söndag 30 juni 2013

Veckans underlättare

Söndagen är här go vänner, och det är dags för veckans underlättare att ta plats och bjuda er på några goda menytips för vecka 27. Vi blandar hej vilt från arkivet och serverar allt från vegetariska råbiffar och pajer till skånsk och svensk husmanskost!
Recepten hittar du enkelt genom att klicka på de maträtter som du blir sugen på, smart eller hur? Allt som allt  så är ni alltså 7 klick ifrån Mårtenssons smarriga vecka:)


En skåning för inleda veckan när vi bjuder på skånsk äggakaga, här serveras den alltid med kallrökt fläsk och rårörda lingon.
Tisdagen blir vegetarisk med rödbetsbiffar på tallrikarna, extra gott med getost till.
Så kommer lillelördagen och då blir det lite festligare med Jamies italienska tonfisk.
En kasslerpaj kan väl passa fint på torsdagen, där söt melon och ananas bryter sältan från köttet.
På fredag står det egenhändigt gjorda hamburgare, numera mer kända som hemburgare, på menyn.
Lördagen innebär födelsedag i köket och då kan det passa gott med en god jordgubbsefterrätt, kanske en jordgubbspaj eller någon av alla de andra smaskiga förslagen...
En variation av en gammal klassiker a'la långkok klämmer vi in på söndagen, vi kokar dillkött på kycklingfilé. Snabbt, enkelt och framförallt vansinnigt gott!

En mulen och lite regnig söndag har vi här i vår stad, men det hindrar inte oss från vår inplanerade fläderblomsjakt! Väder och kläder, ni vet... Igår hade vi däremot en helt otrolig makalös tumme med den stora lampan på himlen. Vi hade ju besök av Erika och hennes nyblivna sambo J och lagom till både vår guidade stadstur och vårt restaurangbesök bröt solen genom molnen och stoppade regnet. Vad är det man säger... "troll har tur"?
Hur som haver så hade vi en fantastiskt trevlig dag i deras sällskap, vi åt och drack gott, skrattade och filosoferade över livet tillsammans. Med andra ord en angenäm lördag!

Men nu beväpnar vi oss med saxar, drar på galonkläderna och pedalar ut i skogen i jakt på ljuvligt doftande blomsterklasar. Här ska det saftas, syltas och läggas in:)
Vi önskar er alla en riktigt skön vecka, ta hand om varandra och njut - även om det blir lite blött ibland!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 28 juni 2013

Hej Fredag!

Vi gör som Robinson och hälsar fredag välkommen, men vi gör det med ett bubblande rosétips! Ytterligare ett "på vinst eller förlust"-köp som alltså visade sej vara ett vinstköp och som vi därför vill dela med oss av till er:

Raboso Rosé, en italienare som vi hittade på gröna skylten till det angenäma priset av 55 kronor. 
Enligt deras beskrivning ska det påminna om smultron, hallon, blodapelsin och körsbär, vi översätter det helt enkelt till att det smakar bär och sommar!
Hur som haver så gillade vi det, speciellt ute på balkongen i solskenet:)

Något annat som vi gillar på vår balkong är att njuta av himlaspelet och de enorma färgkaskaderna vissa kvällar bjuder på. Häromkvällen såg det ut som att himlen stod i lågor och det var helt otroligt att följa med i skiftningarna i skådespelet: 

Ren och skär (eller kanske vi ska skriva orange) njutning, helt gratis är den också!

Ikväll delar detta köket på sej och spisar vid separata matbord. Frun drar till Malmö för att dinera med sina jobbkompisar medan herrn bjuder sin bror på en sparreribsmiddag, säkert kommer vi att bli väldigt mätta och belåtna båda två. 

Vi hoppas ni alla kommer att få en riktigt bra helg och att den bjuder på många godsaker, både här och där! För en del av er är säkert sista arbetsdagen gjord i dag och en välförtjänt och välbehövlig semester är på ingång, er önskar vi en skön ledighet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 27 juni 2013

Sticky chicken med godaste tillbehören!

Ni som följer oss på Facebook vet att vi just satt oss kycklinggryta till middag, den ligger högt upp på tio i topp listan över våra favoriträtter (och där ska det till en hel del för att kvala in!). Just kyckling är en flitigt använd råvara i vårt verklighetskök, dels för att det är gott men också för att det är förhållandevis billigt och går att variera i det oändliga. Och är det något som vi verkligen gillar så är det variation när det gäller vår mat:)

Att vi sen kan minnas resor vi gjort och fortsätta fara välden runt med hjälp av maten gör ju inte det hela mycket sämre! Vi far till Bulgarien när vi serverar friterad kyckling med citronsås, vidare till Kina när det serveras kinagryta, Mexico kan vi låtsas besöka med hjälp av en tacokyckling, Medelhavsländerna får vi en känsla av med denna kycklingpajen.
Vi kan hälsa på i Kreolien (?) med en annan gryta, få en en hint av USA med hjälp av whiskeysås, snabbt vidare till Indien med en välkänd soppa, Karibien smakar vi på med klubbor innan vi sen återvänder hem till Sverige med hjälp av Mannerströms filéer.

Med hjälp av dagens tips till er här i vårt cyberkök gav vi oss iväg på en sådan där matresa för ett tag sedan, när vi med hjälp av denna tallriken hälsade på både i Thailand och på Bali. Gurkorna och den klibbiga kycklingen fick oss att minnas Thailand och jordnötssås åt vi på kors och tvärs när vi var på Bali. Så nu bjuder vi med er på vår resa i matens värld, bon voyage:


Marinad till klibbig kyckling, eller sticky chicken
2 dl sweet chilisås
½ dl kinesisk soja
2 msk flytande honung
1 fint riven vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
2 msk riven ingefära
1 lime, rivet skal och pressad saft
salt och peppar
Rör samman ingredienserna och låt kycklingen marinera i röran, minst 1 timme, gärna längre.
Tillaga kycklingdelarna i ugnen, pensla under tiden med marinaden.
Servera gärna med:

Asiatisk gurksallad
1 dl risvinäger
1 dl vatten
1 dl socker
1 gurka, urkärnad och tärnad
½ dl jordnötter, fint hackade
2 msk fisksås
röd chili efter eget tycke och smak, finhackad
Blanda vinäger, vatten och socker i en gryta och låt det sjuda på svag värme tills sockret smält och det tjocknar lite. Det tar ca 5 minuter.
Låt lagen svalna och häll den sedan över övriga ingredienser i en skål, blanda och låt det stå kallt och dra minst 30 minuter innan serveringen.

Jordnötssås
2 dl kokosmjölk
1 dl jordnötssmör
1 msk farinsocker
1 msk pressad citron
2 msk kinesisk soja
½-1 tsk sambal oelek
salt och peppar
Vispa samman jordnötssmör och kokosmjölk i en gryta, hetta upp och tillsätt övriga ingredienser.
Låt såsen sjuda några minuter och smaka sedan av innan den serveras.

Vi var ju iväg på en lite kortare resa igår när vi tågade till Malmö i regnet. Väldigt bra gick det, shoppingpåsar hade vi båda i båda händerna och de var alla fyllda med fina fynd! Tur är väl det så vi kan våga visa oss ute bland folk igen, nu när vi har fått lite kläder att ha på oss:)
Extra tur dessutom eftersom vi i helgen får besök från en annan storstad då denna funderande tjej dyker upp på visit! Kläder på är helt säkert att föredra:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 25 juni 2013

Vegetariska burgare på kidneybönor

Dags för lite vegetarisk middag att ta plats på scenen, det är alldeles för länge sen sist! Visserligen har vi satt i oss en och annan vegetarisk middag sen vi sist bjöd er på vegetarisk chili i lergryta, men det har mest varit repriser av tidigare måltider och det behöver vi ju inte reprisera här.
Så idag bjuder vi er på hamburgare gjorda på kidneybönor, hamburgare som vi skulle kunna tänka oss är kanon för de som inte tidigare har ätit mat åt det vegatariska hållet. Med andra ord är dom en perfekt inkörsport till att köra Meatless Monday eller Anyday.

Burgarna presenterades för oss av Micael Dahlen när vi hamnade framför "Klockan åtta hos stjärnorna" för någon vecka sedan. Han kallade dom powerburgare men här kallades de helt enkelt vegetariska burgare fram tills vi smakat första biten, då döptes de snabbt om till OOG-burgare!
Vi valde att byta ut några av kryddorna i originalreceptet och nästa gång vi lagar till burgarna så ska vi prova nya kryddvariationer, det funkar säkert med en hel del andra smaksättningar.
Fast det är ju klart, ska de fortfarande vara vegetariska så är kanske inte Herr Mårtenssons idé med bacon i smeten att rekommendera...


Vegetariska hamburgare     2 port
1 paket Kidneybönor, avrunnen vikt var 230 g
½ rödlök, hackad
1 riven vitlök
2 tsk anchochili
2 tsk spiskummin
2 tsk garam masala
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
2 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
1 dl hackad persilja
1 msk linfrön
½ msk fiberhusk
Skölj bönorna och låt dom rinna av innan du mosar dom lätt.
Fräs löken så den mjuknar och tillsätt chili, spiskummin, garam masala och svartpeppar efter en stund så kryddorna får fräsa med. Låt svalna
Blanda samman bönmoset med lökröran och övriga ingredienser.
Forma till biffar och stek på svag värme på båda sidor.
Servera biffarna med hamburgerbröd, vi valde en grövre sort, och andra valfria tillbehör.
På våra burgare la vi en kall sås:

Myntadressing
2 dl turkisk/grekisk yoghurt
ca 5 färska mynta blad, fint hackade
fetaost efter eget tycke och smak
salt och svartpeppar
Smula sönder fetaosten ner i yoghurten och blanda i myntahacket.
Smaka av med salt och peppar.

I morgon hade vi tänkt oss att sitta i solgasset på Lilla Torg i Malmö och sippa lite vin, äta lite gott och bara njuta av värmen. Nu inser vi att det finns en överhängande risk att vi då skulle bli väldigt blöta och förmodligen skulle bli tvungna att byta ut solkrämen mot galonkläder, möjligtvis flytvästar också, speciellt om det ska fortsätta droppa som det gör nu...
Men regn eller inte, till storstan ska vi för båda behöver vi uppdatera garderoberna! En av oss är i desperat behov av en ny bikini och en annan av nya skjortor, vem som ska investera i vad är förmodligen inte så svårt att lista ut:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 24 juni 2013

Piggelindrink

Vi rapporterar idag från vårt midsommarfirande. Vi kör på med bilderna helt i kronologisk ordning och börjar därför med "innan-maten drinken", en giftgrön variant på piggelindrinken. Har ni inte Midori hemma så kan ni blanda en Piggelindrink efter detta receptet.

drink med piggelin

Grön piggelindrink  1 glas
2 cl Midorilikör
2 cl vodka
fruktsoda, sprite eller 7-up
1 Piggelinglass
is
Blanda alkoholen i ett glas, ta i isbitar och fyll upp med läsk.
Stick i glasspinnen precis vid serveringen.

Drinken avnjöts i strålande solsken på uteplatsen, värmen var härligt överraskande och vi satt en lång stund och bara insöp solen och utsikten. Som vanligt blev det ett och annat skrattanfall också, ni vet såna där gapflabb som ger svår träningsvärk dagen efter! Fru Mårtensson skrattade så hejdlöst att hon inte ens hann dricka halva drinken innan det var dags att fixa till förrätten...

Anki ger sig i kast med matjesilltårtan och bästa köksassistenten Lovisa hjälper till med dekoreringen. Som ni ser så har vi fortfarande lite svårt att hålla oss för skatt...

Två väldigt nöjda dekoratörer med årets upplaga av tårtdekorationen:

En midsommarstång med flagga och allt. Vi kan ju säga som så att nu börjar det bli allt svårare att komma på nya varianter till kommande års tårtor...

Efter förrätten slappades det lite här och var, Gustaf satte sej tillrätta i soffan och matchade kudden det bästa han kunde, samtidigt som han passade på att spela lite datorspel.

Cheese la beslag på den svalaste platsen, där hade han bra koll på situationen och passade på att stänga ögonen lite då och då.

Men vad Håkan och Thomas sysslar med här är ett frågetecken... Håkan ser mest ut som han har något som sitter i kläm någonstans och Thomas ser väldigt nöjd ut med det:)

Efter pausen och smältandet av sillatårtan var det så dags att lägga en flankstek på grillen och ojojoj, vilken flankstek det blev! Smaken och mörheten gjorde att sås var helt överflödigt (även om det slank ner ändå).

Örtagården i Perssons trädgård där det växer en hel massa godsaker, fänkål, oregano, rosmarin och kyndel. Den där kyndeln var det en person som var extra intresserad av... 
tydligen är det en väldigt bra smaksättare på korvar:)

Innan efterrätten stod lekar på schemat, vi kastade bollar i hink, ringar runt pinnar och försökte ta oss ur en rockring när det hade gått en minut. Fru Mårtensson gick inte segrande ur striden...

Kvällens efterrätt, en marängbakelse a'la Anneli med jordgubbar och lemoncurd, hur god som helst!
Och som om det inte räckte med bakelsen så toppade vi det hela med grillade marshmallows...

...vilket gjorde att somliga fick en massa överskottsenergi och hade väldigt svårt att sluta leka!

Japp, där har ni alltså vår midsommarafton, eller i alla fall valda delar av den. Recept på både bakelse och hur vi preparerade flanksteken ska vi dela med oss av till er så att ni också kan få smaka på godsakerna.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 23 juni 2013

Veckans underlättare.

Jodå, vi har överlevt midsommarhelgen och det har vi gjort med bravur minsann! Inga blessyrer, missöden eller överförfriskningar alls faktiskt, bara en lugn och härlig kväll i glada vänners lag och en avkopplande lördag därefter. Vi njöt av solen, åt gott (som vanligt), lekte, spelade spel och skrattade på midsommarafton, midsommardagen bjöd på både långfrukost, promenix och evighetslångt balkonghäng ackompanjerat av cigarr och bok (var och en till sitt:)). Två dagar helt i Mårtenssons smak helt enkelt!

Dagen idag inledde vi med att testa vattentätheten på våra "walking-kläder och skor", helt ofrivilligt kan vi ju tillägga... Dyngsura, men så överlyckliga att vara hemma i stugvärmen igen, blev det en frukost med tillhörande planering av veckomenyn. Nu visar sej solen igen, det tackar vi för, så stålhingstarna ska sadlas för en tur upp till Ankis far, har vi tur så bjuds det kanske på en fika?

Men innan vår cykeltur så ska vi bjuda er på ett nytt förslag för veckans middagar. Kanske är det flera av er som startar sin semester nu och då kan det kanske sitta extra bra med några snabba och lättlagade förslag? Säkert lika bra för de av er som jobbar också, så varsågoda, här är veckans underlättare:


En färsrätt med fräscha smaker passar för en sommarmåndagbiff med fetaost och persiljaröra
Fisk på tisdagar, eller hur? En snabb och enkel torskgratäng med mozzarella och tomat blir det då.
Veckans vegetariska alternativ kör vi på onsdag, en blomkålssoppa med västerbottenost.
På torsdag är det så dags för en oerhört lättlagad korvlåda med ris, tomater och bacon.
Fredagsmyser gör vi med en asiatisk oxfilé, man kan ju inte bara kocka på grillen fast det är sommar...
Men när lördagen är här så är det dags för mixed grill med kyckling, fetaostsås och baconlindad chevre.
En baconlindad lax serveras med romsås på söndag, en av våra absoluta favoriter faktiskt.
Och som en liten bonus så låter vi jordgubbarna bada i bubbel i en champagnedrink med jordgubbar!

Ikväll vankas det hel lax som tillagats i ugnen i köket, det känns som en passande avslutning på en fin vecka. Ett ljus ska tändas och vi kommer att skänka en extra tanke till Ankis mor som idag skulle firat sin 75-årsdag, tänk så mycket hon lärde oss om mat och matlagningens konster.

Ha en riktigt bra vecka, är det dags för semester så önskar vi er en härlig sådan, ta hand om varandra och glöm inte bort att uppskatta och njuta av livet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 21 juni 2013

Vi hoppas

att ni alla får en riktigt härlig och fin midsommarhelg,
att den bjuder på glada stunder, smaskig mat, svalkande dryck, avkoppling och underbart väder!

...och nej, vi har varken köpt hus eller brunn, motivet är från Hasse och Kalles hus...

Midsommarkramar från Anki och Håkan

tisdag 18 juni 2013

Kall sås och jordgubbar på flaska

Idag kikar vi in lite snabbt och tipsar om senaste röran vi haft i köket, en röra som vi absolut tycker att ni också ska ha i era kök...
Vi pratar om en syrlig och krämig röra, en som passar hur bra som helst till både grillat kött och fisk. En röra där en aubergine spelar huvudrollen med citronen och vitlöken vid sin sida och tillsammans binds de ihop med hjälp av crème fraichen.
En röra som är lika len som den ser ut, tillåt oss presentera vår aubergineröra:


Aubergineröra
1 aubergine
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 citron, saften
1 dl crème fraiche
salt och peppar
Dela auberginen på längden, skåra med en kniv i köttet och lägg halvorna i aluminiumfolie.
Lägg in auberginerna på galler i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.
Gröp ur inkråmet och mixa med övriga ingredienser, ställ kallt minst en timme innan servering.
Passar fint till grillat, gärna kyckling eller fisk.

Till det grillade åt vi inte bara röran, vi åt dessutom en potatissallad som ni hittar receptet på här. Vill ni spana in fler goda grilltillbehör eller kalla såser så hittar ni många fler förslag under flikarna röror, tillbehör och grill. Söker ni något speciellt och inte lyckas hitta det så hojta gärna till på vår mejl så ska vi göra vårt absoluta bästa med att hjälpa er!

Till sist bjuder vi på ett bonustips på ett fantastiskt gott bubbel som vi bjöd våra gäster på i lördags. Helt seriöst så var det som att dricka bubblande jordgubbar, vi skojar inte om jordgubbssmaken här inte! Flaskan köpte vi helt och hållet på vinst eller förlust, här var det beskrivningen av innehållet på hyllkanten och den frostade flaskan som avgjorde vårt inköp.
Det känns verkligen som det självklara tipset inför stundande stora jordgubbshelgen!

Fresita, mousserande vin från Chile, nr 7866 för 79 kronor på Systembolaget.

Nu önskar vi er en fin fortsatt tisdagskväll och en härlig onsdag allesammans!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 17 juni 2013

En salt paj!

Vi har ju en gammal tradition vad gäller val av förrätt som serveras på midsommarafton, en tårta som hängt med säkert de senaste 10 åren och som kommer att serveras även i år. Utan vår matjessilltårta är det liksom ingen riktig midsommar, det tycker både vi och familjen Persson som vi brukar fira tillsammans med. Men nu är det kanske inte alla som vill äta den där tårtan år ut och år in och tänker att "Kan dom aldrig komma med ett nytt förslag på en god förrätt med de där sillabitarna i?" Jo, tänk för att det kan vi:)


Ni som följer oss på facebook fick redan i fredags en liten förhandsvisning och hint om att vi testade en ny midsommarpaj och att receptet skulle dyka upp här i köket snart. Nu är det alltså dags att avslöja för er vad det var för en paj som vi smarrade på!
Receptet har vi haft i urklippssmappen ett tag nu och efter lite finjusteringar för att passa våra smaklökar lite bättre så såg alltså matjessillpajen dagens ljus hos Mårtenssons. Vad gäller mängden med sill så brassade vi alltså på lite extra, vi dubblade mängden eftersom vi båda är vansinnigt förtjusta i smaken. Men det är absolut tillåtet att ta den mindre mängden om man inte är lika silltokig som vi är, det avgör ni själva. Detsamma gäller med äggstanningen som vi valde att smaksätta med lite spad från sillburken, ta mer grädde istället om ni vill det.
Vi lovar att vi inte ska bli arga:)

Paj med matjessill och färskpotatis  4-8 port, beroende på hur den ska serveras
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Blanda smör och mjöl, det går snabbast och är enklast att göra i en matberedare. Har du ingen så delar du smöret i småbitar och arbetar snabbt samman det med mjölet.
Tillsätt vatten och arbeta ihop en deg och lägg i kylen minst 30 minuter innan den ska kavlas.
Kavla ut degen, lägg den mellan två bakplåtspapper så går det kvickt och lätt, och klä en smord 26 cm pajform med degen.
Nagga små hål i botten av pajskalet och förgrädda sedan mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter.
Ta ut pajformen och låt det svalna.

Fyllning
200-400 g matjessill beroende på hur mycket sill du gillar, vi tycker att det ska vara rejält med matjessill i så vi tog 400 g.
10-12 kokta kalla små nypotatisar
½-1 rödlök, finhackad
3 msk fint hackad dill
Häll av spadet från sillen och skär i cm-tjocka skivor (spara lite av spadet till äggstanningen).
Skiva potatisen i ca ½ cm tjocka skivor.
Lägg sill, potatis, lökhack och dill i pajskalet.

Äggstanning
3 ägg
2 dl kesella
1 dl grädde, går bra med mellangrädde
1 dl riven ost med mycket smak, vi tog västerbotten
ca 3 msk spad från sillen, lite beroende på hur mycket sillsmak du vill ha (vill du inta ha för mycket så ta ½ dl mer av grädden och uteslut spadet)
Rör samman alla ingredienserna och häll över fyllningen i pajen, peta runt lite så att det rinner ner ordentligt.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Pajen är färdig att servera när den fått fin färg och fyllningen är fast.
Garnera gärna med hackad lök, gräslök, extra sill, rädisor eller lite tomater.


Blev ni nyfikna på den där matjessilltårtan och vill ha receptet på den så hittar ni det här, där får ni även ett förslag på hur den kan dekoreras. En annan tradition är nämligen den där dekorationen av tårtan, den skiftar år efter år och är sig aldrig lik... Ett år såg den ut så här och ifjol såg den ut så här. Hur den ska se ut i år har vi lite funderingar på, men vi kan ju säga som så att det börjar bli lite svårt att komma på nya idéer!

Hur är det för er del, har ni också någon speciell mattradition på midsommarafton?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 16 juni 2013

Veckans underlättare.

Midsommartjohesan!
Jaha, då går vi mot ännu en festlig vecka i sommar-Sverige, det vill säga midsommarveckan.
Hoppas nu vi får högtryck i hela Sverige för sol vill vi ju alla ha, så att vi kan sitta ute och njuta av sill och nubbe och en smarrig efterrätt därefter. En dans kring midsommarstången sitter ju aldrig fel det heller...
När vi var lite yngre så var det fest i dagarna två men det får vi hoppas vi slipper i år, knappt vi pallar en kväll nuförtiden, åldern tar ut sin rätt...:)

En sån här vecka är det ju bra att ha en meny klar, så vi har valt ut några guldkorn från våra gamla inlägg för att underlätta för er, så snälla är vi:


Måndag: Vi kickar igång veckan med ett vegetariskt alternativ, en grönsaksgratäng med oströra.
TisdagKorvgryta som Ankis mor gjorde den, servera den med stark senap så den blir fulländad.
Onsdag: Vi fortsätter med en klassiker och serverar spagetti med världens godaste köttfärssås.
Torsdag: Laxwallenbergare blir det för att fira lillemidsommarafton.
Fredag: En god drink att bjuda på när självaste midsommarafton är på plats, jordgubbsmargarita!
Lördag: Tacokryddad kotlett med god salsa och om ni orkar kan ni baka ett gott majsbröd till...
Söndag: Då är ni säkert på hugget igen så en kycklingpaj med fetaost och oliver avslutar veckan.

Restaurangbesöket igår kväll intogs i ett ösregn som hette duga! I samma ögonblick som vi alla lämnade vår lägenhet efter lite förbubblande så öppnade sej himlen och molnen hällde ut allt vatten som fanns på lager:) Så efter en snabb konferens under ett träd blev det taxifärd istället för en härlig solskenspromenad ner till restaurangen och efter ett tag så var både våra kläder och vi torra igen. Tack och lov slutade regnet lika fort som det började så vi kunde njuta av en välbehövlig promenad hem till Björkenäs för kaffe och god kaka. Även hemfärden kunde ske till fots, det var till och med riktigt skönt att flanera hem i natten.
Receptet på kakan ska vi tvinga oss till för den kakan vill vi absolut att fler ska få prova, mmmm...

V hoppas ni haft en bra helg, vill ni bjuda oss på en helgrapport så får ni mer än gärna göra det, det är alltid lika roligt att se vad ni hittat på med!

Ha nu en finfin vecka allesammans, på återseende i morgon!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 14 juni 2013

Musslor med italienskt stuk

Så där ja, då är även Ystads studenter nybakade och frun i köket kan konstatera att priset för årets mest ironiska och verklighetsskildrande banderoll går till den med texten "I morgon är vi arbetslösa men det är våra lärare med"! Hårt kan tyckas, men visst säger det en hel del om hur verkligheten för flera i vårt avlånga land ser ut...
Men ikväll hoppas vi att dessa glada studenter inte ägnar en minsta gnutta tanke på annat än att fira, jubla och vara glada, precis som det ska vara. Vädergudarna stod på skolavslutningarnas sida och även om det såg mörkt ut ett tag så bröt solen till sist genom de mörka molnen, säkert var det en hel del med tält i trädgårdarna som andades ut:)
Hur som haver så säger vi GRATTIS till alla er med vita hattar på huvudet idag, imorgon bär säkert flera av er en helt annan hatt:) !

För att fira alla som firas idag så tar vi tillfället i akt och bjuder på musslor med en klick parmesanoströra, gratinerade i ugnen. Röran som läggs på blir så där härligt krispig och knaprig, en perfekt kontrast till musslorna.

Receptet hittade vi på Zetas sida

Gratinerade musslor med parmesanost
Grovt salt
450 g blåmusslor, kokta eller frysta som är förkokta
1 dl fint riven parmesanost, eller annan ost med mycket smak
1 schalottenlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, riven
finhackad persilja
3 msk skorpmjöl
svartpeppar
olivolja
Dela musslorna, lyft av den skalhalvan som är tom och kasta den.
Strö ut ett lager grovt salt i en ugnsfast form och lägg ner musslorna.
Blanda samman ost, lök, vitlök, persilja, ströbröd, svartpeppar och olja och fördela över musslorna.
Gratinera i ugnen på 225 grader till det får en gyllene färg, ca 10 minuter. 

Nu kära läsare, nu är det en ny helg som väntar oss. Även denna lördag blir det utedinering för Mårtenssons, denna gången är det vårt gamla quizzgäng som ska träffas över en bit mat på lokal. Vi hoppas att solen håller sej kvar där den är nu eftersom restaurangen vi ska träffas på ligger på en plats som gör sej som bäst i solsken... 

Vi hoppas att ni alla får en riktigt fin helg, att maten ni får på tallrikarna smakar gott och att drycken ni häller i era glas gör likaså!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 13 juni 2013

Det brukar bli så bra så!

Med all säkerhet så jublar stans hela växtlighet i dag, äntligen får de fylla på vätskemängden och kan få fortsätta att glädja oss med sina vackra blommor och gröna blad. Och med precis lika stor säkerhet så jublar inte stans alla blivande studenter i morgon över vädret om det fortsätter på redan inslagen bana! Har vi inte helt fel för oss så har de senaste åren bjudit på regnigt avslutningsväder, tänk att vissa traditioner ska vara så svåra att bryta...

Somliga traditioner har vi också väldigt svårt att bryta och att ta hand om middagsrester är just en sådan (WOW för smidig övergång, eller hur?). En överbliven halv tomatpaj, ett halvt paket bacon och en halv paket färskost var det som sist behövde lite omhändertagande i köket, tillsammans smälte dom samman i en väldigt god variant av restmiddag.
Att fylla kycklingfiléer är ett praktexempel på hur man kan variera en maträtt i det oändliga, hur man kan återanvända rester och hur man får nytta av sådana där halva paket som ibland tenderar att hopas i kylen. Här gäller verkligen den gamla sanningen "Man tager vad man haver och det brukar bli så bra så!".


Fylld baconlindad kycklingfilé 2 port
2 kycklingfiléer
bacon
100 g färskost naturell
½ citron, rivet skal och lite saft
ca 20 färska basilikablad, strimlade
riven parmesanost efter eget tycke och smak
salt och svartpeppar
Skär en djup ficka i filéerna och pressa i lite citron.
Rör samman färskosten med citronskal, basilika, parmesanost och smaka av med salt och peppar.
Fyll fickorna med röran och förslut fickan med tandpetare.
Linda in filéerna i bacon och stek dom lite snabbt runt om så de får färg.
Lägg över filéerna i en ugnsfast form, stick i en köttermometer och fortsätt tillagningen i ugnen på 200 grader tills termometern visar 70 grader, det tar ca 20 minuter.
Servera med valfria tillbehör, ta det som du har över i kylen eller gör din egen tomatpaj
(recept här)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS: Någon av er som kommer ihåg vem det var som myntade uttrycket "Så brukar jag göra och det brukar bli så bra så!" Kanske till och med någon som minns var det uttrycket användes, vi kan ju erkänna att vi trodde att det sas vid ett annat tillfälle än det gjordes... DS
x

onsdag 12 juni 2013

Black Garlic från ett räddande russin!

Något av det bästa med att matblogga är alla härliga människor vi får kontakt med, vissa till och med träffar vi och lär känna, tack vare vårt virtuella kök. Ibland dimper det dessutom ner godsaker i vårt brevinkast från dessa kanoners människor och när det gör det blir vi alltid lika glada och ibland också helt överraskade!
Senast det hände var det en tant som överraskade oss med att skicka en svart vitlök till oss, en vitlök som vi varit på jakt efter väldigt länge. Förra året gjorde vi misstaget att inte köpa den svarta juvelen när vi hittade den i Malmö, nästa gång vi kom tillbaka till affären laddade för ett inköp, så hade dom slutat sälja den! Åh, det är vid sådana tillfällen vi önskar att vi hade en tidmaskin... men så kom Göteborgs bästa Russin som en räddande ängel istället:)

När vitlöken damp ner på golvet så ändrades menyn raskt till att bjuda på räkor med några goda såser som tillbehör, varav den ena innehöll just den lilla svarta. I de övriga skålarna fanns det (från höger) basilikaröra,ramslöksaioli och ramslökssmör, alla sorterna ska ni få recepten till idag:

Ramslökssmöret hittade vi hos en annan av dessa härliga människor, Hanna i London - tackar!
Inspiration till dippan hittade vi i Pyttes matblogg, tack för det!

Basilikaröra
1 dl crème fraiche
ca 10 basilikablad
salt och svartpeppar
Vispa crème fraichen med elvisp ett bra tag, först blir den lös och flytande för att sen övergå till att bli väldigt tjock och icke flytande alls, det är då den är färdig.
Blanda crème fraichen med strimlade basilikablad och smaka av med salt och peppar.

Ramslöksaioli
ca 10 blad ramslök, grovt hackad
liten bit vitt bröd utan kanter
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1-1½ dl rapsolja
salt och svartpeppar
Mosa samman brödbiten med äggulan till en smet.
Blanda i vinäger och tillsätt sedan oljan i en tunn stråle under tiden som du rör och vispar runt (fungerar utmärkt med en gaffel).
Tillsätt ramslöken, smaka av efter hand, och smaka till sist av med salt och peppar.
Låt aiolin stå kallt ungefär 1 timme innan serveringen för att mogna i smaken.

Ramslökssmör 
50 g smör, rumsvarmt
ca 5 blad ramslök, finhackade
salt och peppar
Rör smöret mjukt och blanda ner ramslöken, rör tills smöret fått en härlig grön nyans.
Smaka av med salt och peppar.
Gott, gott att bre på en nyrostad macka eller på brödskivan innan du grillar den i ugnen, precis som du gör med vitlöksbröd. Strö på lite flingsalt och du är i mål!

Black Garlicdippa
1 dl crème fraiche
1-2 klyftor black garlic, beroende på storlek och hur mycket smak du vill ha
Vispa crème fraichen med elvisp tills den är riktigt tjock.
Mosa ner 1 vitlöksklyfta i crème fraichen, smaka av om du tycker det behövs en till.

The Black garlig it self! Detta är alltså föremålet för vår festmiddag, en underbar smak av sött och fyllighet i en och samma paket, ingen kan tro att det är vitlök de äter!
Det är alltså en helt vanlig vitlök som har fermenterat (jäst typ) och på så sätt blivit svart och fått den sötare smaken. Blir ni sugna på att prova själva så finns en lista över inköpsställen i Sverige här.

Till räkorna och såserna bubblades det i bubbelvatten från Down Under. Mycket gott, fruktigt, pärlande och passande till alla smakerna! Flaskan drog vi med hem från vårt senaste Göteborgsbesök, så många många fler bubblor på hyllorna där än här... 

Det var några av er som blev lite förvånade, någon till och med lite chockad, av att herr Mårtensson hade skvätt lite vodka i lammfärssåsen, som vi tipsade er om i vårt förra inlägg. Detta är något som han praktiserat sedan i november förra året då han för första gången provade Lisa F. Winbladhs tips om att få fram smakerna mer med just alkohol (här kan ni läsa mer om det).
Ni ska inte oroa er om att såsen smakar vodka, än mindre att den har en hög alkoholhalt, den är bara bra på att föra fram andra smaker, så prova gärna någon gång och se vad ni själva tycker. Hör gärna av er om ni blir nöjda, om inte så hänvisar vi er till L.F.W istället:)

Nu ska vi smaska i oss av kvällen middag, en ny variant av hemmasnickrad korv a'la Håkan blir det på tallrikarna. Detta ackompanjerat av blivande studenters glädjesång, hejaramsor och andra lyckorusljud som hörs ljuda i stan. Härligt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 10 juni 2013

Pasta med lammfärs, OOG så gott!

Vi har uppfunnit en ny förkortning i vårt kök, en variant på det ganska så väl använda OMG (Oh my God) och den kör vi med ganska så frekvent här hemma. OOG, helt enkelt en förkortning på Oh our God, och det var ett uttryck som passade så bra igår när vi satt till bords för att intaga kvällens middag.
Håkan var den som gjorde största delen av kökstjänsten igår och att vårt nya uttryck blev flitigt använt gjorde allt slit i köket mödan värd:) Fast så slitigt var det egentligen inte, snarare en lagom avkoppling efter uppsättningen av vår nya rullgardin i köket - där kan vi snacka slitgöra...!


Men tillbaka till köttfärssåsen, den är här gjord på lammfärs men det går så klart alldeles utmärkt att kocka till på bland- eller oxfärs också. Kapris och oliver sätter en fin sälta och piff på såsen och tillsammans med fetaosten blir det hela en "match made in heaven"!
Helt enkelt ett tillfälle att utbrista OOG!!!

Pasta med lammfärssås  2 port+ matlådor
400 gr lammfärs
4 msk olivolja
5 krm vitlökspulver
2 tsk rosmarin
salt och svartpeppar
10-15 coctailtomater
4 dl vatten
2 msk köttfond
2 msk vodka
1 msk vitvinsvinäger
1 liten burk stora vita bönor ca 200 gr
15 kalamataoliver, urkärnade och grovt hackade
3 msk kapris, hackade
150 gr. fetaost i mindre bitar
Bryn lammfärsen i olivolja.
Tillsätt löken, vitlökspulver, tomater och rosmarin och fräs ytterligare någon minut.
Häll i vatten och fond och låt småputtra i ca 30 minuter.
Tillsätt bönor och hacket av oliverna och kaprisen, smaka av med salt och peppar.
Blanda lammfärssåsen med nykokt pasta och fetaost.

Kul att det var så många av er som ville tycka till igår när vi skrev om vår veckomenyidé, tack för alla era tankar, funderingar och idéer! Finns det fler där ute som vill tycka till lite så fortsätt gärna att slänga in en kommentar, även ni utan egna bloggar är hjärtligt välkomna - glöm inte det! Vi funderar vidare och känner oss för, hur vi gör lär ni ju märka i alla fall:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
OOG=Oh Our God

söndag 9 juni 2013

Vi fyller en bit lax och bjuder er på en veckomeny.

Hejsan hoppsan därute, har ni det bra? Har ni haft en härlig sommarhelg och fått njuta av det vackra vädret? Kanske var ni bröllopsgäster igår, fällde en och annan tår till äktenskapslöftena och njöt av alla vackra kläder som visades upp på parad? Vi tillhör väl inte direkt de som bevittnade så mycket av det kungliga vigseln, när tvn knäpptes på hade vi faktiskt inte ens en tanke på att det sades ja i Stockholm... sån koll har vi:)
Men sommarvädret hade vi koll på och att komma ihåg solsmörjan likaså, tänk vi slår oss själva med häpnad ibland! Riktigt skönt var det att åter få njuta av vågornas skvalp (på avstånd alltså, badade i de 16 graderna gjorde vi inte!) och solvärmen, förhoppningsvis var det inte alltför många som fick ont i sina ögon när vi klädde av oss:)

Lördagskvällen avslutades i sällskap av Ankis familj när vi bjöd ut Hasse på julmiddag på "Upp eller Ner", en väldigt lyckad kväll med mycket god mat. Har ni "tur" så blev fotona så pass bra så att vi kanske delar med oss av dom någon dag framöver. Något som vi i alla fall vet blev bra är en enkel laxmiddag som vi absolut vill dela med oss av och med den följer även en liten nyhet som vi har funderat ett tag på att införa.
Idén till nyheten har vi fått från Sara som varje söndag bjuder sina läsare på ett förslag till en veckomeny, något vi tänkte att vi kanske också skulle göra. Dels för att påminna oss själva om alla maträtter som vi inte ätit på en smärre evighet men också för att förenkla lite för er att hitta bra tips på middagar utan att behöva bläddra genom hur många inlägg som helst.

Först ut blir vårt förslag på en god laxmiddag som kanske kan stå på ert matbord på onsdag:

Baconlindadf laxfilé med mozzarellafyllning   2 port
1 bit laxfilé per person, 150-200 g/bit
2-3 baconskivor/laxbit
1 kula mozzarellaost
½ citron, rivet skal och lite pressad saft
basilikablad, strimlade
salt och peppar
Skär ett snitt längs med laxfiléerna, salta och peppra.
Riv sönder osten och stoppa ner ostbitar i fickan på laxen, fyll på med basilika och rivet citronskal, droppa till sist på lite citronsaft.
Linda in laxfiléerna i bacon och lägg dom i en ugnsfast form där du droppat lite olja i botten.
Stek laxen mitt i ugnen på 200 grader, 15-20 minuter beroende på hur stora och tjocka bitarna är.
Servera med en kall sås, kanske lite ugnsstekta tomater, ris eller potatis och sallad.

Förslag på kalla såser som kan passa till är: 

Så resten av veckan då, här kommer alltså våra tips till er på en veckomeny:

En uppiffad variant av Stinas kyckling får inleda veckan, ett enkelt sätt att hotta upp ett halvfabrikat (minsann!) kan väl passa bra en måndag.
Oxfärsbiff fylld med fetaost och en god persiljeröra till det på tisdag, röran gör du lätt i en mixer.
Torsdagen bjuder på en kassler marengo, en variant på den annars mer välkända kycklinggrytan.
fredag kan det kanske passa fint med en pastarätt, antingen äter ni den helt vegetarisk eller så serverar ni kanske en bit kycklingfilé eller lax. I såsen hittar ni bl.a kronärtskockshjärtan, basilika och vitlök.
När lördagen är på plats plockar säkerligen en hel del av er fram grillarna så vi frestar med en god salsa med vattenmelon och rödlök. Ska ni ha gäster vill ni kanske bjuda på en god drink, den elektriska lemonaden är vår absolut favorit och den läskar gott en ljummen sommarkväll.
Avslutar helgen och veckan gör söndagen och en kall laxmousse som ni kan förbereda redan på fredagen eller lördagen. Den går utmärkt att frysa och ha på lut för lata sommardagar, servera med kokta nypotatisar och en kall romsås. 

Så nu vill vi veta era synpunkter om detta med att vi tipsar er om förslag till en veckomeny. Tycker ni upplägget är bra, är det något ni kan ha nytta och glädje av? Räcker det med att vi ger förslag för vardagsmaten eller ska vi ha med helgerna också?
Tycker ni att det blir bättre om vi har med foto på det vi tipsar om eller räcker det med bilderna som finns i de inläggen? Har ni några förslag på vad ni vill ha med på veckomenyn, bara mat eller önskar ni kanske även någon efterrätt, något bakat, drink eller annat?
Eller tycker ni kanske rent av att en veckomeny är helt onödigt och inget ni vill ha?
Alla förslag och synpunkter tas emot med tacksamhet:) Och var ärliga, we can take it!

Nej minsann, nu räcker det väl för idag, eller vad säger ni, det blev ett långt inlägg tillräckligt...
Ha nu en riktigt fin vecka allihopa så ses vi i morgon igen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

fredag 7 juni 2013

Tomatpaj, både på egen hand eller till grillat.

Det känns som att denna sommaren finns det ingen risk för innesnöing vad gäller varken väder eller grilltillbehör i vårt kök. Tidigare har vi nämligen haft en tendens att snöa in på potatissallad och serverat det i alla möjliga och omöjliga varianter på grilltallrikarna, men nu har alltså den vinden vänt och nya tillbehör ser sommarens ljus!
Senast ut på denna nyinslagna bana är en paj med härliga medelhavsmaker, basilika, ruccola och tomater som dränks i en äggstanning med parmesanost och vitlök i. Pajen blev så där härligt krämig och gjorde alla tankar på sås helt överflödiga. Tillhör ni "icke-kött-ätarna" så kan vi garantera er att den går hur bra som helst att äta a'la vegetarisk också, lite grillad halloumi och en sallad räcker hur bra som helst att servera till:

Tomatpaj med ruccola och basilika  4-6 port
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Hacka ner smöret i mjölen och arbeta samman, tillsätt vatten och knåda snabbt ihop till en deg.
Ställ degen i kylen 30 minuter innan du kavlar ut och lägger den i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Nagga botten och förgrädda pajskalet på 225 grader i 10 minuter, ta ut det och låt svalna.
Fyllning
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
vitlökspulver
salt och svartpeppar
3 dl riven ost med mycket smak, typ parmesan eller västerbotten
ca 20 basilikablad, strimlade
50 g ruccola, grovt hackad
200 g coctailtomater
Vispa samman ägg, mjölk och crème fraiche i en skål, smaksätt med kryddor och blanda ner ost.
Täck botten av pajen med ruccola och basilika, lägg i tomaterna och häll på äggstanningen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
Njut av pajen som den är eller servera den som tillbehör till grillat.


Vi åt pajen till en bit grillad fläskkarré som vi marinerat i en goja med bland annat calvados:

Äppelmarinad till grillat
3/4 dl rapsolja
3 msk calvados
2 tsk äppelvinäger
1 krm malda nejlikor
salt och svartpeppar
Blanda samman marinaden och låt köttet ligga i marinaden i kylen minst 3 timmar, gärna längre.
Marinaden passar bra till fläskkött men även kyckling.


Och vilken sommardag vi har haft idag, kanske har det varit så även i din del av landet? Garanterat lär det ligga ett ljusblått skimmer av grillos över vår stad och många andra med den! Termometern har visat på 25 grader, vinden har fläktat lite svagt härligt och himlen har varit precis så där Prippsblå som den ska vara. Anki har spenderat eftermiddagen i sällskap med världens bästa syrrason Freddy, det blev sushilunch på stan blandat med reseupplevelser från hans USA-resa, absolut helt klart är det nu att dit måste vi resa så fort vi kan!

Kvällens middag dukar vi upp på balkongen, vi hade ju premiärätning där i gårkväll och fortsätter väl att spisa där så länge vädret tillåter. Har vi riktig tur så kan vi sitta ute lika länge som igår, man vill ju nästan inte gå in alls när juni nu bjuder på härligt ljumma sommarkvällar! Och har vi ännu mer tur så blir det en lika underbar dag i morgon, då drar vi till beachen och bländar folket med våra albylvita kroppshyddor - kom sen inte och säg att vi inte varnade er:)

Vi hoppas att ni alla får njuta av en härligt fin helg, ta hand om varandra, koppla av och njut av allt det goda som livet har att bjuda på!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 6 juni 2013

Ostig risotto, kalvracks och ett gott vin till det.

Hipp hipp hurra för Sverige idag får vi väl säga, nationaldag är det ju och då är det väl på sin plats med gratulationer. Så klart ska vi fira dagen med god mat och även om man kanske skulle äta nåt riktigt svenskt idag, som t.ex bruna bönor eller nåt i den stilen, så blir det lite åt det italienska hållet här i vårt kök istället... För vem känner för att mumsa på bruna bönor en dag som denna egentligen?

Ankis jobbarkompis undrade om vi hade ett bra recept på risotto med få kalorier i, en lite lättare variant så att säga, men att hitta det är förmodligen lika svårt som att hitta en isvak på Östersjön just nu. Otton som vi bjuder er på idag är verkligen inte dietmat på något sätt alls, så länge vi inte pratar om en italiensk diet och det är vi inte helt säkra på att det finns? Men om det hade funnits en sådan så hade vi helt klart kunnat tänka oss att leva på den:) Däremot är den så in i bänken krämig och god, smaken av gorgonzolaosten slår volter i gommen och för den som gillar det är detta the one:


Risotto med gorgonzola  2 port
3 dl avorioris
1 schalottenlök, fint hackad
en rejäl klick smör
2 msk rapsolja
7½ dl varm kyckling- eller grönsaksbuljong
2 dl vitt matlagningsvin
salt och svartpeppar
200 g gorgonzola
Håll buljongen varm i en gryta vid sidan under tiden som du gör risotton.
Värm olja och smör i en tjockbottnad gryta, fräs löken mjuk utan att ta färg på låg värme.
Häll i riset, blanda samman och låt det bli glansigt och genomskinligt undertiden som du rör, höj sen värmen.
Slå i vinet och blanda samman, fortsätt att röra tills vinet kokat in, sänk värmen lite.
Häll en slev buljong i riset och rör hela tiden tills vätskan kokat in. Häll i en slev buljong till och rör, fortsätt på detta viset tills riset är al dente, rör om ofta. Det tar ca 20 minuter tills riset är klart.
Ev. behövs inte all buljong eller så kanske det behövs mer, smaka dej fram.
När riset är färdigkokt så tar du grytan från värmen och rör ner osten i bitar och smakar sedan av med salt och svartpeppar.

Till vår risotto åt vi kalvracks, det vill säga ytterfilén med ben. När ni ska tillaga köttbiten är det bra om ni binder ihop den runt om med steksnöre så håller den fint ihop under tiden ni steker den. Vi gav först vår köttbit färg på ett hett stekjärn och sen lät vi den gå färdigt i ugnen, det tog ca 45 minuter innan vi kunde njuta av middagen. 


Ugnsstekta kalvracks  2 port
300 g kalvrack
salt
svartpeppar
timjan
rosmarin
olja och smör
1 vitlöksklyfta till stekningen, skivad i tjocka skivor
Klappa in köttet på båda sidor med kryddorna.
Smält smör och tillsätt olja i en riktigt het stekpanna, lägg i vitlöksklyftorna.
Lägg köttbiten i stekpannan och bryn så det får fin färg runt om.
Stick en ugnstermometer i köttet och lägg över det i en ugnsfast form.
Ställ in formen mitt i ugnen på 125 grader och låt köttet gå färdigt, när termometern visar ca 65 grader är det medium, vid 70 är det genomstekt. Ta gärna ut köttet lite innan det nåt önskade grader och låt det vila en stund under folie innan du skär upp det. 


Till middagen drack vi ett helt otroligt gott italienskt rött vin vid namn Passitivo Primitivo som vi absolut vill rekommendera er att prova. Det passade så otroligt gott till risotton med smaken av gorgonzolaosten och för de 89 kronor som flaskan kostade på systembolaget så var det så väl värt varenda svensk krona. Mjukt och smörigt i munnen, kryddigt och fruktigt på en och samma gång, ett vin som vi lär köpa hem fler gånger!

Nu undrar ni väl hur vi har tillbringat vår dag, eller hur? Då kan vi berätta för er att efter vår PW (whoop, whoop, eller hur säger man:)) så intogs en mycket delikat frukost som våra facebookföljare fick ett smakprov av. Efter att näringsintaget var påfyllt så sadlades stålhästarna Hero och Brunte för en solskensritt ut till Köpingebro där en annan familj Mårtensson håller till, dock var ingen hemma så vi vände nosarna mot Ystad city igen. Ett stopp vid playan för att vila pållarna och sen en kopp kaffe på balkongen. Ja, där har ni vår dag, nu är det dags för middag och har vi tur så intas även den på vår balkongen, men nu i solsken!

Vi önskar er en fin kväll,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 4 juni 2013

Nykokt marmelad med smak av jordgubb och rabarb...


Då tar vi och kör ett rabarbervarv igen då, idag är turen kommen till vår senaste marmeladkokning som inte bara innehöll rabarber utan också lite jordgubbar och vanilj. Fina smaker tillsammans och med hjälp av lite citronsaft så blir det ännu bättre!
Vi körde lite på gehör här och mängden syltsocker tog vi efter vad som stod på sockerpaketet, hur bra som helst brukar det bli och så även denna gången. Marmeladen passar riktigt bra till ostar av det lite starkare slaget, typ en underbart doftande danskar som Sara eller Ole men även till Sankt Agur om ni tillhör de som gillar sådana godsaker...

Rabarb och jordgubbsmarmelad 
300 - 500 g jordgubbar (beroende på hur mycket smak av bären du vill ha)
750 g rabarber, sköljda och ansade
1 kilo syltsocker (minska till 800 g om du har 300 g jordgubbar)
1 vaniljstång
½ citron, saften
Dela jordgubbarna i mindre bitar och skiva rabarberna i centimetertjocka skivor, har du tunna rabarberstjälkar så kan du skära dom i lite tjockare bitar.
Lägg gubbarna och rabarberna i en tjockbottnad gryta.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, lägg ner frö och stängerna i grytan och tillsätt citronskal och socker.
Låt allt koka upp sakta och sedan koka ca 10 minuter, skumma av under tiden.
När marmeladen kokt färdigt så häller du den på väl rengjorda burkar (vi häller vår i plastburkar och fryser in) och låter den svalna där.
Tycker du att det är för stora bitar i marmeladen så kan du köra ett par varv med en stavmixer.

Nu går halva köket på lite långledighet, fru Mårtensson stämplade nämligen ut 15.30 idag för att stämpla in igen på måndag morgon. Herrn i köket får däremot jobba i morgon också för att fylla på lagret av leverpastejer och syltor så han kan vara ledig på flaggedagen istället. Det verkar som vi kommer att få en riktigt solig och fin nationaldag i våra kvarter om vi ska tro på väderkartan och det gör vi så gärna så i det fallet.
Hur är det för er del, blir det långledigt eller inte?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 3 juni 2013

Lök och citron i en salig blandning, servera den till sill eller annan firre.

Idag tar vi en liten paus från rabarberna, eller vad säger ni? Vi har faktiskt ätit en del annat också mellan rabarbervarven som t.ex den här goda sillmiddagen med en syrlig lökröra till. Och lugn, bara lugn nu om ni tillhör de som vägrar äta sill, prova att servera röran till annan fisk istället. Varför inte byta ut sillen mot en makrill, abborre eller kanske gös om ni har möjlighet till det.


Sill med lök och citronröra  2 port
300 g sill/strömming
1 rödlök, strimlad
10 cm purjolök, strimlad
1-2 salladslök, skivad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 citron, rivet skal och pressad saft
½ dl rapsolja, gärna med smak av citron, ramslök eller krondill
salt och svartpeppar
hackad persilja
Rör samman en marinad av olja, citronsaft och skal, smaka av med salt och peppar.
Lägg ner alla löksorterna och sillen i marinaden och låt det marinera minst 15 minuter.
När marineringen är klar så steker du först sillen i smör och lite av oljan från marinaden.
Efter att du stekt sillen torkar du ur stekpannan och häller ner en skvätt av marinaden tillsammans med löken i stekpannan.
Låt det hela puttra tills marinaden har kokt bort och låt sedan löken steka en stund så den får färg.
Servera sillen med kokt potatis och den stekta lökröran med lite hackad persilja på.

Skulle det nu finnas någon som riskerar svår rabarberabstinens tills nästa recept dyker upp så kanske ni kan hitta något här som kan stilla de värsta skakningarna så länge:
Rabarbersorbet
Rabarberkräm
Paj med ananas och rabarber
Rabarberchutney
Sillinläggning 
En seg och knäckig paj

Så till sist har vi en liten undran till alla er andra där ute som också bloggar på samma som vi, alltså på blogspot. Tidigare kunde man se i den lilla rutan efter varje inlägg (där även kommentarer och tid mm står skrivet) etiketterna som vi markerat till inlägget. Nu är det puts väck och vi kan inte för våra liv få tillbaka dom så man ser dom efter inläggen, även om vi markerat rutan i layouten. Har någon annan råkat ut för samma problem och hur löste ni det i så fall?
Vi har kämpat och försökt med allt och lite till, men ingenting lyckas... Suck, teknikens under.
Så nu hoppas vi att det finns nån där ute som kan hjälpa oss med detta i-landsproblem och skona Håkans hårman:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

söndag 2 juni 2013

Genvägar till grillat kött

Visserligen inget vidare grillväder här idag, men det struntar vi blankt i och bjuder er på ett grillinlägg ändå. Inte bara ska ni få tips på goda såser och en glaze, ni ska även få ett kanontips på hur ert kött kan få smak av grillat utan att det ens varit i närheten av en grill!
Nu blev ni allt nyfikna, eller hur? Det är faktiskt inte någon avancerad kokkonst som ska till, det är tvärtom hur enkelt som helst.

Det handlar om en genväg och den tar man helt enkelt genom att köpa kött som är lättrimmat och lättrökt. Har ni tur så hittar ni kött i affären som är rökt på riktigt, dvs i ett rökeri, och de av er som har vägarna förbi GeMa-livs (där Håkan jobbar) i Köpingebro hittar det oftast i deras köttdisk. Skulle ni nu inte ha sån tur så finns det ändå en lösning, de flesta ICA-affärer har nämligen paketerat lättrimmat kött som också har en lätt smak av rök, dock är det smaksatt med rökarom och alltså inte rökt på "riktigt".

Hur som haver så steker, eller ugnsgrillar, ni köttbiten och vips har ni ett grillsubstitut på er tallrik, bra va? Perfekt för de av er som inte har tillgång till grillplats, eller glömt köpa hem grillkol...

Fler av förra helgens rabarberförsök, två av de lyckade då alltså. Det förekom faktiskt, hör och häpna, ett mindre lyckat experiment också...
Glazen hittade vi ett gammalt numer av Allt om Mat, rabarbersåsen hittade herr Mårtensson inspiration till i Jens Linders bok "Det glömda köket", dock gick det genom en lite makeover innan det hamnade på våra tallrikar. 

Rabarberglaze
300 g rabarber
1 dl strösocker
1 tsk malen ingefära
1 msk rapsolja
1 dl vatten
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
Ansa och tunnstrimla rabarberna.
Smält sockret i en gryta, tillsätt rabarberna så fort sockret har smält och rör in övriga ingredienser.
Låt koka samman ca 10 minuter.
Pensla köttet med glazen vid grillning.

Rabarbersås
1½ stjälk rabarber, skalad och tunt skivad
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
3 dl grädde
1 msk kycklingfond
1-2 tsk anchochilipulver
salt
Fräs löken i smör tills den mjuknat, tillsätt grädde, rabarber och fond.
Sjud under omrörning till såsen börjar tjockna, smaka av med chilipulver och salt innan serveringen.

Kall sås med smak av bea
4 dl matlagningsyoghurt
2 msk majonnäs
2 tsk bearnaisessåsessens eller kall beasås efter smak
1 stor morot, grovt riven
1½ tsk vitlökspulver
2 tsk italiensk salladskrydda
2 tsk dragon
salt och svartpeppar
Rör samman alla ingredienserna och smaka av. Låt såsen stå kallt till servering.

Både lördag och söndag har inletts lite chockartat här, vi har nästan lyckats göra oss själva förstummade av förvåning! Dels har vi slagit upp de ljusblå märkligt tidigt och som om det inte räckte så har vi hoppat ur bingen direkt, slängt på träningskläder och gett oss ut på powerwalk!!! Alltså, det är ju nästan så inte ens vi känner igen oss själva, det var minsann inte igår detta hände sist... snarare är det några år sedan vi var så flitiga.
Ovanpå allt så har vi dessutom tyckt att det känts väldigt bra, dagen känns verkligen längre och det gör ju inte alls ont när det är helg. Frukosten smakar så mycket bättre och ny energi har infunnit sej, det tackar vi absolut inte nej till. Tänk så många positiva följder en timme i snabbt tempo kan få:)

Annars har helgen varit lugn för Mårtenssons, den soliga gårdagen bjöd på en cykeltur med stopp för både liljekonvaljplockning i skogen och en smarrig fika på Jakten på vägen hem. Dagen avslutades med en ny smak på risotto, synnerligen trevligt. I dag har det putsats fönster, rensats i skafferi och kryddlager, kanske inte lika trevligt det men välbehövligt som attan...

Helgen går sakta men säkert mot sin ände och veckan som väntar oss blir en lite kortare variant för de flesta av oss. Vi hoppas att ni alla får det riktigt bra de kommande dagarna och att solen vågar sej fram igen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan