måndag 30 april 2012

Grilla eller inte grilla, det är frågan. Här är grillsåsen.

Wow, vilket väder det blev idag och vilken energi man kan få från solen! Jag (Anki) blev faktiskt ledig från jobbet idag, barnaskaran minskade och då kunde komptimmar plockas ut. Perfekt eftersom det stått storstädning av köket på schemat under en längre tid nu, så efter en härlig morgonpromenad så rantafajjades det rejält. Håkan däremot cyklade lycklig iväg i morse, lycklig över att stormen som slet i oss skåningar igår hade lagt sej och att det inte behövde ta mer tid än de vanliga 20 minuterna att trampa till jobbet...

När det var så här fint väder senast en Valborg kan man ju undra, vi brukar inte vara bortskämda med det känns det som. Säkert är det flera som passar på att grilla i kväll och förhoppningsvis håller vädret i sej så ni slipper stå under parasoller och elda. Här plockar vi bara in elgrillen i köket så blir vår biff randig oavsett väder. Till biffen fixar vi vår egen bearnaisesås, den godaste vi någonsin smakat, lite ugnsrostade rotfrukter på det, rött i glaset och så är vi i hamn.

Är det någon som letar efter en smaskig grillsås så har vi ett prima förslag här, en sås som ni enkelt kan variera efter vilka kryddor och örter ni gillar och tycker passar till köttet som ska på grillen. Vi brukar pensla den på kamben när vi grillar det. Just kamben är perfekt om man tillhör gnagarna, dvs de som gillar att gnaga på grillade ben, ett hyfsat billigt kött som styckats ut från kotlettraden på grisen

Leo, en av favoriterna vad gäller Thailändsk öl, finns på systembolaget och passar fint till grillat. 
Nummer 1508 och kostar 9,90 kronor flaskan. 

Grillsås,   räcker till ca 1 kilo kamben
4 msk olja
1 msk kinesisk soja
½ krm salt
några tag med pepparkvarnen
3 msk ketchup
rosmarin, timjan eller andra örter efter ditt eget tycke
1 tsk paprikapulver, mild eller het
1 tsk malen ingefära
1-2 vitlöksklyftor
1 msk råsocker eller honung
Lägg kamben, fläskben, i en braspanna som du klätt med aluminiumfolie och pensla såsen på benen. Ställ in braspannan på en lägre fals i ugnen på 225 grader och tillaga benen.
Grillar du på utegrill så penslar du benen med såsen innan du lägger dom på grillen.
Pensla mer sås under tiden som köttet grillas. När köttet lossnar lätt från benet är det färdigt att ätas, räkna med 40 minuter-1 timme.

Något att servera till det grillade kanske? Varför inte en coleslaw, kanske en med bulgur i, eller en smarrig grönsakslåda skulle passa? Är det potatissallad du är sugen på så hittar du några olika sorters potatissallader här. Röror och annat gott som kan passa till hittar du under fliken "Tillbehör".

För övrigt så har det dykt upp två nya flikar i vårt receptarkiv ute i högerkanten. Vi fick nämligen ett mejl från en av våra läsare som tyckte det skulle vara bra om vi hade flik för buffémat och en för drinktilltugg. Klart vi kan ha det, tyckte vi, alla idéer som gör det enklare för er som letar recept tackar vi för. Kanske är det någon annan som har något önskemål eller något speciellt ni söker? Något vi kan göra för att förenkla för er?
Tveka då absolut inte med att höra av er, så ska vi se vad vi kan göra!

Ha nu en riktigt bra Valborgskväll, ta det lugnt med elden och grillarna så hörs vi i morgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 29 april 2012

Fläskkotlett med sötsur sås.

"Vårvindar friska, leka och viska". Nja, det där med viskningar tål ju att diskuteras, det är snarare stormstyrkor som vrålar omkring därute! Promenaden hem till Ankis far i eftermiddags togs i medvind och då gick det väl an, men i motvind hem var det mindre trevligt - det blev till att streta och kämpa emellanåt, huga! Tur att vi bjudits på en fika så vi hade energi och krafter att orka ta oss hem:)
Riktigt härligt är det i alla fall, blåsten till trots, att njuta av allt som händer i naturen just nu. Träden står snart i full grönska, vårblommor i alla färger lyser upp och det är inte de iskalla vindarna som viner längre.

Vad ska vi kunna fresta er med i dag då? Kanske det är dags för en recension av de där kotletterna som vi kockade till häromdagen, som kom från gården där Håkans modelldebut skedde? Tror minsann det.
Köttbitarna var rejäla och ganska tjocka med en fin fettkappa som bara gör köttet ännu saftigare. Fettet skär man ju enkelt bort när det är dags att hugga in. Köttet var mjukt, inte alls så hårt som kotletter ibland kan upplevas och vi blev väldigt nöjda!


Sötsura kotletter  2 port
2 kotletter
svartpeppar
malen ingefära
1 liten burk ananas
1 msk grönpeppar
2 dl vatten
2 msk köttfond
1 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
1 msk soja
Krydda köttet med svartpeppar och ingefära och stek köttet i smör, ca 3-5 minuter/sida beroende på hur tjocka de är. Ta upp ur pannan när köttet är färdigstekt, 58 grader vid benet, och håll dom varma undertiden du gör fixar skyn.
Dela ananasen i mindre bitar som du bryner i stekpannan tillsammans med grönpepparn. Tillsätt vatten, fond, vinäger, honung och soja och låt det koka upp. 
Skeda över skyn på kotletterna och servera med valfritt tillbehör. 

Så, då är vi snart redo för att kicka igång en ny vecka och tänk - snart också en ny månad! "Sköna maj välkommen till vår byggd igen"! I morgon är det dags att fira valborg, och det enda vi vet med bestämdhet är att någon grillad korv blir det i alla fall inte till middag:) 

En trevlig valborg önskar vi er alla,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 28 april 2012

Frankrike och Japan, en finfin kombination.

Oj, oj, oj... nu ska ni få ett riktigt bra tips på ett riktigt bra bubbel som säljs till ett riktigt bra pris på ett riktigt bra ställe:) För de av er som dessutom gärna låter en och annan sushibit slinka ner så är detta något att verkligen lägga på minnet, för här snackar vi "a match made in heaven". I alla fall i vårt kök.

Charles de Fère, nummer 7425 på systembolaget för - håll i er nu - endast 69 kronor! 
Väldigt god att dricka som snackevann också, men till sushin då uppstod det riktigt ljuv musik.

För övrigt har dagen varit bra, vi vaknade upp till ett ösregn som fortsatte genom hela frukosten, men som sakta men säkert övergick i strålande sol. Skogen grönskar, fåglarna sjunger och date-ar varandra för fullt, bryggorna vid Saltsjöbaden har börjat ta form och årets första vila till kluckandet av vatten under oss var ljuvlig! Kan det bli så mycket bättre?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 27 april 2012

Pastasås med kyckling och sparris

Torsdagen kom och försvann i ett huj! Långa arbetsdagar för oss båda, tvätttid, matlagning och bokning av tågresor (weiii) fick tidsbägaren att rinna över. Men nu är vi på banan igen, det är fredag (tack för det) och det vankas långhelg för somliga, kanske någon av er som tillhör de "drabbade":)

Denna helgen bjuder på godaste hämtmaten ikväll, sushi är det som ska intagas och denna gången ska vi faktiskt prova hur det är att svälja ner sushin med bubbel. Ska bli spännande att se om dryck och mat blir goda vänner... Lördagens middag äter vi i ett annat kök, det blir lite knytkalas hos goa vännerna Perssons då vi står för förrätten. Blandat med vila och spontanbesök hos andra familjemedlemmar så blir det säkert en finfin helg.

Hur ser det ut hos er i helgen? Har ni några grandiosa planer eller tar ni det lugnt, chillar och kopplar av? Oavsett så behöver ni äta, och helst ska det väl smaka gott? Då har vi ett förslag på en lättfixad pastarätt med kyckling, sparris och citron som ni kan prova. Citronen får ni smaka er fram till hur mycket ni behöver ta i, det skiljer så från citron till citron hur mycket saft man behöver. Och det skiljer så på våra smaker och hur mycket syra som önskas.


Pasta med kyckling och sparris  2 port
2 portioner pasta
300 g kycklingkött i strimlor
1 bunt färsk grön sparris
½-1 citron
1 vitlöksklyftor, finhackad
2 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Bryn kycklingen så den blir genomfärdig, tillsätt vitlöken och låt den gå med en stund.
Rör ner crème fraiche, grädde och rivet citronskal och pressad citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Kok pastan enligt paketens anvisningar. Dela sparrisen i mindre bitar och låt dom koka med pastan den sista minuten av koktiden.
Servera den nykokta pastan med kycklingsåsen.

En riktigt härlig helg hoppas vi att vi alla får och den där ryssen som ska komma med fint väder till oss är varmt välkommen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

onsdag 25 april 2012

Pytt i panna med kyckling.

Hur blev det nu igår, tog ni en fiskätardag eller inte? Oavsett hur ni gjorde så hoppas vi i alla fall att det ni åt smakade bra! I vårt kök blev det en sen kvällsmat framför tvn, mackor och te, något som inte har hänt på en hel evighet faktiskt. Men när någon av oss kommer hem extra sent på kvällen så löses matsituationen så, och igår var frun i huset på "första hjälpen kurs" med jobbet, så därav mackfikan.

Kursen var tydligen väldans intressant och ledde till en föreläsning här hemma också; hur brännskador ska behandlas, förgiftningar ska lösas (man kan tydligen dricka tändvätska utan fara för livet, men man ska ju inte göra det, det farligaste är att andas in det!) och att det inte är farligt att somna när man slagit huvudet, tvärtom! Många bra tips och råd av sorten som man aldrig kan få för många av.


Något annat man aldrig kan få för många av är bra tips på goda kycklingmiddagar, gärna snabbfixade sådana. Just denna kycklingpytten får man väl räkna som hyfsat snabblagad, och dessutom lätt att variera. Gillar man inte någon av rotfrukterna så byter man ut den, eller bara hoppar över den. Skulle man vilja smaksätta med något annat än fransk senap gör man det, varför inte prova med chili eller curry?
Gör som ni vill, huvudsaken är att ni tycker det smakar gott!

Pytt i panna med kyckling   2 port
2-3 kycklingfiléer (beroende på storlek på filéerna och på era portioner)
3 potatisar
2 morötter
ca 100 g palsternacka
ca 100 g rotselleri
1-2 rödlökar, beroende på storlek
2 vitlöksklyftor
2 msk fransk senap
1 dl vitt vin, går utmärkt med matlagningsvin
2-3 dl grädde av valfri sort, vi använde matlagningsgrädde
salt och peppar
Tärna kycklingköttet, salta och peppra och stek tills det är genomstekt. Ta upp köttet och lägg det åt sidan.
Tärna alla rotfrukter i "pyttstorlek" och stek tills de fått fin färg och börjat mjukna (känn med provstickan).
Klyfta rödlöken, hacka vitlöken fint och låt det steka med rotfrukterna.
Lägg ner köttet bland rotfrukterna, tillsätt senap, vin och grädde, blanda samman och smaka av tills du är nöjd. Låt allt få ett uppkok och servera, gärna med hacka persilja på.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 24 april 2012

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder härunicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser  till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj



      UNICEF vaccinerar barn i Elfenbenskusten


© UNICEF/Asselin
UNICEF vaccinerar barn i Elfenbenskusten


måndag 23 april 2012

Växla om och bli förnöjd. Välj en marinerad torsk.

I morgon är det tisdag och det vet vi väl alla vad det innebär? Helt rätt, det är ju fiskdag!
Då kan det kanske behövas lite nya idéer till smarriga recept, omväxling förnöjer sägs det ju och växlar ni om till detta receptet så blir det snabblagat, enkelt och gott. Lite vinkningar åt det asiatiska hållet med smak av ingefära och soja på marinaden till torsken.
Receptet har vi fiskat upp från världens bästa receptskatt, gröna lådan, Ankis mors stil avslöjar inget om vart receptet hittats men när det står gott med stora bokstäver så vet vi att det bara är att köra:


Ingefärsmarinerad torskfilé   2 port + matlåda
600 g torskfilé
salt och peppar
smör till stekning
Marinad
1 msk rivet citronskal
2 msk pressad citronjuice
3 msk japansk soja
1 tsk riven färsk ingefära, eller ½ tsk mald ingefära
1½ msk flytande honung
Blanda samman marinaden och låt torsken ta ett dopp på några timmar, gärna över dagen.
Låt marinaden rinna av innan du steker fisken i smör, kryddar med salt och peppar under tiden.
Servera gärna med en kall sweet chilisås.

Sweet chilisås
2 dl lätt crème fraiche
sweet chilisås efter eget tycke och smak, vi tog ca 4 msk
salt och peppar
Rör samman crème fraiche med sweet chili, smaka av med salt och peppar.
Låt såsen stå kallt och dra en stund innan den ska serveras.

I detta fallet visade det sej vara torsken från hel-----! "Filéer" proppfulla med ben som satt som om de var fastklistrade med superlim... Tur det inte fastar ljud också på bilden för då hade ni fått höra både det ena och det andra...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 22 april 2012

Makaronigratäng, macaroni and chees, med indiska smaker.

Vi har fått en ny matlagningsidol i tv-kocksvärlden, en helt otippad sådan dessutom! Hade någon sagt till oss för bara någon månad sedan att vi slaviskt skulle spela in och titta på varenda avsnitt av programmet så hade vi bara skrattat åt dom. Men nu sitter vi där, helt fast och glor på avsnitt efter avsnitt, med penna och papper i högsta hugg. Tittar, pausar, skriver, spolar tillbaka, översätter och skriver lite till... som värsta matprogramsmissbrukarna är vi:)

Det är tack vare vår nyfunna kärlek till den indiska maten (tack Amy!) som vi nu upptäckt Spice Goddess där Bal Arneson levererar den ena läckerheten efter den andra. Mycket av det som hon kockar till är en härlig blandning av västerländska råvaror och indiska kryddor, men även en hel del "riktig" indisk mat blir tillagad. Allt blandas med historier från hennes hemland Indien och hennes barndom där.

Förra veckans vegetariska middag makaronigratäng, receptet översatt från Bal Arneson.   

Makaronigratäng med indiska smaker (mac and cheese indian-style)   4-6 port
8 dl okokta makaroner
3 msk smör
1 gul lök, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, grovt hackade
2 msk hackad ingefära
3-4 tomater, grovt hackade
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1/4 tsk chilipulver
1/4 tsk mald kardemumma
1 msk garam masala
½ tsk paprikapulver, gärna rökt
salt och svartpeppar
½ dl mjöl
7 dl mjölk
10 (!) dl riven ost med smak, vi tog västerbottenost
½ dl ströbröd
Kok makaronerna, häll av vattnet och skölj snabbt med kallt vatten.
Smält smöret i en gryta och fräs lök och vitlök en kort stund innan du tillsätter ingefära och tomater.
Låt det hela puttra någon minut tills löken är mjuk.
Tillsätt alla kryddorna, rör om och låt det fräsa 1 minut.
Pudra i mjöl, rör om, häll i mjölken och låt det småkoka 10 minuter. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
Tillsätt osten i såsen men spara lite till gratinering, rör om.
Häll pastan i en ugnssäker smord form, slå på såsen och blanda samman ordentligt.
Strö på ost och ströbröd och ställ in formen mitt i ugnen på 175 grader i 30 minuter.

Vi ser programmet på Kanal Global som vi har via Boxer, tyvärr har vi ingen aning om det kan ses på annat sätt. Det enda som är lite synd är att vissa ingredienser och kryddor inte är så lätta att få tag på i vår stad, som t.ex bockhornsklöverfrö och kikärtsmjöl, så det får väl bli en ny tur till Malmö snart. Affärerna runt Möllvångstorget har förhoppningsvis ett lite större utbud...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Tack för alla fina komplimanger på min första catwalk. /Håkan DS.
x

lördag 21 april 2012

Kinagryta med kassler.

För en smärre evighet sedan så skrevs det ett inlägg i vårt kök, ett inlägg som av någon oförklarlig anledning aldrig har publicerats. Inlägget dök upp idag, i och med blogspots förändring för oss som bloggar där, och låg som en glad överraskning i en särskild liten lista över skrivna men opublicerade inlägg:)
Vips öronclips, så var dagens inlägg klart! Eller i alla fall nästan, eftersom vi dessutom tänkte bjuda er på bilderna från Håkans premiär som fotomodell, men först till receptet:

Senast vi bjöd hem Ankis far Hasse på middag så valde vi ett recept från den gröna skattkistan. På urklippet stod det skrivet GOTT och vi kan bara hålla med recensenten, som i detta fallet var Ankis mor. En liten annorlunda gryta med kassler i, kanske inte den första ingrediensen man tänker på att slänga ner i en kinarätt men det blev helt rätt:)


Kinagryta med kassler 4 port
500 g kassler
4 dl buljong
1 mindre purjolök
1 burk ananasringar, 225 g
½ dl ananasspad
1 burk vattenkastanjer
2 msk kinesisk soja
2 msk socker
1 msk vinäger
½ tsk salt
maizenaredning
Skär purjolöken i grova strimlor och ananasen i bitar. Koka upp buljong (vi tog köttbuljong) och tillsätt purjolök, ananas, soja, socker, vinäger och salt. Låt det hela sjuda 5 minuter. Strimla kasslern och blanda ner i grytan tillsammans med ananasspadet och låt det sjuda ytterligare 5 minuter. Red av och smaka av grytan innan den serveras med ris och sallad.

Så var det då den där nya karriären som fotomodell som Håkan provade i mars och som vi berättade om för er i ett tidigare inlägg (här). För att göra en lång historia kort så har Gema-livs, där Håkan jobbar som charkuteriest, börjat sälja griskött från en ny lokal leverantör. Det är Erik Bengtsson på Karlsfälts gård som levererar kött från grisrasen New Hampshire, dels då till Gema-livs men även till restauranger runt om i Skåne och i Köpenhamn. För att både få veta lite mer om grisen och köttet och för att göra lite reklam i lokaltidningen så gjorde Håkan och hans chef Peter ett studiebesök på gården. Bilderna har vi fått låna från Ystads Allehanda, håll till godo:

På behörigt avstånd till modellkollegorna, bästa att lära känna varandra lite varsamt...

 Grisar är sociala djur så vi lärde snabbt känna varandra.

 Så poserar vi för fotografen då, "Strike a pose"! Håkan till höger, Peter till vänster.

 Bilden som hamnade i tidningen, ni kan kanske ana vad som stod i bildtexten...

Så till sist huvudrollsinehavarna vid fotosessionen, glada grisarna. 

Ännu har vi inte provat något av köttet från gården själv, men det ska vi råda bot på i morgon då kotletter tjocka som biblar ska kockas till. Recension kommer snart - i ett kök nära dej:)
I kväll smarrar vi på en riktig favorit i repris, Kyckling i vitlöksvinägergräddsås, lika god som namnet är långt:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 20 april 2012

Champagnecocktail med Midori.

Hallojsan på er denna fina fredag, hoppas att allt är bra och att ni är laddade för ännu en helg. Helt oplanerad är vår helg, så vi tar det lite som det kommer och gör vad vi känner för inom rimliga och lagliga gränser:)
Helt säkert är det i alla fall att det kommer att bli god mat i helgen, långsittarfrukostar, långpromenader och förmodligen någon god drink också. Både nytta och nöje alltså, precis som vi vill ha det.

Kanske ni också är sugna på en god drink denna helgen, kanske ni har lite bubbel som ligger och skräpar i ett hörn någonstans. Om inte så finns det flera flaskor på Systembolagets hyllor för en billig peng som går finfint att blanda en god drink på. Vi provade några olika varianter av champagnedrinkar under påskhelgen, närmare bestämt tre, den godaste slänger vi upp idag och sparar de andra till en annan dag. Midori har vi använt här, en melonlikör som ingår i vårt basförråd i barskåpet och som ger en riktigt giftigt grön nyans:

Champagnedrink, eller champagnecocktail,  mums visade det sej att vara:)

Emerald   1 glas
2 cl Midorlikör
ca 15 cl champagne, eller vitt mousserande vin
Häll likören i ett kylt champagneglas och fyll upp med bubblorna.

Så, då tar vi väl och håller helg då, kära läsare, och vi hoppas ni får en riktigt härlig sådan. Njut av livet och av (förhoppningvis) det fina vårvädret, god mat och dryck!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Och jodå, det bidde vinst på Quizzkvällen igår (också) och ännu ett tacksamt tillskott lades i vår "äta-ute-sparhög". Vi fick till och med till en fullpoängare i ena ronden, tjoho! DS.

torsdag 19 april 2012

Fylld fläskfilé med potatisbakelse.

Oh yes, visst var det Gekås i Ullared som fick fint besök från vårt kök igår:) Som ni såg så blev det en del shoppat, men så är det också snart 3 år sedan vi var där sist. Och det lär förmodligen dröja lika länge tills vi beger oss dit nästa gång, såvida vi inte har turen att hitta ett nytt boende innan dess för då är det verkligen en perfekt affär att besöka, så mycket heminredning! Vi har ju en ganska bra bit att köra tur och retur så det är ju ingen utflykt som vi bara gör sådär på en höft, speciellt om man som vi inte heller är ägare av egen bil:)

Hur som haver så blev det lite nya grytor, stekjärn och annat köksgeråd som fick ny adress, Håkan shoppade loss till cykeln och besvikelsen var stor när vi inte såg till varken Morgan, Ola-Conny eller Boris i gångarna!
Om man bortser från allsången (2 personer - klassas det som allsång?) i bilen och hamburgermenyn på Burger King så var det inte mer upphetsande än så:)


Mycket mer upphetsande är däremot dagens recept till er, där snackar vi så långt från Burger King som ni kan komma. Men förmodligen brister ni ut i allsång när ni spisar det, för så god var verkligen denna lite festligare måltid. Potatisbakelsen har vi hittat i Lottas två små kök, men i vårt kök pressades det även i lite vitlök (något som Lotta förmodligen inte alls hade haft något emot...:) Receptet på fläskfilén är eget hittepå och god var även den.  Varsågod, här får ni vårt förslag till helgens njutning:

Fylld fläskfilé  2 port
1 fläskfilé, ca 500 g
200 g mozzarellaost
1 stor vitlöksklyfta, tunt skivad
½-1 dl hackad basilika
1 näve ruccolasallad
crème de balsamico
salt och svartpeppar
Skär ett lång snitt längs med hela filén, fläk upp köttet och banka ut det lätt så det blir något så när jämntjockt.
Salta och peppra köttet och lägg på basilikan.
Fyll på med ost, vitlöksskivor och ruccolablad, ringla till sist på balsamicon.
Bind ihop köttet till en rulle igen, och stek det i smör så det får en jämn stekyta.
Lägg över köttet i en ugnsfast form, häll över stekskyn och ställ in formen mitt i ugnen på 20 grader i ca 25 minuter. Använder du kötttermometer tar du ut köttet när det är uppe i 68 grader.
Låt köttet stå och vila under folie ett par minuter innan du skär upp och serverar.

Potatisbakelser  4 port
500 g mjölig potatis
2 dl crème fraiche
2 ägg
svartpeppar och salt
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök, strimlad
riven västerbottenost
Blanda samman crème fraiche, ägg, kryddor, pressad vitlök och purjolök i en skål.
Skala och riv potatisen och rör ner den i crème fraicheröran.
Smörj små ugnsfasta formar ordentligt och fyll dom med potatissmeten, se till så det kommer spad med i alla formar. Tryck till på toppen och riv sedan på ost, så mycket som du vill ha.
Gratinera formarna i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter, känn med provsticka så det är mjukt rakt igenom.

Så är det dags för en ny quizzomgång på bryggeriet ikväll. Vi håller verkligen tummarna extra hårt för vinst, lite extra klirr i kassan hade verkligen inte skadat efter gårdagens utsvävningar! Men innan dess ska dammsugaren vallas och dammvippan swicha runt. Swich, swich!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 18 april 2012

Zzzzzz...

Vi är trötta, så trötta och ber att få återkomma i morgon! 

Need we say more? :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 17 april 2012

Citronrutor

Nu kan ni tro, nu är vi färdiga med redigeringen av bilderna från i söndags och det blev lite olika motiv som valet föll på, vi kan ju inte visa er alla... Men vi börjar med kakorna som vi hade med och bjöd på, kakor som Anki ställde sej och bakade vid 9-tiden på lördagskvällen... Ni som följer oss på Facebook såg kanske bilderna som vi la upp där från kakbaket?

Hur som haver så är det citronrutor ni ser på bilden, så kallade Lemon bars, som vi har letat efter receptet på med ljus och lykta. Vi har nämligen lagt märke till kakorna i en amerikansk tv-serie och eftersom vi båda är ganska förtjusta i citron så har vi velat smaka sådana länge. Efter lite letande så hittade vi ett amerikanskt
recept som vi helt enkelt översatte och då blev det så här, syrliga och makalöst goda:


Citronrutor  ca 25-30 st   (Lemonbars)
225 g rumstempererat smör
4,8 dl vetemjöl
1,2 dl florsocker
rivet skal från ½ citron
Arbeta samman ingredienserna till en deg. Tryck ut degen i en smord braspanna som är max 33*22 cm.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 20 minuter.
Fyllning
4 ägg
3,6 dl florsocker
4 tsk mjöl
1½ - 2 dl citron (beroende på hur syrlig smak du vill ha)
rivet skal från 1 citron
Vispa samman ingredienserna och häll det i formen över den bakade bottnen. Fortsätt att grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader ca 25 minuter.
Ta ut kakan och låt den svalna helt innan du skär den i rutor som du sedan pudrar florsocker över.

Så går vi raskt vidare i refrängen och beger oss till söndagens utflykt och marknadsbesök, håll till godo:
Alla marknadsgator har döpts till olika namn, det ena roligare än det andra. Fina träredskap, speciellt vispen frammanade minnen - visst andas det gammal matlagningskonst? Framför strumlådorna spenderade vi lite tid... 14 par för 100 kronor! Men så många det fanns att välja på... 
Ankis morbröder, Kalle och Hasse tillsammans med Håkan och Freddy, äntligen lyckades vi samla de flesta av oss på en och samma bild:)

En liten tur i trädgården där Mullbärsträdet hade krympt avsevärt i storlek... Men eftersom inga bär växte på det i fjol så var det ett nödvändigt ont att såga ner det och låta det växa upp igen. Rabarbern börjar visa sej, snart är det dags för första skörden. Och så hittar vi Håkan på sin absoluta favoritplats, på den blå bänken där han njuter av lugnet, stillheten, fågelkvitter, sol och en god cigarr. 

"Ut i skogen ska vi gå"... Hasse, Freddy och Anki på väg ut i skogen för en promenix så all god mat och fika kan smältas:) Vitsipporna som bäddar in hela skogen, så härligt. En stycken väldigt död groda passerade vi på vår väg, grodlår någon? En så makalöst knallröd svamp, någon som vet vad det är för sort? 

Om vi köpte något? Jodå, förutom strumpor, honung, orkidéer (som ni ser i påsen) och godis så blev det en djupdykning i ett antal boklådor... Inte ens lönt att låtsas att vi kan motstå alla kokböckerna som bara ligger där och ber om att få följa med oss hem och flytta in i vår bokhylla! 

 3 stycken fick följa med oss denna gången, ynka 30 kronor för alla tre, ett mycket bra fynd!

Så där ja, där har ni hela tjottabaletten! Kakor, shopping, lite natur och trevligt umgänge - vad mer behöver man egentligen?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 16 april 2012

Revolten mot planerna blev en sallad!

Jo tack, vi hade en riktigt härlig söndag i Lövestad igår och gjorde en del finfina fynd på marknaden, det blev några påsar med hem. Vädergudarna var verkligen på vår sida och bjöd på solsken hela dagen och det tackar vi för! Vi bjöds på god mat, efterrätt och kakor så det gick verkligen ingen som helst nöd på oss.
Foto kommer inom kort, det lovar vi, vi ska bara komma överens om vilka vi ska ha med och sedan fixa till dom lite... ni vet, redigera bort rynkor och dubbelhakor:):)

Även idag har solen varit med i leken och vi är så tacksamma för allt ljus som kommer med våren, inte bara för att allt känns så mycket lättare då - det blir även mycket finare bilder på maten nu när vi kan fota det mesta ute på balkongen igen! Vi konstaterade glatt igår kväll att det fortfarande var ljust ute även om klockan hade passerat 20.00, wiiiee!


Nu ska ni inte tro att vi åt det ni ser på bilden igår för det hade vi aldrig orkat. Salladen är från en dag förra veckan då vi inte alls kände för det som stod på menyn, så vi revolterade lite mot oss själva och våra planer och lagade till något helt annat:

Sallad med chilikyckling 
3 kycklingfiléer
½ dl sweet chilisås
2 vitlöksklyftor
2 msk japansk soja
400 g färska rödbetor
1 påse ruccolasallad
2 morötter
2 dl matvete, kokas enligt anvisningarna på förpackningen
1 paket bacon, vi använde kalkonbacon
1 paket halloumiost
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar, lägg dom i en påse och häll på chilisås, soja och finhackade vitlöksklyftor. Låt köttet marinera under några timmar.
Koka rödbetorna så de mjuknar, skölj av dom i kallt vatten undertiden som du drar av skalet. Dela i klyftor.
Dela morötterna i mindre bitar och låt de koka tillsammans med matvetet tills de är klara.
Stek kycklingen i olja och smör på medelvärme till de är genomstekta.
Skiva osten och stek så den får en gyllene yta.
Skiva baconen i munsbitar och stek.
Lägg salladen, rödbetorna och morötterna på ett uppläggningsfat. Lägg på kycklingbitarna, bacon och ostskivorna. servera gärna med en god balsamvinäger och olivolja.

Rödbetor och halloumiosten passar så himla bra tillsammans, de söta betorna mot ostens sälta är en riktig smakhöjdare. Och med ruccolans pepprighet så blir det bara strået vassare, mums med andra ord!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 14 april 2012

Vin och ost, sill och snaps.

I går drack vi ett väldigt gott dessertvin som vi absolut måste rekommendera er som gillar söta viner till starka ostar. En så fin färg hade vinet och det smakade bara så vansinnigt gott till ostarna som låg på tallriken och till Let's dance som visades på tvn.
Följer ni med i tävlingen i år? Vi hoppade på det förra omgången men denna turen känns det som att det är många riktigt duktiga deltagare som dessutom är spännande som personer. Bengt Fritjofsson t.ex, vilken dansant herre han är, man kan ju bara hoppas att man är lika studsig som han är när man når den åldern!

Vinet så... Nederburg, nummer 2741 på systembolaget för 79 kronor. 
Vinet fick vi rekommenderat av en anställd på systemet, det skulle passa väldigt bra till just grönmögelostar med riktigt mycket smak - helt rätt hade han.

Idag har det varit en riktigt härlig vårdag nere i våra kvarter, sol och lagom hög siffra på termometern-lagom för april månad i alla fall:) Skogspromenad, paketuthämtning gånger 2 på Willys och sen en liten lunch på överblivna sillinläggningar från påsken. Inte illa pinkat av två trähästar! 
Inte för att det fanns så väldigt många sillbitar i burkarna, men den ena har fått tillökning under veckan! Eftersom Håkan tyckte Ingefärssillen var så himla god så slängde han i 2 filéer till och det gick hur bra som helst, smaken var lika god som innan. Till sillen drack Håkan öl och en "lille en" medan frun höll sig till bara ölen. Den lille blev från en flaska som vi fick hem för att testa, närmare bestämt Aalborg Jubileumsakvavit som tydligen lanserar snapsen i ny flaska. Här hemma är vi inte alls överens om flaskans design, Håkan gillar formen men Anki dissar och tycker mest den ser ut som en whiskyflaska. Smaken är det dock inget fel på, där är vi båda överens:)

Morgondagen bjuder på utflykt, det är dags för den årliga vårmarknaden i Lövestad då vi också ska hälsa på hos Ankis morbröder. Ska bli riktigt mysigt och naturligtvis tar vi med kameran och ser om vi får till några bra bilder att bjuda alla er på som inte får hänga med dit! 

Hoppas ni har en bra helg och att ni får en skön söndag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 13 april 2012

Biscotti som du kan äta när du vill.

Bästa helgkänslan här här, bästa helgblomman från bästa handlerskan på torget är på plats och röda vinet till kvällens middag står och andas. Helgen, vi är redo för dej nu! Att det sen dessutom finns biscottis kvar i kakburken till lördagens frukost är en finfin bonus. Anki bakade nämligen i onsdags,  "frukostbiscotti" som var så in i hoppsan goda så det är smärre under att det faktiskt finns några kvar!
För även om de kallas för frukostbiscotti i receptet så går det tydligen hur bra som helst att äta dom när som helst på dygnet...:)

Receptet har vi klippt från en tidning och följt till punkt och pricka, ett smärre under även det!

Biscotti  30-35 st
3 ägg
½ dl rörsocker
1 dl hasselnötskärnor
½ dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
½ dl blå vallmofrön
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Vispa äggen och sockret så det blir riktigt vitt och poröst.
Hacka hasselnötterna grovt och tillsätt dom till äggsmeten tillsammans med pumpafrö, solrosfrö och vallmofrö. Blanda samman vetemjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggsmeten försiktigt. Blanda samman ordentligt till en ganska klibbig smet.
Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och klicka ut smeten i två längder, lika långa som plåten, på pappret. (Lättast var det om man sköljde händerna i kallt vatten då och då så inte smeten fastar så lätt på fingrarna. Använd gärna en slick också som extrahjälp.)
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.
Dela längderna i jämnstora, sneda smala bitar och lägg dom med snittytan upp på pappret igen.
Ställ in plåten i ugnen för att rosta skorporna, ca 10 minuter. Stäng av värmen, öppna luckan på glänt och låt skorporna stå kvar för att eftertorka.

Blommorna som får förgylla denna helgen, och helt säkert hela nästa vecka också. 

Så till sist idag vill vi bara passa på att skicka en extra hälsning, ett stort GRATTIS och ett fyrfaldigt leve för våra kompisar i Trelleborg. Ingemar och Barbara har nämligen slagit till och sagt JA till varandra denna fredagen den 13:e! Wiiieee, grattis på er kära vänner, hurra, hurra, hurra, hurra!!!

Till er andra skickar vi "bästa helg"-önskningar!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. "Livsnjutarna" var nyfikna på att se hur resten av vårt kök och om det är fler som är det så hittar ni bilder från en tidigare bildkavalkad från vårt kök här och här. Välkomna in på en titt! DS.

onsdag 11 april 2012

Kycklinggryta och fortsatt pimpning.

Men det var väl ett evigt regnande denna dagen har haft på kartan, ska det aldrig sluta? Äsch nej, nu ska vi inte gnälla utan istället fokusera på det positiva och då låter det plötsligt så här "så härligt att det blivit lite varmare ute, det har ju varit riktigt ljummet idag"! Mycket trevligare eller hur?

Så, då har vi vädret ur vägen och vi kan raskt gå vidare till något roligare som t.ex goda kycklingrätter med fina smaksättare. De där burkarna med grön currypasta som finns på affärernas hyllor är inte helt fel, men något man ska ha i åtanke att pastan ger en ganska het smak så ta det försiktigt när ni använder den. Det är alltid lättare att tillsätta mer hetta vid matbordet för de som vill ha det, än tvärtom...
Dagens recept gick under arbetsnamnet "Håkans humpadenga", men nu har vi döpt om det så att alla andra också ska förstå vad det är vi pratar om:)

Ingen dålig Humpadenga alls, om ni frågar oss. Tro nu inte att det brinner i köket, det är bara imma på linsen!

Kycklingryta med grön curry  2 port+matlåda
3 kycklingfiléer, i grytbitar
1 msk grön currypasta
1 burk á 400 ml  kokosmjölk
2 morötter
250 g broccoli
2 msk fisksås
1 liten burk ananasringar i mindre bitar
Slanta morötterna och dela broccolin i mindre buketter. Bryn currypastan i olja, tillsätt kycklingen och rör om.
Tillsätt kokosmjölk, morötter, broccoli och fisksås. Låt grytan koka 10 minuter och tillsätt sedan ananasbitarna. Låt det puttra någon minut till och smaka sedan av.
Servera med ris och gröna bönor.

Och så är vi färdiga med pimpningen av vårt kök för denna gången, bokstäverna på väggen har fått sällskap av fina fiskar i fönstret. Nya gardiner har sytts och hängts upp och det bidde även tyg över till kökshanddukar, som ni ser. Tyget fyndade vi till vrakpris på Lagerhaus i Malmö när vi var där sist. Vi snackar riktigt fyndpris, 49 kronor för tre (3!) meter tyg, helt otroligt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 10 april 2012

Vegetarisk snabbmat.

Vi har faktiskt lyckats få till minst en vegetarisk måltid varje vecka hitintills och än så länge har vi bara varit helnöjda med det vi provat. Det finns ju en uppsjö med bra recept på god vegetarisk mat och många av dom hittar vi på andra matbloggar. Dagens recept är just ett sådant hittegods som Anki fixade till en av dagarna som hon var ledig på egen hand, ett alldeles perfekt snabbmatsrecept a'la vegetarisk style.
I Hovkonditorns kök hittar ni orginalreceptet, här får ni ta del av vår lite förändrade version av Quionoabiffar:


Quinoabiffar  4 stycken
3 dl kokt, kall vit quinoa
½ dl skorpmjöl (ströbröd)
1/4 dl hackad basilika
1 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
½ dl riven västerbottenost
1 ägg
Blanda samman alla ingredienser i en skål. Forma smeten till biffar och stek dom i smör, några minuter på varje sida så de blir gyllenbruna.
Vitlökssås passade väldigt bra till.

Så är årets upplaga av påsk undanröjd, i och för sig inte så fasligt mycket att röja undan mer än några fjädrar och små påskkycklingar. Kvällens aktiviteter blir fortsatt tvättstugerace, middag a'la rester från frysen och sen en stilla insomning i tv-soffan. Så totalt befriat från allt vad glamour heter... fast man vet aldrig, kanske fjäderboan och höga hatten åker fram för lite vardagsglam:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 9 april 2012

Påskrapport och varm smörgåstårta

Det har varit en härlig och upplevelserik påskhelg för Mårtenssons kök, middag på bortaplan både fredag, lördag och brunch på Saltan igår... Så det har egentligen varit ganska lugnt i köket, vi har mest blivit servade i andras kök, inte dumt alls faktiskt!
Kameran har fått följa med så en liten rapport kan avläggas, here we go:

Påskafton i Perssons kök. Anneli hade gjort allra finaste bordsplaceringarna av melittafilter och vattenfärg (här kan du se hur du gör likadana), förrätten var en smaskig påskvulkan och till huvudrätt blev det "Black&White".

 Så igår var vi på Saltan, ett hotell som ligger så härligt nere vid havet i vår stad, och tog oss an deras brunch. Carina, Affe och Freddy hängde också med och vi var alla 5 mer än nöjda med utbudet och smakerna som vi bjöds på. Otroligt bra kvalité på allt som stod uppdukat, många och trevlig personal och härligt avslappnad stämning i mysiga lokaler. 
En clam chowder började vi med för att värma oss efter cykelturen dit ut, tätt följd av lax i olika former, scones med tillbehör, ett stort urval av charkuterier, caesarsallad, frittata, färska räkor, chokladfondue och kakor, pangkakor och ostbricka för att bara nämna något av allt som intogs!!! I glasen lite cava, färskpressad juice och godaste kaffet och Kusmite... puh! 
Efter allt ätande tog vi en sväng inom och kikade på Carolina Gynnings tavlor som ställs ut på hotellet under konstveckan, en kaskad av färger som piggade upp. Och ja, vi såg självast fröken Gynning också! 
Är ni i Ystad och vill avnjuta den godaste brunchen är det helt klart hit ni ska bege er, glöm bara inte att det är säkrast att boka plats. 

Finaste påskpresenten fick vi av Freddy, världens bästa syrrason, som just varit ute och rest i Bejing och Tokyo. Med hem i bagaget hade han en massa matbilder och spännande ingredienser. Ett grönt "icke-torkat" te (ja, Freddy, det ligger i frysen!), teblommor, någon form av alkohol med smak av plommon och grönt te, en påse tång och en påse Wakame. Här ska minsann provas, smakas och utforskas. Som om att det inte var tillräckligt så bjöd han på spännande matupplevelser han haft och andra reseberättelser, tack Freddy! 
Vi vill också till Japan och Kina! 

Ja, då har ni fått veta lite om vår påsk, idag blir maten lagad i vårt eget kök för nu har vi lite abstinens! Dagens recept till er blir något helt annat än påskmat, varken lamm, sill eller lax ingår i receptet. Men det kan kanske behövas lite variation, eller vad säger ni? Annars kan denna varma smörgåstårta vara ytterligare ett alternativ till fredagarnas tacos, förbered köttfärsen på torsdagen och släng ihop tårtan på fredagen:


Varm smörgåstårta 4 port
600 g köttfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 dl crème fraiche
2 msk tomatpuré
½ dl rött vin
salt och svartpeppar
1/4 dl - ½ dl färsk hackad basilika
2 vitlöksklyftor
1 paket hönökaka, 4 bitar
2 tomater
riven ost
Finhacka lök och vitlök. Bryn köttfärsen och tillsätt löken så den också får steka med några minuter.
Tillsätt krossade tomater, crème fraiche, tomatpuré och vin och låt det bubblar upp.
Ta i kryddor och låt såsen småputtra minst 15 minuter, gärna längre.
Varva brödet med köttfärsen på en bakplåt med bakplåtspapper på. Lägg tomatskivor på översta lagret köttfärssås och stör på riven ost. Gratinera mitt i ugnen, 200 grader i 15 minuter.
Servera med en god sallad.

Hoppas er påskhelg också har varit (är) bra, nu önskar vi er en fin ny vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

lördag 7 april 2012

Vi pimpar vårt kök.

Påskafton har vi hört att det är idag, fast det har faktiskt mest liknat julafton fram till nu! Snöflingor stora som 5-kronor har yrt omkring och när vi skulle ner om på stan för att inhandla en liten påskpresent så behövdes både mössa och vantar letas fram... Men nu har graderna stigit till hela 4 och snön har slutat falla, så än finns det hopp om vår:)

Annars har vi mest tagit det lugnt idag, långfrukosterat till melodikrysset, fikat och börjat pimpa vårt kök lite smått. Vi köpte fina bokstäver på Panduro när vi var i Malmö sist, som nu har vitmålats och hamnat på ena köksväggen. Vilka bokstäver vi valde är kanske inte så svårt att lista ut, det ska ju synas vem som härjar där!
Snart ska det hänga nya gardiner i fönstret också, men det tar vi en annan dag, nu ska vi pimpa oss själva så vi inte skämmer ut oss vid familjen Perssons matbord. Det är nämligen där kvällens middag ska intas.


En trevlig påskafton till er alla från oss!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 6 april 2012

Ett förslag till en tråkig långfredag?

Långfredag, dåförtiden årets längsta och tråkigaste dag när allt var stängt och radion bara sände gudstjänster hela dagen. Något annorlunda mot hur det ser ut nuförtiden, och tur är väl det, men skulle någon av er vilja ha det lite tråkigt en stund idag så har vi ett mycket bra tips till er. Hyr filmen Apollo 18 och se hela filmen!
Åh så makalöst tråkig, vi hyrde den igår och redan efter 20 minuter gav Anki upp och tog en liten manikyrstund istället. Håkan däremot kämpade hela filmen ut, i förväntan att den skulle bli bättre och det blev den - inte!

"Huston, we have a problem" jo tack det har ni definitivt, ni har gjort en av de tråkigaste filmerna genom historien:)  Så tråkig att klockorna nästan stannade, tur var väl att de inte gjorde det för då hade vi suttit där än och det hade ju varit bedrövligt...
Vi snackade lite om andra tråkiga filmer vi sett genom åren och kom fram till att det egentligen inte är så himla många, man slutar ju oftast titta istället... Håkan röstade på "Gandhi" medan Anki röstade på "Ben Hur" och "Att angöra en brygga".
Vilken röstar ni på?


Något som däremot inte alls är tråkigt (jisses vad vi börjar blir bra på de här övergångarna!) var maten vi åt och drycken vi drack igår. En riktigt god laxbit som tillagats under ett smarrigt täcke i ugnen, en god senapsdressing på sallad och kalla potatisar till fisken.

Lax med gott täcke  2 port
400 g laxfilé
4-6 marinerade kronärtskockshjärtan (köp färdiga eller se recept nedan)
1 vitlöksklyfta, riven
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 dl riven västerbottenost
2 msk hackad basilika
½ citron, rivet skal och lite saft
salt och svartpeppar
Lägg laxfiléen i en smord ugnsfast form, salta och peppra.
Hacka kronärtskockshjärtan i mindre bitar och rör samman med de övriga ingredienserna. Smaka av så du är nöjd med smaken. Bred röran över laxen och ställ in den mitt i ugnen på 175 grader, ca 15 minuter.
Servera med en grönsallad och kokt potatis, gärna kall som du tärnar ner i salladen, och en senapsdressing:

Senapsdressing
2-3 msk dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
1 dl olivolja
2-4 msk kallt vatten
1-2 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Rör samman senap och vinäger, vispa ner oljan lite i taget. Riv i vitlök och tillsätt vatten och honung efter eget tycke och smak, dressingen får gärna bli lite av det tunnare slaget. Smaka av med salt och peppar.

Marinerade kronärtskockshjärtan gör du själv, hur enkelt som helst. Vi läste om det för första gången hos Annika, som bloggar på Smaskens, och igår gjorde vi en egen variant:

Marinerade kronärtskockshjärtan
1 burk konserverade kronärtskockshjärtan
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
½ msk rosépeppar
½ msk basilika
½ msk dragon
salt och svartpeppar
Slå oljan i en gryta, skiva vitlöken och lägg ner i oljan tillsammans med övriga ingredienser. Värm oljan, men låt den inte koka, och låt den stå på svag värme några minuter. Skär kronärtskockshjärtan i klyftor och lägg dom på ett djupt fat. Ta grytan från plattan och slå över fatet, låt sedan hela härligheten stå och dra några timmar innan du njuter av gotterna.  

Och så bubblorna vi drack då. Jodå, till maten var det verkligen gott, men tänk bara på att det bör drickas till något som har en syrligare smak eftersom skumpan själv smakar ganska syrligt. Att dricka som snackevin är inget vi rekommenderar, då drar det väldigt i kinderna:) Men det var helt klart ett prisvärt bubbel. 

Nu ska vi ut och rasta våra kroppar innan kvällens bjudning hos Håkans föräldrar,
fortsatt trevlig påskhelg på er.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 5 april 2012

Ingefärssill

I vår stad märks det tydligt att påsken är här, det är nya ansikten och "icke-skånska" överallt, man kan verkligen snacka om invasion i dessa konst-runde tider! Men det har faktiskt sin tjusning det också, ett säkert vårtecken är det och man vet att sommaren inte är så långt borta.
Hos favoritblomlangaren på torget diskuterade danskarna vilt vart polishuset i stan ligger någonstans! Alltså inte det riktiga polishuset utan det som Wallander huserar i:) Nu är det ju så att det finns flera olika som han hållit till i, men var sitter han nu, undrade dom? Är det tågstationen eller är det ute på fd. regementet? Som tur var så är blomsterförsäljerskan dansktalande och visste precis var Wallander jobbar och därmed var slagsmålet avvärjt! Puh...

Hur det är med Wallanders påskfirande vet vi inte, men visst ser han ut att gilla sill? I alla fall så gillar han ju det man dricker till sillen... Oavsett så får ni här ännu en god sill att bjuda på i påsk, påminner lite om Glasmästarsill gör den fast med en lite annorlunda tvist i ingredienslistan:

Ingefärssill

Ingefärssill
Lag
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 dl 12 % ättiksprit
1½ dl vatten
3 dl socker
2 kryddnejlikor
1 lagerblad
Blanda samman lagen i en gryta och koka samman den. Låt lagen svalna.

200 g urvattnade sillfiléer
½ morot, skivad
½ rödlök, skivad
½ dl skivad purjolök
1½ msk fint strimlad ingefära
Skölj sillen i kallt vatten och skär i 1 cm tjocka bitar.
Varva sillen med övriga ingredienser i en burk, häll på lagen och ställ burken i kylen 1 dygn.

Okej, det var alla sillinläggningar för denna gången, nästa gång det är dags att fixa med de små blötdjuren är vi i närheten av midsommar och det är förhoppningsvis lite varmare ute... Fast vi ska inte klaga, det har ju varit ett underbart väder idag, tur är väl det för alla som ska sätta sej på kvasten och styra mot Blåkulla!

I kväll firar vi in påsken med en ny laxrätt på våra tallrikar, en ny skumpa i glasen och som att det inte räckte så blir det en efterrätt också. Visserligen ingen ny efterrätt men ack så god den är och passar riktigt bra till påsk gör den. Är ni riktigt snälla så ska vi bjuda er på ett smakprov imorgon:)

Något som vi också bjuder på imorgon är en recension av bubblorna vi ska skåla in påsken i, Ernest Rapeneau, nummer 7300 för 188 kronor på systembolaget. Någon som provat? 

Så vill vi önska alla våra fina läsare en riktigt härlig påskhelg. Hoppas ni får smaka massor av smarrig mat och skölja ner den med goda drycker, att ni får njuta av trevligt sällskap och att solen lyser på oss alla!

GLAD PÅSK önskar MÅRTENSSONS KÖK

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 4 april 2012

Vårlig sill.

Även om det är onsdag så har halva köket jobbat istället för att ha ledig dag som vi båda brukar ha. Det är Håkan som kämpar i sitt anletes svett bakom kulisserna på Gema och fixar allt gott som folk vill ha till påskmaten, leverpastej, köttbullar och rökt korv. Anki har däremot varit ledig idag och är faktiskt ledig imorgon också - härligt. Denna förmiddagen har spenderats hos frisören där en bra bit av håret hamnade på golvet och det som satt kvar fick en ny fin färg. Eftermiddagen har gått åt till matshopping och köksarbete med sillinläggning och bakning, så nu har vi så vi klarar oss i påskhelgen.

Så är det tid för ytterliggare ett bidrag till påskens sillabord, denna gången en snabbfixad variant som inte behöver mer än några timmar i kylen innan den serveras. Gillar man citron och rom så är detta sillen som absolut ska göras oavsett om det är påsk eller inte! Fast visst känns det som att citron hör påsken till på nåt vis, kanske hänger det samman med den gula färgen?


Sill i rom och citronsås
1 burk inläggningssill
1 citron, saft och rivet skal
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 liten burk röd rom
svartpeppar
Dela sillen i bitar och pressa över citronsaften så de ligger och drar åt sej smaken under tiden du gör såsen.
Rör samman crème fraiche, rom, majonnäs, citronskal och blanda ordentligt. Krossa gärna lite av rommen så såsen får en fin färg och extra skjuts av smaken. Vill du kan du smaksätta såsen ytterliggare med citronsaft.
Låt sillen rinna av och blanda ner den i såsen. Garnera gärna med rom och dill vid serveringen.

Då har man lite ledig tid innan stegen ska styras ut i köket igen och middagens ska kockas. Tror minsann jag ska ta och spana in vad alla andra håller på med i sina kök och bloggar... alltid lika spännande!

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)

måndag 2 april 2012

Anfäkta och anamma!

Enbarmliga plattfötter! Insjögangstrar och luskungar! Kan ni gissa vilken film vi såg i helgen? Helt rätt har ni om ni gissar på "Tintin, Enhörningens hemlighet," och för tillfället låter det mest som att en viss kapten Haddock har flyttat in i vårt kök när vi båda går runt i lägenheten och svär:) Prova själv, det kan göra den suraste surbubblan på glatt humör igen!
Filmen gillade vi båda två, Håkan återupplevde barndomen och blev lite nostalgisk över att få se sin forna bardomshjälte "livslevande" på film, Anki var mest facinerad över teknikens under som fick alla i filmen att se riktiga ut. Klart en sevärd film, speciellt för de av er som är gamla Tintin-fans.
Någon av er läsare som sett filmen? Har ni också utvecklat ett lite annorlunda svordomsspråk?


Över dagens recept regnar det inga svordomar alls, tvärtom så var det faktiskt bara lovord som uttalades när vi åt av denna vegetariska grytan. Vi hittade ett recept i en tidning från ICA, "Billiga veckan" eller något liknande hette den, (för sjutton hakar, vilket dåligt minne vi har!) som vi utgick från, men eftersom vi har så fina kryddor i vår kyl så använde vi ju naturligtvis oss av dom! Lite förändring i grönsaksdelen blev det också, så här såg vårt slutresultat ut:

Vegetarisk gryta med indiska smaker 2 port+matlåda
400 g romanescokål eller blomkål
200 g broccoli
10 cm purjolök
2 morötter
3 potatisar
2 stora vitlöksklyftor
2 tsk garam masala
1 krm hing (om du har möjlighet att köpa och prova så gör det!)
1 tsk gurkmeja
5 dl vatten
1½ msk grönsaksfond
2 msk riven färsk ingefära
salt
1 lime, skal och saft
1 tsk rårörsocker
till serveringen; röd paprika och ris
Skär kål och broccoli i buketter. Skär purjolök, potatis och morötter i centimetertjocka skivor. Hacka lökarna.
Hetta upp olja i en tjockbottnad gryta, fräs garam masala, hing och gurkmeja på svag värme någon minut.
Tillsätt grönsaker, buljong, limeskal och ingefära, koka upp och låt det småputtra under lock till potatisen är mjuk, ca 15 minuter.
Smaka av grytan med salt, limesaft och socker.
Servera med ris och strö över hackad paprika. Mango chutney och gräddfil/crème fraiche är också gott till.

Bomber och granater så gott det var!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 1 april 2012

Affes sill.

Nej vad säger ni, det är väl hög tid för Mårtenssons att börja snacka sillinläggningar? Det är ju faktiskt bara några få skälvande dagar kvar tills Österlen invaderas av konsttokiga människor från hela landet, vilket också stavas PÅSK!
Visserligen är påsken kanske inte lika stor mathelg som julen, eller kanske rättare sagt så frossas det inte lika mycket, men lite mattraditioner bjuder den ändå på. Lamm, ägg och sill har väl några av huvudrollerna på påskbordet, hur ser det ut på er rollista till påskbordet?

Att vi är silltokiga här i vårt kök har vi redan konstaterat några gånger förut, och det visar sej framför allt vid de stora mathelgerna som jul och påsk. Visserligen käkar vi gärna sill resten av året också, men kanske inte riktigt i samma utsträckning.
Till jul finns det vissa sorter som alltid måste finnas på julbordet, t.ex senapssill, wasabisill, citronsill, Brantevikssill och så matjessill i god sås. Receptet på matjessillen har Anki fått av en f.d arbetskollega, men under årens gång så har vi döpt om den till Affes favoritsill, helt enkelt därför att den är det. Kalla den vad ni vill när ni gör den, här har ni receptet:

Bilden från julafton, tänk att det redan är 3 månader sedan!

Matjessill i god sås
125 g strimlad matjessill
1 msk fransk senap
2 tsk socker
2 dl crème fraiche
1 liten rödlök, finhackad
1 stort syrligt äpple
½-1 dl hackad persilja
1 msk vitvinsvinäger
Blanda samman alla ingredienser och ställ sillen kall några timmar, helst under natten, innan den serveras.

En av de sillinläggningar vi kommer att göra till påsk, den är lätt att slänga ihop och smakar fint till frukostäggen! Ytterliggare en sort blir det, men det receptet får ni allt vänta på lite innan det dyker upp.

Ha nu en riktigt bra vecka allihop, i snö eller sol:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan