söndag 30 september 2012

"Metta och tretta!!

På ren skånska är det just vad vi är, metta och tretta*:) 


Vi har haft en intensiv, glad, fartfylld, smarrig, upplevelsefylld, aktiv, härlig kanonhelg med ett gäng andra matbloggare. Vi har camperat ihop på Ystads Saltsjöbad där vi deltagit på deras Matresa tillsammans, vilken upplevelse det har varit. Vi har varit ute på Österlen och kikat in hos några spännande matproducenter, ätit lunch på Ingelsta kalkon, njutit så vqansinnigt god hotellfrukost och lagat vår egen 5-rätters. Galet underbart!

Hela gänget samlat innan vår tur ut på Österlen.

Bästa grabbarna någonsin som hjälpte oss i köket, försåg oss med mat och dryck och såg till att vi alla trivdes och hade en lyckad helg. Dennis, Thomas och Marcus, ett stort tack till er alla tre! 

Nu får ni snällt vänta på en (snarare flera) utförlig rapport, vi har en hel del foton att kolla genom (i runda slängar 400) och en del intryck att smälta... Men vi lovar - ni ska inte behöva vänta för länge!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

*Mätta och trötta

fredag 28 september 2012

Kick off.

Nu kickar vi igång helgen, eller vad tycker ni? Vi tänkte att det kunde passa bra med ett litet vintips så här på fredagen och denna gången blir det ett vitt vin som vi bjuder er på. Det hade säkert passat hur bra som helst till förrätten vi tipsade er om igår i alla fall så passade den kanon till kräftorna vi fick hemma hos familjen Persson här förleden.

Masi, tidigare har vi bara provat den röda varianten men vi måste säga att den vita gillade vi väldigt mycket.  Sommar i en flaska, friskt och gott.

Så är det då dags för oss att snart välkomna en hel drös med mattokiga, spända och glada matbloggare till vår stad. Det är dags för vår matresa, en resa som håller på hela helgen och som vi hoppas ska bli så lyckad. Minst en rapport från helgen kan ni förvänta er, det kan ni vara säkra på.

Vi önskar er alla en riktigt skön helg, massa gott i magen och många fina stunder!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 27 september 2012

Finfin förrätt.

Tjoballoo, hektiskt värre är det idag för Mårtenssons, ni kan tro svitten lackar i pannorna. Håkans panna är blank eftersom han jobbar och sliter i köket på GeMa så att allt ska vara redo för en tidig hemgång i morgon. Min panna blir lite blänkande på hemmaplan där det just nu packas och förbereds i hemmet inför stundande helgs äventyr. Vi ska nämligen på date med en grupp väldigt trevliga matbloggare, vi ska kocka, ta en tur på Österlen och kolla in olika spännande ställen som har med mat att göra (så klart), sova på hotell och så ska vi ju naturligtvis äta och dricka supergott! Det ska bli så kul att få återse flera bekanta ansikten och så spännande att få se några nya.

Ni andra ska ju naturligtvis också få njuta av god mat till helgen så vi tänkte tipsa er om en väldigt god förrätt som du gör hur enkelt som helst. Går väldigt bra att förbereda dagen innan den ska avnjutas, röran blir nästan godare om den får stå till sej lite grann. På en tallrik lägger du tjusigt upp lite kallrökt lax och så stör du lätt nonchalant lite ruccolasallad och parmesanost över. En citronskiva, några goda kex och till sist en klick ruccolacrème och voilà, du är färdig att hugga in!

Denna serverades vi hemma hos Carina och Affe, tyvärr lite dåligt foto men det är så det kan bli när resekameran är med. Vi har skrivit om efterrätten tidigare (här) som var så väldans god. 

Ruccolacrème  ca 10 port
2 dl ruccolasallad
1 vitlöksklyfta
250 g kesella
1 dl matlagningsyoghurt
salt och svartpeppar
Mixa sallad och vitlök i en mixer och blanda med kesella och yoghurt. Smaka av med salt och peppar. 

Nej, nu måste jag rusa vidare, för som om det inte räcker med förberedelser inför helgen så är det dessutom premiär ikväll för höstens quizzkvällar för "Team kafka"... Bäst att plocka fram uppslagsböckerna och plugga lite så vi kan gå hem med vinstpotten ikväll igen:) Håll bara tummarna som vanligt så ska det nog gå vägen!

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)

tisdag 25 september 2012

Du bara maler och maler

"Högrev till extra pris, då är det bara att passa på att köpa med sig hem, mala ner och slänga i frysen", precis så gick Håkans tankebanor här om dagen. Vi brukar faktisk nästan alltid mala vår egen köttfärs, dels så vet vi vad som finns i färsen och dels så får vi den precis så som vi vill ha den, fint eller grovt mald. Det är inte alls svårt, men det underlättar ju naturligtvis om man har en köttkvarn. Tidigare kunde det se ut så här i köket när kött blev färs, men nu har vi uppdaterat oss lite och använder köttkvarnen på Kenwooden.

Denna gången åkte inte riktigt all köttfärs in i frysen, lite åkte ner i stekpannan som biffar och fick där sällskap av en smarrig rosépepparsås:


Rosépepparbiffar    2 port
500 g oxfärs
1 röd lök, fint hackad
1-2 msk fransk senap
½ dl vatten
salt och rosépeppar
Blanda samman alla ingredienser. Forma till biffar, vi gjorde ganska små storlekar så det blev 8 stycken.
Stek biffarna i stekpanna, ta upp och håll varma under tiden som du kockar till såsen.
Sås
2 dl vatten
1-2 msk kalvfond
2½ dl grädde
1 msk fransk senap
ca 1 msk kinesisk soja
1-2 msk rosépeppar
salt
maizenaredning
Vispa ur stekpannan med vattnet, tillsätt fonden och låt det bubbla en stund tills ca hälften återstår.
Slå i grädde, senap, soja och krossad rosépeppar, smaka av med salt och ev mer av övriga ingredienser.
När du är nöjd med smaken så red av till önskad konsistens och lägg ner biffarna.
När biffarna är varma så servera hela härligheten med potatis, gärna pressad, och grönsaker.

I går kväll och i natt höll vi nästan på att flyta iväg i allt regn som föll över oss. Håkan var inte alls vidare glad när han steg in i hallen efter att ha cyklat hem från Köpingebro, utan regnjacka som han inte trodde han skulle behöva ha med sig! Lite extra sur blev han också för att det regnade på fönsterna han putsade i lördags...
Men det gick snabbt över när det ringde på dörren och grannen stod utanför med famnen full av finfina överraskningar! En hjortstek, en gädda och en stor påse med torkade trattkantareller fick vi och genast fanns det ett leende på herr Mårtenssons läppar igen:) Tänk vad mat kan göra för humöret.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 24 september 2012

En gammal fiskgratäng i ny tappning.

Då så, då är måndagen åter på plats och idag har vi faktiskt ett fiskrecept att bjuda er på, allt för att ni ska hinna planera in middagen tills i morgon när det är "fiskätardag":)
Vissa recept är så in i bänken svåra att skriva och förklara och detta är ett praktexempel på ett sådant recept. Här blev det nämligen lite kyl och frysrensning, ett gammalt recept på fiskgratäng med västerbottensostsås plockades fram och förändrades lite efter de ingredienser som fanns hemma. Vi hoppas att vi inte avskräcker er från att prova kocka till gratängen när ni läser instruktionerna, för det är verkligen inte alls så klöddigt som det kanske kan verka. Det enda som var klöddigt var just att få ner det på pränt...

Potatismoset är så nära ett perfekt gratängmos man kan komma, det håller sej fast och fint i formen och blir så där tjusigt gratinerat. Vill ni vara extra tjusiga så tar ni fram spritsen och använder den, är ni lite lata som vi så tar ni enkelt fram två skedar och använder dom istället. Smaken blir detsamma hur ni än gör:


Fiskgratäng med räkor och tomat 2 port
2 dl skalade räkor
1-2 tomater i skivor
Potatismos
600 g potatis
nästan 1 dl varm mjölk
2 msk smör
1 äggula
salt och peppar
hackad dill
rivet skal från ½ citron
Koka potatisarna, slå bort vattnet och ånga av dom.
Mosa potatisarna, gärna med elvisp och vispa i mjölk, smör och äggula. Tillsätt dill och citronskal och smaka av med kryddorna.
Klicka ut moset längs kanterna i en smord ugnsfast form och gratinera på 225 grader i ca 5 minuter, eller tills moset fått fin färg.

400 g sejfilé (går lika bra med torsk, lax eller annan god fisk du har hemma - kanske inte sill...)
2 dl vatten
1 dl vitt vin
eller 3 dl vatten och fiskfond
Sjud fisken på svag värme tills den är färdig, dvs när köttet är fast och vitt (gäller inte lax!) och ta upp dom från spadet. Koka samman fiskspadet tills ca 2 dl återstår.
Lägg fisken i formen, lägg på tomatskivor och räkor och häll över såsen:

Sås
1½ msk smör
2 msk mjöl
2 dl fiskspad från fiskkoket
2 dl grädde
salt och vitpeppar
ev lite fiskfond
saften och rivet skal från ½ citron
1 äggula
hackad dill
Smält smöret och rör ner mjölet, späd med fiskspad och grädde under tiden som du rör ordentligt så det inte blir klumpigt. Tillsätt citronsaft och skal och smaka av om du tycker det behövs lite fond i.
Låt såsen småputtra under omrörning tills den tjocknar.
Smaka av med salt och peppar och ta grytan från värmen innan du rör ner dill och äggulan.
Häll såsen i formen och gratinera fiskgratängen mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

Det verkar väl inte så klöddigt, eller hur? Möjligtvis kan det bli lite disk men det får man ta när man får njuta av god mat, grytorna kör man undan undertiden gratängen står i ugnen. Om man inte har diskmaskin förstås!

Kalajset igår var en trevlig liten tillställning, vi blir inte så fasligt många när vi samlas hela familjen utan det är en nätt liten skara. Vi fick bra tips på restaurang i Köpenhamn där Freddy varit och käkat, bjöds på god tårta och kakor. Dessutom bokade vi in en tur till Matmässan i Malmö tillsammans med Carina och Affe, den 26-28 oktober är det dags för årets upplaga av "Älska Mat". Vi har besökt mässan vid ett tillfälle, för två år sedan, så det ska bli intressant att se hur den ser ut i år när den tydligen ska vara ännu bättre!
Någon annan som tänker besöka mässan?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 23 september 2012

Enklaste äpplekakan

I fredags hade Anki planeringsdag på jobbet, dvs en dag då alla barnen på förskolan snällt får stanna hemma så personalen kan planera allt roligt som ska hända under terminen, som nobelfest, luciatåg och julpyssel - jodå, det gäller att vara ute i tid.
Eftersom det tjatats ett tag om att "någon" kanske snart skulle ta och visa upp sina mat- och bakningskonster och bjuda sina kollegor på något gott så ställde vi oss och fixade en smaskig äppelkaka på torsdagskvällen. Att det doftade gott kan vi intyga, och även vår granne som bor under oss njöt av väldoften fick vi veta på vår facebooksida:)  Att den dessutom smakade gott kan de som njöt av den intyga, eller hur?...


Enkel äppelkaka ca 8 port
2 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
2 msk muscavadosocker
2 msk kanel
2-4 äpplen i klyftor (beroende på hur stora äpplena är)
pärlsocker
10-15 g smör
Vispa ägg och socker så det blir vitt och fluffigt. Tillsätt mjölet och vispa samman.
Häll formen i en smord form, vi använder en springform som är 24 cm i diameter.
Häll muscavadosocker (eller farinsocker) och kanel i en påse, lägg i äppelklyftorna och skaka runt så de blir täckta av blandningen.
Tryck ner äppelklyftorna i smeten, strö på pärlsocker och hyvla till sist på smör.
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader ca 25 minuter, prova med provsticka så den är genomgräddad.
Kan serveras både varm, ljummen och kall.
Vill man kan man byta ur äpplena mot andra frukter eller bär.

I dag är det kalastajm, vi ska hem till "världens bästa syrrason" Freddy och fira hans födelsedag. Vi har lyckats hitta de perfekta presenterna, dels några som fanns på önskelistan och dels några som inte fanns med, men som vi vet hamnar i rätt händer. Det är en väldigt trevlig bonus att köpa presenter till personer som har samma intresse som vi själva har, det är ju så mycket enklare då:)

Hoppas ni har en skön söndag, i morgon kickar vi igång en ny vecka!
En vecka med många fjärilar i magen, eftersom den avslutas med en helg som vi har sett framemot länge nu. Spännande!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 22 september 2012

Inga blommor denna helgen...

... men i blomvasen kan man ju ha så mycket annat också! Till exempel kan man hälla i lite barndomsminnen i form av godis som man blir lätt nostalgisk av:


Dessa låg på en hylla i en av stans affärer och bara ropade "Anki - snälla ta med oss hem!" Om de sedan hade tänkt sej att deras nya hem skulle bli en blomvas är nog tveksamt, men de passade så väldigt fint där. 
Som vanligt skakar maken på huvudet åt sin frus upptåg, men låter henne hållas - det är kärlek det!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 21 september 2012

Semesterinspirerade.

Alltså, ibland får det gärna ta lite mer tid i köket och när det blir så gott som middagen vi bjuder er på idag så får det absolut ta tid! Tro nu för allt i världen inte att det är avancerat eller klöddigt, det som tar lite tid är att smakerna ska bubbla fram och att man får spendera några minuter vid grytan och smaka några gånger så att man blir nöjd med resultatet. Vi pratar om kalv i tomatsås med gnocchi.

Gnocchi åt vi hos Massimo när vi var på semester och det sa verkligen klick för oss båda, kärlek vid första ögonkastet så att säga. Prova att göra egna hamnade på "att göra listan" direkt!
Eftersom detta är en maträtt som växte fram bland hyllorna i mataffären blev det inte av att vi gav oss på att kocka egna gnocchisar denna gången, men nästa gång - då ska vi tillverka våra egna små potatisklumpar.
Så varsågoda, här får ni Mårtenssons förslag till en smarrig helgmiddag:  


Kalv med italienska smaker   2 port
400 g kalvinnanlår
salt och svartpeppar
1 pkt mozzarellaost
parmesanost
färsk basilika
1 rödlök, fint hackad
3 msk balsamvinäger
1 burk hela coctailtomater
2 vitlöksklyftor
1-2 msk kavfond
basilikablad
1 tsk oregano
salt och svartpeppar
1 pkt gnocchi
Lägg köttet på en skärbräda, krydda med salt och peppar. 
Dra mozzarellan i bitar och lägg på ena halvan av köttet, hyvla över parmesanost och lägg på basilikablad. 
Vik samman köttbitarna till "börsar" och fäst med tandpetare. Stek börsarna någon minut på varje sida, de behöver inte vara genomstekta eftersom de ska puttra med i såsen senare. 
Ta upp och lägg undan börsarna undertiden du fortsätter att kocka till såsen.
Fräs löken mjukt utan att den tar färg, i smör och olja. Slå i vinäger och låt det puttra med löken någon minut.
Häll i tomaterna, skölj ur burken med vatten - fyll hela burken - och häll ner i stekpannan.
Riv ner vitlök, häll i fond och örter. 
Låt såsen puttra 15-20 minuter, smaka av med kryddor, örter och ev mer balsamvinäger. 
Under tiden som såsen puttrar så kokar du gnocchin enligt förpackningens instruktioner. 
Lägg ner kalvbörsarna i såsen och låt dom puttra med ca 5 minuter. 
Lägg till sist ner gnocchin och låt det bli varmt. 
Strö på basilikablad och parmesanost och servera. 

Soon to be delicious-middag!

Nu är det snart dags att kicka igång fredagens myspys. Första anhalten blir matrumsbordet där det serveras god kycklingmiddag med gott vin, nästa anhalt blir soffan, tv och sjunga med till Dobbidoo!
Förmodligen stänger mister Mårtensson ögonen ganska tidigt efter en hektisk arbetsvecka då chefen haft semester... Fru Mårtensson lär smaska i sej av favoritbitarna i helggodiset, bäst att passa på när man får ha dom för sej själv:)

Vi hoppas att ni alla får en riktigt skön helg, massa gott både på era tallrikar och i era glas och naturligtvis i era godisskålar också!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 20 september 2012

Lax på hett underlag.

Inte riktigt klokt är det, men denna veckan blev det ju inget fiskrecept till er i måndags! Hur gick det, överlevde ni? Bra, för då har ni något att se fram mot idag då när vi bjuder er på en fiskmiddag som passar riktigt fint till fredagsmyset eller till helgens matbord.

I vårt grytskåp bor det två gjutjärnsstekjärn som vi fått hem från Ankis far eftersom han inte alls använde dom längre. Dom tackade vi ju så klart ja till, vi kände igen dom sedan vi varit på semesterresor i Bulgarien och ätit Sizzeling Plate några gånger, eller fräsande tallrik som det kan heta om man översätter det. Fast visst låter det så mycket bättre när man säger Sizzeling, det är ju precis så det låter från stekpannan när den kommer in på bordet och serveras.
För de av er som känner att ni inte alls hänger med nu så kan man jämföra det hela med plankan som man vanligtvis ser annars. Man hettar upp stekjärnet i ugnen, precis som med plankan, smälter lite smör på och sen lägger man på det som ska serveras. Tillagar i ugnen och sen ställer man in hela tjottaballetten på matbordet och hugger in!
Glöm bara inte bort att stekjärnet är varmt, vansinnigt varmt, så lägg för guds skull INTE händerna på det!

På vår sizzeling plate la vi det perfekta potatismoset för gratänger (recept här), en bit laxfilé och sedan ställlde vi det i ugnen på 200 grader ca 10 minuter. Vi serverade en ljuvlig sås till som ni får receptet på här:

Goda fisksåsen  4 port
3 dl fiskbuljong, inte för salt
6 dl vispgrädde
2 dl vitt vin, torrt
salt och vitpeppar
sherry
maizenaredning, eller toppredning av 1 msk smör sammanrört med 1 msk vetemjöl
Blanda buljong, grädde och vin i en tjockbottnad gryta och låt småputtra ca 1 timme. Kan tyckas vara lång tid med då får den verkligen koka samman ordentligt och bli riktigt tjock och simmig!
Tycker du att det behövs så red av såsen, antingen med maizena eller toppredningen.
Smaksätt med salt, peppar och ev lite sherry.

Är ni sugna på kalv med lite Italiensk inspiration till helgens goda middagar så har ni något riktigt gott att se fram emot i morgon. Vad vi bjuder oss själv på till fredagsmyset har vi inte riktigt beslutat än, vi velar fram och tillbaka mellan två olika val, som två åsnor mellan två hötappar... Och nej, tacos är inte en av tapparna:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 19 september 2012

Bräckkorv på dagen D.

Den senaste tiden har vi bjudit på hemmagjord korv nästan varje vecka och vi har faktiskt ett korvrecept att bjuda på även denna veckan. Håkans senaste korvtillverkning hemma i vårt kök resulterade i en bräckkorv som blev riktigt lyckad. Bräckkorv är en riktigt gammal hederlig korv som har hängt med länge, det äldsta receptet vi har i vår ägo finns i en kokbok från tidigt 40-tal. En kokbok som korvagubben gärna sticker näsan i, titt som tätt.
Och jodå, här har ni en charkuterist som som inte får nog av korvtillverkning på jobbet...

Till detta receptet är det bäst om du har en hushållsassistent som du kan blanda samman smeten i, men skulle du nu inte ha det så går det ju så klart även att blanda för hand också. Tänk då bara på att du är riktigt noga med att blanda, älta, smeten väl och att du är supernoga med att tvätta dina händer innan du gör det!

Vill du se lite bilder på hur du går tillväga när du stoppar korv så kan du kika på vårt inlägg om när vi gjorde fläskkorv, du hittar det här.

Bräckkorv  ca 1 kilo korv
svinfjälster (att stoppa korvsmeten i)
½ kilo oxkött
½ kilo bogfläsk eller fläskkarré
½ kilo späck
½ kilo kokt kall potatis
1½ dl kall kokt mjölk
1 msk salt
1 msk socker
1 tsk malen vitpeppar
1½ tsk malen kryddpeppar
2 tsk malen ingefära
Lägg fjälstret i blöt i kallt vatten under tiden som du gör korvsmeten.
Mal ner köttet och späcket, mal därefter ner potatisen och tillsätt kryddorna.
Kör ca 5 minuter i hushållsassistenten så att det blandas samman väl.
Späd med mjölken, lite i taget tills det blir en jämn smet.
Skölj ur fjälstret i kallt vatten och trä det på korvhornet, sleva ner korvsmeten och börja korvstoppningen.
Kör ut smet i fjälstret så långt som du vill att en korv ska vara, knip åt med fingrarna, dra ut en bit fjälster som är utan korvsmet och klipp av.
Bind samman i båda ändarna eller bind ihop ändarna för en rund korv, det går bra med vanligt steksnöre.
Fortsätt att stoppa en korv i taget på samma sätt tills du använt hela korvsmeten.
Låt helst korvarna ligga någon timme i kylen så de mognar lite innan du steker dom.
Vill man ha lite extra tjong i smaken så kan man röka korvarna ca 15 minuter innan stekningen.
Stek korvarna tills de har en innertemperatur på 72 grader.


Idag är det då dags för dagen D, den stora dagen då månadens upplaga av ICA Buffé dimper ner i brevlådorna runt om i landet. Inte vilken upplaga som helst utan just "the one and only" med reportaget från vår bloggträff i Värnamo i juni.
Skulle ni nu, mot all förmodan, inte ha tillgång till tidningen så kan ni kolla i den på nätet hur enkelt som helst.
Bara klicka på denna länken så kan ni läsa artikeln och ta del av alla goda recept vi använde när vi kockade indisk mat, klicka här så kan du läsa tidningen på nätet och se mer från träffen. Man kan även köpa Buffé i ICA-affären om man vill ha en egen pappersvariant också, och det vill man ju naturligtvis:)

Vill ni se våra egna bilder från hur det såg ut bakom kulisserna på vår Indiska matlagningsträff så bjuder vi på dom i detta inlägget. Recepten från den härliga träffen tycker vi absolut att ni ska prova, det var så många spännande smaker och så många goda rätter vi njöt av. Att sen sällskapet också var bland det bästa gjorde ju upplevelsen ännu godare:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 18 september 2012

Nudelsallad, vilken dag som helst.

En tisdags som denna tisdag kan det väl passa fint med en nudelsallad med lite rotfrukter och grönsaker i, eller vad tycker ni? Ja, varför den skulle passa bättre en tisdag än en torsdag vet vi inte riktigt faktiskt, men det lät så där bra när vi skrev det:) Det lät nästan lika bra som det smakade och då ska ni veta att salladen smakade finemang!
Låt oss inte babbla längre och snurra in oss mer i bokstäver och ord, låt oss istället presentera salladen:


Nudelsallad  2 port
2 "buntar" äggnudlar
1 stor morot
10 cm gurka
några blomkålsbuketter
1 klyfta vitkål
Koka nudlarna efter instruktionen som finns på paketet, skölj dom i kallt vatten och låt dom rinna av.
Skala moroten och hyvla den i tunna skivor med potatisskalare eller osthyvel.
Skiva gurkan tunt, dela blomkålen i mindre buketter och strimla vitkålen tunt.
Blanda samman alla ingredienserna i en skål.
Dressing
½ dl japansk soja
1 vitlöksklyfta
1 msk risvinäger
riven färsk ingefära efter eget tycke och smak
½ dl sesamfrön
Börja med att rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna tills de börjar få en svagt brun färg.
Häll sesamfröna i en skål och tillsätt övriga ingredienser. Blanda samman och smaka av.När du är nöjd med smaken så blandar du ner dressingen i salladen och serverar.

Vi serverade vår smarriga nudelsallad till tonfiskbiffar som är så smaskiga och passar bra till. Biffarna gör du på burkad tonfisk och man variera dom i smak hur mycket som helst. Blir du nyfiken på receptet - klart du blir - så hittar du det här.

I går kväll var halva köket på en helt makalös föreläsning och fick många Aha-upplevelser med hem. Det var frun i huset som var och lyssnade på Jonas Helgesson, författare till bl.a "Ett CP-bra liv" och "Grabben i kuvösen bredvid" - två böcker som ni absolut ska läsa om ni inte redan gjort det. Får ni möjlighet att lyssna på honom och ta del av hans föreläsningar så måste ni göra det, så mycket tankvärt och så många minnesvärda ord! Kanske någon som redan varit på en av hans föreläsningar?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 17 september 2012

Plommonmarmelad med vanilj

Tänk, det blev en härlig vändning i höstvädret här nere i går, från en gråmulen och blåsig förmiddag övergick det till en solig och lite mindre blåsig eftermiddag. Så vi fick både bytt kläder i våra garderober och byråar, fixat meny för veckans middagar och en liten återvinningspromenix som bonus på det. En vrålgod middag som vi själv fantiserade ihop receptet till och sedan avslutning med popcorn framför Bones på tvn, det var vår söndag det. Precis sån där lagom blandning av avkoppling, nytta och nöje - en söndag precis i vår smak:)

Den vrålgoda middagen får ni vänta lite med att få ta del av, den ligger fortfarande i redigeringshögen, istället ska ni få veta vad det blev av plommonen vi fick med hem förra söndagen. De av er som brukar följa oss på Facebook fick en smygtitt i onsdags när vi visde en bild på vad det hade kockats till av plommonen. Någon gissade på chutney, någon gissade på sylt men inget av det blev det, däremot var gissningen på marmelad helt rätt!  Nu får ni alla ta del av både bild och recept, varsågoda - Mårtenssons plommonmarmelad:



Plommonmarmelad 
1½ kilo mogna plommon
1 kilo syltsocker
½ vaniljstång
1 dl vatten
Skölj av plommonen, klyv på mitten och ta bort kärnorna. Dela gärna plommonen i mindre bitar så koker de sönder fortare och lite bättre.
Häll vatten och socker i en stor gryta och lägg i plommonen.
Skär ett snitt i vaniljstången, skrapa ur de små fröna och lägg ner i grytan, lägg även i stången.
Koka upp under omrörning och låt sedan marmeladen småputtra på låg värme ca 15 minuter. Rör och skumma av undertiden.
Ta  grytan från värmen och slå upp marmeladen på väl rengjorda burkar där den sedan får stå och svalna.
Tycker du att marmeladen har för stora plommonbitar så kan du köra ett par varv med en stavmixer.
Vi brukar alltid hälla vår marmelad i plastburkar som vi sedan fryser in.

Några plommon ligger det kvar i skålen även om vi nallat under tiden... får se om det blir något mer tillagat eller om vi fortsätter nalla:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 16 september 2012

Blåbär och vildsvin

Så ja, då känner vi igen det skånska höstvädret igen, himlen är mulen och det blåser, en perfekt dag för att packa undan alla sommarkläder och plocka fram höstens garderob... eller kanske bara ta igen sej, bläddra i kokböcker för inspiration och fixa någon god eftermidddagsfika.

I gårkväll var det dags för en finfin tradition, nämligen kräftskiva hemma hos Anne och Ingemar med massor av godsaker uppdukade på buffébordet. Ni kan vara säkra på att ett eller annat recept dyker upp här så att ni också ska kunna ta del av smaskigheterna vi njöt av. För de av er som är nyfikna på hur det kan se ut när vi sätter oss vid deras bord så kan ni kika här. Klart fler som skulle behöva starta en matblogg för att dela med sej av allt det goda som görs i det köket...


Från vårt kök får ni idag ett förslag på hur ni kan laga till en god middag med vildsvinskött, receptet är hämtat ur herr Mårtenssons favoritkokbok, "Det glömda köket" av Jens Linder:

Blåbärsspäckad vildsvin   2 port + matlåda
500 g vildsvinsytterfilé eller karré
½ dl torkade blåbär
½ tsk salt
nymald vitpeppar
Kryddblandning av:
2 tsk vatten
1 tsk salt
nymald vitpeppar
1 tsk mald ingefära
1 tsk torkad salvia
Blanda samman kryddblandningen och ställ åt sidan under tiden som du förbereder köttet.
Gör ett hål rakt genom köttet på längden, går enklast med ett brynstål.
Lägg blåbären i en skål, salta och peppra och tillsätt vatten, rör om. Stoppa in blåbären i hålet i köttet, använd dej av brynstålet eller skaftet på en träsked eller trägaffel.
Gnid in köttet med kryddblandningen, lägg över det i en ugnsfast form med en klick smör i.
Stick en kötttermometer mitt i köttet och ställ in formen i nedersta delen av ugnen och tillaga det i 175 graders värme till innertemperaturen är 72-75 grader.
Ta ut köttet och låt det vila under aluminiumfolie ca 10 minuter innan du skär upp det och serverar.

Peppargräddsås till vildsvinskött  2-4 port (för vår del räckte det till oss två)
3 dl vispgrädde
½ msk grovmalen svartpeppar
2 tsk vitvinsvinäger
salt efter eget tycke och smak
Häll alla ingredienserna i en gryta och låt det koka utan lock tills halva mängden kokt bort.
Servera.

Annars har helgen förflutit ganska lugnt, Anki hade en superduper trevlig fredagskväll med sina jobbkompisar på restaurangen "Upp eller Ner", vilket resulterade i en väldigt stillsam lördag... Inte pga av för mycket våtvaror, snarare pga en ömmande rygg:(
Håkans fredagsmiddag smakade förträffligt och sköljdes ner med en Löwenbräu Oktoberfestbier som passade väldigt bra till det grillade köttet. En smarrig middag men, det var lite ensamt här vid matbordet, snyft...:)

Men nu, kära läsare, nu ska vi fånga denna söndagen och se vad den har med sig... klädsortering eller avkoppling... hmmm, svårt val....

Ha en fin vecka alla,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

fredag 14 september 2012

Låt bullarna jäsa i ugnen.

Idag ska ni få ett kanonrecept som ni kan använda är ni vill smaska i er goda bullar men inte har tid för deg som ska jäsa, bakas ut för att sedan jäsa en gång till innan de gräddas... År det något vi verkligen uppskattar så är det just brödbak som går undan och inte kräver långa jästider! Detta är det senaste i den samlingen och här funkar det så att bullarna jäser i ugnen undertiden som den blir varm, smart eller hur?

Snabba kalljästa bullar  ca 15 st
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk rapsolja
1 tsk honung
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl
1 dl solrosfrö
Smula ner jästen i en skål, häll i vatten och rör så jästen löser sig. 
Blanda ner olja, honung och salt.
Tillsätt båda sorters mjöl och rör samman till en smidig deg och rör sist ner solrosfröna.
Baka ut degen på mjölat underlag och dela i 15 bitar som du rullar till bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in plåten mitt i en kall ung och sätt igång ugnen på 200 grader. Bullarna jäser när ugnen värms upp.
Ta ut bullarna efter ca 25-30 minuter och pensla med ljummet vatten så det håller sej mjuka när de kallnar. 

Igår fick vi besök av världens bästa Freddy som hade med sig världens bästa presenter från sin kompis, världens bästa Patrik! En hel påse full med indiska kryddor som han köpt när han var på affärsresa i Indien. Hallelulja, vilken glädje och extra glada blev vi när vi såg att den ena påsen innehöll Bockhornsklöver - det har vi inte lyckats hitta i någon endaste affär i våra trakter. Dessutom var det som en skänk från ovan när det även fanns Garam Masala i en paket, eftersom Anki just slängt i det allra sista vi hade hemma i en gryta som stod och puttrade på spisen... 

Kolla bara här alltså, vilka godingar!
Den ena påsen står det "Sweet root powder" på, är det möjligtvis någon som har något bra tips på vad vi kan använda det till? 

Ikväll blir det middag vid vars ett matbord, kan ni tänka er... Håkan får helt enkelt dinera på egen hand medan Anki dinerar på restaurang tillsammans med sina jobbkompisar. Vilken restaurang det blir är en väl förborgad hemlighet, en överraskning alltså. Håkan ska sätta i sej smarriga revben som kryddades redan igår så de har haft god tid på sej att ta till sej de goda smakerna - ingen överraskning där alltså.

Nu kära läsare, önskar vi dej en skön helg med goda bullar till frukost!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

torsdag 13 september 2012

Djungeln i köket blir en god röra.

Vi har plötsligt en djungel i hela köksfönstret, visserligen inga lianer än så Tarzan göre sig icke besvär:)
Vi nallade nämligen en del örter med oss hem i söndags som nu står så fint planterade i krukor i köksfönstret. Oregano, citronmeliss och salvia flyttade med oss hem och joinade myntan, thaibasilikan, gräslöken och basilikan och alla verkar komma väldigt bra överens. Inga som helst problem med inskolningen än så länge!

Myntan använder vi mest i goda drinkar men nu senast fick den samsas med fetaost och äpplen i en makalöst god sallad som vi slängde på en tallrik där fläskkotletter och klyftpotatis låg. Kotletterna hade smak av de goda kryddorna de marinerats i under dagen och tillsammans med den friska äppelsalladen smakade det kanongott!


Äppelröra med mynta och fetaost  2 port
1 msk olja
3 gröna äpplen
2 msk farinsocker
salt och svartpeppar
½ tsk mald spiskummin
50 g smulad fetaost
2 msk hackad färsk mynta
1 msk lime- eller citronsaft
Skala, kärna ur och hacka äpplena grovt. Stek äppelbitarna i oljan tills de är gyllenbruna, ca 5 minuter.
Rör ner socker och stek tills sockret har smält.
Lägg äppelbitarna i en skål och låt dom svalna lite innan du tillsätter de övriga ingredienserna.
Låt salladen gärna stå en stund innan serveringen så smakerna får dra lite.

Till fläskkotletterna rörde vi samman: 
mald spiskummin
garam masala
salt och svartpeppar
olivolja
som vi sedan penslade kotletterna med.
Kotletterna fick sedan ligga och marinera en stund innan vi stekte dom.

   
Vår lilla krydddjungel, doftar så gott så!

Och nej, det blev ingen chilismak på våra bruna bönor igår. Vi sparar på de fina röda ett tag till, men det finns redan nu bra förslag på vad som ska hända med dom. De små är helt och hållet Håkans att njuta av, Anki tar det lugnt och nöjer sej med hettan från de större:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 11 september 2012

En av många...

Västerbottenost kan vi äta på både höjden, bredden, tvären och alla andra konstiga sätt! För ett tag sedan smarrade vi på västerbottenostpaj till vårt fredagsmys, ja inte riktigt hela gick med, en ganska stor bit fick Freddy med sig hem när han var på besök.
Det finns en uppsjö av recept på västerbottenpajer om man söker på nätet, i kokböcker och i mattidningar. Vår variant har sitt ursprung i Allt om mat, men lite förändring har skett med pajen när den kockats i vårt kök:


Västerbottenpaj  6-8 bitar
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
½ tsk salt
1 ägg
Hacka samman mjöl, smör och salt i en matberedare, eller för hand. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop.
Tryck ut degen i en pajform som är 24 cm i diameter, smörj den om den inte är teflonbelagd. Ställ pajformen i kylen och låt den stå där minst 30 minuter.
Nagga botten av pajskalet och grädda det mitt i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.
Fyllning
3 ägg
300 g västerbottenost
2½ dl mellangrädde
1 dl mjölk
salt och svartpeppar
Vispa samman ägg, grädde och mjölk, tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen på 200 grader i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. När fyllningen är fast, har "stannat", och fått fin färg är din paj färdig.

Anki fick en riktigt fin present med hem idag från bästa Caroline på jobbet. I en plastburk låg det fem röda juveler som växt till sej på Carolines balkong i sommar:

Visst är dom vackra? Håkan jublar i högans sky av glädje och vet inte riktigt på vilket ben han ska stå:) 
Nu ska vi bara fundera ut vilken maträtt de ska få äran att smaksätta, herrn i köket funderar på bruna bönorna som han ska tillaga i morgon... kanske en ny smaksensation? 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 10 september 2012

Lax i silver.

Precis när vi tyckte att vi kände att hösten var i antågande och att "visst har det blivit lite kyligare" så vänder vinden och vi står mitt i värsta sommarvärmen igen! Härligt, och vi får väl hoppas att det håller i sej ett tag till, för vi är inte riktigt redo att ta farväl av sommaren, inte än i alla fall.
Vi har hämtat oss från gårdagens marknadsbesök, även om vi stängde tittorna väldigt tidigt igårkväll båda två, framför tvn i soffan. Det finns en viss risk att Håkan gör detsamma ikväll eftersom måndagar betyder uppstigning klockan 5 för en cykeltur till jobbet i arla morgonstund:)

Eftersom det är måndag så kör vi som de senaste måndagarna med ett litet fiskrecept inför morgondagens fiskätardag. Ja, visst tjatar vi om fisk men det är ju nyttigt med fisk, ni vet Omega-3 och allt det där, även om det nu dyker upp några rapporter om att viss lax kanske inte är så bra för hälsan.
Den odlade laxen kan nämligen innehålla miljögifter som kan ha viss negativ inverkan på vår hälsa, enligt några forskare, medan andra forskare säger att de positiva effekterna överväger och att vi därför inte ska oroa oss (läs här)...
Ja, vad ska man tro egentligen? Hur man än vänder sig har man ändan bak känns det som. Vi för vår del fortsätter i alla fall att äta lax, ungefär en gång i veckan, och denna åt vi förra veckan:


Ugnsbakad lax i folie  2 port
2 ark aluminiumfolie
olja
2 bitar laxfilé
½ lime, rivet skal och lite pressad juice
salt
mald koriander
spiskummin
några blad thaibasilika
3 coctailtomater, klyftade
Pensla olja på foliearket och lägg på laxbiten.
Pressa över lite limejuice och strö på limeskal.
Krydda laxen med koriander, spiskummin och salt, lägg på basilikabladen och tomatklyftorna.
Vik samman foliet som ett paket och lägg paketen i en ugnsfast form.
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader, ca 15 minuter, ta ut och kolla så laxen är klar.
Vill du lägga laxpaketet på grillen så fungerar det ypperligt, låt det då ligga där ca 20 minuter.
Servera med valfria tillbehör.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
X

söndag 9 september 2012

Marknadsrapport.

Då var årets sista marknadbesök över och vi kom hem med en del inköp, dock inte lika många som vi brukar. Men det gör ingenting alls, det vi köpte är vi mer än nöjda med!

Godisstänger i massevis - ja här gjordes det inköp, det måste vi medge. 
Munkar i all världens färger och smaker och fudge i all världens smaker. 

Årets hippaste mössa måste dessa "extrahuvud" vara, de fanns för jösse namn i vart och vartannat stånd. 
Och nej, här blev det inte något köp:)
Inte heller köptes det någon raffig hemmaklänning, halkstrumor eller zebrarandiga pälsklädda tofflor... 
Fast klänning och zebratofflor hade kanske gjort succé! 

 Men sockervadd, då går Anki igång! 
Det är näst intill ett tvång, ser hon de vita fluffiga söta molnen så måste hon ha minst ett!

 Väl hemma hos morbröderna så plockades det plommon, söta sådana. Marmelad eller kaka, vi får se vad det blir av dom. Vi kommer i alla fall med all säkerhet att kocka till en av våra absoluta favoritsåser till anka, nämligen plommonsås, det receptet hittar ni här om ni blir nyfikna.

I trädgården märks det att hösten är på väg, blommornas färg och form ändras och äpplena växer. 

I köket på en hylla står de allra vackraste kryddburkarna och gör oss smått nostalgiska. 

 En del av dagens fångst, vi jublade extra högt när vi äntligen hittade hel spiskummin som vi letat efter länge!
Även nya spislock och träbonnar låg i påsen, men de ville inte vara med på bild. 

Där har ni vår härliga söndag fångad på bilder. Hur har er söndag sett ut?

Nu - en  riktigt fin vecka önskar vi er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 8 september 2012

Enklaste förrätten och starstruck.

I dag hade vi lite funderingar på att kanske placera våra rumpor på någon av stans restauranger, men efter lite funderingar och "ännavännande" så kom vi fram till att vi faktiskt inte var riktigt sugna på det...
Istället bestämde vi oss för att inköpa en flaska gott bubbel (något vi aldrig behöver fundera på om vi är sugna på...) och laga till en god 3-rätters i vårt eget kök. Det har hitintills visat sej vara ett alldeles utmärkt beslut och redan nu tänkte vi bjuda er på vår förrätt som vi blev väldigt nöjda med. Varmrätten håller vi lite på, liksom efterrätten som vi snart ska sätta i oss.


Räkfylld citron  2 port
1 citron
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
hackad dill
2 dl skalade räkor, grovt hackade
Dela citronen på längden och gröp ur innehållet i en skål.
Blanda samman majonnäs, crème fraiche, dill och räkhack.
Smaksätt räkröran med citronkött och pressad citron, vi tog ca 1 msk.
Smaka av med salt och peppar och fyll sedan citronhalvorna med räkröra.
Garnera med en bit citron, några räkor och en dillvippa.
Röd rom är också gott att både blanda i röran och garnera med.
Röran kan även läggas i en avokadohalva eller på en bit rostat gott bröd.

En av de enklaste förrätter vi fixat till och dessutom så variationsrik. Kräftor eller tonfisk istället för räkor, avokado eller toast istället för citronhalva - you name it!

Annars inga skandaler i köket, vi kom ihåg att gratta Anne på födelsedagen, alla rutorna i melodikrysset blev ifyllda och håret sitter kvar på våra huvud efter vändan på stan i värsta höstblåsten.
Förutom maten på tallrikarna så har den mest upphetsande upplevelsen denna lördag varit att vi sett en handfull kändisar på stans gator och torg. Först sprang vi på Lisa och när vi pratade med henne så spatserade en halvan av Lyxfälleduon förbi! Som om det inte räckte så såg vi Arvingarna när vi var på väg hem, attans också att vi inte hade autografblocket med oss...

Hoppas ni har en bra lördagskväll,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 7 september 2012

Absolut oriental

Vi är båda lika farliga att släppa loss i tax-free affärer på flygplatser och liknande, vi spankulerar runt bland hyllorna och hittar spännande flaskor med nya spännande smaker som vi aldrig sett förut. Den ena tjoar högre än den andra om allt som hittats, men det slutar faktiskt otroligt nog med ganska så få inköp - tro det eller ej. För det är ju så lätt att förköpa sej och sedan står flaskorna där i barskåpet och ser sorgliga ut, ledsna över att aldrig få användas... Sen har vi ju gått på en och annan nit också genom alla år och burit hem sorter som absolut inte levt upp till förväntningarna, så nu för tiden ser vi till att hejda oss innan vi anländer kassan och ställer tillbaka alla flaskorna:)

Senaste upptäckten av en ny smak gjorde vi på väg hem från vår semester och den flaskan bestämde vi oss för att ta med hem, vi visste att det fanns en tom plats där den kunde bo. Absolut Orient Apple, med smak av äpple och ingefära, tyckte vi båda lät väldigt god och rätt hade vi. Kanske det kunde vara en liten gnutta mer ingefära i smaken, men det ordnar man ju enkelt genom att riva ner lite färsk ingefära i drinken som blandas:

Efter många om och men döpte vi vår drink till:

Absolut oriental   1 glas
3 cl Absolut Orient Apple
5 myntablad (inte för stora)
1 klyfta lime
riven ingefära efter smak
Ginger ale
Is
Riv sönder myntabladen ner i ett glas, riv i lite ingefära och tillsätt limeklyftan.
Muddla, rör, så att bladen mosas lite och limeklyftan pressas.
Lägg ner isbitar, gärna flera stycken, vi tog 5 per glas, och fyll upp glaset med Ginger Ale.

I helgen är det dags för marknadsbesök i Lövestad, det är höstmarknad på söndag och då botaniserar vi åter bland alla knallarnas marknadsstånd. Några burkar god honung står högst upp på inköpslistan, lite kryddor hamnar också där tillsammans med strumpor. Lite blandat bandat med andra ord.
Hur ser era planer ut för kommande dagar?

Hoppas nu ni får en riktigt skön helg, med goda smakupplevelser, trevliga möten och fina upplevelser!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 6 september 2012

Blåbärskaka

Eftersom ni varit så snälla som ni bara kan (visst har ni väl det?) så ska vi bjussa er på en kaka idag, precis som vi skrev igår. Det blir blåbäsrutor med två olika smeter, en av typen sockerkaka och en lite grövre med havregryn i. Det visade sej vara en väldigt lyckad kombination av kaksmeter, mjukt och lite tugg på en och samma gång. Kakan kan varieras med andra bär, ta vad du har tillgång till på buske eller i frys, syrligheten  från röda vinbär passar säkert riktigt bra precis som hallon, krusbär eller varför inte plommon i skivor... Oändliga variationsmöjligheter med andra ord:

blåbärspaj

Blåbärsrutor   
125 g smör
3 dl socker
1 ägg
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl mjölk
Rör smör och socker tills det är vitt och poröst, tillsätt ägg och rör om.
Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten varvat med mjölken under omrörning.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, 25*30 cm.
Fyllning
150 g kallt smör
2 dl socker
2½ dl havregryn
5 dl blåbär (går bra med frysta)
Blanda smör, socker och havregryn i en matberedare och kör till en smulig deg.
Lägg bären i långpannan på äggsmeten och fördela havredegen över.
Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter.
Låt kakan svalna innan du skär den i bitar och serverar, gärna med lite glass.


Idag har vi hämtat ut vår senaste kokbok, vi gör alltså revolt och struntar helt och håller i att vi har köpstopp vad gäller kokböcker! En kokbok som vi har suktar och trånat efter länge, pillat på flera gånger och lånat hem från bibblan mer än en gång, har äntligen hittat hem till vår bokhylla.
Det är systrarna Eisenmans "Mingelmat" som vi hittade på Bokus till ett riktigt bra pris och klickade hem.
Vi är helt övertygade om att vi kommer att få väldigt stor användning av den, om inte annat så kan vi ju sitta och dregla över de fina bilderna på var och varannan sida...

och förresten... det är fredag i morgon:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xxx

onsdag 5 september 2012

Ny smak på korv.

Ja, så plöjer vi vidare bland alla matfoton som bara står på kö och tigger om att få vara med här i köket. Turen har idag kommit till Håkans senaste smakidé och den hett efterlängtade korven, som vi skrivit om i ett tidigare inlägg, som blev resultatet av den idéen. Sist det gjordes korv i köket så blev det som ni kanske minns en variant med indiska smaker som blev fantastiskt god och gav mersmak. Denna gången gav vi oss därför vidare ut i världen för att leta nya smaker att prova i korvtillverknigen och landade vid Medelhavet.

Vill du kika lite närmare på hur du går tillväga rent praktiskt när korven ska stoppas så har vi gjort ett inlägg om det tidigare. Visserligen är det tillverkning av fläskkorv där, men det fungerar precis likadant med denna:.
Varsågoda, vi ger er Håkans Medelhavskorv:


Medelhavskorv
svinfjälster till korvstoppningen (finns i välsorterade mataffärer, t.ex GeMe-livs)
7 hg bogfläsk
3 hg oxkött
2 g vitlökspulver
1½ g torkad oregano
1½ g torkad basilika
1 g torkad mynta
15 g salt
1 gnutta socker
Lägg fjälstret i blöt i kallt vatten och låt det ligga undertiden du gör korvsmeten.
Tärna köttet och mal i en köttkvarn.
Blanda samman köttfärsen med övriga ingredienser, rör samman smeten ordentligt så det blandas väl.
Skölj ur fjälstret i kallt vatten innan du trär det på korvhornet.
Sleva ner korvsmeten och börja korvstoppningen.
Snurra av korvarna till önskad längd och klipp av.
Stek korvarna på svag värme ca 15 minuter, men kontrollera temperaturen så de är klara innan du hugger in. Korvens temperatur ska vara 70-71 grader.

Till korven åt vi en smarrig svamprisotto som verkligen passade riktigt bra till:


Svamprisotto  4 port
1 dl  torkad svamp av valfri sort (vi hade blandsvamp)
1½ l grönsaksbuljong
½ hackad gul lök
4 dl avorioris
smör
1½ dl vitt vin
1½ - 2 dl riven parmesanost
hackad bladpersilja
salt och peppar
Lägg svampen i blöt i kallt vatten ca 15 minuter innan du slår av vattnet (spara det!) och steker svampen i smör. Ställ undan svampen och börja koka risotton.
Värm buljongen och håll den varm hela tiden.
Fräs hackad lök tillsammans med riset i smör tills riset blir genomskinligt, rör om hela tiden.
Häll på vinet och låt det koka in under omrörning på låg värme.
Häll i svampspadet och låt det koka in under omrörning.
Blanda ner hälften av svampen och rör om.
Tillsätt sedan den varma buljongen, lite i taget, under omrörning och fyll på när det kokat in.
När riskornen är mjuka och risotton är krämig (ca 20-30 minuter) blandar du i resten av svampen, osten och persiljan. Smaka av med salt och peppar och servera.

Nu ska vi bläddra vidare på lagret och bestämma oss för vad ni ska på njuta av i morgon... kan hända att vi bjuder på en liten kaka om ni är snälla:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 4 september 2012

Panerad kotlett, vardag eller helg.

I dag bjussar vi på en härligt saftig, lättlagad och snabbfixad vardagsmiddag. Eller, för all del, så kan man även servera den på helgen, den blir precis lika saftig och är lika lättlagad då också!


Kotlett med god panering  2 port
3 utbankade, benfria fläskkotletter
2 msk vetemjöl
5-6 ansjovisfiléer, fint hackade
1 msk orökt kaviar
1 msk finhackad lök
svartpeppar
2 ägg
smör
Vispa samman äggen och blanda ner kaviar, ansjovis- och lökhacket, krydda med svartpeppar.
Torka av köttbitarna och vänd dom först i mjölet och sedan i äggröran och försök att få så mycket som möjligt att fastna på kotletterna. Det som inte fastnar ska du spara till senare.
Stek kotletterna i smör i en medelvarm stekpanna, ca 5 minuter på varje sida.
Droppa över den sista äggröran innan du vänder kotletterna.
Servera gärna med kokt potatis. Och var inte orolig, det behövs faktiskt inte sås, det blir riktigt saftigt tack vare paneringen.

Just panerade kotletter blir vi alltid lite nostalgiska över i vårt kök och så även denna gången. Det är nämligen så att första gången Håkan bjöd hem sin blivande fru på middag så kockade han till just panerade fläskkotletter. Visserligen inte just denna varianten utan en helt vanlig med skorpmjöl, men det gick ju bevisligen vägen ändå!
Kanske dags att ändra på det gamla talesättet till "Vägen till en kvinnas hjärta går via magen"?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 3 september 2012

Kräftskiva på tu man hand.

Då ska vi se då, vi har lite mat, dryck och bilder på lager som står i kö för att få komma med... ibland hopar sej inläggen och vi hinner inte riktigt med allt som vi gjort och ätit. Fortfarande ligger det restaurangbesök, en ny korvvariant, en god kaka och en vansinnigt god kalvrätt a'la Italien och väntar på plats i vårt kök... 
Men de får faktiskt vänta lite till för idag är det dags för oss att sjunga kräftornas lov! 

Vi satte alltså tänderna i årets premiärkräftor i fredags, dock utan både hatt och haklapp - det skulle väl sett något ut:) Kräftorna lades i blöt i ny lag på torsdagen så de hade god tid på sej att få ny smak och denna lagen var verkligen en som gick hem i vårt tycke! Receptet hittade Håkan i juli-numret av "Allt om mat" och endast en liten förändring gjordes när lite mer salt tillsattes. 

Det mesta av det bästa. Västerbottenkex, goda ostar, snaps och röda kräftor. 

 "Här ligger vi och gonar till oss i vår nya lag", SPA-besök innan måltiden...

Kräftlag till ett paket kräftor
1 paket halvtinade kräftor (låt tina i kylen ca 24 timmar)
3 liter vatten
33 cl porter
1 dl grovt salt (utan jod)
½ dl halvtorr sherry
2 msk råsocker
½ gul lök
1 knippe dillkronor
Koka upp vatten, porter, salt, sherry, socker och löken i en stor gryta.
Lägg i dillkronorna och ta grytan från värmen.
Låt lagen kallna och ta ur löken.
Lägg kräftorna i lagen och låt dom stå i kylen till nästa dag och dra åt sej de goda smakerna.

Till kräftorna åt vi lite olika ostar, baguetter, oliver och goda kex som Anki slängde ihop snabbt och enkelt efter ett recept från ICA. Ett recept som varieras med olika smaker var vi båda överens om:

"De smakar ju precis som Saltiner, fast mycket godare!", var Håkans betyg. 
Dock kunde de nog tagits ut från ugnen lite tidigare...

Västerbottenostkex ca 15 stycken
1½ dl vetemjöl
50 g smör
1 dl riven västerbottenost
1½ tsk dijonsenap
Kör alla ingredienser i en mixer/matberedare till det blir en jämn och smidig deg. 
Rulla ihop degen till en rulle, ca 8 cm lång, plasta in i platsfolie och lägg i kylen minst 30 minuter. 
Skär rullen i jämna bitar, ca ½ cm tjocka, och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
Tryck ut kexskivorna lite, toppa med lite extra riven ost och grädda mitt i ugnen 10 minuter på 200 grader. 

I glasen plaskade lite nya sorters öl runt, Håkan körde franskt och lät hustrun prova en tysk:)

Håkans öl; Saint Landelin Mythique, en fransk Ale, bland det godaste jag druckit till kräftor! Gillar man fruktigt smakande öl så är denna ett hett tips
Ankis öl;  Tyskt veteöl, Störtebeker. En absolut värdig tävlande om topp-placering vad gäller veteöl, en ny favorit. Frisk, söt och mild, nästan ingen smak av beska alls. 

Då var lovsången slut där, i morgon återkommer vi med fler godsaker från lagret!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 2 september 2012

Kantarellrisotto

Svampens dag är det tydligen idag, det fick vi nys om när vi lyssnade på radion under frukosten i morse. Tyvärr var det flera svampexkursioner som blev inställda här nere i våra trakter, eftersom det råder brist på svamp i skogar och marker. Men det finns tydligen hopp fortfarande, bara det kommer lite regn så blir det förmodligen bättre jaktlycka för svampplockarna. Nu hör vi inte till det svampplockande släktet så för vår del får det gärna fortsätta vara sol och torrt:) Fast å andra sidan blir det kanske tomt i svamplådorna på torget utan vatten från skyn... åh, ambivalens och elände...

Hur som haver så får vi väl gratta svampen på högtidsdagen och det gör vi med en smaskigt god risotto med kantareller som vi satte i oss förra helgen:


Kantarellrisotto  2 port
1 liten lök
ca 200 g kantareller
2½ dl arborioris
1 msk smör eller olja
1 dl vitt vin
5 dl varm grönsaksbuljong
1 dl riven parmesanost eller västerbottenost
Finhacka löken och dela svampen i mindre bitar (om det behövs). Fräs svamp och lök i matfettet i en tjockbottnad gryta tills löken mjuknat.
Sänk värmen, tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut under omrörning tills det är genomskinligt.
Tillsätt vinet, och rör om tills det kokat in.
Fortsätt sedan fylla på med buljong, lite i taget, under omrörning till all vätska kokat in.
När riset är mjukt och krämigt är det tid att tillsätta osten, smaka av med salt och peppar och sedan servera.

Helgen så, fredagens kräftor var riktigt goda, lagen Håkan gjorde till dom var väldigt god och kexen Anki slängde ihop passade så bra till. Ingen av oss trillade under bordet eller blev i hatten så det får man väl räkna som en lyckad premiär:)
Lördagen bjöd på vacker väder, promenad, en god middag med Italienska smaker och avslutades med en bra film i dvdn, "Extremt högt och otroligt nära" med Tom Hanks och Sandra Bullock.
Har ni inte sett den så tycker vi absolut att ni ska göra det, i alla fall om ni tycker om filmer som överraskar, berör och sätter igång lite tankar typ "vad skulle jag göra om...". Men förbered er med näsdukar modell extra tjocka om ni har lätt till tårar, Anki behövde nästan en hel paket näsdukar innan de två timmarna var slut.

Dagen som idag är har hitintills innehållit långsittar frukost med menyplanering inför kommande vecka, skogspromenad med paus för mjukglassintag (snart har vi provat hela stans utbud) och matlagning så klart. Snart står kycklingen på matbordet och innan vi sätter tänderna i den så önskar vi er alla en bra vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x