För vår del så har vi privatleverantörer av denna vildväxande delikatess och första leveransen anlände köket igår när grannen under oss ringde på vår dörr. I handen hade hon en påse full av dessa gröna blad och dessutom en fin vägbeskrivning till platsen där hon plockar dom. Behöver vi säga att vi alltid blir lika glada när hon ringer på vår dörr?
Bor ni nere i våra trakter så kan vi tipsa er om att de växer på en hel massa ställen, dels ute vid Smedstorp, men även i Charlottenlund nära Svarte och utanför Lövestad. Men nu, över till peston som frun mixade ihop, illandes grön blev den:
Efter som vi såg att säsongens bästa i "Gröna skafferiet" denna månad är just vilda vårprimörer så tänkte vi bidra med vår pesto.
Ramslökspesto
20-30 blad från ramslök
½-1 dl solrosfrön
½-1 dl rapsolja
½-1 dl riven västerbottenost
några droppar citronsaft
salt
Rensa och skölj bladen ordentligt innan du använder dom.
Lägg bladen och ½ dl solrosfrö i en mixer, tillsätt ½ dl olja och mixa till en slät massa.
Blanda ner ½ dl ost och smaka av.
Mixa eventuellt ner mer solrosfrö, olja och ost om du tycker det behövs, smaka till sist av med citronsaft och salt.
Peston passar fint till fisk eller varför inte till det grillade.
Ramslök går alldeles utmärkt att frysa in så man kan njuta av den året runt. Perfekt om man blir sugen på att servera ramslökssill på julbordet:)
Så över till något annat hett som vi tycker är så spännande och som dessutom kanske kan komma er till glädje. Vi har nämligen blivit utnämnda till Heinz-ambassadörer, vilket just nu betyder att vi ska provsmaka deras nya heta såser och kocka till lite god mat med dom.
Håkan är ju, som ni kanske redan vet, tossig i heta smaker så han jublade lite extra när vi fick förfrågan om samarbete med Heinz och hot sauces. Ju hetare desto bättre är herrns melodi och helst ska det komma lite rök ur öronen och svettpärlor i pannan, då är lyckan total:) Anki däremot tar det gärna lite lugnare med chilistyrkan, smaka får det absolut göra men hon vill helst inte få några men...
Nu finns det som tur är tre olika styrkor på dessa "Hot Sauces", medium, hot och very hot, så förhoppningsvis ska det finnas en smak till oss var.
Smaklig spis! / Anki och HåkanPS. Och förresten, så är det väl på sin plats att vi önskar er alla en riktigt härlig Valborg! Ta det lugnt med eldarna och glöm inte bort att kolla bland bråtet innan ni eldar så ni inte skadar några djur, ni vet väl att just igelkottar gärna gömmer sej där? DS
(I samarbete med Heinz)
x