lördag 7 januari 2012

Lördagsefterrätt.

Lördagen är här och för vissa är det snart dags att återgå till jobb på måndag efter en tids ledighet över alla helgerna som avlöst varandra. Anki är en av alla dom som varit långledig, för Håkan har det däremot jobbats de allra flesta dagarna, lite olika är det i våra branscher.
Men än så länge är det helg så det är bara att passa på att njuta och suga ut det sista av dagarna och det må vi då säga att är det något vi kan så är det just det:) Så klart med måtta, men ibland så svänger vi faktiskt till lite efterrätt också även om det bara är "vi själva" som ska sitta runt matbordet och inga gäster. Ikväll är just en sådan kväll när det vankas lite extra gott efter middagen, vi hittade ett recept i en  "tant-tidning" som lät både gott och enkelt. Än har vi inte provat, men det kan nog inte blir mer än smaskens:

Lingonmousse med pepparkakor 2 port   (redigerat recept!)
20 g smör
12 pepparkakor
1 dl frysta lingon
1 msk strösocker
1 dl vispgrädde
1 ägg
½ dl florsocker
några lingon till garnering
Kör pepparkakorna i en mixer till smulor. Smält smöret, blanda med pepparkakssmulorna och tryck ut det i botten av två portionsglas. 
Mosa lingonen med socker.
Vispa grädden i en skål. Separera ägget, vitan vispas till ett hårt skum i en skål och gulan vispas vit tillsammans med florsockret i en skål. 
Rör sedan försiktigt ner vitan i skålen med gulan och blanda ihop. Rör därefter ner grädden i smeten och till sist rör du i lingonen och blandar samman allt. 
Klicka ut äggsmeten på pepparkaksbottnen och ställ in glasen i frysen minst 4 timmar innan serveringen.

                       
Och där i botten, där ser ni lite vaga glimtar av pepparkakossmulorna. Skjuts in i frysen med glasen!

I gårkväll blev det en helt annorlunda efterrätt, eller ska vi kanske säga gotter, på bordet framför tvn. Ost och vin, närmare bestämt en bit St. Agur och en flaska Eiswein som legat och väntat på öppning väldigt länge. 
Eiswein har vi köpt några gånger när vi varit i Tyskland och shoppat, men det finns på systembolaget också. Vinet görs på druvor som plockats när de har fruset och de pressas även som frusna. Det innebär att sockret är mer koncentrerat i druvmusten och vinet blir då sötare och oftast så har det en tydlig smak av honung.
Vinet vi drack kommer från Österrike, men det kommer även Eiswein från Tyskland bl.a och vi ni veta mer om Eiswein så kan ni läsa vidare här. Eftersom Aguren har en ganska kraftig smak så passar det väldigt fint med ett sötare vin till.

Nu ska ni inte tro att vi bara dricker en massa alkohol och äter en massa ost och efterrätter, nej då, vi lever faktiskt ett ganska balanserat liv:) I alla fall vad gäller kosten... 
Tror ni oss inte så är det bara att kika på bildserien vi tog i gårkväll...

                        Osten                                          Vinet                             Och vad gömmer sej där bakom?      
 Jodå, vi äter frukt, nötter och andra nyttigheter också!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

20 kommentarer:

  1. Tack och grattis själv. Jag tycker era bilder är mycket bra och levande samt att bloggen är mycket inspirerande att läsa.

    Ha en underbar helg.

    SvaraRadera
  2. Mmm... låter mycket gott med pepparkakor och lingonmousse :)

    SvaraRadera
  3. Jimmie; Tack! Både för fin komplimang och för grattiset:) Detsamma.

    Slickepotten; Ja, vi får väl se, smakprovet var vi väldigt nöjda med:)

    SvaraRadera
  4. O my vad mycket gott i ett och samma inlägg! Verkar vara en spännande dessert!

    SvaraRadera
  5. Springer in för att önska dig en helt underbar lördag =)
    Kramkram söta du!

    SvaraRadera
  6. Millan; Ja, det blev en del, både nyttigt och mindre nyttigt:)

    Vardags; Detsamma önskar vi dej.

    SvaraRadera
  7. åh så gott detta ser ut,lingon och pepparkakor är ju så smarrigt tillsammans,önskar er en fortsatt underbar lördagskväll

    SvaraRadera
  8. Så gott och tant-tidningar är suveräna, hittar mycket gott där att laga som inte är så avancerat :-)

    SvaraRadera
  9. Åh, ett recept jag behöver! Jag har frysen full av lingon svärmor plockade i höstas och skafferiet full av överblivna pepparkakor =)
    Ska testas imor´n!

    Kram
    Malin

    SvaraRadera
  10. Puh! Jag var liten aning orolig. Men nu ser jag att ni fått med hela kostcirkeln ;-)

    SvaraRadera
  11. Va gott det låter och ser ut! Lingon måste jag erkänna är vi rätt så dåliga med... kanske ska här köpas och detta testas?! Jag blev jättesugen!
    Vilket härligt fat med frukt och nötter, litchie är så gott!

    Tack för att ni (misstänker att det är Håkan!) tittar in hos mig trots allt :) me happy!

    SvaraRadera
  12. Åh, att svänga till en lördagsefterrätt gör ni helt rätt i, jag lyxade med en banan till efterrätt och hade gärna bytt ut den mot denna härlighet - jag som ÄLSKAR både lingon och pepparkaka! Och ljuvliga ostar på fredagskvällen är ju inte fel det heller ;)

    SvaraRadera
  13. Vad jobbigt det blev nu när jag insåg att vi har allt hemma till den desserten.... Låter smarrigt!

    SvaraRadera
  14. Lika kl läsning som vanligt:) Ni gör rätt som gottar er nu den sista ledigheten. Här har vi verkligen tagit till vara på ledigheten i helgen. Bara skrotat runt här hemma, spelat kort, spel och bara umgåtts. Och tack för att det finns tant-tidningar, hur tråkigt skulle man annars ha det i väntrummet till tandläkaren?

    SvaraRadera
  15. Smulan; Ja ,de passade finfint ihop!

    Cupcake; Visst är dom en guldgruva!

    Malin; Vi misstänkte liksom det, att det nog finns en del pepparkakor i skafferierna runt om landet! Hoppas det gick hem om ni testade! Kram.

    Remsan; Japp, vi gör vårt bästa, alla "tårtbitar" måste ju vara med:)

    Amy; Perfekt att ha i frysen, ett paket frusna lingon. Litchie är riktigt gott, bara lite meck att skala... Klart vi (läs H.) gör:)

    Alexandra; Inget fel på banan heller...

    Sofie; :) Kanske det serveras efterrätt hos er då ikväll?...

    Ann-Sofi; Tack, fint att höra:) Så härligt det låter att bara umgås o ta det lugnt.

    SvaraRadera
  16. Gott, gott St Agur är helt klart en av mina absoluta favorit ostar och trots att jag inte är någon fantast av söta viner så kan jag tänka mig att denna kombination är helt underbar.

    SvaraRadera
  17. Vad gott allt ser ut att vara! Lingongrejset kommer jag spara och kanske göra till julgransplundringen. Det verkar jättegott :) Jag gjorde frusen cheesecake med lingon och pepparksbotten förra året. En fin kombination, precis som ost och vin ;)

    SvaraRadera
  18. Gun; Nej, söta viner står inte så hört på vår topplista heller, men just till en ost som denna så passade det så bra med ett glas sött.

    Ansi; Passar väl riktigt fint till plundringen, passa på att bli av med de sista pepparkakorna då.

    SvaraRadera
  19. Nyttig mat har sin tid, ost och vin har sin. Balans är bra och det verkar ni ha så det räcker. Det gäller att njuta av livet, vilket jag själv har lite ont om tid till för tillfället. Men jag jobbar på det. Att vara lärare i november/december innebär mycket kvällsjobb med möten, öppet hus, utvecklingssamtal m.m. Betyg, kursstarter, stöttning av trötta elever och ledsna föräldrar. Det tar liksom aldrig slut... Men jag får mycket tillbaka. Och faktiskt en löneförhöjning på tio procent i år. Det kan man inte klaga på.

    Stor helgkram till er två härliga människor!!!

    SvaraRadera
  20. Tack för bra recept. Här ett alternative om man inte tål mjölk o grädde.
    Min son är mjölkproteinallergiker, så jag bytte ut grädden mot lite lätt upptinad tofuglass. Det blev jättegott.
    Tack/

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!