måndag 2 september 2013

Tarte tatin med äpple och toffeesås

Igår var vi ute på äventyr kan ni tro! Ni som hänger med oss på facebook har redan koll på var vi var, kikar ni på våra bilder på instagram vet vad vi hade med oss hem och följer ni oss på båda så har ni säkert pusslat samman pusselbitarna vid detta laget:)
Som vi skrev i går så hade vi planer på att trampa ut i skogen och plocka med oss lite gott hem, men inte hade vi väl kunnat ana att vi skulle trilla över en skattkista full med små, små röda bär! Men jodå, där ute bland trädstammarna i lingonriset, som vi visste fanns, lös det rött av lingon minsann! Och inte var det lite heller, nära på 1 kilo fick vi ihop och då var vi ändå så snälla så vi lät några sitta kvar på riset.

Och som om det inte räckte med lingon så plockade vi även med oss hem "lite" äpplen från träd som vi känner till sedan tidigare. Äpplena är syrliga och har kanonfint kött, perfekta för en äppelkaka, eller som vi säger här nere - en ebblekaga!


En variant var redan öronmärkt i kokboken "Karin Franssons gröna smaker" och den var precis så fantastiskt god som vi trodde. Ska ni bara göra en ny äpplepaj denna säsongen, eller tarte som denna heter, så är det denna ni ska prova. Här snackar vi paj av kalibern "OOG-så-gott", söt, len, kletig och förbaskat god.
Men, nu ska ni få lära av våra misstag så ni slipper få ugnsbotten full av sockrig sås. Använd inte en pajform med avtagbar botten, börja med att skala ca 600 g äpplen och fyll på med fler om det får plats och använd er av bara riktig vispgrädde så att såsen blir tillräckligt klistrig.
Nock snackat, här kommer receptet:

Äppeltarte med toffeesås   6-8 port
Mördeg
2½ dl vetemjöl
100 g smör, kallt och tärnat
2 msk strösocker
1 litet ägg
några droppar bittermandelarom , efter eget tycke och smak
Nyp samman vetemjöl, smör och socker och blanda sedan i ägget, knåda inte degen.
Lägg plastfolie över så fort degen gått samman och ställ i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut degen ganska tunt (enklast att göra mellan två bakplåtspapper) och klä en pajform - 23 cm diameter (inte med avtagbar botten!) med degen.
Ställ formen kallt minst 10 minuter, nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet mitt i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.
Fyllning
600-750 g fasta äpplen, gärna lite syrligare i smaken
3-4 msk strösocker (beroende på hur syrliga äpplen du har)
1-2 tsk kanel
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
Blanda samman socker och kanel, strö lite i botten av pajskalet och lägg i äppelskivorna.
Strö på resten av sockerblandningen och grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader ca 15 minuter.
Gör såsen under tiden:
Toffeesås
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2-3 msk calvados eller konjak
2 kvistar färsk rosmarin
Blanda samman grädde, socker, calvados och rosmarinkvistar i en gryta.
Koka upp och låt såsen puttra tills den får en tunn sirapskonsistens, det tar ca 10-15 minuter.
Ta upp kvistarna.
Ta ut kakan från ugnen och slå försiktigt över såsen i pajen.
Ställ in kakan i ugnen igen och fortsätt grädda 5-10 minuter.
Smakar bäst ljummen eller rumstempererad med en klick vaniljglass.


Vår fångst, inte illa alls. Nästan 1 kilo lingon, oh så roligt att rensa, och äpplen så vi står oss ett bra tag framöver!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

15 kommentarer:

  1. Oh la la säger jag! Det vattnas i munnen bara av att läsa receptet. Funderar på om den skulle smaka lika bra med plommon?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker vi väl att den skulle kunna göra, är det lite fastare och syrligare plommon så borde det ju gå. Testa och återkom:)

      Radera
  2. Åh men hörna! Toffee ihop med syrliga äpplena. Mmm!

    SvaraRadera
  3. Vilken god äppelkaka och med toffeesås. Synd att jag inte bor närmare er, hade gärna smakat en bit. Kul med en massa lingon också. Lingon med varm kolasås är gott :) Kram

    SvaraRadera
  4. Toffeesås - hjälp så gott! Det har jag aldrig testat till äpplen, däremot ofta till lingon!

    SvaraRadera
  5. Vilken skatt! Lingon och äpple! Underbart!
    Kakan låter otroligt smaskigt! Mums! :)
    ha en fin tisdag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Shit pommes frittes vilken ebblekaga (nu känner jag igen er :-))! Skörden är bara att gratulera. Jag kan hjälpa till att rensa. Ebblena alltså. Från lite blad och så... :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
  7. Härligt med så mycket lingon:)
    Äppelkakan verkar riktigt god blir fika sugen:)

    SvaraRadera
  8. Ojojoj, vilken kaka. Känns ju nästan lika mäktig som Banoffeepajen. Yammi!!

    SvaraRadera
  9. Oj så mycket lingon ni fick.. jodå, jag såg nog Anki plocka så in i vassen ;)
    Kakan låter smarrig... har aldrig hört talas om toffeesås på detta viset... men jag kanske bara inte hört talas om det ;) Kram på er!

    SvaraRadera
  10. Det är en ljuvlig tid nu med allt gott och vackert som naturen bjuder på! Kram!

    SvaraRadera
  11. Det är inget dåligt skafferi det finns ute i våra svenska skogar! Härligt att få traska hem med dessa nyttigheter. Äppelpajen lät verkligen god och den kommer jag att testa nu i dessa pajtider. Än har jag inte gjort säsongens förta äppelpaj.

    Kramar

    SvaraRadera
  12. Lyckad höstfångst med andra ord! Snackar vi calvados så måste denna kaka vara alldeles underbar, bilden får verkligen fart på smaklökarna!

    Kramizar!

    SvaraRadera
  13. Herre guuud, trodde av er kommentar att ni bjudit på äppelkaka med förbjuden frukt, typ giftiga äpplen eller något men så möts man av den här godingen!

    SvaraRadera
  14. Jisses vilken äppelkaka! Efter att ha bjudit på den här grå det väl inte komma med någon vanligsockerkaka med äppelbitar nedtryckta i. Ska det vara äppelkaka så ska det vara deluxe.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!