söndag 31 mars 2013

We did it! Pocherade ägg.

Hallojsan, hur är det med alla små fina påskgubbar och kärringar därute, har ni det bra? Denna gubben och kärringen har det bara bra, vi har passat på att njuta riktigt av denna härliga påskdag som bjudit på fint soligt vårväder, fågelsång och droppandet av snö som sakta smälter bort av stolens strålar. Ljuvligt! Det har inte ens gjort någonting att vi vridit fram klockan en timme denna gången, även om vi kom sent i säng igår kväll efter en kanoners kväll hemma hos familjen Persson.
Traditionen trogen så målades det ägg som vi sedan hade picktävling med där Anneli gick vinnande ur leken efter att till sist ha besegrat sin make. Smarriga små fina smörgåsar intogs till förrätt, de var så fina så man nästan inte nändes sätta gafflen i dom ens. Och kameran var med för att föreviga detta undrar ni kanske? Nope, den glömde vi i villervalan som uppstod när vi kom på att Anki inte hade någon cykel att cykla på...
Lite av ett under att vi överhuvudtaget ens hittade både dit och hem känns det som...


Något annat som också känns som lite av ett under är vår lunch som vi ätit idag! Vi har nämligen, efter att ha samlat lika mycket mod som kunskap, gett oss på att pochera ägg och inte bara det, vi har även lyckats! På första försöket blev det inte bara ett utan två perfekt förlorade ägg som vi kunde avnjuta till några överblivna bitar kallrökt lax.
Vojjne. vojjne säger vi bara, vojjne vojjne så gott det blev. Krämigt, rinningt, lent och gott. Har ni inte provat än så gör det, perfekt att passa på att roa sej med när man är ledig:

Pocherat ägg   
1 rumsvarmt ägg, så färsk som möjligt
1-1½ l vatten
3 msk salt
2 msk ättika
Redskap
1 hålslev
1 sked
1 gryta
hushållspapper eller handduk
1 skål med kallt vatten om du inte ska äta ägget direkt
Börja med att förbereda dej ordentligt, ju mer förberedd du är desto bättre och smidigare går det:

¤ Lägg papper eller handduk vid din sida så du kan lägga ägget där för att rinna av när det är klart.
¤ Ha hålsleven beredd för att fiska upp ägget. 
¤ Knäck ner ägget i en liten kopp.
¤ Häll vattnet i grytan och tillsätt saltet, låt vattnet koka upp och slå i ättikan, sänk därefter värmen så att vattnet precis bara sjuder.
¤ Ta skeden och rör i vattnet tills du får igång en ordentlig virvel, ta koppen med ägget och låt ägget sakta glida ner mitt i virveln.
Ta tiden: minuter för rinnande äggula
              minuter för krämigt äggula
              5-5½ minuter för fastare äggula
När ägget är färdigkokt så håvar du försiktigt upp det med hjälp av din hålslev och lägger det, antingen i det kalla vattnet om du inte ska äta det genast, eller på pappret för att rinna av.
Sedan är det bara att sätta sej till bords och njuta!

Till ägg och lax kände vi att det skulle passa fint med en hollandaisessås och denna var den som fanns i affärens hyllor. Blörk för man inte säga om mat, men det var nästan så vi kände....
Nej, den smakade faktiskt inte räligt men den smakade inte hollandaisessås, i alla fall inte så som vi tycker att den ska smaka. 
Den smakade mer som en riktigt sur citronsås, inte alls så mjuk och len som vi trodde... 

Ikväll ligger det ännu mer fisk på våra tallrikar, vi ska grilla på lite tonfisk, käka med lite allehanda rester som vi grävt fram från kylskåpet och dricka lite rosa bubbel till det. Känns som en passande avslutning på en dag som denna:)
En fortsatt härlig påskhelg önskar vi er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 29 mars 2013

Matmuffins till förrätt.

Då har påsken officiellt börjat idag, kanske har några av er gett er iväg till Blåkulla för lite festligheter? Här har frugan valt att stanna hemma i år, hon var ju bortrest förra helgen:) Vi har ju kört lite av ett menyförslag vad gäller påskmenyn denna veckan upptäckte vi, det började med krämig ramslökssill, fortsatte med after eight tårta för att sedan komma en bräserat lammlägg, så nu fattas ju bara förrätten.

Att det var Anki som huserade i köket igår rådde det ingen tveksamhet om, det vet ni som hänger i vårt kök på Facebook... men vad det var som föddes ur kaoset blev aldrig avslöjat. Efter att allt ställts i ordning igen och köket inte längre liknade ett slagfält (fotot visade bara början på oredan) så kunde vi sätta oss vid matbordet och smarra på lite plockmat. En av godsakerna på bordet var matmuffins som vi åt med kallrökt lax och en citronsås, så gott så.


Dessa muffins är otroligt enkla att baka, vi lovar att den mest ovane bagaren kommer att lyckas få till det hur bra som helst. De blir luftiga och håller sej fint till dagen efter, perfekt att förbereda alltså och det uppskattas alltid. Fyllningen med lök och gräslök du säkert variera i det oändliga, riven ost och skinka, soltorkade tomater eller varför inte kanske ansjovis i? Välj tillbehör efter fyllning, eller hoppa på tillbehör helt.

Gräslöksmuffins   4 styck
1 schalottenlök, finhackad
10 g gräslök, fint hackad
3 msk smör
1 ägg
½ dl matlagningsyoghurt
1½ dl vetemjöl
0.75 tsk bakpulver
1 krm salt
Fräs lök och gräslök i smör utan att det tar färg. Låt det svalna.
Vispa samman ägg och yoghurt i en skål.
Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en skål.
Rör ner lökhacket i äggsmeten och rör sedan ner mjölblandningen.
Klicka smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter.
Servera tillsammans med kallrökt eller gravad lax och en citronsås.

Citronsås
1 dl crème fraiche
½ citron, rivet skal och pressad saft.
Blanda samman och låt stå kallt till servering.

Lite statusuppdatering kanske kan vara på sin plats, känns som denna veckan har flugit förbi oss helt och hållet. Håkan har jobbat, jobbat, jobbat, precis som det brukar vara inför stora mathelger som denna, Anki har skött moderskeppet - alltså ser det också ut som det gör:)

Långfredagen inledde vi därför med en rejäl sovmorgon och långsittarfrukost. Goda bullar från stans bästa bageri där dom gör de godaste bagels vi vet, dagen till ära var dom i storlek XXL! I eftermiddag har vi haft kaffegäst i köket, Hasse kom hit för lite fika och pratstund, resten av dagen har vi mest såsat runt och bara njutit av att vara lediga. Känns ganska skönt med en sådan dag ibland, speciellt när det är grått och snöväder utanför...

Men nu, nu drar vi på dojjorna och ger oss ut på en tur, för som herrn säger - frisk luft och rena kalsonger har ingen dött av!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xxx

torsdag 28 mars 2013

Bräserat lammlägg

Vi skulle ju berätta för er om den där middagen som Håkan fixade till i söndags och bjöd på frugan när hon återvände från sin Stockholmstur. Att det var ett receptet som kunde passa till påsken gav er kanske en liten hint om vad det kunde vara som låg i våra tallrikar, men å andra sidan så finns det ju en hel del olika råvaror som hör påsken till. Lax, kyckling, sill och lamm är väl dom som vi förknippar med påskhelgen, vad har ni för speciella önskemål på era påskabord? Om det är lamm som står på önskelistan så är det precis vad vi ska bjuda er på!

Lammlägg, en styckningsdetalj som man kanske inte ser så ofta men som ni absolut ska prova om ni hittar det (att ni gillar lamm är ju en förutsättning...). Ni kan ju höra med er handlare om det finns möjlighet att ta hem det, många i butikerna är väldigt tillmötesgående om man bara frågar.
Dessa läggen är långkokta i ugnen, eller bräserade för de som vill briljera med lite fancy köksfranska för sina matgäster - det ville Håkan. Att bräsera "braiser" betyder helt enkelt att man först bryner och sedan låter köttet koka färdigt i lite vätska under lock, märkvärdigare än så är det alltså inte. Men oavsett märkvärdighet så är det vansinnigt gott, får det koka några timmar så faller köttet av benet bara man tittar ner i grytan...

Lammlägget fick sällskap av ett mos på potatis och palsternacka, en klick tsatsiki, 
några av rotfrukterna från grytan och en skysås.

Vinbräserade lammlägg   2-3 port
4 lammlägg
2 morötter, i stora bitar
2 palsternackor, i stora bitar
1 bit rotselleri i bitar
1 stjälkselleri, i stora bitar
4 vitlöksklyftor, hackade
2 rödlökar, halverade
4 dl rött vin
3 dl vitt vin
2 msk köttfond
timjan, rosmarin
salt
1 nypa socker
Bryn köttet i smör och olja på hög värme i stekpanna så det får fin färg runt om. Krydda köttet med salt och timjan under tiden du bryner det.
Fräs rotfrukterna och löken i en stor stekgryta, krydda med örter, salt och socker.
Lägg ner köttet i stekgrytan, häll i vin och fond och lägg på locket.
Ställ in grytan i nedre delen av ugnen på 150 grader i ca 2 timmar.
Ta ut grytan och kolla med en gaffel om köttet lossnar lätt från benet, då är det färdigt att servera, låt det annars stå inne i ugnen en stund till.
Sila ner skyn i en mindre gryta och låt den reducera ca 15 minuter innan du reder av den.
Servera gärna med ett mos på potatis och palsternacka som du smaksatt med vitlök. De kokta rotfrukterna smakar riktigt bra till även de.

Nu kära gäster i vårt kök, nu önskar vi er alla en riktigt GLAD PÅSK!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 27 mars 2013

After eight tårta

Ibland trillar vi över recept som vi genast känner att vi bara måste prova fortast möjligt och idag blir det just ett sådant som vi vidarebefordrar till er. Anki fick nämligen en hög recept av Bodil på jobbet som hon tänkte att vi kanske var intresserade av att kika lite närmare på. På en av lapparna fanns det med en cheescake med after eight i, eller som Håkan säger "Ette åtta", som genast fick vår uppmärksamhet. En lättfixad tårta med smak av mint, ja ni hör ju själva, inte kunde vi låta en sån godsak passera oss förbi?
Det visade sej vara precis så gott som det lät, men det ni ska tänka på här är att göra kakan samma dag som ni ska servera den annars har bottnen en tendens att bli lite blöt...
Dekorera på valfritt sätt, vi la på en hög färggranna minimarshmallows och klädde kanten med after eight:


After Eight cheesecake  8 port
125 g digestivekex
50 g smält smör
Krossa kexen och blanda med smöret, tryck ut i botten på en pajform med avtagbar kant.
Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.
Fyllning
200 g philadelphiaost
200 g after eight
3 dl vispgrädde
Vispa grädden i en skål.
Smält after eightbitarna.
Blanda samman grädde, ost och choklad och bred smeten över bottnen.
Ställ i kylen ca 1 timme innan du serverar den.
Gör helst cheescaken samma dag som den ska serveras, får den stå för länge så blir bottnen blöt.

Är ni inte sugna på cheescake med mintsmak i påsk så kanske dessa förslag kan passa bättre:

Inga större påskförberedelser har vi detta året, vi brukar inte påskpynta eftersom det känns som det pyntet knappast hinner ner från vinden innan det ska gå i retur... En härlig blomsterkvast lär säkert hitta hem till oss, lite blomsterfägring får kanske vårkänslorna i svall? Så klart blir det god mat och dryck, men det blir det ju annars också:) Frun har passat på att fixa sig påskafin i håret idag i alla fall, inga fjädrar eller så men en bra bit fick falla offer för saxen, så nu är hon redo för festligheterna på Blåkulla!
Hur gör ni, går ni "easter, all in" eller kör ni en light version?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 26 mars 2013

Sillinläggning till påskhelgen

Nu är det hög tid att börja tänka på påskmaten, och framför allt då vilka sorters sillinläggningar som ska finnas med på påskabordet. För även om det känns som att vissa maträtter går i repris under de olika högtiderna som firas, så känns det som att vissa sillburkar gör sig väldigt mycket bättre till påsk än till jul. Lite fräschare och friskare smaker vill vi ha nu, färgerna får gärna också vara lite piggare och gladare!

Vårt senaste tillskott i vår sillinläggningskategori bockar av både i rutan för färger och för smaker, ramslök känns oerhört vårligt tycker vi, både vad gäller färg och smak. Har ni inte haft nöjet att stifta bekantskap med ramslöken så tycker vi absolut att ni ska göra det så fort snön behagar att smälta undan och ge det gröna en chans att visa upp sej. De gröna bladen påminner om gräslök och vitlök i smaken och så fort vi får tillfälle ska det plockas hem nya blad och läggas i frysen för framtida bruk!


Ramslökssill
500 g skinnfria sillfiléer, ska först varit frysta!
½ liter vatten
1 dl ättika, 12%
1 msk salt
1 msk socker
Blanda samman lagen och se till så att salt och socker löses upp. Lägg sillen i lagen och låt den stå i kylen över natten, eller helst ett dygn.
Dela gärna sillen i gaffelbitar innan du lägger dom i såsen:
Sås
200 g ramslöksblad, strimlade
1 dl crème fraiche
1½ dl majonnäs
2 msk socker
salt och vitpeppar
Rör samman crème fraiche, majonnäs och socker, smaka av med salt och peppar.
Tillsätt ramslöken och sillbitarna.
Låt inläggningen stå några timmar, eller över natten, så den drar till sej smakerna ordentligt.

Andra fina sillinläggningar som kan passa fint till påsk kan väl vara:

För Håkans del är det bråda tider på jobbet denna veckan, bara idag har det rullats 25 kilo köttbullar och stoppats 20 kilo leverkorv och igår stektes 15 kilo sill till ättiksinläggingen! Som ni kanske anar så är det en populär charkdisk att besöka:)
Tyvärr så verkar det dyka upp mer snö i påskhelgen vilket är väldigt tråkigt med tanke på alla som vallfärdar ner hit till Österlen för att njuta av konstrundan. Det är ju en ganska väderkänslig sysselsättning att köra runt bland byarna och kolla in tavlor och andra konstverk, redan nu har vi hört att flera nordbor väljer att stanna hemma i påsk... Men för de som tar sig hit så finns det alltså god påskmat på lager i Köpingebro:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 25 mars 2013

Indisk kycklinggryta utan våfflor!

Okej, okej, vi vet att det är våffeldagen idag - vi har inte glömt det, men här har vi varken lagat till eller ätit våfflor på år och dar så tyvärr har vi inget sådant recept att bjuda er på. Men vi är fast övertygade om att ni kan hitta en mängd bra idéer hos några av alla våra fina kollegor där ute i bloggvärlden, så ni ska inte vara oroliga om det är våfflor ni är sugna på. Är ni däremot sugna på en smarrig kycklingmiddag med indiska smaker så har ni kommit till rätt kök, för det är precis det som ligger på vår webbtallrik.

Detta är ett snabbt och lättlagat recept, passar lika bra till vardags som till lite festligare tillfällen och serveras med ris, som får koka färdigt undertiden som du rör samman grytan, och en sallad.
Några salta jordnötter smakar riktigt gott till och har du lite naturell yoghurt hemma så klicka gärna på lite av det också, det blir friskt och gott och minskar hettan i grytan för de som tycker att det är lite i hetaste laget.


Kycklinggryta med indiska smaker
2 kycklingfiléer i små bitar
2 msk rapsolja
1 stor schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk färsk ingefära, fint riven
1 msk spiskumminfrö
1 msk garam masala
2 msk tomatpuré
1 msk råströsocker
1 tsk gurkmeja
½-1 tsk sambal oelek
1 krm hing (valfritt)
1 tsk salt
400 ml kokosmjölk
salta jordnötter
Gör en kryddpasta genom att hetta upp olja i stekpanna och fräs lök, vitlök och ingefära tills det är gyllene.
Rör i tomatpuré tillsammans med alla kryddor och fortsätt fräsa i 2-3 min.
Lägg i kycklingbitarna och rör om ordentligt så att de täcks av pastan.
Häll därefter i kokosmjölken, blanda om och låt småputtra tills kycklingen är klar.
Servera med ris och strö över jordnötter.

Så är vi då åter två hemma i vårt kök och det känns riktigt bra! Anki hade några väldigt trevliga (och goda) dagar i Stockholm tillsammans med chef och kollegor, Håkan hade en avkopplande helg med trevligt middagssällskap på lördagskvällen då storebror bjöds på middag.
Igår hade vi då rakt inte tid med varken vårt eget eller andras cyber kök, då hade vi bara tid för varandra, det är mycket som händer på en helg som ska gås igenom:) En oerhört god middag, som Håkan kockade undertiden han väntade på frugan, hade vi också lite tid för och det receptet ska vi se till att få upp så fort som möjligt, det kan passar riktigt bra nu till påsken som är i antågande.

Ha nu en fortsatt bra vecka så hörs vi snart igen,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

lördag 23 mars 2013

Risotto med ny smak

För nån helg sedan så skrev vi och tipsade er om hur man tillverkar sin egen salsicciakorv och idag kommer det ett tips på vad den passar bra till. Vi hittade nämligen ett riktigt spännande risottorecept i Sofies kök som vi genast kände att det var adresserat till oss. Vi är båda stora älskare av risotto, i ständig jakt på nya tips, och att göra det med öl var en helt ny idé för oss! Risotto kan man ju äta som en rätt för sej själv, man behöver ju inte tvunget något tillbehör, så är ni vegetarianer så tar ni helt enkelt och utesluter korven och ersätter oxbuljongen med grönsaksvarianten.

Smaken på denna ölrisotto då? Överraskande god, visserligen förväntade vi inte oss att den skulle vara äcklig - vi litar ju på Sofies smaklökar - men det känns ju som att risotto ska vara med vin... Men den förutfattade meningen har vi nu helt övergett, det går lika bra med öl!


Risotto med öl och salsiccia,   2 port
1 msk smör
2 små schalottenlökar, fint hackade
2 dl risottoris, t.ex arborioris
2 dl mörk öl
ca 6 dl oxbuljong, varm
salt och svartpeppar
1 knippe bladpersilja
1 dl riven parmesanost
1 näve bladpersilja
300 g salsiccia (recept här)
Fräs lök och ris i smör i en tjockbottnad gryta. När det är genomskinligt häller du i ölen och låter det koka in under tiden som du rör om.
Därefter späder du med den varma buljongen, lite i taget, och fortsätter röra om då och då.
Efter ca 20 minuter, när risotton är krämig och kornen fortfarande har en lite hårdare kärna, al dente, så smakar du av med salt och peppar.
Blanda ner persiljan och parmesanosten innan serveringen.
Stek korven på medelvärme, stick in en kötttermometer och ställ in järnet i ugnen där du låter korven gå färdig till den når en innertemperatur av 70 grader.
Servera risotton med skivor av korven.

Så sitter jag nu här, ensammen och alldeles övergiven i vårt kök... Frun har ju flytt fältet och är och gör huvudstaden osäker med sina arbetskamrater,men det är skönt att vara ensam i köket ibland.

Men säg den egentid som varar, på söndag är frugan i köket igen.
Och det skall bli riktigt trevligt att få laga mat tillsammans igen.

Ja, nu har jag inte tid att skriva mer nu skall melodikrysset skickas in,lägenheten städas,middan förberedas,och en cigarr skall ses ut till eftermiddans kontemplativstund.

Ha en fortsatt trevlig helg och njut av livets goda!

Smaklig spis! / Håkan

torsdag 21 mars 2013

Lammstek och rösti

För någon helg sedan var vi så sugna på lammstek, det kändes som det var en smärre evighet sen vi åt det sist, så en lammstek handlades hem och kockades till. Håkan hittade lite inspiration på nätet men i skrivande stund finns det inte en chans att plocka fram ur minnet var inspirationen fanns... möjligtvis på Allt om Mat? Hur som haver så satte herrn sin egen touch på receptet så det liknar väl inte direkt originalet ändå:)

När vi lagar till lammstek så fyller vi den väldigt gärna med allehanda smaskigheter, dels för smakens skull men även för att göra köttet ännu mera saftigt. Att fylla med en oströra som här var första gången, men det gav absolut mersmak och nya goda idéer vad gäller liknande fyllning. Vi brukar även laga till tillbehören (oftast potatis och rotfrukter) i samma form som köttet, men denna gången gick vi utanför vår box och slog till med en rösti! Även röstin fick en släng av ostsmak, vi tog vår vana trogen västerbotten, men du kan byta ut den mot vilken sort du föredrar eller så kör du utan.



Ostfylld lammstek
1 kilo benfri lammstek
salt och svartpeppar
1 tsk torkad timjan
Fyllning
½ rulle getost
1 msk torkad timjan
1 msk torkad basilika
1 citron, rivet skal
1 vitlöksklyfta, pressad
½ msk mjölk
1 äggula
Mosa osten och rör samman med övriga ingredienser.
Fyll lammsteken med fyllningen, bind ihop den med ett bomullssnöre.
Gnid in köttet med salt, peppar och timjan. Har du fått fyllning över så kan du smeta den på steken.
Stick in en kötttermometer i den tjockaste delen av steken och lägg den på ett ugnssäkert fat.
Stek köttet i nedre delen av ugnen på 175 grader tills termometern visar en innertemperatur av 65 grader, det tar lite mer än 1 timme.
På stekskyn går det utmärkt att göra en god sås, vispa då gärna först ur pannan med 1 dl rött vin så du får med alla goda smaker från köttet.


Rösti
½ kilo potatis, grovt riven
1 dl riven västerbottenost
salt och peppar
smör och olja
Skölj den rivna potatisen i kallt vatten och lägg i en kökshandduk. Pressa ut vattnet och därmed också det mesta av stärkelsen. Lägg över i en skål.
Blanda ner osten, salta och peppra.
Lägg en klick smör i en stekpanna, lägg ner potatisröran och platta ut till en kaka.
Stek den en stund på medelvärme på plattan och ställ sedan in den i ugnen så den får gå klart, ca 15 minuter.

Till lammsteken avnjöt vi en flaska underbart gott rött vin som vi väntat länge på att öppna. Vi fick den av vår härliga bloggvän Lotta (som hälsade på oss när vi var på bloggträff i höstas) och vi kände att det var ädla droppar som verkligen förtjänades att serveras tillsammans med helt rätt maträtt. 
Alltså, vinet var baske oss bland de godaste vinerna vi någonsin smakat! En sån där sort som man önskar att det var tappat på en magisk flaska som gjorde att det aldrig tog slut, så gott var det. 
Tack till Lotta för att vi fick chansen att uppleva dessa ljuva droppar:)

Så är det dags för frun att bege sig ut på resande fot ikväll och lämna maken åt sitt öde som gräsänkling i köket några dagar. Anki ska till Stockholm med sina arbetskamrater och chef, det ska bli studiebesök på en Montessoriförskola som tidigare hälsat på hennes arbetsplats i Ystad. Håkan får alltså själv husera i köket och sova ensammen i sängen denna gången, men som de säger "distance makes the heart grow fonder"!

Vi önskar er alla en riktigt fin helg och hoppas ni får njuta av både det ena och det andra, både här och där!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 20 mars 2013

Shepherds pie

Precis som utlovat så gör vi en insats för att förbättra färsintaget i köket och förra veckan gjordes det en riktig kraftansträngning när Herdens paj lagades till. Shepherds pie är den väl i och för sig mer känd som, engelsk husmanskost när den är som bäst. Säkert finns det en hel massa olika recept på pajen, med vissa standardingredienser som t.ex köttfärs och potatis:) Vi tog lite västebottenost i moset och det gjorde sig väldigt bra till smakerna på färsen som låg under.

Detta var en rätt som verkligen gjorde succé i vårt kök, mängden som blev kvar i formen behöver vi inte diskutera... men inte var det mycket inte! Sån mat som man tar den där extra portionen av, som man egentligen inte alls behövde ta, som göra så att man knappast kan resa sej från stolen sedan...


Shepherds pie 4 port
Potatismos
1 kg mjölig potatis
1½ dl mjölk
1 msk smör
2 äggulor
1 dl västerbottenost, eller annan lagrad ost
salt och vitpeppar
Koka potatisen mjuka och färdiga. Slå av vattnet, låt dom ånga av och tryck sedan sönder i mindre bitar med hjälp av elvispen.
Värm mjölk och smör och slå det över potatisen, vispa samman till ett mos.
Rör ner äggulor och ost, smaka av med salt och peppar.

Köttfärs
500 g färs
1 röd lök, finhackad
1 morot, hackad
100 g rotselleri, hackad
100 g strimlad bacon
1 msk kalvfond
1 msk timjan
3 msk worshestershiresås
1 burk krossade tomater
salt och svartpeppar
Fräs lök, morot, rotselleri och bacon lätt, ta upp det från pannan och lägg åt sidan så länge.
Bryn färsen och häll i fond, timjan och worschestershiresås, smaka av med salt och peppar.
Tillsätt grönsaksfräset och krossade tomater.
Häll färsen i botten på en smord ugnsfast form och bred över potatismoset.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.

Vi drack faktiskt ett glas rött till vår herdepaj, en fyllig spanjor som vi fick hem att testa. 
Enligt råden skulle det passa till både långkok, stek och grillat kött, men vi kan intyga att det passar ypperligt till även engelsk husmanskost. 
Vinet föll oss absolut på läppen, fylligt och krämigt, och kommer absolut att hitta hem till köket fler gånger!


Nej, någon riktigt kaossnöstorm fick vi inte under dagen igår i vår stad, det allra värsta snöovädret väntade tills sent på eftermiddagen att komma hit. Håkan ber att få hälsa och tacka vädergudarna för deras tajming att klocka in den värsta blåsten, ishalkan och snöfallet lagom till hans cykeltur hem!
Det har fortsatt snöa vågrätt hela förmiddagen och lite fega som vi är så har vi ställt in kvällens besök i Malmö dit vi var inbjudna på ett bloggevent. Får vi gnälla lite, och det får vi, så är vi så besvikna eftersom vi skulle få träffa en av våra matidoler - Tareq Taylor... dessutom var det första gången som vi kunnat tacka ja till ett sådant evenemang! Suck, pust och stön... ja ja - vad är väl en bal på slottet? :(

Men eftersom vi inte gillar att vara så där gnälliga så skiftar vi genast sinnesstämning här och avslutar med att tipsa er om en kanoners bra film som ni bara måste se om ni inte redan har gjort det. "En oväntad bekantskap" ska ni hyra snabbast möjligt om ni vill bli på bättre humör och skratta riktigt mycket. En så kallad feel good film som på samma gång sätter igång tankeverksamheten lite. Ja, vi kan inte hylla den nog, ni måste helt enkelt se den - det är en order!

Ta det nu lugnt om ni måste ge er ut i snöovädret, var försiktiga både på gator och trottoarer. Stressa inte utan ta den tid ni behöver, det är vikigare att ni kommer fram hela än några minuter hit och dit!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 18 mars 2013

Lax med senap

Ja, ska vi nu följa de här olika matdagarna som började med meatless på måndagen så är det väl på sin plats med ett fiskrecept inför tisdagen då. Sist vi käkade lax så lånade vi en idé som vi hittat i Sveriges bästa Bistro, nämligen den tillhörande Emmy. Vi hade sparat ett av hennes recept och det gjorde vi rätt i, för det föll oss väldigt bra i smaken.
Att pensla grovkornig senap på laxen visade sej bli riktigt gott, vi använde oss av den goda senapen med smak av äpple från Gunnarshögs gård. Vi ringlade även över lite av deras smaksatta rapsolja, ramslök föll valet på och den pasade väldigt bra till i smaken.
Vilka rotfrukter och grönsaker du lägger under laxen bestämmer du helt och hållet själv, vi tog helt enkelt de som fanns i vårt kylskåp:


Lax i foliepaket   2 port
2 portionsbitar laxfilé
200 g potatis, skivad
1 liten palsternacka, skivad
50 g rotselleri, skivad
ca 10 cm purjolök, tunna skivor
1 stor tomat, skivad
salt och peppar
1-2 msk grovkorning senap, vi använde äppelsenap från Petersborg
Koka potatis, palsternacka och rotselleri så de mjuknar lite, men låt dom inte bli helt klara.
Häll bort vattnet och låt ånga av.
Pensla 2 stora ark aluminiumfolie med olja, gärna smaksatt rapsolja t.ex citron eller vitlökssmak.
Lägg ut rotfruktsskivorna på folien, fortsätt med purjolök och tomatskivor för att sedan lägg laxen överst.
Salta och peppra fisken och bred på ett lager senap.
Avsluta gärna med att ringla lite rapsolja över innan du försluter paketet ordentligt.
Tillaga fisken mitt i ugnen 15-20 minuter på 200 grader.

Än så länge syns ingen snö till, men stormen den viner utanför våra fönster och det låter så där lagom läskigt. Det är vid tillfällen som dessa vi påminns om hur otroligt tacksamma för att vi har tak över huvudet, värme i vår lägenhet och en skön säng att sova i.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 17 mars 2013

Vegetarisk chili i lergryta

Så har denna söndagen börjat gå mot sitt slut och det betyder alltså att snart en ny måndag är på plats. Kanske är veckans första dag synonym med vegetarisk mat för några av er, Meatless monday som det ju kallas runt om i världen. Vi försöker vårt bästa med att få in en vegetarisk rätt i veckan oavsett veckodag och får vi säga det själva, så lyckas vi ganska bra. Det finns ju så mycket bra inspiration att hämta runt omkring oss, i tidningar, på tv och på nätet. I bland hittar vi till och med bra tips i någon av våra kokböcker och dagens vegetariska alternativ är just ett sådant som vi upptäckte i boken "Laga mat i lergryta", från ICA bokförlag.

Nu är det ju som så att vi ser på recept som vissa ser på renoveringsobjekt, hur kan vi förändra det och göra så det passar oss bättre? Denna gången var inte annorlunda på något sätt, en del justeringar gjordes och ledde fram till detta nyrenoverade objekt:


Vegetarisk chili i lergryta  6-8 port
4 dl torra vita bönor, läggs i blöt över natten
1 tsk sambal oelek
4 stora schalottenlökar, fint hackade
3 vitlöksklyftor, fint hackade
150 g rotselleri, tärnad
2-4 palsternackor, tärnade
1 gul paprika, tärnad
1-2 stjälkselleri, skivade
1 dl chilisås
2 burkar krossade tomater
6 dl vatten
1 msk grönsaksfond
1 msk chilipulver
1½ tsk salt
Lägg lergrytan i blöt i vatten minst 15 minuter innan tillagning.
Lägg bönorna i blöt över natten, häll sedan av vattnet och lägg bönorna i grytan.
Blanda ner alla övriga ingredienser i grytan och rör om.
Lägg på locket och ställ in grytan i nedre delen av en kall ugn.
Ställ grderna på 200 och sätt igång ugnen.
Låt grytan stå inne minst 3 timmar innan du tar ut och serverar. Kolla gärna så att bönorna är färdigkokta!

I dag har det blåst friska vindar hos oss, (what else is new:)) så det var att plocka på de varmaste kläderna när vi skulle ta vår dagliga promenad. Men vi fick ändå en härlig tur eftersom solen höll sej framme och himlen var knallblå, riktigt fint var det. Lite oroliga är vi dock för vädret som utlovats för de kommande dagarna, det låter lite väl illavarslande med snöstorm av den kalibern som de pratar om... Speciellt Anki som ska flyga till Stockholm senare i veckan tycker gott att de kan ta och ändra den där väderleksrapporten! SMHI, skärp er:)

En riktigt bra vecka till er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 16 mars 2013

Överraskningarnas ägg och frukost

Det var minsann ingen dålig överraskning vi fick i morse när vi gav oss ut på nätet, en glädjens frukost blev det när vi upptäckte att vi faktiskt hade vunnit den där pizzautmaningen vi skrivit om tidigare i veckan. Om det mot förmodan är någon som har missat vårt bidrag så hittar ni det här, en pizzabotten med kalljäst deg som toppats med bl.a parmaskinka, mozzarella och ruccola.
Så ikväll blir det till att festa till det lite extra och fira vår vinst:) Tack till alla er goa människor som röstade!

Nu ska ni slippa höra om våra pizzabidrag mer, istället ska ni få höra om något så vansinnigt gott, så man nästan inte tror att det är möjligt att något så enkelt kan vara så makalöst gott. Men det är det, gott alltså:)
Vi hintade lite i torsdags om att vi skulle ge oss på en äggande frukost denna helgen och det var precis vad vi gjorde idag och helt säkert gör om igen i morgon bitti  så barnsligt förtjusta har vi alltså blivit!

Rätten vi gjorde var en "Oeufs en Cocotte", något som herr Mårtensson gärna säger om och om igen - helt övertygad är han sedan länge att det rinner franskt blod i hans ådror nämligen...! Vad rätten heter på svenska vet vi faktiskt inte riktigt (inte ens Håkan), men kanske vi kan kalla det "krämiga ägg" eller nåt? Är det någon som vet så hojta gärna till!
Inspirerade av den nya matlagningsserien på kanal 9, "The Little Paris Kitchen", där Rachel Khoo lagar mat i sitt minikök så valde vi att testa hennes version av dessa äggen, enkelt var det och gudagott blev det:


Oeufs en Cocotte eller krämiga ägg   1 port
1 ägg
ca ½ dl crème fraiche - inte lätt varianten!
salt, svartpeppar och paprikapulver
fint hackad dill
Klicka ungefär hälften av crème fraichen i en ramekinform, salta och strö på lite paprikapulver och dill.
Knäck i ägget och klicka sedan på resten av fraichen. Strö på lite mer salt, kryddor och dill.
Ställ formen i en djup ugnsfast form, gärna en lite djupare braspanna, och häll ljummet vatten i pannan så det når upp till halva formen.
Ställ braspannan mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter om du vill ha din äggula lös och rinnande, låt den stå längre om du föredrar lite hårdare äggula.
Servera med en bit gott bröd att doppa i hela härligheten!

Nu kära läsare, nu sätter vi oss till bords och äter vår firarmiddag:) Ha en fortsatt bra lördagskväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

fredag 15 mars 2013

Pasta med citrussås

Hallå fredag och hallå helg! Men framför allt, hallå pastamiddag!
Just fredagar är sedan länge Mårtenssons officiella pastakväll, även om vi hamnar på avvägar ibland med en risotto eller en köttbit. Men det är något speciellt med den där pastan som gör att helgkänslan infinner sej lite extra, gärna i sällskap av ett glas gott rött vin. Fast dagens tips intogs med bubbel i glasen, ett av våra absoluta favoriter, och de passade så himla fint ihop.

Vi bjuder alltså er på en vegetarisk pastarätt denna fredag, en som vi hittat inspiration till hos våra matvänner Helena och Olof, men som genomgått en liten förvandling på väg till våra tallrikar. Vi tyckte det lät intressant det där med att ha blodapelsin i såsen och det visade sej vara lika gott som vi trodde. Friskt, syrligt och sött på samma gång, och i sällskap av honungen så var det en hit! Lite grann påminde den oss om denna variant av citruspasta, men ändå inte... konstigt det där men så kan det vara ibland.
Skulle ni nu vilja ha lite kött till så kan vi rekommendera att köpa hem lite olika sorters kallskuret, typ salami, breasola och parmaskinka och servera sidan om. Så gjorde vi och det blev så bra så:


Citronpasta
2½ dl crème fraiche
½ pkt riccottaost
½ citron, fint rivet skal och pressad saft
1 blodapelsin, pressad saft - ca ½ dl
2 pkt tortelini med valfri fyllning, vi hade spenat och ricotta
2 nävar ruccolasallad
salt och svartpeppar
riven parmesanost
1 näve valnötter, grovt hackade
flytande honung
Blanda samman crème fraiche, ricotta, citronskal, ruccola och saft från citron och blodapelsin. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och vänd försiktigt ner i röran.
Garnera med valnötter, riven parmesan och ringla till sist över lite flytande honung.
Det passar utmärkt att servera kallskuret kött till, typ antipasti som t.ex breasola, parmaskinka eller salami.

Kallskuret att plocka i sej under tiden... så gott!

Morgondagens middag är klubbad, vi kom fram till att anka skulle sitta fint. En god potatisvariant, en god sås och lite goda grönsaker därtill kändes som ett bra beslut. Har vi tur så blir det en bit över från kvällen efterrätt som i skrivande stund står och stelnar i kylen. Enligt frun i köket är det en efterrätt som man helst ska vara ensam hemma när man gör, mest så det inte finns någon konkurrens om att slicka skålen:)

Vi önskar er alla en fin helg, hoppas att ni får god mat på era tallrikar, god dryck i era glas och ett gott humör!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 14 mars 2013

Experimentella kalljästa bullar

Det stundar åter igen en ny helg, helt oanvänd och oplanerad i alla fall för vår del. Den är så pass oplanerad att vi inte ens vet vad vi ska äta till middag, varken på fredag, lördag eller söndag! Jodå, helt rätt, vi lever lite farligt denna helgen och kör på gehör:)
Nybakat lär det i alla fall bli till minst en av helgens frukostar, kalljäst off course, och så ska vi ge oss i kast med att prova göra en äggande frukosträtt som vi velat prova ett tag nu, så håll tummarna.

Förra helgens kalljästa bullar slängdes samman helt och hållet efter eget huvud, frun gav sig ut på hal is när hon för första gången experimenterade med en jäsdeg för bullar men lyckades att hålla sej på benen hela tiden. Bakpulverbröd brukar vi göra med lite av vad vi har hemma, men när det kommer till degar med jäst i så håller vi oss gärna till recept. Men nu när det blev ett lyckat resultat så har tanden blivit blodad och nya experiement kan utföras i labbet:


Kalljästa fullkornsbullar    6 stycken
25 g jäst
3 dl kallt vatten
1 msk honung
2 msk vetekli
6 dl vetemjöl special
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
Lös jästen i vattnet, blanda i övriga ingredienser och arbeta degen i maskin ca 8 minuter.
Täck skålen med plastfolie och ställ i kylen för att jäsa över natten.
Forma degen till 6 bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö över solrosfrön.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.
Kolla gärna innertemperaturen som ska ligga på 96-98 grader när det är dags att ta ut bullarna från ugnen.

I går kväll blev det filmtajm i köket, eller rättare sagt i tv-rummet. Vi var ju bara tvungna att låna hem sista delen av "Twilight Saga" och se hur det hela slutade. Av någon märklig anledning så har vi fastnat för filmserien, egentligen ingen film som liknar de vi brukar gilla men denna har vi alltså fallit för. Kanske fler av er som sett dom? Vi kan ju säga som så att vi var väldigt nöjda med hur det hela slutade...
Eftersom vi även fick med oss Mr. Bond hem så finns det en risk att vi i morgonkväll blandar till en Draja och klär oss i smoking och långklänning (eller ska det kanske vara en bikini) innan vi landar i soffan.
Shaken, not stirred! Cheers.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
Xx

tisdag 12 mars 2013

Ostfyllda färsbiffar

Sedan vi öppnade upp vårt kök för allmänheten så har vi uppmärksammat en del intressanta fenomen om oss själva som vi inte tidigare har skänkt en tanke åt. Vi äter en hel del mer fisk än vad vi egentligen trodde, vi är dåliga på att göra olika varierade sallader som tillbehör, vi provar en faslig massa nya maträtter, men framför allt så har vi upptäckt att vi äter försvinnande få färsrätter.

Helt säkert trodde vi väl att det stod färs skrivet på vår meny ganska ofta, men inte ens varannan vecka finns det med - kanske inte ens en gång i månaden! På färsfronten intet nytt med andra ord...
Varför det är så kan man ju fundera över, vi har faktiskt inte den blekaste aning själva. Vi har absolut inget emot färs, gillar det hur mycket som helst båda två, det finns ju en uppsjö av sätt att servera färs på, så det råder ju inte brist på variation inte... men ändå så glömmer vi helt bort den.

Men nu ska det bli ändring på färsfronten och den ändringen inleds i från och med nu. TADA, en ny färsmiddag har skådat ljuset i Mårtenssons kök! Måhända vi slår er med förvåning, men när det kommer till valet av kött som gick ner i köttkvarnen så är det helt säkert inte lika chockerande, vildsvin:)


Biffar blev det som smaksattes med citronskal och rosmarin, veks dubbla med en skiva västerbottenost mellan och ja, ni hör ju själva hur gott det var. Till biffarna åt vi ett smaskigt potatismos med färsk grön sparris och naturligtvis svängde kocken ihop en gräddig, god sås också. Vispa ur stekpannan med vatten och använd skyn som bas i såsen som du gör efter ditt eget tycke och smak, några goda grönsaker och du är tryggt i hamn.
Har ni nu inte tillgång till vildsvin så funkar det hur bra som helst med annan viltfärs eller så tar ni vilken färs ni vill och har på lut i ert kök. 

Ostfyllda viltfärsbiffar 
600 viltfärs, eller oxfärs, blandfärs
1 dl havregryn
1 dl mjölk
salt och svartpeppar
1 ägg
1 tsk torkad rosmarin
1 citron, rivet skal och saft
150 g västerbottenost i tunna skivor
Blanda samman gryn och mjölk och låt det stå 5 minuter.
Blanda färsen med salt, peppar, ägg, rosmarin, citronskal och saft, och grynröran.
Tycker du som vi att det blir lite för löst så rör i lite ströbröd.
Dela färsen i 8 bitar och platta ut till biffar, lägg på ostbitarna och vik samman, platta till. tryck samman ordentligt så inte osten smälter ut och försvinner i pannan...
Stek biffarna i smör, ca 5 minuter, kolla så köttsaften är genomskinlig - då är dom färdiga.

Potatismos med grön sparris
1 kilo mjöliga potatisar
1-2 dl mjölk + 25 g smör
2 dl grön sparris i bitar, frusen eller färsk
salt och vitpeppar
Koka potatisen.
Fräs sparrisbitarna i en rejäl klick smör.
Värm mjölken med smöret.
Mosa potatisen och blanda i den varma mjölken, lite i taget tills du är nöjd med konsistensen.
Vänd ner sparrisbitarna och smaka av med kryddor.

Och för övrigt, hur många gånger kan man få med färs i ett och samma inlägg?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 11 mars 2013

Soppa med vita bönor och basilika

Ja, det var väl trevligt, då har vi vinter här hos oss igen! Oh, så roligt det var att titta ut genom fönstret i morse och upptäcka att det låg ett 20 centimeters snölager på marken, jippi... inte!
Speciellt Håkan jublade, fnys. Det är inte ett dugg skoj att cykla i sånt snöväder klockan 6 på morgonen och när det dessutom blåser friska vindar svär man lite extra, inte för att det hjälper precis. Frun valde att lämna cykeln hemma och fick en frisk morgonpromenad och en solskenspromenad på eftermiddagen istället.


Men nock om vädret, vi tar oss raskt vidare till maten och vad känns väl mer passande än en soppa för att värma våra frusna kroppar. Bönsoppan i skålen må kanske mest se ut som gammalt diskvatten, men smaken är så långt från det, som möjligt är. Det smakar riktigt mycket av basilika och ganska mycket av vitlök och den där sista touchen av citron sitter som en smäck.
Snabbt och lätt går det, det handlar om knappt en halv timme från det du börjar till det du sitter och sörplar.

Bönsoppa med basilikasmak     2 port
1 burk vita bönor
1 liten schalottenlök, finhackad
100 g rotselleri, hackad
1 liten vitlöksklyfta, riven
5 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin, går utmärkt med matlagningsvin
1 näve färska basilikablad
rivet skal från ½ citron
lite pressad citron
salt och svartpeppar
Häll bönorna i ett durkslag, skölj och låt rinna av.
Bryn lök och vitlök i olja i en gryta stor nog att få plats med alla ingredienser i.
Tillsätt rotsellerin och låt den bryna med någon minut.
Slå i buljong, vin och bönor och låt det sjuda till sellerin är mjuk och genomkokt.
Ta i basilkabladen och mixa soppan jämn.
Smaka av med citronskal, saft och kryddor.
Servera gärna med lite riven ost och bröd.

Och nu, nu är det dags att intaga soffläge och vila magarna lite efter kvällens vegetariska gryta, med tanke på mängden bönor som fanns i den grytan risken stor att vi båda domnar bort inom kort!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 10 mars 2013

Göra egen korv

Låt oss först börja med att gratta skånepågen Robin till vinsten i melodifestivalen! Mårtenssons är väldigt nöjda med resultatet, för även om Yohio blev vår favorit så blev Robin vår andrahandsfavorit. För att inte vara några följare av mello så har vi ändå sett några spridda delar av delfinalerna, hela andra chansen och hela finalen. Fast finalen brukar vi faktiskt se, det är ju då det känns på riktigt... Vi tyckte hela programmet var riktigt bra, Gina är ju kanon som programledare och sätter den ena kommentaren efter den andra:) Och säga vad man vill om Carola, men sjunga - det kan den kvinnan verkligen göra, vilka pipor!

Från en tävling till en annan, såg ni Sveriges mästerkock i onsdags? Gjorde ni det så såg ni att det stoppades korv i deras utslagningstävling och som ni kanske förstår så satt framför allt den manliga halvan av vårt kök klistrad vid rutan då.
Att göra korv för första gången är kanske inte något man vill göra i en tävling med tre domare av den kalibern hängande över axeln. Ett fel som flera av de tävlande gjorde var att de använde för lite fett och därmed fick alltför torra korvar på tallriken, det går inte att göra bra korv utan tillräckligt med fett. Mängden fett är lite beroende på vilken korv man ska göra och hur fett köttet man använder är.

Som ni kanske också la märke till så är faktiskt korvtillverkning inte speciellt svårt, det gäller bara att bestämma sej att man ska göra det och sedan kasta sig ut i det! Smakerna kan man variera i det oändliga, det är bara fantasin som sätter gränser, vi har bl.a gjort medelhavsinspirerad korv och en med indiska smaker och dagens salsiccia är också en egen variant:

Glöm inte bort att det är viktigt med handhygienen!

Salsiccia
600 g magert fläskkött eller vildsvinskött
200 g grisspäck
½ röd chili
5 g färsk vitlök
1 dl bladpersilja
10-15 persiljestjälkar
8 g salt
1½ g svartpeppar, nymald
100 g vitt matlagningsvin
ca 1 g torkad salvia
Mal kött, späck, lök, chili, persilja och stjälkar på mellangrov skiva i köttkvarnen ner i en stor skål.
Blanda ner övriga ingredienser och rör om väl.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låter de steka färdigt i ugnen.

Idag sticker vi inte "ud snudan" om vi inte är tvingade till det och då menar vi under pistolhot-tvingade, och måtte vi inte bli det! Ger man sig ut på gatorna i vår stad idag så gäller det att ha på blyskorna för det är näst in till orkan ute (fast på radion påstår dom att det bara är storm) och utan tung last riskerar man en ofrivillig flygtur. Istället kurar vi ihop oss i soffan, tar hand om vårt cyberkök, besöker cyberkollegor (länge sen sist, sorry!) och - naturligtvis - lagar mat!

Ha en fortsatt skön söndag och en riktig bra ny vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 9 mars 2013

Pizza med kalljäst pizzadeg

Förra helgen hade vi pizzaorgie i köket och gjorde några olika varianter på fyllningar, 2 som vi själva experimenterade oss fram till och en som kändes härligt bekant från Massimo. Vi blev väldigt nöjda med alla smakerna, speciellt den med päron och chevre som vi var helt överens om hade suttit fint som drinktilltugg, förrätt eller varför inte som en efterrätt till ett gott dessertvin.
Färsk sparris visade sej också ligga väldigt bra på pizzan i sällskap med hyvlad parmesanost, det kommer vi absolut att göra flera gånger.

Pizzadegen är en gammal goding som vi gjort några gånger tidigare, receptet har vi klippt ur en tidning från systembolaget för en smärre evighet sedan. Degen är kalljäst så det gäller att planera ditt nästa pizzasug om du vill prova den, men vi lovar dej att det är mer än lovligt värt väntan, det är absolut den bästa degen vi har gjort någonsin. Det finns inga genvägar till den perfekta pizzadegen, för att citera herr Mårtensson:)

Kalljäst pizzadeg  4 mindre pizzor eller 1 bakplåt
500 g vetemjöl, 8-9 dl
10 g jäst
1½ tsk salt
2 tsk socker
3 dl kallt vatten
2 msk rapsolja eller olivolja
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt de övriga ingredienserna
Arbeta samman degen i en köksmaskin i ca 10 minuter.
Täck över skålen med plastfolie och ställ den att jäsa i kylen, 12-24 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader, när den är tillräckligt varm ställer du in en bakplåt och låter den bli varm undertiden du bakar ut degen och gör färdigt pizzorna.
Dela antingen degen i 4 lika stora bitar som du kavlar ut tunna runda bottnar på två kalla plåtar med bakplåtspapper på, eller så kavlar du ut hela degen på en plåt med bakplåtspapper på.
Lägg på dina goda fyllningar, ta ut den heta plåten från ugnen och för försiktigt över bakplåtspappret med pizzorna på den.
Baka av mitt i ugnen på 250 grader ca 10 minuter, ev längre beroende på vilken fyllning du har och hur mycket du lagt på.

Alla tre varianterna tänkte vi kunde passa bra att skicka in som bidrag till Jenny som har en liten pizzautmaning på sin matblogg. Är ni sugna på att vara med så är det sista dagen i morgon, den 12:e lägger hon ut alla olika bidrag hon fått in. 


Pizza med chevre och päron    till en mindre pizzabotten
½ rulle chevré
1 päron, vi använde conference
grovt hackade valnötter
flytande honung
några ruccolablad
Skiva päron och ost tunt och lägg på pizzan.
Ringla över honung, strö på valnötter och grädda i ugnen på 250 grader, 10-15 minuter.
Strö över ruccola och servera.
Passar fint som förrätt, drinktilltugg eller på buffébordet.


Pizza med grön sparris och parmesanost,  till en mindre pizzabotten
tomatsås
1 knippe färsk grön sparris, gärna i lite mindre bitar
hyvlad parmesanost
svartpeppar
Stek sparrisen snabbt i smör och olja, gärna med smak av citron eller vitlök, så den får en knaprig yta,
Bred ut tomatsåsen på bottnen, lägg på sparris och hyvlad parmesanost.
Mal lite svartpeppar över och grädda i ugnen på 250 grader, 10-15 minuter.


Pizza med parmaskinka och mozzarella,   till en mindre pizzabotten
tomatsås
oregano, torkad
några blad färsk basilika
1 bit mozzarella
några riktigt goda tomater, skivade
parmaskinka eller annat gott kallskuret som t.ex salami eller breasola
parmesanost
ruccola
Bred tomatsåsen på pizzabottnen och lägg på basilikabladen.
Lägg på tomatskivorna, riv mozzarellaosten i stora bitar och lägg över, strö över oregano.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader, 10-15 minuter.
Lägg på skinkan, hyvla över parmesanosten och lägg på ruccolablad.
Ringla gärna över crème de balsamico vid serveringen.

Så var vi alltså på res och matmässan idag, men det kändes som att dom 140 kronorna kunde vi lagt på något annat istället, tyvärr. Inte många utställare, få besökare (vilket iofs inte gör något för det är ju skönt att slippa trängsel, men det känns på samma gång lite övergivet) och på det hela taget lite avslaget. I påsen med hem låg lite korv (!) från Ingelsta Kalkon och en burk med picklad squash, that's it! Så nej, det lär inte bli fler chanser där inte!
Fast vi spanade in en del spännande köksattiraljer på köksbodens bord som med all säkerhet ändå kommer att finna sin väg hem i köket ganska snart...

I kväll blir det plockmat och musslor till middag och så en av våra absoluta favoritefterätter som vi inte haft på länge, mjölkchokladpannacotta (receptet hittar du här). Sen lär vi väl vara så "metta o tretta" så vi förmodligen hittas i vars en soffhörna där vi ligger och pyser ut framför finalen i mello...

Smaklig spis!/ Anki och Håkan
x

fredag 8 mars 2013

Vildsvinsytterfilé med gott smör och mos

Friska vårvindar har vi här nere hos oss, ni vet kuststäder, platta landskap och våren på väg, då sätter det igång att storma! Men så länge solen skiner och vi har medvind så ska vi inte klaga, att det dessutom är fredag gör ju inte speciellt ont heller...:)

Med helgen inom räckhåll så är ni säkert sugna på något extra gott att stoppa i er och det ska ni så klart få, vad sägs om en vildsvinsfilé med ett helt sanslöst gott potatismos och vitlökssmör? Kunde väl tro det!
I moset har vi smulat ner getost, men för de av er som inte tycker att det låter som en god idé kan vi istället föreslå parmesanost, västebottenost eller någon annan smakrik variant. Så länge ni smular ner någon form av ost så räcker det för oss:)

Sitter ni nu inte på vildsvinsfilé så kan ni naturligtvis byta ut den mot någon annat gott, fläsk, lamm, quorn, kyckling, nöt, kalkon, fisk ... ja helt enkelt till precis vad ni gillar. Moset och smöret passar garanterat fint till det mesta!

Vill du så gör en skysås i stekpannan när du stekt färdigt köttet. 

Vildsvinsytterfilé med vitlökssmör och chevremos    2 port

Vildssvinsytterfilé
400 g vildsvinsytterfilé
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 msk olivolja
Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med vitlök och olja.
Låt det marinera i kylen några timmar eller över natten.
Vid servering:
Bryn köttet hastigt i smör så det får färg runt om, stick i en kött-termometer.
Ställ in i ugnen på 175 grader och låt det steka färdigt tills termometern visar 68 grader.
Ta ut och låt köttet vila en stund innan servering.
Servera köttet med potatismos och vitlökssmör, önskas sås så går det utmärkt att göra på stekskyn.

Vitlökssmör
100 g rumstempererat smör
2 msk hackad persilja
1 msk pressad vitlök
2 msk riven parmesanost
1 msk pressad citron
salt och vitpeppar
Rör samman alla ingredienserna.
Ställ in i kylen till serveringen.

Potatismos med chevreost
500 g kokt mjölig potatis
2 små kokta morötter, skivade
50 g smör
1½ dl standardmjölk
1 rulle getost, ta bort det vita skalet
salt och peppar
Värm mjölk och smör.
Mosa potatisen, rör ner mjölk och smör, blanda samman väl.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner morotsbitarna.
Smula ner osten precis innan servering.

I morgon är det dags för den årliga Res & Matmässan i vår stad och vi kommer så klart att förära den med vår närvaro. I vårt släptåg har vi Ankisyrran och Ankifaren så vi ska nog kunna få till en riktigt trevlig dag.
Enligt programmet för mässan ska det lagas thaimat och indiskt och det ser vi verkligen fram mot, båda köken hör ju till våra favoriter. Kanske hittar vi något spännande att ta med oss hem, vem vet.
Annars lär det bli en stillsam helg, bara det slutar storma så...

Och nu, helt som sig bör, så hoppas vi att ni alla härliga människor får en riktigt bra fredagskväll och en lika bra helg. Ät, drick och må väl.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 7 mars 2013

Citronpaj med hallonspegel

Nu är det lite sedan vi serverade er en smarrig efterrättspaj men det ska vi råda bot på idag tillsammans med en citronpaj. Vi serverade pajen när vi hade familjen Persson på besök senast och alla tyckte den var god, även om Lovisa blev en aning besviken... "Ska vi inte äta den goda kolasåsen idag?" Vi bjöd dom nämligen på marängsviss med dulche de leche när de var här gången innan och hon hade lite förväntningar på att den skulle komma i repris... Så nu vet vi det till nästa gång, dulche de leche it is!


Nu är det som så att vi båda är förtjusta i när det smakar ganska mycket av citronerna så mängden pressad citron i fyllningen tycker vi att ni själva ska prova er fram till. Vi pressade ner två hela citroner och det tyckte vi var lagom, men det beror ju så klart även på citronerna, ibland får man lite mer saft, ibland lite mindre.
Något som blir riktigt gott är att servera pajen med en klick vaniljvisp så varför inte ta tillfället i akt och vispa ihop den absolut godaste vaniljkrämen själv

Citronpaj  6-8 port
Pajskal
½ dl socker
3 dl vetemjöl
125 g smör
Mixa alla ingredienserna så det blir en fast deg och tryck ut i en smord pajform.
Grädda mitt i ugnen, 12-15 minuter, på 200 grader.

Fyllning
3 ägg
2 dl socker
½ dl vetemjöl
1-2 citroner, rivet skal från 1 och mängden saft beroende på hur syrlig du vill ha din paj.
Vispa samman ägg och socker så det blir vitt och luftigt.
Blanda ner mjöl, citronskal och saft, smaka av.
Häll fyllningen i skalet och grädda ca 10 minuter på 200 grader.
Fyllningen stelnar mer undertiden pajen står och svalnar.

Hallonspegel
1 paket frysta hallon
3 msk vatten
florsocker efter eget tycke och smak
Lägg de frysta hallonen i en gryta och slå på vatten.
Låt bären sakta smälta ner undertiden som du rör om då och då.
När hallonen har smält ner till en sås så smaksätter du den med florsocker så den blir så söt som du tycker den ska vara.
Använder du den till citron så gör den gärna lite sötare eftersom syran från citronerna också smakar.
När citronkrämen har stelnat så brer du på hallonsåsen och ställer pajen i kylen igen så att även såsen stelnar.


Nej, ingen större utflykt blev det igår inte såvida man inte räknar promenaden och loppisbesöket vi gjorde på eftermiddagen. På loppisen sprang Håkan på en smärre skatt enligt honom själv, andra besökare som hörde hans glädjeutrop trodde säkert han hittat olja eller i alla fall en trisslott med högvinst på:) Men så var icke fallet, istället släpade han hem fyra hela årgångar av "Allt om mat", 1970, 1971, 1974 och 1980. Matporr på hög nivå om ni frågar herrn.

Dagen avslutade vi med en middag på stans bästa sushiställe, Sushinu och helt i vanlig ordning gick vi hem väldigt mätta och väldigt belåtna. Som efterrätt skrattade vi åt gamla reklamannonser, matfoton och recept på läskiga maträtter, tänk vilken glädjekälla maten ändå är oavsett årtal!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

tisdag 5 mars 2013

Lamm till 1000!

Håller ni räkningen? Inte? Inte ens ni som har hängt här i köket sedan allra första början? Nähänä, men då är det väl tur att vi gör det! Eller kanske inte vi egentligen utan snarare är det blogspot som gör det åt oss...
För enligt räkneverket där så är detta vårt 1000:e inlägg i ordningen och det är knappt så vi fattar det själv! Tusen gånger har vi alltså suttit här vid tangenterna, knepat och knåpat, slitit vårt hår (bara titta på Håkan...) när vi inte fått till det riktigt i formuleringarna och någon gång high fiveat när vi fått till det riktigt bra!
Huruvida det blir en high five eller fler tussar som ryker innan nummer 1000 är färdigskrivet återstår att se..:)

Vi bestämde att en lammgryta kunde passa för detta högtidliga tillfället, så en lammgryta blir det. Ett hett tips är att servera den med tortilliabröd, grönsaker och kanske en avokadoröra istället för de traditionella kokta potatisarna eller riset. Men såklart funkar det med pantofflor eller ris också om ni hellre vill ha det.
Det är riktigt mustig gryta med många goda smaker som alla balanserar varandra väldigt bra, från chokladrutor till spiskummin, och den blir nästan bara bättre om du gör den dagen innan den ska ätas.


Lammgryta   4 port
3 dl torkade små vita bönor, blötlägges dagen innan så de ligger över natten
500 g benfri lammbog i grytbitar
1 stor gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 msk havssalt
1 msk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
2 rutor 70 %-ig mörk choklad
1 msk balsamvinäger
Blötlägg bönorna över natten, häll av vattnet och kok dom sedan i nytt vatten ca 45 minuter, smaka på dom så de är färdiga, koktiden kan variera mellan olika märken.
Bryn lammbitarna i olja och smör i en djup stekgryta så de får fin färg runt om.
Lägg i lök, vitlök och tomatpuré och låt det fräsa med ca 2 minuter.
Häll i tomatkross, salt, spiskummin och cayennepeppar, låt det hela koka tills köttet känns mört, ca 1 timme.
Smaka av med choklad och balsamvinäger och ev mer av kryddorna.
Blanda till sist i de kokta bönorna.
Smakar riktigt gott att servera grytan i tortillias, men det går naturligtvis bra med ris eller potatis också.

Så får vi se vad vi hittar på med imorgon, vi är ju båda lediga eftersom det är onsdag. Vi har lite funderingar och planer, vissa känns lite mer intressanta än andra, kanske ger vi oss iväg på utflykt eller så stannar vi hemma i kökets lugna vrå. Fast egentligen handlar det väl mest om hur trötta vi är i morgon när vi vaknar:)

Och nu, HIGH FIVE!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 4 mars 2013

Laxwook med tikka masala

Så där ja, då är det väl dags för lite mat i köket igen! För även om det fina vårvädret har fortsatt i vår stad idag och den stora lampan varit tänd så är det ju inget vi behöver sticka under "snudan" på er hela tiden:)

Eftersom ni inte fick något recept igår så tänkte vi bjuda er på två recept idag, inte illa eller hur? Visserligen så hör de båda recepten lite ihop, det är nämligen så att kryddpastan som vi börjar med ska användas i laxwooken som vi avslutar med. Men det går det hur bra som helst att använda recepten var för sig,
kryddpastan är nämligen en Tikka Masala och den kan du även använda i andra rätter som t.ex till kyckling (Chicken tikka masala) eller en vegetarisk variant.

laxwook med tikka masala

Skulle du mot all förmodan inte vilja göra egen kryddpasta och ändå vill prova laxen så kan du ju så klart köpa färdig Tikka Masala, om vi inte är helt fel på det så finns det nog i Santa Marias utbud.
Men att göra egen är absolut inte svårt, fast det behöver du ju inte berätta för någon, här har du ett perfekt läge att passa på och glänsa lite med dina matlagningskonster!

Tikka Masala
2 vitlöksklyftor, skalade
2 tsk malen ingefära
½ tsk cayennepeppar
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk garam masala
½ tsk flingsalt
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 litet knippe färsk koriander
1 msk kokosflingor
ca 10 sötmandlar
1 tsk spiskumminfrö
1 tsk korianderfrö
Sätt en stekpannan på medelvärme och torr-rosta spiskumminfröna och korianderfröna.
Mortla de rostade kryddorna i en mortel tills de är pulvriserade.
Kör alla ingredienserna i en mixer till en pasta.
Pastan håller i kylen minst en vecka.

Snabb laxwook
2 portionsbitar laxfilé
½ dl hackade salta jordnötter
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
färsk ingefära efter eget tycke och smak, riven
½ tsk sambal oelek
färsk koriander efter eget tycke och smak
1 msk tikka masalapasta
1 morot, hyvlad
4 blad pak choi, endast det vita på bladet strimlat
2 dl kokosmjölk
limesaft
Skär laxen i lagom munsbitar.
Finhacka korianderstjälkarna och spara bladen till senare.
Fräs vitlök, ingefära, sambal oelek och  korianderstjälkar snabbt i olja.
Klicka ner masalapastan och och fräs under omrörning i 30 sekunder.
Tillsätt laxbitarna och låt dom steka med under ca 1 minut, ta i morötter,pak choi och kokosmjölk och låt det puttra ca 1 minut.
Smaka av med limesaft, salt och peppar.
Servera till ris och strö över jordnötter och korianderblad.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

söndag 3 mars 2013

Vårkänslor

En sån makalöst vacker vårdag vi haft här i vår stad idag, solen har minsann strålat i kapp med oss hela dagen så vad var väl mer passande än att ta en söndagspromenad. Inga långfillingar, ingen extratröja, ingen mössa behövdes, en härlig känsla att kunna glömma dom för ett tag. Däremot fick kameran hänga med oss och några av bilderna tänkte vi dela med oss av till er.
Så varsågoda, idag bjuder vi på vårkänslor från Ystad:

Bryggorna i småbåtshamnen ligger fortfarande tomma, men om bra någon månad är det trångt om saligheten.

I hamnen var det full fart på änderna, den ene bröstade sig mer än den andre.

Vissa var på väg någon annanstans, kanske mot nya mål?

Precis nere vid stranden hittade vi en övergiven och överväxt bänk, perfekt läge med lä från vindarna.

Stranden var faktiskt inte så öde som den ser ut att vara, vi var flera som passade på att njuta av värmen.

Sveriges riviera:)
Hur har det sett ut hos er denna söndag? 

Väl hemma igen och laddade med ny energi så det blev lite vårstädning. Håkan tog hand om sin cykel och visade den lite kärlek, röjde en del i källaren och körde och handlade. Anki skötte om lampskärmar, rensade i kylskåp och recepturklipp. Det gäller att passa på och ta hand om energin:)

Ha nu en riktigt bra vecka allihopa! / Anki och Håkan

lördag 2 mars 2013

Black velvet

Ibland händer det de mest märkliga sakerna i vårt kök kan ni tro! Ett bra exempel på sådana konstigheter hände igårkväll. Vi åt en väldigt god pasta (och det receptet tar vi en annan dag) och till den tyckte vi att det skulle passa med ett vitt mousserande vin, helt rätt hade vi där.
Men hör och häpna, tro det eller ej, än är inte undrens tid förbi och alla andra liknande uttryck ni kan komma på, det blev en rejäl skvätt bubbel kvar i flaskan! Jodå, ni kan sluta gnugga era ögon nu för ni läste helt rätt, vi drack inte upp alla bubblorna.

Black velvet

Det blev så pass mycket över så det räckte till ett spännande smakprov för herrn i köket, också den en väldigt märklig sak, porter och mousserade vin i ett och samma glas! Dé ni:)
Säkert är det en del av er som undrar hur det egentligen smakade, var det gott? Absolut, det var faktiskt riktigt gott och det tyckte vi båda två (jajamensan, frun fick också en liten sipp). Visserligen en väldigt märklig smak, lite obestämd så där, men ändå gott. Sött, men inte alltför sötsliskigt - beskt, men inte otroligt beskt. Gott helt enkelt och absolut att rekommendera om ni, som vi, också råkar ut för underligheter ibland.


Black Velvet     1 glas
1 del porter eller stout
1 del mousserande vin eller champagne
Häll båda dryckerna i ett valfritt glas.
Drick.

Det fina vårvädret som vi fick en försmak av här nere igår försvann idag, lagom tills vi var klara med dagens kryss vid frukostbordet, men det hindrade inte oss från en snabb promenix. Snabbt ner till återvinnings-stationen och lite kompletteringsinköp för kvällens middag, sen var vi hemma i stugvärmen igen. 
Efter lite middagsförberedelser doftar det nu ljuvligt från köket, det står nämligen en smarrig lammstek i ugnen och fyller vår lägenhet med frestande dofter. Till lammsteken ska vi öppna en flaska rött som vi fått direktimporterad från Stockholm. Vinet har väntat på rätt tillfälle sen vi hade bloggträff i september och det tillfället ska, enligt gröna skyltens sida, vara ikväll. 

Efter maten tar vi nog en andra chans, för att inte följa den där mellon så har vi sett väldigt många avsnitt... Tror nog att vi numera återigen får räkna oss till den stora skaran som stampar takten på lördagskvällarna. Kanske vi gör det tillsammans med er?

Smaklig spis! / Anki och Håkan