Vilken dag vi har haft, har spenderat mesta delen av den på fyra hjul och i möbelaffärer. Vi skulle gärna behöva/vilja ha en ny soffa, vår gamla "Tomelilla" från IKEA är snart inte sittduglig längre. Men det är inte lätt att hitta rätt i soffdjungeln, mycket ska stämma, utseendet, komforten och priset. Men än har vi inte gett upp, det finns fortfarande möbelaffärer kvar i Skåne som vi inte har besökt:)
Så till utmaningen som vi gav oss på
förra torsdagen när vi kockade till, eller rättare sagt värmde upp, en pastagratäng från FELIX. Eftersom den inte alls föll oss i smaken, knappt innehöll något kött och var dyr (visst, vår var gratis) så bestämde vi oss för att slänga ihop en egen och göra en liten jämförelse.
Sagt och gjort, igår ställdes klockan för tidtagning, alla ingredienser togs fram, köttet maldes och så satte vi igång!
Mårtenssons pastagratäng 7-8 port
1 pkt lasagnettepasta från Kungsörnen
1,2 kg köttfärs
1 stor gul lök
200 g färsk svamp (eller konserverad)
2 morötter
3-4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1½ dl chilisås
½ dl ketchup
salt och peppar
paprikapulver
Kok pastan enligt anvisningarna på paketen.
Fräs kött i smör och olja, krydda och lägg över i en större gryta.
Hacka lök, riv morot och skiva svampen. Stek lök och svamp och rör ner i köttfärsen tillsammans med morot. Pressa i vitlök och häll i krossade tomater. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka samman. Oroa dej inte om såsen inte känns så "rinnig" som köttfärssås brukar vara, eftersom det är en gratäng ska det vara lite fastare.
Ostsås
25 g smör
0,25 dl mjöl
3 dl mjölk
salt och peppar
2-3 dl riven lagrad ost
Smält smör i en gryta. Rör i mjöl och rör till det blivit en klumpfri smet. Vispa i mjölk, lite i taget, och kok upp under omrörning, krydda. Låt såsen småputtra till den tjocknat, häll i osten och låt den smälta ner.
När alla ingredienserna till gratängen är färdiga så blandas de samman i en gratängform. Till mängden vi gjorde krävdes det en form på 3 liter och då blev det ändå över både köttfärs och pasta som inte fick plats... Ställ in gratängen i ugnen på 200 g i ca 10 minuter så den får färg och blir genomvarm.
Så till vår jämförelse;
Tiden först och främst:
FELIX tog ca.
35 minuter från det att frysen öppnades till servering.
MÅRTENSSONS tog ca
50 minuter från det att spisen sattes igång till gratängen stod på bordet.
Portioner;
FELIX räckte till
2 personer.
MÅRTENSSONS räckte till middag för två personer 3 gånger plus ytterligare en portion. Alltså
7 personer.
Priset;
FELIX kostar i affären
65 kronor. Portionspris blir då 32,50 kronor.
MÅRTENSSONS kostar i runda slängar
85 kronor. Portionspris ca 12 kronor.
Köttmängd;
FELIX 6 %
MÅRTENSSONS 35-40 %
Att vi sen hade mycket trevligare tillsammans i köket när vi lagade vår egen gratäng är väldigt svårt att sätta siffror på, men så mycket mer värt än tiden vi sparade på att värma upp FELIX-gratängen:)
Resultat; Ingen mer pastagratäng från FELIX, alltid pastagratäng från MÅRTENSSONS KÖK!
Ha en underbar helg!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x