lördag 30 april 2011

Jó napot!

Nu är vi på plats igen, hemma i Ystad efter en vecka på resande fot. Denna resan tog oss till Ungerns huvudstad, Budapest, där vi haft några härliga dagar. Många långa promenader, flera vätskekontroller, massa god mat och dryck, bad i termalbad och mycket mer.

Det blir ingen längre reserapport idag, ni får helt enkelt hålla er till i morgon, men en liten bild på några av inköpen vi gjort tänker vi bjuda er på.

Några av Ungerns underbart goda viner hamnade i reseväskan, liksom den obligatoriska paprikan i olika former och några påsar saffran. 

Lite andra fynd packade vi också med oss hem men de bilderna får ni också vänta med att se. Nu ska vi kika in hos våra "kollegor" för att se vad de har haft för sej under veckan som gått, sen blir det till att stassa om. Vi är nämligen bortbjudna på 25-års kalas ikväll, det är Håkans lillebror som ska firas. 

Nu önskar vi alla en härlig Valborg och hoppas att ni får en fin kväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 28 april 2011

Den gör vi godare själv!

När vi såg att det kommit ut olika sorters salladsdressingar med Erik Lallerstedts namn på så tänkte vi att det kunde vara värt att prova dom. En styck flaska inhandlades därför senast vi var sugna på att äta Caesar sallad till middag, flaskan innehöll alltså Casardressing.
Vi hade ganska höga förväntningar på smaken, det är ju faktiskt en "känd" kock som har satt sitt namn på flaskan så det borde ju smaka gott, eller hur?


Vi vet inte hur ni vill ha er Caesardressing, men vi vill att den ska smaka mycket! Man ska känna lite syra från citronen, sältan från sardellerna och parmesanosten och lite sting från vinäger och worshestershiresås. Här kändes ingenting av någonting, Lallerstedts dressing föll platt i munnen och gav varken sting eller sälta från sej. Mest som tam rinnande majonnäs smakade den, mesig är nog det bästa adjektivet vi kan komma på.

Så visa av erfarenheten så gör vi vår egen dressing i fortsättningen, "Det är dressingen som gör salladen så den ska man inte fuska med" för att citera dressingarnas hemsida.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 27 april 2011

Chefens kyckling.

Ankis chef, Susanne, är också hon väldigt intresserad av matlagning och gillar att prova nya recept. För ett tag sedan så berättade hon på jobbet att hon hade lagat till en kycklingrätt efter ett recept som hon själv komponerat. Enligt Susanne hade hennes gäster, som hon bjudit skapelsen på, gillat det skarpt så därför såg Anki till att lägga sina händer på receptet. Häromdagen var det upp till bevis;

Ser baconet konstigt ut? Det kan bero på att det är kalkonbacon...

Susannes kycklingmiddag   8 pers
8 kycklingfiléer
salt och peppar
honung
5 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1 ask philadelphiaost naturell
1-2 msk kinesisk soja
1 msk kycklingfond
1 msk kalvfond
2-3 msk dijonsenap
3 vitlöksklyftor
2 pkt bacon
200 g färska champinjoner
Salta och peppra kycklingen, bryn den så den får lite färg. Lägg över filéerna i en ugnsfast form, pensla med lite honung och låt dom steka färdigt i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter.
Blanda samman crème fraiche, grädde och osten i en skål. Smaka av med soja, fonder, senap och pressad vitlök. När kycklingen är färdigstekt så slå ner stekspadet i crème fraicheröran för mer smak.
Strimla bacon och knaperstek den tillsammans med skivad svamp.
Slå såsen över kycklingen, strö på bacon och svamp och ställ in i ugnen ytterliggare ca 10 minuter.
Servera med ris/pressad potatis och sallad.

Vad vi tyckte? Vi kan absolut inte mer än hålla med Susannes middagsgäster:) Prova ni också så får vi se om även ni sällar er till gillarna.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 26 april 2011

Lövbiff med inspiration från thailand

Har nu tröttnat på påskmaten? Är ni sugna på något helt annat än sill och ägg? Kanske en fräsch nudelsallad med lövbiff och en dressing med hetta skulle kunna vara något:


Lövbiff med nudlar och chilidressing  2 port
300 g lövbiff
3 salladslökar
sallad av valfri sort, vi tog romansallad
1 morot
10 cm gurka
nudlar av valfri sort
sesamfrön
Riv salladen i mindre bitar, skär gurkan i tunna stavar, skala och hyvla moroten i tunna skivor.
Skär löken i tunna skivor och blanda samman alla grönsaker på ett serveringsfat.
Tillaga nudlarna enligt förpackningens instruktioner och lägg på salladen.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna och spara dom till garnering.
Strimla lövbiffen och stek på hög värme.
Lägg köttet på nudlarna, strö över sesamfrö och servera med dressingen.

Chilidressing
1 bit röd chili
1-2 vitlöksklyftor beroende på storlek
1 msk fisksås
1 lime pressad
1 msk råsocker
1 dl hackad koriander
Kärna ur chilin och finhacka den och vitlöken, blanda samman med de övriga ingredienserna och låt det stå en stund.

Kan kännas som många moment kanske, men det går faktiskt snabbt att slänga ihop. Precis vad man orkar efter en långhelgs matlagning:) Receptet är klippt från någon veckotidning men precis som vanligt har vi förändrat, och förbättrat...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 25 april 2011

Gammal skåpmat...

Vi hittade ett foto när vi gick igenom våra matbilder, det blir ju en hel del fotograferande av mat, drycker och andra matrelaterade upplevelser för våra del. Alla bilder som vi tänker använda hamnar i en speciell matmapp, efter att de har blivit redigerade lite grann, men ibland glöms någon bild bort tills det är dags att städa ur mappen. Så var det med denna bilden:


Detta är vår pytt i panna som vi gjorde på resterna från rostbiffen som smakade som lammstek för ett tag sedan, ja ett väldigt långt tag sedan... Men vi tänkte faktiskt ta och dela med oss till er av detta braiga tips på att inte låta rester gå till spillo ändå.  

Pytt i panna på rester för två, du behöver;
ca 300 g köttrester 
3-5 potatisar
några morötter
ev. andra goda rotfrukter som t.ex persiljerot, palsternacka eller rotselleri
1-2 lök av valfri sort
2 dl grädde
kalvfond
salt och peppar
hackad persilja
worshestershiresås
Kok potatis om du inte har redan kokta i kylen. Kok samtidigt morötter och/eller andra goda rotfruker.  
Dela köttet från steken i lagom munsbitar. Hacka löken. Dela potatisen och rotfrukter i munsbitar. Stek köttet i en stekpanna, lök, potatis och rotfrukter i en annan.
Rör sedan samman allt stekt i en stekgryta, slå i grädden  och fonden och låt det koka samman en stund. Smaka av med kryddor, ev. mer fond och worshestershiresås. Strö på persiljan och servera.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 24 april 2011

Brunchdrink!

Vi brukar ju hänga med i månadens sötsak i bloggen "Söta saker" och tänkte göra så även denna gången. Temat för april är brunch, något som vi alldeles för sällan fixar till här hemma. Därför hade vi lite idétorka denna gången men slutligen så enades vi om att en Bloody Mary är något som bör erbjudas på brunchen, vår variant blir på en hemmafixad tomatjuice som vi gjort med vår råsaftscentrifug.
Har man ingen centrifug så går det alldeles utmärkt att köpa färdig tomatjuice, vill man ha en alkoholfri drink går det också hur bra som helst - uteslut bara vodkan.

Godaste tomatjuicen vi någonsin druckit!

Bloody Mary    1 glas
3 st riktigt mogna tomater ger ca 10 cl tomatjuice
5 ml pressad citron
2 cl vodka
3 stänk worshestershiresås
1-2 droppe tabasco
sellerisalt
Blanda samman alla ingredienser i ett mindre glas, pudra i sellerisalt efter smak och dekorera med en tomatklyfta eller selleristjälk.


Tomatjuicen blev så otroligt god så det kommer vi absolut att göra egen så länge det finns goda tomater att köpa. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 23 april 2011

Kall sås till lax

Påskafton är här och många av er äter säkert påskmiddag ikväll, med allt vad det innebär. Kanske lite ägg och sill, till det snaps och öl, somliga smarrar kanske på lamm medan andra föredrar lax. Ja, valen är en hel del, men oavsett vad så känns det som att påsktiden bjuder på mat av det fräschare slaget.

Igår blev det grillad lax med diverse tillbehör på våra tallrikar, bl.a en kall sås som Håkan själv komponerade och som blev väldigt god.
Han passade på att inviga och prova vårt nya tillskott i köket, nämligen ett sk. garlic card som vi fick hemskickat från Nina och David som har en köksbutik på nätet. Vi har gett bort vitlökskort i "gå bort present" någon gång men aldrig provat på att använda det själv tidigare, konstigt nog...
Men nu så är även vi frälsta! Hur bra som helst, enkelt att använda utan risk för avrivna fingertoppar och purén som blir är bara att skrapa ner där den ska finnas ( vårt fall hamnade den i marinaden). Kortet är makalöst lättdiskat, inte som en vitlökspress som det ska pillas mycket mer med:(
Sånt uppskattas av diskmaskinslösa människor som oss!

 Håkan skrapar vitlök.

Tada! Vitlökspuré, nyriven och fin.

Håkans kalla laxsås
2 dl crème fraiche
1 dl matlagningsyoghurt
2 msk fransk senap
1 msk svensk senap
1 msk honung
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienser och låt det stå kallt en stund innan servering.
Passar bra till grillat.

Hoppas ni har en härlig påskhelg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 22 april 2011

Äggande målningar

Jisses Amalia så otroligt fint väder vi har haft idag, solen har varit tänd hela dagen och temperaturen har legat runt 18 grader! Påsken kunde inte ha börjat bättre:)

Gårdagens bortbjudning till fam. Persson var lyckad, vi målade ägg, spelade spel och babblade länge och väl. När vi körde hem var klockan sen så sovmorgonen i morse blev lite längre än vanligt...


Lovisas kompis:)

Gustafs fina påskägg.

Ankis alster...

Vi bjöds på både god mat och dryck, till lammet drack vi ett rött vin från Italien som Thomas och Anneli hade pratat sej varma för ett tag nu och de hade verkligen rätt. Vinet var en riktigt fullträff, mjuk och rund smak så det nästan kändes som sammet i munnen:

Cappello di Prete, nr 2727 på systembolaget för 79 kronor, ett FYND!

Nu är det snart tid för kvällens måltid, det blir grillad lax som legat i marinad hela dagen och till det en smarrig kall sås, men det får ni läsa mer om i morgon.
Hoppas ni får en fortsatt skön påskhelg allihop!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 21 april 2011

Grön drink.

Nu märks det verkligen att påsken snart är här, speciellt om man går en sväng på stan bli det tydligt. Det är nämligen så att Konstrundan på Österlen sammanfaller med påsken och då kryllar det av människor från hela landet i våra kvarter. En massa olika dialekter blandas med skånskan på stadens gator och torg, turister som fotograferar korsvirkeshusen och plötsligt stannar upp i beundran så man nästan står på näsan in i deras bakdelar:)
Härligt när stan lever upp igen, då är sommaren inte är långt borta.

Ikväll äter vi borta, det blir påskalamm hemma hos familjen Persson helt enligt tradition! Skönt att få sätta sej till ett dukat bord, speciellt när man som Håkan har klarat av några långa arbetsdagar med mycket folk som vill ha god mat till helgen.

Dagens recept blir inte lamm, vi bjuder istället på en läskande grön drink för att fira in helgen:


Midorimalibu   1 glas
2 cl Malibu kokos
2 cl Midori
2 cl vodka
7-up eller fruktsoda
Blanda samman alkoholen i ett sk "groggaglas" och fyll på med läsken. Tillsätt is, dröm om sommaren och njut!

Nu vill vi önska er alla en riktigt härlig påsk, hoppas ni får njuta av en massa smarrig mat, god dryck, trevligt sällskap och ett underbart väder!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 20 april 2011

Efterrätt med vårkänslor.

Att vårt kök skulle ge oss så himla mycket positiv energi tillbaka hade vi aldrig räknat med när vi satte igång detta projektet förra året. Det är verkligen härligt att höra från er alla som provar recepten som vi lägger upp!
Dessutom kommer Håkan numera hem från affären med glada rapporter från nöjda kunder som lagat till både det ena och det andra som dom hittat här. Vissa delar gärna med sej av sina favoritrecept i utbyte, något som vi gärna tar emot. Kakan vi bjuder er på idag är ett sådant utbytetsrecept som vi fått av Carina och vi skickar det mer än gärna vidare till er:


Riskaka med maräng  4-5 port
1½ dl grötris
2 äggulor
1 l mjölk
2 msk socker
1 tsk salt
smaksättning:  2-3 bittermandlar / 7-8 droppar bittermandelarom / rivet skal av en citron / 7-8 droppar citronarom
2 äggvitor
4 msk socker
Skölj riskornen och lägg dom i en smord, eldfast form. Vispa samman äggulorna med mjölk och tillsätt socker, salt och den smaksättningen du valt. Häll smeten över riskornen och grädda kakan i ugn på 225 grader i ca 45 minuter. Rör upp grynen från botten ett par gånger i början av gräddningen.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, rör i sockret och fortsätt vispa till det blir en blank marängsmet.
Bred marängen över kakan och låt den gräddas ytterligare 5-10 minuter så marängen får fin färg.
Man kan även göra kakan utan marängtopp och då använder man istället hela äggen i smeten.

Ett gott alternativ till ostkaka blev vårt omdömme, möjligtvis var kocken lite snål med bittermandelaromen mest av rädsla över att den skulle ta över helt. Nästa gång har han beslutat att använda sej av hela mandlar och se hur det smakar då. Till riskakan serverade vi körsbärssås och det passade väldigt bra ihop.
Kanske något att bjuda på till påsken?

Eftersom vi tyckte det var en efterrätt med vårkänsla så tänkte vi att den skulle passa bra som bidrag till Månadens utmaning hos Jenny i Kalasgott, där månadens tema är just vårkänslor. Ni ser väl henne tävla i kvällens final av "Sveriges mästerkock" på tv4? Det gör vi:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 19 april 2011

Lammstek till påsk?

Nu drar det ihop sej, påsken är på gång och för många betyder det extra god mat och dryck. Vi tänkte tipsa er om båda idag. Det hör ju till påsken att käka lamm, undrar just varför, kanske någon av er som vet? I vårt kök är vi väldigt förtjusta i lamm och äter det lite då och då, inte bara på påsken...
Sist vi bjöd familjen Persson på middag så stod lammstek i lergryta på menyn och det blev väldigt uppskattat. Receptet var en chansning eftersom vi inte hade provat det, men det lät gott så vi chansade:


Lammstek med rotfrukt och tomat   4-6 port
1½ kg lammstek
3-4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 palsternackor
2 röda lökar
2 morötter
1 kg potatis
1 burk coctailtomater (gärna Muttis)
2 tsk torkad basilika, eller ½ kruka färsk basilika
½ dl hackad persilja
Lägg lergrytan i blöt minst 30 minuter innan den ska användas.
Gör några snitt i köttet, dela vitlöksklyftorna på längden och stick ner i hålen. Gnid in med salt och peppar och lite rosmarin. 
Skala morötter, palsternacka, potatis och lök. Klyfta potatisen och löken, dela morötterna och palsternackorna i 2 cm tjocka skivor. Varva morötter, palsternacka och lök i botten på grytan, strö i örter mellan varven. Slå på tomaterna med spadet och lägg sedan i lammsteken.
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn, ställ in graderna på 200 och sätt igång värmen. Efter ca 1 timme tar du ut grytan och lägger i potatisen.
Efter ca 2 timmar är steken rosa, vill du ha den genomstekt så låter du den stå ytterligare 30 minuter.
När köttet är färdigt så låter du det vila under aluminiumfolie ca 10 minuter innan du skär det i skivor. Lägg rotfrukterna i botten på ett uppläggningsfat, slå på vätskan och lägg på köttbitarna lite snyggt. Strö på persilja och servera.

Fler recept på lamm hittar ni här: Lammrecept.

Så var det dryckestipset då, vad sägs om en påsköl? Det kan väl passa bra till helgen, ja säkert annars också.
Håkan provade denna i fredags och var väldigt nöjd med smaken:

Nr 1395 på systembolagen för 25 kronor och 20 öre. 
Passade väldigt bra till lite kryddstark mat med hetta från chili och vitlök. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 18 april 2011

Mycket ost blev det...

Har ni fått något gott att äta i helgen? Här provade vi ytterligare ett recept från Gröna lådan igår, denna gången blev det en kycklingrätt som var väldigt enkel att kocka till. Tyvärr gör den sej inte vidare på bild, men ni får helt enkelt ha överseende med det...


Kycklingfilé med mozzarella   2 port
2 kycklingfiléer
2 skivor rökt skinka
1 msk fransk senap
½ dl vitt vin
1 påse mozzarellaost, 125 g
2 dl riven västerbottenost, eller annan lagrad ost
Riv sönder mozzarellaosten i bitar.
Skär en ficka längs med sidan av filéerna.
Bred på senapen i fickan och fyll med strimlad skinka och lite av mozzarellaosten.
Tryck ihop och fäst ev. med en tandpetare. 
Lägg filéerna i en liten gratängform, täck med båda ostarna och slå vinet runt om.
Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.
Servera gärna med pressad potatis och sallad. 

Det blev väldigt mycket ost, men det gjorde absolut ingenting! Det hade säkert passat väldigt bra med lite soltorkade tomater om man har det hemma och tycker det är gott. Vi hade inga, mest för att en av oss inte är särskilt förtjust i det. 

Så äntligen hittade solen fram på vår himmel också, härlig väder har vi haft idag och det är bara att passa på att njuta. För Ankis del blir det lite ledigt från jobbet tisdag och onsdag, det är ju påsklov vilket betyder färre barn och perfekt att ta ut lite komptimmar. För Håkans del är det precis tvärtom, många människor som ska ha godsaker inför påskfirandet betyder extratimmar istället. Men vad gör det, vi ska snart ha semester båda:)
Har ni påsklov eller jobbar ni på som vanligt?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 17 april 2011

Lite sill till påsk.

I dag har vintern åkt upp på vinden här hemma, eller i alla fall så har vinterkläderna gjort det. Allt har sorterats bort, vantar och mössor har fått göra sällskap med vinterskorna upp och ner har vi plockat kepsar, vår/sommarjackor och mer passande skor. Vi passade även på att göra en liten utrensning bland kläderna och det blev en donation i klädinsamlingen som bars iväg i eftermiddags. Härliga sysslor tycker vi båda två, det känns verkligen som att det blir en nystart! Vi passade på att ta ner resväskorna från vinden också, snart bär det iväg...:)

Vi käkade borta igår hemma hos Anne och Ingemar - en härlig silltallrik, Janssons frestelse och varmrökt lax bjöds det på. Till efterrätt blev det en makalöst god cheescake som vi absolut ska ha receptet på så vi själv kan göra den och även bjuda er på.
De sista finslipningarna gjordes inför Budapestresan, vi ska bl.a bada i något av de historiska badhusen, besöka saluhallarna (naturligtvis) och så ta en tur ut på Pusztan och titta på någon hästuppvisning. Dessutom hann vi med att spela "På spåret", jisses så svårt men absolut kul, lite som att själv vara med i tvn och gissa.

Vi tänkte passa på att tipsa er om några av våra favoriträtter med sill så här till påskens middagar.

Brantevikssill 

Matjessilltårta

Citronsill

Inlagd stekt sill

Ättarpssill

Portersill

Janssons frestelse
Att göra egna sillinläggningar är inte svårt alls och det blir så mycket godare än de man köer i glasburkar i affärerna. Väl värt att prova!

Nu hoppas vi att ni får en härlig vecka med mycket gott i magen.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 16 april 2011

Foto é roligt!

I går körde vi lite blandat käk i Mårtenssons kök, lite plock stod på bordet tillsammans med ett rosévin som skulle provas för första gången. Det närmar ju sej säsong för roséviner, sommarens picknickar och grillkvällar ligger runt hörnet och det går verkligen snabbare än man tror.


Anki vann ju ett presentkort hos "Fru Nilssons catering" förra månaden så vi slog till och beställde lite mat till igår, det blev crepes med kräftstjärtar och grön sparris i den ena lådan och en lax/räktårta i den andra.

Vansinnigt goda crepes!

Kavringtårtan var även den väldans god, beräknad till två personer så räckte den mer än väl, det blev till och med över som vi kan smaska på idag:)

Till blåmögelosten smakar det riktigt gott med något sött, i detta fallet en Havtornssylt, hugaligen så gott. 

En av våra nya favoriter, havtorn har en underbar smak, sött men inte alltför sötsliskigt. Har fått veta av Ankis far att det finns havtorn att plocka i vår omgivning så vi hoppas vi kan snusa upp dom när det är tid. Tydligen ska man vara rädd om fingrarna när man plockar, taggarna är inte att leka med...

Vinet vi provade kommer från Åkesson, nummer 2810-01 på systembolaget och kostar 59 kronor. Det var en väldig skillnad på smaken beroende på vad man just tuggat i sej. Till kittosten var vinet absolut ingen höjdare, det smakade bara surt och "spisst" (på ren skånska), men till lite saltare tugg som oliver och räkor passade det riktigt bra. Till sött, som t.ex havtornssylten gjorde det sig ännu bättre. Förpackningen är väl inget man ställer på bordet när man har gäster, men perfekt att packa i cykelkorgen och ta med på utflykt!

Nu ligger lördagen framför oss, tyvärr lyser det ingen sol på oss här nere, himlen är täckt av tjocka gråa moln. Dagen bjuder eventuellt på lite shopping, ett av stans hotell säljer ut sin gamla inredning så dit ska vi absolut styra våra steg. Kanske lite fina fynd att göra... Ikväll styr vi stegen till Anne och Ingemar, våra vänner och resesällskap, för middag och sista finslipning på Budapestplanerna! 
Vad hittar ni på en lördag som denna? Hoppas ni har det bra därute:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 14 april 2011

Kalasgod och enkel kassler.

Igår blev det en väldigt snabbgjord middag här hemma efter ett recept som fiskats upp från mappen märkt "Kassler" ur gröna lådan. En riktigt god kasslerrätt blev det, ordentligt kryddad med tydlig smak av både ingefäran och sambalen. Förresten så är sambalen vårt eget bidrag till receptet, liksom idén med att mortla sesamfröna med olivolja. Eller, rättare sagt, så var det Håkans bidrag och idé, ära den som äras bör!


Ingefärsmarinerad kassler 2 port
300 g kassler
1½ msk kycklingfond
½ l vatten
Marinad
2 msk vitvinsvinäger
2 msk kinesisk soja
1 msk honung
½ msk färsk riven ingefära
1 msk sesamolja (eller 1 msk sesamfrö som mortlas med 1 msk olivolja)
2 msk frysta provencalska örter
1-2 tsk sambal oelek
Skiva kasslern tunt och låt dom koka några minuter i kycklingbuljongen. Ta upp skivorna och lägg dom i en form.
Blanda samman alla ingredienserna, utom örterna, till marinaden. Låt den marinaden koka upp under omrörning och sjuda ca 3 minuter. Häll den varma marinaden över kasslerskivorna och strö på örterna.
Du kan äta kasslern både varm och kall, gärna med en god sallad till.

Varför vi mortlade sesamfrö i olivolja istället för att ha i sesamolja? För att det helt enkelt inte fanns någon sådan olja i vår kyl:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

onsdag 13 april 2011

Kakan i glasform.

Note to self; baka inte kakor som inte har pajskal i er glaspajform! 

På den här vägen är det, kära läsare, att vi hade spanat in en kaka som lät vansinnigt god och lagt receptet i vår "prova-på-mapp" i datorn. Receptet hittade vi hos Tina, som bloggar på den underbara matbloggen "Pickipicki", och det var en citronkladdkaka som skulle bli resultatet. "Passar perfekt att ta med och bjuda på till kaffet hos Ankis morbröder", tänkte vi, och slängde ihop en styck kaka i lördags.

Så otroligt kanongod, men attans vad den var svår att få ur formen (smord) och vad den fick stå inne i ugnen mycket längre än det stod i receptet... Aldrig mer baka mjuk kaka i glasformen:)
Nästa gång, för det blir absolut en sådan, så ska vi grädda kakan i vår teflonform så den inte behöver bli så solbrun som den blev nu.
Så blir ni sugna på att smaka, för det tror vi att ni blir, så baka den inte i en glasform... (har vi sagt det tillräckligt många gånger nu?)


Citronkladdkaka
2 ägg
2½ dl socker
150 g smält smör
1 tsl vaniljsocker
1 citron
1½ dl vetemjöl
Dekorera med:
florsocker
Ät till;
vispgrädde eller glass
Vispa samman ägg och socker. Tillsätt rivet citronskal och saften från citronen. Vispa ner vaniljsocker och smör. Sikta i mjölet och vänd försiktigt i det.
Häll smeten i en smord form (inte av glas) och grädda mitt i ugnen på 150 grader i ca 35 minuter.
Låt kakan kallna innan den serveras. Säkert hur gott som helst med hallon, jordgubbar eller andra bär till!

Vi lämnar er med två bilder på två små töser i yngre upplaga, foton som vi hittade hemma på väggen hos Kalle och Hasse i söndags. Hoppas bara inte den ena tösen har något emot att hamna här...

Gissa vem?

En styck syster:) Lika? Nja... 
För er som gillar trädgårdar och blommor så kika gärna in i systerns trädgårdsblogg! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 12 april 2011

Fiskgratäng med härlig citronsmak.

Vi köpte ju på oss några nygamla kokböcker i söndags och vi har redan hittat en hel del recept som låter intressanta. Tre av böckerna innehöll bara fisk och skaldjursrecept, något som vi ju äter en hel del av.
Det bästa med att köpa begagnade kokböcker är att de oftast har en hel del år på nacken och därför är det inte så många recept man läst innan. Så är det med kokboken som vi kockade från igår "Stora boken om fisk och skaldjur", utgiven 1981, (jisses kosses 30 år sedan!) är fylld av "nya" recept.
Vi valde detta:

En enkel och snabblagad fiskgratäng med mycket smak av citron. 

Fiskgratäng med citron och tomat   2 port
400 g torskfilé
4 stora, eller 6 mindre, potatisar
2 tomater
1 schalottenlök
1 citron
1 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
2 msk smält smör
salt, peppar och rosmarin/timjan
Skala och skiva potatisen i lövtunna skivor.
Hacka löken och skiva tomaterna och citronen.
Stöt saltet med rosmarin/timjan till ett örtsalt.
Smörj ett ugnssäkert fat, lägg hälften av potatisen i botten, täck med tomatskivor och lök.
Strö på örtsaltet och lägg på fisk.
Täck med citronskivorna och lägg därefter på ett sista lager potatis.
Strö på örtsaltet, droppa över vin och smör.
Ställ in fatet i ugnen på 200 grader till potatisen är mjuk, räkna att det tar ca 35-45 minuter.
Ös någon gång under tiden, tar vätskan slut kan du fylla på med mer.

Vart våren blev av kan man ju undra, regnet har verkligen vräkt ner hela eftermiddagen. Fast det har i och för sej inte gjort så mycket, eftermiddagen har gått åt till att spring mellan tvättstugan och lägenheten. Däremellan blev några blommor också omplanterade, något som de verkligen var i stort behov av.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 11 april 2011

Söndagsgryta.

Här i Mårtenssons kök gör vi vad vi kan för att hålla vad vi lovat er som hälsar på oss och så även denna gången. Vi skrev ju att ni skulle få se vad vi fick till middag igår och dela med oss av receptet på grytan som Kalle tillagat.
När vi ska till Ankis morbröder och det vankas middag så vet vi med all säkerhet att vi inte kommer att gå hungriga och missnöjda från bordet, det har faktiskt aldrig hänt. Det är Kalle som står vid grytorna och det gör han med bravur, bl.a så är han en fena på att göra smaskig lag till kräftor.
Nu blev det inte kräftor igår, istället smarrade vi på detta:


Gryta med viltsmak  4 port
500 g grytbitar av nöt
5 dl vatten
1½ tsk salt
10 krossade vitpepparkorn
1 lagerblad
2 krm timjan
1 tsk enbär
10-12 små gula lökar
3 morötter
Bryn köttet i smör i en stekpanna, lite åt gången. Lägg över efter hand i en gryta, vispa ur pannan efterhand med vatten och häll över i grytan. Tillsätt kryddorna och låt det puttra under lock i ca 30 minuter. Skiva morötterna och fräs tillsammans med löken, lägg över dom i grytan och låt det puttra 20 minuter till. Smaka av med ev. mer kryddor och red med maizena.
Servera med kokt potatis.

Sören, hunden i huset, visade upp sina konster.

Man blir lite trött av att springa slalom och hoppa höjd...

Efter maten brukar man hitta Håkan på sin favoritplats där han avnjuter en pipa...

Lite varstans hittar man underbara konstverk som Ankis mor gjort.

En gammal raritet, kanske något att använda till matfotona? 

 Även idag får ni härliga tecken på att våren är här och sommaren lurar bakom hörnet. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 10 april 2011

Marknadsdags!

I dag har vi varit ute på vift hela dagen, det har nämligen varit dags för den årliga vårmarknaden i Lövestad och den brukar vi alltid besöka. Ankis båda morbröder, Hasse och Kalle, bor en bit utanför byn så då passar det perfekt att besöka även dom. I år var det första gången vi var där utan Ankis mor och det känns lite extra tomt vid tillfällen som dessa, men vi fick en härlig dag tillsammans ändå.


Även Kalle och Hasse var ute efter lite nytt till trädgården. 

Kanske en ny vårlook?

I morgon får ni se vad vi bjöds på till middag, Kalle är nämligen en fena på att kocka mat och hade lyckats riktigt bra även denna gången. Receptet snodde vi så klart med oss...

Smaklig spis! / Anki och Håkan