Traditionen trogen så målades det ägg som vi sedan hade picktävling med där Anneli gick vinnande ur leken efter att till sist ha besegrat sin make. Smarriga små fina smörgåsar intogs till förrätt, de var så fina så man nästan inte nändes sätta gafflen i dom ens. Och kameran var med för att föreviga detta undrar ni kanske? Nope, den glömde vi i villervalan som uppstod när vi kom på att Anki inte hade någon cykel att cykla på...
Lite av ett under att vi överhuvudtaget ens hittade både dit och hem känns det som...
Något annat som också känns som lite av ett under är vår lunch som vi ätit idag! Vi har nämligen, efter att ha samlat lika mycket mod som kunskap, gett oss på att pochera ägg och inte bara det, vi har även lyckats! På första försöket blev det inte bara ett utan två perfekt förlorade ägg som vi kunde avnjuta till några överblivna bitar kallrökt lax.
Vojjne. vojjne säger vi bara, vojjne vojjne så gott det blev. Krämigt, rinningt, lent och gott. Har ni inte provat än så gör det, perfekt att passa på att roa sej med när man är ledig:
Pocherat ägg
1 rumsvarmt ägg, så färsk som möjligt
1-1½ l vatten
3 msk salt
2 msk ättika
Redskap
1 hålslev
1 sked
1 gryta
hushållspapper eller handduk
1 skål med kallt vatten om du inte ska äta ägget direkt
Börja med att förbereda dej ordentligt, ju mer förberedd du är desto bättre och smidigare går det:
¤ Lägg papper eller handduk vid din sida så du kan lägga ägget där för att rinna av när det är klart.
¤ Ha hålsleven beredd för att fiska upp ägget.
¤ Knäck ner ägget i en liten kopp.
¤ Häll vattnet i grytan och tillsätt saltet, låt vattnet koka upp och slå i ättikan, sänk därefter värmen så att vattnet precis bara sjuder.
¤ Ta skeden och rör i vattnet tills du får igång en ordentlig virvel, ta koppen med ägget och låt ägget sakta glida ner mitt i virveln.
Ta tiden: 3½ minuter för rinnande äggula
4½ minuter för krämigt äggula
5-5½ minuter för fastare äggula
När ägget är färdigkokt så håvar du försiktigt upp det med hjälp av din hålslev och lägger det, antingen i det kalla vattnet om du inte ska äta det genast, eller på pappret för att rinna av.
Sedan är det bara att sätta sej till bords och njuta!
Till ägg och lax kände vi att det skulle passa fint med en hollandaisessås och denna var den som fanns i affärens hyllor. Blörk för man inte säga om mat, men det var nästan så vi kände....
Nej, den smakade faktiskt inte räligt men den smakade inte hollandaisessås, i alla fall inte så som vi tycker att den ska smaka.
Nej, den smakade faktiskt inte räligt men den smakade inte hollandaisessås, i alla fall inte så som vi tycker att den ska smaka.
Den smakade mer som en riktigt sur citronsås, inte alls så mjuk och len som vi trodde...
Ikväll ligger det ännu mer fisk på våra tallrikar, vi ska grilla på lite tonfisk, käka med lite allehanda rester som vi grävt fram från kylskåpet och dricka lite rosa bubbel till det. Känns som en passande avslutning på en dag som denna:)
En fortsatt härlig påskhelg önskar vi er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x