torsdag 31 mars 2011

Håkans rökruta!

En av mina lustar i livet är cigarr- och piprökning, det har det varit sedan nyårsafton 2002 då jag köpte min första cigarr i en tobaksaffär i stan. Den cigarren rökte jag med min gode vän Tommy, som tyvärr inte finns med oss mer, och då tänkte jag att detta skulle man göra oftare. Anki och jag hade slutat röka flera år tidigare men att röka cigaretter var mer en last än en lust. Att röka en god cigarr eller pipa är för mej en njutning, ett tillfälle att sitta och koppla av och en chans för kontemplation.

Att röka pipa började jag med något år senare och samlingen blir bara större och större. Att en tobakssort kan smaka helt annorlunda i två olika pipor är något jag lärt mej under tiden, därför är det roligt med olika pipor att variera sej med. Bland dom 10 pipor jag har så finns det några som är mina favoriter att röka i, men jag köper även pipor för jag tycker de är vackra.


Dessa använder jag inte så ofta, den svarta är den första pipan jag köpte. 


Köpenhamn på Davidoff. Mina två nytillskott står längst fram i vita burkar, amerikansk tobak från Cornell and Diehl som jag fick av en förälder på Ankis förskola. 

Är du intresserad av piprökning så gå gärna in på Svenska Pipklubbens hemsida, där hittar du mycket information. Blir du medlem (275 kr/år) får du dessa två tidningar i din brevlåda några gånger om året. I den danska tidningen hittar du även många bra cigarrtips. 

Smaklig rök! / Håkan

onsdag 30 mars 2011

Howdy cowboy!

Och våra språklektioner bara fortsätter, nu har vi just bockat av amerikanskan från listan. Det blev nämligen hamburgare till middag i vårt kök, till det goda pommes, guacamole (och här förslår stavningskontrollen att vi ska skriva Moldavien istället..., vad har det med avokadoröra att göra?) och coca cola i glasen.
Jo, ni läste helt rätt, vi drack coca till maten så här mitt på en onsdag, helt vansinnigt... gott! För det är något med hamburgare och coca cola, de passar så himla bra tillsammans och har verkligen äktenskapstycke för varandra, basta!


Våra pommes blev vi faktiskt väldigt nöjda med, om vi får säga det själv (och det får vi för detta är vår blogg) även om de inte är friterade i någon fritös. Det är inte så svårt att göra, det enda som krävs är lite tålamod med skivandet.

Pommes frites  2 pers
5-6 potatisar, lite beroende på storlek och hunger
2 msk smör
ca 1 dl rapsolja
Skala och skär potatisen i stavar, 0,5 cm*1 cm tjocka. Skölja av och låt dom torka.
Sätt igång ugnen på 250 grader och ställ in en braspanna så den blir varm. När pannan är upphettad så ta ut den, klicka i smör och slå i oljan och låt det pysa färdigt. Häll ner potatisstavarna och ställ in pannan mitt i ugnen, slå ner värmen till 225 grader och stek till de är gyllenbruna och börjar bli lite brända i kanterna. Ta ut och strö på flingsalt. Hugg in!

Vill man göra som Anki och drapera hela lägenheten i ljusblå dimma så ställer man in braspannan med olja och smör i den heta ugnen för att smälta fettet och värma pannan! Annars är det betydligt mer "miljövänligt" att göra som det stå i vårt recept:)

I morgon kommer vi nog inte att ha så mycket att säga till varandra vid matbordet, det vill säga om inte vi vaknar upp med full koll på kinesiskan båda två! Vi ska nämligen käka kinesisk gryta, rester från frysen sen vi hade Hasse på besök.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 29 mars 2011

Buona sera!

Visst är det härligt med kvällarna som är ljusa så mycket längre nu, det är en härlig försmak av vad som komma skall och sommaren är på väg. Men nu i början av omställningen till sommartid så blir man lätt lite lurad och när man tittar på klockan så är det plötsligt senare än vad man trodde! Känns lite snopet...
Någon som är extra glad över ljuset på kvällarna är vår kamera (säkert fler än vår), fotona blir så mycket finare i dagsljuset och det är en ren fröjd att titta på bilderna av maten! Nu är vi ju inga mästerfotografer men vi känner oss klart proffsigare när solen vill lysa in genom fönstret lite:


Torsk i tomatsås 2 port
2 portionsbitar torskrygg á 140 g
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 tsk muscavadosocker
1 burk körsbärstomater
1 dl kalamataoliver
½ kruka färsk basilika
125 g mozzarellaost
salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en ugnsfast form så den blir riktigt varm. Strimla rödlök och finhacka vitlök. Häll olivolja i formen, lägg i rödlök, vitlök och socker och ställ i ugnen några minuter.
Slå ner tomaterna i formen, salta och peppra och låt den stå i ugnen ca 30 minuter. Rör då och då och späd ev. med vatten om du tycker det behövs.
Salta och peppra fisken och lägg ner den och oliverna i tomatsåsen, se till att fisken är täckt med sås. Skiva osten och basilikabladen grovt och lägg över fisken. Ställ in i ugnen ca 15 minuter eller till fisken är färdig, kolla så den är vit rakt igenom med en gaffel.
Servera med nykokt pasta och gärna lite balasmicosirap.

Det blev en väldigt god fiskmiddag, lite ovanligt serverat med pasta till för vår del men absolut något som vi tyckte passade riktigt bra till! Den där danskan som vi satt och slängde ur oss till flaeskestegen i söndags förvandlades plötsligt till Italienska...  "ciao bella" "Presto!" och "Buona Serra", sen tog våra italienska språkkunskaper slut...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 28 mars 2011

Dansk husman

Igår blev det en riktig söndagsmiddag här i vårt kök/matrum, en dansk ribbestek stod på bordet. Vi lyckades få till en riktigt hård och knaprig svål som vi blev väldigt nöjda med, att det dessutom var smarrigt gjorde inte middagen sämre precis:) Såsen mmm.... Håkan stod för största delen av matlagningen, han får lite matlagningsabstinens när han jobbat hela lördagen!
Nu är det ju så att tillbehören är oerhört viktiga när man äter en söndagsstek, eller hur? Vi körde på rödkål, asiagurkor, äppelmos och kokta morötter, alla lika goda vänner till köttet:


Dansk ribbestek på Mårtenssons sätt
1 kg fläsk (färskt) med svål
grovt salt och svartpeppar
vatten
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad


Skär djupa snitt genom svålen på köttet, det gör ingenting om snitten går en bit ner i köttet. Salta och peppra på både köttsidan och svålsida. Lägg steken i en ugnssäker form med svålen ner, fyll på med vatten så det täcker svålen. Lägg kryddpepparkorn och lagerblad i vattnet. Ställ in i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter, fyll på med vatten om du ser att det avdunstar efterhand, det ska inte stå torrt. Ta ut formen och vänd köttet så steken ligger med köttsidan neråt. Salta på svålen, ställ in i ugnen ca 1 timme. Ta ut några gånger och ös med vätskan.

Sätt ugnen på grill och låt köttet stå inne 10-15 minuter, det kommer att börja bubbla i svålen och låta som att du poppar popcorn i ugnen, men det är ingen fara, det är bara svålen som blir knaprig och god...

"Ih, va de var godt!"

Sås till fläsksteken
sky från formen
3 dl vatten
1 dl grädde
kinesisk soja efter egen smak
worshestershiresås efter egen smak
1 msk kalvfond
äppelmos efter egen smak
2 nypor socker 
salt och vitpeppar
maizenapulver
Blanda samman alla ingredienser, smaka av och låt det koka samman ca 10 minuter. Smaka av igen och red av med maizenapulver.

Under tiden vi satt och njöt av maten kom vi plötsligt på oss själva med att sitta och slänga ur oss danska fraser som; "I, du gamle", "Hvor ska du hen du", "Hva laver du? Piss og balade" och "rögröd me flöde". Tänk så påverkad man kan bli av mat...

Smaklig spis! / Anki och Håkan      
x

söndag 27 mars 2011

Fläskfilé från Gröna lådan.

Efter vår soffletartur i fredags var vi rejält hungriga när vi kom hem så det fick bli något snabbt och enkelt som vi visste var gott. I frysen låg en fläskfilé som vi snabbtinade i vår nya microvågsugn (hur har vi klarat oss utan i alla år?) och som vi gjorde en god gryta på. Receptet låg i vår skattkista, Gröna Lådan, och eftersom vi blivit bjudna på det hemma hos Ankis föräldrar så visste vi att vi tyckte om det. Dock blev det lite förändringar eftersom det vi hade i kylen inte riktigt stämde med vad som stod i receptet, så här blev det då:


Fläskfilé a'la Ulla 2 port
500 g fläskfilé
200 g svamp
2-3 msk fransk senap
1 stor vitlöksklyfta, pressas
1 tsk körvel
½ dl hackad persilja
½ dl hackad gräslök
2 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
Dela svampen i kvartar. Skär filén i 2 cm tjocka bitar och bryn bitarna i smör. Ta upp köttet och bryn svampen. Lägg ner köttet igen och tillsätt övriga ingredienser. Låt småputtra 5 minuter. Klart!

Enkelt och snabbt, eller hur? Vilken Ulla det är som står med på receptet är vi inte riktigt säkra på, men vi har våra misstankar...

I dag har vi roat oss med att tömma källarförrådet, jisses så mycket vatten vi har hällt ut! Och så mycket grejer man kan samla på sej under åren, man kan ju undra var allt kommer ifrån. Kanske någon annan har ställt in saker i vårt förråd...?

Nu hoppas vi att ni får en bra vecka och att solen fortsätter lysa på oss alla, eller hur?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

lördag 26 mars 2011

Surprise!

Vilken dag det har varit! Eftersom Håkan jobbar idag så gick denna kvinnan upp lite tidigare än vad som är brukligt för en lördag, full av energi! Solen sken från blå himmel och det gjorde ju inte morgonen sämre precis:) Tog tag i vinsten som vi hämtade ut i veckan som vi ju lovat visa er vad det var, men som först krävde lite förberedelser. I det stora kuvertet från Tina låg nämligen detta;


Ni kan kanske föreställa er vår förvåning när det första vi får tag i är en påse bikarbonat..., men efter lite mer fiskande så började vi förstå vad det hela var. Så när vi fick upp en tjusigt textad lapp så fanns det inte längre någon tvekan, vi skulle baka bröd! Inte vilket bröd som helst utan tydligen ett av Tinas favoritbröd, receptet är Renée Voltaires. 


Enkelt bröd från Renée
2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl russin
1 dl linfrö
1 dl grovt hackade nötter
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
4 dl naturell yoghurt
3 msk honung
1 rivet äpple
blandade frön att strö över brödet
Blanda samman havregryn, dinkelmjöl, linfrö, russin, bikarbonat, salt och nötter i en skål. Rör i yoghurt, honung och äpple. Slå smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper (så slipper du diska formen!). Strö på frön och baka längst ner i ugnen på 175 grader i 60-80 minuter. Känn med brödsticka så det är genomgräddat.

Tada! Perfekt, ingredienser till ett bröd hemskickade och bara att slå samman. Kanske något att göra till en affärsidé? 

Brödet blir otroligt saftigt och man står sej länge på två skivor till frukost. Måste säga att det var en kanonvinst, och ett riktigt bra presenttips. Perfekt att ta med som gå-bort-present till de som "har allt" och gillar att baka eller uppskattar ett gott bröd!

Efter en frukost och lite surfande hos andra matbloggare så var det dags för dagens andra surprise, dock ingen rolig sådan:( Vaktmästaren i huset ringde på dörren för att berätta att det var översvämning i vårt och grannens källarutrymme! Efter att ha varit nere och kollat så insåg de och jag att i princip allt vi har därnere är vattenskadat eftersom det runnit vatten ner från våningen ovanför. Vatten droppar ner från taket och det finns inte mycket att göra mer än räkna samman skadorna. Men man får försöka se det från den ljusa sidan, hellre översvämning i källaren än i lägenheten. Det är dessutom vid tillfällen som dessa man tackar sin lyckliga stjärna att man hyr och inte äger sin bostad:)
Energin jag vaknade med? Nja, den rann liksom av mej i källaren... 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 25 mars 2011

Pastagratäng med köttfärs

Vilken dag vi har haft, har spenderat mesta delen av den på fyra hjul och i möbelaffärer. Vi skulle gärna behöva/vilja ha en ny soffa, vår gamla "Tomelilla" från IKEA är snart inte sittduglig längre. Men det är inte lätt att hitta rätt i soffdjungeln, mycket ska stämma, utseendet, komforten och priset. Men än har vi inte gett upp, det finns fortfarande möbelaffärer kvar i Skåne som vi inte har besökt:)

Så till utmaningen som vi gav oss på förra torsdagen när vi kockade till, eller rättare sagt värmde upp, en pastagratäng från FELIX. Eftersom den inte alls föll oss i smaken, knappt innehöll något kött och var dyr (visst, vår var gratis) så bestämde vi oss för att slänga ihop en egen och göra en liten jämförelse.
Sagt och gjort, igår ställdes klockan för tidtagning, alla ingredienser togs fram, köttet maldes och så satte vi igång!


Mårtenssons pastagratäng  7-8 port
1 pkt lasagnettepasta från Kungsörnen
1,2 kg köttfärs
1 stor gul lök
200 g färsk svamp (eller konserverad)
2 morötter
3-4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1½ dl chilisås
½ dl ketchup
salt och peppar
paprikapulver
Kok pastan enligt anvisningarna på paketen.
Fräs kött i smör och olja, krydda och lägg över i en större gryta.
Hacka lök, riv morot och skiva svampen. Stek lök och svamp och rör ner i köttfärsen tillsammans med morot. Pressa i vitlök och häll i krossade tomater. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka samman. Oroa dej inte om såsen inte känns så "rinnig" som köttfärssås brukar vara, eftersom det är en gratäng ska det vara lite fastare.
Ostsås
25 g smör
0,25 dl mjöl
3 dl mjölk
salt och peppar
2-3 dl riven lagrad ost
Smält smör i en gryta. Rör i mjöl och rör till det blivit en klumpfri smet. Vispa i mjölk, lite i taget, och kok upp under omrörning, krydda. Låt såsen småputtra till den tjocknat, häll i osten och låt den smälta ner.

När alla ingredienserna till gratängen är färdiga så blandas de samman i en gratängform. Till mängden vi gjorde krävdes det en form på 3 liter och då blev det ändå över både köttfärs och pasta som inte fick plats... Ställ in gratängen i ugnen på 200 g i ca 10 minuter så den får färg och blir genomvarm.


Så till vår jämförelse; 
Tiden först och främst:
FELIX tog ca. 35 minuter från det att frysen öppnades till servering.
MÅRTENSSONS tog ca 50 minuter från det att spisen sattes igång till gratängen stod på bordet.

Portioner;
FELIX räckte till 2 personer. 
MÅRTENSSONS räckte till middag för två personer 3 gånger plus ytterligare en portion. Alltså 7 personer.

Priset;
FELIX kostar i affären 65 kronor. Portionspris blir då 32,50 kronor.
MÅRTENSSONS kostar i runda slängar 85 kronor. Portionspris ca 12 kronor.

Köttmängd;
FELIX    6 %
MÅRTENSSONS    35-40 %

Att vi sen hade mycket trevligare tillsammans i köket när vi lagade vår egen gratäng är väldigt svårt att sätta siffror på, men så mycket mer värt än tiden vi sparade på att värma upp FELIX-gratängen:)
Resultat; Ingen mer pastagratäng från FELIX, alltid pastagratäng från MÅRTENSSONS KÖK!
Ha en underbar helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 24 mars 2011

Formfranska? och en cliffhanger

Det verkar vara helt omöjligt att hitta formfranska i vanliga mataffärer nu för tiden, alla fyrkantiga franskbröd är tydligen skivade numera. Som tur är finns det hela bröd i bagerierna så vårt formfranska inhandlades på Café Diana här i stan där, by the way, vår polare Anne jobbar! Hon var snäll och la undan ett bröd till oss som Anki pep in om och hämtade på väg till jobbet igår.

Så rustade med bröd och ingredienser till fyllningen tillagades det igår ett fyllt formfranska efter ett recept som gått i arv från Ankis föräldrar till oss. Det har hängt med väldigt länge och är något som vi gärna återkommer till då och då, passar väldigt bra som "dagen-efter-kvällen-före"mat... Nu var det ingen sådan dag igår men det gick bra ändå. Vi har skrivit om det tidigare här, men då i ett inlägg utan foto så på begäran kommer det igen och denna gången är det förevigat på bild:)


Tonfiskfyllt formfranska
1 formfranska (helt, inte skivat)
1 burk tonfisk i vatten
2 tomater
1 dl majonnäs
1 dl äppelcider
2 dl riven parmesanost
2 dl riven väl lagrad ost (gärna västerbotten)
ca 10 cm purjolök
Skär av ett lock på brödet, gröp ur innehållet och riv sönder i småbitar. Skiva purjolöken tunt, hacka tomaterna och blanda samman med övriga ingredienser, blanda även i brödbitarna. Fyll brödskalet med fyllningen och gratinera i nedre delen av ugnen på 200 grader ca 45 minuter. Du kan behöva täcka över med aluminiumfolie mot slutet så inte brödet bränns.


Till maten drack vi en cider som Håkan fick ett infall att köpa förra gången han besökte Systembolaget. Smakade alldeles utmärkt till maten, men gick väldigt bra att dricka solo också.

Nr 1848, 49 kronor med 4,5% alkoholhalt. En torr cider som gick väldigt bra till smaken av ostarna i fyllningen. 

I dag blev det pastagratäng till middag, denna gången vår egen hemgjorda. Allt skedde under väldigt strikta tilllagningsformer, tiden kollades och maten vägdes, allt för att göra en jämförelse med gratängen vi åt från FELIX. Spännande att göra, för er som undrar hur det gick så lovar vi en redovisning i morgon, välkomna då!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 23 mars 2011

Matbyte.

I dag bjöd jag hem mej på middag till min far, efter jobbet. Jag fick välja mellan Gulasch och spagetti med köttfärssås, valet föll på Gulaschen som han är en baddare på att kocka till. Lagom "het" med en blandning av morötter, lök och paprika och med en sås som blir väldigt god att mosa potatisen i. Receptet ska jag be honom skriva ner så ni också kan få provsmaka, håll ut:)

I utbyte fick han en bit västerbottencheescake vi hade över från lördagsmiddagen att han njuta av i kväll. 

För vår del blir det en senare kvällsmat, Håkan jobbar över och när han kommer hem blir det en fylld formfranska som serveras. För er som är nyfikna på vad som fanns i paketet från Tina så får ni vänta lite till, vi behöver nämligen förbereda lite innan vi kan visa er... Nyfikna?
Vi också!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 22 mars 2011

Efterrätt på temat mango.

Hoppsan, hejsan, var tog denna dagen vägen? Tyckte precis det var morgon och att vi gav oss iväg till våra jobb, så plötsligt är det kväll och jag väntar på att Håkans ska komma hem. Så fort han är på plats så ska vi öppna paketet som kom på posten idag, misstänker att det är priset som vi vann hos Pickipicki, spänningen är oliiiiidlig!

Men så länge kan jag ju dela med mej av receptet på den smarriga efterrätten vi bjöd på Anne och Ingemar i lördags. Mango var temat på kvällens meny, som några av er listade ut, så därför blev det en mangomousse som avslutning, frisk och god. Receptet hittade vi i lokaltidningen, men vi satte lite extra piff på det hela med lime och hallonsås. Mängden lime får ni själv smaka er fram till hur mycket ni vill ha:


Mangomousse   4 port
400 g mangokött
0,75 dl vatten
0,25 dl malibu mango (om inte så vatten)
0,75 dl socker
2 dl kokosmjölk
½-1 lime, pressad
4 gelatinblad
250 g hallon
ev. passionsfrukt
Mixa mangoköttet till en slät puré.
Lägg gelatinbladen i blöt 5 minuter i kallt vatten. Blanda samman vatten och socker, kok upp och rör till sockret lösts upp.
Krama ur gelatinbladen och låt dom smälta i sockerlagen, rör om.
Blanda mangopuré med sockerlag och kokosmjölk, kör snabbt i mixern. Slå upp i glas och ställ in i kylen så det stelnar.
Kör hallonen i en mixer (om hallonen är frusna så tina upp dom) till en sås som du häller på den stelnade moussen. Skeda över passionsfrukt och servera.

Äntligen är solen framme lite mer så det blir lite roligare att fotografera! 

Hallonsåsen gjorde verkligen susen tyckte vi, det behövdes lite syrlig smak till moussen som annars smakade ganska så sött. Limen hjälpte också till att friska upp smaken rejält. 


Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 21 mars 2011

Asiatiska laxburgare.

Inte nog med en ny karriär på jobbet, idag har jag dessutom varit rörmokare, kock och diskare här hemma! Vår dusch här hemma har haft lika dåligt tryck som en gammal gubbe de senaste dagarna så idag tog jag tag i saken. Det behövdes hammare och skiftnyckel, hammaren slog jag lite med på rören och skiftnyckeln skruvade jag itu duschen med. Som tur var så fick jag ihop allt så nu behöver vi inte stå i evigheter för att bli rena!

Efter det var det tid att ställa sej i köket, ingen rast och ingen vila, bara gno och ila... På måndagarna är det jag som står vid spisen när Anki jobbar länge och idag slängde jag ihop en enkel laxbiff efter eget "hittepå":


Håkans Asiatiska laxburgare
250 g laxfile
½ lime, pressas
½ lime, rivet skal
1 msk rårörsocker
1 kryddmått salt
1 msk riven ingefära
1 msk malen koriander
½ rödlök
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 msk skorpmjöl
Kör laxfiléerna i mixer, därefter löken. Blanda ihop alla ingridienserna väl. Forma 4 biffar.
Stek i smör på medelvärme. Servera med nudlar, sallad o någon gó stark sås.

Enkelt, eller hur?

Smaklig spis! / Håkan
x

söndag 20 mars 2011

Meny med röd tråd (nästan i alla fall)!

Nu är vi tillbaka efter en hellyckad middagsbjudning i går, träningsvärken i magen och käkarna påminner oss om hur mycket det skrattades och snackades kring bordet... Vi hade lyckats få till en "nästan" röd tråd i menyn, ni vet så som vissa har i "halv 8 hos mej", och den tråden listade Anne ut redan vid drinken vi bjöd på innan maten! Får se om ni är lika duktiga, det enda som inte tråden gick genom var förrätten vi serverade.


Menyn såg ut så här;
Drink; Long Drink med smak av hallon och mango 
Förrätt; Matrepublikens Västerbottencheescake 
Efterrätt; Mangomousse med hallonsås

Receptet på västerbottencheescake hittade vi hos Charlotta, som bloggar på Matrepubliken, för ett tag sedan och den bokmärkte vi medebums! Anki kockade till den på fredagen så den fick stå i kylen och gona till sej under natten. Gillar ni västerbottenost så ska ni passa på att göra denna, men se till så ni är ensamma hemma så ni inte har någon konkurrens om att slicka skålen... Harrejisses (på ren skånska) så fantastisk den var!


Västerbottencheescake  6-8 pers
200 g kavring
70 g smör
180 g västerbottenost
4 dl crème fraiche
400 g philadelphiaost
salt, peppar
4 gelatinblad
Smula brödet i en mixer och blanda med smält smör. Tryck ut i botten av en springform (24 cm) och ställ kallt under tiden du gör fyllningen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Riv västerbottenosten grovt och blanda med crème fraiche och philadelphiaost, smaka av med salt och peppar. Krama ur gelatinbladen och smält med lite vatten i en gryta på spisen, låt det svalna lite innan du slår ner det i oströran. Blanda ordentligt och bred sedan ut fyllningen på kavringsbottnen. Ställ i kylen över natten så det stelnar. 
Servera gärna med löjrom och hackad rödlök eller gräslök. 

Denna söta cupcake fick vi, fylld med allehanda godsaker, står så fint nu i vårt köksfönster. 

Vi lyckades komma fram till det mesta om hur vår Budapestresa kan se ut, vad vi vill göra och se. Så klart ska vi bada i termalbad, få någon härlig spabehandling, gå i saluhallar, titta på pipmuseum och åka ut på Pustan. Kanske någon av er läsare sitter på fler bra tips som ni vill dela med er av, vi tar gärna emot bra restaurangtips (vi ska bo centralt vi parlamentet)!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 18 mars 2011

Bubblor i helgen?

Så var det åter dags att fira helg, härligt eller hur? För vår del blir det en lördagskväll i glada vänners lag eftersom vi ska ha middagsgäster. Anne och Ingemar kommer hit och det lär nog bli lite reseplanering eftersom vår gemensamma resa till Budapest närmar sej med stormsteg! Säkert blir det cigarrrökning för herrarna (det brukar bli så), lite skvaller och en hel del lösta världsproblem. Vi brukar nämligen hamna i lite djupare funderingar och diskussioner...

Menyn är planerad; förrätten gjorde Anki i förmiddags när hon lyxigt nog kunde vara lite kompledig från jobbet.
Drycker är inhandlade; förhoppningsvis står vi oss på det Håkan hade med hem från Tyskland i onsdags:)
Spellistan på Spotify är uppdaterad; inte för att vi har sett melodifestivalen men vissa av låtarna gillar vi skarpt.
Resetips om Budapest är uppletade; vi har redan några favoriter.

En makalöst svår flaska att fotografera, detta är det bästa vi kunde åstadkomma...

Så över till lite bubbel som vi avnjöt i fredags till den smarriga laxpannan vi åt. Ett Italienskt vitt mousserande vin, Prosecco, som enligt Systembolaget skulle passa bra till fisk och skaldjur. Till vår middag passade vinet alldeles utmärkt, riktigt gott var det tillsammans. Vinet heter Sesto Senso och har nummer 7720 på bolaget, kostar 69 riksdaler och det är det väl värt tycker vi.

Nu ska vi slänga oss i tvsoffan och fira fredag, hoppas ni får en underbar helg allihop!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 17 mars 2011

Oj oj oj...

vilken massa härliga kommentarer vi fick på gårdagens inlägg, man skulle ju nästan kunna tro att vi vunnit Nobelpriset eller nåt:) Så härligt och så glada vi blir!
Nu vill vi passa på att tacka alla er som gläder oss med era besök här i vårt kök, ni gör oss så glada och lyser upp våra dagar! Hoppas ni förstår hur mycket vi får tillbaka från detta köket...

En stor bukett härliga tulpaner till alla er läsare vill vi ge! Hoppas er vår blir underbar!

Så över till något annat, nämligen mat som det ju oftast handlar om här. Dagens middag blev något som väldigt sällan används i vårt hushåll, vi har kockat till ett halvfabrikat. Jo då, du läste rätt vi har fuskat för ovanlighetens skull (oj så rediga vi låter nu, eller hur?) och fusket blev en pasta/köttfärsgratäng från FELIX. Det delades ut gratiskuponger på Facebook för ett tag sedan och vi hann lägga våra vantar på vars en.

Det är absolut inget som vi hade tittat på två gånger när vi normalt går och handlar och det finns en väldigt enkel anledning till det. Vi har nästan aldrig så dåligt med tid att vi inte hinner med att laga mat, vi ska äta, från grunden. Sen är ju vårt stora intresse mat och matlagning så det är väl också en bidragande orsak:) Hur andra gör är inget som vi hänger upp oss på, var och en gör som den vill så blir alla glada och nöjda!

Gratängen innan den åker in i ugnen. De små tärningarna är köttfärsen...

Så vad tyckte vi då? Det luktade ju gott i köket under tiden som det stod i ugnen och när det kom ut. Det smakade absolut inte illa på nåt sätt, nej det var väl snarare så att det smakade inte så mycket mer än tam hushållsost. Det krävdes en del vitlökspulver, salt, peppar och t.o.m ketchup för att få fart på gratängen. Om man sen dessutom tänker att påsen kostar runt 65 kronor och innehåller endast 6% kött så säger väl det en del om vad man får för priset... Menlöst, dyrt och andefattigt blir därför vårt omdöme.

Man kan väl säga att det gamla uttrycket "Gratis är gott" inte alltid stämmer...

Hur är det för er del, blir det halvfabrikat någon gång, i så fall vad?

PS. Vi har just bestämt att vi ska göra en egen gratäng nästa vecka för att jämföra tidsåtgång och pris, kan bli lite intressant! DS.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 16 mars 2011

Oh, happy day!

Men vilken turdag denna onsdag har visat sej vara här i Mårtenssons kök, ni kan bara inte ana! Här trillar den ena glada överraskningen in efter den andra, oh happy day...

Till att börja med så låg det ett stort vitt kuvert på hallgolvet när jag kom hem från jobbet och eftersom det var mitt namn som stod på så slet jag upp det. Inuti låg det en fin vinst från en av tävlingarna som jag deltog i på mat/resmässan i lördags. Kan bara tillägga att jag är glad jag inte vann det andra priset...

Ett presentkort värt 200 kronor hos Fru Nilssons i stan! Här ska handlas...

Som om detta inte var nog så fick jag ytterliggare en härlig överraskning när jag kikade in här i vårt internet-kök. Bland kommentarerna fanns gratulationer till vinst i tävlingen "Laga, poängsätt och vinn" hos Pickipicki! 
Snabbt som ögat klickade jag mej vidare till det röda köket, men när jag läste rubriken hos Tina att "Makaron 12 vann" så trodde jag att jag hade missförstått det hela... Första tanken var att "vi kockade inte till några makaroner" och sen "men vi kallar oss ju inte för makaron 12"... 
Men det hela visade sej ha en väldigt enkel förklaring och om du också kollar in filmen på Pickipicki så förstår du snart. Alltså, hur mycket tur kan man ha på en dag, är det ens tillåtet att vinna två priser på samma dag...?


Detta måste ju firas med något gott, så nu har jag vevat ihop några muffins som vi kan festa på när Håkan kommer hem från sin utlandsresa i kväll (om det finns några kvar då). Han och Hasse är nämligen på en shoppingtur i Tyskland idag och turligt nog för dom (ni ser, det bara fortsätter!) så är det en kort båtresa, det stormar nämligen ganska rejält ikväll...

Muffins med valfri fyllning (receptet från Leila Lindholm)
100 g smör
2 dl mjölk
1 citron, rivet skal
2 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
valfri fyllning, t.ex mjölkchoklad, dumlekola, smaksatt mörk choklad (jag tog med hallonsmak)
Smält smöret, slå i mjölk och citronskal. Vispa ägg, socker och vaniljsocker så det blir pösigt och vitt. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör ner den ljumma vätskan i äggsmeten och vänd sedan ner mjölblandningen. För att muffinsen ska bli så luftiga och saftiga som möjligt så ska man inte röra för mycket i smeten när man blandat samman allt. Häll smeten i muffinsformar, jag fick ihop 18 stycken, upp till 2/3. Tryck i fyllningen som du valt och grädda i ugnen på 175 grader i 12-15 minuter.

... och så var där bara en...

Smaklig spis! / Anki

tisdag 15 mars 2011

Köttbullar!

I går blev det en ganska sällsynt måltid här i vårt kök, kanske flera av er äter det betydligt oftare än vad vi gör- köttbullar! Anledningen till att vi har det så sällan är helt enkelt för att Anki egentligen aldrig har varit någon större fantast av köttbullar, inte ens som litet barn var det något som hon gillade... Nej då, den unga Anki föredrog matjessill, rostbiff och potatissallad eller kokt torsk på sin tallrik i barndomen. Håkan däremot såg gärna att det fanns köttbullar på matbordet som liten parvel och gör så även som vuxen.
Därför är han extra glad nu när han har påbörjat sin "lärlingstid" till sin nya karriär på jobbet, han har nämligen fått kocka till köttbullar efter affärens recept! Ett recept som även Anki tycker resulterar i smarriga köttbullar:)

Nu kanske ni trodde att det skulle komma ett recept på köttbullar här, men där trodde ni fel! Receptet som de använder på GeMa-Livs är superhemligt och får inte avslöjas för någon utomstående alls, inte ens Anki får ta del av det. Köttbullar serveras alltså bara de dagar som Håkan är först hemma i det Mårtenssonska köket och kan laga till middagen utan risk för industrispionage....

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 14 mars 2011

Vissa bygger broar...

... andra bygger barriärer och i vårt kök är det Anki som står för dom barriärerna. Om ni kikar noga på bilden så förstår ni vad vi menar:)

Det blev ingen liten promenad igår, det blev snarare en lång sådan med en kaffepaus hemma hos Hasse. Som tur var så hade han varit förutseende och tänkt på att köpa hem kakor så han kunde bjuda om han fick några kaffegäster under dagen. Att vi också hade köpt med oss några kakor gjorde ju inte den kaffepausen sämre, godsaker kan man ju bara inte låta gå till spillo...
Väl hemma igen så var det dags att kocka till söndagsmiddagen, det blev en kvickt ihopaslängd gryta med lövbiff och ansjovis i. Ansjovis och lövbiff (!) tänker ni kanske nu, men vi lovar er att smakerna i grytan lever i ett mycket harmoniskt äktenskap:


Lövbiffsgryta med ansjovis 2 port
3 hg lövbiff
2 röda lökar
2 dl vatten
1½ msk kalvfond
5 ansjovisfiléer
2 msk spad från ansjovisen
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 krm timjan
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
salt, peppar och rödvinsvinäger
Strimla köttet, skala och skär löken i tunna klyftor. Koka upp vatten, fond, ansjovis, spad, lagerblad, kryddpeppar och timjan i en låg vid gryta. Rör ut mjöl i grädden, rör ner det i grytan och låt såsen koka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och några droppar vinäger.
Bryn köttet i smör i en egen stekpanna, ta upp och stek därefter löken mjuk i smör. Lägg ner köttet tillsammans med löken i såsen och låt det puttra så smått ca 5 minuter.
Servera med potatis och en god gelé som kan balansera upp sältan i såsen.

Betyget i kanten på urklippet var "MYCKET GOTT", vart receptet har klippts framgår inte, och vi är böjda att hålla med betygssättarna.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 13 mars 2011

Kyckling i vitlöksvinägergräddsås

Frukosten är nu avklarad, melodikrysset inskickat och disken diskad här i Mårtenssons kök. Var resten av denna söndag bjuder på vet vi inte än, vi tar dagen som den kommer, men ut och röra på benen ska vi i alla fall. Tyvärr lyser solen mest med sin frånvaro idag, annat var det igår då det var sånt där härligt tidig-vår väder med sol och hög kall luft! Sånt där väder som är som gjort för att vara ute i trädgården och påta... om man nu har en trädgård det vill säga:)
På vår balkong finns det inte så mycket svängrum för påtande, där sitts det mest stilla.

Snart så kan man sitta ute och njuta av pipan i sommarvärmen igen...

Anki var ju iväg på Mat&Res Mässan här i stan med sin far igår. Trevligt att ta en tur tillsammans, träffa folk - för det är något man gör när man går med Hasse i Ystad - träffar folk! Men det är ju så när man har bott i samma stad hela sitt liv, som Hasse har gjort, och jobbat med människor hela livet, man lär känna en hel del personer i alla åldrar.
Mässan var klart bättre än när vi var på den första gången, men upp i samma standard som Matmässan i Malmö kommer den inte. Och det är kanske inte så konstigt, det är ju en liten skillnad på storlek och utbud. Vad vissa utställare gjorde på mässan funderade vi en del på, t.ex Oriflame, alla stans mäklare och någon hudvårdssalong, vad har de med mat/resor att göra? Jaja, trevligt hade vi i alla fall, en del smakprov hamnade i magen, några tävlingar deltar vi i och några inköp gjorde vi också.

Nock snackat, nu över till mat och recept! I går smarrade vi på en av våra absoluta favoriträtter, en kycklinggryta som hängt med länge och som vi kommer tillbaka till gång på gång. Receptet hamnar absolut på vår tio i topp lista om vi nu skulle få för oss att göra en sån.


Kyckling i vinägergräddsås 4 port
600 g kycklingfilé
1 msk kycklingfond
1 dl vatten
2 stora vitlöksklyftor
2½ dl grädde
2 dl crème fraiche
1-2 msk rödvinsvinäger
2-3 msk fransk senap
2 tsk torkad dragon
100 g mjuk vitlöksost
hackad persilja
Strimla kycklingen, stek färdiga i en stekpanna, ta upp och håll varma.
Koka upp fond och vatten, tillsätt pressad vitlök, senap, vinäger, dragon och grädde.
Låt det puttra en stund innan ost och crème fraiche vispas ner.
Smaka av, det kan behövas mer senap eller vinäger beroende på hur du tycker det smakar/ska smaka.
Lägg ner kycklingen och låt det puttra till köttet är genomvarmt, ca 5 minuter.
Strö till sist i hackad persilja och servera med pressad potatis (mest för att det sugen upp såsen så bra:))

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 11 mars 2011

Det ska vara mycket sås!

Vi funderar på om det inte är så att vi lika gärna kan sälja/skänka våra kokböcker och göra plats för andra böcker i vår bokhylla. Vi klarar oss ju fint med vår Gröna låda verkar det som, så varför inte:) Nej då, skämt åh sido, kokböckerna behåller vi även om det för tillfället inte kommer så mycket inspiration från dom. Som ni kanske har räknat ut så kommer även kvällens måltid (eller i alla fall receptet) ur Gröna lådan, denna gång en lax/räkgryta med smak av saffran. Ljuvligt god, påminde lite om räkpajen som tillhör en av våra favoriter, men betydligt mindre tidskrävande. Såsmängden är enligt receptet för 4 personer, men är ni lika såskrävande som vi så är såsmängden perfekt för två!


Gröna lådans laxpanna  2 port (för såsglada människor)
2 portionsbitar lax
10 cm purjolök
2 dl vatten
½ fiskbuljongstärning
1 msk hummerfond
1 dl vitt vin
2½ dl grädde
1 dl crème fraiche
1 pkt saffran
salt och vitpeppar
hackad dill
sparris i valfri färg
1 burk skalade räkor á 170 g
Skiva purjolöken tunt och dela laxen i mindre bitar.
Koka upp buljong, fond, vin, grädde, crème fraiche och saffran i en låg, vid gryta. Låt det småputtra ca 10 minuter och tillsätt purjolöken som får puttra med ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i lax och dill, låt det koka upp och dra grytan från värmen. Lägg på lock och låt det stå 5 minuter.
Servera med sparris, räkor och potatismos/pressad potatis. Gott är att smaksätta moset med citron.

I dag har vi fått en ny vän i köket, en vän som både kan poppa popcorn, värma vatten och koka gröt! Jajamensan, vi har blivit med microvågsugn. Det är en köksapparat som vi inte ägt på många, många år, det är säkert 13 år sedan vi gjorde oss av med vår (Håkans) gamla. Men efter många om och men, plus lite omändringar i köket så fick vi åter plats med en. Nu ska den invigas med poppning, spännande...

Hoppas ni alla får en härligt helg, med fint väder och mycket god mat!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

torsdag 10 mars 2011

Tidskapel och matmässa.

I helgen är det dags för mässa i stan, närmare bestämt en res&matmässa. Vi har bara besökt mässan en gång, premiäråret 2003, och det kanske säger något om vad vi tyckte? Just det, den föll oss inte alls i smaken. Som vi minns det så tyckte vi det var alldeles för få och tråkiga utställare, de allra flesta var lokala företag och dom kunde vi ju besöka när som helst. Därför har det faktiskt inte blivit fler besök från vår sida, men det ska det bli ändring på i år, i alla fall från den ena halvan av köket. Håkan har hundpasset på lördag så för hans del blir det inget mässande, däremot ska Anki gå dit med sin far och vi hoppas på att få en glad överraskning! Kameran får också följa med så en rapport kommer naturligtvis.

Vår gröna låda har även visat sej vara en form av en tidskapsel! Vissa av urklippens baksidor visar upp helt underbara bilder från olika tidsperioder och vi tyckte det kunde vara kul att visa er några:


I kväll är det åter tid för quizz på Bryggeriet, denna gång med lite manfall (eller rättare sagt kvinnofall) tyvärr. Men vi som ska dit ska försöka hålla fanan högt och ro hem lite pengar till vårt lag och vår vinstpott även denna gången. Vi har en ganska ansenlig summa i vår pott nu, så det lär bli en ordentlig brakmiddag vi får tillsammans när denna säsongens quizzkvällar är slut! Håll tummarna för oss, det brukar hjälpa:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 9 mars 2011

Tonfiskbiffar

Tonfiskburken har gjort en revival här i Mårtenssons kök, eller kanske inte direkt burken, snarare innehållet! Vi äter förhållandevis ofta "icke-burk tonfisk" till middag, den tillhör en av våra favoritfiskar, men burkad är det ganska sällsynt den hamnar på tallrikarna. När den någon gång gör det så är det i form av fyllt formfranska. I måndags så var det dock tid för en ny era att ta sin form här hemma, vi fick tillfälle att äntligen prova ett recept som legat bokmärkt i datorn länge. Receptet hittade vi för länge, länge sedan i en annan matblogg, nämligen Pickipicki där Tina bloggar så fint. När Tina så utlyste en tävling där man ska kocka till ett av recepten på hennes sidor så visste vi genast att vi skulle prova hennes tonfiskbiffar. Som vanligt bidde det lite förändringar, men det är helt enligt tävlingsreglerna. Vill ni kolla in Tinas recept hittar ni det här, vill ni prova vårt omgjorda kommer det här:


Tonfiskburgare 5 st
2 burkar tonfisk i vatten
½ rödlök
2 vitlöksklyftor
½ lime, skal och saft
1 tsk sambal oelek
2 ägg
1½ msk mjöl
hackad persilja efter eget tycke och smak
salt och svartpeppar
Häll av vattnet från tonfisken och häll köttet i en skål. Hacka lök och vitlök fint och blanda ner tillsammans med lime och sambal i tonfisken. Knäck ner äggen i smeten och blanda samman ordentligt. Tillsätt mjöl, lite i  taget, till smeten får en fast konsistens. Smaka av med salt och peppar och ev. mer lime och/eller sambal.
Forma smeten till biffar, det bör bli 5 eller 6 stycken, och stek på medelvärme ungefär 2½ minut per sida.

Vi serverade våra Pickibiffar (som de från och med nu kommer att kallas i vårt kök) i grovt hamburgerbröd tillsammans med olika grönsaker och en aioli. På Ankis tallrik klickades det även på lite wasabi, medan Håkan istället tog lite extra Sambal.

Nu kvittar det ju egentligen vad vi tyckte om biffarna, vinsten avgörs genom lottning så det lönar sej inte att smöra för Tina:) Men det står i reglerna att ett betyg ska sättas och för dessa biffar finns det bara en siffra som kan förekomma, en 10:a. Ni skulle bara hört oss när vi lovsjöng våra burgare, man skulle kunna tro vi var på världens topprestaurang! För den makalöst lilla insatsen som krävdes för detta enkla recept så var resultatet vansinnigt gott och det bevisar ju bara en sak, nämligen att enkelt är gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

tisdag 8 mars 2011

Kryddig kycklinggryta från någonstans i Asien.

Gröna lådan fortsätter bjuda oss på recept på goda maträtter och vi är verkligen inte dom som tackar nej till bra recept. Speciellt inte när det står skrivet gott, med snirklig skrivstil a´la Gun i kanten på urklippet. Vi kan inte mer än hålla med Ankis mor, denna kycklinggrytan var verkligen god och dessutom väldigt lättlagad:


Asiatisk kryddkyckling 2 port
2 kycklingfiléer
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen kanel 
1 krm malda kryddnejlikor
2½ dl vatten
1 msk kycklingfond
1 msk rödvins vinäger
½ dl kinesisk soja
1 msk honung
2 msk mango chutney
spad från ananasen
maizenaredning
ananas i bitar
Strimla köttet och fräs i lite smör tillsammans med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser (utom ananasen) och låt grytan puttra samman ca 5 minuter. Smaka av med ev. mer kryddor och red av så den blir så simmig som du vill ha den. Servera med ris och ananas. 

Till kycklinggrytan så provade vi ytterliggare en sorts äppelmust från Kiviks musteri, en flaska Cox Orange/Belle de Boskoop. Smakade mer äpple än den andra musten, en lite fylligare smak tyckte vi, och den passade väldigt bra till kryddorna i maten.

Artnr. 97911-01, 33 kronor på systembolaget.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 7 mars 2011

Nästan lammstek...

fast ändå inte. Ett perfekt alternativ för dom av er som inte gillar lamm (hur man nu inte kan gilla lamm:)) men som ändå vill njuta av en vitlöksspäckad köttbit. När vi njöt av denna middagen i lördags så var faktiskt vår första kommentar "Det smakar ju nästan som lammstek!" Gott var det, hur som helst:

Rostbiff späckad med vitlök  2 port + 2 port "restpytt i panna", eller 4 port
1 kg rostbiff
4 vitlöksklyftor
10 potatisar
1 bit kålrot
4 morötter
½ rotselleri
5 delikatess rödbetor
minst 5 kvistar färsk rosmarin
1 dl olivolja
salt och vitpeppar
Bind upp steken med ett bomullssnöre och gör små hål i köttet. Dela vitlöksklyftorna i 4 bitar på längden och stick in dom i hålen. Krydda runt om med salt och peppar och bryn köttet i en stekpanna. Ta upp köttet och lägg i en långpanna som du ställer mitt i ugnen på 175 grader. Stek i 30 minuter. Skala under tiden rotfrukterna och dela i lika stora bitar, hacka rosmarinen grovt. Ta ut köttet och lägg rotfrukterna runt om i långpannan. Krydda rotfrukterna med salt och rosmarin, ringla över olivoljan och låt det fortsätta steka i ugnen ca 45 minuter. Använd gärna kötttermometer som då ska upp i ca 72 grader. Innan du skär upp köttet så låt det vila inpackat i aluminiumfolie ca 10 minuter.

Till den goda köttbiten serverade vi en god "barnförbjuden" vitlökssås, du hittar receptet här

Det var första gången vi provade delikatess rödbetor, har tidigare använt "vanliga" rödbetor men dessa är lite festligare att servera känns det som. Kolla i grönsaksdisken så hittar du säkert dom där. 
Av resterna (om det nu blir några sådana) så går det utmärkt att göra pytt i panna. Bara dela köttet och rotfrukter i små bitar och steka. Vill du går det bra att slå på lite grädde och smaka av med kryddor och soja så har du en såsigare variant.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 6 mars 2011

Guldkant i livet

Vilken härlig dag vi har haft denna söndag! Började dagen med en sovmorgon, vaknade upp till solsken och blå himmel, härligt. Efter en kort promenad begav vi oss till Ystads Spa&Konferenshotell som ligger ute på stans gamla regementsområde. Där hade vi bokat bord till deras söndagsbrunch, eller rättare sagt "champagnebrunch" som de serverar varje söndag. Vilken härlig måltid, otroligt mycket att välja på både vad gäller kall och varm mat, och som det inte räckte så serverades även ett gottebord med kaffe som avslutning. När vi gick (eller rättare sagt rullade) därifrån så stod våra magar i alla fyra vädersträcken! Vojne vojne...

Lite urval från fisk och skaldjur, den varmrökta laxen var den godaste vi satt våra tänder i någonsin!

Lite mer av den kalla maten, bl.a getost med fikonmarmelad, mozzarella och en salt, ordentligt rökt spickeskinka.

Spanska bubblor i glasen.

Håkan tar sikte...

Efter denna njutningsfulla start på dagen gick vi hem för skobyte och därefter styrde vi stegen hem till Ankis far som bjöd på kaffe och skidåkning. Det var ungefär vad vi orkade med efter denna ordentliga brunch, att se på när andra sportade:) Mättnaden sitter fortfarande i så vi fick klart valuta för pengarna. God mat i massor, trevliga lokaler, härlig personal framför allt och en mysig atmosfär. Vi har absolut inte gjort detta för sista gången, tvärtom har vi redan siktat in oss på ett nytt datum. Det gäller att njuta av livet medan man kan!

Vi fick hemskickat två paket te från Lipton förra veckan som vi nu har provat, ett grönt te med smak av citronmeliss och ett vitt med smak av granatäpple. Båda sorterna föll oss i smaken och hamnar säkert i vår varukorg i framtiden. Det vita teet kunde nog smakat lite mer av granatäpple, tyckte vi först, men efter att ha druckit några koppar till så gillade vi det mer och mer. Citronmeliss gav en frisk smak åt det gröna teet, men med grönt te ska man tänka på att inte låta det dra för länge, då blir det lätt beskt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan