måndag 7 maj 2012

Torsk med bacon och citron

Jahaja, och vad händer i detta köket då? Inte mycket action här kan man ju tycka, men tro oss det har varit action så det räcker och blir över! I går firade vi bröllopsdag, men inte på det planerade viset med vin och smaskig middag inte. Nej då, vi firade vår sockerbröllopsdag i ett sjukrum på akuten!
Det var Anki som var tvunget skulle fira den där, inte något farligt eller livshotande - men tillräckligt för att besöka läkare och få meduciner. Nu hoppas vi att dom hjälper så att fickorna slutar orsaka mer smärta!
Dagen idag har mestadels spenderats tillbakalutat i soffan, den ställningen som känns bäst, och morgondagen blir förmodligen likadan. Håkan däremot sliter på som vanligt - någon ska ju "ta hem baconet":)

Och bacon, ja det är det även i dagens recept till er, även om det inte är huvudingrediensen i rätten utan
istället har en biroll. Huvudrollen har istället gått till torsken och tillsammans med citronsmaken blev det riktigt lyckat. Rökigt och frisk på samma gång:

Receptet hittade vi på ett tidningsurklipp i Gröna Lådan.

Torsk med citron och bacon  2 port
400 g torsk
salt och peppar
½ citron, rivet skal
1 pkt bacon (vi använde kalkonbacon)
1 dl vitt vin (finkar utmärkt med matlagnigsvin)
½ dl vatten
1 msk kycklingfond
ev. maizenaredning
25 g smör
pressad citron efter eget tycke och smak
salt och peppar
Smörj en ugnsfast form, krydda fisken och lägg den i formen.
Strimla baconet och strö det över fisken tillsammans med det rivna citronskalet. Ställ formen mitt i ugnen på 225 grader och tillaga fisken tills den är färdig, ca 15 minuter.
Rör samman vin, vatten och fond i en gryta och låt det sjuda någon minut, red ev med lite maizena så skyn får en lite tjockare konsistens. Vispa därefter i smöret i mindre klickar och smaka av med salt och peppar, ev också med citron om du tycker det behövs.
Servera med kokt potatis eller potatismos och grönsaker.

Fina blommor fick vi i alla fall hemhandlat i fredags inför helgens firande, köpta av vår favorit på torget. Men bröllopsdagsfirandet har vi skjutit på, köttet hamnade i frysen och vinet förpassades till vinstället och där får det ligga ett tag till. För fira det måste vi ju göra:)

Nu ska vi försöka uppdatera oss lite om vad som hänt hos våra kollegor i matbloggsvärlden, se om vi hittar några spännande matupplevelser och fina tips att lägga till samlingarna.

Smaklig spis! / Anki och Håkan                  
xx

30 kommentarer:

  1. Fy, för sjukhusbesök! Tur att hon mår bättre.

    Den här rätten ser verkligen god ut, mmm för den.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fy! Och ja, tur:)

      Mycket god är den.

      Kram

      Radera
  2. Fy, vad jobbigt och tråkigt på självaste bröllopsdagen också. Inte roligt någon dag överhuvudtaget men ändå... Jag kände på mig att något ovanligt hade hänt eftersom det annars kommer något trevligt att läsa här hos er varje dag. Blev lite orolig men nu e jag lugn. Hoppas medicinen verkar som den ska, krya på dig, Anki!

    Och vad ser jag sen? Fisk med bacon? Är det bacon som ska bli den magiska bron över till att äta fisk, kanske? Med ett potatismos till så blir jag riktigt sugen på att testa, för jag vet ju att fisk är bra mat som jag borde äta...

    Njut av de vackra blommorna tills ni kan njuta av maten och vinet!

    Kramar till er båda men en lite extra stor till Anki :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att vi kunde lugna dej:) Vi vet ju hur det är - man blir ju lite undrande när det ekar tomt som det inte brukar göra...
      Jodå, meducinen börjar verka lite smått, tack!

      Klart det är bacon som ska få över dej till vår sida, ös på rejält!

      Kramar till dej också.

      Radera
  3. Inte kul med sjukhusbesök : ( Rätten ser jättegod ut : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Nej men stackars Ankie!!! Det var väl inte riktigt så ni hade tänkt det från början! Hoppas farbror Dr gjorde ett bra jobb och att ni kan fira lite i efterhand. Och så säger NEEJ inte fisk igen hihi ;-D Men tack för påminnelsen;-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, så hade vi inte alls tänkt att det skulle vara..., men det får helt enkelt vänta med så som det var tänkt. Både farbror doktor och tant doktor gjorde ett ypperligt jobb, tack och lov.

      Klart det måste vara fisk igen, du vet väl att det är 2 gånger i veckan som du ska äta fisk?

      Radera
  5. Men vad tråkigt hoppas allt blir bra snart. Fisk rätten är helt i min smak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det blir det säkert.

      Så kul, hoppas du gillar den om du provar.

      Radera
  6. Usch låter inget vidare. Hoppas att meducinerna gör sin nytta. Maten ser som vanligt god ut!! /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte alls, men det verkar som de gör vad de ska.

      Tack!

      Radera
  7. Aldrig kul med sjukhusbesök!! Torsk och bacon passar bra ihop, den här rätten låter supergod, fast jag avstår från ärterna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte alls...

      Ja, de gick riktigt bra ihop, ärtorna får du byta ut:)

      Radera
  8. Åh, har ni förresten prövat att linda in torsk i lufttorkad skinka med basilikablad, salt&peppar emellan? Lite som med bacon - det blir helt ljuvligt gott! =D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm, nej det har vi nog inte gjort... men det låter ju som något vi måste prova inom det snaraste. Och tänk, i köksfönstret står det en planta basilika och bara väntar - perfekt!

      Tack för tipset.

      Radera
  9. Det här receptet tänker jag prova, för det händer ju ibland att min sambo far en torsk ;-) Ska baconet inte (knaper)stekas först?? Funderar även pa om det inte vore en bra rätt att göra i foliepaket pa grillen...

    Har ni inget recept i Gröna Ladan pa en simmig sas med dill och ägghack i som smakar gott till kokt torsk, ja sa där jättegott som den min mamma gjorde när jag var liten ;-) Har inget själv och fraga kan jag inte mer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, extra gott med egenhändigt fiskad torsk! Nej, baconet behöver inte stekas innan, det blir knaprigt i ugnen, men vill du så kan du säkert göra det. Bara du inte kör på för hög värme sen i ugnen så det riskerar att bli bränt bacon...

      Vi ska ta en djupdykning i lådan och se vad vi kan hitta, kanske får vi napp:)

      Radera
  10. men det lät ju inte alls som en rolig bröllopsdag! ni får ta och fira gånger två nästa år, eller ha en halvårsbröllopsdag eller nåt sånt sen för att ta igen! akuten är ju knappast där man ens vill spendera en vanlig dag så då blir det väl knappast bättre om det är ens bröllopsdag... hoppas att anki mår bättre nu! här kommer det en krya-på-dig-kram: KRAAAAAAAAAAAAAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nope, inte alls inte. Men vi ska helt klart ta igen firandet med råge när det går. Och ja, det mås lite bättre, medicinen börjar göra verkan och det hoppas vi att den fortsätter med.

      Tack så mycket för kramen fina prinsessan!

      Radera
  11. Men fina fina Anki, du får inte skrämma upp oss så! Som jag tänkt på er... tänkte att ni kanske var iväg på en miniweekendsresa eller liknande men aldrig kunde jag förutspå detta.

    Grattis på er bröllopsdag i efterskott, hoppas att ni snart får fira den rejält :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, ingen weekendresa inte, och tur var väl det... Kanske får ta en sådan lite längre fram, typ i början på juni... har hört om nåt bra ställe i Småland:):)

      Tack ska du ha, Amy, det ska vi absolut göra!

      Radera
  12. Men oj, det var ju inget vidare sätt att fira bröllopsdag på! Hoppas du snart återhämtar dig och kan njuta av livets goda igen. Ni får ta igen det och fira dubbelt i efterskott helt enkelt. Ha det bra och var rädda om er själva och varandra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det var det verkligen inte. Tack, det hoppas vi också och så lär det nog bli:)

      Tack så mycket Kjersti och detsamma till dej.

      Radera
  13. Usch och fy, men vad bra att doktorn skötte sig och skrev ut lite medikamente.
    Krya på dig Anki!

    Ni får fira ordentligt när ni får tillfälle, jag har hört att om man missar den riktiga firar-dagen får man fira dubbelt så mycket när man får nästa chans. Jodå, så är det.

    Bacon och torsk är ju förträffligt. Det hade man inte kunnat tänka sig för några år sedan: fisk och kött på samma tallrik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, doktorerna ska verkligen ha en eloge, dom var super båda två.

      Aha, det har vi inte hört tidigare men det låter ju helt logiskt och det ska vi absolut följa!

      Nej, det var väl ingen som kunde tro det men där trodde man fel:)

      Radera
  14. Grattis till bröllopsdagen men FY så trist att få spendera den på sjukhuset! Hoppas verkligen att du snart mår bra igen Anki, det blir till att agera sjukskötare Håkan. Ta hand om henne ordentligt. Har också spenderat dagen på sjukhuset men det var sonen som opererade en tå, aj..
    Torsk och bacon är supergott, så gott även till lutfisk om man nu gillar det och rödvin ska det vara till (enligt norskt maner tydligen). Kram och krya på dig Anki!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Det är det enda jag gör, tar hand om henne alltså:) Ingen egentid alls, men vad gör man inte för sin fru...
      Låter inget trevligt alls med operation, oavsett vad som det opereras i!

      Ja, rött till torsk har vi provat och det passade riktigt fint, lutfisken backar hälften av oss på:)

      Radera
  15. Krya på dej Anki!! Grattis på bröllopsdagen=)) (hur många år är socker??)
    Torsk är underskattat;)
    Jo, det är ganska härligt att sitta ute och fika faktiskt;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och tack! Socker är det tydligen när det är 6 årsdag:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!