måndag 29 april 2013

Ramslökspesto

Hej hopp på er alla, idag bjuder vi er på två heta tips här i köket. Vi börjar med en het pesto som bara blir hetare i smaken ju mer av de gröna bladen ni tillsätter. Vilka gröna blad undrar ni kanske? Jo, det är Ramslök är det vi pratar om, ramslök som just nu översvämmar backar och dalar där de växer så grannt.

För vår del så har vi privatleverantörer av denna vildväxande delikatess och första leveransen anlände köket igår när grannen under oss ringde på vår dörr. I handen hade hon en påse full av dessa gröna blad och dessutom en fin vägbeskrivning till platsen där hon plockar dom. Behöver vi säga att vi alltid blir lika glada när hon ringer på vår dörr?

Bor ni nere i våra trakter så kan vi tipsa er om att de växer på en hel massa ställen, dels ute vid Smedstorp, men även i Charlottenlund nära Svarte och utanför Lövestad. Men nu, över till peston som frun mixade ihop, illandes grön blev den:

Efter som vi såg att säsongens bästa i "Gröna skafferiet" denna månad är just vilda vårprimörer så tänkte vi bidra med vår pesto.

Ramslökspesto
20-30 blad från ramslök
½-1 dl solrosfrön
½-1 dl rapsolja
½-1 dl riven västerbottenost
några droppar citronsaft
salt
Rensa och skölj bladen ordentligt innan du använder dom.
Lägg bladen och ½ dl solrosfrö i en mixer, tillsätt ½ dl olja och mixa till en slät massa.
Blanda ner ½ dl ost och smaka av.
Mixa eventuellt ner mer solrosfrö, olja och ost om du tycker det behövs, smaka till sist av med citronsaft och salt.
Peston passar fint till fisk eller varför inte till det grillade.

Ramslök går alldeles utmärkt att frysa in så man kan njuta av den året runt. Perfekt om man blir sugen på att servera ramslökssill på julbordet:)

Så över till något annat hett som vi tycker är så spännande och som dessutom kanske kan komma er till glädje. Vi har nämligen blivit utnämnda till Heinz-ambassadörer, vilket just nu betyder att vi ska provsmaka deras nya heta såser och kocka till lite god mat med dom.
Håkan är ju, som ni kanske redan vet, tossig i heta smaker så han jublade lite extra när vi fick förfrågan om samarbete med Heinz och hot sauces. Ju hetare desto bättre är herrns melodi och helst ska det komma lite rök ur öronen och svettpärlor i pannan, då är lyckan total:) Anki däremot tar det gärna lite lugnare med chilistyrkan, smaka får det absolut göra men hon vill helst inte få några men...

Nu finns det som tur är tre olika styrkor på dessa "Hot Sauces", medium, hot och very hot, så förhoppningsvis ska det finnas en smak till oss var.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Och förresten, så är det väl på sin plats att vi önskar er alla en riktigt härlig Valborg! Ta det lugnt med eldarna och glöm inte bort att kolla bland bråtet innan ni eldar så ni inte skadar några djur, ni vet väl att just igelkottar gärna gömmer sej där? DS

(I samarbete med Heinz)
x

söndag 28 april 2013

Fyll frallorna med en salt röra.

Hej på er där ute, har ni haft en bra helg? Har ni hunnit njuta av vårsolen eller har ni kanske suttit inne och fnulat med era deklarationer? Här har vi hunnit med båda och eftersom deklarationerna inte kräver så mycket av oss, så har vi kunnat vara ute dessto mer. En riktig långpromenad tog vi idag, på vägen hämtade vi upp Ankis far och drog med honom också. Stackaren, han skulle precis kocka middag när vi dök upp och tyckte att han skulle promenera med oss istället...
Härligt att se hur naturen står redo för att snart visa upp sej i sin grönaste skrud. Knopparna på träden i stans park slår säkert ut nästa vecka, de flesta är på bristningsgränsen redan nu, och magnolians knoppar avslöjar de första vita bladen. Bara att passa på att njuta så mycket det går.

När man nu är ute så mycket så är det väl bra att ha något som går hyfsat snabbt att laga till i köket och då har vi ett bra tips för er. Fyllda frallor, låter inte det som en bra idé? Man kan ju fylla dom med vad man vill, men vi gjorde en gammal goding som vi inte haft på år och dar med härligt god sälta. Kapris och sardeller hade vi över i kylen sen vi fyllde laxfiléerna för ett tag sedan, bättre att lägga resterna i bullarna än i soporna!


Fyllda frallor med citrondressing
4 frallor, urgröpta
½ dl hackad persilja
2 pressade vitlöksklyftor
2 kokta ägg, grovt hackade
1 rödlök, fint hackad
6 sardellfiléer, fint hackade
2 msk kapris, hackade
2 dl ruccolasallad, hackad
3 tomater, hackade
Torka de urgröpta bullarna i ugnen på 150 grader några minuter.
Finhacka innankråmet och stek i olja med persilja och vitlök.
Blanda alla ingredienser i en skål och rör ner den stekta röran.
Fyll bullarna med röran och servera med en grönsallad och dressingen.
Citrondressing
1 dl matlagningsyoghurt
2 msk olivolja
1 tsk rivet citronskal
1 krm socker
salt och svartpeppar
Rör samman ingredienserna och smaka av. Låt det gärna stå en stund i kylen och gona till sej.

Nu tar vi och laddar för en ny vecka, en ny veckomeny ska komponeras och handlelista skrivas. Valborg heter dagen på tisdag, inte riktigt klokt är det att april också snart är slut! Tillhör ni korvgrillarna på Valborgsmässoafton så är ni kanske sugna på att stoltsera med egen hemmagjord korv i år? Kika då här på våra hemmagjorda korvar, kanske hittar ni någon som faller er i smaken:)

En riktigt bra vecka hoppas vi att ni får,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 26 april 2013

Fetaost, basilika och lammfärs.

Om vi får vi säga det själv så tycker vi att det går ganska bra med vårt senaste projekt "mer färs i köket"! Än så länge har vi lyckats få in färs på menyn varannan vecka i alla fall och jämfört med tidigare så är det en klar förbättring. Ingen risk att vår köttkvarn står och samlar damm på hyllan i köksskåpet inte:) Just lammfärs är det väl inte så ofta vi har och det är ju nästan sorgligt när man tänker efter, för det är ju hur gott som helst! Dessutom känns det lite extra festligt och det gör ju absolut ingenting, speciellt inte när det är en helg i antågande.


Så alltså, dagens recept till er gott folk blir därför en riktigt smaskig lammfärsbiff fylld med fetaost och smaksatt med rosmarin och timjan, väldigt goda vänner till lamm är de örterna. Till biffarna serverar vi ugnsrostade rotsaker och en kall sås med smak av basilika och vitlök. Mängden basilika i såsen får ni själva smaka er fram till, vi gillar basilika så vi drar en hel del blad så att det verkligen smakar. Samma gör ni med vitlöken, ta tills ni skäms eller så hoppar ni över den helt om ni inte gillar eller tål den. Passa på att låta några klyftor citron få följa med in i ugnen när ni kör in rotfrukterna, citronen genomgår en förvandling där inne i värmen och ut plockar ni vad som närmast kan jämföras med en smaksensation:


Färsbiffar med fetaost   2 port + matlåda
500 g köttfärs, vi använde oss av lammfärs
½ msk rosmarin
½ msk timjan
salt o svartpeppar
1 dl mjölk
1 dl havregryn
Fetaost i tunna skivor
Rör ut havregrynen i mjölken och låt det svälla några minuter.
Blanda samman färsen med kryddorna och havregrynsröran.
Forma lagom stora bollar av färsen, platta ut och fyll med fetaost.
Vik ihop biffarna och se till så att fetaosten inte tittar ut.
Bryn biffarna runt om i smör och olja och ställ sedan in dom i ugnen och låt dom klara där.
Kolla med köttermometer, vid 70 grader är dom klara.

Basilikasås
2 dl crème fraiche
1-2 dl basilikablad, beroende på hur mycket basilikasmak du önskar
1 vitlöksklyfta
rivet skal av ½ citron och några droppar av saften
salt och svartpeppar
Mixa samman crème fraichen med basilikabladen och vitlöksklyftan.
Rör ner citronskal och smaka av med kryddor och citronsaft.
Låt stå kallt för att dra till sej smakerna innan serveringen.

Och eftersom det är fredag så tänkte vi slänga in ett litet vintips som passar så kanoners bra till biffarna! Vi har testat den så kallade Black Boxen som man kunde vara med att rösta fram för ett tag sedan på Facebook. Den vinnande beskrivningen fick äran att tappas upp på den svarta boxen och när resultatet avslöjades visade det sig vara en spanjor vid namn Pata Negra som fått flest röster. Vi har provat att dricka det även till en pasta med gorgonzolasås men där gick det inte riktigt lika bra, men här gjorde det succé!

Vanan trogna så blir det pasta även denna fredagskväll. Recept har vi inte använt på väldigt länge men Håkan blev sugen och grävde fram det ur vår gamla receptpärm i veckan. Pärmen har hängt med oss sedan vi först började laga mat i samma kök men ibland glömmer vi bort den där i trängseln i kokboksbokhyllan... En flaska rosé ligger på kylning och smakar det så gott som vi tror så lär det bli nästa veckas vintips!

Ha nu en riktigt skön helg, hoppas solen får lysa på er alla, att maten ni äter är god och att det ni dricker till är likaså!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 25 april 2013

Ugnsbakad kassler i paket

I dag ska ni få ett riktigt fint paket av oss kan ni tro, ett paket som innehåller en så väldigt god kasslerrätt så vi knappast trodde att det var möjligt. Receptet är lika enkelt som innehållet i paketet är gott, det går så snabbt och är så smidigt att kocka till så ni får bara inte springa förbi detta. Så länge ni äter kassler det vill säga, gör ni inte det så är ni så klart ursäktade:)

I receptet finns inte ordet salt med och det beror inte på att vi glömt bort det, det är bara det att det inte behövs något extra salt, kasslern sköter sältan alldeles utmärkt på egen hand. De råstekta potatisskivorna som ligger i botten av paketet blir så smarriga när de suger upp smakerna från alla andra ingredienser som ligger ovanpå. Det är nästan som att de efter stekningen är kokta i en väldigt smakrik buljong. Märks det att vi blev väldigt förtjusta i smakerna...?


Kassler i folie   2 port
400 g potatis, tunnskivad
1 röd paprika i stora bitar
3 cm purjolök, tunnskivad
300 g kassler, skivad
4 msk persilja, fint hackad
1 pressad vitlök
Skölj potatisskivorna i kallt vatten och låt dom rinna av, lägg på en handduk och klappa dom torra.
Stek potatisskivorna i smör och olja tills de är gyllenbruna.
Fördela skivorna på 2 bitar aluminiumfolie.
Fräs purjolöken och lägg den på potatisen tillsammans med paprikabitarna.
Lägg kasslerskivorna överst i paketet.
Blanda ihop persilja och vitlök och lägg det på kasslerskivorna, vik ihop paketen och lägg dom på en plåt.
Ställ in plåten mitt i ugnen och tillaga på 200 grader i ca 20 minuter.
Ta ut och servera.

Så blev det då en uppdatering av vår mobiltelefon till slut, igår inköptes en sån där smart variant - den enklaste av de alla - så nu har vi avancerat från amöbastadiet upp till mammutstadiet.
Ni som följer oss på Facebook fick igår se premiärbilden som vi tog och, som vi efter många om och men, dessutom lyckades lägga upp på vår sida där! Ojojoj, så stolta vi kände oss.
Och alla ni som tjatar om att vi ska sälla oss till Instagram, lugn bara lugn, vi måste först lära känna vår nya familjemedlem lite närmre innan vi tar steget... Men så fort vi känner oss laddade så lovar vi att ni ska bli de första som får veta det! Men en sak i taget, som Alfons pappa säger.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

onsdag 24 april 2013

Göteborg från sin bästa sida!

I dag bjuder vi er på några av alla de bilder vi knäppte av när vi var i Göteborg i helgen. Vi är ju ett (vid detta laget) ganska så sammansvetsat matbloggargäng som gärna stämmer träff med varandra för att umgås kring mat och allt som har med det att göra. Vi har tidigare lagat indisk mat i Värnamo hos Amy och varit på Matresa här hos oss i Ystad, denna gången var det alltså dags att sluta upp i Göteborg.

Vi reste upp på fredagen och efter lite shopping slöt vi upp med Amy och lotsade henne till hotellet för att sedan raskt ge oss bege oss till Drottningtorget där vi bestämt träff med Erika. Tillsammans med dessa härliga damer blev det först en fika på Fröken Olssons där det också blev helgens första kändisspotting! Christer Lindarw, damer och herrar, Christer Lindarw satt i egen hög person och fikade på samma fina ställe...

Efter fikan tog vi oss ut till en plats i Göteborg som närmast kan beskrivas som ett mecka för alla köks- och mattokiga människor, Bagaren och Kocken som ligger en bit utanför centrum så dit tar man sig enklast med spårvagn. Eller som fru Mårtensson förvirrat kallade tunneltågsvagnen...?

Ni förstår säkert att vi tillbringade en god stund i dessa lokaler? Lord have mercy!!!

Dagen avslutades med lite mingel hemma hos världens goaste Russin, i Kims nya lägenhet bjöds vi på bubblor, tilltugg, många härliga återseende och några nya ansikten. Kvällen fylldes av skratt, prat, lite mer skratt och dessutom en hel del mat. Middagen intog vi på ett otroligt trevlig och bra ställe vid namn Chateau Beirut, eller som vi säger i vårt kök, Chetutt Berutt!
Här blev det en avsmakningsmeny och den kan vi inte annat än rekommendera förstagångsbesökare att beställa in, så många godsaker att prova och så många goda smaker. Att de sedan har både Libanesiskt öl och vin gör ju verkligen inte saken sämre! 

Lördagens äventyr så:

Njutningsfrämjandet, vi säger bara, Njutningsfrämjandet! Det hörs ju bara på namnet hur bra det kan bli! En mat- och ölpromenad i Göteborgs kvarter ordnades av dessa på beställning och vi kan väl säga som så att vi fick lära oss en hel del om staden och maten som vi inte visste!
Visste ni att PUCKO kommer härifrån? Att en "halv special" är Göteborgsk? Att det i Haga bakas de allra största kanelbullar som finns? 
Några av promenadens stopp, Feskekörka, Bräutigams första lokaler - numera en pub, Ölhallen 7:an stannade vi till utanför - nästa gång går vi in, en snabbvisit på Saluhallen, ett längre besök på Flickorna Kanold där vi smakade deras choklad med flingsalt - den drömmer vi fortfarande om... 

 På en av Göteborgs broar stannade vi till och smakade på lite Porter av märket Carnegie, det äldsta av Sveriges registrerade varumärken som fortfarande tillverkas.
Här en stillbildsstudie av fru Mårtenssons porterdrinkande... Minen talar väl för sej själv?

Matbloggandets baksida...

Efter att vi traskat genom Haga och hämtat upp allehanda godsaker i matsäcken så intog vi till sist backen upp till Skansen Kronan. Som ni ser så gick vi i en lydig ankrad uppför den avstängda trappan... 

Herr Mårtensson pustar ut på en av kanonerna och njuter av den storslagna utsikten som bjöds!
Vi bjöds på smarrig fisksoppa från Sjöboden, gott surdegsbröd från Da Matteo och en infernaliskt stor kanelbulle från Café Husaren. 

En inte helt ovanlig syn när man umgås med ett gäng matbloggare... 
Det knäpps bilder stup i kvarten:) 


Efter promenaden gick vi vidare till Linnéterassen för vätskekontroll. I solens härliga sken njöt vi bubbel och bira, snackade vidare och hade det allmänt gött!

 Några av de goda drycker staden bjuder på. Håkan upptäckte, till sin glädje, att Götet är lite av en Ölmetropol. Det fanns ett otroligt stort och bra utbud på dom ställe vi besökte. 
Dricker man hellre goda drinkar så ska man absolut slå ner sin ändalykt i en härlig fåtölj på Hotell Dorsia!

Och när man sippat drinkar i deras helt otroliga bar/restaurang så behöver man kanske lätta på trycket. Passa då på att göra det här innan ni går vidare, för detta måste vara Sveriges vackraste dass! 

Lördagskvällen avslutades på Hej Apa där en avsmakningsmeny intogs. Vi smaskade japanskt på bredden och längden, även detta är en restaurang som är så värd ett besök. Nästa gång ser vi fram mot att få sätta i oss av deras japanska råbiff och terriyakistek, dom dreglade vi lite över när vi läste menyn...

 Fru Mårtenssons nya kärlek! Dessa stolar har hon tjatat om sedan vi såg dom utanför Da Matteo och enligt frun själv så är det bara ytterligare en anledning för oss att slå ner våra bopålar i Göteborg. Fast herrn i köket tycker det går alldeles utmärkt att istället låta stolarna flytta ner till Ystad! 


Hela glada gänget samlat på bergets topp!
Emmy, Kim och Lotta.
På fredagen var även Erika, Charlotta, Rebecka och Johanna med oss.

Så till sist, tack till er alla för att ni var med och gjorde vår helg extra bra! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 22 april 2013

Pizzabullar med vegetarisk fyllning.

Kommer ni ihåg de där pizzabullarna vi skrev om förra måndagen? Dom med bacon, svamp och ost? Om man nu inte vill stoppa bacon i dom bullarna, av en eller annan anledning, så ska det inte hindra bullbaket alls, nej då. Pizzabullar kan man nämligen göra med en väldigt god vegetarisk fyllning också kan ni tro!
Fru Mårtensson fick nämligen den synnerligen geniala idéen att ge sig på en egen variant av vegetarisk fyllning där först en pesto kletades på för att strax följas av mozzarellaost, strimlade bitar av soltorkade tomater och lite riven parmesanost. Hej hopp så goda dom blev då...

Grundreceptet är precis samma som det vi tidigare lagt upp, men för enkelhetens skull så kommer det i repris här och hack i häl kommer fyllningen. Eftersom det stod en burk färdig pesto i vår kyl så fick det bli det på våra bullar, men vill ni verkligen glänsa i köket så gör ni enkelt er egen, ett recept hittar ni här.


Pizzabullar   ca 30 st
50 g jäst
½ l mjölk, fingervarm
3 msk olja
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
5 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en skål och rör ut den i lite mjölk.
Häll i resten av mjölken och blanda i olja, salt, socker och ägg.
Rör i båda mjölsorter (spara lite av vetemjölet tills det är dags att baka ut bullarna) och arbeta samman degen några minuter.
Täck över skålen med en bakduk och låt den jäsa minst 30 minuter.
Lägg degen på ett mjölat underlag och arbeta snabbt ihop den innan du delar den i två delar.
Kavla ut degklumparna till rektanglar, 30*40 cm, och börja lägga på fyllningen.
Bred först på peston och lägg därefter på mozzarellabitarna, tomatstrimlorna och parmesanosten. 
Rulla ihop degen från långsidan, som du gör med kanelbullar eller rulltårta, och skär den sedan i bitar, ca 15 stycken per rulle.
Lägg bullarna på bakplåt med bakplåtspapper och låt dom jäsa under bakduk 20-30 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dom mitt i ugnen på 225 grader 12-15 minuter.
Fyllning
pesto 
2-3 paket mozzarellaost, rivs i strimlor
soltorkade tomater i strimlor, efter eget tycke och smak
2-3 dl riven parmesanost

Så kom och gick denna måndagen i en flygande fläng med vårsol på himlen och fågelkvitter i buskarna. För Håkans del har det experimenterats i köket på jobbet, ett nytt pålägg har sett dagens ljus och ska nu testas i delikatessdisken. En benfri kotlett som rullats i paprikapulver, saltats och kryddats för att till sist kallrökas, visst vattnas det i munnen så säg? Har ni turen att vara i krokarna av affären så finns den skivad i disken!

Annars så är det mest en uppdatering av vår mobiltelefon som "ännavänds" i köket... Ska vi, ska vi inte. Vi fick ju höra nu i helgen att det är dags för det, tydligen är det mammutar som inte har instagram och då lär väl det betyda att det är amöbor som inte ens har en Smartphone:)
Eller hur var det nu...?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 21 april 2013

Lax med salt fyllning

Fulla av intryck, mat, dryck och solvärme har vi så åter landat hemma i vårt kök igen efter en kanonhelg i Göteborg. Vi har gjort nya bekantskaper, fått nya vänner och äntligen fått återse de flesta från våra tidigare matbloggsträffar. Mat har vi ätit från olika delar av världen, sippat öl på uteservering i solen, shoppat loss i finfina affärer och matpromenerat i Göteborgs kvarter. Som om det inte räckt så har dessutom en av oss har insett att för honom är mat en större prioritering än magdansösers lockande dans...:)
Fotona och minnena är många och så fort vi har tagit oss genom dom alla, lovar vi att ni ska få ta del av några!


Men nu ska ni istället få ta del av lite god mat, en lax fylld med en salt kesoröra där sältan kommer från sardeller och kapris. Tycker man nu inte om kapris och sardeller så kan man ju faktiskt ändå fylla en bit lax, varför inte prova denna med kraftstjärtar i om ni tycker det låter godare. Eller så provar ni kanske båda.

Lax med krämig fyllning   2 port
300 g laxfilé, eller 2 portionsbitar
hackad dill efter eget tycke
2 sardeller, fint hackade
1 msk kapris, hackad
2 msk keso
2 msk riven parmesanost
2 msk fint hackad purjolök
salt och svartpeppar
Blanda samman dill, sardeller, kapris, keso, ost och purjolök.
Dela den hela biten lax i två delar och skär en ficka längs med ovansidan.
Lägg ner fiskbitarna i en ugnsfast form och tryck ner så mycket fyllning som du får plats med i fickan på fisken. Får du inte plats med allt så spar resten tills det är dags att äta.
Salta och peppra över fiskbitarna och ställ formen mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
Smaska i dej firren tillsammans med goda tillbehör, på vår tallrik låg det sallad och matvetekorn.
En citronskiva fanns det också plats för, passade fint att pressa över.

Några av de härliga matbloggare vi har hängt med de senaste dagarna, tack säger vi till alla som förgyllt vår helg!

Nu väntar hemmalagad mat och sen en kväll i soffan bläddrande genom våra foton... ingen dum sysselsättning det inte!

Vi önska er alla en riktigt bra vecka så ses vi snart igen.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

fredag 19 april 2013

Marinerad tonfisk och spenatrisotto

Hej fredag, välkommen tillbaka ska du vara! Visserligen är fredagarna i vårt kök dedikerade åt pastamiddagar men det hindrar ju inte att vi svävar ut lite grann, då och då:) Visserligen är inte detta en rätt som svävar så långt iväg, vi håller oss fortfarande inom Italiens gränser vad gäller vissa ingredienser. Vi tänker naturligtvis framför allt på risotton för tonfisk vet vi väl inte om det är så väldigt speciellt italienskt, men att det är en firre som trivs i risottons sällskap, det vet vi!

Denna risotton är smaksatt med paprikapulver och toppad med både färsk spenat och tomater, alltså får ni i er ett gäng vitaminbokstäver och antioxidanter (läs gärna här om du blir intresserad och vill veta mer).
Och som om det inte räckte med nyttigheterna så är risotton också väldigt god:


Marinad till färsk tonfisk   2 port
2 stycken skivor färsk tonfisk
1 tsk timjan
1 tsk oregano
½ tsk spiskummin
½ tsk paprikapulver
½ citron, rivet skal
i nypa salt
2 msk rapsolja, gärna med smak av vitlök eller citron
3 msk vit balsamvinäger
Blanda samman alla ingredienser och låt tonfiskbitarna marinera minst 2 timmar i blandningen.
Låt marinaden droppa av innan du antingen grillar eller steker fisken.

Risotto   2 port
1 schalottenlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 msk smör
1 msk rapsolja
1½ dl arborioris
2 tsk paprikapulver
1 dl vitt vin, går bra med matlagningsvin
6-7 dl varm grönsaksbuljong
ca 10 små tomater med god smak, vi använder helst Romantica
70 g färsk babyspenatblad
salt och svartpeppar
Fräs lök och vitlök i smör och olja så det mjuknar, häll i riset och låt det fräsa med tills det börjar bli genomskinligt.
Tillsätt paprikapulver och vin, rör om under tiden vinet kokar in.
Fortsätt därefter späda med den varma buljongen, lite i taget, under tiden som du fortsätter att röra. Efter ca 20 minuter kan du smaka av riset, det ska vara krämigt och lite al dente när det är klart att servera.
Stek körsbärstomaterna i smör så de mjuknar och börjar vätska sej.
Precis innan serveringen vänder du ner spenatbladen i risotton och antingen vänder du också i tomaterna eller så serverar du dom som vi gjorde, som ett tillbehör till risotton och tonfisken.

Och så är det då snart äntligen helg och som vi väntat och längtat efter just denna helgen! Vi är nämligen på väg mot spännande äventyr i storstaden Göteborg för att återigen få träffa våra kära matbloggarvänner. Nästan hela gänget från våra tidigare träffar (i Ystad och Värnamo) är med och vi ska dessutom få göra nya bekantskaper som vi länge sett fram mot! Naturligtvis är en rapport att vänta och förmodligen kommer vi att slänga in någon bild under helgen på Facebook också, så håll utkik även i vårt kök där om ni är nyfikna:)

Vi hoppas att ni alla får en riktigt fin helg och att solen får lysa och ladda era batterier!
Ät, drick och lev gott.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 17 april 2013

Kladdkaka, godis och rent vatten!

Lediga onsdagen är åter här med solsken och fågelkvitter, vi tackar, vi tackar! Vi har just konstaterat att det sämsta med så härligt vårväder, som det är idag, är att det som göms i mörkret kommer fram i ljuset... Fönsterna behöver putsas, tv-rummet skulle verkligen behöva målas eller tapetseras om och parkettgolven slipas...
Samtidigt så konstaterade vi att det bästa med så härligt vårväder som det är idag, är att vi kan gå ut och promenera istället för att vara inne och titta på eländet:)

Men innan vi ger oss ut så tänkte vi bjuda er på en smarrig tårta som ni kan lätt kan fixa till om ni gillar choklad, lakrits och hallon. Receptet hittade vi inne hos bästa Erika och kakan fick följa med till Ankis morbröder i söndags när det var dags för vårens marknadsbesök. Smakerna blev väldigt uppskattade, lakrits och hallon passar verkligen riktigt fint tillsammans:

Detta blir vårt bidrag till månadens sötsak hos "Söta saker". Visserligen är temat rött och på fotot ser det mest rosa ut, men vi hoppas Tea har överseende med upplysningen av vårt foto:)

Kladdkaka med smak av lakrits   ca 8 port
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
6 msk kakao
3 msk lakritspulver
Smält smöret.
Vispa samman ägg och socker, rör ner sirapen.
Sikta i mjöl och kakao, tillsätt lakritspulver och blanda samman.
Rör till sist ner smöret.
Häll smeten i en smord pajform eller springform och grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i 20-25 minuter.
Vill du ha på vispad hallongrädde som vi hade på vår så låter du först kakan svalna.
Vispa 3 dl vispgrädde och vispa ner 3 dl frysta hallon så det blir som en lösare hallonglass.
Lägg hallonglassen på kakan och servera.

Vi lovade ju er några bilder från söndagens utflykt också, det var ju bland annat lite spännande godis som hamnade på minneskortet... Mycket har vi sett i våra dagar men en påse godisblod, alltså hur tänkte man där?

För att inte tala om toastolarna sidan om? Fast blodet tar verkligen priset! 
Kan det vara alla vampyrfilmerna som inspirerat godistillverkarna?

Om vi inte är helt fel på det så förbjöds väl godis- och tuggummicigaretter för flera år sedan? 
Men det kanske är tillåtet så länge det inte står cigaretter på paketen? 

 Nej, då är vackra blommor så mycket trevligare! 
Underbara rosor till marknadspris kunde vi inte motstå.

En skogstur blev det också, vi gav oss ut för att kolla på vildsvinsspåren som Hasse och Kalle hade sett i markerna runt deras hus. Vilka utgrävningar dessa vildsvin kan göra med sina trynen i jakten på mat!

 Vårtecken fanns det gott om i trädgården, känns fint efter en lång, lång vinter. 

 Inte alla överlevde den hårda vintern... Vi kunde inte utröna vad det varit för ett djur så vi enades om att det förmodligen hade varit en krokodil. 
Lång nos, huggtänder och nära till bäcken där den levt:)

 Vem där?

Innan vi ger oss ut i vårsolen så vill vi bara uppdatera er lite om våra cykelidoler, Susanne och Rasmus som vi skrivit om tidigare, här och här och här. De har nu efter ca 300 dagar på cykelsadlarna nått fram till sitt mål i Kapstaden där de tagits emot med pompa och ståt. Det har varit radio- och tv-intervjuer, tidningarna har skrivit om deras resa och insamling och Water Aid har naturligtvis också visat sin uppskattning. 
Har ni missat det så kan ni läsa här om deras makalösa upplevelse och bröllopsresa från Nordkap till Sydkap på tandemcykel, för att samla in pengar så att flera människor kan få tillgång till rent vatten. För oss en självklarhet, men tyvärr är det inte likadant för många andra på vår jord.
Ett stort GRATTIS till båda våra cykelhjältar, hipp hipp hurra!!! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 15 april 2013

Pizzabullar med bacon

Lite varmare har det allt blivit, det märktes nu i eftermiddag och när Håkan kom hem vid 19.00 så stod termometern på hela 10 grader - härligt! Ljust är det också, både tidigt på morgonen och sent på kvällen, 5 i morse började det ljusna och det är fortfarande ljust ute - lika härligt det. Men man blir allt lite lurad av det där ljuset och inser plötsligt när man tittar på klockan att det är mycket senare än man trodde... kanske inte lika härligt:)


Något annat som är härligt, det är pizzabullar det! (Jisses så bra vi är på övergångar!) För oss är pizzabullar starkt förknippat med tiden då vi just blivit "ihop" och fortfarande inte blivit sammanboende. Då bakade Anki pizzabullar hemma i sitt gröna kök i sin tvåa och bjöd på Håkan när han hälsade på. Succé direkt, och man kan väl säga att det där med att vägen till mannens hjärta går via magen stämmer ganska bra:) Fast det stämmer åt andra hållet också, det kan vi intyga, för hemma i Håkans kök bjöds det på panerade kotletter, sås, potatis och gröna ärtor, succé där också!

Men åter till pizzabullarna, det var ju det vi skulle bjuda er på och inget annat. Receptet är säkert ett som flera av er använder, fyllningen kan man variera efter eget tycke och smak, humör och vad man har hemma. Denna gången blev det bacon, ost, lök och svamp. Vi har oftast chilisås i våra bullar men det funkar med ketchup också:

Pizzabullar   ca 30 st
50 g jäst
½ l mjölk, fingervarm
3 msk olja
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
5 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en skål och rör ut den i lite mjölk.
Häll i resten av mjölken och blanda i olja, salt, socker och ägg.
Rör i båda mjölsorter (spara lite av vetemjölet tills det är dags att baka ut bullarna) och arbeta samman degen några minuter.
Täck över skålen med en bakduk och låt den jäsa minst 30 minuter.
Lägg degen på ett mjölat underlag och arbeta snabbt ihop den innan du delar den i två delar.
Kavla ut degklumparna till rektanglar, 30*40 cm, och börja lägga på fyllningen.
Bred först på chilisås och strö sedan på baconstrimlorna, lök och svamphack, ost och kryddor.
Rulla ihop degen från långsidan, som du gör med kanelbullar eller rulltårta, och skär den sedan i bitar, ca 15 stycken per rulle.
Lägg bullarna på bakplåt med bakplåtspapper och låt dom jäsa under bakduk 20-30 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dom mitt i ugnen på 225 grader 12-15 minuter.

Fyllning
chilisås eller ketchup
2-3 pkt stekt bacon i strimlor
1 liten gul lök, finhackad och stekt
1 stor burk svamp, hackade
riven ost efter eget tycke och smak
oregano, timjan och svartpeppar

Brukar ni göra pizzabullar och vad fyller ni dom i så fall med?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 14 april 2013

Kycklinggratäng med ölkorv

Nu tar vi en paus från resetips, budapestbilder och paprikapulver, det är på tiden att vi bjuder er på lite mat som ni kan laga till också. Och som om det inte räckte med mat så ska ni även få ett vintips och en drink att skåla in våren i, så generösa känner vi oss denna söndagskväll!

Maten på fatet är ytterligare ett recept som vi fått låna av Bodil på Ankis jobb, hon bara fortsätter att leverera den ena goda rätten efter den andra som hon tycker att vi ska prova. Det är allt från müssli och fiskgryta till after eight tårta som vi fått låna från hennes receptlåda och det är inte illa att ha en egen receptleverantör, perfekt när vår egen inspiration sinar då och då.
Här är det en kycklinggratäng med allehanda godsaker i såsen, vi snackar vindruvor, ädelost, bacon och ölkorv, allt i en salig röra. En röra med smaker som kan tyckas spreta åt många olika håll men som verkligen gifter sej i munnen och blir just saligt god!

Kycklinggratäng med ölkorv och vindruvur
Kycklinggratäng med ölkorv     4 port
1 kg kycklingfilé
en skvätt kycklingfond till stekningen
2 ölkorvar i skivor, lite beroende på smak och storlek så prova er fram
1-2 dl gröna vindruvor, halverade
1 paket bacon, strimlade
3 dl vispgrädde
140 g gräddädelost
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek i omgångar i smör och olja. 
Salta, peppra och droppa i lite fond under stekningen.
Lägg bitarna i en ugnsfast form.
Stek bacon och lägg ner i formen tillsammans med druvor och ölkorvsskivorna.
Värm grädden och smält osten i den, häll över i formen.
Ställ formen mitt i ugnen och gratinera på 175 grader i 20 minuter.

Perfekt att förbereda för dej som känner för att bjuda hem någon på middag, ett gott mos eller pressade potatisar passar fint till och suger upp den goda såsen extra bra! Vi kan ju säga som så att det var väldigt svårt att sluta äta även om vi var mätta - "bara en liten klick mos till med lite sås", "bara en bit ölkorv till", "bara en druva med lite sås"... det tog lång tid innan vi rullade från matbordet igår kväll:)


Drink med vitt vin och vermouth   1 glas
3 delar vitt vin, vi använde Errazuriz Max Reserva
1 del vermouth, vi använde Noilly Prat 
isbitar
Blanda och servera med isbitar i glaset.

Vår flaska vermouth har stått i skafferiet lääänge, så länge att etiketten har hunnit ändras på flaskorna som nu säljs på systemet... Kanske något för antikrundan?
Det vita vinet är däremot en ny flaska som vi fick hem att provsmaka, vi drack det till kycklinggratängen och det gick hur bra som helst, även om det enligt instruktionerna ska passa bäst till fisk och skaldjur. Men vi kan intyga att det passar hur bra som helst även till fisk eftersom vi först testade det till vår karibiska lax. Lite syrligt i smaken, mer eller mindre beroende på vad man serverar det till, oerhört friskt och nästan fruktigt smakade det till laxen. 

Marknadsbesök har vi alltså varit på idag, som vanligt blev det soligt och härligt väder! Shoppat blev det också som vanligt, en del goda godisremmar, tofflor, evighetsbakplåtspapper, rosor och så synålar så Håkan kan sy igen tarmarna. Ja ni hör ju att det bara var livsnödvändiga saker som fick följa med hem. 
Kameran var med och förevigade lite spännande godis som vi såg, några härliga vårtecken och vildsvinsspår, men dom bilderna får ni vänta lite på. Nu ska vi fika!

Vi önskar er alla en hur härlig vecka som helst!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

lördag 13 april 2013

Vinnare gånger tre!

Hallojsan på er, denna lördag! En lördag som en av oss startade med en extra lång sovmorgon medans den andra av oss fixade till en smarrig långsittarfrukost som vi avslutade med lite lottdragning... Vem som vann tävlingen avslöjas i slutet av dagens inlägg, oliiiidligt spännande!

Men först ut ska ni idag få ta del av ett kanontips som ni kan ha glädje av om ni funderar på att ta en tur till Budapest och letar efter ett bra hotell att vila era kroppar på. Vi hittade denna pärla efter att ha läst på Tripadvisor och vi är så glada att vi valde detta guldkorn som faktiskt blivit valt till "resenärernas val 2013". Ja ni hör ju själva så nöjda vi är:)

Hotellet heter Casati och ligger på en lugn bakgata mitt i centrala Budapest, ni promenerar till stans gågata på mindre än tio minuter och till Andrássy kan ni hoppa på ett ben, så nära är det! Vad vi förstått så är det många som väljer att bo där eftersom det ligger så nära operan, men för vår del bidde det ingen skönsång av det slaget:) Däremot ligger det en rackarna massa bra restauranger runt knuten och längre ner på gatan hittar ni en helt makalös godis/glassaffär som heter Sugar! Inget att tveka på alltså...

Frukostmatsalen, inte så stor men tillräckligt med plats för hotellets gäster. Nybakat bröd, croissanter, gott pålägg, lite kakor och mousserande vin varje morgon, finfint! 
Matsalen är byggd på hotellets bakgård som på så många andra hotell i Budapest, smart sätt att ta tillvara på utrymmet. 

 Vårt rum! Vi la till en ynka hundralapp och fick då husera i en juniorsvit, det ska vara en första gång för allt:) Enda nackdelen var väl att det inte fanns tillräckligt med garderobsutrymme...

 "Det är dom små, små detaljerna som gör det!" 

 På hotellet finns det en hel massa konstverk, installationer och på bottenvåningen ett galleri. Denna kreation hänger vid ingången, förmodligen en av de mest fotograferade ingångarna i stan:)

Så är det då dags att avslöja våra vinnare i tävlingen vi haft i veckan, lotten fick avgöra vem som kommer att få en påse paprikapulver i sin brevlåda inom kort:
"Lisoball" och "Bland bakverk och kastruller", mejla era adresser så kommer paketet inom kort.
GRATTIS säger vi till er båda!
Vill ni kika på hur grisen ser ut så kan ni se en glimt av den här.

Ha nu en riktigt fortsatt skön helg så ses vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 12 april 2013

Psssst...

... ni glömmer väl inte bort att tävla? 


Det finns fortfarande tid att vara med, fram till midnatt kan du slänga in ditt svar här!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 11 april 2013

En tallrik ölmusslor och en tallrik breasolasallad, tack!

Åh, den där goda plockmaten med några olika rätter på bordet, vi skulle nog kunna leva på det! Eller i alla fall duka upp det nära på varje helg, det finns ju en faslig massa olika godsaker att lägga upp på faten och njuta av.
Sist vi hade middag a'la tapas i köket provade vi ett recept som vi hittat hos Göteborgs bästa russin, dock förändrade vi det lite när vi klickade ner lite crème fraiche i ölspadet som musslorna fått koka i. Oerhört gott blev det, musslor kan ju faktiskt simma i så mycket annat än vin och öl visade sej vara väldigt bra att plaska runt i:)

musslor kokta i öl
Blåmusslor kokta i öl   2 port
450 g blåmusslor
½ tsk sambal oelek
1 schalottenlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 dl majskorn
4 skivor bacon, strimlade och knaperstekta
hackad bladpersilja
3 dl öl med liten beska, vi använde Budweiser
1 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
Använder du färska musslor så rengör dom innan du tillagar dom, skölj i kallt vatten och dra bort "skägget" som kanske finns.
Musslor som inte stänger sig när du rengör dom (knacka lite på skalet), eller som har söndrigt skal ska du kasta!
Fräs sambal, lök, vitlök och majs i olja en en stor gryta.
Tillsätt baconstrimlor, öl och persilja och låt det koka upp.
Lägg ner musslorna och låt dom koka under lock ca 5 minuter, rör om någon gång under tiden.
När musslorna har öppnat sig tar du upp dom från grytan, de som inte är öppna ska du kasta.
Rör ner crème fraiche i spadet och smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka musslorna och servera med resten av baconstrimlorna.

På ett annat fat fick några skivor breasola sällskap av frukt, bär, ost och grönt. Detta receptet kan man ju ändra och variera helt efter eget tycke och smak, gillar man inte fetaost kanske man hellre vill ha getost, finns det inte persika hemma kan det säkert gå riktigt bra med apelsiner istället. Men vårt förslag är så här:

breasola med jordgubbar

Sallad med breasola och jordgubbar
ruccolasallad
2 persikohalvor i tunna skivor
100 g jordgubbar tunt skivade
5 skivor breasola, i mindre bitar
4-5 myntablad
½ pkt fetaost, gärna med buffelmjölk
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
Lägg alla ingredienserna på ett fat.
Blanda samman olja och vinäger och häll över salladen, låt stå en stund och dra.

En ny helg står och knackar på dörren och ska vi lita på våra vänner SMHI så kan vi få njuta av en riktigt solig och varm söndag. Det håller Mårtenssons verkligen tummarna för eftersom det då enligt traditionen är dags att besöka Ankis morbröder och gå på vårmarknaden i Lövestad. Lite inköp är planerade, några kryddor, strumpor och så ska Håkan köpa tollor* att ha på jobbet! Vem vet, har vi tur så hittar vi kanske några kokboksfynd denna gången också!

Har ni några planer för eran helg eller kör ni på gehör?
Oavsett vilket så hoppas vi att den blir toppenbra och att ni får njuta av godsaker i alla dess former! Kanske någon av er har turen på sin sida och tar hem vinst i vår tävling:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

*Tofflor (tack Lotta:))
x

onsdag 10 april 2013

Sista grytan för säsongen?

Onsdag betyder ledig dag för oss och denna tillbringas med allehanda livsnödvändiga göromål. Tvätt, ommöblering i tv-rum, matinköp, telefonsnack med mormor Agnes och beslutsångest över om vi ska slösa en av tre de chanser man får i bostadskön att gå och kolla en lägenhet eller om vi ska lita på magkänslan och avstå...
En helt vanlig dag med andra ord i Mårtenssons kök, inga större sensationer här inte:)

Vi hälsar äntligen våren välkommen på riktigt nu, det är något som har förändrats i luften, något med dofter, vindarna, fåglarnas kvitter och ljuset som övertygar oss att nu är den på plats! Och precis som alla våra bloggarvänner runt om i landet så är ljuset oerhört välkommet, det är ju så mycket roligare att ta bilderna utomhus även om det sker under ett visst huttrande och med något svalare mat som resultat:)

Grytan som vi bjuder er läsare på idag känns som att den kanske kan vara sista måltiden av denna sorten för säsongen. Vi går ju en varmare årstid till mötes och då förpassas oftast grytor och långkok till vinterförvaring och fram plockas grillen, sallader och fräscha lite lättare maträtter.
Men denna grytan känns verkligen som ett passande avsked till vintern, för även om den sällar sej till långkok så känns den faktiskt inte alls tung och stabbig. Snarare smakar den frisk och hoppfull!

Receptet är som vanligt lite förändrat men inspirationen kommer från Håkans senaste kokboksinköp, "Vardagsfest", författad av en av hans absoluta favoriter Jens Linder. Ni som har följt oss ett tag minns kanske vår efterlysningsföljetong av en annan av hans kokböcker?

Surkålsgryta
1 kg benfri fläskkarré eller bog, vi använde vildsvinsbog, i 3 cm stora bitar
3 msk smör
2 gula lökar, hackade
2 röda lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, hackade
1 morot, slantad
1 msk paprikapulver
1 tsk sambal oelek
1 liter vatten
3 msk kalvfond
1 tsk hel kummin
1 tsk tomatpuré
1½ msk pressad citron
400 g surkål
1 msk vetemjöl
3 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
Bryn köttet runt om i smör i en stor gryta.
Tillsätt lök, vitlök och morot och låt det fräsa med ett par minuter under omrörning.
Krydda med paprika och sambal och fortsätt fräsa lite till.
Häll i fond, vatten, kummin, tomatpuré, citron och surkål och låt det hela sjuda ca 1½ timme tills köttet lätt delar sig.
Rör samman mjöl och crème fraiche, ta bort grytan från värmen och vispa ner mjölblandningen.
Smaka av med salt och svartpeppar och servera med potatis.

Ni glömmer inte att vara med i vår tävling? Vi lottar ut två påsar paprikapulver som vi tog med oss hem från Budapest, en hetare variant och en sötare, perfekta om ni vill prova detta receptet. Tävlingen hittar du här och den pågår till fredag, lycka till!
Nu bär det ut i solen för att tanka energi, ha en fortsatt bra dag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 8 april 2013

En enkel fiskgratäng med gröna blad och ost.

Så är det åter vardag i det Mårtenssonska köket, semestern är ett minne blott och ett härligt sådant. Håkan är vanan trogen och kör med "Förra veckan vid denna tiden så..." Förra måndagen vid denna tiden så.." osv. Tack vare det så kan man ju nästan säga att vi får dubbel glädje av våra lediga dagar, inte dumt alls:)

Något annat som inte är alls dumt är en lättfixad fiskgratäng med ruccola och parmesanost, om man nu gillar fisk, ruccola och parmesanost förstås... Eftersom vi tillhör dom som gillar både det ena och det tredje så svängdes denna samman och gick rakt in på gilla-listan!
Vi kan absolut rekommendera att pressa den där citronklyftan över potatisen, den passar alldeles för bra till för att bara ligga där och vara fin på tallriken.


Fiskgratäng med ruccolasås
400 g torskfilé eller annan vit fisk
salt och svartpeppar
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl crème fraiche
2 dl grovt hackad ruccola
2 dl riven ost med mycket smak, vi hade parmesanost
Lägg fisken i en smord ugnsfast form, salta och peppra och strö över ruccolasalladen.
Vispa ut mjölet i mjölken och låt det koka upp under omrörning, låt det småputtra lite och rör ner crème fraiche, smaka av med salt och peppar.
Rör ner osten i såsen och häll över fisken.
Tillaga mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.

Ikväll blev det också lite snabbfixat på matbordet, spenatstuvning och stekt rökt sidfläsk, riktigt gott var det. Eftersom vi båda anlände hemmet senare än vanligt så var det den perfekta snabbmaten tyckte vi, gott, nyttigt och så blir man ju så vansinnigt stark av spenaten också. Bara fördelar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 7 april 2013

Budapest med tävling!

Vi har ju som sagt varit på en liten resa förra veckan, en tur till Budapest blev det och vi tänkte dela med oss lite av allt det goda vi har smaskat på. Innan vi reste kikade vi lite på olika restauranger som skulle finnas i vår närhet och läste lite recensioner, allt för att underlätta i valet... Budapest är restaurangtätt och har, enligt vår erfarenhet och andras, många ställen med hög kvalité på sina rätter. Vi blev väl egentligen bara mindre nöjda på ett ställe, ett italienskt hak som vi inte gick mer än mätta från och som därför inte får vara med i vår kavalkad:

Söta saker har vi satt i oss, det kan ni tro! Godaste glassen (och vackraste) åt vi på Gelarto Rosa, ett glasscafé som vi läst om och som vi genast kände att vi måste prova, så rätt! 
En gräddkaka med druvglass och en äppelstrudel åt vi på restaurang Vacvarju, heaven! 
Till varje frukost serverades det bubbel, inga dåliga vanor att få inte... Bubblet var så gott så vi var helt enkelt tvungna att leta upp det i affären för en liten sipp innan middagen också:) 
Hela 48 kronor kostade det!

Gulasch, naturligtvis åt vi Gulasch! Den godaste fick vi på "For Sale Pub&Restaurant", även det ett ställe som vi läst på om innan vi reste. Det lönar sej att forska:) 
Anka har det också hamnat i magarna, denna med druv- och äppelsås, så god! 
Hamburgare gjorda på Ungerns egna speciella grisar precis som även fläskfilén kom från. 

Ett besök på Budapests stolthet Gerbeaud hade vi planerat in och sett fram enormt mot och vi blev allt annat än besvikna...Jössses så många godsaker att välja mellan de har på sin meny! 
Efter mycket beslutsångest så valde Håkan att prova deras apfelstrudel medan Anki valde en talrik med Bailey's mousse, chokladganach och kaffeglass. Till detta tog vi båda en kopp helt vanligt kaffe, bäst att inte låta smakerna konkurrera:) 

Vi besökte så klart saluhallar också, här är det Stora Saluhallen som lockar med allehanda spännande varor i köttdiskarna... Fläsksvålar, rökt ryggspäck, komagar och urval av rökta delikatesser som tunga och huvud! 

Att paprika är en väl använd råvara i det ungerska köket är väl ingen hemlighet?
Parikapulver, hett och sött, säljs överallt och vi köpte så klart lite med oss hem:
Två av påsarna vi packade ner tänkte vi skicka vidare till våra läsare minsann! För att ha en chans att få en av påsarna hem i din brevlåda så tänkte vi att ni ska få svara på två frågor:
I Ungern finns det en speciell sorts gris, vi undrar om ni vet vad sorten heter och vad det är som är så speciellt med den?
Skriv svaret här i kommentarerna, senast på fredag 12:e april så drar vi två vinnare som vi avslöjar på lördag. En liten ledtråd kan ju kanske vara att vi varit i Budapest tidigare...
Ett litet förtydligande, vi har ändrat lite på kommentarsfunktionen under tävlingens gång så att de kommentarer ni lägger här kommer inte att synas förrän tävlingen är avgjord... Smart va?

Och nu, nu önskar vi er alla en riktigt bra vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan