onsdag 25 juli 2012

Kräftpaj

Snart är det ju faktiskt tid för kräftpremiären och då kan det väl passa riktigt fint med en liten paj med vissa utvalda delar från de små blötdjuren i. Stjärtarna kan bytas ut, om man nu inte gillar eller har kräftstjärtar hemma, mot räkor eller kanske musslor. Eller om man råkar ha alla varianter hemma så kan en blandning av dom alla också funka riktigt bra:


Kräftpaj 4-6 personer
Pajdeg
125 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten
Hacka samman mjöl och smör, går bra i en matberedare, häll i vatten och jobba samman en deg snabbt. Låt degen vila i kylen minst 30 minuter innan du trycker ut den i en form med löstagbar kant på 20-24 cm i diameter. Lägg gärna en bit smörgåspapper i botten på formen så blir pajen lättare att få av sedan.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Fyllning
1½ burk á 350g kräftstjärtar
2 dl riven ost med lite starkare smak, t.ex västerbottenost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
½ dl hackad dill
salt och svartpeppar
Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt innan du lägger dom i botten på pajskalet ochsen lägger på osten.
Vispa samman ägg, mjölk, grädde, dill,salt och peppar och häll det i pajskalet.
Grädda pajen mitt i ugnen, ca 30 minuter på 200 grader.

Just denna pajen serverade vi när vi förfirade Ankis födelsedag med föräldrar och svärföräldrar. Tog om gjorde faktiskt alla runt bordet så det tyder väl på att det var ett lyckat pajrecept...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

5 kommentarer:

  1. Vad knäppt att tänka på, men ni har ju rätt, kräftpremiären är ju snart! Herreguuu vad tiden går fort!

    SvaraRadera
  2. Är det egentligen bara (vi) svenskar som är *galna* i kräftor? Här nere i Tyskland ser man aldrig hela kräftor, vakuumförpackade stjärtar ibland, på burk har jag aldrig sett... min sista kräftskiva var nog för 15 år sedan eller så :-(

    Hur som helst så låter det väldigt gott!

    SvaraRadera
  3. Oh så gott. Nästa helg bli det att äta kräftor i vår lilla stuga. Det är ju så gott och många såser till är ju ett måste!
    Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
  4. Hej!
    GOTT!!! =)
    Någon som testat den kall?
    Tack!! / Sofi Nilsson

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!