onsdag 30 november 2011

Kassler med parmesanost.


I dag blir ni bjudna på ett recept på kassler från Gröna lådan, vår allra största receptskatt i köket! Varifrån och när det är saxat har vi ingen aning om, det finns inga som helst ledtrådar på urklippet så någon gissning vågar vi inte oss på heller.

Receptet är lite annorlunda än de vanliga receptidéerna man brukar hitta på kassler, kul med omväxling som dessutom smakar riktigt bra:) Men att få paneringen att stanna kvar på köttet och bli jämn var inte det lättaste som kocken hade gett sej på, tyvärr har vi ingen riktigt bra lösning på det problemet, Möjligtvis skulle det kanske funka att lägga köttskivorna i en ugnsfast form, slå på paneringen och gratinera det hela i ugnen istället... Kanske vi helt enkelt får ta och testa en gång.

Parmesankassler med tomatsalsa   2 port + matlåda
Tomatsalsa
1 liten gul lök
1 burk krossade tomater
1 tsk basilika
1 vitlöksklyfta
röd chilifrukt efter eget tycke, smak och styrkan på chilin
salt och peppar
Finhacka löken. Kärna ur och ta bort de vita väggarna i chilin, finhacka den. Fräs löken och chilin i smör så de blir mjuka och glansiga. Häll i tomaterna, basilika och pressad vitlök. Låt salsan småputtra i 10 minuter, smaka va med salt och peppar. Låt salsan stå och gona till sej under tiden som du tillagar kasslern.
Parmesankassler
500 g kassler i skivor
2 ägg
2 dl riven parmesanost
½ tsk paprikapulver
2½ msk vatten
½ krm peppar
½ dl vetemjöl
Vispa ihop ägg, vatten, ost, paprikapulver, peppar och mjöl. Låt det stå och svälla en stund innan du panerar kasslern i röran. När du har doppat kasslerskivorna i smeten så steker du dom i en teflonstekpanna, stek så de får en gyllenbrun färg på båda sidor.
Servera kasslern med salsa, ris och grönsaker.

Dagens eftermiddag har vi ägnat åt en bilburen inköpsrunda på Ö&B och Rusta, perfekt att passa på att göra när vi kan låna bil. Det blir lite väl tungt att dra hem tunga kassar på cykel, även om det är mest lutar nedför när vi ska hem igen... Just nu står det en form med smarrigheter i ugnen, smarrigheter som vi läst om hos en kollega till oss, vad det blir får ni veta vid ett senare tillfälle.

Denna drinkbjudande dam fick följa med hem, kändes som att hon passade in fint i vårt julpyntade kök:) Lite fulsnygg, eller som Ankis mor alltid sa "Bonagrann" (skånskt uttal)...

Ha en fin kväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 29 november 2011

Marmelad med både C-vitaminer och whisky.

Så här i vintertider (om man nu kan kalla 7 plusgrader och blommande tusenskönor i gräsmattorna för vinter?) så kan det kanske behövas lite extra vitamintillskott för att mota förkylningarna. Det expieras en hel del apelsiner i vårt kök, de är ju riktigt goda just nu och om de sen håller oss friska så är vi tacksamma. Att det sedan finns en hel drös med godsaker som man kan göra med de gula bollarna gör ju inte det hela sämre.
Varför inte frysa in klyftor och käka som glass och minnas sin barndoms isande tänder när man bet i den iskalla apelsinen, eller kanske koka en marmelad som får smak av whisky om man istället vill känna sej lite vuxen?

Apelsinmarmelad smaksatt med whisky.
2 stora apelsiner
1 citron
1 dl vatten
4 dl syltsocker
1 dl whisky, gärna en av de mildare smakerna
Om du inte har kravmärkt frukt så skrubbar du skalet ordentligt i ljummet vatten innan du använder skalet.
Skala bort det yttersta skalet med den potatisskalare, det ska helst inte finns något vitt alls med på skalet.
Skär i tunna strimlor. Pressa sedan ut saften ur frukterna och sila bort kärnorna.
Häll saften i en gryta, tillsätt skalen, vattnet och sockret. Låt det koka upp och sedan koka ordentligt 15 minuter. Häll i whiskyn och låt det koka 2 minuter till.
Slå marmeladen på en väl rengjord burk, glas eller plast, som är varm och sätt på locket.
Förvara i kylen.

Marmeladen har faktiskt en tydlig smak av whisky även om den kanske doftar mer än den smakar. God var den i alla fall och passade riktigt bra till en bit brieost gjorde den också. Vi tar och slänger iväg den som bidrag till Månadens sötsak hos bloggen Söta saker, som denna månaden har temat "Vinter", där passar den säkert också väldigt bra.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 28 november 2011

Sill, inte bara inläggningar.

Sill till middag idag, vi tyckte det var dags för lite fisk eftersom det blivit kött de senaste dagarna. Vi brukar vara så duktiga och käka firre två gånger i veckan, men nu har det slarvats lite med det, fy skäms! Just sill är en av våra favoritfiskar att kocka till, billigt, enkelt att variera och att laga till, dessutom är det en av de "nyttigare" vattendjuren eftersom den är rik på Omega-3. En billig nyttighet alltså!


Silllåda med pepparrot och senap.  2 pers + matlåda
600 g sillfiléer
2 dl crème fraiche
ca 4 msk dijonsenap
ca 3 msk fint riven pepparrot
2 äggulor
3 msk ströbröd
salt och vitpeppar
Klipp bort ryggfenorna från sillen, lägg dom med skinnsidan ner och krydda med salt och peppar. Rulla ihop med skinnsidan utåt och lägg dom tätt i en ugnsfast form.
Blanda samman crème fraiche, senap, pepparrot och äggulor. Smaka av, dels med salt och peppar men även med pepparrot och senap, så det blir den styrkan du vill ha på såsen.
Häll såsen över sillen i formen och strö på ströbröd. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Potatismos och grönsaker är gott till.

Snart är det dags att börja lägga in sill, vi har några nya recept som vi tänkte vi skulle ta och prova innan det är tid att fixa sillinläggningar till julafton. I år har vi delat upp sysslorna i Ankis familj och just sillinläggning var något av det som vi tog på oss att göra. Även Ankis syrrason Freddy kommer att bidra med hans favoritsill, Wasabisill (receptet här), sushiälskare som han är!

Den uppmärksamme ser nu att detta inte är en bild på varken Wasabisill eller Freddy. Nej, det är lite av det som vi mumsade i oss i fredags efter middagen. Vi hann lägga vantarna på en flaska av Blossas årgångsglögg Arabica på Systembolaget, i år är det med kaffesmak man ska avnjuta den. Den föll oss båda väldigt fint på läppen och är faktiskt den vi gillat bästa av de smaker vi provat på just deras årgångsglögg. 
Men ve och fasa så gav den en av oss en bultande huvudvärk en stund efter glöggmuggen var urdrucken 
(och nej, det var ingen mugg modell XXXL). Så till Håkans glädje är resen av innehållet i flaskan hans...
Någon annan som har provat glöggen?

För övrigt så jublar vi lite extra här i köket idag, vi har nämligen passerat 100 000 besökare! Vi fattar det nästan inte alls, 100 00 är en ofantlig summa besök tycker vi. Det hade vi väl aldrig kunnat ana den där dagen i januari för snart 2 år sedan, när vi öppnade dörrarna till vårt kök.
Tack alla läsare för att ni kikar in, tack för alla fina kommentarer ni skriver och tack till alla er andra matbloggare därute som öppnat upp denna härliga värld för oss!
SKÅL!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x                        

söndag 27 november 2011

Pulled pork i crock pot

Japp, nu har vi julat hela lägenheten klar idag, vi har alltså plockat fram rubbet! Chistmas 2011, all in:) Granen har fått en ny plats i år och den hälsar att den trivs väldans bra där i hörnet i tv-rummet. Möjligtvis att det kan bli problem om nu någon skulle få för sej att ta en sväng runt den, men då får vi väl helt enkelt ta och dra fram den lite. Fördelen med att ställa granen i ett hörn är att man bara behöver klä 75% av träet... Antalet tomtar är lite färre i år så att Anki äntligen skulle kunna få plats med sin tomteby och kyrka som hon haft med sej hemifrån barndomens jular. Det har hon tjatat länge nog om nu...

Undertiden som vi julpyntade så fixade vår Crockpot middagen som gick lite åt Tex-Mex hållet ikväll, man kan nästan säga att vi käkat en mexikansk variant av kalops! Vi har nämligen läst på flera bloggar att det lagas till Pulled Pork och att det är sååååå gott! naturligtvis var vi ju tvungna och prova om det som skrivs är sant, är det så himla gott? Och vi kan med glädje rapportera att det är sant, så vansinnigt gott är den dragna grisen:

Receptet vi valde att använda hittade vi hos Annika som har bloggen Smaskens, endast några få förändringar blev det i vår gryta: 

Pulled Pork 4 port
1 kilo benfri fläskkarré
1 liten gul lök
2 väldigt stora vitlöksklyftor, eller 5 mindre
1 tsk stark röd paprikapulver
½ msk spiskummin
1 tsk kanel
½ msk muscavadosocker
½ dl whisky ( vi tog Johnny Walker Black label)
1 burk krossade tomater
salt och svartpeppar
Finhacka löken och riv vitlöken.
Blanda lök, vitlök, kryddor, socker, whisky och tomater i botten på Crock potens gryta.
Dela fläskkarrén i två bitar och krydda generöst runt om med salt och svartpeppar.
Lägg ner köttbitarna i grytan, lägg på locket och ställ in crock poten på lägsta effekt i 7 timmar. 
Ta ut köttet och lägg på tallrik, dra sönder köttet i småbitar med två gafflar och blanda bitarna med såsen.
Servera gärna med gräddfil eller crème fraiche, tortilliachips, grönsaker och guacuamole (recept på en sanslöst god guacamole hittar ni här.)

Plötsligt mitt i skrivandet så släcktes datorn ner så därför blir det kanske lite konstigt i inlägget... Vi är lite oroliga att strömmen ska försvinna eftersom vi ju har besök av en väldig storm ikväll här nere, men vi håller tummarna för att vi inte ska tappa kontakten igen:) Ingen skyltsöndag för del blev det och det är helt och hållet vädergudarnas fel, det blåser så hårda vindar att till och med vattnet i toastolen gungar!

Lite foton från dagens tänkte vi slänga in också om ni är nyfikna, vi vet ju att flera som följer oss gillar även lite annat än maten vi lagar. Så, vassego:

Tomtebyn och kyrkan är på plats, krubban är ett måste vid sidan om.

Tomtarna i byn i närbild. Lite snöbollskrig, några på isbanan och någon i backen.

 Ett av våra fynd från vår Köpenhamnstur hänger nu i balkongfönstret. 

Köksfönstret, med gardinerna som slutligen blev släta med varmt strykjärn...

Är det någon som minns att vi hade en tomteparad här i vårt kök i fjor? I år tänker vi inte bjuda på tomtar, även om det finns fler på lager, istället så har vi en ny idé på en följetong fram till juldagarna. Vad det är avslöjar vi på torsdag, den 1:a december, så håll utkik:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 26 november 2011

Fläskfilé med smak av julen.

Så där ja, då var julförberedelserna igång här i Mårtenssons kök. Julgardinerna ströks med både kallt och varmt strykjärn igår, jodå ni läste rätt både varmt och kallt. Så är det när man (läs Anki) inte är uppmärksam på det man gör utan istället är koncentrerad på tvn som ska underhålla under tiden.
Det ströks och ströks och det var världens jox med att få vecken utslätade, mer och mer vatten sprutades på som av någon märklig anledning inte torkade eller ångade upp... Vid närmare undersökning av problemet med vecken som vägrade försvinna så upptäcktes det att kontakten satt i en timer som inte var påslagen, aha! På med timern och värme på strykjärnet och så var vecken borta som i ett nafs. Disträ? Nej då, inte alls:)


Hur som helst så fortsatte julens intåg senare på kvällen när middagen tillagades, Håkan hade lagt fläskfilé i en julinspirerad marinad, med glögg i, redan på torsdagskvällen som stektes och sedan tog in en tur i ugnen tillsammans med en smaskig sås. Som tur är så sitter spisens kontakt alltid i vägguttaget...:

Fläskfilé i glöggmarinad 2 port
400 g fläskfilé
1½ dl vinglögg
½ dl kineskisk soja
1 citron, rivet skal och saften
1 msk riven färsk ingefära
3 msk rapsolja
svartpeppar
1 lagerblad
Rör samman alla ingredienserna till marinaden och häll i en plastpåse. Lägg ner filén och åt det hela ligga i kylen ett par timmar minst, gärna över natten.
Sås
4 schalottenlökar
2 röda äpplen
1 msk muscavadosocker
10 små champinjoner
3 dl crème fraiche
2 dl vatten
1½ msk kalvfond
1½ msk balsamvinäger
salt och peppar
Skala löken och dela i grova bitar som du steker mjuka, utan att de tar färg, i lite smör. Lägg i botten av en ugnsfast form.
Skala, kärna ur och dela äpplena i grova bitar. Stek i smör några minuter och häll över socker och balsamvinäger mot slutet av stekningen. Låt äpplena göra löken sällskap.
Blanda samman övriga ingredienserna till såsen och häll ner i formen, rör om.
Ta upp filén ur marinaden, låt det droppa av lite och stek den i smör så den får färg runt om överallt. Lägg sedan ner filén i såsen, ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
Ta ut och skär köttet i skivor, servera med kokt potatis, grönsaker och sås.

Glögg i marinad är det första gången som vi provar, däremot har vi kockat till en gryta med glögg i några gånger som vi tycker är riktigt god. Kryddorna i glöggen passar väldigt bra som smaksättare i just grytor och marinad och har ni inte provat än så tycker vi absolut att ni ska göra det.

I bakgrunden på bilden så ser ni vårt senaste projekt, vi är lite projektglada båda två vad gäller mat och dryck och detta har vi pratat om flera gånger men det har liksom aldrig blivit av. Varje år är det nämligen så att tidningen "Allt om Mat" kommer ut med ett specialnummer på hösten där de provat sej igenom alla viner ur systembolagets ordinarie sortiment och betygssätter flaskorna. Ja alltså inte flaskorna, snarare innehållet i dom... Vi tänkte faktiskt ge oss på att prova på så många som möjligt av de som fått betyget "Fynd" i den röda avdelningen, 59 stycken är det allt som allt som hamnat i den kategorin. Vi får väl se hur många vi ger oss på, det är ju lite priset det hänger på också...
I alla fall så är detta vin nummer ett, både på Fyndlistan och i Mårtenssons vinprojekt:

Dão Casal Mor Riserva, nummer 12520, för 59 kronor på Systembolaget. Enligt Allt om mat så skulle vinet passa fint till en fläskfilégryta med svamp och grädde så därför valde vi att prova det till middagen igår. Tyvärr så tyckte vi att vinet blev ganska blaskigt och kändes vattnigt när vi drack det till maten, men att ha i glaset under tiden maten lagades gick väldigt bra. 
Alltså, smaken är som baken, vi rankar vinet som ett "snackevin".

Nu önskar vi er en fortsatt härlig första adventshelg, ta det lugnt, koppla av och framför allt njut av god mat!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 24 november 2011

Korvgubben är lös igen!

Jo då, ni läste helt rätt, det är Håkan och korvstoppningsapparaten som varit i farten igen! Denna gången blev det korv a'la Marocko som går under namnet Merquez, tjusigt namn eller hur?
Inspirationen att prova på just denna sortens korv kom när vi var hos Thomas och Anneli i lördags och käkade middag. Vi fick då grilla olika sorters kött och korv vid bordet, allt eftersom vi åt undertiden. Nästan som att käka fondue, men alltså grillat istället för kokt. En av korvarna var just en av arten Merques och den var riktigt god tyckte vi båda så det var bara till att testa.
Om den blev lika god? Nej, faktiskt inte, den blev så klart mycket godare:)

En nöjd och belåten korvagubbe! 

Merquezkorv  1 kilo färdig korv
½ kilo fläskkött, t.ex karré
½ kilo lammkött, t.ex framdelskött
10 g vitlök, ca 1 stor eller 2 små
10 g salt
10 g svartpeppar
10 g socker
5 g starkt paprikapulver
5 g sött paprikapulver
Fjälster att stoppa korven i
Grovmal köttet och vitlöken i en köttkvarn.
Blanda köttet och vitlöken med övriga ingredienser och rör samman smeten riktigt noga.
Stoppa smeten i fjälster med hjälp av korvstoppningstillsatsen. Krama så det blir så jämnt fördelat som möjligt. Bildas det luftbubblor så stick hål på dom med en nål.
Knyt av så du får den storleken du vill ha på dina korvar.
Ska du inte frysa in korvarna innan du kockar till dom så låt dom gärna i kylen över natten så smakerna får utvecklas riktigt ordentligt.
Om du inte vill tillaga korvarna direkt,steka eller grilla, så går det jättebra att frysa in korvarna icke tillagade. Tina dom i kylen över natten så smakar dom som bäst när dom sedan ska ätas.

Är det någon som blivit inspirerade och vågat sej på att göra egen korv än? Berätta gärna i så fall.

Nu är vi snart soffliggare efter en lång arbetsdag, båda två. Anki slog till med en 11-timmarsdag eftersom det var lite mysigt "julpyssel-drop in" på förskolan. Håkan kom in som god två med strax över 10 timmar... Så ni kan kanske gissa hur det ser ut i tv-rummet inom kort? Tv.n underhåller två slumrande Mårtenssons:)
Sov gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 23 november 2011

Dagens utflykt.

Så har vi då varit på utflykt idag (igen) och letat efter lite mer julinspiration inför kommande adventshelg:) Det känns som första advent kommer alldeles för tidigt i år och julkänslan vill inte riktigt infinna sej i vårt kök... Men förhoppningsvis kommer den på söndag när vi plockar ner julen från vinden, där den fått vilat upp sej sen sist, då kör vi jul 2011 - all in!

Vi tog tåget till Svågertorp och kikade runt lite i några av affärerna där, ett promenadvänligt område faktiskt även om det inte hade varit fel med några cyklar som man kunde hyrt och trampat runt på. Kanske en idé för de som planerar för området? Kom ihåg var ni läste det först:)

Okej, här har vi det egentliga målet med vår resa. Smidigt att sätta sej på tåget och 40 minuter senare vara framme vid möbelmeckat:) Och tro det eller ej, vi provade soffor även denna gången. 

Vad tyckte vi då om julamaden? Vi hade läst lite om vad som skulle finnas på deras julbord innan vi åkte och hade nog ganska höga förväntningar (tyvärr), det är ju dock en ganska känd tv-kock (Mat-Tina) som står bakom maten och det har ju skrivits en hel del. Nu är det ju som det är med mat som massproduceras och ska passa många matgäster, den blir gärna lite tam och menlös.
Vi har pratat fram och tillbaka här hemma om det är så att det är vi som är för analytiska vad gäller smakerna och det är kanske så det är. "Normala" människor sitter kanske inte och diskuterar huruvida den inlagda sillen smakar si eller så, om potatisen i Janssons frestelsen är för dåligt kokt eller om det är för lite ansjovis i, om Ris a'la Maltan är för söt eller om den rökta korven verkligen är rökt "på riktigt" eller är smaksatt med rökarom? Kalla oss matnördar, men så funkar vi:)
Så här tyckte vi i alla fall:

En kavalkad på julbordets olika rätter. Kanske inte så bra foton, men så är det när det är "resekameran" som får följa med...

Inlagd sill är något som vi båda är tokiga i och vi gör gärna in egna sillinläggningar. Den vi gillade mest här var Senap&Malt Whiskysill, sämst var Lime&chilisill som vi inte alls tyckte smakade av chili. Hovmästarsåsen och laxen var väl ingen att hurra för heller, ganska smaklös och tam.
Kalvsyltan tog vi en tugga av var och det räckte mer än väl, inte en sylta i vår smak om man säger så. Skinkan fick godkänt däremot och det fick även senapen. Men vi undrade lite över rödkålen, vi trodde alla skåningar åt brunkål till skinkan och Tina är ju skånsetös... så varför väljer hon då rödkål? Hmmm...
Bäst av allt gillade vi sirapsfläsket och de kryddiga revbenen. Fläsket hade vi kunnat äta oss mätta på bara det och revbenen var väldigt gott kryddade. 

Julmust i glasen till Ris a'la Maltan, julöl till middagen.  

Jodå, drömma får man och det är omöjligt att inte göra det när man ser alla fina kök man skulle vilja ha. Om inte annat så kanske det kan bli en ny sopsorteringsanordning...

Vi var även på Media Markt, en affär som vi hört en hel del om, både positivt och negativt... Vi kan väl säga som så här att ingen av oss skulle orka jobba i allt ljud och blinkande ljus här inne och vi kommer inte att besöka affären fler gånger...

Så, köpte vi ingenting? Jodå, naturligtvis gjorde vi det, kan man besöka IKEA utan att köpa en endaste liten pinal?  Inte för att det blev någon storhandling, ingen vidare idé när man färdas med tåg, men en påse bl.a lite julfint fick vi med oss hem. 

Fina underlägg (tabletter) att duka julbordet med för bara 9 kronor, vi kunde absolut inte gå förbi dom!

Är det någon annan där ute som har provat julbordet på IKEA? Vad tyckte ni i så fall, skulle vara kul att höra om fler är som vi när vi käkar ute... Vi ska på julbord med Ankis familj nästa helg på en restaurang här i stan och det ska bli intressant att jämföra det besöket med dagens. En liten julbordundersökning alltså:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 22 november 2011

Tomatsoppa med ett väldigt gott tillbehör.

Tisdag = soppdag här i vårt kök och idag bidde det en vegetarisk variant, nämligen tomatsoppa.
Några idéer från några olika recept fick samsas i samma gryta och resultatet blev väldigt smarrigt. Men ruccola/parmesanoströran var helt och hållet Ankis idé att slänga ihop och slänga på soppan. Ja, kanske inte slänga den på bokstavligt talat, soppa har en tendens att skvätta så förbenat när man slänger något på den och just tomatsoppa lämnar ganska tråkiga fläckar...
Så lägg i den lite försiktigt istället, men lova att ni lägger i den för det blev så in i hoppsan gott!


Tomatsoppa med ruccolaröra  2-4 port 
½ gul lök
1 tsk timjan
2 tsk basilika
1 tsk oregano
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt matlagningsvin
2 burkar krossade tomater
4 dl vatten
2 msk grönsaksfond
salt och peppar
1-2 msk socker
1½ dl grädde
Finhacka den gula löken och låt den mjukna i smör och olivolja i en gryta. Tillsätt basilika, timjan och oregano och låt det fräsa med ett par minuter. Slå sedan i vinet, pressa i vitlöken och låt det puttra någon minut.
Tillsätt tomater, vatten och fond och låt det hela småputtra 30 minuter. Slå i grädden och smaka av med kryddor och socker. Servera med:
Ruccolaröra
½ påse ruccolasallad
1 dl riven parmesanost
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
salt och peppar
Finhacka ruccolasalladen och blanda med ost, olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar och klicka i soppan vid serveringen.

I morgon har vi båda ledig dag från jobben och ger oss iväg på utflykt igen, är det klokt som vi flänger och far?! Men det blir inga långa sträckor, vi tar tåget till Svågertorp, Malmö, och strosar runt lite bland affärerna som ligger därute. Framför allt IKEA, Ilva och Media Markt ska få besök av oss, de två senare blir det premiärbesök hos, spännande:) På IKEA blir det julshopping och julbord a'la Tina Nordström, någon som har provat hennes variant? Första julbordet för säsongen för vår del men inte sista...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 21 november 2011

Högrev med asiatisk inspiration

Nu ska ni få ett middagstips som ni kan spara till en dag som ni har några timmar över att laga till middagen. Bli inte oroliga för att ni ska behöva vara aktiva i köket i flera timmar, det är spisen som gör det mesta av jobbet och det är i ugnen den största delen av tiden läggs.
Vi har nämligen kockat till en så fantastiskt god högrev så ni kan bara inte ana, det blev verkligen en riktig favoriträtt i vårt kök. Receptet har vi hittat på ICA (bästa matvarukjedjan, enligt oss helt opartiska människor) på en sådan där receptlapp som hänger lite varstans i affärerna. En mycket bra lapp visade det sej vara, även om vi ändrade lite under resans gång...


Högrev i ugn med hoisin glaze och fried rice   2 port + matlåda
700 g högrev av fin kvalité
smör till stekning
salt och peppar
1 tsk finstött stjärnanis
1½ tsk torkad koriander
Bryn köttet runt om på alla sidor i smör, krydda med salt, peppar, koriander och stjärnanis. Lägg över kötet i en ugnsfast form och stek det mitt i ugnen på 100 graders värme, ca 5-6 timmar (har du en större köttbit så öka tiden ytterliggare). Vänd köttet en gång i timmen.
Hoisinglaze
2 msk sesamfrö
2 dl hoisinsås (finns på flaska i den asiatiska hyllan i affären)
1 vitlöksklyfta
2 msk riven ingefära
2 tsk pressad limejuice
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Blanda hoisinsås med pressad vitlök, ingefära, lime och sesamfrön.
Skiva köttet tunt och lägg tillbaka det i formen. Skeda över glazen och sätt tillbaka det mitt ugnen ytterliggare 30 minuter.
Servera med:

Fried rice
2 port kokt fullkornsris
3 stjälkar salladslök
1 röd paprika
125 g champinjoner
2 ägg
2 msk olja
Skiva salladslök, svamp och paprika. Knäck äggen i en skål och vispa ihop dom lätt.
Stek svampen i oljan tills den får färg, tillsätt grönsakerna och krydda med salt och peppar. Häll i ägget och rör under tiden det steker och stelnar. Rör ner riset och låt det steka tills det blir varmt.
Ät och NJUT!

Ikväll har vi käkat fisk, ett av våra favoritrecept vad gäller torsk, nämligen dillstuvad sådan. Receptet hittar ni här om ni blir nyfikna, för det blir ni väl? I morgon slår vi till med soppa, men än så länge har vi inte bestämt vilken sort det ska bli... kanske ni har något bra förslag på en enkel och lättlagad variant?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 20 november 2011

Så var det skumpan då:)

Idag har det inte gjorts många knop i Mårtenssons kök, vi har faktiskt mest slappat och tagit det väldigt lugnt hela dagen nästan. Det mest ansträngande vi har tagit oss för idag var en promenad i rask takt efter middagen, då kände vi att nu kan vi inte sitta/ligga längre, benen behöver användas lite.
En film har vi hunnit med att se, en romantisk komedi som vi absolut kan rekommendera er om ni gillar sådana filmer, mycket passande för slapparsöndagar. "How do you know" är titeln, skådespelare är bl.a Owen Wilson, Reese Witherspoon och Jack Nicholson och här kan ni kika på en trailer om ni blir nyfikna.

Vi lovade ju att vi skulle uppdatera er om bubblorna vi skålade i när vi hade 16-årsjubileum i fredags och nu har vi äntligen fått våra tummar loss efter en slapparsöndag! Men, som man säger, bättre sent än aldrig...
So here it goes:

Tsarine Premier Cru Brut, ja så hette champagnen, den ingår i systembolagets beställningssortiment vilket alltså betyder att man måste slänga in en order på flaskan. Men det gör man enkelt här på deras hemsida efter att man först skapat ett konto, sen är det bara att vänta någon dag så finns flaskan för avhämtning. Artikelnumret är 77489 och priset ligger på 295 svenska kronor, men är det jubileum så är det!


Så vad tyckte vi då? Jo, bubbel i all ära, men när det är äkta vara så är det många bubblor som far omkring i glaset och det märktes väldigt tydligt på denna vätskan. En fruktigare variant är tsaren, syrlig nästan i smaken, på gränsen till sur men det påverkades säkert av risotton vi åt till. Ett mycket bra köp tyckte vi i alla fall, ibland lönar det sig att välja dryck efter hur fin flaskan är:)

Nu så är det dags för oss att släcka ner köket för idag, vi säger god natt och önskar er alla en fin ny vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 19 november 2011

Littåvart, alltså lite av varje.

Ja, det är precis vad vi tänker bjuda er på denna lördag. Vi börjar med lite julinspiration så här helgen innan första advent (är det klokt, det är första advent redan nästa helg!) och slänger upp lite bilder från Köpenhamnsturen i onsdags och besöket på Tivolis julmarknad.

Lite värmekällor hittar man både här och där, om Anki försöker presentera sig för denna låter vi vara osagt...

Det är en hel evighet sedan vi kollade in marknaden sist och då var vi inte vidare nöjda med den, trångt och rörigt, men så var det inte alls detta året. Vi blev positivt överraskade över hur fint det var och hur upplägget är nu, mycket fler fina bodar med försäljning över mycket större yta på Tivoli. Inte alls så trångt och bökigt som vi mindes det... men så var det ju iofs en onsdag och inte lördag...:)

Juldekorationer i långa banor, skulle man nu vilja fylla granen med dessa hade man i det närmsta blivit ruinerad på kuppen... Dyrt med andra ord, men färgglatt värre:)

Värmande glögg i bister kyla, muggarna återvinner man sedan i någon av automaterna som står lite överallt och får 5 kronor i retur, en mycket smart och miljövänlig lösning! 

Fina pojkbandet spelar upp till dans? Nej, tyvärr inte men väl till en marsch runt Tivoli i takt till julmusik! Vi letade förtvivlat efter efter deras björnhattar i hattboden, men icke!

Att tomten fanns någonstans i krokarna förstod vi när vi såg hans renar och till slut så hittade vi honom. Efter mycket funderande över hans klädsel så kom vi fram till att den förmodligen ser ut som den gör för att årets tema på marknaden är Russisk jul och att det var Fader Frost i släden!

Innan Tivoli så tog vi naturligtvis en tur på stadens gator och torg också. Det sedvanliga besöket i en av Håkans favoritaffärer "Davidoff" ledde inte till några inköp denna gången, humodoren hemma är fylld till bristningsgränsen...

Även ett studiebesök hos Slagteren vid Kultorvet hann vi med. Här finns det mycket fint kött, allt är ekologiskt och de har egen tillverkning av bl.a korv och pastejer. 

Så där ja, då var vi färdiga med Köpenhamn för denna gången, vi kan helt klart rekommendera julmarknaden om ni har vägarna förbi! Ett litet tips vi kan ge er är att det går att få lite rabatt på inträdet till Tivoli om ni reser med jojokortet på tåget, något som vi tyvärr såg försent...

Över till lite matlagning och en ny familjemedlem i Mårtenssons kök. Vi har nämligen blivit med en Crockpot, en matlagningsattiralj som vi läst om bl.a på Spisat, hos Hanna i Matarkivet och hos Annika på Smaskens. När vi fick en förfrågan häromveckan om vi var intresserade av att prova en egen så kunde vi helt enkelt inte motstå. Den anlände förra fredagen och redan på lördagen provkörde vi den, först ut blev en päronefterrätt. 

Crockpoten i egen hög person, en gryta där matlagningen sker enligt devisen slowcooking. Man ska kunna sätta igång grytan på morgonen, ge sig av hemifrån och komma hem till färdigkockad middag 8 timmar senare. Än så länge har vi inte vågat lämna den ensam hemma inkopplad i vägguttaget, men vi ska inskola oss lite smått under helgen...


Julkryddade päron
2 stora citroner
7½ dl kokande vatten
225 g socker
4 msk grovhackad färsk ingefära
1 tsk finhackad färsk chili
2 kanelstänger
5-6 mogna päron
till servering
2 bitar konserverad ingefära
grädde eller vaniljglass, eller båda...
Skala citronerna med en potatisskalare och pressa ut saften. Häll det kokande vattnet i stengodsgrytan, tillsätt socker, färsk ingefära, chili, kanel, citronskal och saft. Sätt på locket och värm upp.
Skala päronen och kärna ur dom med en äppelpipa. Lägg ner päronen i sockerlagen, lägg på locket och koka 4 timmar på låg inställning. Päronen ska vara mjuka när de är färdiga.

Det var det hela, inte det lilla dock:) Ikväll sadlar vi stålhingstarna och drar till familjen Persson för lite trevligt samkväm och god mat. Hoppas ni får en fin lördagskväll, så ses vi imorgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 18 november 2011

Happy sixteen och en pasta!

Fredagen är åter installerad och för vår del är det minsann inte vilken fredag som helst, det är den 18.e november och det betyder jubileumsdag! Detta året är det 16-årsjubileum och det är helt otroligt vansinnigt att det redan har gått 16 år... Men det är väl som man brukar säga att tiden går fort när man har roligt, och är det något vi har så är det just det!
Naturligtvis firar vi med bubbel i glasen, kvällens bubbel är för oss en ny sort och naturligtvis kommer det en recension av den. Om ni undrar vad vi ska äta till bubblorna så hittar ni det här och här.

Kvällens dukning ser ni här, inte bara när vi har gäster vi anstränger oss, nej då ibland gör vi lite extra för oss Mårtenssons också! Servetterna har vi vikt till hjärtan enligt instruktioner från Postgårdsromantikerna

Men innan vi bubblar tillsammans så ska vi naturligtvis bjuda er på ett recept, en snabb och lättlagad pastarätt som gick hem i vårt kök. Lite annorlunda än den "vanliga" pastasåsen men omväxling förnöjer, även för pasta!


Pasta med citronkycklingsås  2 port
300 g kycklingfilé
2 msk kycklingfond
4 dl vatten
3 dl grädde
rivet skal från ½ citron
pressad citronsaft från ½-1 citron, smaka dej fram
½ tsk socker
1 msk teriyakisås
1 stor vitlöksklyfta, pressad
maizenapulver
Strimla kycklingfiléerna och bryn dom så de är genomstekta. Rör samman övriga ingredienser i en gryta, låt det koka upp och red av till önskad såsighet med maizena. Lägg ner kycklingbitarna och låt dom bli genomvarma. Servera såsen till kokt pasta av valfri sort.

Nu återstår det bara för oss att önska er alla en riktigt skön helg som bjuder bjuder på många fina stunder, god mat och dryck. Och så naturligtvis lite lördagsgodis i morgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 17 november 2011

Leverpastej och tack!

Då så, då var vi på banan igen, inget inlägg igår eftersom vi var hemma sent från Köpenhamn och Tivolis julmarknad. Tog lite bilder som vi lovar att lägga upp alldeles snart, så ni får hålla ut lite. Men vi kan ju säga som så att Tivolis julmarknad har förändrats en del sedan vi var där sist och det till det positiva. Jättefint!

Vi lovade ju i söndags att vi skulle fixa lite bilder från Håkans jobb och det har vi nu gjort, eller rättare sagt så har Håkans arbetskompis Elna fixat det. För att det går inte riktigt bra att steka köttbullar och fota samtidigt, det kan Håkan rapportera:) Så, här kommer det lite bilder från GeMaLivs i Köpingebro och deras kök:

Köttbullar, ja det steks det en hel del på Gema-Livs. Så goda så att tom Anki käkar dom... Dimmigt värre blir det av ångorna från stekhällen, men tänk er själv att brassa på en 80 bullar åt gången, då blir det stekos:)

Här är det kött till presssyltan som får sig en omgång:) Bara glada miner, men gillar man sitt jobb så...

Så där ja det var det hela, i alla fall för denna gången. Kameran kommer säkert att följa med flera gånger, men man måste ju jobba lite också och inte bara posera:) Tack till Elna för hjälpen!
Vi fortsätter på den redan inslagna vägen när vi ger oss på dagens recept och tipsar er om hur enkelt det är att göra egen leverpastej. Eller rättare sagt så tipsar Håkan om hur enkelt det är - Anki hade ingen del i tillverkningen av pastejen alls, hon bara äter den. Rätt man på rätt plats alltså:


Håkans julinspirerade leverpastej ca 7 små formar
700 g grislever
3 liter vatten till skållningen
300 g späck
1½ gul lök
Nästan en hel burk Abbas anjovisfiler + lite spad (liten burk)
2 ägg
1 dl mjölk
1½ dl grädde
1 dl mjöl
2 tsk salt (man kan ta hälften nitritsalt så blir pastejen röd o fin)
2-3 tsk muscavadosocker
2 kryddmått mejram
1 kryddmått krossad kryddpeppar
2 krm vitpeppar
2 krm malda nejlikor
Putsa levern fri från hinnor och grova blodkärl. Skär i grova bitar lägg i kallt vatten, låt dom ligga minst 15 min. Låt dom sedan rinna av.
Skala löken, skiva i tjocka skivor och fräs den mjuk och glansig. Låt den kallna.
Skär späcket i mindre bitar och kok i lättsaltat vatten, 5-10 minuter.
Koka vatten och skålla levern i vattnet. Alltså; Häll ner leverbitarna i en skål och häll på det kokande vattnet, låt det stå 10 minuter och häll sedan bort vattnet.
Mal sedan lever, späck, lök, ansjovis 2 ggr i en köttkvarn.
Blanda mjölk, grädde och mjöl, vispa ihop så det inte blir klumpar. Rör i kryddor, socker, ägg och lite ansjovisspad i mjölkblandningen och blanda väl.
Häll smeten i lagom stora aluminiumformar som du ställer på en vattenfylld braspanna (långpanna) och baka dom i ugnen på nedersta falsen, 175 grader i 60 minuter.
Vi använde 200 gr. formar.
Ett tips är att baka en form och frysa in resten råa, det är kanon att ha frysen!

Julinspirerad kallar vi den eftersom den är kryddad med några av julens kryddor, om någon undrade... Vi har även gjort en leverpastej tidigare, då på ungnötslever. Är ni intresserade så hittar ni receptet här.

Så till sist vill vi tacka för alla fina kommentarer vi fått i förra inlägget, vi trodde inte vi kunde bli gladare, men det kunde vi tydligen, TACK! Det kommer vi att leva på lääääänge!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 15 november 2011

Vi firar med svampsoppa...


... och till det ett glas vitt, även om det "bara" är tisdag! För i kväll kände vi verkligen att vi ville fira eftersom glädjen stod högt i tak i Mårtenssons kök idag. Det är nämligen som så här att vi är med i avdelningen "Matinspiration - bloggar" i nya mattidningen Jessicas mat som kom ut idag!
Herregud, vi kunde inte tro våra ögon när vi fick ett mejl där det stod att de ville ha med oss där och vi gärna fick skicka in lite bilder till dom... Lilla vi, det hade vi väl aldrig i vår vildaste fantasi kunnat drömma om när vi öppnade dörrarna till vårt kök för snart två år sen. Men nu är tidningen här och det är sant, se själv:

Här är tidningen...

... och här är vi! 

Tidningen gillade vi, har redan hittat flera recept som vi är sugna på att prova eller vad sägs om Fikonbröd med krossad svartpeppar, och chokladbräck med oreos och polkagrisar?

Inte varje dag det dimper ner en sådan här skatt i brevinkastet, tack säger vi till fina Emmy!

Så där ja, då har vi skrutit tillräckligt och går genast vidare i refrängen... svampsoppan var det ja! 
Eftersom vi är lyckligt lottade med en egen svampleverantör så fanns det en påse finfina torkade trattkantareller i skafferiet som vi sparat till ett speciellt tillfälle. Vi tyckte verkligen att det kändes som ett perfekt tillfälle att kocka till en soppa på dom idag, ursprungsreceptet har legat i "provamappen" ett tag och kommer från recept.nu. I vanlig ordning har vi gjort lite förändringar längs vägen och så här bidde det då:

Soppa på torkade trattkantareller   4 port
30 g torkade trattkantareller
1 liter vatten
½ gul lök
1 stor vitlöksklyfta
en stor klick smör
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
3 msk grönsaksfond
½ dl sherry
salt och svartpeppar
½ tsk timjan
Krossa svampen lägg och lägg i blöt ca 30 minuter i 7 dl av vattnet. Sila från vattnet med spara det. 
Finhacka löken och riv vitlöken, låt det fräsa en stund utan att det tar färg. Tillsätt den avrunna svampen och låt den fräsa med ett par minuter i riktigt med smör. Pudra över mjölet och slå i svampspadet och resten av vattnet. Låt det koka upp och bubbla ett par minuter.
Tillsätt grädden, crème fraichen och fonden och låt det koka 10 minuter.
Häll i sherryn och smaka av med kryddorna. 
Låt soppan bli riktigt het och servera gärna med västerbottenostchips vid sidan. 

Här har ni vinet vi firade med, Marqués de Riscal, nummer 6001 på systembolaget för 74 kronor. Friskt i smaken och passade fint till soppan, men tyvärr inte så bra till osten... Ett lättdrucket vin, även om vi stoppade efter ett glas - är det tisdag så är det!

Nu ska vi hålla kväll, imorgon har vi ledigt från jobbet båda och om gud vill och kalsongerna håller så tar vi en tur till närmaste storstad (Köpenhamn) och roar oss. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 14 november 2011

Medelhavsinspirerade torskpaket.

Så var det dags för en ny vecka, kära läsare, nya insatser och friska tag! För vår del körde vi igång veckan med fisk på menyn, på svarta tavlan stod det att den skulle vara inpackad i folie och så fick det bli. Denna gången blev det helt och hållet efter våra egna huvuden, lite idéer från oss båda. Håkan tyckte vitlök och fetaost skulle passa bra, Anki önskade tomater, haricovert och örter. Så vår fantasi tillsammans med en kylskåpsrensning resulterade i denna goda och smakrika middag:

Mårtenssons inpackade torsk   2 port   2-3 paket
1 pkt (400 g) torskfiléer
6 coctailtomater eller 2 vanliga
1 stor morot
10 cm zucchini
några buketter broccoli
4 haricoverts/paket
några skivor rotselleri
2 vitlöksklyftor
tärnad fetaost i olja, gärna medelhavskryddad
basilika, oregano
salt och vitpeppar
1 msk vitt vin eller pressad citron/paket
aluminiumfolie
rapsolja eller olivolja
Skiva moroten, tomaterna, zucchinin och rotsellerin i tunt. Dela broccolin i mindre buketter och skala vitlöken.
Dra av 2-3 bitar aluminiumfolie stora tillräckligt för att få plats med fisk och övriga ingredienser (våra bitar var ca 30 cm långa). Droppa lite olja på folien och pensla ut. Lägg en bit fisk på folien, lagom för en portion, och krydda den med örter, salt och peppar. Riv över lite vitlök.
Lägg därefter på grönsaksskivor, broccolibuketter, haricoverts och osttärningar efter eget tycke och smak. Ringla över lite av oljan som osten låg i, ca 1 msk. Knöla ihopa sidorna på folien så det blir som en båt, häll på vinet eller citronsaften och förslut paketet helt. Gör ett eller två paket till.
Ställ paketen i en ugnsfast form och ställ in det mitt i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. Ta ut och kolla så fisken är vit och fast i köttet.
Servera gärna med crème balsamico ringlad över.

Lite discokänsla över mat som är tillagad i aluminiumfolie, nästan så den skulle tillagas och käkas till fina hits från  70-talet... kanske Abbas "Gimme, gimme, gimme" hade passat bra? 

Har ni inte någon av ingredienserna hemma, eller helt enkelt tycker att det skulle smaka med något annat i paketet så är det fritt fram att ändra i receptet. Bara er fantasi sätter gränser, om ni vi hälla på coca cola, skiva ner bananer eller lägga på en rabarb så ska vi inte hindra er... :)

Så avslutar vi med ett tips på en alldeles perfekt burk med salladsost i, en burk som man oftast hittar i vår kyl. Den är av märket Euroshopper och osten ligger i olja tillsammans örter och kryddor, bl.a rosépeppar, timjan, basilika och vitlök. Visserligen är inte osten så salt och krämig som en fetaost, men till matlagning av detta slaget passar den hur bra som helst:


Så där ja, då har ni fått både musiktips, recept och osttips i dag. Inte illa, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 13 november 2011

Salladen med betor, en uppdatering.

Lördagen kom och gick i en faslig fart och inget recept fick ni på salladen, skamligt är vad det är, skamligt! För Håkans del var det jobb igår, tid att stå i delikatessdisken och kränga alla varor som tillverkats under veckan. Just nu har det varit och är det mycket förberedelser inför julmarknaden i Högestad som gick av stapeln denna helgen. Där har vi försäljning av bl.a leverkorv, rökad korv och leverpastej och det brukar vara en strykande åtgång. Förra årets julmarknad fick dom från vår affär avsluta tidigare eftersom våra varor tog helt slut... Till denna helgens marknad har jag varit med och gjort ca 120 formar leverpastej och 120 leverkorvar, hoppas dom räcker...
Nästa helg är det dags igen så jag vet vad jag har att göra i veckan, tur jag har min mentor Bertil vid min sida nu när det är mitt första år:) Ska se om jag kan få till en fotosession så jag kan visa er.

Så över till salladen, varken leverkorv eller leverpastej i den, tror inte det hade passat så bra... 

Höstlig sallad 2 port
4 små rödbetor, eller 2 stor
1 apelsin
1 blodgrapefrukt
5 kronärtskockshjärtan från konservburk
valfri grönsallad
1 dl pumpafrön
15-20 svarta oliver
en näve färska basilikablad
-Koka och skala rödbetorna, dela i klyftor.
-Skala och skär apelsinen och grapefrukten i hinnfria klyftor.
-Dela kronärtskockshjärtan i 4 bitar.
-Skölj och ev. strimla salladen, beroende på vilken sort du valt.
-Rosta pumpafröna i en het stekpanna utan fett.
-Strimla basilikabladen.
Serveringstips; Lägg upp grönsalladen på ett fat och lägg över de övriga ingredienserna, pumpafröna överst. Stekt halloumiost till passar bra.

Vinet vi drack till middagen i fredags skulle vi ju också skriva något om. GOTT! Gillar ni, som vi, vin av det kryddigare slaget så ska ni absolut köpa en flaska och prova det, ni lär inte bli besvikna. Ett vin man inte behöver äta någonting till, det passar perfekt även som bara snackevin. Annars var gorgonzolasåsen ett väldigt passande sällskap.

Vi kom på att vi har en bild från förra lördagen som vi inte har visat er, nämligen bilden från bordet - den obligatoriska dukningsbilden. Egentligen är det mest av egoistiska skäl vi lägger in den, det underlättar nämligen till nästa gång vi ska ha gäster till middag :) Vi behöver ju inte tjata ut en dukning på samma människor flera gånger om...


Istället för att köpa blommor i lösvikt så köpte vi en Krysantemum i kruka som vi snaggade av alla blommorna på och fördelade i vinglas. Skönt med låga blommor på bordet så man har en chans att se varandra, speciellt nu när det mörknar fort på kvällen... 

Och så var det ju det där med dagen som är idag, fars dag. Det är väl på sin plats då att vi passar på att gratta våra farsor, världens bästa Hasse och världens bästa Kjell, GRATTIS till er båda! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

fredag 11 november 2011

Betor i salladen och nytt vin.

Egentligen skulle vi väl käka svartsoppa och gås för att sedan avrunda med en "ebblakaga" ikväll, skåningar som vi är, men icke! Båda har vi jobbat sent så någon gås hinner vi inte kocka till... Istället står det oxfilé på svarta tavlan, till den ska det serveras en lite annorlunda sallad, gorgonzolasås och ett Riojavin som vi inte har provat tidigare. Men eftersom vintipset kommer från en säker källa så passar det säkert Mårtenssons smaklökar alldeles utmärkt:

Marques de Riscal, nummer 2573, 139 kronor på systembolaget. Hett tips från Helena...

Dessa bubblar just nu på spisen, liknar mest ett blodbad i grytan... Svalna lite och sedan ska de få umgås med bl.a blodgrape och basilika. Låter det spännande? Kika då in i vårt kök i morgon så får ni veta både recept, hur det såg ut och smakade.

Nu önskar vi er en härlig helg, god mat (gås eller inte), gott i glasen och trevligt sällskap!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 10 november 2011

God drink med goda tilltugg

Torsdag i dag och vi tänkte bjuda er på lite goda tilltugg och en god höstig drink att dricka till tilltuggen, kanske något att inspireras av inför kommande helg? Vi har nämligen några bra tips från förra lördagen då vi bjöd Anne och Ingemar på tilltugskavalkad istället för förrätt. Ett riktigt trevligt val om vi får säga det själv, och det får vi för detta är Mårtenssons kök:)

Vi börjar med drinken och här gäller det att inte glömma bort att sila från ingefäran från vodkan i tid, det blir snabbt väldigt starkt...


Höstdrink   4 glas, serveras i höga sk. groggaglas
12 cl vodka (alltså 3 cl/glas)
1 msk färskriven ingefära
4 dl lingondricka
ginger ale
mycket is
frysta lingon
Blanda samman vodkan med ingefäran och låt det stå och dra någon minut (vi lät det stå ca 5 minuter och det var lite väl länge, 3 räcker nog gott och väl). Sila från spriten och dela upp den i glasen.
Slå i lingondrickan och lägg i rejält med is i glasen, tillsätt några lingon och fyll sedan upp med ginger ale. 

Första tilltugget ut blir små smarriga tomatbakelser som vi hittat receptet till i Matrepubliken, bloggen där tomter står högt på topplistan:)

Tomatbakelser
1 ark smördeg, färdig från affären
philadelphiaost
salt och svartpeppar
små goda tomater
basilikablad
olivolja
balsamicocreme 
Skiva tomaterna i inte alltför tunna skivor. 
Skär ut små rundlar ur degen, vi tog en äggkopp och gjorde modell små rundlar. Bred på osten, tryck på en bit basilikablad, krydda och lägg på tomatskivorna. Ringla över olja och grädda bakelserna på en låt, mitt i ugnen, på 225 grader i ca 10 minuter tills de poppat upp lite och fått färg. 
Ringla över balsamicon innan serveringen.

Nästa godsak blir även den på smördeg:

Pizzarullar
1 ark smördeg, från affären
chilisås
sambal oelek
rökt skinka
basilkablad
mozzarellaost
Kavla ut smördegen lite lätt. Blanda samman chilisås och sambal till önskad hetta och bred det på smördegen.
Strimla skinkan och basilikan och lägg på chilisåsen. riv sönder osten i småbitar och lägg ovanpå.
Rulla samman till en tät rulle, skiva i centimetertjocka skivor som läggs på en bakplåt, med papper på. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Till sist bredde vi lite philadelphiaost på tunna knäckebröd och toppade med strimlad hemgjord bryggmästarskinka (receptet här). 

Så ja, då hoppas vi att ni fått ert lystmäte av drinktilltugg tillfredsställt för denna gången, för det har vi. 
I alla fall tills nästa gång vi blir sugna...:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x