Vi lovade ju er att ni skulle få veta vad som lagades till i köket igår och då är det väl på sin plats att avslöja det? För gårdagen gick verkligen i matlagningens tecken här i Mårtenssons kök, vi
kockade risgrynsgröt i crock poten, Håkan slängde ihop ett gäng köttbullar och som om det inte var tillräckligt så gjorde han även sin första rullsylta, allt dokumenterat av frun i köket!
Ovanpå allt detta så lagade vi faktiskt middag också, tro det eller ej:) Men den middagen får ni allt vänta på ett tag till, idag ska ni nämligen få veta hur ni kan få njuta av er egenlagade rullsylta till jul.
För det vill ni väl, eller hur? Då kör vi:
Färdiga resultatet, en stycken rullsylta med en rejäl klicka stark senap. Precis lagom med sälta i smaken, och kryddorna tar inte överhanden utan bara anas i bakgrunden. Klart godkänt!
Börja med att rimma sidfläsket ett par dagar innan ni tänker rulla er sylta. Håkan gjorde enligt Jens Linders beskrivning i "Det glömda köket":
Rimmat sidfläsk
ca 1½ kilo färskt sidfläsk
½ dl salt
½ tsk salpeter
Blanda salt och salpeter och gnid in köttet med blandningen. Låt det stå i kylen 1 dygn.
Saltlake
3½ l vatten
3 dl salt
½ dl strösocker
Koka upp alla ingredienser, skumma och låt det kallna.
Lägg köttet en stor skål, slå på den kalla lagen så köttet täcks.
Lägg på en tallrik och lägg en tyngd på så att den hålls nere.
Låt detta stå kallt i 2-3 dygn.
Nu är det tid att dela köttet, krydda det och rulla samman till en rulle som ska kokas:
Ta upp köttet från saltlaken och lägg med svålen nedåt på en skärbräda. Skär rakt över längs med svålkanten nästan hela vägen genom, men spara den sista biten så köttstycket hänger samman. Bred ut köttstycket.
Rullsylta
Till kryddningen av köttet
2 tsk krossat kryddpeppar
1 tsk malen ingefära
½ tsk kryddnejlika
Krydda den tjockare delen av köttet och rulla samman till en rulle som binds upp, se nedan för beskrivning.
Till kokningen av köttet
10 kryddpepparkorn / liter vatten
10 vitpepparkorn / liter vatten
1-2 msk strösocker
1 skivad morot
1 halverad gul lök utan skal
2-3 msk ättikssprit
Lägg rullen i en gryta, mät upp vatten i ett litermått och slå på så mycket vatten så rullen täcks. Tillsätt övriga ingredienser, lagen ska smaka lätt syrligt.
Låt köttet sjuda sakta under lock till det känns mjukt när du känner med en provsticka, det tar ca 1½-2 timmar. Kollar du graderna med en kötttermometer så ska det vara 70-72 grader.
Ta upp rullen och låt den kallna mellan två skärbrädor, gärna med en tyngd på.
Krydda den tjockaste delen av köttet med kryddorna enligt receptet.
Börja rulla samman köttbiten från den tjocka sidan, rulla det så hårt och tätt som du kan.
Rullen kan skäras av i kanterna om du vill ha en jämnare yta. Köttet du ev. skär bort går bra att steka och käka till kanske lite skramlade ägg.
Bind upp rullen med ett bomullsband, låt gärna bandet ligga i vatten innan du använder det så blir det mycket enklare att hantera och få det riktigt hårt spänt.
Vill du så går det alldeles perfekt att frysa in din rullsylta fram tills det är dags att servera den på julafton. Den avnjuts bäst med inlagda rödbetor, skånsk senap och kanske lite brunkål.
Över till dagens ängel så, en tjej som sitter säkert på vårt vitrinskåp. Ser ut som hon tagit för sig av både en och två portioner av Håkans rullsylta... kanske lite av gröten vi kokte till efterrätt:)
Påminner om Marilyn Monroe, så hon går därför under namnet Monroe-ängeln!
Nu hoppas vi att ni får en fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan