onsdag 31 oktober 2012

Frysrensning och shoppingtur.

Det är en smärre evighet sedan vi bjöd er på kyckling här i köket och i ärlighetens namn så är det faktiskt nästan lika länge sedan som vi åt kyckling... Mest av den enkla anledning att vi kört lite av en frysrensning på senaste tiden, dels för att det verkligen behövs ibland men också för att vi väntar en trevlig leverans nästa vecka som behöver frysplats. De sista kycklingfiléerna hamnade i en form med en bunke frysta grönsaker och en oerhört smaskig senapssås, allt i en salig röra eller som vi säger - en humpadenga!
Detta är en gratäng som vi verkligen tycker ska serveras med pressad potatis så att ingen sås går till spillo!


Kycklinggratäng       4 pers
4 kycklingfiléer
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
400 g frysta ärter, majs och paprika
1 liten squash, skivad
Salta och peppra kycklingen och bryn i stekpanna.
Lägg de upptinade grönsakerna och squashskivorna i en form och lägg kycklingen ovanpå.
Senapsås                                         
1 liten gul lök finhackad
100 g rökt sidfläsk, tärnat
3 dl vitt, torrt vin
4 msk fransk senap
4 dl grädde
salt, peppar och socker
Fräs löken och sidfläsket glansigt.
Slå i vin och låt det koka ner till hälften.
Tillsätt senap och grädde, låt det puttra en liten stund till.
Smaka av såsen med salt, peppar och socker.
Gratinering och garnering
4 skivor rökt skinka
2 dl riven ost, valfri sort
vit sparris
Lägg en skiva skinka på var filé, strö över riven ost och häll över såsen.
Gratinera i 225 g i ca 20 min.
Garnera med sparris till serveringen.
Servera med pressad potatis för att bäst suga upp den goda såsen!

Nu undrar ni kanske vad vi har hittat på denna lediga dag? Jo, vi tog tåget till Malmös senaste shoppingtillskott Emporia som man hittar i Hyllie, strax utanför själva stan. Vi var lite nyfikna på detta enorma shoppingcentra, men lite skeptiska ändå eftersom vi inte brukar vara så förtjusta i just ställen som detta. Och nej, Emporia lyckades inte förändra den åsikten...
Vi åker faktiskt mycket hellre in och tar en tur i affärerna inne i stan, spankulerar runt på gatorna och torgen och andas lite frisk luft mellan butiksbesöken. Dessutom är det så mycket trevligare att slinka in på ett café eller en restaurang där man kan kolla in folklivet utanför fönstret och få njuta av lite mer lugn och ro än vad man får mitt i ett shoppingcentra.
I 1 timme stod vi ut, sedan tog vi tåget till IKEA och provade nya sängbottnar istället, mycket trevligare:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

tisdag 30 oktober 2012

Födelsedagsmeny

En ber att få tacka för alla fina gratulationer på min bemärkelsedag igår, tack och bock!
Frugan mötte i dörren med ett glas bubbel, satt bra efter en fight med stormen och ösregnet på stålhingsten. Motvind så klart. Då passar det extra bra med bubbel, god middag och presenter på matbordet!

Vi tänkte dela med oss av vad vi hade på middagsbordet igår, helt enligt herr Mårtenssons önskemål. Först ut satte vi i oss musslor, något som vi inte haft på evigheter och det beror mest på att vi haft sån otur med näten vi köpt hem de senaste gångerna. Det har varit så slabbiga musslor, lösa i konsistensen, gigantiska i storleken och smaken har absolut inte varit vidare trevlig alls. Vi hade nästan gett upp helt men så bestämde vi oss att ge ett paket frysta blåmusslor en chans när vi såg det ligga där i ICAs frysdisk. Och det ska vi säga att dom musslorna gick hem i Mårtenssons kök, hur bra som helst var dom - precis som det var den allra första gången vi tillagade de små blötdjuren, jippi!


ICAs egna blåmusslor, 450 g i en paket.

Moule marinière   2 port
1 paket blåmusslor, ca 450 g
1 schalottenlök, fint hackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
2½ dl vitt vin
persilja, stjälkar och blad
grovt krossad svartpeppar
1 dl vispgrädde
½-1 dl crème fraiche
salt 
hackad persilja
Om du köper musslorna i nät så skölj dom noga först och de musslor som inte är stängda eller stänger sig när du knackar på dom ska du kasta.
Fräs löken i olja utan att de tar färg någon minut.
Häll i vin, persilja och peppar och låt det koka upp. Tillsätt musslorna, har du frysta så lägger du i dom otinade, och låter dom koka under lock ca 5 minuter. 
Ta upp musslorna och kasta de som inte har öppnat sig. 
Häll ner grädden i vinskyn och låt det småputtra tills ca hälften av vätskan återstår.
Rör i crème fraichen och smaka av spadet med salt och ev. mer svartpeppar.
Lägg tillbaka musslorna och strö över persilja.
Servera, gärna med en bit gott bröd till så du kan suga upp allt det goda spadet.

 Varmrätten så, en bit färsk tonfisk som fått ligga en stund i citronrapsolja.
Såsen som vi ofta och gärna har till tonfisk är något av det första vi bloggade om faktiskt, här har ni den igen:

Tropisk kokossås till tonfisk  
1 liten gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1-2 tsk sambal oelek
2 msk kycklingfond
1 burk kokosmjölk
1-1½ dl konc. tropisk juice
½ tsk socker
3 tsk rivet limeskal, eller citronskal
lite pressad lime eller citron
salt
ev. maizenaredning
Fräs löken i olja till den är glansig.
Tillsätt sambal, buljongtärning, kokosmjölk och juice, koka upp och låt småputtra ca 5 minuter.
Smaka av med socker, limeskal, pressad lime och salt. Red av om du tycker såsen är för tunn.
Servera såsen till färsk tonfisk, eller varför inte till kyckling.

I glasen bubblade det, för som vi sagt tidigare så tar vi alla tillfället i akt att fira. Man vet inget om morgondagen och hur det ser ut i livet då, så det gäller att passa på att njuta när man njuta kan! 
Om det sedan är med bubbel eller något annat är helt upp till var och en:)
Denna gången blev det Palmer & Co Brut Reserve, nr 7372 på gröna skylten. Vi gillar!

Skålar in det nya året i mitt nya förkläde med det passande trycket på som jag fick av frugan...
En av favoriterna har författat en ny bok som jag också fick, de andra står vältummade i bokhyllan, återkommer med en recension så fort jag vet vad jag tycker om den. 

I morgon är vi båda lediga minsann! Vad vi ska göra med den dagen har vi inte riktigt bestämt än, det finns lite förslag på bordet men vi får väl se vad som känns rätt när vi slår upp tittorna i morgon bitti!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 29 oktober 2012

Älska mat och ingen vanlig dag!

I dag är det ingen vanlig dag för idag är det Håkans födelsedag, hipp hurra!
Därför gör jag (Anki) ett litet tillägg i inlägget vi skrev och förberedde till idag. 
Hoppas du vet hur mycket du betyder för mej, att du stöttar och är min rygg när min egen mest klöddar!
Kärlek!

Vi har ju utlovat en liten rapport från matmässan, Älska Mat, som vi var på i Malmö i lördags. Vi har besökt den en gång tidigare, för två år sedan, och vi tyckte faktiskt att det var en anings bättre denna gången. Lite bättre upplagt, men fortfarande kanske lite väl lite matutställare. Dessutom hade vi önskat lite produkter runt själva matlagandet, ni vet köksattiraljer, typ knivar, grytor och formar mm.
Men på det hela taget är vi nöjda med dagen! Inträdet, 150 kronor känns skäligt och detsamma gör priset på dryckesbiljetterna, 100 kronor för 5 biljetter.

Herr Mårtensson i egen hög person med säsongens första glöggavsmakning på matmässan i lördags.
Smaken, ja vad tror ni? Whisky naturligtvis:) Fast vi provade även choklad och hallon/lakrits, alla från Saturnus. Favoritsmak blev faktiskt olika för oss alla fyra! 

Vi har just anlänt och är lite förvirrade över vilket håll vi ska ta, höger eller vänster...? Men Affe tog raskt tag i situationen och vi gick vänster! Håkan vågade inte riktigt öppna ögonen först:)
Som ni ser är det ganska folktomt, vi var på plats redan vid 11.00 och det var vi tacksamma för. Inte förrän 15.30 lämnade vi Slagthuset och då var vi möra!

 Fösta anhalten var oliverna från Alexander the Greek, de kom vi ihåg från förra gången och de var precis så goda som vi mindes dom! Favoriten med fetaost var tyvärr slut på eftermiddagen när vi skulle handla, så det blev två andra sorter istället, smarriga även de. 
Tomater i alla dess färger och former från Viken.

I Skånemejeriers monter bjöds det bl.a på ostnyhet, Allerum herrgård som är lagrad i 18 månader. En ost som verkligen föll oss alla väl i smaken och den kommer absolut att få flytta in i vårt kylskåp, Håkan ska ta en med hem från jobbet redan idag! Killen i montern var så trevlig att prata med, han skickade dessutom med oss hem tre olika Gratäng crème som vi ska prova. 
Raskt över till några av alla de godsaker som vi proppade i oss, det absolut godaste vi någonsin har ätit i lakritsväg, nämligen lakrits från Island! Vi har läst om detta under tidigare hos bl.a Kim men aldrig själv hittat det någonstans förrän nu, och det kan vi säga er, att för de som är lakritsälskare så måste ni prova om ni får tillfälle! Islänningarna kan verkligen konsten att göra goda och riktigt salta varianter av de små svarta!!!

 Så hittade vi till vår glädje en ostdisk där man kunde köpa ostprovarlådor med fem sorters ostar i. Så klart vi köpte vars en lådda, perfekt till första glaset vin som skulle provsmakas!

Härligt utbud i Vilhelmsdals Gårdsmejeris ostdisk, vi hittade snabbt en gammal bekant till oss, nämligen Sigvard Rödskägg, som låg där så stolt. Han fanns även med i låddan, men smakade inte alls så starkt som fru Mårtensson tyckte han gjorde när vi träffade honom på Saltsjöbaden, tack och lov.
Godast var Tant Elsa och Änglaosten, kom vi överens om vi överens om. 

 Skål, och välkomna till ost och vinprovar hörnan! Tyvärr föll inte vinet i våra glas oss precis i smaken, men som tur var så fanns det gott om andra sorter att prova! Undertiden som vi smaskade i oss så lyssnade vi på lite av föreläsning om lakrits. 

Sen var det ju planerat att vi skulle gå och käka på någon restaurang i Malmö efter mässan, men det kan ni ju kanske tänka er att det var i princip helt omöjligt. Så mycket som vi provsmakade och provdrack, så hade vi inte ens kunnat klämma ner en liten förrätt. Så planerna ändrades snabbt till att åka hem till Ystad för att gå ut och äta lite senare på kvällen i vår egen stad i stället. Restaurangerna i Malmö kan känna sej trygga ett tag till, men man vet aldrig när vi tar vår "rain-check"!

 Lite av våra inköp så, några av lakritsburkarna som vi köpte, pulver ska vi baka och göra goda efterrätter av, karamellerna ska vi äta med andakt vi väldigt speciella tillfällen...
Två heta såser från Peru, den ena hetare än den andra, hetast var den med en chilifrukt vid namn Rocoto chili - den fick till och med Håkan att svettas lite grann och det ska mycket till då! Som ni förstår så får han helt och hållet ha dessa i fred för sin fru:)
Gratäng Crème så som ska testas, resultatet dyker upp någon gång framöver.
Några kryddor från Tina Nordströms alla olika kryddblandningar fick vi också med oss hem.

 Så kvällens middag, den intogs på Sushinu i Ystad, bästa stället i stan vad gäller sushi! Sapporoöl i fruns glas och i allas våra glas hälldes det dessutom Saké som både hissades och dissades.

Maten så (vi ber om ursäkt för de dåliga bilderna men i skum belysning med lilla kameran så blir det så).
Ett Sumofat med både laxspett, kycklingspett, nudlar, Goma Wakame, såser och sushi beställde vi alla. 
Ja, alltså vi åt inte vars en sådan här portion! Detta fat delades på två:) Gissa om vi blev mätta...
Trötta bröt vi upp vid 9-tiden för att på vars ett håll gå hem och somna sött i sofforna, fulla av intryck!


Så var det då den där kändisen som vi minglade med, vissa av er har redan sett vem det var men vi får ju visa er andra också, lite rättvisa får det ju vara i världen! Inte är det någon vidare kvalité på bilden som är tagen med Carinas Iphone, men om ni tittar riktigt noga så ser ni att det är Tina Nordström som tar ett riktigt rejält tag runt Ankis axlar. Vi fick en liten pratstund med henne och hon visade sej vara precis så jordnära och trevlig i verkligheten som man upplever henne när man ser henne på tv, en gla och rejäl skånetös:)


Ja, kära läsare, det var väl vad vi hade att bjuda er på från lördagens upptåg. Ikväll ska vi fira födelsedagen med gott i både glas och på tallrik. Födelsegrisen har önskat lite skaldjur och fisk och så får det naturligtvis bli, musslor till förrätt och tonfisk med tropisk kokossås (recept här) till varmrätt. Kan tänkas det blir lite efterrätt också...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 28 oktober 2012

Uppiggande efterrätt.

Oj vilken härlig dag vi har vaknat till här nere, hösten visar sej absolut från sin bästa sida och vi ska så fort som möjligt stassa oss i varma kläder (för kyligt är det) och ge oss ut för att njuta och lapa sol. Men innan vi ger oss ut så tänkte vi avslöja vad det var för efterrätt som Anki fixade till oss i fredags och som vi smaskade i oss med väldigt lyckliga leende på läpparna.
facebook rådde det vild gissningslek; vaniljsås med kaffesmak, kaffemousse, glass och pannacotta var några av förslagen men gissade rätt gjorde Maria som slog till med creme brulee!

En creme brulee med kaffesmak, hur mycket avgör man själv när det är dags för smeten att stå och dra. Vår stod i 30 minuter men nästa gång låter vi den stå längre för ännu mer smak av kaffebönorna, det skadar inte.


Kaffe brûlée    2 port
1.25 dl standardmjölk
1.25 dl vispgrädde
½ dl strösocker, gärna med vaniljsmak
1 msk hela kaffebönor
3 äggulor
Koka upp mjölk, grädde, socker och kaffebönor. Ta grytan från värmen och låt blandningen svalna till den är ca 37 grader (fingervarm).
Rör ner äggulorna, en i taget, och låt sedan smeten stå och dra minst 30 minuter - gärna längre.
Sila från kaffebönorna och slå upp smeten i små ugnsfasta formar, sk ramekinformar.
Ställ formarna i ett vattenbad (ställ dom i en större form typ braspanna, häll kokande vatten i braspannan så det täcker de mindre formarna till minst 2/3.).
Grädda sedan i nedre delen av ugnen på 150 grader i ca 45-50 minuter, kolla med en provsticka så det är genomgräddat och fast. 
Ta ut formarna och låt dom svalna av helt innan du strör på strösocker och bränner av det med en brännare. 

Koka upp och låt svalna av, balkongen är en utomordentlig plats för avsvalning nu när det är kyligt ut!

 Bränn av sockret på ytan så det blir så där härligt knäckigt och hårt. 

Ha nu en riktigt skön söndag så ses vi snart igen med en rapport från lördagens strapatser, vi kan redan nu utlova kändisspotting!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 26 oktober 2012

Say cheese!

Hoppla helgen, välkommen ska du vara! Inga blommor denna fredag blir det, blomlangaren på torget sågs inte till när jag (Anki) nådde torget och då fick det vara. Istället blev det en tur ner i ostkällaren för inköp till kvällens middag:


Någon som vågar sej på en gissning på vad som serveras i Mårtenssons kök ikväll? Jag kan redan nu säga att det varken bjuds på ostbricka eller plockmat, men att det absolut bär iväg till Italien.

En snabb visit på systemet blev det också för att höra om det fanns någon röd italienare som kunde tänkas följa med hem och göra oss sällskap vid matbordet. En av männen i beige kom med ett hett tips, skönt att ha någon att skylla på om det inte blir bra:) Men de brukar veta vad de pratar om så det är säkert ingen fara!
Som kronan på verket står det en efterrätt i ugnen just nu och gör sig färdig, en aning kaffe i den så vi har en chans att hålla oss vakna ikväll...

Naturligtvis ska vi bjuda er både på vintips och efterrättsrecept så småningom, och så klart ska vi avslöja vad det blev av all ost! Men ni får ligga på stäckbänken ett tag till...

En riktigt skön helg till er alla, har ni fått snö på marken så kör och gå försiktigt!
Ät, drick och må gott,

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 25 oktober 2012

Fredagsmys, blogg och hjärnsläpp!

Hur är det med er denna torsdag, börjar ni ladda upp för fredagsmyset redan nu kanske?
Visste ni förresten att ordet fredagsmys faktiskt finns med i svenska akademins ordlista, och att det stått med där sedan 2006 - samma år som ordet blogg hamnade i samma bok. Ett annat ord som skrevs in samtidigt var hjärnsläpp... undrar just om det fanns någon tanke bakom det?

pasta med kantareller

Förra veckans fredagsmiddag tänkte vi bjuda er på idag så ni har en chans att fixa hem ingredienserna till i morgon, om ni skulle bli sugna på att ha lite fredagspasta till myset. Här kan man köra en helt vegetarisk version om man så vill det, bara att hoppa över den knaperstekta parmaskinkan i slutet i så fall.
En av de godare pastasåserna vi har lagat till faktiskt, men tidningsurklippet fick sej en liten förvandling som vanligt eftersom vi snabbt insåg att de 2 dl grädde som var beräknat till 4 (!) portioner inte på långa vägar skulle räcka till oss två såsomaner!

Pasta med kantareller i gräddig sås   2 port
150 g färska trattkantareller, eller gula kantareller. Använder du torkad svamp så tar du 15 g.
1 burk kronärtskockshjärtan, i kvartar
röd chili efter eget tycke och smak, tunt skivad
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
en näve färska basilikablad
6 skivor parmaskinka
salt och peppar
Rensa den färska svampen och dela i mindre bitar. Har du torkad svamp lägger du den i blöt ca 1 timme i kallt vatten, 20 minuter om du tar varmt vatten. Häll inte ut vattnet utan spara det till smaksättning av såsen.
Fräs svampen i smör tills den får lite färg och tillsätt sedan kronärtskockshjärtan, chili och vitlök och låt det fräsa med någon minut.
Slå i grädde och rör ner crème fraiche, smaka av såsen med salt och peppar och eventuellt lite av vattnet från de blötlagda svamparna. Låt såsen puttra några minuter.
Blanda till sist ner basilikabladen precis innan serveringen.
Stek parmaskinkan snabbt på båda sidor i en torr, het stekpanna så den blir knaprig och torr.
Servera såsen till nykokt pasta, krossa parmaskinkan över och servera med hyvlad parmesanost.

Så till det där vinet som vi skrev att vi var väldigt nyfikna på hur det smakade och som vi provade till pastan. En flaska rött vin från Italien, det bådar ju gott till en pastamiddag tänkte vi, och det visade sej att vi hade helt rätt där. Åh så gott vi tyckte det var, det kändes som att det smälte på tungan (om man nu kan säga så om ett vin?), så mjuk smak med lite bärig ton och på samma gång så fyllig. 
Verosso Salento Primitivo slog helt enkelt frivolter i Mårtenssons munnar:)
Så tack säger vi till Gun, där träffade du verkligen mitt i prick!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

onsdag 24 oktober 2012

Kikärtssoppa med chorizo och Grova långpannebullar

Nu märks det verkligen att hösten är på plats, trädens färger har ändrats och vissa är helt avklädda (träden alltså), det mörknar snabbare och därmed har cykelljusen har plockats fram, det är kyligare och Håkan cyklar i långa byxor och har därmed lagt shortsen på hyllan.
Men det märks även här inne att det är ny årstid, värmeljusen är åter installerade, fönsterlamporna tänds tidigt och i köket lagas det grytor och soppor i långa banor. Och som om det inte räckte så är även brödbakandet igång... för är det något som vi gör så mycket mindre på sommaren så är det just att baka, det finns nästan överhuvudtaget inget sug efter det då.

Kanske är det likadant för flera av er andra och då kan det ju kanske vara fint med ett tips på både en lättlagad soppa och ett smidigt långpannebröd som inte behöver någon jäsningstid alls. Brödet är vi båda helt överens om att det är det absolut godaste långpannebröd vi någonsin har bakat, smaken var underbar!
Soppan var inte illa den heller även om Håkan tyckte att det gott kunde vara lite mer hetta i den. Men det är ju snabbt åtgärdat med en flaska Tabasco på bordet, den flaskan är en ständig följeslagare till den mannen:)

Igår hade vi en (nästan) datorfri dag, man kan verkligen behöva det ibland, och därav inget inlägg. Så det är väl inte mer än rätt att vi ska bjuda er på två recept idag, eller vad säger ni? :)

Soppans recept är klippt ur en tidning, och lite förändringar har som vanligt skett på vår spis:

Kikärtssoppa      4 port
1 lök, röd eller gul, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 stjälkar blekselleri, strimlad
2 morötter, tärnade
300 g chorizokorv, skivade
olivolja
paprikapulver efter eget tycke och smak
1 burk coctailtomater
1½ liter vatten
3 msk grönsaksfond
1 burk kikärtor, 400 g
75 g färsk babyspenat
Fräs lök och grönsaker utan att de tar färg, tillsätt korvskivorna och låt fräsa med en stund.
Pudra över paprikapulvret och fräs med de sista minuterna.
Slå i tomater, vatten och buljong och låt soppan koka under lock ca 20 minuter.
Häll kikärtorna i en sil, skölj av och låt dom rinna av. Slå ner kikärtor och spenat i soppan och låt det koka 10 minuter till. 
Smaka av med salt och peppar och servera.

Receptet till brödet kommer från boken "Bröd från alla sinnen", av bl.a Stina Algotsson.

Grova långpannebullar, ca 30 stycken rutor
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
2 dl vetegroddar
1 dl vetekli
2 dl vetekross
1½ msk bakpulver
2 tsk salt
1½ dl mörk sirap
1 liter filmjölk
Blanda samman de torra ingredienserna i en stor skål, tillsätt filmjölk och sirap och rör samman till en lös deg.
Klä en långpanna (30*40 cm) med bakplåtspapper, klicka ner degen och bred ut i ett jämt lager.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen på 200 grader, 25-30 minuter, till det har fått fin färg och är genomgräddat - känn med provsticka.

Onsdagen har betett sig precis som vanligt med tvättstuga och städning för lediga Håkan, nu väntar en stunds umgänge i köket, dvs matlagning för oss båda. I dag blir det ännu en ny spännande köttbit som vi ska erövra, men mer om det äventyret en annan dag.

Ha en fin onsdagskväll,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Stort PS!!! GRATTIS TILL HASSE PÅ DIN 75-ÅRS DAG! HIPP HIPP HURRA!!!  
Grattis till Carina-syrran också, på din födelsedag!    
xx

måndag 22 oktober 2012

Lite av en söndagsmiddag.

Söndagsmiddag och söndagsrapport, kan det vara nåt? Ja, vad ni än tycker så är det vad vi har att bjuda er på idag:) I går sysslade vi med något så spännande som utrensning av badrumsskåpen, oglamouröst men absolut behövligt. Vi var dessutom på en lägenhetsvisning så nu vet vi ytterligare ett ställe i stan som vi inte vill flytta till, så praktiskt! Visserligen var vi rätt så tveksamma redan innan vi gick dit men man vet ju aldrig, det kan ju kännas helt annorlunda när man väl kommer in i huset och våningen. Men så var inte fallet här så vi är fortfarande på jakt, så är det när man är kräsen:)
Dagen avslutades med en god måltid och lite glass till efterrätt framför Solsidan på tv. Så glada vi är att den har börjat att sändas igen, den är en av våra absoluta favorit-tvserier. Vilka karaktärer, man kan ju inte annat än älska dom alla!


Något annat vi älskar är en smarrig schnitzel till middag, vi snackar alltså en gjord på helt kött, inget sammanpressat fusk med mer panering än något annat... Denna gången blev det en schnitzel gjord på hel benfri fläskkotlett som Håkan skar till så kallade fjärilskotletter, beskrivningen ser ni nedan. Sen är det bara att köra en dubbelpanering av köttet innan det hamnar i stekpannan.
Traditionella tillbehör, ansjovis (eller sardeller), citron och kapris, sockerstekta potatisar tillsammans med en sås som gick utan på allting - där har ni en söndagsmiddag till kommande helg:

Skinkschnitzel av benfri kotlett med en förbenat god sås   2 port
300 g benfri hel fläskkotlett
2 ägg
vetemjöl
skorpmjöl
salt och vitpeppar
Till garnering:
Ansjovisfilé eller sardeller
kapris
Skär ett snitt ner i köttet, skivan ska vara ca 1 cm tjock, men skär inte hela vägen ner utan stanna när det är ca 1 cm kvar i nedre kanten.
Skär sedan ett nytt snitt ca 1 cm från det första, men skär detta rakt igenom så du får en köttskiva som nästan är delad. När köttskivan läggs ut ska det se ut som en fjäril (fjärilskotlett).
Banka till köttbiten lite på mitten så den blir så platt som möjligt i skarven.
Vispa upp äggen i en djup tallrik, blanda mjöl med lite salt och peppar i en annan tallrik och häll skorpmjölet i en tredje tallrik.
Doppa köttskivan först i mjölet så båda sidor är täckta av mjöl, fortsätt sedan att doppa ner köttet i ägget och till sist ner i skorpmjölet. Nu har du gjort en sk. dubbelpanering av din schnitzel!
Stek köttet direkt i en rejäl klick smör på båda sidor, ca 4 minuter per sida (beroende på tjockleken).
Lägg på garneringen och servera med potatis (så gott med sockerstekta, kokta potatisar) och sås.

Sås
3 dl vatten
1 msk sherryvinäger
1 dl portvin
2 msk oxfond
2 tsk socker
salt
vitpeppar
1 dl grädde
Blanda allt utom grädden i en gryta. Låt det koka ner till hälften och häll i grädden.
Låt såsen få ett uppkok och red av om du tycker det behövs.

På tal om nästa helg så är det då dags för den årliga matmässan "Älska Mat" i Malmö. Vi har bokat in ett besök på lördagen tillsammans med syrran/svägerskan Carina, svågern Affe och syrrasonen Freddy, och vi ser fram mot en riktig heldag med massa provsmakningar. Ett restaurangbesök ska vi också slå till med när vi är i stora staden, om vi har plats till någon middag efter alla smakprov...
Vi har en några förslag på ställen vi vill äta på, men om någon av er läsare sitter på ett hett tips på en bra restaurang i centrum så får ni gärna dela med er av dom!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 21 oktober 2012

Gryta till måndag.

Måndag i morgon igen hörrni, och vad kan väl då passa bättre än att tipsa er om en vegetarisk rätt som ni då kan smaska i er. Ni vet - meatless monday? Just denna tiden på året tycker vi att det är lite enklare att hitta inspiration till goda vegetariska middagar när det är fulladdat med rotfrukter och fina grönsaker i affärernas utbud. Visserligen är det inte så många rotfrukter i dagens recept, men en morot kan väl duga när det dessutom simmar ett gäng röda linser i grytan:) Garam masala och kanel sätter inte bara smak på grytan, de gör dessutom att det doftar ljuvligt i köket undertiden den puttrar på spisen.

Receptet har vi stulat från Amy, vår indiska inspiratör! 

Indisk linsgryta   4 port
1 gul lök, fint hackad
1 vitlöksklyftor, rivna
olja och smör
2 msk garam masala
½ tsk kanel
1 liter vatten
2½ dl röda linser
1 burk cocktailtomater
1 morot, grovt riven
1½ msk grönsaksfond
salt och peppar
Hetta upp olja och smör en en stor gryta, stek löken någon minut och tillsätt vitlök, garam masala och kanel och låt bryna på låg värme ca 5 minuter.
Häll i vatten, linser, tomater, morot, buljong och en gnutta salt, låt det koka upp och sedan småputtra 30-40 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera.

Lördagskvällen spenderade vi hemma hos Ankis far som firade sin födelsedag lite i förskott och som utlovat tänkte vi bjuda er på lite foton från 75-årsfirandet. Hasse hade beställt mat från en av stans cateringfirmor, KWs Matservice, en buffémeny blev det och mängden mat var helt makalös. Alla åt med god aptit och ändå blev det en hel del kvar, så Hasse han står sig resten av veckan - inga middagsbekymmer där inte:)

Buffén bestod av både varmt (tacopaj och potatisgratäng) och kallt (bl.a en otroligt god kallmarinerad fläskfilé som vi ska försöka oss på att återskapa), sallad, ost med god marmelad, bullar och goda såser.

Skaldjursallad, fullmatad med skaldjur, som serverades med salladsdressing    

Laxpaté som var så nära tio poäng man kan komma, inte bara lax i utan även riktigt med skivor som dekoration. En romsås serverades till patén, mums!  

Det röda vinet som vindrickarna fick smaka för första gången var allas vår Per Morbergs bidrag till sortimentet på gröna lyktan. Lättdrucket, bärigt och fruktigt är vårt omdöme - passade lika bra till den kalla fläskfilén som det gjorde som "snackevin"!
Hasse serverade vinet i de gamla trotjänarna vinankorna, köpta på Amigo för väldigt länge sedan.

Efter en sådan middag återstod det tårta, även den beställd - dock inte på samma ställe som maten utan på ett av stans caféer. Tyvärr lämnade den en del att önska, redan vid uppackningen märktes det att det inte var som det skulle... Tårtan bröts, botten på lådan var genomfuktig och det visade sej bero på all grädden som hade börjat smälta ut.

Tårtbotten som är ca 1 centimeter tjock är täckt med ett lager grädde på närmare 3-4 cm, inte konstigt att den inte höll för att bli upplockad ur tårtkartongen... 

Freddy försöker förklara för Håkan hur han ska förstora bilder på en mobiltelefon...Nej, vi är inte beskaffade med någon modern variant av en dylik, vi kör med stenåldersmodellen:)

 Slutligen så har vi födelsedagsfiraren Hasse i egen hög person, tack ska du ha för en trevlig kväll!

Nu börjar snart en ny vecka och vi konstaterar att det bara 6 veckor kvar till första advent... är det klokt?!
Ha en bra vecka allihopa:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 19 oktober 2012

En perfekt kombo!

Nu är det åter igen fredag och dags för helg. Har man tur och vistas på rätt plats i vårt avlånga land så ska man tydligen få njuta av några helt otroligt varma och soliga dagar om vädergudarna håller sej på gott humör. För vår del blir det lite extra festligheter i helgen, det är Ankis far som ska fira sin 75-årsdag och har bjudit hem oss på god mat a'la buffé stil från en cateringfirma i stan. Kameran får följa med på partajet så en rapport är att vänta.

Vi tänkte vi skulle bjuda er på en liten rapport från hur det såg ut förra fredagen här vid matbordet:
Sushi från sushirestaurangen nere på stans gågata, och till maten blev det en flaska bubblor. Inte vilka bubblor som helst utan vår absoluta favoritflaska när det kommer till "bubbel som egentligen inte är champagne men som smakar precis som äkta vara", Louis Bouillot. 
Vi har skrivit om det tidigare (här) men när vi drack det till sushin så insåg vi att vi bara måste tipsa er alla om hur attans bra de två passade ihop! Det var verkligen som man säger; a match made in heaven. 
 Bubblorna fick vi av någon som har koll på oss och vet vad vi gillar och vi tackar än en gång. 

Denna helgen står bland annat dessa på matbordet:
Fairtraderosor från ICA i en härlig orange höstfärg, värdiga ersättare när man inte hinner till torget och favorithandlaren innan torghandeln är slut för dagen. 

Ikväll inleder vi helgen med en pastamiddag och till det ett rött vin som vi är väldigt nyfikna på hur det smakar, är det lika fint som flaskan är så lär vi inte bli besvikna. Rapport, foto och recept utlovas absolut.

Nu återstår bara att önska er alla en riktigt fin helg och hoppas att ni alla får njuta av ett underbart höstväder, smaskig mat och läskande dryck!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 18 oktober 2012

En mix av två olika profiler.

För ett tag sedan skrev vi om hur vi serverade rostbiff och potatisgratäng när familjen Persson var här på middag (här kan du läsa om det). Rostbiffen och annat har ni redan fått receptet på, men den där makalöst goda potatisgratängen är fortfarande en väl förborgad hemlighet. Men, var icke oroliga, det är den inte länge till för idag ska ni få receptet. Det är en liten mix av två olika recept som två helt olika matglada profiler, Nils Emil Ahlin och Nigella Lawson, står bakom - kan det bli mer olika personligheter än så? Eller, kanske inte...


Potatisgratäng  4-6 port
2 kilo potatis av mjölig sort
½ liter standard mjölk
½ liter vispgrädde
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
25 g smör
Skala och skiva potatisen i centimetertjocka skivor.
Skala löken, men låt den vara hel under tillagningen.
Häll mjölk och grädde i en stor grytan, tillsätt potatisen, kryddorna, den hela löken och fint hackad vitlök.
Låt det hela få ett uppkok och sedan stå och småputtra ca 15 minuter, var noga med att röra då och då så inte gräddmjölken bränns vid i botten.
När potatisen är nästan genomkokt så häller du upp allt från grytan i en smord ugnsfast form, dela gärna sönder den hela löken i mindre bitar och fördela runt i formen. Hit kan du förbereda gratängen tills det är dags för servering, låt den gärna stå med ugnsfolie över.
Klicka över smöret och gratinera potatisgratängen i nedre delen av ugnen på ca 225 grader i ca 15-25  minuter beroende på hur länge den stått och väntat.
Tycker du den börjar få för mycket färg så lägg över en bit ugnsfolie sista stunden.

Idag har vi haft en helt otroligt vacker och ljummen höstdag i staden, solen har värmt och spridit ett fin ljus på alla vackra höstfärger som man ser överallt. Enligt ryktet så ska vi få njuta av samma fina väder hela helgen, det ska tydligen bli riktigt varmt dessutom. Så det lär bli en och annan skogspromenad för Mårtenssons, det gäller att passa på när tillfälle ges till sån härlig njutning för kropp, sinne och själ!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 17 oktober 2012

Vegetarisk råbiff, går det?

I går gick det vilt till i köket, som några av er kanske såg här... Det kan göra det ibland, speciellt när man får sådana där genialiska idéer som man bara måste prova om de verkligen fungerar lika bra i praktiken, som de gör i teorin. Det var nämligen så att när vi åt råbiff sist började vi fundera på att göra en vegetarisk variant av alla goda tillbehör som man äter till köttvarianten. Det självklara valet var ju att göra en rödbetsbiff och sedan servera den som en klassisk råbiff, men nej då, inte för frun i detta köket inte.

Rödbetsbiff blev det, men istället för att servera den med senap, kapris och lök vid sidan så fick alla tillbehören åka direkt ner i smeten istället. Om nu någon skulle råkat passera utanför vår ytterdörr så hade detta varit vad de hört: " Vilken bra idé, helt genialiskt! - Gud vad smart jag är!" För när ingen annan är hemma och kan säga det, så får man helt enkelt säga det själv och klappa sej lite på axeln...:)

Det naturliga tillbehöret till biffarna kändes som att det skulle vara chevreost och visst är det gott. Men något som faktiskt passade ännu bättre än osten var de marinerade apelsinklyftorna ni ser i skålen sidan om! Även detta är en av fruns geniala idéer, en idé som ni helt klart får använda er av:

Basilikan är faktiskt inte bara för syns skull, det passade riktigt bra till, både apelsiner och biffar.  

Rödbetsbiff       ca 8 stycken biffar
600 g rödbetor, kokta
2 normalstora potatisar, kokta
1 gul lök, hackad
2 msk dijonsenap
4-4 msk hackad kapris (beroende på hur mycket sälta du vill ha)
2 ägg
2-4 msk potatismjöl (mängden beror lite på hur mycket betorna vätskar sig)
salt och vitpeppar
Riv potatisen och rödbetorna grovt.
Blanda samman alla ingredienser i en stor skål och låt smeten stå ca 15 minuter.
Bryn smör i en stekpanna och klicka i smet, forma till biffar och låt dom steka ca 5 minuter på varje sida.
Servera gärna med chevreost och marinerade apelsinklyftor.

Marinerade apelsinklyftor
2 apelsiner
1 bit färsk ingefära
Skala och filéa apelsinen så du får klyftor utan hinnor på.
Lägg klyftorna på ett lite djupare fat och riv över rejält med ingefära.
Pressa gärna över saften från de du skurit bort på apelsinen.
Låt klyftorna stå en stund så de drar till sej smaken ordentligt.

Biffarna tänkte vi skulle passa riktigt bra in som bidrag till Gröna skafferiets utmaning "Säsongens bästa
som denna gången är just rödbeta. 

Annars då? Jo tack, Håkan har haft ledig dag idag och låter meddela att ögonen slogs upp runt 9-tiden. Därefter tvätt och städ, ja ni hör ju - det är som vanligt, ingen rast och ingen vila - bara gno och ila:)
Ikväll suktar vi efter efterrätt, det står ju faktiskt en burk oöppnad dulche i kylen och glass finns det kvar i frysen... hmmm... Sitter säkert hur fint som helst i tv-soffan, eller vad tror ni?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

tisdag 16 oktober 2012

Lax med indisk dressing

Vi hittade ju hel spiskummin när vi var på marknad sist, efter en smärre evighets sökande så jublade vi nästan högt när det låg några påsar hos en knalle och bara väntade på oss. Nu kan vi äntligen kocka efter några recept som vi har velat testa en längre tid, dagens fiskmiddag är ett av dom.


Receptet klottrade vi ner när vi följde Spice Goddess, tv-programmet som gick på Kanal Global för ett tag sedan där Bal Arneson lagade indisk mat, och det var verkligen så gott som det verkade.  Den hela spiskumminen som ska rostas innan den mortlas för att sedan hamna i dressingen, smakar verkligen annorlunda än den malda varianten vi är vana vid. Lite jordigare är den bästa beskrivningen vi kan komma på.
Skulle ni springa på hel spiskummin så tveka inte att köpa med en paket hem, den är verkligen värd ett test!

Lax med indisk touch   2 port
2 skivor laxfilé
mald spiskummin
salt och peppar
Krydda laxfilén på båda sidor med kryddorna, stek dom snabbt i en stekpanna och låt dom sedan gå färdigt i ugnen. Använd gärna termometer och när de har nåt grader så är de klara att servera.
Dressing
1 msk hel spiskummin
1 schalottenlök, fint hackad
4-5 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
salt och peppar
1,75 dl rapsolja
Börja med att rosta spiskumminfröna i en torr, het stekpanna ca 30 sek. och krossa dom sedan i en mortel.
Rör samman alla ingredienserna utom oljan i en skål.
När det är väl blandat så tillsätter du oljan i en tunn stråle under tiden som du vispar rejält.
Smaka av dressingen så du är nöjd med smakerna.
Servera laxen med valfria grönsaker och dressingen.

Och ja, vi har sagt det för men säger det igen, tack Amy för att du lyckades med konstverket att få fru Mårtensson att äta indisk mat. Herr Mårtensson jublar och är dej evigt tacksam!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 14 oktober 2012

Spännande detaljer på tallriken.

Oxkind är en styckningsdetalj som vi velat prova på ett bra tag efter att vi läst om det i flera olika tidningar. Håkan beställde hem ett kilo från sitt jobb och sen började vi leta recept hidan o didan, och till sist blev en mix av radioprogrammet "Meny" på P1 och ett från en kokbok av Anette Roswall.
Resultatet blev hur smarrigt som helst (ni som hänger i vårt kök på Facebook fick en liten smygtitt när det begav sej) och vi har absolut inte ätit oxkinder för sista gången. Köttet blev otroligt mört efter alla timmarna i ugnen, det föll nästa isär bara vi tittade på det.


Oxkind bourgonne   2 port + matlåda
700 g oxkind
1 liter grönsaker (rotselleri, palsternacka, rödlök, purjolök, morötter)
½ liter oekat vin
½ vatten
1-2 tsk timjan
1 lagerblad
Bryn oxkinderna hastigt het panna.
Lägg oxkinderna i lergrytan fyll på med grönsaker, kryddor och vätska.
Ställ in i kall ugn, ställ in gradantalet på 100 och låt grytan stå inne ca 8 timmar.

Garnityr
2 gula lökar, finhackade
100 g rökt sidfläsk i tärningar
1 gnutta socker
Stek lök och sidfläsk, tillsätt socker i slutet.

Sås
Spadet från lergrytan
2 -3 msk kalvfond
2 msk sherryvinäger
salt
vitpeppar
1 gnutta socker
Blanda ner vätskorna i en gryta och låt koka 15 minuter ungefär, smaka av hela tiden.
Red av med maizenaredning.
Skiva upp köttet lägg på garnityren, servera med kokta potatis och såsen.



Idag är Håkan hemma i köket, moll allena. Anki är på jobbet och fixar eftersom det är lite fixardag tillsammans med föräldrar och förväntar sej en värmande, smaskig middag när hon återvänder hemmet. Vi får väl se vad det blir som serveras och om det passar frun:)

Ha en fortsatt skön söndag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 13 oktober 2012

Never before seen pictures:)

Hahaha, som vi lurade er när vi skrev att vi skrev om sista stoppet i söndags på vår matresa, vi satt ju på några bilder till från vår träff här i Ystad på Saltsjöbadens hotell, några som vi först tyckte vi inte riktigt fick plats med, men som vi nu inser att vi ju bara måste visa. Lite av hur det såg ut bakom kulisserna så att säga, häng med, nu ger vi oss iväg på sista sträckan av vår matresa:

Många fnittersammanbrott kan det bli... och på nätet måste man vara uppdaterad:) 

Viktigt att läsa in sej på kvällens meny, eller är det möjligtvis lite tröttigt i ögonen? 

Så här snygga var vi nertill på Gunnarshögs gård, bara hjälmen på hövvet som saknades:)

Shoppade vi? Klart vi gjorde...

Man kan ju verkligen undra vad som visas eller sägs här, Helena ser mest ut som det är riktigt äckligt, Hanna vill inte ens titta och Sofie ser mest häpen ut...

Sen var vi ju så snygga i våra kockmössor...

... eller hur? 

 Vätskebrist led vi i alla fall inte av...

... inte en chans...

... ingen törst här heller...

... eller här... 

Och skulle det bli torrt i glasen så fanns det mer på lager:)

Ibland måste man bara ta paus från kameran

Och ibland måste man ta en rökpaus!

Men nu lovar vi er, på heder och samvete, att vi inte kommer att visa fler bilder från matresan på Ystads Saltsjöbad. Resten av fotona behåller vi för oss själva, man vet aldrig när de kan komma till användning... :)

Ha en fortsatt bra lördag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan