses vi snart igen i ett kök här i cyberrymden! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 23 augusti 2013

Den där skivan,

ja den med kräftor och trevlig sällskap förra helgen, den ska det handla lite om idag här i vårt kök. Vi har nämligen äntligen lagt beslag på recepten på alla godsakerna som vi bjöds på och så klart ska vi ju skicka dom vidare till er.
Det är alltid med samma glädje som våra smaklökar och magar låter sej transporteras hem till Anne och Ingemar, det har faktiskt inte hänt en endaste gång under alla åren som vi känt varandra att vi lämnat det hemmet hungriga eller besvikna! Bilden nedan visar bara en del av buffén som stod uppdukad så det är förmodligen ingen överraskning att vi var tvungna att knäppa upp en knapp i byxorna även denna gången:)


En av de förmodligen vanligaste aktörerna på en kräftskiva, förutom kräftorna då, är väl den berömda västerbottenostpajen och det verkar inte finnas någon ände på variationerna. Receptet som värdinnan hade använt sej av var för oss nytt och även om det tydligen kommer från Coop så hindrar det inte oss att gilla och bjuda er på det...

En västerbottenostpaj med lite krämigare fyllning, chutneyn passade väldigt bra till.

Västerbottenspaj med rödlökschutney   
Pajdeg
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
125 g smör
2 tsk kumminfrö
2 msk vatten
Nyp samman mjöl, salt, smör och frö i en skål.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt samman en smidig deg.
Tryck ut degen i en springform, 24 cm i diameter och ställ den i frysen i 10 minuter.
Nagga botten med den gaffel och grädda pajformen mitt i ugnen, 10 minuter på 225 grader.
Fyllning
6 dl riven västerbottenost
2 dl gräddfil
2 dl grädde
3 ägg
Rör samman alla ingredienser och häll i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen, 20 minuter på 200 grader.
Servera gärna med rödlökschutney.

Rödlökschutney
3 rödlökar, klyftade
3 msk strösocker
3 msk honung
3 msk rödvinsvinäger
2 kvistar rosmarin
Koka samman alla ingredienser till vätskan kokat in, ca 10 minuter. 
Låt svalna och servera.
Passar fint även till grillat kött. 

Andra, väldigt vanligt förekommande, gäster på kräftskivor. 

Under tiden som vi sippade välkomstbubbel roade vi oss med lite femkamp med hjälp av spelet "Super 5-kamp", och var det någon som såg oss så roade vi garanterat även dom! 
Här försöker herr M att samla brickor i nummerföljd och vad vi lärde oss här är att "det gäller att komma ihåg var man har gått"! Det var nämligen Idas tips efter att hon gått vinnande ur kampen om sifferbrickorna. 

Så är det åter dags att fira helg och vi håller tummarna för att den bjuder på samma härliga väder som vi fått njuta av de senaste dagarna. För vår del blir det en planlös helg, inte ens maten är spikad, men sovmorgon är en garanterad sysselsättning - var så säkra:)

Vi hoppas er helg blir hur bra som helst, att mat och dryck blir till belåtenhet och att solen skiner på er!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 22 augusti 2013

Skökans pasta

Igår var det Håkan som stod vid spisen och det brassades italienskt käk i köket, följer ni oss på facebook så visste ni förmodligen det redan. Det hackades och skivades och puttrade gjorde det i grytorna, och när maten väl nådde sin slutdestination så fick vi inte fram så mycket mer än "Mmmmm"... Fy tusan gubbar så gott det var!
Vi gick alltså helt emot alla traditioner och åt fredagspasta på onsdagen, fast å andra sidan så är det ju ingenting som hindrar oss att även äta pasta imorgon, om vi nu skulle känna för det. Men eftersom ni säkert vill äta pasta i morgon så passar det väl ypperligt att bjuda er på receptet idag:)

Det ni får njuta av om ni använder receptet är en pastarätt som går under namnet Puttanesca, men som också är känt som "skökans pasta/spagetti". Nu kan man ju undra varför en så fantastisk god måltid har fått det smeknamnet och tydligen finns det några olika förklaringar på det hela. En av förklaringarna är att detta var en rätt som lagades på de statliga bordellerna i Italien under 50-talet när det skulle gå undan vid spisen och det mesta som fanns till hands var konserver.
Nu driver vi ju varken bordell eller har brått, men det hindrar ju inte oss från att prova och det tycker vi att ni också ska göra.
Vi åt vår med kalventrecote som stektes hel på låg värme i ugnen, men vi har ett förslag för er som är vegetarianer också och det är att servera ugnsbakad portabellosvamp till istället, så gott!

Kockas det italienskt ska det naturligtvis matlagningsmusiken också vara italiensk...

Puttanesca
300 g pasta
½ silverlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 msk olivolja
1 klick smör
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater
1 skvätt vitvinsvinäger (framhäver tomatsmaken)
några kvistar timjan
1 dl kalamataoliver, urkärnade och grovt hackade
½ dl kapris, hackade
½ burk Zetas sardeller, hackade
125 g mozzrellaost, skivad
½ dl finhackad bladpersilja
svartpeppar
Fräs löken mjuk i olivolja och smör utan det får färg.
I med vin, tomater och timjan och låt det småputtra 30 min. Efter 20 min så ta du i sardeller och vinäger.
Blanda ihop kaprishacket och olivhacket.
Kok pastan enligt paketens instruktioner.
Servera pastan i en stor djup tallrik, häll över såsen och toppa med oliv-kaprisröran, strö över persiljan.
Skiva mozzarellan och lägg vid sidan.
Servera med kött eller portabello, eller båda! På våra tallrikar låg kalventrecote och svamp.


Ugnsbakad portabello med vitlökssmör
4 portabellosvampar
någon klick smör till varje svamp
vitlökspulver (1 tsk motsvar ca 1 vitlöksklyfta)
lite olivolja till formen
salt och peppar
Rensa och borsta av svamparna, lägg dom i en ugnssäker form med olivolja i botten.
Klicka på smör, krydda med vitlökspulver, salt och peppar.
Ugnsbaka mitt i ugnen på ? grader ca 25-30 minuter.
Ett väldigt gott och bra alternativ till kött!

Bonusmaterial, kocken in action och det råder full koncentration... 

Precis som vanligt så är personalen på systembolaget dom bästa på sitt jobb och det är till dom vi går när vi vill ha tips på vin som passar till maten vi ska äta. Denna gången fick vi lära oss att när det är salta smaker som oliver, sardeller och kapris så är det ett fruktigt vin som möter den sältan bäst. Lisas tips var att ta ett Italienskt vin som vi provat tidigare, nämligen denna förälskelsen, och det hade hon så rätt i. WOW, vilken smaksensation det var!
Så du kan vara lugn Lisa, du går säker på GeMa-livs även nästa gång:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 21 augusti 2013

Mat och boende, två viktiga ingredienser på resan!

Idag blir det lite mer Madeirabilder här i köket och turen har kommit till boende och mat, två av de viktigaste beståndsdelarna när vi har semester (förutom oss själva då) och vi kan ju säga att Madeira levererade vad gäller båda.
Vi börjar på hotellet som vi var supernöjda med, Meliã Madeira Mare Resort & Spa som ligger i Lido i utkanten av Funchal. In till Funchals centrum promenerar man på ca 30 minuter och det är en väldigt fin promenadväg. I området finns det flera väldigt bra restauranger så vi hamnade verkligen helt rätt!


Vi hade ett standardrum, hur fint som helst var det med tv, kyl, kaffe och te, stooor balkong med utsikt över både hav och land, stor och fin toa, och mycket förvaringsutrymme i garderoben. 
Enda minuset var den stenhårda sängen som var helt utan bäddmadrass på resårbottnen, precis som på så många andra platser runt om i Europa. Vi har lärt oss sedan innan att vi skandinaver är lite ensamma om att ha tjocka bäddmadrasser i sängarna, så vi var förberedda. Men efter att vi sagt till så löstes det hela snabbt, tack och lov, och sen sov vi som kungligheter, ljudisoleringen var det inga fel på:)

Vi hade bokat frukost och det fanns massor att välja på, äggstation, olika flingor och müssli, färska frukter och grönsaker, bröd och bullar i olika varianter, kakor, smoothies, pannkakor, juicer, olika ostar och köttpålägg, ja listan kan göras hur lång som helst. Bubblet icke att förglömma:)

Vi hade ingen middag bokad i hotellets restauranger men till vår stora glädje blev vi inbjudna till något som heter "Captains dinner" och som sker varje onsdag. Då bjuds 8 av hotellets gäster in (fråga oss inte hur man väljer för det fick vi aldrig veta) till middag i sällskap med hotellets direktör och en av de andra anställda. 
Så klart tackade vi ja och vi bjöds på mycket gott och så otroligt trevligt sällskap, tänk att man kan ha så mycket att prata med 8 helt okända människor om. Vi hade så pass trevligt i vårt gäng så att vi fortsatte kvällen i terrassbaren efter middagen! 
Tyvärr var inte kameran med men det kändes inte riktigt som det var läge att hiva upp den vid den vita duken och alla de finklädda människorna...

Här tillbringade vi en del av vår semester... Poolområdet var uppbyggt med flera terrasser, där lugnet rådde uppe och det fläktade skönt. 

Så då, över till maten:

Gillar man skaldjur och fisk så har man kommit till helt rätt plats, det finns mycket av de varorna här. Dessa räkorna i olja, massor av vitlök, örter och chili, blev snabbt vår favorit på en av våra favoritrestauranger. 


Espada, en svart djuphavsfisk som är lite speciell för Madeira och ofta serveras med banan och passionsfruktssås - dock inte här på denna bilden och på denna restaurangen. 

En annan rätt som man ser på flera restauranger är stek på sten, en bit oxfilé eller entrecote med hackad vitlök på, serverad på en upphettad sten så man själv kan steka köttet under tiden vid bordet. Här serverad med tre olika såser, så in i bänken gott!
För de av er som äter vegetariskt kan vi berätta att det fanns flera vegetariska rätter på alla de restauranger som vi var på. Vi kikade lite extra eftersom vi vet att många uppskattar vegetariska alternativ, inklusive oss själva numera.

En annan väldigt trevlig sak med Madeira och folket där är att de gillar italiensk mat lika mycket som vi gör:) Il Basilico, som vi läst om en del innan vi reste, låg alldeles intill vårt hotell och där åt vi så makalöst god pizza och en chokladkaka som var en bit av himlen. Fru M fann till sin glädje bläckfiskrisotto som hon fick ha helt i fred för herr M som i sin tur blev förälskad i en förrätt med parmaskinka, svamp, vitlök och olja. 

Oliver har vi satt i oss en oförsvarlig mängd av, vit sangria och öl har vi läskat våra strupar med, alla tre lika goda!

Inte är de många, men på vissa foton är faktiskt vi själva också med på!

Våra favoritrestauranger blev:
Il Basilico
L'Osteria (fiskbilden)
PVP-Pao Vinho e Petiscos  (räkbilden)
Solar da Ajuda  (köttbilden)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 19 augusti 2013

Kycklingpanna med broccoli och hetta

I dag vankas det kyckling här i köket, en kyckling som gjort en liten förändringsresa från "Mitt kök" till Mårtenssons kök. Vi letade efter ett snabblagat och kolhydratsnålt recept för kycklingfilé och fick napp i nyhetsmorgons receptarkiv där Lisa Lemke och Tommy Myllymäki hade gjort en variant med broccoli i. Vi behöll vissa delar, la till några och förändrade smakerna så det blev lite asiatiskt stuk och lite hetta i pannan istället. 

Här gäller det att ni förbereder tillagningen så mycket som möjligt, ha alla ingredienserna beredda, skurna och hackade innan ni stampar igång spisen. Vill ni servera ris eller nudlar till så går det naturligtvis hur bra som helst, men se då till så att de är i sluttampen på tillagningstiden när ni börjar steka för här snackar vi middag som är färdig i ett nafs! 
Eller, som Håkan brukar säga, "Här går det undan med den billiga leverkorven"!


Fotot togs i all hast, eller ska vi kanske säga i all hunger... Två kurrande Mårtenssonska maggar orkade inte rigga och blinga i ordning balkongbordet med rekvisita så det blev ett foto rakt upp och ner. Vi kallar bilden "den nakna middagssanningen" och det är så naket som det någonsin kommer att bli i vårt kök:)

Snabb kycklingpanna med broccoli och hetta   2 port + matlåda
400 g kycklingfilé i små bitar (ca 2*3 cm)
300 g broccoli, buketter och stam
ca 15 sugersnaps
4 cm röd chili, strimlad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 näve persilja, hackad
1 msk japansk soja
en gnutta wasabipasta (rör ut i sojan för enkelhetens skull)
Stek kycklingbitarna snabbt i olja i en het panna, bryn så de får färg runt om och tillsätt sedan chili och vitlök.
Dela broccolin i mindre buketter, skala och skiva stammen.
Strimla sugersnapsen (sugersnapsarna?) och tillsätt dom i stekpannan tillsammans med broccolin och bryn snabbt.
Tillsätt soja och wasabi, rör runt och strö över persiljan just innan serveringen.
Persiljan kan säkerligen bytas ut mot koriander om man gillar det.

Det känns minsann nästan som att sommaren har gjort en liten come back här i dag och i kväll anas vissa igenkännande dofter av kol och tändvätska... Dock inte från vårt kök, här doftade det mest citron och basilika, kanske en viss aning av blomkål och fisk också, men det ber vi att få återkomma till en annan dag.
Nu är det dags för måndagsmys med "Big Bang Theory", kaffe och te. Har vi tur så orkar vi hålla ögonen öppna för några besök i andras kök också...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 18 augusti 2013

Veckans underlättare is back!

Nu är det inte bara herrskapet Mårtensson som är tillbaka i arbete, vårt förslag till veckomeny intar åter sin plats här i köket på söndagarna, precis som vi lovade! Vi har försökt hitta middagar som inte tar alldeles för lång tid att slänga ihop och med ingredienser som ni kan byta ut och förändra efter er egen smak och kyl. Kanske inte helt fel nu när många lägger sommarledigheterna bakom sej för detta året och säkert flera har barn som ska plocka fram skolväskan denna veckan.

Det blir en salig röra av packad torsk, förklädd forsell, tacoalternativ och bonusrecept av det sötare slaget, vi hoppas ni kan hitta något som faller er i smaken:


Vi börjar veckan med en supersnabb och lättlagad kycklinggryta med tomater och massor av dill, det kan väl passa med middag som snabbt kommer på bordet när det är måndag?
Tisdagens fiskmiddag blir ett medelhavsinspirerat torskpaket med fetaost, grönsaker och rotfrukter av skiftande slag som lätt kan bytas ut och anpassas efter era smakfavoriter.
När det står onsdag i almanackan bjuder vi på en vegetarisk gryta som kan serveras med pasta eller ris.
Fisk blir det två dagar denna veckan, men det gör absolut ingenting för fisk ska vi äta ofta! Vi kör en torsdag med stekt sill/strömming serverad med en varm sallad på äpple och rödlök, en återkommande favorit i köket kan vi avslöja.
fredagen är det så dags för veckans färsrätt att serveras. Det blir en varm smörgåstårta med köttfärs på hönökaka, där ni kan använda er av eventuella köttfärssåsrester från frys (eller kyl).
En annan gammal favorit som har hängt med oss sedan dinosaurernas tid är Susannes kasslerlåda som passar fint en lördag. En kasslergratäng med bl.a. rödvinsmarinerad kassler, vitlök och grädde där såsen är av skedätarslaget.
Vi avslutar helgen på söndagen med en smaskig efterrätt, en blåbärskaka som ni kan enkelt förvandla med de bär som ni har tillhands. Vill ni lyxa till det så föreslår vi att ni vispar ihop denna ljuvliga vaniljsås och äter till.

Ska vi kanske försöka oss på en liten helgrapport som avslutning? Vi hade en synnerligen härlig lördag med stadsspankulering, sushilunch i solsken och en makalöst god kräftskiva som avslutning på kvällen. Söndagen har vi fyllt med en cykletur hem till Hasse, kaffedrickning hos den samme och nu vankas det middag som ackompanjeras med regnsmatter.
Ja, så har det sett ut här, hur har det sett ut där?

Vi önskar er en smaklig vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 16 augusti 2013

Så många drinktilltugg av bara en ynka rulle!

Förra veckan var det ju dags för kräftpremiär och vi är inte sena att hänga på en sådan god premiär. Visserligen är kräftor något som vi sätter i oss året runt, men vid denna tiden vet vi att det finns spannar med havskräftor att köpa hem från affären och då gäller det att passa på! En god västerbottenostpaj passar hur bra som helst även till denna arten och med bubbel i glasen, lite grönsaker och dippa så finns det ingen hejd på glädjen i vårt kök.

Vi passade dessutom på att ta hand om en rulle smördeg som inte skulle överleva utan tillagning så länge till, överbliven och övergiven låg den i kylen och bara längtade efter sällskap.
Lite brainstorm a'la Mårtenssons resulterade i en hel drös med lättfixade, lättlagade och smaskiga drinktilltugg. Tänk vad man kan göra med lite smördeg:

Stilleben a'la Mårtenssons köks kräftskiva på tu man/kvinnahand.
Havskräftor är ett av våra absoluta favoritdjur och vid denna tiden på året har vi möjlighet att köpa spannavis med de små smaskiga blötdjuren, till vår glädje!
De rosa bubblorna är från systembolagets beställningssortiment, hembeställda efter att Håkan fått ett tips. Vi passade även på att beställa hem en flaska av den vita varianten och vi blev inte besvikna på någon av färgerna. Bubblor som föll oss båda väl i smaken, ganska så intensiva bubblor som vi båda tycker så mycket om.
Patriarche Crémant de Bourgogne Rosé, för ynka 85 kronor, ett fynd om ni frågar oss!

En tallrik med bådas bidrag. Håkan är mäkta stolt över sin briljanta idé att dega in ölkorv!

Smördegsinbakade oliver
Gröna oliver med valfri fyllning
Svarta urkärnade oliver
kavlad smördeg
uppvispad äggula
sesamfrön
Skär ut fyrkantiga bitar av degen, ca 4*4 cm.
Lägg en oliv på varje degbit och vik ihop till ett paket som du försluter och lägger på en bakplåtspappersklädd bakplåt.
Pensla med ägggula, strö över sesamfrön och grädda mitt i ugnen på 175 grader 10-15 minuter

Smördegsinbakad ölkorv
Ölkorv i skivor
smördeg
uppvispad äggula
Skär ut fyrkantiga bitar från degen, anpassa storleken efter hur stora skivor ölkorv har.
Packa in korvbitarna i degen, förslut och lägg på en bakplåtspappersklädd bakplåt.
Pensla med äggula och grädda mitt i ugnen på 175 grader 10-15 minuter.

 Ett av fru Ms bidrag, smördegssnäckor med fyllning a'la kylskåpsrensning. 

Smördegssnurror med Philadelphiaost och ruccola
1 rulle smördeg
100 g philadelphiaost
1 vitlöksklyfta
ruccolablad
svartpeppar
uppvispad äggula
Riv ner vitlöken i osten och rör ihop.
Bred oströran på smördegsarket, lägg på ruccolablad och mal över lite svartpeppar.
Rulla ihop till en rulltårta från långsidan, försök rulla så hårt som möjligt.
Skär rullen i centimetertjocka skivor och lägg på en bakplåtspappersklädd bakplåt.
Pensla med äggula och grädda smördegssnäckorna mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter
Servera gärna med crème de Balsamico ringlad över.

Herr Mårtenssons skapelse! Inte så starka i smaken faktiskt, till och med frugan kunde smaka:) 

Smördegsinbakade jalapenos
Inlagda jalapenos
Philadelphiaost
kavlad smördeg
uppvispad äggula
Dela jalapenos på längden och ta bort kärnor och väggar.
Fyll med ost och rulla sedan in i en lagom stor bit smördeg, förslut och lägg på bakplåtspappersklädd bakplåt.
Pensla med äggula och grädda mitt i ugnen på 200 grader 10-15 minuter.

There you have it, the drinktilltugg. Att vippa in ölkorven visade sej vara så oerhört gott så det måste ni bara prova! Ja, under förutsättning att ni äter ölkorv det vill säga... Övriga experiment rekommenderar vi så klart också åh det varmaste, men ölkorven - den var verkligen något extra!

Fredag är det igen vänner och det gör oss absolut ingenting alls. Helgen är lika välkommen som den brukar vara, lördagen bjuder på den underbara traditionen Kräftskiva hos Björkenäs och den har vi sett fram mot länge nu! Vi vet ju sedan några år tillbaka att det serveras en massa gott på den buffén, vi har faktiskt allvarliga funderingar på att inte äta varken frukost eller lunch i morron för att ha plats till så mycket som möjligt. Fast på fastande mage finns det ju en risk att vi inte ens överlever välkomstdrinken, så den idén får vi nog tyvärr skrota... synd:)

Ha nu en riktigt skön helg allihopa, smaska i er mycket gott och slurpa i er likaså!
Vem vet, kanske någon av er som ska smaska i er lite surströmming?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 14 augusti 2013

Bakom dörrar göms frukt och dryck

Vi kör på med fler Madeiraminnen och idag blir det lite turistips från Funchal, öns huvudstad som vi tog oss in till fots på ca 30 minuter (1 timme om man räknar glasstoppen vi gjorde då och då...).
Så klart kan man ju ta buss också, men då missade vi ju glassen:)

Stadens saluhall besökte vi ju naturligtvis och även om den inte ser så himla skojsig ut från utsidan så har den en väldigt fin innergård, naturligtvis växtlighet även där. 

Frukter finns i mängd och parti, den ena sorten mer spännande än den andra. Visste ni att det finns en mängd olika sorters passionsfrukter till exempel? Det visste inte vi och naturligtvis var vi tvungna att köpa med oss några sorter att prova. Även bananer kan göras i olika skepnader som ni snart ska få se...

Och var hittar man herr Mårtensson när man besöker en saluhall eller en mataffär (som vi besöker en hel massa när vi reser bort)? Hos kötthandlaren så klart, var ska sleven vara om inte i grytan?!

5 olika frukter som vi provade, den långa gröna är en ananasbanan där man plockade bort det gröna bit för bit och åt det vita fruktköttet inuti (är man allergisk mot kiwi eller melon som fru M så gör man det inte!!!). Ganska söt och mest lik ananas i smaken.
Den lilla gula är en bananpassionsfrukt, inuti är det precis som en passionsfrukt och sanslöst god.
Den vita är en pepino, sådana hittar man i våra fruktdiskar också.
Orange är en apelsinpassionsfrukt, riktigt söt god även den.
Men söt är varken den gröna varianten av passionsfrukt eller Håkans min han gjorde när han smakade på den! Den var, tro det eller ej, surare än en citron!
Vi tog med några av kärnorna hem, så vem vet, nästa sommar säljer vi kanske frukt torget:)

Från saluhallen är det inte långt till gamla stans små gator och gränder där man, till fru Ms glädje hade dekorerat flera av dörrarna på alla möjliga fantasifulla sätt, den ena mer otrolig än den andra:

Ett projekt vid namn "Art of open doors" och kameran gick varm, det kan vi lova...
Påminner lite om dörrsamlingen från förra årets resa till Bali, kanske någon av er som minns den?


Är man på Madeira är det stört omöjligt att undvika att springa på madeiravin och vi kan absolut rekommendera att man besöker i alla fall ett av alla de vinhusen som ligger i Funchal. Vi kikade in hos tre olika och dessa två tycker vi är värda ett besök:

Artur de Barros e Sousa är Madeiras minsta vinproducen med 8000-10000 liter/år. Familjeföretaget startade redan 1890 och drivs nu av den 4:e generationen, bröderna Artur och Edmundo Olim. Tyvärr exporteras inte en endaste flaska vin, förutom de som turisterna köper med sej hem. Helt gratis är det att besöka bröderna och vill man får man provsmaka vissa av vinerna utan kostnad. 

Man går runt på den vackra innergården och bland tunnorna i lagerbyggnaden helt på egen hand. Helt otroliga dofter slår emot gästerna, det är vin som avdunstar i värmen- "angels' share" kallas det som dunstar bort och den doften är vi helt säkra på att änglarna njuter av!

Vi besökte även den mer kända Madeiravinproducenten Blandy's vars viner man hittar i systembolagets beställningssortiment.
Här finns det viner kvar sedan Hedenhös tid, whay back when! Håkan hade lite span på flaskorna från hans födelseår men priset fick snabbt honom på andra tankar... 
Tydligen var det en exceptionellt bra årgång för både det ena och det andra:)

Madeiravinet uppfanns av ett misstag, sjömän som hade vin med på sina resor världen över upptäckte att värmen som tunnorna utsattes för fick vinet att lagras till nya smakhöjder!
Fyra olika sorters gröna druvor används i huvudsak främst vid tillverkningen.
En av flaskorna som fick följa med oss hem, Sercial, ska tydligen passa riktigt fint till sushi!


Vill man kika runt hos Blandys så rekommenderar vi att ta en av de guidade turerna man kan boka in sej på, annars är det bara gården och affärerna man har tillträde till. Vi tog en tur på 45 minuter, den kostade 6 euro/person och då ingick det två smakprover. Blir man sugen på att handla så får man 10% rabatt om man visar upp biljetten. Guiden var väldigt lätt att förstå (engelska) men vi tyckte att tiden man fick på egen hand i museet var på tok för kort, där fanns en hel del spännande att kika på.

Jodå, det finns årgångsvin i alla flaskorna bakom (och framför) oss! 
Köper ni vin här så kan vi tipsa er om att ni inte behöver oroa er för att packa ner dom i era resväskor, man säger bara ifrån att man vill hämta ut dom i affären som finns på flygplatsen, hur smidigt som helst!

Så där ja, då vet ni lite mer om madeiraviner och frukter, hoppas ni läser på ordentligt för i morgon blir det förhör:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 13 augusti 2013

Fläskpannkaka med ost

Gårdagens experimentlusta gav positivt utslag, tack och lov, och precis som vi lovade er på facebook så ska vi så klart dela med oss av vår tvist på den klassiska ugnspannkakan. Inga avancerade grejer alls faktiskt, lite riven ost och crème fraiche bara, men även om det låter bra på pappret så vet man ju aldrig hur det kommer att smaka...
Smakrik ost kan ju sätta sprätt på det mesta, syran från fraichen gillar vi och tillsammans med det rökta fläsket man brukar ha i pannkakan, så blev det en perfekt harmoni! Det skall ju helst vara Gemas kallrökta sidfläsk så klart, med det kan ju gå bra med andras också:)

Det här var precis vad hjärnorna klarade av efter några veckors semester, rena rama åter-till-jobbet-sparkigångmaten:


Fläskpannkaka med ost 
3 ägg
2½ dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl crème fraiche
2 dl riven lagrad ost (vi tog sveciaost)
vitpeppar
300 g rökt sidfläsk, tärnat  (uteslut om du önskar vegetarisk variant)
Vispa äggen lätt och vispa ner mjölet, lite åt gången, så det blir en klumpfri smet.
Rör ut crème fraichen i mjölken och vispa ner i äggsmeten, tillsätt osten.
Krydda och låt smeten stå till sej under tiden du tärnar fläsket.
Lägg fläsktärningarna i en braspanna, modell mindre, och stek på 225 graders värme mitt i ugnen.
När köttbitarna fått lagom färg tar du ut formen och häller eventuellt av lite av stekfettet som bildats om det är för mycket. Tänk på att det behövs vara fett kvar annars fastnar pannkakan.
Rör om i äggsmeten och häll ner den i formen, tillaga mitt  i ugnen ca 30 minuter på 225 grader.
Servera med lingonsylt och grönsaker, yummi!

Hur går det för er del, semestrar ni fortfarande eller är ni också åter inne i ekorrhjulet? Vi har ju båda börjat jobba igen och det känns baske oss som att hösten tog ett litet myrsteg närmare oss på samma gång som jobbet gjorde det. Graderna är inte lika många, rätt som det är vräker regnet ner från en kolsvart himmel och bladen som faller från träden gör vi vårt bästa för att förtränga... Fast vi gör vårt bästa att inte fastna i några negativa tankebanor och istället för att sucka över att sommaren är på sluttampen så gläds vi åt att vi får uppleva ännu en höst! Positive thinking:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 11 augusti 2013

En liten bit av Madeira.

Nu har vi äntligen gått genom alla 700 bilder från vår Madeiraresa och lyckats enas om "några" introduktionsfoto att fresta er med. Vi behövde inte ta många steg på ön innan kärlek uppstod, vädret, maten och de oerhört gästvänliga maderianerna passade Mårtenssons förträffligt!
Kanske kan vi locka en och annan att också besöka denna plutt mitt ute i Atlanten:

Att det är en frodig, grön och blomstrande ö råder väl inga som helst tvivel om, men vilka blommor och blader som grönskar beror helt på vilken tid på året man åker hit. 
Klimatet är subtropiskt, vilket betyder att temperaturen är jämn året om och håller sej runt 20-25 grader. Den där heta torra värmen slipper man här och det är något som vi verkligen uppskattar.
Hotellet i bakgrunden till vänster är Reid's Palace, byggt 1891 där flera historiska och kända personer har bott, fick vi lära oss, Winston Churchill, Gregory Peck och Roger Moore är bara några av gästerna som passerat deras dörrar. 
Dock hoppade vi över våra tedrickarplaner där när vi insåg att vi behövde punga ut med närmare 700 kronor om vi ville sippa på deras Afternoon Tea...

Naturliga sandstränder finns det inte på ön, de som finns är anlagda med hithämtad sand, så vill man bada i havet finns det flera havsbassänger att doppa sej i. Däremot finns det helt fantastiska vyer vart man än vänder näsan, vissa tar helt andan ur en...

Vi stannade och njöt av vyerna så ofta vi kunde! 

 Câmara de Lobos, Churchills favoritby på ön, hit tog vi en tur till med den sk. "Hop on hop off"-bussen Yellow bus. Ett stop här är klart rekommenderbart och den 1½-timmen som är kortaste stoppet med bussen tiden är ganska lagom att stanna. Då hinner man titta sej omkring, insupa vyerna och ta en drickapaus. 

Nämnde vi vyerna och att man tappar andan?

 Många och trånga vindlande gränder och gator bjuder byn på och här, precis som överallt finns det blommor och åter blommor:)

Förmodligen den mest spännande dörren vi kikade in genom... 
Måste ju vara det absolut bästa sättet att ta hand om ett övergivet och fallfärdigt hus?

Nu är ju inte vi husägare, inte heller är vi några aspirerande sådana, men något som vi ofta gör på våra resor är hittar små drömhus som vi tycker hade passat oss perfekt. I Funchal hittade vi två projekt som vi mer än gärna hade tackat ja till om någon velat skänka oss dom:

 Övergivet och helt klart i behov av lite Mårtenssonsk kärlek...

 Huruvida detta minipalats var övergivet eller inte lyckades vi aldrig komma fram till, men att vi mer än gärna skulle forsla dit våra möbler var något vi väldigt snabbt och tveklöst kom fram till!
En egen liten fyr tror vi också hörde till, kanske fyrvaktare skulle kunna vara en ny karriär? 

Fast bananodlare kändes verkligen inte vidare lockande... 

Ett annat hus med en annan karriär som vi också låter fortsätta i ägarnas ägo är detta:
Gelato & More, där vi la en stor del av glasskassan!

Precis så här glad blir man av glassen som serveras och vi fick snabbt våra favoriter båda två. Håkan hamnade snabbt i pannacotta och pistageträsket, medan Anki föll som en fura för citron och passionsfrukt.
Eventuellt kan en viss viktförändring spåras hit...

Nu kan man kanske tro att det enda vi gjort på resan är att titta på utsikter, letat husprojekt och ätit glass, men så är inte fallet. Vi har även tittat på blommor, provat Madeiravin, vandrat i levador och i Funchal, bott på hotell, ätit spännande frukter och en massa god mat. Men det ber vi om att få återkomma till vid ett senare tillfälle, nu ska vi hälsa på våra sedan länge försummade vänner i bloggarvärlden och se vad de haft för sej när vi varit på vift!

Vi önskar er alla en finemangvecka,

Smaklig spis! / Anki och Håkan