fredag 29 november 2013

Dessert till julhelgerna

Så där ja, då är julen på plats i det Mårtenssonska hemmet, stjärnor lyser i fönsterna, tomtarna är utplacerade och granen påklädd. Vi tillhör ju som bekant de som öser på med allt vårt juleri lagom till första advent, sen åker det hela undan så fort det nya året är infirat.
Det enda som saknas nu för att göra julstämningen fullkomlig är snön utanför fönstret och det gör absolut ingenting alls, den får gärna vänta tills lillejulafton, det gör de dagliga cykelturerna så mycket enklare.


Har ni något trevligt inplanerat för helgen, ska ni kanske ge er ut och kika på någon julskyltning eller besöka någon julmarknad? Här finns inga speciella planer, vi kör på lösa boliner och ser vartåt det leder, kanske hamnar vi där bland stans övriga flanörer på skyltsöndagen och trängs:)
Ska ni fira första advent så kanske det kan passa med en smarrig saffranscheeseckake och då kan vi tipsa er om en variant. Receptet hittade vi hos Allt om mat och gillar man saffran så gillar man förmodligen denna, den smakar nämligen en hel del av den gula kryddan. Servera gärna något uppfriskande tillbehör till, det är nästan tvunget för att bryta av lite i smaken:

Saffranscheesecake på chokladbotten
Chokladbotten
10 digestivekex
100 g 70%-ig mörk choklad
50 g smör
Smula sönder kexen, smält choklad tillsammans med smöret och blanda med kexsmulorna.
Klä botten på en springform (24 cm) med bakplåtspapper, tryck ut kexröran jämt i botten och ställ i kylen under tiden som du gör fyllningen.
Fyllning
3/4 krm saffran
1 msk Grand Marnier eller Cointreu
1 msk vatten
2 gelatinblad
400 g färskost, t.ex Philadelphiaost
250 g kesella, 10%
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Blanda saffran och sprit och låt det dra en stund.
Blötlägg under tiden gelatinbladen 5 minuter i det kalla vattnet.
Ta upp gelatinbladen och värm dom försiktigt med saffransspriten så de löses upp, låt svalna.
Vispa samman osten med kesella och florsocker.
Vispa grädden och vänd ner den i oströran tillsammans med det svalnade gelatinet, blanda samman ordentligt.
Bred ut fyllningen över chokladbotten och ställ sedan kakan i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.        
Det är väldigt gott med skinnfria apelsinklyftor som blandats med färsk mynta till kakan.


Nu är det dags för oss att hugga in på kvällens middag, det vankas revben i köket och till dom blir det rödkålsröra. Sen blir det att landa i soffan för att njuta i ljusens sken, kanske sörpla i oss lite glögg och knapra på några pepparkakor. Det är lika bra att börja i tid om vi ska lyckas bli snälla till jul:)

Och förresten, till sist, om någon är ute efter recept på godsaker till julen så har vi gjort det enkelt för er nu. Uppe i höger hörn, alldeles under vår presentation så hittar ni en ruta med fyra bilder på god julmat, klickar ni på den så dyker ni rakt ner i vårt jularkiv! I jularkivet hittar ni bl.a våra goda sillinläggningar, några godisbitar, charkuterier och juliga drinkar - bara för att nämna något.
Arkivet kommer att fyllas på under kommande veckor, var så säkra!

Vi hoppas ni får en skön och avkopplande helg, ta hand om varandra och släng lite gott på era tallrikar och i era glas.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

11 kommentarer:

  1. Här snöade det hela kvällen igår, men det ligger bara lite snö på vissa ställen, i ett tunt tunt lager. Det är ganska mysigt med snö nu, när det är julskyltning imorgon och dags att julpynta hemma idag :) Ni nere i söder får kanske vänta lite på snön! Vi brukar ju ligga ett par veckor före där...

    Kakan ser jättegod ut, jag dreglade liteöver den på Facebook redan igårkväll. Saffran och apelsin, det är alltid rätt!

    Ha en skön helg nu!

    SvaraRadera
  2. Men jisses, vilken god kaka!

    Angående julen så är det samma sak hos mig. Julstjärnorna åkte fram redan den 21 nov - det är ju fram tills jul (nyår!) man vill njuta och se på det , inte efter! Då är det våren vi ser fram emot. ;)

    Kram

    SvaraRadera
  3. Vilken fin färg på kakan! Ha en fin lillajul! Kram

    SvaraRadera
  4. Jag älskar saffran men för mycket kan ge metallsmak. Avvägning är det som gäller och jag är säker på att er kaka fullkomligt smälte i munnen.

    Hemma har vi lite ljus och stjärnor fram till dagen före 24:e. Jag har svårt för att ta fram julen tidigt men låter den sedan vara kvar till trettonhelgen.

    Vi är i skåneland denna helg - Helsingborg - och myser, shoppar och äter go' mad. Och lite dryck också. Kram på er.

    SvaraRadera
  5. Det ser ju gott ut, men... Saffran och Trollmamma är inte kompisar. Chokladen i botten är inte heller min vän. Så jag får nog avstå.
    Här kommer (kanske) adventsstjärnan upp imorron, om den funkar. Och den fyrarmade ljusstaken tas fram o första ljuset tänds då. Den sjuarmade är julljusstake och kommer när adventsstjärnan tas ner, 23 dec. Då kommer även några tomtar fram. Inte en dag före dess. Jag hinner ändå totallessna på allt julpynt innan tjugondagknut.
    Den här helgen är det fullt upp. Idag var vi på Lilltrollets balettuppvisning. Jisses va duktiga de var! Det går dock åt mängder hårspray för att hålla alla ostyriga lockar på plats, en ballerina har stram hårknut. Lilltrollets hår är inte gjort för stramhet. :)
    Imorgon blir det julbord med släkten på trollfars sida. Onödig utgift enligt trollmor som tycker att det egentligen bara är prinskorven och bruna bönorna som är riktigt gott på julbordet.

    SvaraRadera
  6. Åh, gud så gott! Sitter och dreglar! ;)
    Här har det också pyntats färdigt!
    Kika gärna in hos mig senare under dagen, då jag bjuder på en jullåt jag spelade in i fredags! :)
    Trevlig 1:a advent!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Vi brukar ha traditionsenlig glöggkväll med massor av vänner, men det här året orkar vi inte riktigt. Det blir istället middag med nära vänner och en lite lugnare afton med andra ord. Och glögg! Och julgodis! Och julmat! Hoppas att ni får en superfin advent! KRAM!

    SvaraRadera
  8. Saffran är verkligen SÅ gott i bakverk! Förrförra julen gjorde jag en saffranstårta mmmm får nog göra en liknande i år igen helt enkelt, kram!

    SvaraRadera
  9. Åh, så gott det ser ut! Jag gillade inte saffran tidigare, men har ändrat mig fast vill ha det i lagom doser. Gärna med något fräsch till som här.
    Tja, vad jag gjorde i helgen istället för adventspyntade och var på julmarknad vet ni ju. Men det var en minst sagt trevlig resa så vi pyntar till 2:a advent istället eller om det är okej att jag flyttar in hos er? Kan jag ta med mig de andra tre? Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni är så välkomna att flytta in, vi ska nog hitta plats till er också, finns det hjärterum så finns det stjärterum! Vi lär ju inte lida brist på god mat i alla fall:)

      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!