torsdag 28 februari 2013

Lite blogguppmuntran

För ett tag sedan så fick vi en fin utmärkelse av Annette som bloggar på Annehem om sitt hem och sin trädgård. Tack säger vi, alltid lika roligt med uppskattning och uppmuntran.

                                     

Med utmärkelsen följer några frågor så nu har vi gnuggat knölarna och här har ni våra svar:

Vad ville du bli när du var liten?
Håkan ville allra helst bli arkeolog fram tills han pryade i 8:an som fjortonåring på GeMa-Livs då han kom hem till sin mamma och sa "Där vill jag jobba".
Anki ändrade sej lika ofta som hon bytte kläder ungefär... jobba i affär, bli frisör, passa barn, fröken i skola, jobba på resebyrå, reseledare och (märkligt nog) sjuksköterska... är bara några av de olika önskemålen.

Vad är du idag?
Håkan jobbar ju alltså på sitt gamla pryoställe och det har han gjort sedan han började jobba efter gymnasiet, närmare räknat i 27 år!
Anki jobbar som barnskötare på en Montessoriförskola och har gjort det i snart 7 år.

Vart vill du helst resa?
Anki längtar till Italien, USA och Japan.
Håkan vill till USA, Nya Zeeland, Australien och Amazonas.

Var ser du dig själv om fem år?
Anki ser sig själv under palmernas skugga på en kritvit sandstrand med en paraplydrink i handen.
Trissmiljonär eller nåt:)
Håkan ses sidan om Anki...

Rött eller vitt?
Rött eller bubblor.

Sommar eller vinter?
Sommar

Skog eller hav?
Vilket som helst för oss båda faktiskt, man blir lugn av båda valen. Vi är ju lyckligt lottade där vi bor efter som vi har både skog och hav riktigt nära oss.

Vad gör dej ledsen?
Anki blir ledsen när hon tänker på hur vissa människor runt om i världen behandlar varandra och vår planet.
Håkan ledsnar till på onda människor.

Vad är det bästa du vet?
Anki; Min man! Och allt annat som gör livet värt att leva:)
Håkan; Min fru! Annars är det min humidor och innehållet som står högt på listan.

Så ska denna utmärkelse då skickas vidare till fem andra i bloggvärlden... alltid lika svårt. Vi bestämde oss till sist för att skicka vidare den till lite (för oss) nyare bekantskaper som vi tycker kan få lite uppmuntran:
Agneta och Peppe i Livsnjutarnas gourmetkök
Lena på Supermammans matblogg
Trollcaféet
Lana på Ryska Dockor
Ljuvligt god mat

Och till alla er andra som huserar i matbloggarvärlden, vi gillar er skarpt också!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 27 februari 2013

Gravad lax med salsa till förrätt

Eftersom vi närmar oss helgen så tänkte vi att det kanske skulle passa fint med en god förrätt som ni kan ha och smaska i er. Antingen lägger ni den i en skål, som vi har gjort här, och sticker ner en bit rostat bröd eller så serverar ni röran på brödbiten, hursomhaver så smakar det precis lika gott.
Se måttangivelserna mest på ett ungefär så där och smaka er fram under tiden ni rör ihop salsan så ni får den precis så het, syrlig eller mjuk som ni vill ha den. Hoppa på koriandern om ni inte gillar det och ersätt den då gärna med bladpersilja.


Gravad lax med avokadosalsa  4 port
400 g gravad lax
2 tomater, hackade
1 avokado, hackad
1 rödlök, finhackad
½ tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta, riven
1-2 lime, pressad saft och rivet skal
färsk koriander efter eget tycke och smak, strimlad
1 msk rapsolja med smak av citron eller ramslök
salt och svartpeppar
Blanda samman alla ingredienser utom lax, smaka av. Låt det stå kallt till servering.
Strimla laxen och servera tillsammans med salsan och en bit bröd.

Dagens fångst på bokrean var väl inte vidare stor, det är ingenting som bokhyllan lär säcka ihop av i alla fall. I påsen låg en pastakokbok av Mästerkocksdommaren Marcus Aujalay, en pocketbok och en reseguide över Budapest, den senare inte rea dock...
Pastaboken verkar väldigt lovande och förmodligen lär det väl dyka upp ett och annat recept här i köket med inspiration från Marcus.
Annars har det gjorts korv här hemma idag, vår chili som vi så stolt visat upp här tidigare fick vara med som smaksättare tillsammans med lite persilja och vitlök. Ni som följer med oss på Facebook har redan fått ett litet smakprov på hur det såg ut när Håkan var i korvtagen. Det blev en otroligt god middag som vi snart kommer att servera er här.

Ha en fortsatt bra lillördag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 26 februari 2013

Asiatiska smaker när längtan tar över

Herr Mårtenssons drömmar om Thailand och att kanske få återse det landet nu i sommar grusades ju tyvärr. Priserna ville inte sjunka tillräckligt fort och när resorna till vår plan B försvann snabbt som en påga-liter på lördagskvällen kände vi isen i magarna smälta lika kvickt. Men vi sörjer absolut inte att vi nu istället landar på Madeira (även om fru Mårtensson inte alls ser fram mot deras omskrivna landningsbana...), för vad vi har förstått har de väldans god mat och dryck i det landet och det är ju snudd på det viktigaste när vi väljer resmål numera. Att det dessutom finns en hel del att se och göra på ön gör ju inte det hela sämre, för vi vill ju inte gärna bara ligga och gassa i solen hela dagarna:)

Men som vi skrivit tidigare så kan man ju faktiskt resa på en tallrik också, det gör vi gärna när längtan blir för stor, och när ni ser tallriken här så förstår ni kanske vem som längtade vart...


Här är det åter igen Bodil på Ankis jobb som tipsat om receptet, herrn hälsar och tackar för detta goda Thailandssubstitut...

Fiskgryta med linser
2 msk färsk riven ingefära
½ msk curry
1 burk kokosmjölk
1 dl torkade röda linser
½ dl sweet chilisås, gärna med vitlökssmak
½ lime, saft och rivet skal
400 g torsk, i bitar
5 små tomater, halverade
1 näve sockerärtor, strimlade
Låt ingefära och curry fräsa i olja på medelvärme några minuter.
Häll i kokosmjölk, linser, sweet chili, limeskal och limesaft, låt det småputtra ca 10 minuter.
Smaka av med salt och ev mer limesaft.
Blanda ner tomater, sockerärtor och fisk, låt det puttra ca 5 minuter så fisken blir genomkokt.
Servera med valfria tillbehör.

Som brukligt är så blev det fisk till middag även i kväll och denna gången med hjälp av en annan sorts kollega, nämligen en från bloggvärlden. Men det receptet tar vi en annan dag, nu håller Mårtenssons kväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 25 februari 2013

Dajmglasstårta

Vad säger ni om att kicka igång den nya veckan med en glasstårta med krossad dajm och en skvätt kaffe i? Det kan väl sitta fint, eller hur? Det tycker i alla fall vi och eftersom det är vårt kök så är det vad vi bjuder er på denna måndag, den sista i denna månaden.

Denna dajmtårtan är en av Håkans mammas skapelser som hon gärna serverar när det kommer gäster. Vi har satt i oss en del bitar genom åren och nu när vi äntligen har snott till oss receptet så kommer den helt klart att hamna på vår egen dessertrepertoar också. Inte bara för att den är så god men också för att den är så himla lätt att fixa till. Så häll upp en kopp kaffe eller te, ta en bit glasstårta, slå dej ner och njut!


Dajmglasstårta
Tårtbotten
3 äggvitor
2 dl strösocker
1½ dl sötmandel
Mal mandeln.
Vispa vitorna hårt, tillsätt socker undertiden du fortsätter vispa. Vänd ner mandeln.
Klä botten av en springform, 24 cm i diameter, och häll i smeten.
Ställ formen på nedersta falsen i ugnen, grädda 50-60 minuter på 150 grader.
Ta ut och låt den svalna i formen.
Glass
3 äggulor
3/4 dl strösocker
1 dl ljummet kaffe
2 pkt dubbeldajm, finhackad
3 dl vispgrädde
Vispa samman äggulorna med sockret till ett vitt skum.
Blanda samman dajm och kaffe.
Vispa grädden och vänd ner äggskummet och dajmkaffet.
Häll smeten i formen på marängbottnen.
Ställ i frysen minst 3 timmar innan servering.

Så är det snart dags för årets bokrea att kicka igång. Har ni spanat in några fynd i förhandskatalogerna eller hoppar ni kanske över rean helt och hållet? Håkan håller tummarna för att han ska ha tur och springa på en korvabok och/eller en viltkokbok när vi styr stegen mot stans bokhandel på onsdag.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 24 februari 2013

Salt stek

Söndag idag kära läsare, vad passar väl bättre då än att bjuda er på än en stek? Fast det är kanske lite kort varsel, men spara receptet - det lär ju komma fler söndagar framöver!
Här är det en vildsvinsstek, men det går helt klart att använda annat kött också - ta vad du har på lager. Vi köpte ju på oss lakritspulver när vi var på matmässa i höstas, sen har burken mest stått och blängt surt på oss varenda gång vi öppnat skafferiet... Men nu så, äntligen, har vi fått för oss att använda det också istället för att bara ge oss dåligt samvete.

Bli nu inte oroliga för att maten på tallriken kommer att smaka djungelvrål, den där lakritssmaken är inte framträdande alls. Det kunde nästan fått vara lite mer smak av pulvret tyckte vi faktiskt, men nu vet vi ju det till nästa gång.
För säkerhets skull så har nu herr Mårtensson gömt burken väldigt väl för frun, annars finns det en väldigt stor risk att det snart inte blir mer lakrits i matlagningen i vårt kök...

 Receptet på steken hittade Håkan på nätet.

Vildsvinsstek med smak av lakrits   4 port
1 vildsvinsstek, ca 700 g
salt och peppar
2 tsk lakritspulver
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad timjan
4 vitlöksklyftor, grovt hackade
2 schalottenlökar, hackade
1 morot, slantad
1½ dl vatten
smör
Gnid in steken med lakritspulver, salt och peppar.
Bryn köttet i stekgryta så det får en fin och mörk färg, stick i en kött-termometer.
Lägg ner rosmarin, timjan, vitlök, schalottenlök och morot.
Häll i vatten och låt sedan steken puttra under lock tills termometern visar 65 grader.
Ta upp köttet och vira in det i aluminiumfolie, låt det vila tills det är 70 grader.
Sila från stekskyn och använd den till att göra såsen.

Balsamicosås
smör
2 schalottenlökar, fint hackade
2 dl rött vin
1 dl hallonbalsamvinäger
2 msk koncentrerad kycklingfond
stekskyn från grytan
salt och vitpeppar
maizenaredning
Fräs löken i smör tills den är mjuk.
Rör ner vin, vinäger, fond och steksky. 
Låt det koka ner till hälften återstår, sila bort löken, smaka av med kryddor och red av.

Lakritspulvret vi köpte på matmässan i Malmö, äntligen fick vi tummarna loss och provade det...

I går kväll hade vi middagsgäster i köket, storebror och lillebror Mårtensson med sambo var här och käkade en het kycklinggryta (recept här). Melodifestivalen kikade vi på och till vår stora sorg gjorde Kärleksarmén oss så väldigt besvikna, vilka förväntningar vi hade på deras comeback. Men, men, Ralf, Behrang Miri och Ulrik gjorde oss glada igen, tack och lov.

Kvällen avslutade vi med att spela ett spel som Jakob och Ida hade med sej och vi absolut måste tipsa er om. "När då då?" hette det och det ska vi lägga vantarna på själva så fort vi ser det i en affär.
Anki skrattar fortfarande så hon nästan kissar på sej efter att Håkan svarade på frågan "När blev My little Pony årets leksak"? Inte för att han kunde svaret, som är 1986 då Håkan var 18 år, utan för att han genast påstod att hans mamma hade köpt en tröja med en sådan häst på till honom då! Jodå, träningsvärken i magarna påminner oss idag om hur kul vi hade igår - den bästa "baksmällan" man kan ha efter en riktigt trevlig kväll.

Nu hoppas vi att ni alla får en bra vecka, på återseende!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS: Vi tillägger att Håkan alltså inte fick en "My little pony"tröja när han var 18, men väl fick en tröja med hästtryck när han var 4... Lite missförstånd med hästarna och årtalen där.... DS

fredag 22 februari 2013

Köpta hamburgare, dom bästa hittills!

Halloj alla fredagsfirande människor där ute, hoppas att allt är bra med er. Här har vi just avslutat kvällens middag och innan vi flyter ut i soffan så tänkte vi bjuda er på ett matnyttigt tips. Ett tips som kanske kan komma till nytta nästa gång ni är i Malmö och känner er sugna på en smarrig hamburgare av bästa sort.
Vi snackar om ett hamburgerhak vid namn "Tusen&2" som ni hittar på Bergsgatan 6, ett stenkast från Triangeln. Här får man en meny i handen som kan få den mest beslutsamma personen att få enorm beslutsångest, det finns i runda slängar ca 30 olika burgare att välja mellan så ett tips är att tjuvkika på
deras meny innan ni kommer dit.

Köttet (100 % nötkött) till hamburgarna maler de själv, det är alltså inga perfekta runda biffar som ligger mellan bröden men vad gör väl det när de smakar så gott som de gör här. Som tillbehör väljer man mellan pommes, klyftor, sallad eller bulgor och man får en liten skål med riktigt god vitlöksdippa till. Pommes tog vi båda och de var krispiga och goda. Det enda som vi kanske tyckte var lite tråkigt var brödet, burgare som dessa förtjänar att ligga mellan två skivor riktigt gott bröd! Ett vanligt vitt köpebröd kändes felplacerat och nästan lite sorgligt...
Något väldigt positivt däremot, och för oss väldigt överraskande, är att man kan äta burgare här även om man inte äter nötkött. Alla deras olika hamburgervarianter kan fås som vegetariska, veganska, eller med fisk, kyckling eller falafel och det är ett stort plus, tycker vi!
Så, vad åt vi då?

Jo, herr Mårtensson satte tänderna i en burgare vid namn Juggernaut, som enligt menyn är deras mest extrema variant, och såg så lycklig ut så. Chipotleglazen som flödade var spicy precis som jalapenosen var, jordnötssmöret, baconet och lökringarna fulländade hela skapelsen, inget att klaga på där inte.

Fru Mårtensson tog det säkra före det osäkra och valde en Americana, en klassisk variant med bacon, cheddarost och majonnäs och såg glad ut hon ock. Dock kändes den ensamma skivan ättiksgurka lite väl i snålaste laget, speciellt när man är väldigt glad för just "ättiksgorka".

Inredningen lämnar kanske en del att önska, men det är inte för att beundra pressvecken på de vita dukarna eller glansen på silverkandelabrarna som vi återvänder till Tusen & 2. Det blir för att prova fler av deras spännande burgare!

Och nu, nu är det dags för oss att önska er alla en fin helg. Ät gott, drick gott och lev gott.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 21 februari 2013

Göra egen müsli

Nu ska vi ta och rida på en våg här alltså och vara lite så där taktiska:) Jo, det kan man ju tro att vi har tänkt, men det var faktiskt inte alls meningen att när vi nu äntligen tog vår "göra-egen-müsli-oskuld" skulle en müsliskandal sega upp på himlen... Men så råkade det bli och då får det vara så. Men det kanske kan sitta fint med ett tips på hur man kan göra sin egen müsli och på det viset styra och ställa med mängden socker som man tillför.

Varje gång vi har läst hos flera av våra fina bloggarvänner ute i landet hur dom gör egen müsli så har vi sagt (och skrivit till dom) att det måste vi också prova. Det låter både biljoners biljarders gånger godare och är ju ett kanonsätt att själv få bestämma vad det egentligen är man vill hitta i blandningen. För ibland är det ju så att det ligger något i det där paketet som man egentligen inte vill ska ligga där, eller så är det något som man saknar. För frun i köket är det t.ex torkade bananer som pillas bort, för herrn är det alltid för lite russin i så det köps det alltid extra till.

Receptet som vi använt oss av har vi fått från Ankis jobbkompis Bodil som gör det på jobbet till barnens glädje. Enligt Bodils uträkningar som hon gjort tillsammans med sin dotter så ligger sockerhalten här på ca 6%, och vill man kan man dra ner på mängden och köra med en halv deciliter socker istället. Det funkar även utmärkt att ersätta sockret med honung eller annat sötningsmedel.

I fil med lite frusna granatäpplekärnor så är det som den godaste efterätten du kan tänka sej!

Müsli
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl riven kokos
1 dl råströsocker
2 dl vatten
½ dl olja
Rör samman alla de torra ingredienserna i en braspanna.
Blanda samman vatten och olja och rör ner i braspannan, blanda samman ordentligt. 
Ställ in braspannan mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. 
Rör om med jämna mellanrum så det blir jämt rostat.


Ja gott folk, att det är fredag i morgon behöver vi väl knappast påminna er om? Inget fel i det alls inte, speciellt inte nu när vi äntligen kommit på vad vi ska äta till middag! Det blir en gammal goding som hamnar på fredagsmys-tallrikarna i Mårtenssons kök, en otroligt god räkpaj som vi kommer att skölja ner med bubbel. Receptet på räkpajen hittar ni här och bubbeltipset hittar ni här.
Hur ser det ut i era kök i morgon, blir det något extra gott på era tallrikar?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 20 februari 2013

Vitlökskyckling i lergrytan

Vissa av er såg när Håkan gick helt "agurk" på en kyckling här om veckan... Nu var det inte så farligt som det såg ut och kanske verkade, kycklingen hade redan gått hädan och det som hände var inget värre än en prepparering så smakerna skulle gå in i köttet. Det handlar alltså om en kyckling i en lergryta, en variant med massor av vitlöksklyftor! Vi läste nämligen hos vår vän Lotta som huserar i sin två små kök i hövvestan, om en kycklingrätt hon tyckte man skulle prova om man gillar vitlök. Eftersom vi är två stora vitlöksfantaster så föll vi naturligtvis för tipset men förvandlade det hela en smula i vårt kök och trollade ner kyllingen i vår lergryta.

Vill man så går det utmärkt att kocka samman en god sås av skyn som blir i botten på grytan. Sila över spadet i en gryta och låt den koka samman minst 10 minuter innan du blandar ner grädde och reder av. Smaka av med kryddor och servera till kycklingen som legat och hållit värmen i lergrytan under tiden.
Ett stomp av potatis, morötter och rotselleri suger upp den goda såsen riktigt bra och vill du har ännu mer av den goda vitlökssmaken så serverar du även vitlöksklyftorna till:


MUMS, säger vi bara, MUMS!!!

Vitlökskyckling i lergryta   
1 hel kyckling
½ citron
salt
2 hela vitlökar
timjan
rosmarin
½ dl hackade persilja
2 lagerblad
3 dl vatten
½ dl vitt vin
3 msk kycklingfond
Skölj och torka av kycklingen. Gnid in skinnet med citron och salt.
Dela vitlöken i klyftor som du krossar lätt med handen, men låt skalet vara kvar.
Lägg klyftorna på botten av lergrytan och lägg kycklingen ovanpå.
Strö över timjan, rosmarin och persilja.
Blanda vatten, vin och fond och häll vid sidan, stick ner lagerbladen och lägg sedan på lockat.
Ställ lergrytan i nedre delen av den kalla ugnen, sätt graderna på 175 och sätt igång ugnen.
Låt grytan stå inne 2 timmar, ta av locket de sista 15 minuterna.

Nu sitter vi här i soffan hemma i lilla Ystad och jäser och väntar på att kaffet ska rinna ner, det kan behövas en kopp efter en dag som spenderats till fots. Det blev alltså en shoppingtur till Malmö och den blev väldigt lyckad för herr Mårtensson som kom hem med två par nya dojjor, medan det i frugans lilla påse endast låg en mössa. Vår jakt efter den svarta vitlöken gick däremot åt pipan för det hade dom slutat sälja i den affären vi tidigare sett det i...

Även i jakten efter den braiga restaurangen som Freddy tipsat oss om höll vi på att gå bet, när vi upptäckte att vi glömt vägbeskrivningen hemma i hallen. Men som tur var så sprang vi plötsligt rakt på stället och det är vi väldigt tacksamma för, vilken jaktlycka det visade sej vara! Vilket ställe det var får ni veta en annan dag, oliiiiidligt spännande eller hur? Nu ska vi dricka kaffe, kopp kopp:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 19 februari 2013

Syrrans/svägerskans rödbetsbröd

I dag har vi minsann ett bidrag från Ankis syrra Carina här i vårt kök, både foto, recept och serveringsförslag kommer från henne. Nästan så vi får köra under pseudonymen "Perssons kök" i kväll. För det är nämligen som så att i Perssons kök så blomstrar aktiviteterna i köket efter att de fått så fint renoverat och inhandlat en ny köksmaskin som pricken över i. Det bakas både bröd och bullar, och som om det inte var nog med det så har hon nu premiärmalt kött i köttkvarnen! Så stolt över sina egenhändigt tillverkade köttbullar - från scratch - var Carina häromdagen så hon till och med slängde ut en bild på dom på Facebook, härligt! Nu planeras det även för korvtillverkning framåt sommaren när grillsäsongen börjar, Håkan anar konkurrens i mossen... eller kanske är det en assistent som lurar där:)

Men åter till brödet som det här inlägget egentligen skulle handla om. Nu ska ni inte bli oroliga när ni ser färgen på limporna som ligger där så vackert, det är inga olyckor inblandade i baket alls! I bröden har hon nämligen knådat ner inlagda rödbetor och därav den vackra röda färgen.

Rödbetsbröd från kokboken "Manna, en medveten kokbok" skriven av Karin Bille och Carola Magnusson som fick 1:a pris i livsstilslitteratur år 2005 av måltidsakademin i Grythyttan.

Rödbetsbröd   2 limpor
600 g inlagda rödbetor, hackade i mindre bitar  (funkar både med hela och skivade)
500 g rödbetslag (späd ut med lite vatten om det inte finns tillräckligt i burkarna)
90 g jäst går med både torr och färsk
90 g pumpakärnor
900 g vetemjöl
360 g grovt rågmjöl
80 g mörk sirap
60 g havssalt
Blanda samman alla ingredienser utom rödbetor och salt i skålen till din kökmaskin, knåda degen på låg effekt 10-15 minuter.
OBS! Använder du torrjäst blandar du ner det direkt i skålen, använder du färskjäst så rör ut det i rödbetsspadet först innan du tillsätter det i skålen.
Tillsätt rödbetorna och saltet och fortsätt knåda, nu på en lite högre hastighet i ca 5 minuter till.
Olja en större skål och lägg över degen i den, täck med plastfolie och låt den jäsa i rumstemperatur 1 timme.
Dela degen i två lika stora bitar och forma dom till 2 bröd, lägg i smorda brödformar och låt jäsa 1 timme.
Ställ in bröden mitt i ugnen och grädda dom först på 250 grader i 10 minuter, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda bröden ytterliggare 25 minuter.
Ta ut formarna ur ugnen och ta upp bröden, lägg över dom på ugnsgallret och grädda ytterliggare i 5 minuter så de får fin färg runt om.

Jag serverade brödet med Najadlax (lax som är både gravad och kallrökt, inköpt i fiskbilen på torget i stan), gravlaxsås samt lite citron, smarrigt!

Så är det då åter dags för lite ledig dag för oss båda i morgon, synnerligen trevligt. Blir det som vi tänkt så tar vi tåget till Malmö och förlustar oss lite i storstan, eller kanske blir det mest förlust i börsen. Ska se om vi kan leta upp något trevligt ställe att luncha på, vi har några tips på lut från världens bästa syrrason Freddy, får väl se om vi kan hitta dom. Rätt bra att ha, dom där Perssons:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 18 februari 2013

Karl-Afreds laxgratäng

Oh kära nån, här sitter vi och försöker skriva dagens inlägg samtidigt som "Ullared" visas på tvskärmen i samma rum... Som ni kanske förstår är det i princip omöjligt så när reklampausen kommer så skrivs det för glatta livet:) Inte för att vi brukar se programmet men nu hamnade vi mitt i det och det visade sej vara väldigt svårt att sluta titta, vojne vojne! Lite svårt är det att låta bli att le och visst smittar deras glädje!

Så eftersom det nu är reklampaus så kör vi vidare på dagens recept med en gång, en fiskgratäng i Karl-Alfreds anda blir det idag, varsågoda:


Laxgratäng med spenat  2 port
2 bitar laxfilé
1 schalottenlök, fint hackad
1 stor vitlöksklyfta, fint hackad
200 g färsk spenat
2½ dl matlagningsgrädde
maizenaredning
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
Fräs lökhacket så det mjuknar, blanda ner spenaten och fortsätt fräsa så även det mjuknar lite.
Häll i grädden och låt det få ett uppkok, red av med maizena så det blir lite simmigt.
Rör sist i parmesanost och smaka av med salt och peppar.
Krydda laxbitarna och stek dom på ena sidan så de får en fin stekyta, lägg över i en ugnsfast form med stekytan uppåt.
Häll spenatsåsen över laxen i formen och ställ in det mitt i ugnen på 200 grader i 15 minuter.
Servera med valfria tillbehör.

Så till sist har vi en liten het uppdatering, det är vår sovrumsgäst som nu helt ändrat färg. Förra gången vi presenterade herr Chili så hade den just börjat bli lite röd i kanten men nu är den alltså knallröd. Förmodligen är det dags att skörda vår lilla frukt nu, får väl se om den hamnar i en korv eller en gryta...

Vår lille frukt, vi är så stolta så över dej...

Och nu, åter till Ullared:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

söndag 17 februari 2013

Krämig svampsoppa

Nu är det dags för sportlov här nere i våra trakter och precis som det brukar så är det kallt och ska, enligt väderprofeterna, bli kallare och snöa igen - lagom nu till att förra omgångens vita täcke har smält bort. Men snö och is unnar vi absolut de vinterlediga barnen, det finns ju en hel massa roligt att hitta på ute då.

Vi blev lite lätt nostalgiska när vi satt och läste i lokaltidningen vad ungarna kan hitta på under lovet, kommer ni ihåg den där sportlovskatalogen man fick i skolan när lovet började närma sej? I den fanns det en drös aktiviteter att anmäla sej till, vissa konstigare än andra... batik, handarbete, filateli, luftgevärsskytte och så naturligtvis bio och sportlovsdisco. Nu för tiden erbjuds det bland annat matlagningskurser för kidsen och vad vi har förstått så är de väldigt populära och det gäller att vara ute i god tid med anmälan, det värmer två medelålders matglada hjärtan!

Soppan vi delar med oss av här idag hade säkerhet passat bra på en sådan matlagningskurs, den är så enkel och snabbfixad att ett barn på lågstadiet säkert hade klarat av att kocka till den. Med tanke på hur få ingredienser och den minimaliska tiden det tar att få soppan färdig så blev vi förvånade över hur god den faktisk blev. Åter igen kan vi konstatera att det enkla oftast är det godaste:


Krämig champinjonsoppa
250 g champinjoner, skivade
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk smör
1 msk vetemjöl
7½ dl grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
Fräs svamp och lök i smör några minuter.
När svampen börjar vätska sej så strör du över mjölet och rör om.
Späd med buljongen i omgångar undertiden som du rör.
Låt soppan koka upp och sedan sjuda i ca 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Vispa grädden löst och rör ner i soppan precis innan du serverar den.

Att vi tillhörde det mellotittande folket igår är ingen hemlighet för de av er som följer oss på Facebook, majoriteten fick helt enkelt bestämma. Håkan höll på blåa kroppsstrumpan och Anki höll på färgkastande akvariepojken och båda tyckte vi att Bisex förtjänade en finalplats!
Någon som har något att tillägga?

Ha nu en riktigt bra vecka, lediga eller inte!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 16 februari 2013

Rysk äppeldrink.

Hej hopp på er alla denna lördag! Egentligen hade vi tänkt att ni skulle få slippa oss idag men så uppfann vi en så god drink som vi kände att vi var tvungna att genast skicka vidare till er. Den är blandad på Absolut Orient Apple, som vi köpte med oss hem i somras från Bangkoks flygplats. Skulle ni nu inte ha just denna sortens vodka så går det med all säkerhet att ersätta den med vilken äppelvodka som helst.
Namnet har den fått dels eftersom den innehåller just Russchian från Schweppes men även för att Anneli som ska få smaka skapelsen ikväll en gång i tiden var mer än lovligt tokig i E-Types version av Russian Lullaby:


Russian lullaby  1 glas
2 cl absolut orient apple
2 cl koncentrerad äpplejuice
1 dl Schweppes Russchian
is
Blanda samman alla ingredienserna i ett mindre glas och tillsätt is.
Dekorera med en äppelring.

Skål och fortsatt trevlig helg på er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 15 februari 2013

Senaste musslan

Efter att vi äntligen hittat musslor i ICAs frysdisk som passar vår smak så kockar vi musslor högt och lågt i köket (nej ingen sponsring alls även om vi inte hade tackat nej till gratis musslor året ut eller nåt). Vi har samlat på oss en hel del recept som vi vill prova, några från kokböcker och flera från våra fina bloggkollegor ligger i mappar och bara väntar på att få användas. Sist blev det ett förslag som vi hittat i Niklas Ekstedts kokbok, "Niklas smaker", med lite andra tillbehör än vi brukar ha till de små blötdjuren. Kapris, tomater och basilika visade sej passa hur bra som helst, tänk bara på att använda tomater som smakar mycket och gott:


Moules marinières med basilika och tomater
några goda tomater, valfri färg och sort, tärnade
1 dl färska basilkablad, hackade
salt och svartpeppar
ca 400 g blåmusslor
gul lök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
olivolja
3 dl vitt vin
kapris 
Blanda samman tomater och basilika i en skål, salta och peppra och ställ åt sidan.
Borsta av musslorna och ta bort skägg, släng de musslor som är sönder i skalet eller som inte stänger sig när du knackar på dom.
Fräs båda löksorter i olja i en stor gryta, lägg i musslor och slå över vinet.
Ånga musslorna under lock till de öppnat sej, ca 5 minuter, kasta de som inte öppnat sej.
Servera i djupa tallrikar, slå över buljong från grytan och strö över tomat- och basilikahack och kapris.  
En bit gott bröd är inte helt fel att äta till.

Torsdagskvällen blev en lugn och avkopplande "tillställning", efter middagen praktiserade vi lite avslappningsövningar i tv-soffan. Speciellt ögonlocken lyckades vi väldigt väl med en god stund, ända tills stan invaderades av traktorer som höll på att skrämma slag på oss båda när de dundrade förbi på gatan utanför. Jösses vilket ljud, vi trodde nästan att det var ryssen som kom:)
Men det visade sej att det är något som heter Traktorvecka på Bollerups naturbruksgymnasium och att ca 50 traktorer var på väg in till Ystads McDonalds:) Phuuu, alltså varken en megastor brandutryckning eller stridsvagnar, tack och lov.
Middagen smakade bra och efterrätten som Håkan hade med sej hem delade vi på, ni som hänger i vårt kök på Facebook fick se en bild av den innan vi högg in.

Idag är det min (Anki) lediga dag och lite tid kommer att spenderas i köket framför spisen. I morgon kommer nämligen familjen Persson hit och det har hamnat på min lott att förbereda varmrätt och efterrätt till dom. Eftersom vädret inte är direkt lockande så känns köket som en bra plats att vistas på:)

Nu önskar jag - vi - er alla en fin fredag och helg. Vi hoppas på vårkänslor i väderleken, mat av det smaskiga slaget med goda drycker till, trevligt umgänge och fina stunder.

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)

torsdag 14 februari 2013

Ikväll....

.... kramas vi lite extra och pussas lite grann, äter lite extra gott och dricker likaså. 
.... tänker vi på våra nära och kära som inte finns med oss längre. 
... hoppas vi att ni alla har en fin kväll oavsett om ni firar alla hjärtans dag eller inte.
... tackar vi alla er som hälsar på i vårt kök och följer våra eskapader här. 

De finaste hjärtan vi vet, gjorda med kärleksfulla händer av Ankis mor!

Kram till er alla,
på återseende i morgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 13 februari 2013

Bolognese på vilt

Ja, så är det ju då som bekant alla hjärtans dag i morgon (eller idag beroende på när du läser detta) och kanske behövs det lite inspiration till en god middag att bjuda på någon du hjärtar. Det behöver ju faktiskt inte vara någon fästeman eller fästemö som du vill uppmärksamma lite extra, kanske är det föräldrar, barn eller en riktigt god och nära vän som du vill visa att du gillar? Och vem blir inte glad över att bjudas på något extra gott på tallrikarna...

Igår slängde vi iväg en smarrig tårta som ett förslag till er, idag blir det en gammal klassiker som passar lika bra till en romantisk middag som den gör till en måltid i vänskaplig anda:) Bjuder du ditt livs kärlek på köttfärssåsen så kan du köra lite Lady och Lufsen-stil med en gemensam tallrik spagetti, nu gjorde ju visserligen inte vi det men så har vi också passerat "bäst före datum" vad gäller hångel vid matbordet...



Bolognese på viltkött  
500 g viltfärs, vi använde oss av vildsvinsfärs
100 g 100 bacon, hackat
2 gula lökar
2 morötter, slantade
2 stjälkselleri, hackade
4 vitlöksklyftor, fint hackade
1 msk sherryvinäger
1 msk kycklingfond
4 dl krossade tomater
1 dl ajvar relish
oregano
salt och svartpeppar
1 skvätt vodka
Fräs baconhacket i smör och olja så det får färg, tillsätt lök, vitlök, morötter och selleri och låt det fräsa på svag värme ca 5 minuter.
Höj värmen på plattan och slå i färsen, låt den bli brynt.
Tillsätt fond, vinäger, tomatkross, ajvar och oregano och låt det hela småputtra minst 1 timme.
Smaka av med salt och peppar, skvätt i lite vodka.
Servera till nykokt pasta och riven parmesanost.

Dagen idag har gått i ledighetens tecken för oss båda faktiskt. Ny termin betyder oftast nytt schema för frun och i vår innebär det att vi är lediga tillsammans på onsdagarna, mycket uppskattat. Att Anki sen också är ledig på fredagarna låtsas Håkan inte höra:) Eftersom lördag är middagsbjudningsdag denna helgen så har vi passat på att planera menyn och matshoppa, en mycket trevlig sysselsättning så här mitt i veckan. Ja vilken dag i veckan som helst faktiskt, är man tossig i mat så är man - men alla har vi väl våra lyten och men?
Anki har dessutom sysselsatt sej med ett väldigt spännande projekt, men mer om det en annan gång, nu är det MAT!!!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 12 februari 2013

Chokladmoussetårta med två sorters mousse...

Okej, okej, vi vet att det är fettisdagen idag men något recept på fastlagsbullar kan vi tyvärr inte erbjuda er, varken i dag eller någon annan dag inom den närmsta framtiden. Vi tillhör nämligen dom som köper våra fastlagsbullar på caféet när vi blir sugna på det, vilket i och för sig inte är så fasansfullt ofta. Men vi lovar att om det någonsin kommer en dag när vi får för oss att baka fastlagsbullar så bjuder vi er på receptet, deal?

Men för de av er som är lite sugna på att slänga ihop något smarrigt att bjuda nära och kära på när det är dags för Alla Hjärtans dag på torsdag, har vi däremot ett riktigt bra tips! En kalasgod moussetårta med två olika sorters chokladmousse på en mandelbotten. Ja, ni hör ju själva hur smaskigt det låter och vi kan intyga att det är precis så gott som det hörs i era öron.

Tårtan bjöds vi på sist vi var hemma hos Anne och Ingemar och vi var inte sena om att be om receptet för att skicka det vidare till er. Det är inte första tårtbidraget från deras kök och säkert inte det sista heller, är ni nyfikna på den tidigare varianten så hittar ni den här. Just den här godsaken är ganska mäktig så räkna med att den räcker till ungefär en 12-14 gottsugna personer:


Chokladmoussetårta    12-14 bitar
Tårtbotten   
75 g sötmandel
1 dl florsocker
2 äggvitor
½ dl socker
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm i diameter, och smörj kanterna med matfett.
Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman ordentligt med florsockret så det inte bildas klumpar.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret lite i taget undertiden som du fortsätter att vispa tills det blir styvt och blankt.
Vänd försiktigt ner mandelblandningen.
Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 12-15 minuter.
Låt tårtbotten kallna i formen innan du tar loss den.
Diska sedan ur formen, sätt ihop den och lägg ner tårtbottnen igen med ovansidan nedåt så det blir lättare att flytta över tårtan på ett tårtfat när den sedan är färdig.
Ställ formen med bottnen i frysen undertiden som du gör mousse.

Mousse
4 gelatinblad
200 g mörk choklad, 70%
100 g vitchoklad
6 dl vispgrädde
2 äggulor
½ dl florsocker
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
Dela chokladen i mindre bitar och lägg dom två olika sorterna i var sin skål.
Låt 1½ dl vispgrädde sjuda upp, häll ner 1 dl till den mörka chokladen och ½ dl till den vita chokladen.
Rör tills chokladen har smält och det är blankt och slätt.
Vispa ägggulor och florsocker poröst i en skål, vispa 4 dl grädde i en annan skål men vispa den inte för fast.
Vänd ner äggsmeten i vispgrädden.
Krama ur gelatinbladen lätt och smält dom i en gryta på svag värme med resten av grädden (½ dl). Häll det sedan i en tunn stråle ner i gräddsmeten undertiden som du rör om ordentligt.
Ta en tredjedel av smeten och lägg över i en skål och ner den vita chokladen där i, rör den så den blir slät.
Vänd ner den mörka chokladen i resten av smeten och rör så den blir slät.
Ta fram formen från frysen och bred hälften av den mörka chokladsmeten på tårtbottnen som ligger i formen.
Klicka ut den all den vita chokladsmeten i små klickar ovanpå den mörka och bred ut försiktigt så de två inte blandas.
Gör sedan likadant med resten av den mörka smeten och släta sedan försiktigt till ytan.
Ställ formen i kylen minst 4 timmar så den får stelna.

Garnera med
1½ dl färska hallon
1½ dl färska blåbär
vit choklad
När det är tid att servera tårtan så lossar du den först försiktigt från kanterna med en varm kniv innan du tar bort kanten från formen.
Garnera med bären och hyvla över vit choklad.

Snön har återigen klätt i vår stad i vitt fluff - till allas förtjusning... Men denna gången ska vi inte klaga, nu får vi ju användning för våra fina nya raggsockor (tack säger vi till Lisas mamma)! Inget ont som inte har något gott med sej, det gäller att se det från den positiva sidan och alla andra floskler som ni kan komma på:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 11 februari 2013

Tonfisksoppa med snabba tillbehör.

Sopptajm är det idag i vårt kök, både här och i verkliga livet. Anki kommer hem lite senare från jobbet efter att ha haft personalkonferens och då passar det riktigt bra med lite soppa att värma sig med. Förra veckan värmde vi oss med en tonfisksoppa som vi hittat i Saras kök på Vardag.nu, tonfisken är av den sort som du hittar i konservburk vilket vi inte har så många recept med. Men burkarna, dom har vi flera stycken av så därför dök hennes recept upp väldigt lämpligt för vår del. Kanske är ni fler som sitter på ett lager tonfiskburkar och inte vet vad ni ska ha dom till? Då tycker vi absolut att ni ska ta och prova denna snabblagade soppa, gärna med en klick aioli i och en bit bröd eller en bulle till.


Här letades det fram ett recept på bullar av sorten som inte behöver jäsa en endaste liten minut, nämligen dessa bakpulverbullarna. Just bakpulverbullar är perfekta att baka när det ska gå undan, precis som det brukar mitt i veckan när det är middagsdags.
Aiolin rördes också snabbt samman, en fuskvariant blev det av precis samma anledning som det blev snabba bullar. Smaka er fram både vad gäller dijonsenapen och crème fraichen i aiolin, mängden beror lite på vilken sorts majonnäs du använder dig av och vilken smak du själv föredrar.

Tonfisksoppa
1 purolök, strimlad
2 morötter, skivade
2 selleristjälkar, skivade
1 liten fänkål, strimlad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
timjan
2 msk vitvinsvinäger
1 burk tomater av valfri sort
5 dl vatten
1½ msk fiskfond
1 burk tonfisk
svart oliver
kapris
salt, peppar
persilja
Fräs grönsakerna och löken i en stor gryta någon minut.
Klicka i tomatpuré och timjan och låt det fräsa med ytterligare någon minut.
Häll i vinäger, tomater, vatten och fond och låt det puttra under lock 10-15 minuter.
Till sist tillsätter du tonfisk, kapris och oliver, smakar av med salt och peppar.
Stö på persiljan just innan serveringen. Servera gärna med aioli och en bit bröd.

Snabbaioli
1 dl majonnäs
½-1 tsk dijon senap
2-3 msk crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
hackad persilja och/eller hackad dill
salt och svartpeppar
Blanda samman majonnäs, senap, crème fraiche och vitlök.
Smaka av med salt och peppar och ta i dill och/eller persilja efter eget tycke och smak.
Ju längre aiolin får stå och dra ju godare blir den. Är det riktigt akut så ta vitlökspulver istället för färsk vitlök.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 10 februari 2013

Vildsvinskorv

Dagens rätt här i köket blir en smakrik färsk vildsvinskorv med lite annorlunda smaksättning, serverad med en böngryta. Korven och bönorna var som verkligen gjorda för att ligga på samma tallrik, "a match made in heaven" som de säger over there.
Har man ingen möjlighet att stoppa sin egen korv så går det alldeles utmärkt att steka korvsmeten som den är också. Det heter tydligen "öppen korv" och det fick vi lära oss på ett Masterchef avsnitt.

Böngrytan blev något helt outstanding om vi får säga det själva och passar att servera till nästan vad för någonting som helst, den skulle säkert fungera som ensamrätt också. De vita bönorna kan du byta ut mot en annan färg eller sort om du vill det, röda, svarta eller kikärtor t.ex.

Receptet på korven är hämtat från Anders Tegners bok, "Vildsvinsrecept, med smak av det vilda".

Lite av ingredienserna innan dom förvandlats till...

Färsk vildsvinskorv
500 g vildsvinskött, t.ex karré
200 g rökt sidfläsk
3 små gula lökar
2 msk dijonsenap
1½ tsk dragon
1 tsk oregano
1 msk sherryvinäger
½ msk rörsocker
1 msk italiensk salladskrydda
salt och vitpeppar
svinfjälster, blötlagda och sköljda
Mal kött, fläsk och lök på mellangrov skiva i köttkvarnen ner i en stor skål.
Blanda ner övriga ingredienser och rör om väl.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.

... goda korvar som snart ska få bli ännu godare i stekjärnet!

Böngryta
1 morot, tärnad
2 fasta potatisar, tärnade
1 gul lök, hackad
1 stjälkselleri, slantad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 burk körsbärstomater
2 dl vatten
1½ msk grönsaksfond
oregano och salvia
1 burk kokta vita bönor (inte i tomatsås)
salt och peppar
pressad lime
Fräs morot, potatis, lök, selleri och vitlök i olja och smör till det mjuknat.
Tillsätt tomater, vatten, fond och örter, låt småkoka i 20 minuter.
Skölj av bönorna och häll ner dom i grytan, smaka av med kryddor och limesaft.
Vill du ha en tjockare konsistens på grytan så red av den med maizena. 

Gårkvällen spenderade vi i ett annat bloggkök några mil härifrån. Vi var nämligen hembjudna till Kaksmulan och hennes familj på middag och vi hade en synnerligen mysig och trevlig kväll där ute på åkern. Ölprovning med korv, pilgrimsmusslor, rådjur och marängbakelse stod på menyn, gissa om vi var mätta och oerhört belåtna när vi rullade hem med tåget senare på natten...
Tack för en kanonkväll säger vi och på återseende i Wallanderland:)

Nu börjar snart en ny vecka med nya utmaningar och måltider, på torsdag är det dags för årets upplaga av alla hjärtans dag. Nästan allt är inköpt till veckans meny, det enda som återstår är bubblorna till torsdags-middagen. För är det något som vi håller stenhårt på så är det att fira det som firas bör och då får det gärna bubbla i glasen:)

Hoppas ni alla får en riktigt bra vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 9 februari 2013

Plockmat på alla fat

Hej lördag, hej snö och hej frukost! Ja, nu sitter vi här vid frukostbordet, laddade med pennan och taggade till tänderna och bara väntar på att herr Eldeman ska dra igång helgens upplaga av krysset, avti - atvi- avti!
Det drar en musikfeber över vårt avlånga land, melodifestivalen drog ju igång förra helgen och har denna helgen stannat till i en av våra favoritstäder - Götlaborg, där håller ju flera av våra favoritmatlagare till:)
Nej vi är alltså inga följare av festivalen, vet faktiskt inte ens vem som tävlar ikväll, men vi har absolut inget emot den heller - musik är ju faktiskt ett nödvändigt inslag i livet, eller hur? Precis som mat är så därför går vi raskt över till det ämnet, ett ämne vi behärskar mycket bättre än just melodifestivalen...

En liten plockmatsbonanza tänkte vi kunde passa bra med tanke på den där festivalen i alla fall, det är ju helt perfekt att ha på soffbordet framför tvn och mumsa i sej den ena godsaken efter den andra. En rulle, en inlindad fruktbit, en platt variant och så till sist ett vegetariskt alternativ, något för de flesta alltså.
Så varsågoda, hugg in:


Bresaolarullar
1 pkt, ca 70 gram, breasola
½ ricottaost
1 dl riven parmesanost
ruccolasallad
rivet skal från ½ citron
salt och svartpeppar
Blanda samman ostarna med citronskalet, salt och peppar.
Lägg ut breasolaskivorna på en bit plastfolie, lägg dom lite omlott så de bildar en fyrkant.
Bred oströran över skivorna och lägg på salladsblad.
Rulla samman skivorna med hjälp av plastfoliet, rulla inte för löst för då delar bitarna sej när du skär upp dom.
Lägg rullen i kylen minst en timme innan du tar fram den och skär upp i lagom tjocka skivor.
Servera på en bädd av ruccolasallad, ringla gärna över lite god olja och riv över parmesanost.


Carpaccio
100 g riktigt tunt skivad oxfilé
½ stjälkselleri i tunna skivor
2 msk rapsolja med citronsmak eller olivolja
färska basilikablad
parmesanost, riven eller hyvlad, elelr både och
Lägg köttskivorna på en tallrik, strö över selleriskivorna, basilkabladen och parmesanosten.
Ringla över oljan och servera, gärna med en citronklyfta till.


Parmalindad mango
5 skivor parmaskinka
1 mango
Skala och skär mangon i skivor.
Linda in varje skiva i en bit parmaskinka.


Crustader med mozzarellafyllning
1 paket (24 stycken) crustader
körsbärstomater
125 g mozzarellaost
ca ½ dl pesto
riven parmesanost
Halvera tomaterna, ta bort alla kärnor så du bara använder tomatköttet.
Lägg en bit av tomaten i botten på crustaden, klicka på lite pesto och lägg på en bit mozzarellaost.
Riv över lite parmesanost och ställ fromarna på en braspanna.
Gratinera crustaderna i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.

Ha en läcker lördag, med eller utan musikens sällskap. Själva kommer vi att vänta otåligt på att en viss festivalgalen matbloggerska ska visa upp sej i fjäderboan:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 7 februari 2013

Risotto med två ostar

Med fredagen på intåg kan det väl vara på sin plats med ett recept på något riktigt gott som ni kan fira in helgen med. Förra fredagen berättade vi ju att den sedvanliga fredagspastan skulle bytas ut mot en risotto och som ni säkert har förstått så gick det hur bra som helst, vi både överlevde och blev mätta och belåtna.
Risotton blev fläckvis oerhört krämig tack vare mozzarellaosten som revs i bitar och tillsattes mot slutet och som om det inte var nog med mozzarellan så rördes även riven parmesanost ner. Jodå...


Vi serverade baconlindad kycklngfilé till otton, men det passar säkert fint med en bit fisk eller lite skaldjur till också, eller varför inte äta den som den är - vegetarisk middag, tada! Att ringla balsamicokräm över kan vi verkligen rekommendera, det tog riset ett snäpp högre. Glöm inte heller att riva lite parmesanost över innan du sätter gaffeln i... mer ost till folket:)

Risotto med mozzarella och broccoli    2 port
1 liten gul lök, fint hackad
2 dl risottoris, typ arborioris
7 dl varm grönsaksbuljong
1 dl vitt vin, går bra med alkoholfritt om man inte vill ha alkohol i
1 msk rapsolja
1 msk smör
1-1½ dl riven parmesanost
broccoli i små buketter
125 g mozzarella, riven i mindre bitar
hackad persilja
Ha buljongen varm i en gryta vid sidan under tiden som du gör risotton.
Värm olja och smör i en tjockbottnad gryta, fräs löken mjuk utan att ta färg på låg värme.
Häll i riset, blanda samman och låt det bli glansigt och genomskinligt undertiden som du rör, höj sen värmen.
Slå i vinet och blanda samman, fortsätt att röra tills vinet kokat in, sänk värmen lite.
Häll en slev buljong i riset och rör hela tiden tills vätskan kokat in. Häll i en slev buljong till och rör, fortsätt på detta viset tills riset är al dente, rör om ofta. Det tar ca 20 minuter tills riset är klart.
Ev. behövs inte all buljong eller så kanske det behövs mer, smaka dej fram.
När riset börjar bli färdigt så tillsätter du broccolin och tar grytan från värmen.
Rör ner parmesanosten, smaka av med salt och svartpeppar.
Vänd till sist ner mozzarellaosten och persiljan precis innan serveringen.
Ät som det är eller servera till en bit kyckling eller fisk.

Ja, och som vi redan konstaterat är det alltså fredag i morgon (eller idag beroende på när du läser detta) och det gör inte alls ont. Vi ser fram mot helgens sovmorgnar, långfrukostar och lördagens besök i ett nytt kök.
Hoppas att ni alla får en så bra helg som ni kan få, att ni äter och dricker gott och trivs med livet.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 6 februari 2013

Nybakade morotsbullar till stundande helgfrukost.

Förutom vandringsrecept så blir vi överlyckliga varje gång vi snubblar över recept på kalljästa bullar och bröd! Ni kan ju ana vår enorma glädje när vi hittade två nya nattjästa bullar att prova i helgen som gick, det ena lite nyttigare och det andra lite mindre, men lika goda båda två!

Den lite grövre bullen fann vi hos Charlotta, Göteborgstjejen från Skåne, som håller till i världen bästa republik, Matrepubliken. Eftersom det var ett vandringsrecept också så kan man väl helt klart tala om dubbel lycka här! Lite mjölbrist ledde till någon lite förändring men annars är det en direkt kopia.
Eftersom Ankis syrra har återupptäckt bakglädjen med ny köksmaskin och gärna vill äta lite nyttigare så var hon inte sen att be oss om receptet på morotsbullarna. Så Carina, nu är din helgfrukost räddad:


Kalljästa morotsbullar
2½ dl mjölk
25 g jäst
25 g smält smör, svalnat
1 tsk salt
1 msk honung
2 dl fint riven morot
4 dl siktat dinkelmjöl
4 dl grahamsmjöl
Lös upp jästen i mjölken, tillsätt det smöret när det har svalnat.
Rör i de övriga ingredienserna och arbeta degen i maskin ca 19 minuter.
Strö lite mjäl över degen, platsta över och ställ in skålen i kylen över natten.
Sätt in en tom bakplåt i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
Ta upp degen på mjölat underlag, arbeta samman och forma till bullar, ca 8 stycken.
Låt bullarna vila under bakduk undertiden som ugnen blir varm.
Ta ut den varma plåten, lägg på bakplåtspapper och lägg över bullarna på pappret.
Pensla med vatten och grädda mitt i ugnen på 200 grader, ca 20-25 minuter.
Ett bra tips på hur du håller koll på om bullarna är klara är med hjälp av din ugnstermometer. Bullar och bröd ska nå upp till mellan 96 och 98 grader, då är de genombakade.

96 grader, då åker bullarna ut!

Så har då herr Mårtensson återvänt till hemmet igen efter att varit på en väldigt trevlig ICAträff i Båstad igår. Det serverades mycket god mat och dryck, dag som kväll, och sängen på hotellrummet var fantastiskt skön att sova ut i efter alla godsaker...
Men att sova ensam i en dubbelsäng, hemmaplan som bortaplan, är väl inte riktigt vår melodi har vi kommit fram till, det saknas liksom någon där sidan om. Gamla vanor är svåra att vänja sig av med, tack och lov:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 5 februari 2013

Ångkoka lax a'la Jamie

Nej hörreni ni, nu kan det väl vara dags för ännu ett recept från världens bästa nakna matlagare, alltså Mr. Oliver himself, det var ju ett tag sedan sist. Denna gången blir det lax som ångkokts tillsammans med broccoli och andra godsaker, serverad med en asiatisk inspirerad dressing. Vissa avvägar i receptet blev det när vi tillagade i måltiden vårt kök och likväl blev det smarrigt värre:)

Ja, alltså orginalreceptet finns i kokboken "Matrevolution"

Att ångkoka allt tillsammans var ett riktigt smidigt sätt att laga maten på, det tog knappt en halv timme från det att ingredienserna plockades fram tills att maten stod på bordet. När man ångkokar sina grönsaker så behåller man ju dessutom vitaminerna på ett helt annat sätt än när man kokar dom, nyttig snabbmat med andra ord!

Ångkokt asiatisk lax    2 port
½ litet broccolihuvud
1 burk á ca 220 g vattenkastanjer
2 bitar laxfilé
20 sockerärtor
Låt vattenkastanjerna rinna av och lägg dom antingen i botten på en sil - helst av aluminium så den tål värme - eller i en ångkoksinsats (finns att köpa på IKEA).
Lägg sockerärtorna på kastanjerna och därefter laxen.
Dela broccolin i mindre bitar, skölj och lägg dom över laxen.
Täck silen eller ångkoksinsatsen med aluminiumfolie och förslut ordentligt runt om så att ångan stannar kvar. Häng silen över en gryta med kokande vatten och låt den ångkokas 8-10 minuter, kolla fisken så den är genomkokt och lätt faller isär. 

Dressing
1-2 msk färsk riven ingefära
1 vitlöksklyfta, riven
½ tsk sambal oelek
ca 10 cm från en tunn purjolök, strimlad 
2 msk kinesisk soja
3 msk olivolja
½ pressad citron
Blanda samman alla ingredienser och smaka av. Servera till laxen, gärna med lite ris. 

Kik ut!

I kväll kör ena halvan av köket solokvist medan den andra halvan är iväg på ICA-event och blir uppdaterad, äter gott och roar sej minsann! Här hemma blev det resterna från lunchens matlåda till middag och snart är det dags för lite kvällsvard, festligt värre...:) Får väl ta en djupdykning i frys, kyl och skafferi och se om det kan finnas några kvarglömda gotter någonstans som plåster på såren.
Efter en liten rapport från den "bättre hälften" så kan jag meddela att maten på träffen är superb (ja, det var ju roligt för dej!) och att ICA-Stig inte visat sej, men om han gör det så är kameran laddad och framme.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 4 februari 2013

Vegetariska jordnötsbiffar

När ett recept blir ett vandringsrecept är det ett säkert betyg på att det är god mat det rör sig om och dagens recept i vårt kök är precis ett sådant. Vi hittade vegetariska biffar hos vår favorittant, Kim som bloggar på "Tant Russins bak", och biffarna hade gjort en lång resa med flera mellanlandningar innan dom hamnade i Kims kök. Ingredienslistan föll oss genast på läppen och eftersom vi fortsätter äta vegetarisk middag minst en gång i veckan så hamnade biffarna på förra veckans meny.

Dessa jordnötsbiffar gjorde oss verkligen inte besvikna, man kunde nästan äta smeten som den var... Men det gjorde vi inte, istället stekte vi dom i smör och rapsolja smaksatt med vitlök och åt dom sedan med ris, sallad och en kall sås som vi gjorde på crème fraiche och sweet chilisås, en gammal välbeprövad klassiker.
Nu skickar vi vidare receptet till er och hoppas att biffarna får fortsätta sin resa hem till flera kök:


Jordnötsbiffar med morötter    ca 8 stycken
1 dl ströbröd
1 ägg
1 dl matlagningsgrädde
3 stora morötter, fint rivna
2 dl jordnötter, fint hackade
ca 1 dl dinkelmjöl fullkorn
salt och svartpeppar
1 vitlöksklyfta, riven
½ tsk sambal oelek
thaibasilika eller någon annan ört, hackad
Blanda samman ströbröd, grädde och ägg till en jämn smet och låt det stå en stund.
Rör ner jordnötterna, morötterna och mjölet i smeten och blanda väl.
Smaksätt med salt, peppar, vitlök, sambal oelek och basilikan.
Forma smeten till biffar och stek dom gyllenbruna i smör/olja.
Servera med valfria tillbehör, vi hade sås på crème fraiche och sweet chili, fullkornsris och sallad till våra.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 3 februari 2013

Rökt vildsvinskorv

Då var det dags för den där utlovade rapporten från herr Mårtenssons senaste stoppning i korvstugan när en ny smakidé skulle testas. Det stod en slatt överbliven glögg i skafferiet och tog plats och istället för att hälla ut det i vasken så hällde vi det i korvsmeten med ett väldigt lyckat resultat.
Smaken av glögg tar absolut inte överhand, man känner av den precis lagom mycket där i bakgrunden så det är en korv som funkar året om, inte bara till jul.

Nu är det ju kanske inte var och varannan människa som har ett eget rökeri hemma, men ni kan ju höra er för om det finns något lokalt rökeri, en affär som själv röker produkter eller någon som har ett hobbyrökeri hemma. Där kanske ni kan lämna i era korvar för rökning om ni ger er på ett försök. För det gör ni väl?

Glöm nu inte bort att det är noga med hygienen när ni handskas med egen tillverkning! Vill du ha närmare beskrivning på hur det går till när vi stoppar korv så kika här.


Rökt vildsvinskorv   2 stycken korvar
500 g vildsvinskött
250 g späck
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
15 g nitritsalt
15 g socker
1 g nymald svartpeppar
1 dl glögg
svinfjälster
Lägg svinfjälsterna i blöt i kallt vatten i ca 1 timme.
Mal köttet tillsammans med späck, vitlök och lök ner i en skål.
Blanda ner salt, socker, svartpeppar och glögg, rör om väl (tänk på att du är noga med din handhygien!).

Ta upp fjälstret från vattnet och skölj det under rinnande, kallt vatten och trä det sedan på korvhornet.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 20 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och klipper sedan av.
Upprepa tills smeten är slut.
Ta tag i ändarna på korven, snurra runt dom och bind samman med bomullstråd, två knutar.
Häng korvarna på tork i ett dygn, gärna i ett svalt skafferi om du har det annars går det även bra att hänga dom i kylen.
Kallrök korvarna i 3-4 dygn.

Häromdagen upptäckte vi att vi har fått en gäst i vårt sovrum, en het liten rackare är det! Mitt i clivian växer det upp en chiliplanta från frön som Håkan stoppat ner i jorden, tydligen kan dom växa både här och där. Man kan ju undra vad den sett sen den växt upp, för lite generad har frukten börjat bli... Nu ser vi fram mot att få använda den så fort den har blivit tillräckligt röd.


Och kan ni tänka er, vår nästa resa är nu bestämd och bokad, dessa velpottor har lyckats bestämma sej! Vi kan nästan inte ens själva tro att det är sant men vi har en bekräftelse som säger att det är så.
Vi har baske oss rest land och rike runt i cyberspace den senaste veckan, från Ystad har vi farit till Rom, Budapest, Barcelona, Prag, Lanzarote, tillbaka till Rom, en sväng till London, åter till Prag, Barcelona och Budapest för att snart fortsätta till Lanzarote igen (mest för att det var bekvämast...).
Men till slut landade vi väldigt nöjda idag i Budapest. Visserligen har vi besökt staden en gång tidigare (läs här, här och här) men vi känner att vi inte riktigt blev färdiga med den då, det är helt säkert omöjligt att bli det på tre dagar. Det finns fortfarande saker att se och mat, vin och restauranger att besöka och nu börjar planeringen vart vi ska styra stegen när vi kommer dit.
Sitter ni på något bra tips på restauranger eller något annat som ni tycker att vi absolut inte får missa så bara släng in en kommentar, vi blir så tacksamma så!

Ha nu en fortsatt skön söndag och en bra ny vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 1 februari 2013

Varm brietårta

Vissa maträtter är väl värt väntan för att äntligen få smaka dom och vissa fattar vi inte att vi inte testat innan. Dagens goding är just en sån där som fick oss att sucka djupt över hur urbota dumma vi varit som inte provat tidigare! Varm brietårta.. alltså det räcker ju att man bara hör det så borde man ju fatta hur gott det är. Ja, det vill säga om man tillhör det ostälskande folket, annars låter det säkert inte alls vidare lockande.
Nu ska vi ju inte helt ta åt oss äran till att vi äntligen fick smaka detta underverk, nej den äran går helt och hållet till Ankis jobbarkompis Lisa. Det var nämligen efter att hon frågade om vi hade testat som vi fick tummarna loss! Så tack Lisa, nu kan vi svara både "ja" och "åhhhh så gott!!!"


När vi gogglade efter tillagningsidéer så insåg vi snabbt att det fanns en uppsjö av olika varianter, med och utan honung, med och utan nötter, med och utan torkad frukt osv, osv. Vår brietårtoskuld valde vi att ta på vårt eget sätt, med grovhackade nötter och hjortronsylt och vi blev så nöjda så. Flera av de goda tipsen vi hittade ligger dock sparade i vår receptmapp i datorn, för detta är helt klart en återkommande gäst i Mårtenssons kök:

Brietårta med nötter och hjortronsylt
1 brieost
40 g blandade nötter, vi använde valnötter och cashewnötter
½ dl hjortronsylt
Skär av det översta vita lagret på osten.
Hacka nötterna grovt och lägg ovanpå osten.
Klicka ut sylten på nötterna.
Lägg osten på ett bakplåtspapper och baka mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter så osten mjuknar.
Servera, gärna med salta kex till.


Då är det alltså februari då, det är fredag, det är vegetariska dagen, men något det inte är - är pastakväll i Mårtenssons kök, hör och häpna! Vi väljer att frångå en väl inövad vana och äter risotto istället, inte klokt så mycket spänning vi har i våra liv:)
Hur ska det gå, kommer vi att överleva och klara detta? Ja, ni får väl helt enkelt ta och kika in i vårt kök i morgon och se hur det gick!

Ha nu en riktigt fin fredagskväll och en lika bra helg. Ät, drick och lev gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x