torsdag 31 januari 2013

Pasta med citron och valnötter

I morgon är det inte bara fredag, det är dessutom vegetariska dagen och som det inte räckte så är det i vårt kök pasta dag helt enligt reglerna:) Kanske är ni fler därute som käkar pasta på fredagarna?
Förra fredagens pasta kan passa kanon om man vill fira vegetariska dagen med italienska influenser, ett recept som självaste Miss Italien her self, Sophia Loren, gjorde känt på den tiden det begav sej.
I ursprungsreceptet ska det tydligen vara en pastasort vid namn Mafalde men det fanns inte att uppbringa i vårt skafferi så det fick rätt och slätt bli pastarör. Gick hur bra som helst det också:) Syrlig och god var såsen, kändes frisk och fräsch och fick ett härligt tugg tack vare valnötterna.

I receptet har vi vid två tillfällen skrivit att såsen inte får koka och det är för att såsen annars blir grynig och skär sig. Enligt Bo Hagström som har skrivit kokboken Viva La Pasta där vi hittade receptet, beror det på att citronsyran fäller ut något som heter kasein i grädden. Naturligtvis var vi tvungna att kolla upp vad kasein är för något och är det fler som är nyfikna så kan vi berätta för er att: kasein är ett slags fosforhaltiga proteiner som kan binda kalcium. Så nu vet ni det om den frågan skulle dyka upp någonstans, man kan aldrig ha för mycket kunskap!


Pasta al Limone eller, Pasta med citron   2 port
2 citroner
25 g smör
40 g valnötter, grovt hackade
½-1 dl riven parmesanost
300 g pasta
1 dl matlagningsgrädde
Skölj av citronerna riktigt ordentligt, använd helst ekologiska citroner.
Riv skalet, men var noga så bara det gula kommer med annars kan det smaka beskt.
Lägg smöret i en tjockbottnad gryta, lägg i det rivna skalet och smält sedan smöret sakta på svag värme.
Tillsätt valnötterna och låt det hela småputtra några minuter.
Pressa saften från citronerna genom en sil direkt ner i grytan och rör därefter ner osten.
Krydda lite med svartpeppar och låt såsen stå på svag värme, men låt den inte koka!
Undertiden så kokar du pastan al dente och häller bort vattnet.
När allt är klart för servering så gör du klart såsen;
häll ner grädden i en tunn stråle under tiden som du hela tiden vispar, såsen får fortfarande inte koka!
Servera såsen till pastan, garnera med rivet citronskal och valnötter.

Då ska vi se om "beslutsvelpottorna" Mårtenssons kan klubba något om stundande semester... Helt otroligt är det att det ska vara så in i bängen svårt att bestämma sig, men vi har i alla fall kommit fram till varför det är så svårt att ta ett beslut. Det finns helt enkelt för mycket information att ta del av!
Tänk så mycket enklare det var förr när det bara fanns resebroschyrer att läsa i, man kunde se två eller tre bilder av hotellet, en av byggnaden och en av rummet, ibland även en av poolområdet om sådant fanns. Sen läste man om vad som ingick, hur långt det var till centrum och stranden osv... Förbenade Tripadvisor säger vi bara, du har gjort vårt liv så mycket tuffare...
Men åh andra sidan, man kan ju faktiskt ha värre problem än detta, så vi klagar inte egentligen. Bara lite...:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
X

onsdag 30 januari 2013

Vitlöksbröd på lätt sätt!

Åh vitlök, du underbara lilla godsak, så mycket man kan använda dej till:) Du är inte bara god, du är ju hälsosam också, skyddar oss både mot förkylningar och mot vampyrer och det är vi så tacksamma för. Mest för dom där vampyrer för dom vill vi verkligen inte stifta närmare bekantskap med, såvida man inte kan laga till något gott på dom? Fast med tillräckligt mycket vitlök så blir säkert även en blodsugande varelse smaskig!


Men nu var det ju inte varulvar det skulle handla om idag, det ska handla om bröd och vitlök som tillsammans blir ett otroligt lättfixat vitlöksbröd. Här handlar det om att ta en genväg, det kan man ju faktiskt behöva ibland när tiden inte riktigt räcker till, eller hur? Hur mycket vitlökssmak du vill ha på ditt bröd avgör du själv, se antalet klyftor som vi har skrivit mest som ett riktmärke och smaka dej fram själv.
Att strö lite flingsalt på brödskivorna precis innan du hugger in är väldans gott:


Vitlöksbröd
1 långfranska
75-100 g rumsvarmt smör
3 stora vitlöksklyftor, rivna
hackad persilja
salt
Skär snitt med ca 2 cm mellanrum i brödet, skär inte helt genom utan lämna ca 1 cm i botten av brödet.
Rör samman smöret med vitlök och persilja, smaka av med salt.
Bred på av smöret på varje skiva, det ska vara ganska rejält med smör på.
Lägg brödet på bakplåtspapper på ugnsgallret och ställ in mitt i ugnen på ca 225 grader ca 10 minuter.
Ta ut och njut till god mat, varför inte en smarrig fisksoppa?

I morgon studsar vi in på torsdag, sen är det banne oss snart helg igen! Januaris sista dag är det också i morgon, HJÄLP!!! Var tog denna månad vägen?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 29 januari 2013

Thailändska fiskkakor med fänkålssallad

Drömmar om sommar, sol och värme översätter vi gärna till middagen på tallriken dagar som dessa, när det är grått, slaskigt och kallt ute kockar vi till lite spicy mat, stänger ögonen och låtsas att vi är på semester. I går reste vi iväg långt bort till ett av herr Mårtenssons favoritresemål, närmare bestämt till Thailand och närmare bestämt med hjälp av smarriga fiskkakor.


Vi använde torsk till vår fiskfärs och smaksatte den med färsk koriander eftersom det fanns hemma, men har du inte det så kan du använda koriander från burk istället. Tillhör du de som inte gillar smaken av koriander så utesluter du den helt, prova gärna att ta i thaibasilika eller hackad persilja istället.
Fru Mårtensson fick för sej att panera biffarna i panko innan dom stektes och det visade sej vara en väldigt bra idé, dom blev otroligt spröda och frasiga.

Thailändska fiskkakor   2 port
400 g torskfilé i bitar
2 vitlöksklyftor
½-1 tsk sambal oelek
1 stjälk citrongräs, det vita i mindre bitar
1 ägg
½ lime, rivet skal
färska korianderblad, hackade eller korianderpulver
salt och peppar
panko
Kör fisken tillsammans med pressad vitlök, sambal och citrongräs i en mixer till en grov färs.
Rör ner ägget, rivet limeskal, koriander, salt och peppar, blanda ordentligt.
Häll ut panko på en tallrik.
Forma små biffar av färsen och vänd dom i pankon, stek sedan i olja/smör någon minut på varje sida lite beroende på hur tjocka biffar du gjort.
Servera med ris eller nudlar och en god sallad. Japansk soja att dippa fiskkakorna i är väldigt gott.

Eftersom det fanns en ensam, lite vissen fänkål i kylen så fick den göra sällskap med ett granatäpple som också började sjung på sista refrängen. Ingen avancerad sallad alls, men de båda passade så bra ihop och det smakade så himla gott att vi var bara tvungna att tipsa er:


Fänkålssallad med granatäpplen
1 liten fänkål
rapsolja, gärna med citronsmak
pressad citron efter smak
salt och peppar
½ granatäpple
Skiva eller hyvla fänkålen tunt och lägg i en skål eller på ett fat.
Ringla över rapsolja och citronsaft, krydda med salt och peppar.
Blanda samman salladen och strö över granatäppelkärnor. Servera!

I kväll bjuds det andra biffar i köket, det blir vegetariska sådana och ska vi tro på ryktet så är de väldigt goda. Efter middagen tänkte vi kika efter en liten resa senare i vår, vart det bär iväg har vi inte riktigt bestämt oss för ännu, vi får se hur långt pengarna räcker:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 28 januari 2013

Sesampanerad kyckling med nudelsallad

Pak choi är en ny aktör i vårt kök som vi har provat lite den senaste tiden, den gör sig riktigt bra i varma sallader som denna vi bjuder på idag. Speciellt det vita på salladsbladen passar väldigt bra i wooken men det går naturligtvis att äta det icke-tillagat också. Vi tycker det blir bäst när man tillsätter den gröna delen i wooken precis innan serveringen annars tappar den för mycket av sin spänst och blir blaskig och tråkig. Hittar du inte pak choi i affären så går den bra att ersätta med kinakål (sk salladskål).

Detta är en middag som går ganska snabbt att kocka till, inga krångliga moment som tar tid, fräscha smaker och lätt att variera efter kökets utbud.
I salladen kan man ha lite av vad man har hemma i grönsaksväg och vad man är sugen på, detsamma gäller för nudlarna, ta de som finns i skåpen. I dressingen drar du i så mycket ingefära som du vågar, börja med 1 tesked och smaka dej sedan fram när dressingen har stått en stund och fått dra till sej smakerna.


Sesampanerad kyckling med nudelsallad   2 port
1 kycklingfilé/person
salt och peppar
vita sesamfrön
ca 10 cm purjolök, strimlad
1-2 morötter, tunt hyvlad
1 paprika, strimlad
1 pak choi
äggnudlar
Dressing
1 msk vitvinsvinäger
2 msk kinesisk soja
2 tsk sesamolja
riven färsk ingefära efter eget tycke och smak (vi hade ca 2 tsk)
1 tsk farinsocker
Börja med att röra samman dressingen så den får stå och dra under tiden du lagar till resten av middagen.
Dela kycklingfiléerna mitt av på längden.
Tryck ut dom lite så de blir jämntjocka, salta och peppra och vänd dom i sesamfrö.
Stek filéerna i smör och olja så fröna blir lite gyllenbruna, ställ sedan in köttet i ugnen och låt det steka färdigt på 200 grader i ca 10-15 minuter, kolla så de är genomstekta innan du serverar dom.
Kok nudlarna enligt beskrivningen på paketet, skölj av i kallt vatten så de inte klibbar samman.
Strimla det vita på salladsbladen och stek dom någon minut i olja tillsammans med de hyvlade morötterna, paprikan och purjolöken.
Tillsätt nudlar och dressing i stekpannan, rör samman och låt det fräsa ca 1 minut innan du slänger i det gröna från salladsbladen precis innan serveringen.

Nu har snart all vår snö förvandlats till vatten för denna gången, och vi funderar på att investera i vattencykel och flytvästar... Men ska vi tro på hobbymetrologerna så kommer det att bli helt vansinnigt kallt i februari, då kanske det är smartare att satsa på skridskor?
Hmmm, det tål att funderas på det där... Vi återkommer!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 27 januari 2013

Vildsvinsrevben i vår Crock Pot

Nej minsann, nu får vi ta en paus från herr Oliver och istället skicka iväg vår senaste tillagning i crockpotten till er. Vi bjöd på en liten förebild på Facebook undertiden som vi kockade förra veckan och precis som Erika skrev så var det väldigt likt "den bruna maten" och såg väl varken spännande eller vidare gott ut... Men när det var dags att hugga in så blev vi så glada så här i köket, köttet var så oerhört mört och lämnade benen helt på egen hand, vi behövde knappast använda besticken. Enda nackdelen med det är väl att man inte finns så mycket att sitta och gnaga i sej från benen... men det överlevde vi som tur var.

Såsen som vi hade till kokte vi från spadet i grytan, det avgör ni helt och hållet om det än något ni vill göra, det funkar säkert lika bra med en kall sås till eller varför inte en god chutney.


Vildsvinsrevben i crock-pot
1 kilo vildsvinsrevben
Marinad
½ dl muscavadosocker
1 dl ketchup
2 msk sherryvinäger
4 msk Plum & gingersauce (ICA ASIA)
Koka samman alla ingredienserna till marinaden någon minut.
Låt det svalna och låt revbenen ligga i marinaden i en plastpåse över natten i kylen.

Tillagning i crock-pot
1 dl vatten
2 gula lökar, klyftade
1 morot, delad i 3 bitar
4 lagerblad
salt och svartpeppar
Lägg lök, morot och lagerblad i grytan, häll i vatten.
Häll ner revbenen tillsammans med marinaden i grytan, salta och peppra.
Sätt grytan på den låga värmen och ställ in tiden på 9 timmar.
Kolla så att köttet släpper lätt från benen, låt annars grytan stå på värme ytterligare 30 minuter innan du testar igen. Tiden beror på hur tjocka revben du tillagar.

Sås till revben
Sila från skyn i crock potten ner i en vanlig gryta.
Låt skyn koka samman, ju längre tid desto mer smak blir det i såsen.
Häll i grädde efter önskad smak och mängd, smaka av med salt och peppar.

Det var dom trötta tittorna som slogs upp i Mårtenssons sovrum i morse, man blir brutalt medveten om att man inte längre är 20 år när man inte får tillräckligt med sömntimmar på natten:) Men det var det helt klart värt med tanke på hur himla roligt vi hade i går kväll hos Anne och Ingemar! Till krigsskadorna räknar vi träningsvärk i magarna från ett antal skrattanfall och lite lätt lomhördhet på öronen från tutorna vi använde när vi spelade spel...
Maten var i vanlig ordning fantastiskt god och tårtan som vi fick till efterrätt - oj oj oj - den tårtan gick inte av för hackor. Som tur är så finns mästerverket förevigat på bild och receptet ska vi efterlysa och dela med oss av till er så att fler kan få njuta av den.

Menyplanering och besök i kollegornas kök väntar denna söndagskväll, några av våra favoritnöjen som oftast går hand i hand också faktisk. Det är så härligt med all inspiration som bjuds!
Se nu till att ha en riktigt bra vecka så hörs vi åter i morgon igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 26 januari 2013

Herr Wellington i färsformat

Alltså det börjar ju likna filmen "Julie och Julia" här i vårt kök, har ni sett den? Den om Julie som får en livskris och bestämmer sej för att prova alla recepten i Julia Childs kokbok "Mastering the Art of French Cooking". Visserligen har vi ingen livskris och vi har heller inte bestämt oss för att prova alla recepten i Jamie's Matrevolution, men vi är banne oss på god väg:)
Så, föga överraskande är även dagens recept från just den boken och eftersom maträtten kändes som en riktig söndagsmiddag så tyckte vi det kunde vara passande att tipsa er om den idag. Fram med papper och penna, skriv handlelista och köp hem varorna ni behöver, för detta paket tycker vi absolut att ni ska prova!


En rödvinssås passar fint till upptäckte vi, precis som ett potatis och rotfruktsstomp gör. Portabellasvampen ger en mycket god och nötig smak till färsröran och rotfrukterna behöll en hel del av sitt tuggmotstånd. Att packa in färsen i smördeg gör att den blir saftig och god, ja ni hör ju själva vad vi tyckte... Originalreceptet säger nötfärs, vi säger vildsvin eftersom det var vad vi använde och det blev hur bra som helst.

Biff Wellington med köttfärs  4 port
1 gul lök, tärnad
1 morot, tärnad
1 selleristjälk, tärnad
1 potatis, tärnad
2 vitlöksklyftor, fint rivna
2 portabellasvampar, tärnade
ca 40 blad från färsk rosmarin, hackad
1½ dl frysta gröna ärtor
1 ägg
400 g vildsvinsfärs eller nötfärs
salt och svartpeppar
1 rulle färdigkavlad smördeg
Grönsaker och svamp ska tärnas i cm-stora bitar.
Häll olja i en stor stekpanna och ställ på medelvärme.
Fräs grönsaker, svamp och rosmarin tills de mjuknar och börjar får färg, rör om under tiden.
Tillsätt ärtorna och fortsätt att fräsa någon minut till.
Häll upp röran på en tallrik och låt det stå och svalna, sprid ut det så går det fortare.
Lägg färsen i en skål, salta och peppra.
Vispa ihop ägget och rör ner hälften i färsen tillsammans med den kalla grönsaksröran, blanda samma ordentligt.
Veckla ut smördegen och kavla ut den lite grann på ett bakplåtspapper.
Klicka ut färsen på degen ( på längden) och forma den till en lång korv.
Pensla alla kanterna med ägget och vik ihop till ett paket och pensla också ovansidan.
För över rullen på en plåt och baka den mitt i ugnen på 175 grader i 1 timme. Tycker du att den börjar få lite väl mycket färg så lägg över en bit aluminiumfolie mot slutet.
Servera med potatismos, stomp eller kokt potatis. Rödvissås var oerhört gott till!!!

Sprid ut grönsaksröran på en tallrik,
har du möjlighet så ställ ut den i kylan så går avkylningen snabbare. 

Lägg hela paktet på en bakplåt, men vi rekommenderar absolut att ha bakplåtspapper under den!

Mr Wellington i egen hög person, strax innan tranchering.

En tur ner på stadens gator och torg ska vi nu ta, ett ciseleringsjärn eller zestjärn står på inköpslistan tillsammans med ett "gå bort paket". "Gå bort paketet" ska vi ta med till herrskapet "Björkemos", vi ska nämligen frossa i godsaker i deras kök ikväll. Har ni tur så kanske vi skickar vidare en och annan godsak från kvällen till er!
Ha en finfin lördag och tillhörande kväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 24 januari 2013

Tonfisk med varm dressing

Då var det dags för det där fiskreceptet som vi utlovade i tisdags, det som vi tyckte kunde passa lite bättre till helgen ni vet? För vår del så blev detta förra veckans fredagsmys men åsikterna kring polentan gick lite isär för ovanlighetens skull... Det var inte riktigt Håkans melodi, han gillade inte konsistensen alls så det lär inte serveras fler gånger i vårt kök. Som tur är så vet vi ju att det blir gott att baka med polenta och en krämig variant återstår fortfarande att prova på. Skam den som ger sig!

Kanske kan det tyckas att det är många moment i tillagningen här, men det är inte så fasligt som det verkar. Polentan förbereds fram till att den ska in i ugnen och det lättaste sättet att få rätt på måtten kan ni se här:) Dressingen kan också förberedas och bara värmas på precis innan tonfisk och stekjärn är på speed-dating:



Tonfisk med polenta och varm dressing    2 port
Polenta med parmesan
2½ dl vatten
100 g polenta (ca 1 1/4 dl)
1 dl riven parmesan
½ tsk salt
Koka upp vattnet och salt, rör ner polentan. Låt det koka 1 minut och dra från värmen, rör i parmesanosten.
Bred ut polentan i form av en rektangel, ca 20*10 cm, på ett bakplåtspapper.
Låt det svalna och stelna och skär sedan i bitar i valfri form.
Sära på bitarna och pensla med olja på ovansidan. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

Dressing
½ msk olivolja
25 g soltorkade tomater (torra)
1 vitlöksklyfta, fint hackad
10 cm purjolök, strimlad
1 dl hackad persilja
1 dl färsk basilika, grovt strimlad
1 dl balsamvinäger, gärna med en lite mjukare smak
svartpeppar, flingsalt
Skär tomaterna i små bitar och låt dom ligga i olja under tiden som du förbereder polentan.
Fräs tomater och vitlök i olja en kort stund. Sänk värmen, rör ner övriga ingredienser och låt det småputtra ca 30 sekunder.

2 bitar färsk tonfisk
rapsolja, gärna med smak av citron eller vitlök
Pensla tonfisken med oljan innan du steker den.
Stek tonfisken precis innan den ska serveras, max 1½ minut per sida.
Servera tonfisken med den ljumna dressingen och polentan.
Riven parmesanost och sallad med rostade solrosfrön passade också väldigt bra till.

Ett helt otroligt, makalöst, underbart vinterväder har vi haft här nere idag, tänk om alla vinterdagar kunde vara så, då hade det kanske varit så mycket lättare att stå ut med kylan. Vi håller i alla fall tummarna att det blir lika fint i helgen, det är så mycket trevligare att röra på de vita pälsklädda benen då.

Ha nu en riktigt, riktigt bra helg och må solen skina på er, maten mätta era magar och dryckerna släcka törsten i era strupar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 23 januari 2013

Gratinerad löksoppa

Nu ska ni få receptet på en av de rätter som vi gärna äter om och om igen. Ja inte samma dag eller dagarna efter varandra, för det hade nog varken vi eller våra medmänniskor uppskattat:) Men vi äter löksoppa i alla fall någon gång varje vinter och vi blir alltid lika överraskade över hur gott det kan bli med så få och så billiga ingredienser. Lök, bröd, ost och buljong - inte särskilt kostsamt alls, kanske tacksamt en månad som denna?

Osten som ska rivas över får ni själv välja namn på, vi brukar oftast ha västerbottenost eftersom vi gillar den och alltid har det hemma. Mängden ost är också helt upp till er, vi tycker att man inte kan få för mycket av den varan så vi tar på mycket ost. Servera den rykande het direkt från ugnen så blir det allra bäst:

Löksoppa

Fransk löksoppa, alias gratinerad löksoppa   4 port
4 gula lökar av lite större storlek, skivade
11/4  l vatten
4 msk grönsaksfond
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 dl vitt vin, går utmärkt med matlagningsvin om man vill ha utan alkohol
salt och vitpeppar
några skivor dagsgammalt franskbröd
riven ost med god smak i, vi använder västebottenost
Fräs lökskivorna på svag värme i smör och rapsolja tills de blivit mjuka och lite gyllenbruna.
Tillsätt vatten, fond, timjan och lagerblad och låt därefter soppan småkoka ca 15 minuter.
Slå i vin och smaka av med salt och peppar.
Rosta brödskivorna och tärna dom sedan.
Häll soppan i portionsformar som är ugnsfasta, lägg på brödbitarna och därefter den rivna osten.
Gratinera mitt i ugnen på 250 graders värme ungefär i 5 minuter eller tills du ser att osten har smält ner och fått lite färg.
Servera.

Till denna soppan så finns det en väldigt rolig anekdot för vår del, vem vet kanske för fler av er?
När våra vänner, herrskapet Persson, just hade träffats (tack vare oss minsann) så bjöd Anneli hem Thomas och oss på middag och serverade löksoppa till förrätt. Till saken hör att hon inte hade stekt löken utan istället kokte soppan på rå lök och det var då vi fick lära oss hur viktigt den där vändan i stekpanna är...
Tänk er fyra personer som inte känt varandra tillräckligt länge för att dela vissa pinsamheter, i en liten etta med en lyhörd toalett... Inte kul, inte kul alls! I alla fall inte just då när det kändes som att våra magar skulle explodera och vi knappas vågade röra oss överhuvudtaget.
Hur promenaden hem lät kan ni ju kanske själva föreställa er:) Fortfarande, efter 16 år, så kan vi gapflabba åt det när vi tänker på hur vi alla satt och höll igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 22 januari 2013

Vitlökspanerad kyckling

Vad ska vi kunna bjuda er på idag? Visserligen är det ju fiskdag idag (tisdag, ni vet) men firren sitter vi på lite till och tar när det närmar sej helg lite eftersom just den portionen känns lite "helgig":) Och när det inte är fisk så brukar det ju vara fågel (om det inte är mitt emellan, och där vet vi inte riktigt vad man äter) så då kör vi helt enkelt på det.

En panerad variant med vitlöksmak på paneringen, egentligen stod det pressad vitlök i ursprungsreceptet men vi upptäckte snabbt att det fanns en mycket enklare väg att gå som hette vitlökspulver. Det blandade sej nämligen mycket bättre med paneringen än vad den pressade gjorde. Några andra förändringar skedde men det är ju ingen ovanligt, grundtanken är dock densamma även om tillagningen blev snabbare och det klagar vi inte på när dagen heter vardag...

Lite kall sås rördes samman på gräddfil, fransk senap, lite örter och kryddor och det passade väldigt fint till, precis som den lite matigare salladen med matvete i gjorde:

Originalreceptet hittade vi i Jamie Olivers bok "Matrevolution", den är väl snart utsliten...

Vitlökspanerad kyckling  2 port
1 tsk vitlökspulver
1 citron, rivet skal
1½ dl panko eller ströbröd
½ dl hackad persilja
salt och svartpeppar
vetemjöl
1 ägg
2 kycklingfiléer
smör och rapsolja
Blanda samman vitlökspulver, citronskal, panko och persilja i en tallrik.
Knäck ägget och vispa samman i en djup tallrik.
Strö ut mjöl i en tallrik.
Halvera filéerna på längden och banka ut lätt så de blir jämntjocka.
Doppa köttet först i mjölet och se till så det kommer överallt.
Doppa sedan vidare ner i ägget och till sist i pankoblandningen.
Smält smör och olja i en stekpanna.
Bryn kycklingen och sänk sedan värmen och låt dom sakta steka färdigt på järnet ca 5 minuter per sida.

Så där ja, det var väl en lättlagad och smarrig kycklingrätt till vilken dag som helst?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
X

måndag 21 januari 2013

Mannerströms makaronipudding

Förra veckan läste vi om en makaronipudding hos Sofia som vi tyckte lät så god, direkt in på veckomenyn åkte den och det ångrade vi verkligen inte. Krämig och god var den, sältan från den rökta julskinkan var perfekt till krämigheten och ett så bra sätt att återvinna resterna som fanns kvar sen jul i frysen.
Det är väl inte den snabbaste vägen till en makaronipudding misstänker vi, men absolut en av de godare vi gjort och smakat. Säkert har smaken en hel del att göra med upphovsmannen till receptet, det är nämligen den gamle räven Leif Mannerström som delat med sej av receptet i en av hans kokböcker "Husmanskonst".


Makaronipudding  ca 6 port
4 dl Idelamakaroner
2 dl vatten
6 dl standardmjölk
1 tsk socker
salt och vitpeppar
Koka upp vatten och mjölk, häll i makaronerna och koka dom enligt paketets tidsangivelse. Rör om då och då så det inte kokar över.
Dra grytan från värmen och krydda med salt, peppar och socker. Låt det stå och svalna, under tiden kommer makaronerna att dra åt sig vätskan som är kvar i grytan.
Rör om då och då under tiden så det inte blir en enda klibbig klump.

Äggstanning
2 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
4 ägg
salt och svartpeppar
Vispa samman alla ingredienserna.

400 g tärnat rökt sidfläsk, bacon eller rökt skinka, vi tog resterna från vår vildsvinsjulskinka
1 gul lök, fint hackad
1 purjolök, strimlad
3 dl riven smakrik ost, vi tog Västerbottenost
Fräs fläsket ett par minuter, tillsätt lök och purjolök och fräs ytterligare någon minut.
Rör ner i makarongrytan och blanda samman väl, rör även i 3/4 av osten.
Häll det hela i en smord ugnsfast form och häll på äggstanningen. Rör om så att det blandas ordentligt.
Strö på resten av den rivna osten och grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, lägg över aluminiumfolie mot slutet om du tycker att det börjar bli för mörkt.

Inte är det ofta som vi käkar makaronipudding i köket, vi kom fram till att det har vi inte gjort sen i april då vi lagade till en vegetarisk variant med indisk kryddning, här kan ni läsa mer om den.
Ikväll blir det rester från gårdagen till middag, Anki kommer hem sent från möte på jobbet så då passar det fint att bara värma på dom godsakerna. Naturligtvis så ska vi bjussa er också på dom, men det får vänta till en annan dag - stay tuned.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 20 januari 2013

Biff stroganoff

Vi har just avslutat kvällens middag och sitter här nu, "metta och tretta" för att bjuda er på lite middag. En klassiker med gamla ryska anor som tros ha dykt upp i en kokbok redan 1861 tänkte vi servera i vår egen lilla tolkning. Vilken Stroganoff som har gett namn åt denna berömda grytan finns det flera olika förslag på och ska man tro på "Rutiga kokboken" från ICA-bokförlag så var det en greve som var både enormt förmögen och slösaktig.
Nu är vi varken förmögna eller slösaktiga men vi äter gärna en Biff Stroganoff ändå, och just idag blir det på... (trumvirvel!) vildsvinskött:)
Ursprungsreceptet är med nötkött men har ni vildsvin så tycker vi absolut att ni ska kocka grytan på det för det blev mört och gott!
Servera gärna lite hackad salt- eller ättiksgurka och syltlök till, det sätter lite piff på rätten och ger den en lite pikant karaktär:


Biff stroganoff   2 port + matlåda
500 g vildsvinsrostbiff eller utskuren biff, innanlår eller benfri högrev av nöt
1 gul lök, hackad
salt och peppar
1 msk vetemjöl
5 msk tomatpuré
3 tsk fransk senap
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
½ dl sherry
Strimla köttet i ca 1 cm tjocka bitar, 4 cm långa.
Fräs lökhacket så det blir mjukt och gyllengult i smör, ta upp den.
Bryn köttet, och tillsätt lökhack, krydda med salt och peppar och strö i mjölet.
Blanda samman tomatpuré, senap och grädde och häll det i grytan tillsammans med crème fraiche och sherry.
Låt det hela sjuda på svag värme ca 15 minuter.
Smaka av och servera med ris eller potatis och grönsaker.
Hackade ättiksgurkor och syltlökar passar riktigt bra till .

Det blev en synnerligen lyckad kalkonmiddag i Köpingebro igår kväll, som prickarna över i:na (jodå det var mer än en prick) så serverades det två efterrätter! Först en ostbricka med supergoda ostar, bl.a St.Agur och en ny favorit från Cantadou med smak av basilika och gräslök. Till kaffet så bjöds det en frusen tårta som vi ska få receptet på så vi kan dela med oss till er av det, precis en sån där tårta som är perfekt att förbereda i god tid innan kalaset och som man aldrig kan ha för många receptidéer på.

Efter att ha njutit av så mycket gott igår så kändes det extra skönt och välbehövligt att snöra på vinterdojjsen efter söndagsfrukosten och ta en långpromenad. Ner om och kika i småbåtshamnen där isen låg på vattnet, och sen vidare genom staden och ut i andra änden för elvispsinköp. Väl hemma i köket igen så blev det lite korvtillverkning eftersom en ny kryddidé dykt upp i herr Mårtenssons huvud. Huruvida idén smakar bra vet vi inte än, korven har hängts på tork för att invänta en dust med rökeriet. En rapport är att invänta:)

Nu hoppas vi att vi får en bra vecka allihopa!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

lördag 19 januari 2013

Hallonmarmelad

Har ni det bra därute i vinterlandet? Drömmer ni kanske, som vi gör, om sommar, sol och värme? Då har vi en godsak att bjuda er på i dag som kanske kan passa som ett litet sommarsubstitut. Smaken av sommargoda hallon i en marmelad där den fått en liten extra kick av lite blodgrapefrukt och lagerblad.
Vi gillar det där med att koka egen marmelad, det går ju så snabbt och lätt när man har i syltsocker och gör man en sats som denna som inte är så stor så kan man prova nya smaker ofta, ofta. Denna varianten var kanoners god och av de två burkarna som vi gjorde återstår det inte alls mycket, prova den gärna till en lite smakrikare ost och känn hur sommaren kommer lite närmare!


Hallonmarmelad med blodgrape
1 blodgrapefrukt
1 pkt á 300 g frusna hallon
1 dl vatten
3 små lagerblad
3 dl syltsocker
1 vaniljstång
Skölj av grapefrukten ordentligt, helst i varmt vatten och med lite hjälp av en sk scotchsvamp.
Riv skalet med ett fint rivjärn, försiktigt så att du inte får med något av det vita för då blir det alldeles för bitter smak på marmeladen.
Skär hinnfria klyftor av grapefrukten och lägg dom i en gryta, pressa ner det sista av saften i grytan.
Tillsätt hallonen, vattnet, lagerbladen och sockret.
Dela vaniljstången på längden och lägg den i grytan.
Koka upp och låt det puttra utan lock i 10-15 minuter.
Dra från värmen, ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg tillbaka dom i grytan och blanda om.
Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar, det går bra med plastburkar som du kan frysa in marmeladen i.
Marmeladen passar riktigt bra på ostbrickan till smakrika ostar.

Nu är det snart dags för oss att åka iväg till ett annat "Mårtenssons kök", det är nämligen dags för pappa/svärfar Kjell att fira födelsedag och det gör han med en kalkonmiddag. Den middagen har vi sett fram mot hela veckan eftersom kalkonen uteblev på deras julmiddag, skandalernas skandal var det! Men nu återställs ordningen, tack och lov, allt är åter frid och fröjd och universum är åter i balans:)

Ha en fortsatt skön lördagskväll, på återseende i morgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 17 januari 2013

Focaccia och musslor

I dag serverar köket ett gott bröd som ni kan variera med olika sorters toppingar och till det blir det musslor som gratinerats med ett gott smör, hur gott som helst ska ni tro! För ovanlighetens skull så behöver brödet jäsa, inte bara en gång utan två gånger, men ibland så faller faktiskt andan på att baka ett jäsabröd och då är det bara att att följa med. Fast om det är någon som sitter på ett bra recept på focaccia som inte behöver jäsa så tar vi tacksamt emot det:)
Pösigt och luftigt blev brödet och det var väldigt bra att ha till hands när smöret från musslorna skulle sugas upp. För det ska ni absolut göra, att låta så gott smör gå till spillo vore nästan skamligt:

Tre olika toppingar körde vi med; flingsalt och rosmarin, fetaost och salami, slutligen bara fetaost.

Focaccia 1 bröd
25 g jäst
3 dl vatten, 37 grader
½ dl olivolja
2 tsk salt
7-9 dl vetemjöl
Förslag på olika toppings:
flingsalt och rosmarin
fetaost eller/och salami
Smula ner jästen i en skål och häll i lite av vattnet. Rör tills jästen löser sej och häll därefter i resten av vattnet, olja och salt. 
Blanda ner mjölet, lite åt gången och arbeta samman en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ös upp degen på ett mjölat underlag och arbeta samman den.
Lägg över degen på en bakplåtspappersklädd plåt och tryck ut till en rektangel som är 2 cm tjock.
Låt det jäsa i 40 minuter under plastfolie som du penslat med olivolja.
Ta bort plasten och gör små gropar i brödet lite här och var. Pensla med olivolja och lägg på den toppingen du vill ha. Har du svårt att bestämma dej så gör som vi och prova dom alla i olika delar på brödet. 
Grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 15 minuter, känn med provsticka så det är klart innan du tar ut det.

Efter alla tråkiga musslor vi kommit hem med och blivit besvikna på så blev det ett väldigt långt köpstop, men nu när vi äntligen hittat en sort som vi tycker är bra och goda så har vi köpt hem dom titt som tätt. Men vi känner att vi har en hel del att ta igen just på musselfronten:)
Denna gången blev det en variant med ett chili och citrongrässmör och det är just det smöret som ni absolut inte får låta gå åt spillo. Går inte allt smör åt när ni ska klicka på det på musslorna så spara det och bre på en macka sen, det var så himla gott!

Båda recepten har vi hittat i Systrarna Eisemans kokbok "Mingelmat", en annan favorit i kokbokshyllan.

Chili och citrongräsgratinerade musslor
ca 400 g musslor
1 stjälk citrongräs
2 dl vatten
2 schalottenlökar, fint hackade
grovt salt till ugnsformen
Chili och citrongrässmör
75 g smör, rumsvarmt
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk fint rivet citrongräs - bara det vita
ca 1 tsk sambal oelek
salt och vitpeppar
1 lime, pressad saft
Borsta av musslorna under rinnande vatten, släng de musslor som har sprucket skal och de som inte stänger sig när du knackar på dom.
Krossa citrongräset och skär i ca 5 cm bitar. 
Koka upp vatten, lägg i musslor, lök och citrongräs.
Rör om och koka under lock i 5 minuter.
Ta upp musslorna och kasta de som inte öppnat sej.
Lyft av den skalhalvan som är tom och kasta den.
Strö ut ett lager grovt salt i en ugnsfast form och lägg ner musslorna.
Blanda samman alla ingredienser utom limen till chilismöret och fördela det sedan över musslorna.
Droppa över limesaft och grilla högst upp i ugnen på 225 grader i 3-5 minuter.
Servera gärna med ett gott bröd till som du kan använda till att suga upp allt det goda smöret!

Idag har Håkan fått en ny fru! Eller kanske ska vi skriva att han har fått en ny upplaga av den fru han redan är gift med? Anki har nämligen låtit en bit av håret falla för saxen och även denna gången blev det en ny frilla på huvudet. Det blev så himla bra, det tycker båda Mårtenssons, en stor eloge till frisören:) Tack Jenny, du är en pärla!

I morgon är det då fredag igen så vi får väl passa på att önska er alla en riktigt bra helg. Njut av allt det goda livet har att bjuda er på, mat, dryck och glada stunder!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 16 januari 2013

Hackebiff - hackeböff

Kallt om näsetippen har det varit idag, men solen har visat sej från sin bästa sida och det har faktiskt varit en underbar vinterdag! Herr Mårtensson som har haft ledig dag har sysslat med en del hushållsnära tjänster här hemma, tvätt, städ, och matinköp är alltså avklarade. När fru Mårtensson kom hem från jobbet tog vi en fika och en kort promenad i solen. Matlagningen skedde i vår potta, dvs i vår Crock pot, under tiden som allt detta sköttes, helt perfekt! Vad vi kockade till får ni ta del av en annan dag, vissa har redan kunnat ta en liten tjuvkik här...

På menyn i vårt virituella kök idag finner ni en vild "grisig" version av en dansk biff, alltså en hackeböff gjord på vildsvinsfärs! Naturligtvis går den alldeles utmärkt att göra på annan viltfärs också, eller så använder ni er av oxfärs, det viktiga är bara att den är grovmald.

Ankis tallrik med bearnaisesås. 

Hackebiff  6 stycken biffar
600 g grovmalen viltfärs eller oxfärs, vi använde vildsvinskött
1 gul lök, fint hackad
1 ägg
½ tsk torkad salvia
½ tsk torkad rosmarin
½ tsk torkad timjan
2 skivor bacon, fint hackat
Blanda samman färsen med lökhack, ägg, kryddor och bacon.
Dela smeten i 6 delar och forma till lite tjockare biffar, gör ett rutmönster på båda sidor av biffarna med hjälp av en kniv.
Stek biffarna i rejält med smör och rapsolja, ca 4 minuter på varje sida, krydda med salt och svartpeppar under tiden. 
Serveringstips; bearnaisesås eller skysås, stekt ägg och stekt lök.

Vi passade på att prova den där bearnaise-essensen som vi köpte med oss hem från Köpenhamn och gjorde en oerhört mumsig och lättlagad bea. Hittar ni den essensen i någon affär så lägg den för guds skull i er korg och ta med den hem, för det den godaste genvägen till en beasås - slår pulvret i påsen vilken dag som helst!

Bearnaisesås på essens     2 port
2 dl crème fraiche
1 tsk essens
1 nypa torkad dragon
½ tsk vitvinsvinäger eller vit balsamvinäger
1 nypa socker
1 nypa salt
1 nypa vitpeppar
1 klick smör
Värm crème fraichen och rör i övriga ingredienser.
Smaka av och servera.

Håkans portion med stekt lök, stekt ägg och skysås.

Hittar man ingen sån där bea-essens finns världens enklaste bearnaisesås här i detta inlägget!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 15 januari 2013

Blomkålssoppa med ost

Vi fortsätter kocka från Jamie Olivers "Matrevolution", vi har bokmärkt flera bra recept mat som vi blivit sugna på att smaka. Vissa kokböcker behöver helt enkelt ligga till sej innan man använder dom, något just den boken är ett utmärkt bevis på. Eftersom vi har haft lite funderingar på att köpa "Jamies Italien" så har vi lånat hem den från bibblan för en närmare undersökning, något vi kan rekommendera om ni funderar på att köpa ny kokbok. Då är chansen större att den används och risken mindre att det bara blir en hyllvärmare, för sådana har ni säkert tillräckligt ändå... som man känner sej själv känner man andra, eller nåt:)

Dagens middagsförslag blir en lite krämigare blomkålssoppa där ursprungsreceptet kommer just från Matrevolution, fast vi gjorde vår egen lilla revolution och förändrade receptet lite. Vi är helt övertygade att mister Oliver inte bryr sej det minsta och vi lovar att inte heller göra det om ni vill fortsätta förändringarna när ni lagar till den.
Lättlagad och ganska snabblagad är soppan, skala, skiva och hacka, bryn, koka och mixa, vi snackar i runda slängar 30-45 minuter i köket beroende på hur snabba ni är med kniven. Men ha inte för brått så ni råkar ut för skärsår, det är ingen tävling!

blomkålssoppa med ost

Blomkålssoppa
2 morötter, skalade och slantade
2 selleristjälkar, skivade
15 cm purjolök, skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
650 g blomkål, skivad i ca 1½ cm tjocka skivor
1 potatis, skalad och tärnad
100-150 g västerbottenost, riven
3 msk koncentrerad grönsaksfond
1½ l vatten
salt och svartpeppar
Hetta upp rapsolja och smör i en stor gryta.
Lägg alla grönsaker och löken i grytan och bryn på svag värme ca 10-15 minuter med lock som ligger på glänt.
När det är klart så ska morötterna vara lite mjuka och löken ska ha fått lite färg.
Häll i vatten och fond, rör om och låt det koka upp. Låt soppan småputtra under lock i 10 minuter.
Tillsätt osten så den smälter och kör sedan soppan i en mixer eller med en mixerstav så den blir slät.
Slå tillbaka soppan i grytan och smaka av med salt och peppar.
Gott som tillbehör, om man inte vill äta soppan helt vegetarisk, är knaperstekt bacon.

Har ni inte västerbottenost så ta någon annan, men det får gärna vara en med bra smak i för det sätter bra piff på soppan. Lite krutonger att lägga ovanpå sitter inte helt fel, det kan vi intyga, men tyvärr var de slut vid själva fotosessionen så dom får ni själv fantisera dit.

Så blev det lite mer vinterväder här nere i vår del av Skåneland igen, det har fortsatt snöa från och till under dagen även om det inte kommit några gigantulösa mängder. Däremot har temperaturen sjunkit gigantulöst under kvällen, just nu står det -10,6 och eftersom pilen pekar nedåt så lär det inte bli varmare - i alla fall inte de närmaste timmarna...
Alla ni som nu måste ge er ut i trafiken på ett eller annat sätt, snälla ta det lugnt och var försiktiga. Ger ni er ut och promenerar när det mörknat så använd reflex så att ni syns ordentligt. Kör ni bil så håll avstånden och kör försiktigt. Cyklar ni så gör det lugnt och försiktigt och glöm inte att tända cykelljuset.
Var rädda om er och varandra!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xxx

måndag 14 januari 2013

Laxgratäng med citronsås

En fiskgratäng får ni idag, en med lax, krämig citronsås och mos smaksatt med dill och citron. Mycket citron blir det men för mycket citron kan det aldrig bli, i alla fall inte om man ska tro på Anki som är citronberoende. Håkan å sin sida är helt övertygad att man inte kan överdosera dill så denna gratängen blev en perfekt kombination av några av våra laster.
Helt och hållet är receptet från fruns egna hjärna, litte sånt och litte sånt ihop med det mest perfekta gratängmoset som någonsin sett dagens ljus - och voilà - en fiskgratäng var skapad! Resultatet blev oerhört ätbart, Håkan drog vinstlotten och fick med en portion i sin matlåda dagen efter



Laxgratäng 2 port + matlåda
800 g mjölig potatis
1 dl grädde eller mjölk
2 msk smör
1 äggula
½ citron, rivet skal och juice
½-1 dl hackad dill
salt och peppar
Koka potatisen mjuk, slå bort vattnet och låt den ånga av.
Mosa potatisen, gärna med elvisp, tillsätt vätska, ägg, smör, citronskal och dill.
Blanda ordentligt, och smaka av med kryddorna och citronjuicen.
Spritsa ut moset runt kanterna i en smord, djup, ugnsfast form som ställs mitt i ugnen på 225 grader till moset fått färg, ca 5-10 minuter.

Sås
1½ msk smör
2 msk mjöl
2½ dl matlagningsgrädde
1½ dl vatten
1½ msk hummerfond
½ citron, rivet skal och juice
½-1 dl hackad dill
salt och vitpeppar
Smält smöret och pudra i mjölet under omrörning, späd med vätskan och häll i fonden.
Ge såsen ett uppkok och låt den sedan småputtra någon minut under omrörning.
Tillsätt citronskal och dill, smaka av med citronsaft, salt och peppar.

3 bitar laxfilé á 125 g
salt, peppar och citronpeppar
Lägg laxfiléerna i formen med det gratinerade moset, krydda med salt, peppar och citronpeppar.
Häll över såsen och gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter.

Gröna ärtor gör sej så bra till, precis som sparris gör.

Snön den bara fortsätter att falla utanför vårt fönster, det har den gjort ett bra tag nu, och vinden viner runt husknuten så det ser mest ut som en bister snöstorm för tillfället. Det är vid sådana här tillfällen vi är extra tacksamma över att vi har varma kläder att ta på när vi behöver ge oss ut, tak över huvudet, värme på elementen och framför allt att vi inte behöver skotta någonstans:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 13 januari 2013

Lättlagad mustig kycklingryta

Jahaja, där fick vi för att vi önskade minusgrader till raggorna vi ska få stickade... Snön faller igen, även om det inte är några fasliga mängder så var det faktiskt inte snö vi önskade!!! Men men, den ynka centimetern som ligger nu gör iofs inte så mycket, men sen får det räcka!

Då börjar snart en ny vecka igen och då kan det väl passa bra med ett recept på en lättlagad kycklinggryta?
Kikärtorna gör att det blir lite mer tuggmotstånd i middagen, olika texturer för att citera tv-kockarna. Dessutom bidrar ärtorna till mättnaden så räkna med att det kanske blir över lite mer i grytan än vad det brukar bli. En frisk sallad med apelsin satt som pricken över i:et och lättade upp den mustiga smaken rejält:


Kycklinggryta  2 port + matlåda
400 g kycklingfilé, i grytbitar
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt och svartpeppar
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1½ msk kycklingfond
ca ½ dl vatten
2 msk kinesisk soja
1-2 tsk sambal oelek
1-2 msk flytande honung
½ citron, rivet skal och pressad saft (ev. behöver du lite mer saft - smaka dej fram)
1 tetrapak á 230 g kikärtor, avsköljda
färsk babyspenat
maizenaredning
Bryn kycklingbitarna i en djup stekpanna, tillsätt vitlökshacket och bryn någon minut till.
Häll i grädde, mjölk, fond, vatten, soja, sambal, honung och citronsaft.
Låt grytan puttra under lock ca 10 minuter.
Tillsätt kikärtorna och citronskalet i grytan, smaka av så du är nöjd med smakerna.
Rör i spenaten precis innan serveringen.

Rödkålssallad
1/4 av ett litet rödkålshuvud, strimlat
1 apelsin, skalad så inget vitt är kvar
½ dl solrosfrön
3 msk balsamvinäger, gärna med smak av dadel eller annan sötare variant
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna så det får lite färg, men var noga så att du inte bränner dom.
Lägg den strimlade rödkålen på ett fat, skiva apelsinen och lägg ovanpå.
Strö över solrosfrö och häll sedan över vinägern.

Helgen har gått i lättjans tecken för herr och fru Mårtensson. Efter en långfrukost med tillhörande korsord igår blev det en shoppingtur på stan med hela ett stycken fynd i form av en jularöd kofta*. Eftersom vi kände oss lite lättjefulla blev det hämtmat av bästa sort på kvällen, sushi från Sushinu, och en bubblande spanjor i glasen. Bubbel och sushi ska ni absolut ge er på om ni inte gjort det innan, om ni gillar bubbel och sushi det vill säga, för dom två gillar varandra skarpt!
Söndagsfrukosten blev en långsittare den också, vi läste kokböcker och planerade veckans meny - bästa sättet att börja dagen på:) Andra planer har också börjat ta fart här i köket, närmare bestämt planerna för sommaren och tillhörande semester. Det finns nu en plan A, en plan B och för säkerhets skull även en plan C! Alla tre lika lockande men vi håller tummarna extra hårt för A!
Fler som börjat spåna på sommaren och vad den ska bjuda på, förutom sol och värme förstås?

Nu, en finfin vecka till er alla, på återseende i morgon!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

*Håkan tycker vi ska förtydliga att det inte är han som ska ha koftan...
x

lördag 12 januari 2013

Köpenhamn

Nej, om vi skulle ta oss i kragarna och skriva lite om vår minisemester i Köpenhamn som vi lovade att vi skulle göra, det kan väl vara på tiden nu...:)
Vi börjar i Torvehallerne på Israels plads som ligger centralt och på gångavstånd från Vesterbrogatan. Innan vi kom hit hade vi läst en hel del om denna saluhall så förväntningarna var ganska höga, tyvärr får vi väl säga eftersom vi kanske inte blev så imponerade som vi trodde... Visst fanns det mycket att titta på men det kändes lite väl opersonligt, kalt och avskalat, som att gå in i en lagerlokal eller ett drivhus. Priserna var relativt höga, fast det var vi väl inte så förvånade över...

Två hallar ligger vid sidan om varandra med ett öppet torg emellan där man kunde köpa blommor, frukt och grönt och lite vin.

Spanska skinkor i långa banor, både i disken och bakom:) 
Franska ostar och tyska som doftade ljuvligt...
Charkuterier från hela Europa.

Så klart finns det ett cupcakesbageri också...
Skaldjur, fisk och allt som hör det till finns det flera försäljare av.  

Naturligtvis fanns det öl, massor av öl, en hel uppsjö av öl!

Vi kommer helt säkert att styra stegen hit fler gånger för mat gillar vi ju och att bara gå omkring och förundras över alla godsaker som finns är något som vi också gillar. Tycker vi att ni ska ta er dit när ni är i Köpenhamn? Ja, absolut ska ni det för det är väl värt ett besök oavsett hur bygget ser ut. Men ta med er den stora börsen!

Så klart blev det några goda smörrebröd i dronningens by, dessa är från Hviids Vinstue, en hemlighet som köpenhamnarna helst vill behålla för sej själv... Denna vinbodega har legat här sedan 1723 och är därmed den äldsta "vinstuen" i hela Köpenhamn och det är en riktig genuin känsla att sitta här och "snup en bajer". 
För 60 danska kronor får du tre smörrebröd och en almmindelig öl, bra pris även om det kanske inte direkt är för mackorna man går hit utan mer för att vila benen och njuta av det danska gemytet! 
Klart rekommenderbart! 

Till sist så ett restaurangtips, dock helt utan bilder så vill ni se hur maten såg ut så får ni faktiskt besöka Ristorante Frascati nästa gång ni är i Köpenhamn och blir sugna på italiensk mat. Här serveras det hembakat bröd, hemmagjord pasta och en makalöst underbart god hemmagjord glass...

Att välja varmrätt var inte helt lätt eftersom det fanns så många rätter som lät lockande och i princip kunde vi nog valt vad som helst på menyn och blivit nöjda. Till slut bestämde vi oss för en lasagne på ankragu och en rigatoni med oxfilé, champinjoner och tryffelsås, och det hela sköljdes ner med en flaska rött vin - italienskt så klart. Både service, vin och mat var vi otroligt nöjda med, portionerna var rikliga och smakade återbesök!
Fruns efterrätt fick vi helt automatiskt två skedar till så att vi båda kunde få njuta av den, det är just sådana små detaljer som vi verkligen uppskattar (förutom att maten smakar vansinnigt gott naturligtvis)!

Köpenhamn besöker vi snart igen, det är en sak som är böff, för den stan kan vi aldrig få nog av och det var alldeles för länge sen vi sist var i byen! Skåningar som vi är så känns det som att det är vår andra huvudstad och det finns alltid något nytt, eller gammalt, att upptäcka.

Ha en fortsatt härlig lördag! / Anki och Håkan

torsdag 10 januari 2013

Bubblande rött och frestande tillbehör.

Halli galli, nu är det minsann snart helg igen och vi kan åter igen sova läääänge, som våra kroppar och själar längtar efter det. En helt orörd helg är det som väntar och bjuder den bara på fint väder och god frukost så är vi väldigt nöjda med det. Vädret kan vi ju inte göra så mycket åt själva, men ansvaret för frukosten vilar ju på oss och den har vi grandiosa planer för:) Drar vi planerna i land så lär ni bli de första som får se resultaten.

Inför helgen tänkte vi att det kunde sitta bra med två goda tips, dels på ett väldigt smarrigt tillbehör och dels på ett väldigt gott och spännande vin.
Tillbehöret är en marinerad kronärtskocka och den kan ni servera både till grillat, pizza, pasta eller ha det som plockmat, det hade vi och det funkade väldigt bra. Speciellt om man dessutom har charkuterier bland plocket så är det en strålande kombination.


Kronärtskockshjärtan i citronmarinad
1 burk kronärtskockshjärtan
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
1½ dl rapsolja, gärna med citronsmak
1 citron, saften och rivet skal
1 dl hackad persilja
Sila bort spadet från hjärtana och låt dom rinna av ordentligt.
Rör samman rapsolja, vitlök, citronsaft, citronskal och persilja.
Lägg kronärtskockorna i en skål och slå över dressingen.
Låt det stå kallt någon timme innan servering.

Vinet så, det har vi druckit förr men faktiskt inte tipsat om tidigare konstigt nog, så det är väl hög tid. Det är ett bubbel och det är rött, nej inte rosé utan rött. Spännande, visst är det? :) Gott är det också, det tycker i alla fall vi, och till plocket på lillenyårsafton satt det som en smäck! Någon som har provat?

Deakin Estate nummer 77082, en australiensare på systembolaget.

Så från godsaker till äckelsaker...
Idag fick frun i köket höra om en oerhört obehaglig händelse, någon i huset har haft besök av en råtta!!! (Oavsett hur många utropstecken vi sätter efter den meningen så räcker det inte!) Nu kan ni ju gissa vad herrn har sysslat med sen han kom hem från jobbet (förutom att äta middag då) naturligtvis har han gett sej på att råttsäkra hemmet vårt. Röret under badkaret har fått en säkerhetsanordning på brunnslocket och gift i vaskskåpet är utlagt, hos oss är dom inte välkomna!
Är det nu någon från gnagarsläktet som kikar in här så kom inte och säg sen att vi inte varnade er!

Till sist så är det ju visserligen inte riktigt fredag än, men eftersom det är inte så länge kvar så vi tar faktiskt och önskar er en helt fantastisk helg redan nu. Vi hoppas att helgen bjuder er på godsaker både på tallrikarna och i glasen, fina stunder och avkoppling!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 9 januari 2013

Snabba och enkla bullar.

När vi läser rubriken så förstår vi att den lätt kan misstolkas, så redan nu vill vi klargöra att det inte finns någon som helst anledning till oro för att bullarna ska rymma från er, de springer ingenstans. Att baka dom går däremot snabbt, ja till och med rekordsnabbt och inte ens en nanosekunds jäsning krävs. Mät upp, rör samman och klicka ut på en plåt, in i ugnen och ut med dom efter en tio, tolv minuter. Done!
Degen blir kladdig och ska så vara så vräk inte i mer mjöl och tro att ni ska rulla några perfekta bullar, då blir dom garanterat torra som snus.

Våra bullar hade nog behövt att gräddas någon ynka minut till, men hungern var outhärdlig och tog helt enkelt över så därför är de lite bleka... Men det är ju faktiskt insidan som räknas, utseendet spelar inte så stor roll - är det inte så man säger? Goda var dom i alla fall och passade så bra till soppan som vi hade i tallrikarna, som var god även den. Blir ni nyfikna på soppan och receptet så hittar ni den här, inte första eller sista gången vi kockar den.


Lättbakade bullar utan jäsning,   4 stycken
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl siktat dinkelmjöl
1 msk hela linfrö
1 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl kesella
1 tsk salt
Blanda samman båda mjölsorterna med linfrö och bakpulver.
Rör i ägg, kesella och salt och blanda samman ordentligt.
Klicka ut 4 bullar på ett bakplåtspapper på en bakplåt och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10-15 min.

För övrigt så får gärna minusgraderna återvända snart igen för idag gav vi oss ut i ösregnet och investerade för framtiden! Vi har inhandlat raggsockegarn så nu behöver vi inte frysa när nästa köldknäpp behagar att komma. Nej, vi ska inte sticka dom själva för det ska Lisas mamma göra åt oss, mycket kan vi göra själva men vid strumpstickning går gränsen. Och vad tror ni, hur mycket ska vi nu sätta på att det kommer att vara plusgrader fram tills nästa vinter? Men det gör ju inte så mycket för då är vi rustade i tid den vintern i alla fall!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

tisdag 8 januari 2013

Jamie Olivers lasagne, en hit!

I lördags förvarnade vi er om att det skulle komma ett recept inom kort på den godaste lasagnen vi någonsin ätit, den vi kockade till undertiden vi uppfann goda drinkar, och nu är stunden inne. Väntan har kanske varit svår att uthärda men nu är det alltså dags för er att också ha en möjlighet att smaka Jamie Olivers lasagne. Hans kokbok "Jamies matrevolution" använder vi flitigt just nu och det är alltså där vi hittat receptet.


Aldrig mer att vi kommer att göra ostsås till lasagne på en bechamel, det är ju så mycket enklare och blir ju så mycket godare att göra som Jamie gör! Röra samman osten med crème fraiche så är det klart, hur mycket lättare kan man göra det för sej? Möjligtvis är det enklare att hoppa över ostsåsen men då är det ju liksom inte lasagne längre.

Bli nu inte förskräckta när ni läser receptets ingredienslista och tillvägagångssätt, det är ingen lasagne man slänger ihop på en kvart som så mycket annat han gör den killen. Nej, detta är matlagning som lämpar sej en ledig dag för det tar någon timme, det ska vi inte sticka under stol med, men belöningen man får när man hugger in är så väl värt tiden det tar. Köttfärssåsen smakar så mustigt och hela gratängen är härligt krämig...
Dessutom så ligger de flesta minuterna i grytan och i ugnen och då kan man ju passa på att göra annat, som att uppfinna drinkar...

Lasagne  6-8 port
2 skivor bacon
2 tsk torkad oregano
2 gula lökar, fint hackade
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 morötter, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
600 g färs av valfri sort t.ex nötfärs eller blandfärs
2 burkar krossade tomater
salt och svartpeppar
färsk basilika
lasagneplattor
100-150 g parmesanost
6 dl crème fraiche
3-5 tomater, skivade
Skär baconskivorna i små bitar och fräs dom med oreganon tills baconbitarna får fin färg.
Lägg i grönsakerna och stek tills de mjuknar och får lite färg 5-10 minuter, rör om då och då.
Rör ner färsen, bryn snabbt och häll i de krossade tomaterna.
Fyll den ena tomatburken med vatten och slå det i grytan, salta och peppra ganska generöst.
Ta bort bladen från basilikan, finhacka stjälkarna och tillsätt dom i grytan.
Låt såsen koka upp och sedan puttra 1 timme under lock som ligger lite på glänt, rör om då och då.
Ta av locket och koka ytterligare 30 minuter, rör om då och då.
Tycker du såsen börjar se för torr ut så späd med mer vatten.
När såsen kokat färdig så river du ner basilikablad, ta i så många du tycker behövs - vi är ganska generösa med basilika eftersom vi gillar det skarpt.

Blanda samman crème fraiche och det mesta av osten, spara lite ost till att strö över.

Smörj en ugnsfast form och bred ut en tredjedel av köttfärssåsen i botten, lägg på ett lager lasagneplattor och bred en tredjedel ostsås på.
Lägg på ytterligare en tredjedel köttfärssås, lägg på lasagneplattor och sedan ostsås.
Kör på ytterligare ett varv och avsluta det hela med ostsås.

Lägg på tomatskivor, några basilikablad och strö till sist över parmesanost.
Ringla lite olivolja över hela härligheten och täck formen med aluminiumfolie.
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader, först 30 minuter med folie sen ca 10-20 minuter utan - lite beroende på vad du har för lasagneplattor. Känn med en provsticka så du är säker på att det är klart.
Skeda upp och njut tillsammans med en god sallad.

Vi sa ju att det var riktigt gott, nästan så vi inte behövde diska:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 7 januari 2013

En värmande gulasch

Nu så minsann, nu ska ni få en tallrik gulasch som är den absolut godaste vi smakat någonsin, den slår baske oss även den som vi smarrade på i Budapest! Ni skulle hört oss igår när vi slevade i oss av grytan, för slevade är precis vad vi gjorde, något annat sätt att förtära denna underbara maträtt var helt omöjligt:) Att det var gott gick inte att ta miste på om det nu var någon som stod och tjuvlyssnade på oss:)
Klicken med crème fraich på toppen rörde vi ut i spadet och det sista sög vi upp med gott surdegsbröd, något vi absolut rekommenderar. En riktigt rustik rätt är det och oroa er inte om ni inte har tillgång till vildsvinsbog, det går precis lika bra med bog från en vanlig gris.

gulasch med vildsvin

Gulasch på vildsvin  3-4 port
600 g vildsvinsbog skuret i grytbitar eller grytbitar från vanligt fläskbog
1 stor gul lök, skivad
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 paprikor av valfri färg, skivade
4 msk paprikapulver
2 tsk rosmarin
3 tsk socker
salt och svartpeppar
2 msk smör
2 msk rapsolja
2 msk koncentrerad kalvfond
vatten
Kokt potatis och gräddfil/crème fraiche till serveringen
Hetta upp smör och olja i en tjockbottnade gryta och bryn köttet hastigt runt om. Krydda med salt, peppar, socker, rosmarin och lite av paprikapulvret.
Ta upp köttet från grytan och lägg det till sidan.
Hetta upp grytan igen, ta ev. i mer smör och olja om det behövs, bryn resten av paprikapulvret, vitlöken, löken och grönsakerna.
Lägg tillbaka köttet i grytan, slå i fond och tillsätt vatten så det täcker köttet.
Låt grytan koka sakta med lock på, ca 60 minuter, ta av locket och låt grytan puttra ytterligare 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar och servera gulaschen i soppskålar med tärnad kokt potatis och en klick gräddfil. Ett gott bröd är perfekt som såsuppsugare!

Resterna av grytan följde med Håkan i matlådan i dag och det var han så glad för. Något annat som herrn också var glad för var att köket på jobbet stod kvar och hade överlevt utan honom i två veckor. Att cykla var också en källa till glädje, härligt att få röra på kroppen och få ta ut sej riktigt igen - det har saknats!

Så börjar då Sveriges Mästerkock ikväll, helt säkert sitter flera bänkade framför tv just nu och kollar premiären. Vi spelar in det för att se det senare och så får vi se om vi följer det under denna säsongen sen. Förra året blev det lite sisådär med det, vi är faktiskt inga större fans av den svenska upplagan av programmet. Däremot följer vi Masterchef Australia slaviskt, det upplägget dom har där tycker vi mycket bättre om.
Hur är det för er del, hänger ni med Per, Leif och Markus ikväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 6 januari 2013

En enkel fiskgryta att starta veckan med.

Nu är det dags för lite mat av det mer vardagliga slaget igen, vi (ni) kan ju inte bara leva på festmat, drinkar, vin, godsaker och efterrätter hela tiden! Eller...? I så fall sker det helt och hållet på egen risk, vi står inte för konsekvenserna i alla fall:)

Fisk är det en smärre evighet sedan vi bjöd er på, om man inte räknar de där laxtartarerna förstås, så det kan väl vara på sin plats att vi tar det i kväll så ni kan hinna planera in det på er meny för veckan. Säkert är det en hel del av er som avgivit nyårslöfte i någon form, träna mer, slappa mindre, äta nyttigare osv, och vi tänkte göra vårt bästa idag för att ge er en hjälpande hand med maten i alla fall. Träningen får ni däremot klara av själva, just PT är ingen karriär vi tänker ge oss på!

Det blir en fiskrätt av det lite lättare slaget, inte bara lätt att laga till utan även lätt om man ser till innehållet. Inte en endaste droppe grädde eller crème fraiche utan istället grönsaker som ni kan variera efter eget tycke, smak och utbud i kylen. Fisken kan också skifta, lax, torsk eller vad ni nu har hemma i ert kök, fast kanske inte ål funkar... hmmm?

Receptinspiration hämtat från ICA

Fiskgryta  2 port
400 g fisk, vi hade sej men det går bra med annan fisk också, t.ex torsk eller lax
1 fänkål, tunt strimald
1 purjolök, strimlad
några små tomater, klyftade
½ paprika av valfri färg, skivad
2½ dl fiskbuljong
pressad citronsaft efter eget tycke och smak, eller vitt matlagningsvin
10-15 svarta oliver, urkärnade och halverade
timjan, färsk eller torkad
salt och peppar
Skär fisken i lagom munsbitar, ca 2 cm tjocka.
Fräs fänkål, paprika och purjolök några minuter utan att det tar färg.
Slå i buljong och citronsaft (eller vinet), smaka av med salt och peppar.
Lägg i fiskbitarna och låt det hela sjuda under lock ca 5 minuter.
Krydda med timjan och lägg ner tomater och oliver i grytan. Låt det puttra någon minut till.
Servera med valfritt tillbehör.

Se där, det var väl lätt eller hur?

Så är det då dags att återgå till våra jobb i morgon, helt och hållet utvilade känner vi oss och det vore väl konstigt annars. Stiga upp tidigt är inte direkt något vi sysslat med de senaste två veckorna, snarare så har det slagits en del längdsovningsrekord i Mårtenssons sovrum:) Vi sa ju att vi inte direkt är av PT-material... Men nu är det åter dags att sadla stålhingstarna och svinga oss upp i sadlarna igen, tur det där med att cykla sitter i ryggmärgen för annars hade det nog behövts en snabbkurs i trampandets konst!
Säkert är det fler med oss som återgår till arbetena i morgon, hur ser det ut för er?

Dagen i dag har ägnats åt lite sortering bland pärmar, hyllor och skåp och en hel del skit (på ren skånska) har lämnat hemmet i plastpåsar. Det känns alltid lite extra skönt att städa ut just vid denna tiden på året, att ge plats åt nytt skräp att samlas där det gamla legat. Skogspromenad på det och sen raskt hem till värmen i lyan igen, en helt vanlig söndag i Mårtenssons kök!

Ha nu en riktigt bra vecka och glöm inte bort att njuta också bland alla löften och träningsapparater:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan

x