fredag 4 maj 2012

Fläskfilégratäng med kronärtskocksbottnar.

Tjo ballo, gummisko, så var det tid att hålla helg igen kära vänner! Hoppas verkligen att vädret får fortsätta vara fint för vi vill bara fortsätta njuta av solen och värmen som vi blivit bortskämda med de senaste dagarna. I går var det ju quizzkväll på Bryggeriet här i stan och i en av pauserna gick vi ut för att ta lite luft och det var som att stiga ut i en ljummen sommarkväll, ingen jacka behövdes! Fler sådana dagar och kvällar önskas, tack!

Förmodar att ni är en del som har grillat några gånger nu när vädret verkligen inbjudit till det? Förmodar gör vi också att flera av er hoppas att få grilla även denna helgen? Men om nu vädret inte skulle hålla i sej så kanske det behövs ett alternativ till grillmaten?


 Då har vi en kanongratäng att tipsa er om, en gratäng som funnits med i vårt kök sedan vi började dela kök under stenåldern någon gång.... Receptet kommer från Ankis morbror Kalle, som faktiskt också är en fena i köket när han väl ställer sej där. Nu skickar vi receptet vidare till er, enkelt och lättlagat är det, kronärtskocksbottnarna ger en härlig syra till svampstuvningen som bäddar in filén.

Morbror Kalles fina fläskfilégratäng   4 port
600 g fläskfilé
2 burkar kronärtskocksbottnar
1 stor burk skivade champinjoner
3 msk smör
5 msk vetemjöl
4 dl mjölk, eller gräddmjölk
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
valfri riven ost efter smak och behag (vi tar västerbotten, en hel del)
Skiva filén i 2 cm tjocka skivor och stek dom i smör så de får en fin yta.
Låt kronärskocksbottnarna rinna av och lägg dom sedan i botten på en ugnsfast form.
Lägg köttbitarna på bottnarna.
Häll svampen och svamspadet i ett stekjärn och låt det puttra tills all vätskan kokat in. Klicka sedan i lite smör och låt svampen steka lite i det. 
Smält smöret (5 msk) i en gryta, gärna teflon, och häll i mjölet. Rör samman så det blir liknande en deg och vispa ner mjölken lite i taget. Rör runt ordentligt så det inte bildas några klumpar. Krydda med salt och peppar, pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt svampen till stuvningen. 
Häll stuvningen på köttet och riv ost över. 
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader och låt den stå ca 15-20 minuter. Går hur bra som helst att servera utan potatis till, kronärtskocksbottnar och sallad räcker länge. 

 Köttet läggs på kronärtskocksbottnarna.

Svampstuvning hälls på, och osten rivs över. 

 Tada! 

Ursäkta, vad sa ni? Aha, ni undrar hur det gick igår på quizzen? Gissa!
Era hållda tummar hjälper verkligen oss att få till en riktig brakmiddag när det väl är dags för det, vi gick nämligen hem med första pris denna gången också! Go Team Kafka!

Nu håller vi helg, eller vad säger ni? Ha en skön sådan, ät gott, drick gott och lev gott:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

41 kommentarer:

  1. Den ugnsformen är så läcker !! Och innehållet ser också väldigt gott ut! Så smidigt med "färdiga" gratänger som innehåller allt ..
    Kronärtkoksbottnar i lät mycket spännande!

    Ha en trevlig kväll!!

    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den, vi gillar den skarpt. Innehållet gillar vi också skarpt, fast det är väl kanske underförstått:)

      Detsamma till dej.

      Radera
  2. åh de låter helt underbart.älskar fläskfile så detta måste ja testa
    tack för tipset

    SvaraRadera
  3. Både låter och ser helt underbart krämigt gott ut. Denna hamnar direkt in i vår matkalender och ska lagas alldeles snart!

    Trevlig helg till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, då hoppas vi att det ska falla även er i smaken:)

      Detsamma till er.

      Radera
    2. Gratängen blev kvällens middag, betyget= mycket väl godkänt! Det är som ni säger, kronärtskocksbottnarnas syrlighet bäddas fint in i den krämiga stuvningen och den underbart goda Västerbottensosten. Nu är magen mätt och belåten! :) Tack för ett gott recept!

      Radera
  4. Oj oj oj vad gott det ser ut. Kronärtskockor är ju så gott också. Det här receptet sparas med en gång!!

    Sv: Då ska jag prova med mynta i den såsen. Roligt att få nya tips till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, spara på du bara:)

      Ja, vi kan ju säga bytt bytt där på tipsen!

      Radera
  5. Men oj vad gott det där låter! Trevlig helg på er! :)

    SvaraRadera
  6. Låter som en god gratäng, måste testas, ännu har vi inte grillat, kanske blir det av nu i helgen, fast sommarvärmen som vi haft några dagar verkar visst försvinna lagom till helgen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den där värmen verkar försvinna ett tag nu, på visas håll snöar det tydligen!

      Radera
  7. Ja, helg igen! Verkar sådär med grillvädret. Men sommaren har knappt börjat. Gratängen låter ju intressant och god!
    SKulle ju inte vilja möta er i frågesport....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är ju faktiskt "bara" vår än så länge...
      Äsch, så farliga är vi inte:)

      Radera
  8. Jag smäller av!! Det där är ju ett av mina paradnummer!! Något modifierat. Fast jag inte har någon morbror Kalle i gömmorna hur jag än letar. Gott är det hursomhelst, i alla lägen. Ha en finfin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men skojar du?! Hur många gånger har detta nu hänt att vi haft samma recept i gömmorna? Är du säker på att det inte finns en grön låda eller en Kalle gömd hemma hos dej någonstans?

      Radera
  9. Låter jättegott, är ju inte tokförtjust i konserv grönsaker, men färska brukar funka;)... ska absolut testas!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just kronärtskocka på burk är väl helt okej, lite jobbigt att använda sej av färska här:):) Annars blir det oftast svamp eller tomat som kommer från brukar i vårt kök.
      Hoppas du gillar det om du provar.

      Radera
  10. Mums vad gott! Detta måste jag testa.
    Vilka rackare ni har blivit på qiuzen! Grattis till vinsten!
    Ha en riktigt skön helg. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa på, tillhör en av våra riktiga favoriter gör den.
      Ja, det går bra nu (som man säger tydligen), tack!

      Hoppas du också fick en bra helg,
      kram

      Radera
  11. Grattis till vinsten! Njut av helgen, kram!

    SvaraRadera
  12. Det lät väldigt gott! Jag är själv lite feg när det kommer till att laga kött för jag får för mig att det inte blir bra. En gratäng kanske är ett bra sätt att börja och låta ugnen "göra jobbet".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska du inte vara, det är bara att prova och testa dej fram, du kommer säkert att klara det fint!

      Radera
  13. Om vi ska ha quiz på träffen, ska jag vara i erat lag, pax för det!
    Tjusig gratäng, den gjorde sig fint i den snygga formen, och gör sig säkert fint i maggen också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej, men då får vi kanske dra med resten av gänget också:) Det är väl bara så att vi kompletterar varandras kunskaper alldeles väldigt bra...

      Mycket fint i maggen:)

      Radera
  14. Vad gott med kronärtskocka i gratängen!!

    SvaraRadera
  15. Recept på fläskfilégratänger kan man inte få för mycket av, så tack! Gott att gratinera med svampstuvning.

    Grattis till vinsten också! Verkar vara himla kul det där, ni verkar ha bra vinnarskalle också :-)

    Trevlig helg till er också - inga ljumma sommarvindar här inte men solen skiner i alla fall. Mellan molnen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, man kan ju inte det, det är så smidigt att kocka i en lådda.

      Tackar, ja det är hur kul som helst och våra skallar gör sig bra tillsammans:)

      Radera
  16. Ett bra recept som inspirerade mig när jag handlade idag. Det blir visserligen ingen fläskfilé utan fina kotletter som kommer att hamna under en champinjonstuvning. Köpte även ett paket soppgrönsaker (4 morötter, 2 bitar purjo, lite sellerie och persilja) som kanske hamnar i botten eller bredvid. Hasselbackspotatisar spökar ocksa runt i huvudet...

    Soliga, 10° varma hälsningar fran *alla* svenskars paradis ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jahaja, ser där - inspiration när den är som bäst:) Låter gott!

      Radera
  17. Grattis team Kafka, det var ni väl värda!

    Den där gratängen... kan man göra den med quornfilé månne tro? Hmmm. Önskar er en fortsatt finfin helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar!
      Det måste man ju absolut kunna göra med quorn?

      Radera
  18. Tjaba! Hoppas ni har haft en solig och varm helg. Här har det varit lite så där. Rätt så kallt så kallt stundvis. Den där gratängen ser ju himla god ut. P.S. Grattis till priset! D.S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soligt men kallt var det i helgen, även om vi inte direkt kände så mycket av det...
      Tack!

      Radera
  19. Grattis! Jag älskar quiz och frågespel. Men det gör man kanske om man är lärare... Er gratäng ser gudomligt god ut och den gör jag nog fast med kalkonfilé istället för fläsk. Bra va?

    Hoppas att ni får fler varma dagar framöver. Jag längtar till Skåne - vi har en plan att åka ner till Åhus i sommar igen, jag och mannen. Vi har liksom fastnat för Österlen och allt där finns att njuta av! Kan ni inte göra ett inlägg där ni tipsar om mysiga (inte allt för dyra) matställen eller gårdsbutiker på Österlen? Jag antar att ni känner till de flesta? Kram och ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi tycker det är riktigt kul alla 5, även om vi inte är lärare... men vi har kanske haft bra lärare som lärt upp oss bra:)

      Går säkert jättebra att ha kalkonfilé på skockorna också.

      Låter härligt med en tripp ner på Österlen, där finns massa att upptäcka. Tyvärr är vi inte så ofta ute på Österlen, mest pga att vi inte är bilägare så det är cykel som gäller för vår del.
      Visserligen så tar vi gärna en tur till pedals när vädret tillåter och tid finns, men så väldigt långt ut på Österlen hamnar vi inte. Men om ställen i vår stad och de ställen som finns på pedalavstånd kan vi absolut göra ett inlägg om, bra idé och tips! Tack:)

      Radera
  20. Som ni rockar quizzen! Grattis!

    Och vilken annorlunda gratäng - like it a lot!

    SvaraRadera
  21. Den där gratängen lät ju riktigt supergod.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!